KATEGORIE [rozwiń]

Diety

Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej. 

16,49 zł
23,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,49 zł

22,39 zł
34,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,42 zł

51,84 zł
74,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 53,15 zł

33,57 zł
59,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,57 zł

35,90 zł
59,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,90 zł

35,69 zł
64,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,69 zł
Okładka książki Liczmy kalorie w.2011 PZWL

74,00 zł 63,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,60 zł

Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od płci i wieku. Dla czytelników dbających o swój wygląd i przestrzegających ściśle parametrów podano sposób obliczenia BMI, czyli wskaźnika masy ciała. W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień. W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki - zgodnie z nowymi krajowymi oraz wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej - zastosowano współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Okładka książki Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne...

64,00 zł 55,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,01 zł

Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie. Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie. Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Okładka książki Kiełki. Cudowny pokarm

38,85 zł 24,22 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,22 zł

Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi.Kompletny poradnik kiełkowania Tylko tydzień od nasiona do sałatki! Rolnictwo jutra jest tu już dziś Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi. Jako małe rośliny, kiełki aż kipią od skoncentrowanych substancji odżywczych – mają dwa razy więcej białka niż szpinak i cztery razy więcej niż sałata! To żywe rośliny, które dostarczają nam czynników wzrostowych i związków fitochemicznych wpływających na nasze zdrowie o wiele korzystniej niż tabletki chemiczne. Wkrótce zobaczysz, jak cała twoja rodzina zachwyca się pięknem kiełków, a dzieci nie mogą się oprzeć zbieraniu nawet nie całkiem dojrzałych roślinek. Twoja domowa restauracja będzie mogła zaoferować teraz pyszne sałatki, zupy, zapiekanki, dipy, dressingi, pasty, a nawet kiełkowe pieczywo. Nasiona nie są drogie, a plony są wprost zachwycające, dbasz więc nie tylko o zdrowie, lecz także o kieszeń. Kim jest Pan Kiełek Steve Meyerowitz został nazwany Panem Kiełkiem w latach 70., kiedy w swoim mieszkaniu na 14 piętrze nowojorskiego wieżowca założył domowy ogród. Jako alergik i astmatyk, który zawiódł się na tradycyjnych metodach leczenia, postanowił wziąć swoje zdrowie we własne kiełkujące ręce. Po latach pracy w przemyśle rozrywkowym zamienił swój dom na Królestwo Kiełków i zaczął pokazywać ludziom ich wspaniałe właściwości. Meyerowitz jest autorem pięciu książek poświęconych zdrowiu i diecie. Jego wynalazki – kuchenny zestaw do kiełkowania oraz lniana torba na kiełki – są znane na całym świecie. Niech twoja kuchnia stanie się ogrodem. To proste! Nie musisz być mistrzem ogrodnictwa!
Okładka książki Surowe pożywienie. Źródło energii życiowej

49,40 zł 28,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,95 zł

Surowe pożywienie to źródło życiowej energii. To nie tylko witaminy, minerały, tłuszcze czy błonnik. Raw food to również energia o wysokie częstotliwość, której ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Autorka przedstawia kompleksowy plan dla zdrowia. Stosując jej zalecenia, w ciągu zaledwie 21 dni odzyskasz wysoki poziom energii, oczyścisz i odmłodzisz organizm oraz odzyskasz smukłą sylwetkę. Książka wyjaśnia, które produkty i super żywność mają wysoką energię i jak je łączyć, by nie zakwasić organizmu i zadbać o alkaliczną równowagę. Skutecznie oczyścisz organizm z toksyn stosując naturalne terapie, jak szczotkowania ciała na sucho. Od dziś będziesz jeść naprawdę na zdrowie!
Okładka książki Żywienie w osteoporozie PZWL

64,00 zł 55,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,01 zł

Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości. Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Okładka książki Żywienie w chorobach nowotworowych  PZWL

104,00 zł 89,39 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 89,39 zł

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Okładka książki Żywienie w chorobach kostno-stawowych

