W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Accessible and authentic, chef Hong Thaimee's first book shows readers how to bring the flavors of Thai comfort food home, sharing her favorite family dishes, classic Thai recipes, and Thai-American inspirations from her award-winning restaurant in New York City. Thai is one of the world's most popular cuisines, and chef Hong Thaimee serves the best Thai food in New York City, says The Village Voice. Now, in her first cookbook, she guides readers through the techniques and traditions of Thai comfort food, with family recipes and new takes on famous Thai dishes, including perfect Pad Thai, the Ultimate Green Curry, an Issan-style shabu-shabu party, and more.
Hong provides a glossary of traditional Thai ingredients and staple condiments, illuminating a world of overlapping flavors both new and familiar. Armchair travelers and globe-trotting gourmands will thrill at the stunning photographs from the fields, beaches, markets, and streets of Thailand, while easy-to-follow recipes and helpful tips make this a perfect introduction to authentic, modern Thai cooking for adventurous beginners and more experienced cooks alike. Full of street-food snacks, fresh salads, vibrant stir-fries, savory curries, elegant seafood and rustic grilled recipes, old-school Thai classics, the most popular Thai-American dishes from her menu, and both traditional and new desserts, True Thai presents the best of Thai cuisine and culture from an expert guide.
French-style fancies what a treat.
Sophisticated, cute, deliciously petite.
Enchanting, unique and full of cheer,
delightful and perfect throughout the year.
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Oprócz kultowych przepisów na dania, które od 10 lat niezmiennie królują w karcie, znajdziemy tu też francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa czy boeuf bourgouignon. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami i pięknymi zdjęciami, które klimatem przeniosą nas do paryskiego bistro, gdzie do szczęścia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy.
Transform your dishes from bland and boring to punchy and flavoursome with this definitive guide to spices.
Spice up your home cooking! Taking the periodic table of spices as a starting point, this adventurous recipe book explores the science behind the art of making incredible spice blends to help you release the flavour in your dishes.
Discover a spice book like no other from TV personality, food scientist and bestselling author, Dr Stuart Farrimond. Inside, you'll discover:
- Featuring in-depth profiles for more than 60 spices organised by their dominant flavour compound
- The story behind the spice including the plant, its cultivation and its cultural story
- 52 recipe ideas using innovative spice blends from all corners of the world
- Information on how to buy, store, prepare and cook with a range of spices
Great cooking goes beyond following a recipe - it's knowing how to use the right combination of spices and herbs to get the greatest possible flavour from your dishes. From learning how the flavour compounds within spices work together to exploring the world's top spices, this is the perfect cookbook for curious cooks and adventurous foodies.
If you've ever wondered why some spices taste stronger than others or how to make your own personal garam masala, The Science of Spice has all the answers. It will show you how to use spices to become a more creative and intuitive cook, and how spices can endlessly heighten your eating experience. You'll turn to this beautiful and unique spice cookbook time and time again - to explore and to innovate.
This series from DK is designed to help you perfect your cooking with practical instruction - and the science behind it. There are more cook books to discover from The Science of... series giving you the essentials to cook up a storm! Find the answers to your everyday cooking questions and get more out of your recipes with The Science of Cooking, paired together they make the ideal cookery gifts for your food-loving friends too!
Odpowiedni zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym jest niezbędny do zachowania zdrowia. Tymczasem niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą naszą wewnętrzną florę bakteryjną, doprowadzając do współczesnych plag - alergii, nietolerancji pokarmowych i otyłości. Podczas podróży przez jelito (dosłownie!) z doktorem Michaelem Mosleyem dowiesz się:o jak diety oddziałują na bakterie jelitowe, wagę i poziom cukru we krwi,o dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy,o w jaki sposób jelita wpływają na osobowość i nastrój człowieka,o jak dobrać właściwe pre- i probiotyki,o co jeść, by uniknąć otyłości. W książce znajdziesz także dwufazowy program odnowy mikroflory jelitowej oraz przepisy na dania wspierające przyjazne bakterie. Zadbaj o nie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i... jeszcze lepszym samopoczuciem! Pamiętaj, że jelita wiedzą lepiej, co jest dla ciebie dobre!,,Dr Mosley jest szanowanym w świecie dziennikarzem piszącym o zdrowiu i żywieniu. Ta książka potwierdza jego klasę. To bardzo pouczająca i jednocześnie zabawna lektura. Stosujcie się do rad autora dla dobra swoich jelit!""/dr Valter Longo, dyrektor Instytutu Długowieczności na Uniwersytecie Południowej Kalifornii/,,Zrównoważone i oparte na przeprowadzonych badaniach podsumowanie napisane przez uznanego w świecie guru zdrowych jelit. Nareszcie czytelnicy nie tylko skorzystają z planu dietetycznego, ale też zrozumieją, dlaczego ta dieta działa"". /dr Barry Marshall, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny, profesor mikrobiologii klinicznej na Uniwersytecie Australii Zachodniej/ Michael Mosley studiował medycynę, bo chciał zostać psychiatrą. Porzucił jednak te plany na rzecz telewizji. Wkrótce po studiach rozpoczął pracę w BBC jako dziennikarz naukowy, producent oraz - co przyniosło mu największą sławę i wiele nagród - prezenter programów medycznych. W 2012 spopularyzował dietę 5:2 opartą na krótkotrwałych postach. Jest autorem książek poświęconych odżywianiu i wpływie diety na stan zdrowia.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymiprzepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i naegzotyczne dania z różnych zakątków świata.Receptury na:schab z jałowcemrosół ratunkowy dobry na wszystkokleftiko pachnące Cyprempilaw z jagnięciny i kaszy jaglanejtadżin z makreliczy przepyszny tort Jadzinyzamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnącecynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami.Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę światamieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiemich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakichroślin zmieniły bieg historii.Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórkichleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnowaćjedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpićcukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości doludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanychprzy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będzieszmógł podzielić się z bliskimi.
