Dlaczego melancholik lubi pikantne potrawy? Czym w kuchni wyróżnia się flegmatyk? Jak sangwinik może poprawić stan własnego zdrowia? Które zioła najlepiej służą cholerykowi? Każdy z nas jest inny, inny ma wzrost i zdrowie, inny temperament czy kondycję psychiczną. Z tego powodu powinniśmy się odżywiać zgodnie z... własnym charakterem. Dokładnie tak! Doskonale wie o tym Małgorzata Borgman, dlatego przygotowała świetne kompendium na temat racjonalnego odżywiania zapokajającego wszelkie potrzeby każdego organizmu. Dzięki jej książce odkryjesz, jaki jest Twój typ osobowości, poznasz różne teorie na temat ludzkich charakterów, dowiesz się, na czym polega dobra dieta i jak powinien wyglądać Twój jadłospis, zagłębisz się w tajniki smacznej i zdrowej kuchni przeznaczonej specjalnie dla Ciebie! Nic, tylko korzystać pełnymi... żołądkami:))
BODY LOGISTIC SYSTEM przedstawia kompleksowe podejście do tematu kształtowania sylwetki i zdrowego odżywiania. W książce znajdziecie: setki nowatorskich pomysłów na dietetyczne posiłki dla każdego, na każdą porę dnia, dzięki którym słowo „dieta” przestanie kojarzyć się z monotonią; najnowsze doniesienia na temat zdrowego odżywiania (m.in. o żywieniu stabilizującym poziom cukru we krwi), porady dietetyczne nie tylko dla sportowców; trening Muscle Fit System – innowacyjny, dynamicznie rozwijający się system treningowy wymagający minimalnego sprzętu. Katarzyna Matella – wykładowca na szkoleniach dla instruktorów sportu i rekreacji ruchowej, współorganizator nowatorskich inicjatyw edukacyjnych z zakresu treningu i żywienia w Stowarzyszeniu Sylwetka, była zawodniczka, żywieniowiec zawodników w kulturystyce i fitness, autorka wielu publikacji z zakresu żywienia i suplementacji, sędzina klasy międzynarodowej w kulturystyce i fitness, autorka książek Supersylwetka. 100 przepisów i porad eksperta oraz Fitness. Zdrowie i uroda.
Informacja o cukrzycy bywa dla niektórych z nas wyrokiem. Zastanawiając się, jak będzie wyglądało nasze życie z tą chorobą, często popadamy w panikę. Jak jednak głosi przysłowie - strach ma wielkie oczy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że życie cukrzyka nie jest nieustannym zmaganiem się z własnymi słabościami, że zmieni się diametralnie i nigdy już nie będzie tak samo „smakowało”. To prawda, że trzeba przestrzegać zaleceń diabetologa, wdrożyć systematyczne leczenie i pamiętać o rzeczach, które dotychczas zaniedbywaliśmy, ale równie istotną, jeśli nie najistotniejszą rolą w oswajaniu się z chorobą jest sama wiedza o niej.
I to jest właśnie główne zadanie tego poradnika. Historia cukrzycy, jej przyczyny, sposoby rozpoznawania i zapobiegania, regularne badania, wizyty u lekarza czy samokontrola to tylko nieliczne z poruszanych w nim tematów. Choroba albowiem nie dotyka tylko i wyłącznie chorych. Zmagają się z nią ich rodziny, przyjaciele i współpracownicy, w wielu codziennych i mniej codziennych sytuacjach.
Ważnym jest zatem, by wiedzieć o wszelkich jej aspektach, także o akcesoriach dla diabetyków, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych sposobach leczenia, a również o odkryciach, które zrewolucjonizują leczenie tego schorzenia w przyszłości.
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz z lękiem o nadchodzącym klimakterium? Niewiele wiesz o menopauzie? Boisz się jej przykrych objawów? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia w tym trudnym okresie. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą, z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to - nie ma wątpliwości - niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swą figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz...
Wiadomość o chorobie dziecka zwaliła Cię z nóg i nie ustajesz w pytaniach, czemu akurat Wy? Ochłoń, otrząśnij się, jesteś rodzicem. To na Tobie spoczywa odpowiedzialność za to, by Twój skarb się nie bał, by wiedział i odczuwał, że dokładnie wiesz co robić.
