Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Czy po kiepskim dniu w pracy lubisz kupić sobie batonika na poprawę humoru?Sięgasz po czekoladki, obiecując sobie, że zjesz tylko jedną, a kończysz z pustym pudełkiem?Odczuwasz wahania nastroju i napady senności, które masz ochotę zwalczać zastrzykiem cukru?Nie wyobrażasz sobie śniadania bez białej bułeczki?Jeśli Twoja odpowiedź na powyższe pytania brzmi tak, czas przyjrzeć się swojej relacji zesłodyczami i przetworzonymi węglowodanami!Z pomocą przychodzi metoda Easyway, która od wielu lat pomaga ludziom na całym świecie wwalce z nałogami. Jej twórca, Allen Carr, opracował ją prawie czterdzieści lat temu. Dzięki niejsam raz na zawsze rzucił papierosy, na następnie zaczął pomagać innym palaczom. Z czasemzrozumiał, że metoda Easyway działa z równie dużą skutecznością w przypadku pomocy przywychodzeniu z każdego nałogu, którego natura jest głównie mentalna. Obecnie kliniki AllenaCarra funkcjonują w ponad 50 krajach, a jego książki sprzedały się w nakładzie ponad 18 milionówegzemplarzy!W kolejnym poradniku dotyczącym uzależnień, Allen Carr rozprawia się z uzależnieniem od cukrurafinowanego i przetworzonych węglowodanów czyli tak zwanego ZŁEGO CUKRU. Jest totemat o tyle trudny, że, w przeciwieństwie do papierosów czy alkoholu, cukier jest substancją, odktórej najczęściej uzależniamy się podświadomie, jeszcze w okresie dzieciństwa. Zastawionesłodyczami stoły na zabawach urodzinowych, lizak na pocieszenie po stresującej wizycie upediatry, deser jako nagroda za zjedzony obiad w ten sposób już od najmłodszych lat wpajasię nam, że sztuczna słodycz jest źródłem radości, pocieszenia podczas gdy tak naprawdę jesttylko nieudolną kopią naszych ulubionych smaków z natury: mleka matki, owoców, zbóż, czyliDOBREGO CUKRU.Dobry cukier, zły cukier pomaga zrozumieć mechanizm pułapki, w którą wpadliśmy i nasząrelację ze słodyczami po to, by z łatwością, trwale i bez użycia silnej woli uwolnić się oduzależnienia. To nie kolejna dieta-cud, bo celem nie jest schudnięcie (chociaż może być oczywiścieefektem ubocznym). Metoda Easyway powstała po to, aby każdy mógł czuć się dobrze wswoim ciele zdrowo, z mnóstwem energii i pozytywnym nastawieniem do życia
Co zawiera książka:
Porady, jak planować gotowanie, aby nie marnować jedzenia.
Wskazówki, czym kierować się podczas zakupów, aby były oszczędne.
Podpowiedzi, jak sprytnie gotować, czyli o kuchennych patentach dla oszczędnych.
58 przepisów na tanie zupy odchudzające (w tym część wegetariańska) oraz 7 dodatków typu: przeciery, zakwasy, mieszanki przypraw.
Podpowiedzi, jak przedłużyć trwałość jedzenia.
Dodatkowo książka zawiera:
Krótki opis historii autorki oraz przedstawienie Programu Przemian i jego założeń.
Dekolag Zupomaniaka, czyli najważniejsze wskazówki na start.
O ekologii i ekonomii w Twojej kuchni.
Podpowiedzi tańszych zamienników drogich produktów.
Ta książka, to zupełnie nowe spojrzenie na zarządzenie spożywczym budżetem. To kompleksowy poradnik, dzięki któremu zrobisz ekonomiczne zakupy, nauczysz się prawidłowo prowadzić logistykę kuchni, a przy tym ugotujesz wiele zup odchudzających za „grosik”.
Nie warto dłużej czekać. Nie szukaj wymówek "zacznę od jutra, od poniedziałku, po wakacjach". Zadbaj o siebie już dziś.
