Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.
Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo i jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni.
Poruszone zostały również takie zagadnienia jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych.
W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować tworząc swój codzienny jadłospis.
Skierowana jest do kobiet chorujących na endometriozę, par zmagających się z niepłodnością i dietetyków
Odkrywaj moc diety, której zdrowie zawdzięczają tysiące polakówZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, ,,tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i sekret trwałej motywacji.Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej:- informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,- 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,- listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia,- przykładowe zestawy menu,- sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.Zdrowie zakręcone w słoikachKiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca - nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste!W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
Wszystkiego najlepszego! Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że kluczem do zdrowia są odpowiednie nawyki. Jakie dokładnie, podpowiada mikroodżywianie, dziedzina łącząca elementy dietetyki, medycyny i farmacji. Precyzyjnie wyjaśnia, co w sobie zbadać, co jeść, jakie niedobory uzupełnić, żeby działać w maksimum swoich możliwości – świetnie się czuć, mieć mnóstwo energii, a przy tym wyglądać promiennie. Pierwsza w Polsce książka o mikroodz˙ywianiu Żyj 120 lat, czyli moc mikroodżywiania została stworzona jako zbiór podstawowych wiadomości. Druga jest przełożeniem teorii na praktykę. Zawiera rady sprawdzone w pracy terapeutki i specjalistki medycyny stylu życia. Z tej książki dowiesz się, jak: zwiększyć odporność organizmu zadbać o szczęśliwe jelita walczyć z otyłością brzuszną złagodzić PMS i endometriozę przejść lekko przez ciążę nie zauważyć menopauzy uregulować pracę tarczycy poprawić pracę wątroby zlikwidować złe nastroje pożegnać uciążliwe migreny obniżyć poziom cukru poprawić jakość snu Bądź najzdrowszą wersją siebie to wyzwanie. Jes´li sie? go podejmiesz, be?dziesz sie? czuc´ wspaniale w swoim ciele przez całe długie z˙ycie. Nie odkładaj zmian na później. Zacznij teraz.
Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce Zdrowa tarczyca znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia. Karolina i Maciej Szaciłło Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Od lat pojawiają się jako eksperci w popularnych programach telewizyjnych i radiowych. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, DobraNOC (Wydawnictwo Zwierciadło).
Zdrowy styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności kulinarnych. Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną.ANNA REGUŁA dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka dwóch książek (Ach, ten cukier! i Zdrowo przez supermarket). Założycielka @niekoniecznie_dietetycznie, jednego z najpopularniejszych w Polsce profili o zdrowym odżywianiu na Instagramie. Tworzy e-booki, plany dietetyczne, pomocne infografiki oraz prowadzi szkolenia. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka.KINGA SYPOSZ autorka e-booków kulinarnych, miłośniczka zdrowej kuchni (w szczególności roślinnej) i aktywnego stylu życia. Pasjonuje ją fotografia kulinarna wykonała wszystkie smakowite zdjęcia zamieszczone w książce, publikuje je także na profilu @niekoniecznie_dietetycznie. Swoją wiedzę poszerzała w szkole kulinarnej Altaviana w Walencji.Jedzenie to paliwo dla organizmu, które s spełnia też inną ważną funkcję uszczęśliwia, tworzy wspomnienia i buduje więzi. Dlatego w dobrej diecie na pewno znajdzie się miejsce na szaleństwo i słodkości. Szczególnie te, które mogą być dobrze zbilansowanym posiłkiem, odżywiającym ciało i wywołującym uśmiech na twarzy. Takie właśnie są nieprzyzwoicie zdrowe tarty, serniki, desery oraz ciasteczka Ani i Kingi. Jeśli już samo czytanie listy składników, receptur i przeglądanie zdjęć sprawia radość, to co się będzie działo w kuchni?.(Beata Grątkowska Praktykulinarni.com)Ania od dawna uczy nas, że w diecie najważniejszy jest zdrowy rozsądek, a zero-jedynkowe podejście i nieprzemyślane eliminacje składników nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Tym razem wspólnie z Kingą pokazują, jak komponując desery, dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Jestem przekonana, że zdrowe słodkości zadowolą nasze kubki smakowe, a dieta przestanie nam się kojarzyć z ciągłymi wyrzeczeniami.(Monika Rosa fotografka kulinarna, @monika.rosa)
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.""Włoska sztuka dobrego gotowania"" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Jak niewielkim kosztem i bez zbędnych trudności stworzyć domowy minibrowar.Miłośnicy piwa potrafią docenić niepowtarzalny smak tego trunku pochodzącego z małych rzemieślniczych warzelni. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które przewyższa jakością piwa z wielkich przemysłowych browarów. W poradniku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do tego, by rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Zapoznasz się także z poszczególnymi etapami powstawania piwa, m.in. śrutowaniem, zacieraniem, filtrowaniem, gotowaniem, klarowaniem i chłodzeniem brzeczki oraz z fermentacją.Zatem jeśli masz ochotę na własną wersję monachijskiego jasnego, austriackiego marcowego lub czeskiego pilznera, otwórz tę książkę i do dzieła!
Domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszka.Pieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach godną pochwały modą. Jeśli i ciebie kusi wizja gorącego, pachnącego bochenka wyciąganego z własnego piekarnika, skorzystaj z rad autorki tego popularnego poradnika. Lauren Chattman proponuje przystępny kurs pieczenia chleba. Uprzedza wszelkie pytania i opowiada o klopotliwych sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Dzieli się licznymi przepisami na pieczywo z mąki jasnej i z pełnego przemiału, z ziarnami, pestkami i suszonymi owocami. Zaprasza do zasmakowania w wypiekach różnych narodów: w brioszkach, chałkach, ciabattach, angielskich bułeczkach, polskim chlebie razowym, pełnoziarnistym naanPoznaj tajniki pieczenia dobrego chleba:Kup najlepsze składniki, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić.Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa.Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.formowanie, wyrastanie i nacinanie.Odkryj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, wyrabianie, formowanie bochenka, wyrastanie i nacinanie.
Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu.Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa?Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki,chałki i inne wypieki.Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, iskomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe,chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz.Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków zpatelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół iklientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiemlakmusowym każdego mojego pomysłu.Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bezproblemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszychdoświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane isurowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce.Daj się poprowadzić czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, aberło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje.Kolejny ruch należy do Ciebie.Sabina FrancuzDowiedz się, jak przygotować:superprosty chleb z ziemniakamiżytni z dynią i kaszą owsianąbułeczki makowebourekasplacek śniadaniowy z czarnuszkąwytrawną chałkę orkiszową z ziołamicebularze orkiszowechaczapuri adżarskiebrioszkiprecle jerozolimskiebajglegrecką pitęfocaccię z solanką.Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż ichoć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach ito, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upieckażdy!
Paul Chappius Bragg (ur. 6 lutego 1895, zm. 17 grudnia 1976) – orędownik amerykańskiej medycyny alternatywnej, naturopata, lider amerykańskiego ruchu na rzecz zdrowego żywienia, przedsiębiorca. Propagator zdrowego stylu życia, zdrowej diety, głodówki, aktywności fizycznej.
Autor publikacji "Cud głodówki", po ukazaniu której stał się znany na całym świecie.
Fragment książki:
Trucizny zaczynają się gromadzić w różnych częściach ciała, powodując schorzenia i wywołując ostre lub przewlekłe bóle. To Matka Natura wysyła nam wyraźne sygnały ostrzegawcze, że nie prowadzimy zdrowego stylu życia, który przewidzieli dla nas Ona i Bóg. Być może winę za swoje problemy zrzucasz na wszystkich i wszystko dookoła – zamiast przemyśleć swoje nawyki i zastanowić się nad prawdziwym ich źródłem.
Powiesz: „Ależ skąd! Złapałem przeziębienie z przepracowania” albo „Choruję, bo się starzeję”. Wymówka goni wymówkę. Nie wymieniasz jednak prawdziwej przyczyny: siebie. To my jesteśmy odpowiedzialni za swoje ostre i przewlekłe bóle i przedwczesne starzenie się.
Nasze niezdrowe nawyki sprzyjają niskim pokładom Sił Witalnych i zmęczeniu. To powoduje, że organizm nie jest w stanie w pełni usunąć zalegających trucizn. Toksyny znajdują więc narząd do dręczenia, a ból przejmuje nazwę od miejsca, w którym występuje. Jednak źródłem tego bólu jest tak naprawdę twój styl życia.
