Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Max La Manna, uznany jest za jednego z 30 najlepszych szefów kuchni zmieniających przyszłość żywności według magazynu VegNews.Jego najnowsza książka "I gotowe!" zdobyła nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie 2023 przyznanej przez Gourmand World Cookbook Awards czyli Kulinarne Oskary.W książce znajdziemy przepisy na sałatki, dania jednogarnkowe, podkręcone dania klasyczne, takie jak rag z kalafiora, risotto romesco, grzybową masala z chrupiącym ryżem kardamonowym, "butter chicken" z tofu, a także przekąski jak na przykład pieczone "skrzydełka" z kalafiora na ostro, chrupiące gniecione ziemniaki z pikantnym majonezem cytrynowym, kuskus curry z chutneyem dyniowo-kolendrowym czy szaszłyki z bakłażana z harissą i energetyczną sałatka z bulguru.Czy wiedzieliście, że 40% jedzenia marnuje się dlatego, że nie wykorzystujemy produktów, które już mamy w domu? Wiele z przepisów w tej książce bazuje na wykorzystaniu dodatków z poprzednio przygotowanych potraw lub ułatwia wykorzystanie "resztek" jak na przykład kremowa zupa z pora i pasternaku z chipsami z obierek z pasternaku, placuszki z fusów z kawy czy lody no-waste z mleka i płatków śniadaniowych z aromatem wanilii, cynamonu i mleczka kokosowego.Nie zabrakło także deserów jak czekoladowe brownie z masłem orzechowym i tahini, biszkoptowe pączki bananowe z polewą czekoladową, churrosy cynamonowo-czekoladowe i ciasto marchewkowo-pekanowe z polewą pomarańczową.Wszystkie przepisy zawarte w niniejszej książce zostały wypróbowane przy użyciu składników pochodzenia roślinnego.
Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i najbliższych, bliskie ci jest ekologiczne myślenie, chcesz mieć swój wkład w naprawianie świata, zacznij od diety planetarnej. To styl życia, który przynosi wiele korzyści tobie i światu.Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to:- jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ograniczamy globalny łańcuch dostaw i ślad węglowy- ograniczenie spożycia mięsa- dbanie o dobrostan zwierząt- jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych- planowanie zakupów tak, by nie marnować i nie wyrzucać jedzeniaOprócz solidnej dawki wiedzy znajdziesz tu wiele prostych przepisów na pyszne dania z warzyw i owoców, a także rady, jak zdrowo komponować posiłki. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.Planety B nie ma. Ale jest dieta planetarna, czyli odżywianie przyjazne planecie.Jeść mniej, ale treściwiej, z myślą nie tylko o sobie, lecz także o przyszłości planety. Kasia i Ula piszą wprost, co i ile powinniśmy jeść, żeby ciało i umysł funkcjonowały sprawnie i długo.W książce pojawiają się konkretne przykłady, dane i wskazówki. Dzięki temu wiem, jakie produkty i w jakiej ilości powinny tworzyć moje i Twoje dzienne menu.Bardzo apetyczna i odżywcza pozycja :) uświadamiająca, ile kosztuje planetę nasze nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.Maja Popielarska
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) to przewlekła, zapalno-immunologiczna choroba ośrodkowego układu nerwowego (OUN), w której dochodzi do wieloogniskowego uszkodzenia (demielinizacji i rozpadu aksonów) tkanki nerwowej. W chorobie tej na ogół występuje wiele faz – okresy zaostrzeń i remisji – i może ona przebiegać w rożny sposób u poszczególnych osób i w poszczególnych okresach. Jak do tej pory nie dowiedziono przyczyn tej choroby pomimo wielu hipotez na ten temat.
Podstawowe znaczenie w stwardnieniu rozsianym ma leczenie farmakologiczne, ale według najnowszych badań dużą rolę (chociaż nie w pełni udowodnioną) wspomagającą leczenie może odegrać także prawidłowy sposób żywienia. Uważa się go nawet za element leczenia SM, a indywidualnie dobraną dietę – za dodatkowe wsparcie leczenia farmakologicznego. Dieta każdego człowieka, nie tylko z SM, powinna pokrywać zapotrzebowanie na białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne zgodnie z normami opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia.
