Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Wegańska dieta ketogeniczna to zdrowa i zrównoważona dieta na odchudzanie, obniżenie poziomu złego cholesterolu i insulinyDługo wyczekiwana wegańska książka keto w końcu pojawiła się na polskim rynku. To pierwsze i jedyne tak rzetelnie i kompletnie opracowane źródło wiedzy. Zawiera wegańskie keto przepisy na ponad 60 pełnowartościowych i odpowiednio zbilansowanych dań, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki bezglutenowym, bezcukrowym, bezjajecznym, bezmlecznym i całkowicie wegańskim przepisom, o niskiej zawartości węglowodanów, z pewnością znajdziesz coś dla swojego podniebienia. Dodatkowo wprowadzisz swój organizm w stan ketozy.Ekspert w dziedzinie holistycznego podejścia podpowiada, jak wdrożyć na co dzień zdrowe odżywianie, wyeliminować stany zapalne i jak szybko schudnąćLiz jest certyfikowaną konsultantką holistycznego odżywiania. Specjalizuje się w pełnowartościowej diecie wegańskiej i wegetariańskiej, specjalistycznych dietach eliminacyjnych oraz wsparciu żywieniowym dla zdrowego układu pokarmowego. Posiada licencjat z McGill University, certyfikat z holistycznego odżywiania z Bauman College, jak również certyfikat z ajurwedy z National Library of Ayurveda Medicine w Indiach. Obecnie pracuje z ludźmi, aby poprawić ich zdrowie, dietę i jakość życia poprzez holistyczne odżywianie oraz zmianę stylu życia.Na czym polega wegańska dieta keto?Dieta wegańska, jak i ketogeniczna są bardzo zdrowe. Wielu naukowców udowodniło już, że dieta roślinna wpływa korzystnie na odchudzanie, pozwala zadbać o zdrowie, eliminuje stany zapalne w organizmie oraz zachorowania na cukrzycę, a nawet raka. Z kolei dieta ketogeniczna pozwala szybko schudnąć , a także wzmocnić działanie wielu układów w organizmie. Wskazana jest osobom chorującym na Alzheimera i Parkinsona oraz cierpiącym na padaczkę. Skutecznie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i insuliny. Pozwala zadbać o zdrowe odżywianie i zaszaleć w kuchni.Co jeść na roślinnej diecie ketogenicznej?Autorka udowadnia, że dieta ketogeniczna połączona z wegańskim stylem życia zapewnia nie tylko zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim wprowadza organizm w stan ketozy i wspomaga układ trawienny. Jest doskonałym rozwiązaniem dla osób zastanawiających się, jak szybko schudnąć, ponieważ jej efekty widoczne są już po krótkim czasie. Liz MacDowell obala także mit, iż weganizm jest sprzeczny z dietą ketonową. Oferuje pełnowartościowy plan skutecznego odchudzania, eliminację stanów zapalnych i osiągnięcia optymalnego zdrowia poprzez spożywanie zdrowych tłuszczów oraz białek roślinnych. Prezentuje ponad 60 odpowiednio zbilansowanych keto przepisów, które pozbawione są mięsa, jaj i nabiału, a jednak zapewniają odpowiedni poziom ketonów.Jak zostać vegan keto?Wegańska dieta ketogeniczna zawiera kolorowe zdjęcia, cztery łatwe do wykonania tygodniowe plany posiłków, listy zakupów oraz wskazówki, jak zostać vegan keto. Odkrywa przed tobą bogactwo odpowiedniej wiedzy na temat wegańskiej diety ketogenicznej oraz ketozy. Zapozna cię także z profesjonalnymi poradami Autorki, która posiada ogromne doświadczenie w roli konsultanta ds. żywienia. Niezależnie od tego, czy twój plan żywieniowy jest wegański, wegetariański czy keto, a może po prostu kochasz dobre jedzenie i świetną zabawę w kuchni, ta książka spełni wszystkie twoje oczekiwania!Wegańska dieta KETO kluczem do zdrowia
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Jak czytać sygnały wysyłane przez ciało?Jak kompleksowo i naturalnie zadbać o swój układ immunologiczny?Co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem?Jak zmienić styl życia, by wzmocnić ciało i umysł?Karolina i Maciej Szaciłło, specjaliści od zdrowego odżywiania i życia w zgodzie z naturalnymi procesami organizmu, znają odpowiedzi na te pytania. Pasjonuje ich szeroko pojęte zdrowie ciała i duszy, dlatego spotkanie z mądrością ajurwedy było dla nich tylko kwestią czasu.Tę starożytną naukę o zdrowiu łączy ze współczesną medycyną jeden fundamentalny pogląd: odporność czyli system obronny każdego człowieka nie zależy tylko od jednego czynnika, na przykład diety. Byśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem potrzebna jest równowaga. A tej nie osiągniemy, gdy skupimy się jedynie na ciele. Zachowanie harmonii między tym, co jemy, a tym, co myślimy i jak żyjemy, jest tu kluczowe.