94,00 zł 80,79 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 80,79 zł

O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów. W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
Okładka książki Przepisy i porady zdrowotne doktor Clark

35,60 zł 20,68 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,68 zł

Koncepcja pożywienia jako lekarstwa to nic nowego, ale te przepisy to nowość! Znajdziecie tu potrawy, które wam pomogą – nieważne, czy walczycie z wirusem, bakterią bądź pasożytem, czy cierpicie z powodu zmęczenia, czy trapią was jeszcze niezidentyfikowane dolegliwości. Ta książka pomoże wam poznać te potrawy i sprawi, że zasmakujecie w nich i z przyjemnością włączycie je do swojej diety zdrowotnej. Pełny wybór przepisów ze wszystkich książek doktor Clark. Jeśli chcecie je sobie przypomnieć, oto one.
Okładka książki Żywienie w chorobach nerek PZWL

64,00 zł 55,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,01 zł

Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów.Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecane w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia. Znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów ułatwi chorym planowanie codziennych jadłospisów. Książka jest przydatna zarówno dla chorych, jak i zdrowych czytelników, pragnących urozmaicić swą dietę, a zarazem uniknąć błędów żywieniowych. Żywienie w chorobach nerek - fragment książki Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych Żywienie dietetyczne, aby mogło spełniać swoje zadanie, powinno być zbliżone do prawidłowego, z zachowaniem wszystkich zaleceń fizjologii żywienia. Wprowadzone zmiany powinny być jak najmniejsze. Jedynie w ostrych stanach chorobowych ograniczenia dietetyczne mogą być znaczne. Niepełne żywienie powinno trwać możliwie jak najkrócej. Dieta lecznicza powinna więc odpowiadać zapotrzebowaniu fizjologicznemu chorego organizmu, z uwzględnieniem stanu odżywienia, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Dietę ustala lekarz lub na jego zlecenie wykwalifikowana dietetyczka. Wskazówki dietetyczne dotyczą ilości i jakości produktów spożywczych i potraw, sposobu przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Chory powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety. Żywienie w chorobach nerek Spis Treści Część ogólna Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych Charakterystyka diet mających zastosowanie w choro­bach nerek i dróg moczowych 1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej 2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40-50 g 3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej 5. Dieta ziemniaczana Zasady diety ziemniaczanej Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej Wybrane zagadnienia z technologii potraw Naczynia kuchenne Sposoby przyrządzania potraw Obróbka wstępna surowca Obróbka cieplna (termiczna) Podprawianie i wykańczanie potraw Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw Przyprawy korzenne Przyprawy ziołowe Warzywa przyprawowe Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gra­mach i przybliżonych miarach Część szczegółowa Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych Napoje Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Chleb domowy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Dodatki do pieczywa Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Zupy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Dodatki do zup Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z niewielką ilością mięsa Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy jarskie Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z warzyw Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Sosy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Desery Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Wypieki domowe Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Piśmiennictwo Spis potraw
Okładka książki Osteoporoza PZWL

54,00 zł 46,41 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,41 zł

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Okładka książki Odżywianie z miłością. Świadomy wybór

