Dzięki książce czytelnik dowie się, jak skomponować prawidłową dietę, zmniejszającą stężenie cholesterolu (który jest jednym z czynników ryzyka zawału serca i udaru mózgu), jakie są mechanizmy przemiany tłuszczów i cholesterolu w organizmie. Autorzy podają liczne przepisy na potrawy, które skutecznie przyczyniają się do obniżania stężenia cholesterolu.
Jesteśmy tym, co jemy.
Jesteśmy tym, co wdychamy.
Jesteśmy tym, co nakładamy na swoją skórę.
Jesteśmy wszystkim tym, z czym mamy kontakt na co dzień.
I stąd biorą się nasze problemy.
Do wytwarzania kupowanych przez nas produktów – artykułów spożywczych, kosmetyków, środków czystości, żywności dla zwierząt czy zabawek dla dzieci – używa się tanich, masowo produkowanych i słabo testowanych chemikaliów. Cena, jaką płacimy w kasie, może wydawać się rozsądna, ale nie zdajemy sobie sprawy, że są ukryte, związane ze zdrowiem koszty, które mogą okazać się wyższe, niż ktokolwiek mógłby to sobie wyobrazić. Czy więc wobec wszechogarniającej chemizacji możliwe jest przynajmniej ograniczenie jej negatywnych skutków? Książka Świadome zakupy, czyli co naprawdę kupujemy, kierując się hasłem antychemicznej rewolucji, przynosi twierdzącą odpowiedź na to pytanie. Oprócz pełnej listy szkodliwych dla zdrowia substancji podaje alternatywne, oparte na naturalnych składnikach sposoby i oryginalne receptury, które pozwolą nam na poradzenie sobie z inwazją chemii w nasze życie.
Miód – któż nie lubi tego przysmaku. Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w wielu dziedzinach. Wszystko co chcesz lub powinieneś wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci.
W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka, wszystko o zastosowaniu miodu w zdrowym żywieniu oraz profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.
Renate Frank jest specjalistą w dziedzinie żywienia i doradcą pszczelarzy w zakresie wykorzystania miodu w żywieniu oraz w lecznictwie.
Tę książkę polecamy nie tylko pszczelarzom, ale dla wszystkim tym, którzy chcą wiedzieć więcej na temat miodu i jego właściwości zdrowotnych.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia!
Uwaga na cholesterol albo Cholesterol zagrożeniem dla organizmu - od dawna towarzyszą nam takie hasła.
Jest wiele skutecznych lekarstw i innych preparatów, które obinżają poziom cholesterolu we krwi.
Możemy też w inny sposób pozytywnie oddziaływać na wartości cholesterolu bez stosowania lekarstw.
Co pomaga trwale obniżyć jego poziom? Zdrowa dieta i właściwy sposób życia pozwolą nam zmniejszyć ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.
""Witaminy, mój sposób na zdrowie"" jest kolejną książką Beaty Peszko, która przedstawia wiele terapii witaminowych pomocnych w zapobieganiu, leczeniu oraz łagodzeniu objawów wielu chorób także tych uwazanych za nieuleczalne jak np.: SM. Autorka zwraca także uwagę na jakość pożywienia, konieczność suplementacji, nowe odkrycia naukowe jak np.: epigenetyka oraz Koncept Medycyny Komórkowej i możliwości leczenia raka proponowane przez dr. Matthias Ratha, uznawanego za wielkiego znawcę medycyny niekonwencjonalnej. Pragnieniem autorki jest pokazanie możliwości pomocy samemu sobie i zwrócenie uwagi na niebagatelną rolę naturalnych witamin i ich wpływu na nasze zdrowie.
Domowa paszteciarnia to zbiór przepisów na wyśmienite pasztety, galarety, farsze, pasty i musy, które uatrakcyjnią każde spotkanie przy stole.
Znajdziemy tu nie tylko receptury na wyroby mięsne (m.in. na gicz cielęcą w żelu z białego wina), ale także na specjały z ryb, warzyw, grzybów i nabiału (m.in. na mus z dorsza i wątróbki dorszowej).
W książce zostały podane również przepisy na sosy, stanowiące świetny dodatek do proponowanych dań.
