W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Znakomita książka, w której znajduje się wiele wyśmienitych i sprawdzonych przepisów nie tylko na zdrowe i bogate w witaminy sałatki, ale także na pożywne potrawy z warzyw, które mogą stanowić samodzielny posiłek.
Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. ,,Jedz"" Nigela Slatera od razu przechodzi do klasyki gatunku - The Times,,Jedz. Mała księga szybkich dań"" to niezastąpiony zbiór przepisów, z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera 600 pomysłów na codzienne posiłki. Mnóstwo wspaniałych, prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i znaleźć dla siebie coś dobrego. Zwięzły tekst poprzedza krótka lista produktów, a na stronie obok autor zamieszcza dodatkowe propozycje i pomysły, zostawiając trochę miejsca na notatki. Książka od razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon ogłosiła ją książką kucharską 2013 roku, była też najlepiej sprzedającym się tytułem tej kategorii według ""Guardiana"". To doskonała propozycja dla osób gotujących na co dzień. Wystarczy otworzyć ją kilka razy, by zaczęła się miękko rozchylać, zachęcając do korzystania z przepisów. Ich zwięzły styl żywo przypomina twitterowe wpisy @NigelSlater. ,,Jedz"" to pomysłowe, nowoczesne przepisy dla każdego, kto po prostu chce coś zjeść.
Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne –od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze.
Każdy z nas ma czasem kulinarne zachcianki! Nie chcesz spędzać w kuchni kilku godzin ani szukać jedzenia na telefon? Darek Kuźniak podsunie ci pomysły na coś szybkiego i smacznego ze składników, które masz pod ręką. Coś słodkiego: naleśniki z pomarańczami / zapiekane owoce Dla wegetarian: tagliatelle ze szpinakiem / kaszotto Mała przekąska: tosty z boczkiem i sadzonym / omlet ze szpinakiem Na upalny dzień: surówka z młodej kapusty / chłodnik z melona i ogórka Dla dwojga: krem z białych warzyw / banany z prażonymi migdałami Dla mięsożerców: Polish burger / skrzydełka z miodem Na zimny dzień: zupa cebulowa / ryż na ostro Szybko, nowocześnie, prosto Wybierz swoją zachciankę i przygotuj ją w kilka chwil! Darek Kuźniak, finalista Top Chef, Sous Chef dwóch edycji Hell's Kitchen, poznawał egzotyczne smaki w programie Azja Express. Kamikaze polskiej gastronomii inspiruje swoimi pomysłami w niezwykłym wydaniu. Moje przepisy są powrotem do przeszłości. Inspiracją do ich stworzenia były moje babcie. Smaki z dzieciństwa przenoszą nas w inny wymiar niczym wehikuł czasu. Babcie zawsze spełniały nasze zachcianki – na słodkie i słone, na duże i małe apetyty. Pamiętamy te proste smaki, stworzone z niczego arcydzieła.
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania.
Niezwykły toolbook, który wyposażyliśmy w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia – najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie.
Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni?
Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Obudź w sobie naszą narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
Toolbook zawiera:
• prezentację technik gotowania w terenie (żar, dół ziemny, gotowanie kamieniami)
• przepisy kulinarne • poradnik, jak rozpalić ogień (łuk ogniowy, świder ręczny)
• opis gatunków drzew – jak i do czego je wykorzystać (rozpałka, podtrzymanie ognia, tworzenie żaru, wędzenie, itd.)
• filmy instruktażowe dostępne w aplikacji Pascal AR
• mocny rzemień, linijkę calową i centymetrową
W serii ukazały się: Przygotowani przetrwają Sztuczki survivalowe Terenowa apteczka ziołowa
„Winne szlaki” to książka dla miłośników podróży i wina. Pozwala na odkrycie najbardziej ekscytujących regionów winiarskich na świecie oraz winiarzy z najlepszych winnic. To gotowy plan na 52 weekendy spędzone na degustacji win – pełen profesjonalnych ocen winnic, map i praktycznych informacji, gdzie się zatrzymać i jeść, oraz – oczywiście – czego się napić.
Masz przed sobą biblię każdego szanującego się miłośnika gotowania. Powstała dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania). To kompendium wiedzy o konserwowaniu w stylu batch, czyli partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie. Dzięki tej książce już nigdy nie sięgniesz po sklepowe przetwory – bo i po co, jeśli wykorzystując 25 sezonowych warzyw i owoców i 7 metod konserwacji, możesz wyczarować zakręcone i zdrowe potrawy dla siebie i swoich bliskich?
Poznaj zasady gry obowiązujące w kuchni batch:
1. Korzystaj z naturalnych składników.
2. Do przetworów wybieraj sezonowe warzywa i owoce (można się nimi przy okazji objeść).
3. Powiedz „nie” marnowaniu żywności.
4. Zastosuj odpowiednią metodę konserwacji.
5. Szukaj inspiracji w tradycyjnych kuchniach całego świata.
6. Nie bój się eksperymentować.
7. Zakręcaj słoiki w towarzystwie.
Zakasz rękawy i do roboty.
Just batch it!