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania!Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń?Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni!Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
Pięć, cztery, może osiem lat czy właściwie miesięcy. 41, 37, 600, 13 kilo- gramów, procent, deko. Nie wiem. Poproszono, bym nie przywiązywała wagi do cyfr w moim życiu. Przywiązuję więc do słów. Stawiam je na szali. Książka, którą trzymasz w swoich dłoniach, przedstawia kilka miesięcy życia osoby chorej na zaburzenia odżywiania – na anoreksję. Chodź, wejdź na chwilę do tego świata. Rzeczywistości tysięcy ludzi na całym świecie. Tę chudą, ale przepełnioną miłością aż po końce każdego z żeber i sinych palców. Właśnie uchylam drzwi, by wpuścić do sieni pierwsze promienie. Moje położenie się zmienia. Niczym stany chorobowe, moje umiejscowienie, wraz z dziennikiem, kreślą nowe punkty na mapie, a dni i noce przynoszą ciąg myśli. Zaprzyjaźniam się z wiatrem. Chłodem, ciemnością, bo wierzę, że biel przychodzi z czasem.
Tak jak Malika Tomkiel nie zapomniała o tym, co przeżyła, tak ja nie potrafię teraz wyjść ze świata przedstawionego w książce. Biel kości czyta się jednym tchem. A prawda wypływająca z historii bohaterki walczącej z anoreksją aż boli.
Mówienie o sobie to ponoć najtrudniejsze zadanie. Zgłaszam obecność. Żyję, piszę, redaguję książki i uczę piękna zawartego w jodze. Czasem się zastanawiam, czy żyję z pisania, czy piszę, by żyć. W kawiarni szeptali, że od wielu lat jestem dziennikarką związaną z kulturą i społeczeństwem, która nie boi się poruszać tematów związanych ze świadomością.
Dzięki temu życiowe ścieżki przeniosły mnie na karty magazynów „Freshmag”, „Slow”, „Vege”, „Epea” czy „Lśnienie”, a okazjonalnie moje słowa przybierają radiowy charakter. Zakładam, że w afekcie oparów kawy, tej świeżo mielonej, stałam się założycielką ogólnopolskiego wydawnictwa prasowego, a tym samym redaktorką naczelną magazynu „Kraft”. I o. Kto wie, dokąd zaprowadzi mnie ważenie słów? Bycie cyfrową maszynistką i życiową joginką? Trzeba iść, gdy wołają.
Magdalena Bury, dziennikarka medyczna, pedagożka i ekspertka ds. żywienia
Książka Na włoskim szlaku składa się z 20 rozdziałów – każdy z nich opowiada o innym włoskim regionie. Znajdziemy tu opowieści o Lombardii, Abruzji, Kalabrii, Sycylii czy słonecznej Toskanii. Autor przeplata bogatą wiedzę o wymienionych wyżej miejscach (również w odniesieniu religijnym) i tamtejszej architekturze z ciekawostkami oraz przepisami kulinarnymi – w każdej całostce zamieszczono najciekawsze przepisy kulinarne na dania główne i desery.
Dlaczego warto kupić tę książkę?