Niniejszy poradnik pomoże Ci zdobyć wszelką niezbędną wiedzę. Przeprowadzi Cię przez wszystkie kluczowe etapy, tj. wybór odpowiedniego glukometru czy wyjazd na wakacje i związane z nim przygotowania. Wasze życie nie zmieni się diametralnie, nie będzie też gorsze. Dowiedz się, jak radzić sobie w Waszych nowych, a codziennych od tej pory sytuacjach. Poznaj przepisy, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jeść zdrowo i ze smakiem. Wiedza o adresach stowarzyszeń pomocy cukrzykom będzie od tej pory zawsze w zasięgu i pod ręką.
Tym, co musisz w pierwszej kolejności wyeliminować, jest Twój własny strach. Gdy Ty będziesz spokojny, Twoje dziecko również.
Czym jest post? Pytanie tylko pozornie jest proste, gdyż praktycznie o poście już chyba zapomnieliśmy. Tymczasem - jak pisze Siostra Emmanuel - pozwala on uchronić się choćby przed grzechem, pozwala też uchronić rodzinę przed rozpadem. Dlatego w tej niewielkiej książeczce Autorka zachęca nas do powrotu do tej owocnej bardzo praktyki duchowej. Jest jednak świadoma, iż nie jest to łatwe. "Gdy mówię o poście - pisze - ludzie zwieszają głowy i nie nie odpowiadają, ponieważ go zaniechali." Tymczasem Matka Boża w Medjugorie kieruje do nas pełne strapienia wołanie: "Zapomnieliście o poście!", sugerując wyraźnie, iż trzeba nam do niego powrócić. Co więcej, Maryja, której słowa przywołuje ta praca, mówi o tym w piękny sposób, odsłaniając sens postu jako potężnego narzędzia duchowego w naszych rękach. Dodajmy: narzędzia działającej przez nas Bożej mocy! Post sprawia bowiem, iż dokonują się niezwykłe rzeczy, których tak bardzo każdego dnia potrzebujemy...
Nie jest prawdą, że nie można ustrzec się przed chorobami serca, zawałami i miażdżycą. Tak samo jak w walce z nadciśnieniem mamy na tym polu sprzymierzeńców. Małgorzata Borgman wzięła na swe barki trudne i odpowiedzialne zadanie opracowania poradnika, który w sposób przystępny i wyczerpujący zapozna nas z tym, co w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego najważniejsze – ze zdrowym odżywianiem.
Niniejsza książka opisuje najczęstsze schorzenia serca i układu krwionośnego, zawiera niezbędne porady dietetyczne oraz mnogość przepisów dla osób cierpiących na poszczególne choroby. Atrakcyjnym dopełnieniem zdaje się być aneks o ziołolecznictwie.
Dieta dla serca stanowi doskonałe kompendium wiedzy nie tylko dla osób zdrowych, ale i chorych, w każdym z powyższych przypadków chroniąc nasze życie, zdrowie i szczęście.
O miażdżycy mówi się, że jest postrachem XXI wieku. Nie jest ona jednak wynikiem choroby naczyń wieńcowych, jak zwykło się sądzić, a wszystkich tętnic w naszym organizmie. Do jej rozwoju przyczynia się palenie papierosów, brak lub niedostatek aktywności fizycznej, stres, nadwaga, a przede wszystkim to, co najbardziej oczywiste i najczęściej zaniedbywane – odpowiednie żywienie.
To zaskakujące, jak wiele jesteśmy w stanie osiągnąć i czemu możemy zapobiec, tylko i wyłącznie zmieniając nawyki żywieniowe. Udar mózgu, zawał serca czy silne bóle nóg to tylko nieliczne z problemów, których potrafimy uniknąć. Kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu ma odpowiednia, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa dieta. Jeśli nie wiesz, jaką dietę stosować w miażdżycy, czym powinieneś się odżywiać, a czego bezwzględnie wystrzegać, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie!
Autorka przekonuje, że przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane, a wytrwałość, konsekwencja i przestrzeganie zaleceń dietetyków zaprocentują w przyszłości i zażegnają czyhające na nas niebezpieczeństwa.