34,00 zł 18,70 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,78 zł

Świadomy wybór Każdego dnia dostarczamy sobie pożywienia, które teoretycznie powinno wzmacniać życie. A co wybieramy, spożywając produkty przetworzone, ubogie w energię odżywczą, błonnik, minerały i pierwiastki śladowe? Życie czy śmierć? W poszukiwaniu skutecznych form terapii doszłam do przekonania, że kluczem do każdej z nich jest stan umysłu. To z tej płaszczyzny dokonujemy świadomych wyborów, ale tylko wtedy, gdy wcześniej zdefiniujemy własny system wartości. Oprócz różnych grup krwi, różnimy się między innymi jakością wewnętrzną, którą nazwałam „klimatem wewnętrznym". W książce zapraszam do swoistej podróży po owym wewnętrznym świecie, mając nadzieję, że umożliwi ona dobór indywidualnej diety. Beata Dynowska, z wykształcenia technik masażu leczniczego, od 18 lat praktykuje refleksoterapię z uwzględnieniem przepływu energii w meridianach i strefach refleksyjnych. W tym czasie uczestniczyła w wielu kursach psychoterapii w zakresie integracji ciała, umysłu i ducha. Ukończyła 4-letni Kurs Dietetyki według „Tradycyjnej Medycyny Chińskiej". Od dziesięciu lat łączy z powodzeniem terapie manualne i oddechowe z indywidualnymi zaleceniami dietetycznymi i ziołolecznictwem. Od pięciu lat wykłada podstawy dietetyki i refleksoterapii w Policealnym Studium Psychotroniki im. Juliana Ochorowicza w Krakowie.
Okładka książki Dieta antyhistaminowa

64,00 zł 55,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,01 zł

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest – w odpowiednich ilościach – niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości, m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca. W poradniku podano wiele praktycznych rad, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów. Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Okładka książki Diety niskoenergetyczne

84,00 zł 72,20 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,20 zł

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i sta­wów, ból kręgosłupa, zadyszka, duszność, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Okładka książki Dietetyczna kuchnia wegetariańska