Green smoothies, czyli smaczne, zielone koktajle to prawdziwa eksplozja zdrowia w pysznej formie!
W książce znajduje się wiele przepisów na zielone koktajle zdrowia. Moda na green smoothies przyszła do nas zza oceanu, gdzie kult zdrowej, szczupłej sylwetki ma się dobrze i nic nie wskazuje na to, aby coś się miało w tym temacie zmienić. Zielone koktajle stały się hitem dzięki gwiazdom ekranu i celebrytom, którzy zachwalają ją je jako nieodzowny element diety. Piękne zdjęcia i nowoczesna szata graficzna stanowią dodatkowy atut książki.
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.W książce znajdziemy m.in.: informacje o zasadach użytkowania parowaru i kombiwaru, podstawy wiedzy o gotowaniu za pomocą pary wodnej i/lub gorącego powietrza, wiele wyjątkowych i wypróbowanych przepisów (także wykonywanych metodą obróbki w niskiej temperaturze).
Zaproponowane w książce przepisy są praktyczne - opisane w taki sposób, by można je było zrealizować we wszystkich powszechnie używanych na rynku urządzeniach. Dodatkowo podane są porady żywieniowe dietetyka oraz wskazówki i porady kucharza profesjonalisty. Dzięki tej książce przygotujesz pełnowartościowe i kompletne menu nawet dla dużej liczby gości lub domowników. Szybko i bez stresu zabłyśniesz przygotowaniem nowego dania - począwszy od wyrafinowanych przekąsek, przez delikatne zupy, pyszne sałatki, smakowite ryby i potrawy mięsne, po słodkie desery.
• Słynne przepisy krajów Europy
• Przystawki, obiady i desery
• Wspaniałe fotografie potraw
Od orzeźwiającego hiszpańskiego gazpacho, przez słynną bułgarską sałatkę szopską, po sycącą grecką musakę. Daj się uwieść włoskiemu tiramisu, zasmakuj w portugalskich krokietach z dorsza, poczęstuj rodzinę chrupiącym gruzińskim chaczapuri. Zaproś przyjaciół na francuską tartę lotaryńską lub szwedzką zapiekankę o intrygującej nazwie Pokusa Janssona. Wybierz się w kulinarną podróż i odkryj najsłynniejsze potrawy Starego Kontynentu z nową publikacją ExpressMap „Kuchnia Europy”. Dzięki dwustronnej laminacji nie pobrudzi się ona podczas gotowania. Co więcej – łatwo i wygodnie składa się do poręcznego formatu, więc nie zajmie wiele miejsca w kuchni.
ExpressMap prezentuje nową laminowaną serię flexicon. Setki tematów, dziesiątki dziedzin i jeden wspólny mianownik – praktyczność. Wygodne w użyciu, nieprzemakalne, lekkie i poręczne publikacje sprawdzą się w każdych warunkach: nad jeziorem, w górach i w kuchni. Do tego są wyjątkowo trwałe i odporne na zabrudzenia. Seria obejmuje tytuły, którymi zainteresują się zarówno dorośli, jak i młodsi czytelnicy. Rzetelna wiedza, unikatowe ciekawostki, kolorowe fotografie i rysunki pobudzające wyobraźnię – publikacje flexicon są niezastąpione w domu i w terenie!
Zaintrygowana pytaniami przyjaciół, zastanawiałam się jak określić tę publikację, bo mimo wspomnień i dygresji, wcale nie jest biografią, receptury kulinarne nie zrobiły z niej poradnika kucharskiego, nie jest też kolejnym przewodnikiem po świętach żydowskich, choć opowiadam pokrótce o tych, które zainspirowały mnie do namalowania reprodukowanych, w tym również nie albumie, obrazów. Zdecydowałam więc, że jest to po prostu moja książka autorska.
Wypieki chleb, bułki, pączki:
· przepisy na domowy zakwas,
· przepisy na przygotowanie wspaniałych bułek porannych,
· przepisy na ciemny, zdrowy chleb pieczony metodą tradycyjną na zakwasie,
· przepisy na pączki i rogaliki.
Książka o gotowaniu stworzona wspólnie przez Ewę Chodakowską i Tomka Woźniaka, która idealnie łączy ich pasje. U Ewy to propagowanie zdrowego styl życia, u Tomka – tworzenie autorskich wersji potraw z różnych stron świata.
Znajdziesz tu 42 przepisy na dania na każdą porę dnia (śniadania, obiady, przekąski i desery), dostosowane do rozmaitych upodobań (mięsne, wegetariańskie, z owocami morza). Wszystkie potrawy są pyszne, zdrowe i obłędnie pachną, bo do każdej z nich ich używa się świeżych ziół –
przygotowując je, dowiesz się więcej o ich właściwościach czy najlepszych połączeniach z innymi produktami. Każde danie zostało opatrzone przez dietetyka informacją o wartości energetycznej i odżywczej, więc bez problemu dopasujesz je do swojej diety. Gotuj je, smakuj i częstuj nimi gości – wakacje to świetny moment, by pokazać, jakie z ciebie kulinarne ziółko!