Nasze zdrowie w naszych rękach! I nie jest tajemnicą, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Najlepsze przepisy kuchni niskotłuszczowej łatwe do zrealizowania.Książka wprowadza w świat zdrowej kuchni. Zawarty w niej zbiór 120 przepisów umożliwia przygotowanie apetycznych potraw o niskiej zawartości tłuszczu: zup, przystawek, przekąsek i lekkich posiłków, potraw mięsnych i rybnych, dań jarskich, a nawet ciast i deserów. Przy każdym przepisie podana jest zawartość tłuszczu i liczba kalorii. Nie brak też profesjonalnych rad i wskazówek.
Znakomity poradnik dla wszystkich, którzy po zbyt obfitym posiłku czują się ociężali nie tylko fizycznie, ale i intelektualnie. To, co jemy wpływa nie tylko na budowę naszego ciała, lecz również na sprawność naszych małych szarych komórek, jak zwykł mawiać genialny Herkules Poirot. Jak zatem pogodzić potrzeby naszego ciała i intelektu? Jak skomponować zestaw pokarmów tak, by przez wiele dziesięcioleci cieszyć się zdrowiem duszy i ciała. Najlepsze jest to, że aby to osiągnąć nie trzeba wydawać ogromnych pieniędzy na wymyślne produkty, z których powstaną dania pozbawione smaku. Nie trzeba również odchudzać portfela poprzez zakupy kosztownych suplementów diety, niemających niczego wspólnego z naturalnymi mikro- i makroelementami. Wystarczy bowiem odpowiednio dobrać składniki odżywcze zawarte w najzwyklejszych produktach dostępnych w każdym sklepie. Ta książka jest szansą na zmianę diety na taką, która zapewni nie tylko nienaganną formę fizyczną, ale również sprawność umysłu porównywalną z geniuszem. A sprawny umysł w dzisiejszym społeczeństwie jest jedynym gwarantem sukcesu - zarówno zawodowego jak i osobistego. Już dziś możesz osiągnąć harmonię ciała i intelektu.
Książka pomoże uzupełnić wiedzę o funkcjach organizmu związanych z odżywianiem i podejmowaniem aktywności, o podstawowych składnikach odżywczych naszej żywności, pomoże nakreślić własny plan zdrowego życia.
Czy znasz takie stany, gdy czujesz, że pomimo, iż przed chwilą skończyłeś posiłek, twój organizm czegoś jeszcze potrzebuje? Czy znasz to uczucie, że byś coś zjadł, ale nie wiesz, co konkretnie? - gdy "coś za tobą chodzi"? A może nieobce jest ci to uczucie, gdy głodny otwierasz lodówkę pełną jedzenia - i nie masz ochoty na nic, co się w niej znajduje? Czy czujesz różnicę, gdy jesz jajko od kury wolno-wybiegowej i jajko od kury z chowu klatkowego? Czy w ogóle zwracasz na to uwagę?! A może nie jesz jajek w ogóle... i mięsa też. Może odżywiasz się tylko pokarmem roślinnym? Liczysz kalorie? Odchudzasz się?
Okazuje się, że to, co nas odżywia nie zależy do końca od wartości energetycznej (kalorii) czy od tego, jakie jedzenie spożywasz (roślinne, mięsne). Autor zwraca uwagę na to, że organizm każdego z nas potrzebuje do życia określonych wibracji i jednym z wielu źródeł tych wibracji może być przyjmowany pokarm. Te wibracje, ich częstotliwość są ściśle związane z rytmami Natury oraz z promieniowaniem świetlnym. Najpotężniejszym, niezawodnym i najłatwiej dostępnym źródłem energii świetlnej jest słońce.
Autor zwraca również uwagę na zagadnienia dotyczące tzw. żywności bio- i eko-, wykazując, że czasami produkty roślinne z upraw biologicznych nie dorównują tym z upraw prowadzonych standardowo (i nawet nawożonych) - bo wiele zależy od "dopasowania" warunków uprawy rośliny do biologicznych rytmów - miejsca uprawy, nasłonecznienia, następstwa roślin, sposobu kultywowania gleby.