104,00 zł 89,39 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 89,39 zł

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu. Fragment książki Wstęp Wegetarianizm ludzi Zachodu wynika na ogół z troski o własne zdrowie. Jest traktowany jako środek leczniczy sposób zapobiegania chorobom i przedłużania życia. Jest inspirowany współczuciem dla zwierząt. Jedzenie mięsa jest tylko powszechnym, niekwestionowanym zwyczajem. Wegetarianizm Wschodu natomiast ma szerszy wymiar. Jest wkomponowany w cały system filozoficzny i etyczny, koncepcję życia i powszechnego rozwoju (joga). Dieta jogi spełnia funkcje: oczyszczającą, etyczną, karmiczną i ewolucyjną. Jedzenie mięsa jest dla jaroszów błędem żywieniowym, dla wegetarian — dowodem braku wyobraźni, a dla jogi — wielką winą ludzi w stosunku do świata zwierząt i barierą na drodze dalszej ewolucji całej Planety. Wegetarianizm to sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Ta odmiana wegetarianizmu nazywa się laktoowowegetarianizmem. Nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm znany jest od tysięcy lat. Wegetarianami byli: Platon, Sokrates, Pitagoras, Hipokrates, Leonardo da Vinci, Newton, Wolter, Goethe, Gandhi, Tołstoj, Gorki i inni. Szkoła pitagorejska traktowała bezmięsny sposób odżywiania jako jedno z podstawowych założeń sposobu życia godnego człowieka. Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Specyfikę działalności współczesnych zwolenników wegetarianizmu stanowi, pozornie bezsilna, rozpaczliwa obrona świata zwierząt przed drapieżnością i bezwzględnością ze strony człowieka. Coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, nie zgadza się z zabijaniem innych istot, z narażaniem ich na cierpienie tylko po to, aby zaspokoić głód. Motywy zdrowotne wegetarianizmu znajdują oparcie w badaniach, które wykazują w coraz trudniejszy do zakwestionowania sposób, że mięso nie tylko nie jest człowiekowi potrzebne do życia i zachowania zdrowia, lecz także jest przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych, masowo występujących w krajach rozwiniętych. Udowodniono, że wegetarianie rzadziej cierpią na choroby serca i naczyń krwionośnych, cukrzycę, nowotwory płuc i jelita grubego. Mają niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu. Gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe dla zwierząt. 80 - 90% produkcji zbóż i roślin strączkowych przeznacza się na pasze dla zwierząt, których mięsem żywi się tylko około 30% ludności. Posiłki przyrządzane na bazie fasoli, zbóż, warzyw i owoców są dużo tańsze od diety mieszanej. Skażenie środowiska na skutek produkcji zwierzęcej jest bardzo duże. Rośliny znajdują się na dole łańcucha pokarmowego. Gromadzi się w nich mniejsza ilość substancji trujących niż w mięsie zwierząt. Pokarmy wegetariańskie zawierają mniej metali ciężkich i innych substancji trujących. Uprawa zbóż, roślin strączkowych i warzyw pochłania mniej wody i energii niż hodowla zwierząt (np. do wyprodukowania l kg białka z mięsa potrzeba około 50000 l wody; wyprodukowanie tej samej ilości równowartościowego białka z fasoli wymaga tylko 300 l wody). Ponadto uprawa warzyw powoduje mniejsze wycieki substancji azotowych do środowiska niż produkcja mięsa. Substancje azotowe zakwaszają środowisko naturalne. Wegetarianizm, jako ruch społeczny, rozwija się obecnie w wielu krajach. W Polsce coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, przyłącza się do tego ruchu. Z potrzebami konsumentów — wegetarian zaczyna się liczyć przemysł spożywczy. Produkowane są dla nich potrawy| z soi, sosy jarskie, roślinne koncentraty białkowe. Na świecie powstają organizacje i stowarzyszenia! występujące w obronie zwierząt. Międzynarodowy znali rozpoznawczy, emblemat nowoczesnego wegetarianizm mu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem! źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia. Istnieje wiele rodzajów diety wegetariańskiej: Dieta wegańska. Obejmuje wyłącznie pokarmy po4 chodzenia roślinnego, takie jak: nasiona zbóż, strączkowych, warzywa korzeniowe i liściaste, owoce Weganie rezygnują ze wszystkich produktów, które są wynikiem wykorzystania zwierząt. Nie tylko z mięsa, lecz również z wełny, skórzanych butów, miodu itp. Dieta frutariańska. Frutarianie jedzą tylko produkty! które już dojrzały: spady owocowe, nasiona zbóż i strączkowych oraz orzechy, pomidory, ogórki, paprykę. Dieta laktowegetariańska. Obejmuje obok produktów roślinnych (zbożowych, strączkowych, warzyw i owo-| ców) również produkty mleczne (mleko, sery, masło i śmietanę). Dieta laktoowowegetariańska składa się z produktów roślinnych plus produkty mleczne i jajka. Dieta semiwegetariańska lub rybna. Dieta ta składa sim z produktów