• Poznasz najpiekniejsze rejony Włoch, architekture, sztukę, miejsca kultu religijnego
• Odkryjesz tradycyjne smaki kulinarne, mało znane receptury
• Otrzymasz dokładne przepisy i receptury na pyszne włoskie dania
Fragment z książki
Kuchnia lombardzka
Podobno kuchnia lombardzka nie zachwyca i nie jest tak obfita i bogata jak w innych regionach Włoch, szczególnie na południu. Ale nic bardziej mylnego. Lombardczycy z dumą pielęgnują swoje bogate tradycje kulinarne, które cechują dania wyszukane i pełne wyrafinowanych smaków. Ze względu na swoją lokalizację, tutejsze przysmaki to połączenie wpływów francuskich, a także austriackich, niemieckich a nawet hiszpańskich. Co ciekawe tutejsze potrawy wcale nie są oparte na makaronie. W Mediolanie jak i całej Lombardii na stołach nie króluje tak popularna w całej Italii pasta tylko ryż. Podaje się go zarówno do zup jaki i przyrządza aromatyczne risotto. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese, niezwykłe aksamitne, złociste, z dodatkiem białego wina i najdroższej przyprawy świata szafranu. To kulinarny symbol regionu, danie iście królewskie, które rozpływa się w ustach. Podawane jest ono samodzielnie lub z ossobuco.
Żegnajcie słodycze, witaj zdrowie i smukła sylwetko! Jadłospis na 8 tygodni i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka powstała, by pomóc Ci odzwyczaić się od cukru. Jej autorka, dietetyk z wieloletnim doświadczeniem, obala wiele mitów związanych z węglowodanami oraz szeroko rozumianym zdrowym odżywianiem. Proponuje 8-tygodniowy jadłospis, który ułatwi Ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą zmienić sposób odżywania się na zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej urozmaicony.Agata Lewandowska dietetyk z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem rekreacyjnym, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o żywieniu, np. Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny, Wypieki dla diabetyków, Polskie superfoods, Dieta antyrakowa, Dieta dla urody, Warzywa, które leczą, Schudnij bez diety: życie bez liczenia kalorii, Dieta zdrowych jelit, Przepisy na młodość, Płaski brzuch: dieta i ćwiczenia, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Hashimoto: dieta i styl życia w chorobie. Prowadzi blog o diecie i zdrowiu lewandowskaagata.pl.
115 przepisów na zdrowe posiłki w chorobie Hashimoto, które pomogą Ci poprawić samopoczucie i utrzymać prawidłową masę ciałaChoroba Hashimoto to schorzenie, którego leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dużą rolę w terapii odgrywa dbanie o zdrowy styl życia, czyli dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.Autorka, doświadczona dietetyk, przedstawia składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Zwraca też uwagę na najważniejsze zalecenia zdrowotne w chorobie Hashimoto i towarzyszące jej schorzenia. A przede wszystkim proponuje wiele smakowitych przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Każdy z nich został opatrzony ikonką informującą o tym, czy danie jest:bez glutenu,bez pszenicy,bez mleka,bez laktozy,z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.Agata Lewandowska dietetyk z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem rekreacyjnym, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o żywieniu, np. Hashimoto: dieta i styl życia w chorobie, Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny, Wypieki dla diabetyków, Polskie superfoods, Dieta antyrakowa, Dieta dla urody, Warzywa, które leczą, Schudnij bez diety: życie bez liczenia kalorii, Dieta zdrowych jelit, Przepisy na młodość, Płaski brzuch: dieta i ćwiczenia, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi blog o diecie i zdrowiu lewandowskaagata.pl.
Zdrowe ciasta i desery dla diabetyków i nie tylko. Kalorie i węglowodany pod kontrolą!
Chcesz jeść zdrowo - bez cukru? Jesteś diabetykiem? Nie martw się – nie musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – jeśli wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.
W książce znajdziesz:
– około 120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,
– informacje o kaloryczności każdej potrawy,
– wyliczone ilości wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
– praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
– porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,
– tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.
Może masz ochotę na czekoladową owsiankę lub bananowy krem z kaszy jaglanej? Wolisz deser na ciepło, na przykład apetyczne gruszki zapiekane z orzechami, czy na zimno jak pyszne lody truskawkowe? Może lepsze będzie ciasto z jabłkami albo kruche pierniczki?
Agata Lewandowska – dietetyk z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem rekreacyjnym, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o żywieniu, np. Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny, Wypieki dla diabetyków, Polskie superfoods, Dieta antyrakowa, Dieta dla urody, Warzywa, które leczą, Schudnij bez diety: życie bez liczenia kalorii, Dieta zdrowych jelit, Przepisy na młodość, Płaski brzuch: dieta i ćwiczenia, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Hashimoto: dieta i styl życia w chorobie. Prowadzi blog o diecie i zdrowiu lewandowskaagata.pl.