SIBO to niepozorny, ale naprawdę twardy przeciwnik. By go pokonać, potrzebujesz nie tylko mądrego lekarza, ale przede wszystkim cierpliwości, determinacji i gotowości do wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. To trudne, ale możliwe.Kasia Dziurska, sportsmenka i trenerka fitness, w trakcie treningów do Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami zauważyła u siebie spadek formy i nastroju, a także dokuczliwe dolegliwości gastryczne.Zdiagnozowana u niej choroba Hashimoto nie tłumaczyła problemów brzusznych. Odpowiedzialne za nie okazało się SIBO nowa, nieznana choroba, której istnienie negowali napotkani gastrolodzy.Sportsmenka opowiada, jak trudno znaleźć lekarza doświadczonego w leczeniu SIBO oraz jak przejść przez długotrwałe i skomplikowane leczenie i wymagającą dietę. Dziś, po kilkunastu miesiącach zmagania z chorobą, cieszy się dobrym samopoczuciem, energią i płaskim brzuchem.Oprócz historii Kasi książka zawiera również wywiady ze specjalistami (lekarzem, dietetykami, naturoterapeutą, psychologiem, fizjoterapeutą-osteopatą), które pomagają zrozumieć, czym jest SIBO, jak je zdiagnozować, skąd się bierze oraz co zmienić w dotychczasowym życiu, by z nim wygrać. Dodatkowo znajdziecie tu przepisy na smaczne dania zgodne z zaleceniami diety low FODMAP oraz przepisy na potrawy wspomagające zdrowie jelit, a także dzienniczek samoobserwacji ułatwiający powrót do zwykłej diety.
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko?W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono.Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach.Po Happy food i Happy food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy food green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki.Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
W książce znajdziesz plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny (w tym podwyższony cholesterol), alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność. Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania zwalczą stan zapalny i choroby. Zadbasz o zdrowe odżywianie i mikrobiom. Posiłki są tak skomponowane, że równie dobrze smakują po odgrzaniu. Będziesz gotować na kilka dni i unikniesz zbędnego stresu. Wprowadzające te smakowite dania do swojej kuchni pyszne sałatki, dania główne i desery ani się obejrzysz, gdy zauważysz u siebie wzrost energii. Przepisy uwzględniają też potrzeby alergików i osób z nadwrażliwością na gluten. Skuteczna dieta przeciwzapalna dla początkujących jedz na zdrowie!
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów!Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit.Koniec z nudą w kuchni i w lunchboksie. Przestań stosować restrykcyjne diety! Sam możesz skomponować i przygotować swój dietetyczny catering.Jesz to, co chcesz i lubisz. Bądź fit z lunchboxem.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok!Zdrowe przetwory to ponad 90 przepisów na wyjątkowe przetwory nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na przetwory tradycyjne zarówno słodkie, jak i wytrawne, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem. Oprócz tego garść pomysłów na oliwy smakowe, octy owocowe oraz naturalne ekstrakty.Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie oto techniki umożliwiające zamknięcie w słoikach i butelkach smaków, którymi zachwycisz swoich bliskich.Ta książka to jak powrót w rodzinne strony, które kojarzą nam się z ukochanymi ludźmi i ulubionymi smakami. Babcia wyciąga dla nas ze spiżarni najlepsze na świecie ogórki kiszone, mama w środku zimy gotuje najpyszniejszą zupę pomidorową z własnego przecieru, stół mieni się od kolorowych warzyw i owoców jest smacznie i zdrowo. Jola Kleser swoimi przetworami przypomina nam, że można w prosty sposób przygotować się do zimy, a przy tym pielęgnować tradycje rodzinne i dawać poczucie bezpieczeństwa. Oczywiście Jola nie byłaby sobą, gdyby do tych przepisów nie dodała szczypty swojej osobowości, co dodaje im oryginalnej nuty w smaku.Marzena RogalskaJolanta Naklicka-KleserMatka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia tym chce dzielić się z innymi. Autorka książek, m.in. Lodovo oraz Zdrowe łakocie (Wydawnictwo Zwierciadło).
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale mamy dobrą wiadomość z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.W książce znajdziesz:- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalizacją diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
„Zdrowa dieta przyszłej mamy” to kompendium wiedzy niezbędne każdej kobiecie oczekującej na narodziny dziecka.
Książka porusza wszystkie najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży, prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, a także dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu.
Odpowiada na większość najczęściej pojawiających się pytań, rozwiewa wiele wątpliwość i obala mity, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień wśród przyszłych mam.
W publikacji znajdują się odpowiedzi na pytania co, ile i kiedy powinny jeść kobiety, jednocześnie nie narzucając rygorystycznych zakazów, ani nakazów, pozostawiając pole do indywidualnego wkomponowania poszczególnych zasad we własny tryb życia, preferencje żywieniowe i stan zdrowia.
Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD).
Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju.·
W publikacji Autorzy uwzględnili: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?