zbożowych, strączkowych, nasion, owoców oraz produktów mlecznych, jaj, ryb i skorupiaków. Dietę tę stosuje coraz więcej wegetarian, zwłaszcza młodych. Dieta makrobiotyczna stosowana jest na Dalekim Wschodzie. Zachowuje równowagę pomiędzy Jin i Jang, czyli siłą odprężającą i wzmacniającą Wszechświata. Dieta ta składa się w 40 - 50% z gotowanych pełnoziarnistych produktów zbożowych, w 25-35% z warzyw korzeniowych i liściastych, a w 5-10% z owoców, glonów i ryb. W niniejszej książce autorka zajmuje się dietą laktoowowegetariańską ze względu na cenne białko zwierzęce z mleka, sera i jaj. Dietetyczna kuchnia wegetariańskaSpis treści Część ogólna Wstęp 11 Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 13 Energia 13 Białka 14 Białka pochodzenia zwierzęcego 15 Białka pochodzenia roślinnego 16 Węglowodany 17 Indeks glikemiczny 17 Błonnik 21 Tłuszcze (lipidy) 21 Kwasy tłuszczowe nasycone 22 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 22 Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23 Witaminy 25 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 26 Witaminy rozpuszczalne w wodzie 28 Składniki mineralne 31 Makropierwiastki 31 Mikropierwiastki 35 Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej 38 Produkty zbożowe 38 Mąki 39 Pszenica i produkty z pszenicy 39 Żyto i produkty z żyta 40 Owies i produkty z owsa 40 Ryż i produkty z ryżu 41 Jęczmień i produkty z jęczmienia 41 Kukurydza i produkty z kukurydzy 42 Proso i produkty z prosa 42 Gryka i produkty z gryki 42 Pozostałe zboża 43 Nasiona roślin strączkowych 43 Świeże rośliny strączkowe 44 Suszone nasiona roślin strączkowych 44 Warzywa 45 Charakterystyka niektórych warzyw 45 Warzywa kapustne 46 Warzywa okopowe 47 Kiełki 49 Warzywa morskie — algi (glony morskie) 50 Owoce 51 Niektóre owoce jagodowe 51 Owoce cytrusowe 52 Niektóre pozostałe owoce 52 Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego 53 Orzechy i ziarna 53 Nabiał i jego substytuty 55 Mleko krowie 55 Mleko kozie 55 Sery 56 Jajka 56 Substytuty jajek 56 Oleje i tłuszcze stałe 57 Oleje i oliwa z oliwek 57 Tłuszcze stałe 58 Przyprawy • 58 Przygotowanie i stosowanie przypraw 59 Rośliny dostarczające części zielnych 60 Rośliny dostarczające liści 61 Rośliny dostarczające kwiatów 61 Rośliny dostarczające owoców lub nasion 62 Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy 63 Rośliny dostarczające kory 63 Warzywa przyprawowe 63 Sosy przyprawowe 64 Dodatki słodzące 64 Naturalne środki słodzące 65 Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 65 Miary gospodarcze 65 Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego 66 Sposoby sporządzania potraw 69 Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu 71 1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) 72 Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej 73 Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej 71 2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka 78 Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka 80 Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka 87 3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka 89 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka 89| Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g) 9 4 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 98 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 99 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 107 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 116 6. Dieta z ograniczeniem sodu 118 Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej 119 Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 123 7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna 125 Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej 125 Sposób sporządzania kleików 125 Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej 126 Część szczegółowa Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie 127 Napoje 127 Przepisy 128 Chleb domowy 135 Przepisy 136 Dodatki do pieczywa 139 Przepisy 140 Zupy 142 Przygotowanie wywaru z warzyw 143 Przygotowanie wywaru z owoców 143 Przygotowanie zup mlecznych 143 Przygotowanie głównego składnika zupy 144 Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich 144 Przyprawianie zup 144 Zakwasy : 144 Przepisy 145 Dodatki do zup 154 Przepisy 154 Potrawy jarskie 157 Przepisy 157 Potrawy z warzyw i owoców 178 Obróbka wstępna 178 Obróbka termiczna 180 Surówki 181 Sałatki 181 Warzywa gotowane 182 Przepisy 182 Sosy 192 Sosy zimne 193 Sosy gorące 194 Sosy słodkie 197 Desery 199 Przepisy 199 Aneks 201 Potrawy z ryb 201 Przepisy 201 Piśmiennictwo 211 Spis potraw 211 Aneks — wybrane potrawy z ryb 211
Okładka książki Wegetarianizm. Zalety i wady