W dzisiejszych czasach ideałem piękna stały się jędrne pośladki i smukła sylwetka. Marzeniem chyba każdej kobiety jest szczupłe, gładkie nietknięte cellulitem ciało. Jak to osiągnąć kiedy kolejna dieta i ćwiczenia nie przynoszą oczekiwanego rezultatu? Dlaczego innym się to udaje, a Tobie znowu nie? W czym tkwi problem? Według Autorki, która lekko, łatwo i przyjemnie zrzuciła 25 kg, szczęście w dążeniu do celu sprzyja ludziom pogodnym. To dzięki pozytywnemu myśleniu osiągnęła to, czego naprawdę chciała. Wszelkie negatywne myśli nie tylko psują nastrój, ale przeszkadzają w realizacji pragnień. Wiadomo nie od dziś, że optymistyczne nastawienie do otaczającego świata potrafi czynić cuda z naszym życiem, a także wyglądem i ciałem. Książka opisuje doświadczenia Autorki i jej metody dotyczące utraty wagi. Ukazuje nieskuteczność diet i wysiłku fizycznego jeśli w środku osoby cały czas siedzi "grubas". Strategia polega na tym, żeby najpierw się go pozbyć, a kiedy on zniknie - samoistnie zniknie nadwaga. Poradnik uświadamia co w odchudzaniu jest naprawdę istotne. Ukazuje prawdziwe źródło nadwagi i pokazuje jak leczyć jej przyczyny, a nie same objawy. Jest skarbnicą informacji na temat sposobów uzdrowienia ciała i duszy. Dowiesz się z niej także o sposobach radzenia sobie z blokadami dzięki czemu staniesz się pełnym radości, wdzięku, miłości człowiekiem, a przy okazji odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zobaczysz wówczas jak krok po kroku w miarę wzrostu świadomości i akceptacji siebie następuje spadek Twojej wagi. Chudnij z przyjemnością i ciesz się życiem.
Żywność ma moc uleczania i wzmacniania żywych organizmów, wspomaga powracanie do zdrowia po urazach i chorobach, a także koryguje nasze genetyczne dziedzictwo. Nie tylko stanowi źródło życiowej energii i składników odżywczych, ale również daje możliwość twórczej ekspresji i nawiązywania kontaktów międzyludzkich - poprzez opracowywanie nowych przepisów albo sposobów na przygotowanie pewnych potraw czy też choćby za sprawą wspólnego biesiadowania. Kiedy w 1996 roku pisałem książkę "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", analizowałem związki między grupami krwi a dietą i nakreśliłem konkretne programy żywieniowe dla każdej z grup krwi. W trakcie minionych piętnastu lat kontynuowałem badania i pisanie o roli pożywienia oraz starałem się prezentować materiały i rady dla tych osób, które chciały i chcą odżywiać się w zgodzie ze swoją grupą krwi. Ze wstępu
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodach kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz kelner.
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla tych zawodów.
Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej pokarmów, norm żywienia oraz zasad układania jadłospisów i racjonalnego planowania żywienia różnych grup ludności.
Ta książka przyda się w każdym domu, gdzie mieszka osoba z cukrzycą. Jest to bardzo praktyczne kompendium wiedzy – zawiera podstawowe informacje o chorobie i jej przebiegu, a także wiele sugestii dotyczących odżywiania, zdrowego trybu życia i rodzajów oraz możliwości leczenia diabetyków. Można w niej znaleźć wskazówki, jak prawidłowo skomponować dietę oraz jak korzystać z aktywności fizycznej, by zminimalizować skutki choroby i bez przeszkód cieszyć się życiem. Książka może przydać się zarówno samemu choremu, jak i bliskim takiej osoby, którzy pragną w łatwy i przystępny sposób zapoznać się ze specyfiką tej współczesnej choroby cywilizacyjnej. Odbiorcy: – osoby chorujące na cukrzycę. – bliscy osób chorujących na cukrzycę. Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację? – zawiera pełen zestaw informacji dotyczących cukrzycy. – pomoże zapewnić zdrowy tryb życia i prawidłową dietę. – Jest napisana przystępnym i zrozumiałym językiem – może być pierwszym źródłem informacji po zdiagnozowaniu cukrzycy.