Dla kogo jest ta książka:
Dla tych, którzy szukają skutecznej metody odchudzania;
Dla osób, które zwątpiły, że jeszcze jakiś sposób na redukcję wagi może przynieść upragnione rezultaty;
Dla tych, którzy szukają przepisów na tanie zupy odchudzające;
Dla osób, które nie lubią liczyć kalorii, ani ważyć swoich dań, a mimo to chcą schudnąć.
Dla tych, którzy chcą zaoszczędzić na zakupach i na gotowaniu, a jednocześnie osiągnąć upragnione rezultaty.
Dzięki tej książce:
Dowiesz się, co to jest Program Przemian, zwany dietą zupową.
Zaoszczędzisz pieniądze, unikając pułapek podczas zakupów, a także błędów przy gotowaniu.
Nabierzesz przekonania, że niezależnie od wieku, zawsze można rozpocząć pracę nad zmniejszeniem masy ciała.
Zaoszczędzisz czas na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Jak zaoszczędzić”. Zaczniesz oszczędzać tu i teraz.
Dzięki zastosowaniu porad z tej książki jest duża szansa, że poczujesz się lepiej i będziesz w pełni sił a także poprawisz kondycję swojego budżetu.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczneKiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.Nietolerancje pokarmowe nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!
Mężczyzno, zadbaj o swoje zdrowie!Książka, którą trzymasz w ręku, jest mocnym męskim akcentem w temacie zdrowia. Bez tabu. Bez ogródek. Bez tajemnic.Przeczytasz w niej o stanie zdrowia polskich mężczyzn. O tym, jak mogliby żyć dłużej w zdrowiu.Dzięki dr Hannie Stolińskiej oraz szefowi kuchni Grzegorzowi Zawierusze dowiesz się:Jak styl życia i sposób odżywiania wpływają na profilaktykę oraz leczenie tych schorzeń.Jak spowolnić proces starzenia i zachować dobrą kondycję.Jak przyrządzać tradycyjne potrawy tak, by służyły twojemu zdrowiu i zachowały przy tym wszystkie walory smakowe.Czy ta książka jest tylko dla mężczyzn? Oczywiście, że nie. Posłuży każdemu kto, ceni dobre zdrowie.Odżywiaj się lepiej. Żyj lepiej.
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanować plan żywieniowy dopasowany do stopnia zdiagnozowanej choroby. Publikacja przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia, które ułatwią przestrzeganie diety przyjaznej dla nerek. Stanowi cenne źródło wiedzy, głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek (PChN) w okresie leczenia zachowawczego (przed dializą,) a także dla osób z ich otoczenia - rodziny, opiekunów. Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
Książka Odchudzanie zupami, to gotowy jadłospis, przepisy i porady, do skutecznego odchudzania.
To druga obowiązkowa lektura po książce: Jak zacząć odchudzanie zupami. To narzędzie dla tych, którzy chcą poznać, jak powinien wyglądać przykładowy miesiąc z Programem Przemian, zwanym popularnie, jako dieta zupowa.Książka przedstawia harmonogram wraz z menu na pierwsze 4 tygodnie odchudzania. Jest to gotowy plan działania, dzień po dniu, dzięki któremu będziesz pewien, że nie popełnisz błędów i zachowasz wszystkie zasady przygotowania posiłków, a także zadbasz o siebie holistycznie.To 4-tygodniowy plan działania, który niemal za rękę poprowadzi Cię przez ten najtrudniejszy etap, jakim jest zmiana nawyków i wejście w rytm dbania o zdrowie.
Uwaga: Żadne przepisy nie powtarzają się w innych książkach autorstwa Moniki Honory.
Co zawiera książka:
HIT! 4-tygodniowy harmonogram.
Każdy dzień zawiera konkretne wskazówki co jeść, pić oraz dodatkowe porady dotyczące aktywności fizycznej i motywacji.
51 przepisów kulinarnych!
43 przepisy na zupy odchudzające oraz dodatkowe 8 przepisów na wywary, zakwasy, klopsiki, kluseczki itp.
Dodatkowo książka zawiera:
W harmonogramie znajdują się również wskazówki i porady w zakresie aktywności fizycznej, nauki dbania o skórę, porady motywacyjne.
Opis, na czym polega odżywianie zgodne z Program Przemian.
Przypomnienie zasad Programu Przemian.