74,00 zł 63,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,60 zł

Zalety i wady W poradniku omówiono rodzaje wegetarianizmu, a także scharakteryzowano poszczególne grupy produktów - z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.
Okładka książki Alchemia pożywienia - Żak-Cyran Bożena

34,90 zł 19,19 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,19 zł

Bożena Żak-Cyran - dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka pięciu książek wydanych nakładem Wydawnictwa Galaktyka: Odnowa na talerzu, Kuchnia zdrowia i młodości, Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Energia zdrowia i pożywienia oraz Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą. Bożena Żak-Cyran organizuje cyklicznie kursy „Gotujmy dla zdrowia", „Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" oraz „Jak zwyciężyć raka" - z wykorzystaniem metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej. Alchemia pożywienia to obszerne źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Autorka Bożena Żak-Cyran zachęca do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowywanego tak, aby jak najpełniej wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności. Jej zdaniem pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy. Natomiast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy mieć to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych. Pieczenie chleba na zakwasie to wyższa sztuka. Warto ją zgłębić ze względu na walory zdrowotne takiego wypieku. Spożywany powszechnie chleb, wypiekany z dodatkiem drożdży, często powoduje wzdęcia, niestrawność oraz przyczynia się do zaburzenia flory bakteryjnej jelit i wzrostu drożdżaków Candida. Proces fermentacji z udziałem zaczynu chlebowego prowadzi do całkowitej neutralizacji kwasu fitynowego zawartego w zbożach, rozwija frakcje błonnika i czyni go lżej strawnym, a bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w chlebie na zakwasie wspomagają tworzenie się prawidłowej flory bakteryjnej jelit u człowieka. Do książki załączona jest płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba Kup zestaw książek Bożeny Żak-Cyran. Razem taniej! Zestaw pierwszy: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Jedz i żyj zdrowo zgodnie z porami roku Zestaw drugi: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Energia życia energia pożywienia  
Okładka książki Dieta oczyszczająca i regeneracyjna

104,00 zł 89,39 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 89,39 zł

Tę krótkotrwałą dietę możesz zastosować np. po świątecznym przejedzeniu, po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją przez trzy dni (najlepiej wolne od nauki i pracy). W tym czasie niewskazane jest palenie papierosów, picie kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru.
Okładka książki Energia życia Energia Pożywienia

34,90 zł 19,39 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,39 zł

Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - "Życie nie powinno być walką, lecz łagodnym przechodzeniem od jednego punktu do drugiego, bardzo przypominającym spacer doliną w słoneczny dzień".
Okładka książki Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego  PZWL