KUCHNIA SZLACHECKA (oryginalny tytuł: Kucharka szlachecka podarek dla młodych gospodyń) autorstwa M. z K. Marciszewskiej, to klasyka przepisów kulinarnych potraw wyszukanych, wykwintnych, smacznych, które przebojem wdarły się do kanonu kuchni współczesnej. Książka zawiera ponad 3000 przepisów kuchennych, spiżarnianych, domowo-gospodarskich i toaletowych, łatwym sposobem opisanych i na długoletnim doświadczeniu opartych. Znależć tu można dyspozycje obiadów na różne okazje, między innymi na Wielki Post, Wielkanoc, Boże Narodzenie przygotowanych wykwintnym, a zarazem prostym sposobem - od śniadań, po obiady i kolacje oraz przekąski wszelkiego rodzaju, od zimnych po gorące. Książka KUCHNIA SZLACHECKA zawiera także przepisy pieczenia ciast, smażenia konfitur, przygotowywania dżemów i nalewek oraz wiele innych.
Ramen krok po kroku to około 90 przepisów na pyszny ramen od bazowych, najprostszych, po te bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem umami. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, w co wyposażyć kuchnię, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem.Zacznij od podstawowych przepisów na tradycyjne elementy ramenu, np. gęsty wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby stworzyć miskę zupy o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz zarówno przepisy na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
Masz insulinooporność i myślisz, że już nigdy nie będziesz jeść słodyczy? Zmagasz się z cukrzycą i nie wiesz, czy jeszcze kiedykolwiek spróbujesz swojego ulubionego deseru? A może po prostu unikasz cukru i rezygnujesz ze słodkich przyjemności? Ta książka udowadnia, że wcale nie musisz!Znajdziesz tu prawie 100 przepisów na wypieki i desery bez cukru i białej mąki: wspaniałe serniki, kruche tarty i aromatyczne ciasta z owocami, czekoladowe brownies, domowe batony, trufle i wiele innych, dzięki którym nauczysz się jeść zdrowo, lekko i pysznie. Spróbuj migdałowego ciasta ze śliwkami, wegańskiego sernika z truflami czy korzennych dyniowych babeczek. Zrób domową granolę, wegańskie jagodzianki, zawijany makowiec i przekonaj się, że życie bez cukru też może być pełne smaku!Każdy przepis ma podaną sumę wymienników, makroskładniki i kaloryczność, aby ułatwić wkomponowanie ich w codzienną dietę.Anna Englisz dietetyczka i blogerka, żona cukrzyka. Uczy, jak jeść bez cukru, i udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania z przyjemności.
Przewodnik po stylach piwnych to pierwsza na polskim rynku książka poświęcona stylom piwnym, opisująca wszystkie style, również te, które pojawiły się na rynku jako najnowsze trendy.Wraz z rewolucją piwną na polskim rynku nastąpił wysyp nowych rodzajów tego napoju, często brzmiących wręcz egzotycznie, jak np. piwa kwaśne, dzikie czy wymrażane. Niniejszy poradnik ma pomóc czytelnikowi-piwoszowi odnaleźć się wśród tak wielu gatunków piwa, z zwracającymi uwagę na etykietach, lecz niekoniecznie wiele mówiącymi, skrótami, jak IPA, APA, AIPA, DDH, RIS, czy nazwami w rodzaju bitter, gose, saison, wee heavy. Czym różnią się porter, stout lub barleywine? Czy koźlak i bock to to samo? Czy porter bałtycki pochodzi z Polski? Przewodnik ma na celu przybliżyć konsumentom poszczególne rodzaje piw, ich wyznaczniki, cechy charakterystyczne, historię, a także najlepsze przykłady spośród piw polskich i zagranicznych.
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką o specjalizacji diabetologicznej, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Insulinooporność, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych
Latte art spod twojej ręki. Odkryj tajemnice profesjonalnego parzenia i dekorowania kawyNie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Czy zastanawiało cię, jak barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy zwane latte art? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki.Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków (m.in. kawy po karaibsku, Royal Coffee) oraz wykonywania na ich powierzchni kunsztownych wzorów. Spróbuj przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalista. To naprawdę nie jest trudne! W książce znajdziesz również przepisy na ciasta, ciasteczka i desery z dodatkiem kawy.
Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków!Przemiana mleka w ser to zadanie, któremu może sprostać każdy z nas. Nawet w warunkach domowych, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, da się osiągnąć zaskakująco dobre rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może stanie się dla nas dochodowym zajęciem?Książka dokładnie opisuje składniki, wyposażenie oraz techniki wyrobu serów. Zawiera liczne przepisy na różne rodzaje serów, a także wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki.Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym pewnie stawiać pierwsze kroki.W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.San Francisco Examiner
„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń
Do twojej kuchni wkradła się nuda i masz wrażenie, że od dłuższego czasu gotujesz na zmianę te same potrawy? Do menu chcesz wprowadzić różnorodność, ale nie wiesz, od czego zacząć?Te 80 niezwykłych przepisów ułatwi Ci to zadanie. Książka mistrza kulinarnego Roberta Sowy będzie Twoim przewodnikiem po wielu rodzajach potraw. Znajdziesz tu przepisy na ryby i mięsa, ale także na sałatki i potrawy kuchni wegetariańskiej, zupy i desery dla każdego znajdzie się COŚ PYSZNEGO!Prócz przepisów znajdziesz tu także jedne z najlepszych felietonów uznanego szefa kuchni, restauratora i kilkukrotnego laureata Oskarów Kulinarnych. Ostrzegamy, że po ich lekturze Twoje podejście do gotowania może się bezpowrotnie zmienić na szczęście jedynie na lepsze!
Relaxed, flexible home cooking from Yotam Ottolenghi and his superteam.
Whether they're conjuring up new recipes or cooking for themselves at home, the Ottolenghi Test Kitchen team do what we all do: they raid their kitchens. But then, they turn whatever they find into approachable creations with an 'Ottolenghi' twist.
This instinct is in perfect sync with recent times, when we've all been standing in front of our kitchen shelves, our cupboards and our fridges, wondering what to cook with what we've got; how to put a can of chickpeas or a bag of frozen peas to good use, instead of taking an extra trip to the shops.
For the first time, the team welcome us into their creative space. These dishes pack all the punch and edge we expect from Ottolenghi, but offer more flexibility to make them our own, using what we've got to hand. There's the ultimate guide to creamy dreamy hummus, a one-pan route to confit tandoori chickpeas and a tomato salad that rules them all.
This book is all about feeding ourselves and our families with less stress and less fuss, but with all the 'wow' of an Ottolenghi meal. It's a notebook to scribble on and add to, to take its ethos and absolutely make it your own.
This is how to cook, the OTK way.
Max Lugavere po latach badań, rozmów z najważniejszymi naukowcami i neurologami, odkrył ważne połączenie między dietą, stylem życia a działaniem mózgu. W swojej książce Jedz jak Geniusz przedstawia praktyczne sposoby na wyeliminowanie tzw. mgły mózgowej, optymalizację zdrowia i osiągnięcie szczytowej sprawności umysłowej.
Znajdziesz w niej bezcenne spostrzeżenia na temat tego, jak usprawnić działanie swojego mózgu. A przede wszystkim co jeść żeby:
- poprawić pamięć i jasność umysłu
- odmłodzić wiek swojego mózgu
- czuć się bardziej szczęśliwym
- zapamiętywać więcej i szybciej się uczyć
Po tym, jak u matki autora zdiagnozowano demencję, Lugavere zawiesił swoją karierę medialną i postanowił dowiedzieć się wszystkiego na temat mózgu i jego wydajności. Przez ponad pół dekady zajmował się najnowszymi badaniami, rozmawiał z dziesiątkami czołowych naukowców i lekarzy z całego świata oraz odwiedzał najlepsze wydziały neurologiczne w Stanach Zjednoczonych – wszystko w nadziei, że zrozumie stan, w którym znajdowała się jego matka.
Całą zdobytą wiedzę zapisał w książce. Jedz jak Geniusz. Bądź mądry, szczęśliwy i bardziej wydajny to obszerny przewodnik, pełen wiedzy na temat mózgu i jego funkcjonowania. Lugavere opisał związek między naszymi wyborami żywieniowymi i stylem życia, a działaniem mózgu. Ujawnił w jaki sposób jedzenie bezpośrednio wpływa na naszą zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, tworzenia, analizowania nowych pomysłów i utrzymywania dobrego nastroju.
Whisky experts Nick Morgan and The Whisky Exchange open the lid on the whisky industry, revealing what makes one of the world's simplest spirits just so popular. Everything You Need to Know About Whisky will answer all of your burning questions; from what makes the perfect scotch and how to drink it like a pro to an exploration of distilleries around the world and their fascinating (often scandalous) histories.
This indispensable guide is filled with insider tips on finding your new favourite bottle and brewing up the very best whisky based cocktails - essential reading for all whisky fans, novices and experts alike.
Lektura tej książki podsuwa sprawdzone i praktyczne rozwiązania, które można wykorzystać w życiu codziennym lub przekazać pacjentowi jako proste do wdrożenia zalecenia. W niniejszej książce eksperci rozprawiają się także z mitami, które krążą m.in. w mediach, nabierają na sile, aż w końcu urastają do rangi legendy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?