Listy zakupów.
Konkretne wskazówki, jak przygotować się do realizacji planu.
Jak w razie potrzeby modyfikować jadłospis.
Jakie trudności mogą się pojawić podczas Przemiany i jak sobie z nimi radzić.
Przewodnik po smakach – co zrobić, gdy masz ochotę na słone, słodkie itp.
Jak przyprawiać zupy, by nadać im wyjątkowy smak.
Dla kogo jest ta książka:
Dla osób, które dopiero niedawno usłyszały o odchudzaniu zupami i chcą rozpocząć swoją drogą po szczupłą i zdrową sylwetkę;
Dla osób, które Program Przemian, ale chciałyby uporządkować swoją wiedzę;
Dla osób, które szukają gotowego rozwiązania, aby nie popełnić błędów na starcie przy samodzielnym komponowaniu menu;
Dla osób, które chcą oszczędzić czas i dostać od razu gotowy harmonogram na cały miesiąc.
Dzięki tej książce:
Ugotujesz 43 różnorodne zupy bez żadnego trudu, korzystając z łatwo dostępnych składników;
Nauczysz się, co to znaczy holistyczne dbanie o siebie, nie tylko w kontekście żywieniowym;
Poznasz przepisy na zupy, które nigdy się nie nudzą;
Zaoszczędzisz czas na wymyślanie własnych przepisów na zupy;
Zadbasz o swoje zdrowie i zaczniesz spełniać marzenia.
Elegancji wygląd książki sprawi, że będzie ona również idealnym pomysłem na prezent.
Kolejna publikacja Piotra Kucharskiego autora bestsellerowego poradnika Chleb. Domowa piekarnia.W książce Jak zdrowo jeść i nie zwariować razem z żoną Magdaleną, psychodietetyczką, uczy, jak właściwie się odżywiać i czerpać z tego nie tylko zdrowie, ale i radość.Magdalena i Piotr Kucharscy z pasją zachęcają do przygotowywania potraw z warzyw i owoców zgodnie z cyklem pór roku. Skutecznie przekonują, że warto samemu piec chleb, uprawiać własne zioła. Proponują balans pomiędzy tym, co zdrowe, a odrobiną kulinarnego szaleństwa.Dania zachwycają innowacyjnością. W przepisach króluje różnorodność, a na talerzach kolory.Najlepsze jedzenie to takie, które jest przyrządzane w domu z pasją i wyobraźnią. Gotuj więc z fantazją i jedz z przyjemnością! Na zdrowie!
In 2012 Giancarlo Caldesi was diagnosed with type 2 diabetes.
Since adopting a low-carb diet he has lost almost 4 stone and put his diabetes into remission - transforming his and his family's health. Working with nutritionist Jenny Phillips, Giancarlo and his wife Katie show you how to enjoy a low carb but not no-carb way of life with simple recipes using easy-to-source ingredients that will fill you up without fattening you up. Steak and Chips are still on the menu, as are delicious curries such as Butter Chicken and Spinach Paneer, even puddings like Hot Chocolate Pots or Peanut Butter & Jelly Cake.
An initial diagnosis of diabetes can be shocking and the masses of information daunting, but Katie and Giancarlo share their personal experience of diabetes and weight loss to empower you to make your own informed decisions about food, without sacrificing any of the flavour.
Would you fancy a mammoth steak or simply some natural foods enjoyed by mankind in the Old Stone Age, long before the rise of agriculture? This book is the ultimate companion to anyone interested in the oldest human diet ever, which greatly contributed to our evolution. Archaeologists, anthropologists and paleontologists studied the bones and teeth of our ancestors and their living environment to reconstitute their nutritional habits. This book results of these scientific studies and is a serious introduction to paleo cooking.
While the paleo diet is limited to basic ingredients, such as meats, fish, eggs, vegetables, fruits, herbs, nuts and seeds, it offers a lot of nutritional benefits, as it is gluten-free, low-carb and relies on fresh products. This is sufficient to keep away modern diseases linked to poor nutrition, such as over-weight or diabetes.