Na zapotrzebowanie to wpływają m.in.: płeć, wiek, masa ciała, wzrost, stan fizjologiczny (ciąża, karmienie piersią) i aktywność fizyczna. W stwardnieniu rozsianym szczególnie ważne jest stosowanie diety zgodnej z zasadami zdrowego żywienia osób zdrowych, ale dodatkowo powinny być w niej uwzględnione pewne elementy specyficzne dla tej choroby i powinna być ona zindywidualizowana dla każdego pacjenta i konsultowana z lekarzem i dietetykiem.
W diecie osób z SM ważne jest unikanie składników żywności, które nasilają objawy choroby, a także szersze uwzględnianie składników żywności, które mogą się przyczynić do poprawy ogólnego stanu zdrowia, zwiększenia odporności, złagodzenia współistniejących dolegliwości i poprawy efektywności leczenia farmakologicznego.
Rola poszczególnych składników odżywczych w stwardnieniu rozsianym
Jak w praktyce zmniejszyć spożycie niekorzystnych w SM składników pokarmowych, a jak zwiększyć podaż korzystnych składników?
Co jest kluczem do skomponowania diety, w której nie będzie nadmiaru niekorzystnych w SM składników pokarmowych ani niedoboru korzystnych składników?
Ogólne zalecenia dietetyczne dla pacjentów, u których przyjmowanie leków wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe
Ulubione przepisy niemowląt i dzieci? Smaczne! Ulubione przepisy rodziców? Łatwe do zrobienia! Ulubione przepisy autorek bloga alaantkoweblw? Te najczęściej wybierane spośród tysięcy propozycji!Joanna Anger i Anna Piszczek już od dekady gotują dla najmłodszych, edukują, propagują zdrowe jedzenie i pokazują, jak bezpiecznie rozszerzać dietę niemowlęcia w oparciu o łatwo dostępne produkty i proste i szybkie przepisy. Ten wyjątkowy jubileuszowy zbiór zawiera najlepsze przepisy z dziesięciu lat istnienia bloga alaantkoweblwPrzepisy, zdjęcia, wspomnienia, porady - wszystko to, za co tysiące czytelniczek pokochały blog i jego autorki!Joanna Anger - absolwentka psychodietetyki, integracji sensorycznej i wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, pedagożka. Anna Piszczek - terapeutka integracji sensorycznej i wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, pedagożka. Autorki najpopularniejszego bloga o rozszerzaniu diety i licznych książek kulinarnych z przepisami dla niemowląt i dzieci starszych.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce - naturoterapeutce i dietetyczce z 30 - letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie bez glutenu.
Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd.
Dieta. Niski indeks glikemiczny to poradnik idealny zarówno dla osób borykających się z nadwagą, otyłością, insulinoopornością i cukrzycą, jak i wszystkich tych, którzy chcą zdrowo żyć. Autorka przystępnie wyjaśnia zależności zachodzące pomiędzy niezdrowym trybem życia a złym samopoczuciem. Pokazuje też, jak w prosty sposób można osiągnąć cel, jakim jest kontrola nad racjonalnym odżywianiem się oraz radość ze szczupłej sylwetki i życia w zdrowiu.
Stan zapalny w organizmie to rodzaj sygnału alarmowego informującego ciało o wystąpieniu zagrożenia. Rozwija się w sytuacji, gdy układ immunologiczny, czyli odpornościowy, podejmuje próbę chronienia ustroju przed zakażeniem lub uszkodzeniem. Kluczem do profilaktyki i złagodzenia stanów zapalnych organizmu może być dieta. Książka jest rodzajem przewodnika, który wyjaśnia w jaki sposób proste zmiany w naszym jadłospisie mogą przynieść wymierne efekty. Dowiesz się z niej, jak poprawić odporność i przywrócić harmonię w organizmie. Znajdziesz tu przepisy na pyszne i proste w przygotowaniu dania oraz superszybki jadłospis przeciwzapalny dla zapracowanych na 10 dni. Dodatkowe propozycje odżywczych przekąsek oraz zdrowych deserów sprawią, że pokochasz tę dietę.
Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów…
Czego szukamy w sztuce, także kulinarnej? Niezwykłych doznań?
Szukamy czegoś, co rozpala w nas iskierkę życia…
Ulubiona książka wielu pokoleń młodych rodziców w zaktualizowanej formie.
Karmienie malucha do ukończenia 1. roku życia miesiąc po miesiącu wraz z przepisami.
Każdy rodzic pragnie, by jego dziecko było zdrowe i szczęśliwe. I każdy rodzic wie, jak ważne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju malucha jest właściwe odżywianie.
W chaosie porad z internetu, sprzecznych często zaleceń różnych ekspertów, sugestii rodziny i wskazówek znajomych można się pogubić. Proponujemy prosty, praktyczny poradnik, sprawdzony przez opiekunów oraz dzieci. Przeprowadzi on młodych rodziców przez rozszerzanie diety maluszka miesiąc po miesiącu.
Wyjaśniamy i podpowiadamy:
• jak poznać, że niemowlę jest gotowe na nowości w jadłospisie, i od czego zacząć
• jakie porcje powinno zjadać dziecko i jak się zorientować, czy nie zjadło za mało
• co niemowlę może pić, a czego nie powinno
• co jest lepsze: gotowe dania w słoiczkach czy domowe jedzenie
• jakie produkty wybierać w sklepie, gdy przygotowuje się z nich dania dla dziecka
• czy do potraw dla niemowląt można dodawać przyprawy, a jeśli tak, to jakie
• które produkty są najsilniejszymi alergenami.
W książce znajdują się sprawdzone przepisy na proste dania dostosowane do wieku malucha, które można łatwo przygotować w domu.
Wszystkie porady oraz przepisy są zgodne z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Masz dość gotowania osobnych posiłków dla każdego członka rodziny? Planujesz wprowadzić w domu dobre nawyki żywieniowe? Chcesz rozpocząć rozszerzanie diety maluszka i nie wiesz, od czego zacząć, żeby mu nie zaszkodzić? Masz w domu małego alergika? A może po prostu potrzebujesz inspiracji w kuchni?Ułatwiaj sobie życie! Jemy to samo!Izabela Daniel-Kalicka, dietetyk i mama dwójki dzieci, zdradzi ci sekrety, jak przygotować dobrze zbilansowane, smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Pokaże ci też, co zrobić, żeby dania, które smakują dorosłym i starszym dzieciom, mogły jeść również niemowlęta.BLW (bobas lubi wybór) czy metoda tradycyjna? Poznaj sposoby rozszerzania diety i sprawdź, jak wprowadzić je w życie!Dzięki tej książce przekonasz się, że kilka bazowych receptur można w dowolny sposób komponować z różnymi, czasami zaskakującymi dodatkami, tworząc dopasowany do twojej rodziny jadłospis. Poznasz nie tylko zalety jedzenia wspólnych posiłków, ale dowiesz się też, jak zaangażować najmłodszych domowników do pomocy. Znajdziesz tutaj przepisy na pyszne śniadania i kolacje, sprawdzone obiady, zdrowe słodkości i przekąski oraz taco party!