At sixty-four, Jenni Murray's weight had become a disability. She avoided the scales, she wore a uniform of baggy black clothes, refused to make connections between her weight and health issues and told herself that she was fat and happy. She was certainly fat. But the happy part was an Oscar-worthy performance. In private she lived with a growing sense of fear and misery that her weight would probably kill her before she made it to seventy. Interwoven with the science, social history and psychology of weight management, Fat Cow, Fat Chance is a refreshingly honest account of what it's like to be fat when society dictates that skinny is the norm. It asks why we overeat and why, when the weight is finally lost through dieting, do we simply pile the pounds back on again? How do we help young people become comfortable with the way they look? What are the consequences of the obesity epidemic for an already overstretched NHS? And, whilst fat shaming is so often called out, why is it that shouting 'fat cow' at a woman in the street hasn't been included in the list of hate crimes? Fusing politics, science and personal pain, this is a powerful exploration of our battle with obesity.
Czuj się młodo
Bądź zawsze pogodny
Emanuj szczęściem
Dr Chopra przekazuje nam zadziwiające informacje z dziedziny współczesnej medycyny umysłu i ciała w taki sposób, w jaki może to zrobić tylko ktoś, kto zna tę tematykę z doświadczenia
dr Craig A. Lambert, "Harvard Magazine"
Przez zdrowie rozumiem możność cieszenia się pełnym, dojrzałym, radosnym życiem, w ścisłym związku z tym, co kocham - ziemią i wszystkimi jej cudownościami.
Katherine Mansfield
Twoje ciało jest jak żywa świątynia. Pełna sił witalnych, tętniących w każdej komórce, i energii, płynącej w żyłach. By mogło Ci służyć i być silne jak skała, musi być przede wszystkim zdrowe. Bycie zdrowym to Twój naturalny stan. To coś więcej niż tylko brak choroby lub ułomności - zdrowie to pełny fizyczny, psychiczny i społeczny dobrobyt. To także poczucie radości, spełnienia oraz świadomości pozostawania w harmonii z otaczającym Cię światem.
Otwórz oczy i wpuść do swojej świątyni światło, jakim jest Ajurweda. Ten starożytny system lecznictwa indyjskiego zawiera medyczną i metafizyczną wiedzę o zdrowym życiu. Pomoże Ci on poprawić Twoje fizyczne, psychiczne i duchowe samopoczucie. To jeden z niewielu systemów medycyny niekonwencjonalnej wykorzystujących chirurgię.
Oto przełomowa książka - pierwsza, w której Deepak Chopra zaprezentował nowe spojrzenie na kwestię zdrowia, zaburzeń energii oraz leczniczej siły umysłu. Dr Chopra jest najwybitniejszym rzecznikiem Ajurwedy. Z prawdziwą wprawą łączy zdobycze medycyny Wschodu i Zachodu, prezentując jasną, bogatą wizję drogi prowadzącej do idealnego zdrowia - drogę do harmonii umysłu, ciała oraz ducha. Słynny hinduski aforyzm głosi, że "Ajurweda służy nieśmiertelności". Przekonaj się, że ta uzdrawiająca siła tkwi w utrzymaniu harmonii w kwestii jedzenia, zachowania, rytmów biologicznych, środowiska i myśli.
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki "Fit przepisy od baletnicy", powraca z porcją nowych przepisów!
Dieta baletnicy musi być odżywcza, dawać energię do treningów, a przy tym pozwalać na zachowanie smukłej sylwetki. Okazuje się, że żeby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, prawidłową wagę i siłę fizyczną, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad. Poznaj jedną z najważniejszych z nich: jedz sezonowo!
To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw są najlepszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z sezonowych produktów, przygotujesz zdrowe i urozmaicone potrawy o każdej porze roku i dnia.
W środku znajdziesz:
100 pomysłów na fit śniadania, obiady, kolacje i desery przygotowane z sezonowych i łatwo dostępnych produktów, w tym dania mięsne i wegetariańskie,
potrawy, które są odpowiednie dla całej rodziny, a większość możesz zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły,
kaloryczność i wartości odżywcze wszystkich dań,
praktyczne kuchenne porady oraz wskazówki, jak się odżywiać, by utrzymać talię baletnicy!