Kamienie żółciowe - tykająca bomba w Twoim organizmieChoć większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, kamienie żółciowe odpowiadają za wiele chorób, z czego część ma skutki śmiertelne, a inne kończą się powikłaniami na resztę życia. Zanim dojdzie do najgorszego, dają liczne oznaki w postaci zmiany wyglądu skóry, nosa, oczu, jamy ustnej, dłoni, paznokci czy stóp. Najważniejsze jest jednak to, że każdy z nas może nie tylko samodzielnie się zdiagnozować, ale również wyeliminować to zagrożenie z własnego organizmu w domowym zaciszu. Jak to zrobić? Podpowiada autor tego międzynarodowego bestselleru.Jeszcze więcej wiedzy, która ratuje życie!W tej znacznie rozszerzonej wersji swojego największego dzieła Andreas Moritz ujawnia prawdziwe skutki obecności kamieni żółciowych powodujących zatory w wątrobie. Poza skutkowaniem chorobami pęcherzyka żółciowego i atakami kamicy żółciowej u milionów chorych każdego roku, w wielu przypadkach blokady te stwarzają warunki do rozwoju jeszcze poważniejszych, pozornie niezwiązanych z wątrobą schorzeń, w tym otyłości. Większość dorosłych żyjących w uprzemysłowionym świecie, a zwłaszcza tych cierpiących na jedną z przewlekłych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego, choroby serca, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, nowotwory lub cukrzyca, ma w rzeczywistości setki, jeśli nie tysiące kamieni żółciowych. Diagnostykę utrudnia fakt, że są one niewidoczne w promieniach rentgenowskich, ultradźwiękach i tomografii komputerowej.Praktyczne porady dosłownie dla każdegoTa książka zapewnia dokładne zrozumienie funkcjonowania wątroby i zachodzących w niej złożonych procesów, co powoduje kamienie żółciowe w wątrobie i woreczku żółciowym. Wyjaśnia również dlaczego w nich leży klucz do zrozumienia genezy najczęstszych chorób w dzisiejszym świecie. Dostarcza czytelnikowi wiedzy potrzebnej do rozpoznania tych kamieni i podaje niezbędne instrukcje do samodzielnego zastosowania, pozwalające bezboleśnie i w pełni bezpiecznie je usunąć. Wypełniona przydatnymi grafikami publikacja zawiera również praktyczne wskazówki dotyczące zapobiegania powstawaniu nowych kamieni, zarówno w wątrobie, jak i woreczku żółciowym.Zajmij się wątrobą i nie tylko...Poza zapewnieniem praktycznych procedur oczyszczania wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek i jelit, Autor wyjaśnia bardzo szczegółowo pochodzenie wszystkich typowych chorób oraz sposób zapobiegania lub odwracania ich w sposób naturalny. Książka jest pełna sprawdzonych metod przywracania ciała do stanu równowagi i odzyskiwania witalności. Obejmuje kompleksowy program opieki zdrowotnej, który opiera się przede wszystkim na ajurwedzie - starożytnym systemie medycznym - i ogromnym doświadczeniu, jakie Andreas Moritz zdobył w dziedzinie odnowy zdrowia na przestrzeni ostatnich 30 lat. Jest on nie tylko twórcą wielu bestsellerów, ale również uznanym na arenie międzynarodowej autorytetem w dziedzinie medycyny integracyjnej.Lekarze są zgodni - ta książka to hit!,,To coś więcej niż książka - to potężne narzędzie samouzdrawiania. W czasach, gdy zrezygnowaliśmy z własnej wrodzonej mądrości naszego ciała, Andreas Moritz oferuje proste, naprawdę działające lekarstwo, pozwalające na uzdrowienie siebie. Jest proste, tanie i łatwe do wykonania. Wyzdrowienie, jakie miało miejsce u moich pacjentów i u mnie, zmieniło nasze życie"".- Gene L. Pascucci, doktor chirurgii stomatologicznej,,Zaintrygowało mnie, gdy dowiedziałam się o oczyszczaniu wątroby od przyjaciółki, ale przez kilka miesięcy odkładałam to na później. Od kilkunastu lat dręczona problemami zdrowotnymi, w końcu się odważyłam, ale nie spodziewałam się spektakularnych rezultatów. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu następnego dnia wydaliłam około sześciuset kamieni żółciowych w różnych rozmiarach i kolorach, a ulga była natychmiastowa. Byłam spokojniejsza, czułam się znacznie mniej drażliwa i miałam niesamowitą jasność myślenia. Obecnie jestem po pięciu oczyszczeniach"".- dr Diane Philips, lekarzNie ryzykuj - oczyść wątrobę już dziś!