Poznaj najsmaczniejszy i najprostszy sposób na zaspokojenie twoich żywieniowych potrzeb i ugaszenie pragnienia.Najprostsza droga do zachowania dobrej kondycji, witalności, mocnych kości oraz pięknej skóry i włosów to zdrowa, pełnowartościowa dieta. Jednym z jej głównych składników są świeże soki owocowo-warzywne. Michael T. Murray, światowej sławy ekspert w dziedzinie zdrowego żywienia, w "Księdze soków" zawarł bezcenne informacje na temat uzdrawiająco-rewitalizujących mocy różnych owocowych i warzywnych soków oraz dopasował do nich pyszne i proste przepisy.Z książki dowiesz się, jak poszczególne soki pomagają:- pokonać raka,- obniżyć ciśnienie krwi,- przynieść ulgę stawom,- leczyć kamienie nerkowe i wrzody,- walczyć z efektami starzenia,- obniżyć poziom cholesterolu.W "Księdze soków" znajdziesz również szczegółowe informacje na temat wartości odżywczych poszczególnych przepisów oraz bezpieczne i efektywne porady na to, jak dietę opartą na sokach zastosować w procesie oczyszczania organizmu.Uwierz, że ta książka o sokach pomoże Ci zmienić swoje życie!
"Najskuteczniejszy środek na różne dolegliwości Siarka organiczna to substancja naturalnie występująca w naszym organizmie oraz w warzywach i owocach oraz przyrodzie. Dzięki tej książce dowiesz się, jak ważną rolę pełni siarka i jej związki oraz poznasz wskazówki, jak samodzielnie stosować odpowiednie dawki, by Twój organizm skutecznie pokonał dolegliwości. Przywróć zdrowie naturalnym sposobem Autor latami zmagał się z dolegliwościami zdrowotnymi, kontuzjami sportowymi i stanami zapalnymi, które były skutkiem przeciążenia organizmu ćwiczeniami wysiłkowymi. Przyjmował wiele preparatów, w tym siarkę organiczną czyli MSM. Po terapii tym naturalnym środkiem odzyskał energię a urazy i ból przestały utrudniać mu życie. W swojej książce dzieli się wiedzą o jej zdrowotnych właściwościach. Siarka - zdrowie z natury."
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom - tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.
Badania niemieckiej biochemik nad kwasami tłuszczowymi i olejem lnianym znalazły zastosowanie w leczeniu takich chorób, jak nowotwory, choroba Alzheimera, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta doktor Johanny Budwig polega na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. W książce, której autorem jest jej synowiec – znany niemiecki lekarz specjalizujący się w terapii holistycznej, czytelnicy znajdą wiele praktycznych przepisów i porad służących przyrządzaniu w własnym zakresie potraw zgodnych z wytycznymi tej diety.
Czy można gotować dla całej rodziny, będąc na keto? Tak! Nawet wtedy, kiedy tylko ty jesteś na diecie. Nie musisz planować codziennie kilku posiłków i gotować dwóch różnych obiadów - przepisy z tej książki z łatwością dopasujesz do potrzeb innych domowników!Chcesz stracić zbędne kilogramy? Szukasz przepisów bez dodatku cukru, mąki pszennej lub glutenu? A może po prostu lubisz dobrą, zdrową kuchnię i poszukujesz przepisów na wartościowe potrawy? Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ketogeniczna jest prosta i łatwo dostępna, a każdy może wyciągnąć z niej coś dla siebie!W tej książce nie ma opisów badań, długich i skomplikowanych objaśnień działania ketozy czy innych zawiłych treści. Zamiast tego znajdziesz tu:prawie 130 łatwych przepisów dla całej rodziny, z wyliczoną kalorycznością i makroskładnikami,pomysły na pyszne obiady, śniadania i przekąski, sycące zupy oraz sałatki,proste przepisy na chleby i bułki w wersji keto,zdrowe ciasta i słodkości idealne także dla najmłodszych,domowe przetwory, sosy i dodatki,listy przydatnych produktów i wskazówki, jak zacząć przygodę z keto.Na zdrowie!