Książka w przystępny sposób przybliża temat żywienia dzieci. Mowa w niej jednakże nie tylko o tym, co podawać im do jedzenia, ale przede wszystkim, jak organizować posiłki i jak je komponować, by dzieci jadły chętnie i były zdrowe. Propozycje opierają się na diecie śródziemnomorskiej, której podstawą są zboża, warzywa i owoce – lekkostrawnej, pożywnej i zdrowej. Oryginalny sposób udowodnienia, że dieta ta jest znana i stosowana od lat, stanowi wskazanie wzmianek o niej w... baśniach. Ma to głęboki sens, ponieważ z pomocą baśni można zachęcić dzieci do jedzenia określonych produktów. Tym samym książka podpowiada, jak odejść od znienawidzonego przez wszystkie dzieci zachęcania ich do jedzenia, „bo to zdrowe”.
Odbiorcy:
– rodzice i opiekunowie dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.
Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację?
– zawiera ciekawe wskazówki na temat optymalnego żywienia dzieci.
– można w niej znaleźć informacje na temat wpływu żywienia na zdrowie dzieci.
– podpowiada, jak wyrobić w dziecku nawyk zdrowego odżywiania się, i sugeruje, jak zachęcić dziecko do określonych produktów.
Książka stanowi przydatne kompendium wiedzy dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie, kontrolując, co i w jakich ilościach jedzą. Pozwala wyliczyć zarówno własne zapotrzebowanie kaloryczne, jak i ilość kalorii realnie spalanych. Zawiera istotne informacje o wartościach odżywczych, o składnikach żywności, o zawartych w niej witaminach i innych substancjach, a także przydatne tabele kaloryczności podstawowych pokarmów. Nie pominięto też omówienia najczęściej spotykanych substancji potencjalnie szkodliwych, jak wszelkiego rodzaju chemiczne ulepszacze dodawane do żywności. Dzięki tej książce można optymalnie zaplanować zdrową i zrównoważoną dietę, uwzględniając zapotrzebowanie odżywcze zależne od płci, wieku i trybu życia.
Odbiorcy:
– osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem.
Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację?
– pozwala zaplanować zdrową i pożywną dietę.
– zawiera wiele wiadomości o produktach żywnościowych.
– ułatwia dobranie optymalnej diety do płci, wieku i trybu życia.
"Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika.
W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika.
Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.
Profesjonalne narzędzie do prowadzenia codziennych notatek z przebiegu odchudzania, opatrzone praktycznymi wskazówkami dietetyków!
Zobacz, jak właściwie dokonywać pomiarów ciała i określać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Prowadź zapiski swojego odżywiania i przejmij kontrolę nad tym, co jesz
Utrwalaj swoje zwycięstwa nad tuczącymi pokusami i motywuj się do dalszej walki z kilogramami
Od poniedziałku się odchudzam!
Zacznę od poniedziałku… Po świętach, od Nowego Roku, schudnę na wiosnę! Brzmi znajomo??? A potem mijały kolejne poniedziałki, święta, a nawet lata, zanim kolejny raz stanęłaś przed lustrem i na widok rozkosznych rubensowskich fałdek z przekonaniem obiecałaś sobie: "Od poniedziałku biorę się ostro za siebie!". A kiedy już udało Ci się dziarsko wkroczyć na nową, lżejszą drogę życia, mur konsekwencji padał w starciu z "najbardziej kuszącym kawałkiem serniczka", jaki widziałaś w życiu. Niestety, bez odpowiedniej motywacji nawet sądowy zakaz zbliżania się do jedzenia nie jest w stanie uchronić Cię od kalorycznych grzeszków w trakcie diety - musisz bowiem spojrzeć nie tylko w lustro, ale i prawdzie w oczy!
Największą przeszkodą na drodze do swojej wymarzonej sylwetki jesteś Ty!