Odpowiedni zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym jest niezbędny do zachowania zdrowia. Tymczasem niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą naszą wewnętrzną florę bakteryjną, doprowadzając do współczesnych plag - alergii, nietolerancji pokarmowych i otyłości. Podczas podróży przez jelito (dosłownie!) z doktorem Michaelem Mosleyem dowiesz się:o jak diety oddziałują na bakterie jelitowe, wagę i poziom cukru we krwi,o dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy,o w jaki sposób jelita wpływają na osobowość i nastrój człowieka,o jak dobrać właściwe pre- i probiotyki,o co jeść, by uniknąć otyłości. W książce znajdziesz także dwufazowy program odnowy mikroflory jelitowej oraz przepisy na dania wspierające przyjazne bakterie. Zadbaj o nie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i... jeszcze lepszym samopoczuciem! Pamiętaj, że jelita wiedzą lepiej, co jest dla ciebie dobre!,,Dr Mosley jest szanowanym w świecie dziennikarzem piszącym o zdrowiu i żywieniu. Ta książka potwierdza jego klasę. To bardzo pouczająca i jednocześnie zabawna lektura. Stosujcie się do rad autora dla dobra swoich jelit!""/dr Valter Longo, dyrektor Instytutu Długowieczności na Uniwersytecie Południowej Kalifornii/,,Zrównoważone i oparte na przeprowadzonych badaniach podsumowanie napisane przez uznanego w świecie guru zdrowych jelit. Nareszcie czytelnicy nie tylko skorzystają z planu dietetycznego, ale też zrozumieją, dlaczego ta dieta działa"". /dr Barry Marshall, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny, profesor mikrobiologii klinicznej na Uniwersytecie Australii Zachodniej/ Michael Mosley studiował medycynę, bo chciał zostać psychiatrą. Porzucił jednak te plany na rzecz telewizji. Wkrótce po studiach rozpoczął pracę w BBC jako dziennikarz naukowy, producent oraz - co przyniosło mu największą sławę i wiele nagród - prezenter programów medycznych. W 2012 spopularyzował dietę 5:2 opartą na krótkotrwałych postach. Jest autorem książek poświęconych odżywianiu i wpływie diety na stan zdrowia.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymiprzepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i naegzotyczne dania z różnych zakątków świata.Receptury na:schab z jałowcemrosół ratunkowy dobry na wszystkokleftiko pachnące Cyprempilaw z jagnięciny i kaszy jaglanejtadżin z makreliczy przepyszny tort Jadzinyzamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnącecynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami.Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę światamieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiemich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakichroślin zmieniły bieg historii.Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórkichleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnowaćjedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpićcukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości doludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanychprzy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będzieszmógł podzielić się z bliskimi.
Ramen krok po kroku to około 90 przepisów na pyszny ramen od bazowych, najprostszych, po te bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem umami. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, w co wyposażyć kuchnię, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem.Zacznij od podstawowych przepisów na tradycyjne elementy ramenu, np. gęsty wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby stworzyć miskę zupy o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz zarówno przepisy na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń
Do twojej kuchni wkradła się nuda i masz wrażenie, że od dłuższego czasu gotujesz na zmianę te same potrawy? Do menu chcesz wprowadzić różnorodność, ale nie wiesz, od czego zacząć?Te 80 niezwykłych przepisów ułatwi Ci to zadanie. Książka mistrza kulinarnego Roberta Sowy będzie Twoim przewodnikiem po wielu rodzajach potraw. Znajdziesz tu przepisy na ryby i mięsa, ale także na sałatki i potrawy kuchni wegetariańskiej, zupy i desery dla każdego znajdzie się COŚ PYSZNEGO!Prócz przepisów znajdziesz tu także jedne z najlepszych felietonów uznanego szefa kuchni, restauratora i kilkukrotnego laureata Oskarów Kulinarnych. Ostrzegamy, że po ich lekturze Twoje podejście do gotowania może się bezpowrotnie zmienić na szczęście jedynie na lepsze!