Len towarzyszy człowiekowi już od wieków, a jego głównymi zaletami były włókna, służące do produkcji ubrań oraz właściwości prozdrowotne. Obecnie, możemy zauważyć „renesans” lnu, ponieważ na nowo zaczęto doceniać jego lecznicze działanie. Autor to ekspert od spraw żywności, który w tym poradniku prezentuje uzdrawiającą siłę i potencjał tkwiący w tej roślinie. Przeciwdziała ona nie tylko zawałom serca i nadciśnieniu, ale nawet niektórym nowotworom. Doskonale wzmacnia włosy i jest tajną bronią przeciw starzeniu się. Dzięki tej książce będziesz mógł sam w praktyce przekonać się o dobroczynnym działaniu oleju i siemienia lnianego na swój organizm. Pomoże Ci w tym wiele przepisów, a także wykaz dolegliwości, przy których ten produkt czyni cuda. Sprawdź, w czym len pomoże Tobie.
Książka Zdrowie, dieta, aktywność fizyczna jest pierwszą pozycją polskiego pisarza o tak uznanym autorytecie, zapowiadającą prawdziwą rewolucję w podejściu do kwestii promowania i zachowania zdrowia człowieka. Wiesław Pilis, profesor zwyczajny z zakresu nauk o kulturze fizycznej, b. Rektor Zakładu Fizjologii AWF w Katowicach, wieloletni trener Klasy Mistrzowskiej w podnoszeniu ciężarów, współtwórca Instytutu Profilaktyki Zdrowotnej w Częstochowie, jest jednym z dziesięciu największych autorytetów z dziedziny fizjologii sportu i wysiłku fizycznego w Polsce.?
Druga po bestsellerowej Diecie bez pszenicy książka doktora Williama Davisa, pogromcy otyłości i chorób związanych ze spożywaniem złych zbóż to książka kucharska zawierająca przepisy na dania bez pszenicy oraz szerokie komentarze na temat życia bez pszenicy, a także sylwetki osób, które odrzuciły pszenicę, schudły i wyzdrowiały.
W książce znajduje się 150 inspirujących przepisów, które pomogą w pozbyciu się pszennego brzucha i utrzymaniu niższej wagi! Są tu receptury na energetyzujące śniadania, zaspokajające głód posiłki południowe, apetyczne rodzinne obiady i pyszne słodkie wypieki na deser. A wszystko bez użycia pszenicy i bez glutenu! Poza przepisami, do których będzie się powracać wielokrotnie, autor zamieścił porady dotyczące gotowania i wymiany składników, a także wskazówki odnośnie do zakupów i organizacji spiżarni. Wszystko to pozwoli każdemu tworzyć bezpszenne wersje ulubionych dań i wypieków – ciast, placków, chleba, z których, jak się okazuje, wcale nie trzeba rezygnować!
Opis: Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.
Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną z wątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby? Nie wiesz, co dalej ? jak się odżywiać, co wolno, a czego nie wolno Ci jeść? Poniższy poradnik w prosty sposób wyjaśni Ci, jakie są zasady diety wątrobowej, wskaże produkty zalecane oraz zabronione, uzmysłowi Ci, jak proste jest wprowadzenie i stosowanie diety wątrobowej. Nie musisz jeść niesmacznych potraw, nie musisz rezygnować z przyjemności ? przepisy zawarte w tej książce podpowiedzą Ci, w jaki sposób przygotować zdrowe i smaczne posiłki.
Dowiedz się, co można przygotować z chwastów rosnących w naszych ogródkach! Roślin niechcianych, ale jadalnych i kryjących w sobie mnóstwo smaków, a także właściwości zdrowotnych. Zamiast na siłę się ich pozbywać, zatruwając ogród chemikaliami, tracąc czas oraz pieniądze, nie prościej i przyjemniej będzie po prostu je… zjeść!
Około 150 przepisów na zdrowe i smaczne dania bez glutenu, mleka i jajek.
Autorka jest matką dwojga dzieci, które są obarczone koniecznością stosowania takiej diety, więc jak mało kto, ma ogromne doświadczenie w przygotowywaniu potraw spełniających wszystkie dietetyczne wymogi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?