Odkrywaj moc diety, której zdrowie zawdzięczają tysiące polakówZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, ,,tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i sekret trwałej motywacji.Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej:- informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,- 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,- listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia,- przykładowe zestawy menu,- sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.Zdrowie zakręcone w słoikachKiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca - nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste!W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
Wszystkiego najlepszego! Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że kluczem do zdrowia są odpowiednie nawyki. Jakie dokładnie, podpowiada mikroodżywianie, dziedzina łącząca elementy dietetyki, medycyny i farmacji. Precyzyjnie wyjaśnia, co w sobie zbadać, co jeść, jakie niedobory uzupełnić, żeby działać w maksimum swoich możliwości – świetnie się czuć, mieć mnóstwo energii, a przy tym wyglądać promiennie. Pierwsza w Polsce książka o mikroodz˙ywianiu Żyj 120 lat, czyli moc mikroodżywiania została stworzona jako zbiór podstawowych wiadomości. Druga jest przełożeniem teorii na praktykę. Zawiera rady sprawdzone w pracy terapeutki i specjalistki medycyny stylu życia. Z tej książki dowiesz się, jak: zwiększyć odporność organizmu zadbać o szczęśliwe jelita walczyć z otyłością brzuszną złagodzić PMS i endometriozę przejść lekko przez ciążę nie zauważyć menopauzy uregulować pracę tarczycy poprawić pracę wątroby zlikwidować złe nastroje pożegnać uciążliwe migreny obniżyć poziom cukru poprawić jakość snu Bądź najzdrowszą wersją siebie to wyzwanie. Jes´li sie? go podejmiesz, be?dziesz sie? czuc´ wspaniale w swoim ciele przez całe długie z˙ycie. Nie odkładaj zmian na później. Zacznij teraz.
Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce Zdrowa tarczyca znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia. Karolina i Maciej Szaciłło Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Od lat pojawiają się jako eksperci w popularnych programach telewizyjnych i radiowych. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, DobraNOC (Wydawnictwo Zwierciadło).
Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych. Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną.ANNA REGUŁA dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka dwóch książek (Ach, ten cukier! i Zdrowo przez supermarket). Założycielka @niekoniecznie_dietetycznie, jednego z najpopularniejszych w Polsce profili o zdrowym odżywianiu na Instagramie. Tworzy e-booki, plany dietetyczne, pomocne infografiki oraz prowadzi szkolenia. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka.KINGA SYPOSZ autorka e-booków kulinarnych, miłośniczka zdrowej kuchni (w szczególności roślinnej) i aktywnego stylu życia. Pasjonuje ją fotografia kulinarna wykonała wszystkie smakowite zdjęcia zamieszczone w książce, publikuje je także na profilu @niekoniecznie_dietetycznie. Swoją wiedzę poszerzała w szkole kulinarnej Altaviana w Walencji.Jedzenie to paliwo dla organizmu, które s spełnia też inną ważną funkcję uszczęśliwia, tworzy wspomnienia i buduje więzi. Dlatego w dobrej diecie na pewno znajdzie się miejsce na szaleństwo i słodkości. Szczególnie te, które mogą być dobrze zbilansowanym posiłkiem, odżywiającym ciało i wywołującym uśmiech na twarzy. Takie właśnie są nieprzyzwoicie zdrowe tarty, serniki, desery oraz ciasteczka Ani i Kingi. Jeśli już samo czytanie listy składników, receptur i przeglądanie zdjęć sprawia radość, to co się będzie działo w kuchni?.(Beata Grątkowska Praktykulinarni.com)Ania od dawna uczy nas, że w diecie najważniejszy jest zdrowy rozsądek, a zero-jedynkowe podejście i nieprzemyślane eliminacje składników nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Tym razem wspólnie z Kingą pokazują, jak komponując desery, dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Jestem przekonana, że zdrowe słodkości zadowolą nasze kubki smakowe, a dieta przestanie nam się kojarzyć z ciągłymi wyrzeczeniami.(Monika Rosa fotografka kulinarna, @monika.rosa)
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka popularnego bloga „Mity kontra fakty”, w błyskotliwej rozmowie z dziennikarką, Magdą Omilianowicz rozprawia się ze wszystkimi mitami, które narosły wokół tematu odchudzania. Na warsztat biorą najbardziej popularne diety, powszechne przekonania i dietetyczne trendy i analizują je z medycznego i naukowego punktu widzenia. „Diety. Fakty i mity” to fascynująca rozmowa, z której jednoznacznie wynika, że sposób na odchudzanie jest jeden. Jedz mniej, ruszaj się więcej. I to by było tyle w temacie.
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.""Włoska sztuka dobrego gotowania"" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?