Max Lugavere po latach badań, rozmów z najważniejszymi naukowcami i neurologami, odkrył ważne połączenie między dietą, stylem życia a działaniem mózgu. W swojej książce Jedz jak Geniusz przedstawia praktyczne sposoby na wyeliminowanie tzw. mgły mózgowej, optymalizację zdrowia i osiągnięcie szczytowej sprawności umysłowej.
Znajdziesz w niej bezcenne spostrzeżenia na temat tego, jak usprawnić działanie swojego mózgu. A przede wszystkim co jeść żeby:
- poprawić pamięć i jasność umysłu
- odmłodzić wiek swojego mózgu
- czuć się bardziej szczęśliwym
- zapamiętywać więcej i szybciej się uczyć
Po tym, jak u matki autora zdiagnozowano demencję, Lugavere zawiesił swoją karierę medialną i postanowił dowiedzieć się wszystkiego na temat mózgu i jego wydajności. Przez ponad pół dekady zajmował się najnowszymi badaniami, rozmawiał z dziesiątkami czołowych naukowców i lekarzy z całego świata oraz odwiedzał najlepsze wydziały neurologiczne w Stanach Zjednoczonych – wszystko w nadziei, że zrozumie stan, w którym znajdowała się jego matka.
Całą zdobytą wiedzę zapisał w książce. Jedz jak Geniusz. Bądź mądry, szczęśliwy i bardziej wydajny to obszerny przewodnik, pełen wiedzy na temat mózgu i jego funkcjonowania. Lugavere opisał związek między naszymi wyborami żywieniowymi i stylem życia, a działaniem mózgu. Ujawnił w jaki sposób jedzenie bezpośrednio wpływa na naszą zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, tworzenia, analizowania nowych pomysłów i utrzymywania dobrego nastroju.
Książka zawiera ogólne zasady żywienia wspierającego pracę hormonów na poszczególnych etapach życia kobiety wraz z gotowymi jadłospisami tygodniowymi oraz obszernym zbiorem inspirujących przepisów.
Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele informacji o przeszłości rodziny niosą ze sobą nasze tradycje kulinarne. Tak było w przypadku Agnieszki Kołodyńskiej-Walków, którą zainspirowane domowymi przepisami poszukiwania zaprowadziły do Mołdawii i Rumunii, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie. Nigdy nie planowali wyjazdu z rodzinnych stron, ale zawirowania historii sprawiły, że ich potomkowie zamieszkali w Polsce. Prawosławni księża, pobożne matuszki, carski generał, sanitariuszka w powstaniu warszawskim – w historii rodziny Cotiujinschi (Kotiużyńskich) jak w soczewce skupia się złożona historia europejskich rubieży, którym w gruncie rzeczy daleko do szlachetnego miana Europy Środkowej.
Autorka dzieli się nie tylko rodzinnymi opowieściami, ale także smakami z tej odkrywanej na nowo części Europy. Rumuńska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele wpływów – od greckich, słowiańskich, przez węgierskie, aż po tureckie. Nie brakuje w niej smaków francuskich, wiedeńskich, bułgarskich i serbskich. Rumuni do swojej kuchni włączyli to, co najsmaczniejsze. Ich potrawy opierają się na produktach sezonowych, takich jak pomidory, bakłażany czy papryka, a smaki lata zachowywane są w licznych przetworach na zimę.
Wciąż słabo znane i niedoceniane dania Rumunii i Mołdawii nie doczekały się na polskim rynku żadnej książki kucharskiej od ponad trzydziestu lat. Przy rumuńskim stole zawiera czterdzieści przepisów na najbardziej charakterystyczne dania tych krajów, uzupełnione o zdjęcia potraw.
Książka skierowana jest zarówno do miłośników Rumunii, których w Polsce nie brakuje, jak też do osób interesujących się kulinariami. Będzie też ciekawa dla szukających własnych korzeni, zwłaszcza tych, którzy nie wiedzą jak zabrać się za poszukiwanie przodków.
Smacznego! Poftă bună!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?