Dobra motywacja, żelazna konsekwencja i silna wola. Naprawdę tylko tyle trzeba, by wprowadzając w swoje życie nowe, lepsze nawyki żywieniowe i codzienną dawkę ruchu, osiągnąć w zdrowym tempie swoją wymarzoną wagę! Koniec z naiwną wiarą, że pewnego dnia ktoś odkryje cudowny sposób na to, by "schudnąć dziesięć kilo w czterdzieści osiem godzin, dużo jedząc i wcale nie ćwicząc". Zamiast tego wybierz odpowiednią dla siebie dietę i… przechytrz samą siebie!
Aloes jest rośliną leczniczą szeroko stosowaną w medycynie naturalnej, kosmetologii i diabetologii. Już Egipcjanie ponad 3000 lat temu znali wszechstronne zastosowanie aloesu - nazywali go "rośliną nieśmiertelności". A grecki lekarz Dioskurydes w 75 r. w swojej wielotomowej farmakopei zawarł kilkaset przepisów na leki z wykorzystaniem aloesu. Aloes - lekarstwo z tradycjami - jest wykorzystywany do produkcji rozmaitych specyfików leczniczych: żeli, kapsułek, soków i olejów. Pomaga w leczeniu m.in. alergii, biegunek, oparzeń, trądziku. Szeroko stosowany jest w aromaterapii, pielęgnowaniu urody i na poprawę samopoczucia, a także w leczeniu zwierząt. W książce znajdziesz przepisy na domowe kosmetyki (zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn) i leki z aloesu na różne dolegliwości. Podano w niej informacje na temat zastosowania aloesu w aromaterapii oraz w leczeniu licznych schorzeń. Podano informacje na temat witamin, minerałów i innych substancji zawartych w aloesie oraz wykorzystania aloesowych produktów. Zamieszczono także przepisy na zdrowe smakołyki z aloesem.
Książka jest poradnikiem dla kobiet i mężczyzn, którzy chcą doładować swoje akumulatory oraz zmienić styl życia na lepszy.
Znana propagatorka zdrowego stylu życia próbuje przybliżyć czytelnikom filozofię wellness, czyli dobrego życia. To znacznie więcej niż właściwa dieta i porcja ruchu, masaże i wizyty w spa. Podpowiada, co robić, by poczuć się pewniej i osiągnąć sukces na różnych płaszczyznach życia: zawodowej, prywatnej, emocjonalnej, finansowej.
Rozmawia ze specjalistami z dziedziny żywienia o tym, jak stosując odpowiednią dietę i prowadząc aktywny tryb życia, można zapobiegać rozmaitym dolegliwościom.
Namawia aktorów, dziennikarzy, polityków, którzy byli gośćmi jej programów telewizyjnych, do tego, by zdradzili, jak radzą sobie z różnymi problemami.
O czarodziejskich zaletach czosnku łatwo się przekonać. Wystarczy bowiem np.. Natrzeć nim salaterkę, aby nadać potrawie niepowtarzalne "coś". Obchodzenia z czosnkiem należy jednak najpierw się nauczyć. Można zacząć od czegoś prostego, dostępnego dla początkujących.
Irena Gumowska
Chcesz zachować szczupłą sylwetkę, nie rezygnując z przyjemności stołu? To możliwe dzięki przepisom na lekkie potrawy, zebranym w tej książce. Lubisz jeść, a nie chcesz utyć? Poznaj sekrety niskokalorycznej, smacznej i pełnej inwencji kuchni. W zależności od nastroju chwili możesz przygotować warzywne gazpacho, nadziewane cukinie, chłodnik ogórkowy, filety z miętusa z morelami i szafranem, wykwintne carpaccio z wołowiny... A co na deser? Mus cytrynowy, flan z dodatkiem kwiatów pomarańczy, sorbet gruszkowy, miętowe lassi... Raz na zawsze zapomnij o słowie diet`!
Bardzo chciałabyś pozbyć sie kilku kilogramów i jednocześnie nie rezygnować z przyjemności jedzenia? Wobec tego zdecyduj sie na dietę rozdzielną – sprawdzony i nieskomplikowany sposób odżywiania, znany od wielu lat.
Książka zawiera niezbędne informacje o diecie rozdzielnej. Schemat podziału produktów żywnościowych przybliża zasady tej diety, a ponad 70 przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia zapewnia kolorowe urozmaicenie na stole. Nie ma prostszej metody odchudzania!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?