Piąta książka z serii Superfoods to kompleksowe omówienie wspaniałych właściwości zbóż uprawianych niekiedy od tysięcy lat, które ze względu na walory smakowe i zdrowotne wracają na nasze stoły.Proso, teff , sorgo to tylko niektóre z nich. Z tej książki dowiesz się również jak wykorzystywać w kuchni pełnoziarnisty orkisz, pszenicę płaskurkę, czy ubogi w cholesterol owies.W książce znajdziesz także 75 prostych przepisów na całe mnóstwo pysznych i zdrowych potraw z super zbóż od puszystych pożywnych babeczek aż po rozgrzewające i sycące zupy. Spróbuj chrupiących jabłek a'la farro, migdałowej sałatki energetycznej, zupy pomidorowej z sorgo, kanapek z soczewicą i teff, gulaszu z brukselką i kaszą jaglaną, czy pysznych pełnoziarnistych brownies.__O autorce:Kim Lutz kucharka, autorka książek, mama i weganka.Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę.Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Mleko migdałowe, kasztanowe, gryczane, sezamowe, orkiszowe… Brzmi ciekawie, prawda? A jaki ma przy tym smak! Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób zamiast po tradycyjne mleko krowie sięga po napoje roślinne, także zwane – ze względu na swój kolor – mlekiem. To nie tylko moda, ale i wyraz coraz powszechniejszej troski o swoje zdrowie. Mleka roślinne bowiem, robione przede wszystkim z ziaren zbóż bądź orzechów, zawierają w sobie ogromne bogactwo składników i przysparzają nam nie tylko doznań smakowych, ale i znakomicie wpływają na funkcjonowanie naszych organizmów. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawierają laktozy ani cholesterolu i można je bez trudu zrobić w domu. Jak? A, to musisz przeczytać tę książkę! Znajdziesz w niej ponad 80 przepisów na niebanalne napoje z roślin.
SUPERSOKI to 50 skomponowanych przez ekspertów przepisów na odżywcze soki, z których każdy jest pyszny i dostarczy nam niezbędnej energii.
Niezależnie od tego, czy właśnie jesteśmy w trakcie starannie zaplanowanego procesu oczyszczania czy też po prostu wprowadziliśmy je do codziennej diety, ta książka dostarczy wiedzy, jak się oczyszczać oraz jak wyciskać i jak pić soki, żeby zapewnić organizmowi paliwo, energię i siłę. Pijmy na zdrowie!
Książka zawiera propozycje pozwalające tworzyć barwne, niezwykle dekoracyjne sałatki i surówki, które dzięki kreatywnym technikom wykonania są niepowtarzalne! A wszystko to przeplata się z niesamowitymi kompozycjami tworzonymi przez Amber z warzyw i owoców, które pokazują, jak wielka jest jej miłość do darów przyrody oraz radość z zabawy formami i barwami natury.Ponad 100 przepisów na surówki, sałatki, dressingi i posypki przygotowane przez królującą na Instagramie Amber Locke.
Ta książka jest wyrazem miłości do owoców i warzyw, które są wspaniałymi składnikami kolorowych i odżywczych zup.
Znajdują się tu przepisy na zupy wegańskie – niektóre w wersji „na surowo“, inne gotowane, jeszcze inne na słodko. Znajdziecie tu zupę w każdym kolorze tęczy, która obrazuje niezwykłą różnorodność barw stworzonych przez naturę.
Ponad 100 przepisów na zupy, buliony i sosy, przygotowane przez królującą na Instagramie Amber Locke.
Koktajl jest dobry na wszystko!
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, poprawić swój wygląd, wzmocnić organizm, a może pozbyć się problemów zdrowotnych? Zacznij swoją przygodę z koktajlami! To prosty i skuteczny sposób na włączenie do codziennej diety dużej ilości warzyw i owoców. Wystarczy blender, świeże składniki i zaledwie kilka minut — tylko tyle trzeba, by cieszyć się smakiem, zdrowiem i energią. Zrób mały krok, zmień nawyki żywieniowe i na stałe wzbogać swoją dietę w superpaliwo. Już jeden koktajl dziennie sprawi, że po kilku tygodniach poczujesz różnicę. Małe kroki prowadzą do wielkich zmian. Zacznij jeszcze dziś!
Autorzy książki, Magda i Tomek, założyciele popularnego bloga o zielonych koktajlach i sokach (Surojadek.com), miłośnicy zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków, w ciągu roku przepuszczają przez blender i wyciskarkę kilkaset kilogramów warzyw i owoców. Promują zdrowe odżywianie oraz lokalnych producentów warzyw i owoców. Udowadniają, że to, co zdrowe, może być również smaczne.
Przepisy oraz podpowiedzi zawarte w tej książce sprawią, że szybko zaczniesz eksperymentować i samodzielnie szukać swoich ulubionych połączeń smakowych. Poznaj leczniczą moc roślin, wypróbuj przepisy i ciesz się świetnym samopoczuciem przez cały rok!
Zdrowotne właściwości roślin
Jaki sprzęt wybrać
6 najczęściej popełnianych błędów „wyciskacza”
Wyciskaj na zdrowie!
Pij warzywa i owoce!
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?