Mam na imię Dorota i jestem dietetykiem oraz psychodietetykiem. Od 20 lat interesuję się zdrowym odżywianiem, jak również zagadnieniem zachowania zdrowej sylwetki. Od siedemnastego roku życia zdrowo, pełnowartościowo oraz niskokalorycznie gotuję. W swoim życiu również zmagałam się z nadwagą. Pewnego dnia jednak powiedziałam sobie: Dość! Koniec ze zbędnymi kilogramami! i udało mi się zrzucić ich nadmiar, a także zachować zdrową i zgrabną sylwetkę dzięki regularnemu uprawianiu sportu oraz silnej motywacji. Moje przepisy oraz przepisy mojej rodziny znajdziesz w książce kulinarnej Życzę smacznego. Rodzinna kuchnia Doroty Książka ta, mam nadzieję, zmotywuje Cię do zdrowego trybu życia i pokaże, że to, co wydaje Ci się niemożliwe do osiągnięcia, stanie się możliwe. Znajdziesz w niej również opinie ludzi, którzy przeszli na przedstawioną przeze mnie dietę, co może okazać się dodatkową motywacją oraz pozytywną inspiracją. Stracić na wadze i mieć stale zgrabną sylwetkę to cel, jaki można uzyskać nie tylko przez ostrą dietę, ale przede wszystkim przez świadomy wybór odpowiednich produktów żywnościowych. Jeśli zastanawiasz się, jak trwale schudnąć, jest na to rada. Przede wszystkim musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe na stałe. Jednak, jak łatwo się domyślić, nie tylko na tym polega chudnięcie. Trzeba również połączyć to z aktywnością fizyczną. Słowo dieta pochodzi z języka greckiego i oznacza rozsądny tryb życia łączący zdrowe odżywianie z ruchem. Jest wiele diet, które na początku są na topie, a potem schodzą na kolejny plan, ponieważ pojawiają się następne. Wszystkie te diety łączy jedna cecha chwali się je jako idealne, a wcześniejsze sposoby na odchudzanie stają się bezużytecznymi i niepotrzebnymi już metodami. Tak chociażby podchodzono do węglowodanów, które raz traktowano jako przyczynę nadwagi, a innym razem jako składnik powodujący smukłą sylwetkę. Bardzo podobnie było z takim składnikiem pokarmowym jak tłuszcz. Wrogowie tłuszczu głównie ludzie uprawiający sport mówili, że on tuczy, natomiast ich przeciwnicy, jak sama nazwa wskazuje, byli innego zdania. Głosili tezę, że tłuszcz dodaje energii. Jedząc coraz mniej, aby doprowadzić do szybkiego spadku wagi, oddalasz się od swojego wymarzonego celu. Nie tędy droga. W mojej książce proponuję Ci urozmaicone przepisy na śniadania, obiady i kolacje, jak również na przekąski między posiłkami. Przepisy, po których będziesz czuć się syty, a jednocześnie poprawisz swoją sylwetkę, zdrowie oraz samopoczucie. Przepisy te nie zostały opracowane na podstawie teorii i nauki, a codziennej praktyki. Kilka osób z nadwagą zaczęło korzystać z mojej diety już podczas jej powstawania. Za sprawą diety połączonej z aktywnością fizyczną, udało im się stracić do 1 kilograma w ciągu tygodnia. W książce przedstawiam kilka pomocnych wskazówek oraz rad, dzięki którym odchudzanie przestanie być dla Ciebie stresujące i trudne jak było do tej pory. Pokażę Ci, jak radzić sobie z napadem wilczego głodu czy złością z powodu braku konsekwencji w stosowaniu diety.
Kolorowe, zdrowe i pożywne koktajle są nie tylko doskonałą propozycją na dietetyczny posiłek, ale także sposobem na zachowanie sił witalnych przez długi czas.
Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. Zupy powinni jeść wszyscy duzi i mali. Na receptę i bez recepty. Dla zdrowia i smaku. Królestwo zup to smakowity zbiór ponad 80 przepisów na sycące zupy domowe oraz 8 przepisów na kromkę chleba do nich. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu. Najlepszy przewodnik po kuchni polskiej i światowej zaostrzający apetyt na więcej.Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. Zupy powinni jeść wszyscy - duzi i mali. Na receptę i bez recepty. Dla zdrowia i smaku. "Królestwo zup" to smakowity zbiór ponad 80 przepisów na sycące zupy domowe oraz 8 przepisów na kromkę chleba do nich. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu. Najlepszy przewodnik po kuchni polskiej i światowej zaostrzający apetyt na więcej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?