64,00 zł 55,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,11 zł

Zespół jelita nadwrażliwego jest zaburzeniem czynnościowym prawidłowej pracy jelit. Statystyki mówią , że ok. 20-30% populacji ludzi dorosłych cierpi na to schorzenie, około zaś 50% wszystkich pacjentów zgłaszających się do poradni gastrologicznych stanowią pacjenci z zespołem jelita nadwrażliwego. Przyczyna choroby nie jest znana. Nie wykazano zmian anatomicznych odpowiedzialnych za dolegliwości. Wiadomo natomiast, że czynniki emocjonalne, dieta, leki oraz zmiany hormonalne mogą pogarszać stan chorego. Terapia jest trudna i niestety nie we wszystkich przypadkach skuteczna. Obejmuje ona, oprócz leczenia dominujących dolegliwości somatycznych, także sferę psychiczną, wymaga dużo cierpliwości i dobrego kontaktu chorego z lekarzem, realizacji zaleceń żywieniowych, psychoterapii i prób stosowania różnych form farmakoterapii. Mimo iż zespół jelita nadwrażliwego jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną, wielu pacjentów osiąga znaczącą poprawę stanu zdrowia, lub nawet czasowe całkowite ustąpienie dolegliwości. W książce oprócz wyjaśnienia przyczyn choroby, metod rozpoznania i możliwości leczenia przedstawiono również przykładowe jadłospisy oraz zalecenia żywieniowe.Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwegoSpis treści Jak zbudowany jest przewód pokarmowy? Jak trawiony jest pokarm w przewodzie pokarmowym? Jak przebiega trawienie w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego? Jama ustna Żołądek Jelito cienkie W jaki sposób składniki odżywcze dostają się do krwi? Wchłanianie węglowodanów Wchłanianie białek Wchłanianie tłuszczów Wchłanianie witamin Wchłanianie wody i składników mineralnych Jakie zaburzenia trawienia i wchłaniania mogą wystąpić w przewodzie pokarmowym? Zaburzenia trawienia białek Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów Zaburzenia wchłaniania tłuszczów Jakie są najważniejsze funkcje jelita grubego? Jakie są mechanizmy procesu wypróżnienia? Co się dzieje w jelicie grubym w czasie aktu wypróżnienia (defekacji)? Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień? Czym są zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego? Co rozumiemy pod pojęciem zespołu jelita nadwrażliwego (ZJN)? Czy zespół jelita nadwrażliwego jest istotnym problemem epidemiologicznym? Jakie są objawy zespołu jelita nadwrażliwego? Ból brzucha Jaką rolę w organizmie człowieka pełni ból? Skąd bierze się odczucie bólu? Zaburzenia wypróżnień Zaparcia Jakie są mechanizmy powstawania zaparć? Jakie są przyczyny zaparć? Biegunka Jakie są mechanizmy powstawania biegunki? Wzdęcia Jakie są przyczyny powstawania wzdęć brzucha? Czy wzdęcie brzucha oznacza powiększenie jego obwodu? Co może nasilać i łagodzić wzdęcia? Zespół jelita nadwrażliwego a inne choroby Zespół jelita nadwrażliwego a celiakia Zespół jelita nadwrażliwego a alergia i nietolerancja pokarmowa Co jest przyczyną objawów zespołu jelita nadwrażliwego? Co to jest nadwrażliwość trzewna? Na czym polegają zaburzenia motoryki jelit? Jaką rolę odgrywa w zespole jelita nadwrażliwego unerwienie jelit? Co może sprzyjać rozwojowi zespołu jelita nadwrażliwego? Czy stan psychiczny może wpływać na wystąpienie objawów zespołu jelita nadwrażliwego? Zespół jelita nadwrażliwego a zaburzenia jelitowej flory bakteryjnej Dlaczego probiotyki są ważne dla prawidłowego funkcjonowania jelit? Czy geny mają znaczenie w rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego? Płeć Wiek Zaburzenia odżywiania Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego? Jakie badania dodatkowe należy wykonać? Czym grozi zespół jelita nadwrażliwego? Jak sobie radzić z zespołem jelita nadwrażliwego? Czy sposób żywienia ma znaczenie w zespole jelita nadwrażliwego? Które pokarmy nasilają objawy zespołu jelita nadwrażliwego? Jak powinna się odżywiać osoba z zespołem jelita nadwrażliwego? Jakich produktów spożywczych należy unikać? Co jeszcze ma znaczenie w żywieniu osoby z zespołem jelita nadwrażliwego? Co jeść, gdy w zespole jelita nadwrażliwego występują zaparcia? W jakich produktach znajduje się dużo błonnika? Co jeść, gdy w zespole jelita nadwrażliwego występują biegunki? Czy zalecenia dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego muszą być przestrzegane restrykcyjnie? Czy wizyta u psychologa pacjenta z zespołem jelita nadwrażliwego może być pomocna? Które leki u osoby z zespołem jelita nadwrażliwego może zalecić lekarz? Czy leczenie farmakologiczne jest niezbędne u osób z zespołem jelita nadwrażliwego? O czym pacjent powinien poinformować lekarza przed rozpoczęciem leczenia farmakologicznego? Które leki dla złagodzenia bólu może zalecić lekarz? Które leki może zalecić lekarz w postaci zaparciowej zespołu jelita nadwrażliwego?Które leki może zalecić lekarz w postaci biegunkowej zespołu jelita nadwrażliwego?Które leki mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu jelita nadwrażliwego w przyszłości? Piśmiennictwo Spis treści
Okładka książki Psychologia odchudzania

34,00 zł 18,78 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,78 zł

Książka prezentuje unikalną i niemającą żadnych analogii metodę korygowania wagi ciała i figury. Proste i zrozumiałe ćwiczenia pomogą wszystkim zainteresowanym w szybki i efektywny sposób poprawić swój wygląd, skorygować wagę oraz ukształtować nową sylwetkę, pozbyć się chorób, skierować energię spalanego tłuszczu na dodatkowe odżywianie waznych narządów ciała, a także przywrócić młodzieńczą lekkość, świeżość spojrzenia i przeżywania.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,68 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,69 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,51 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Okładka książki Dieta optymalna

51,90 zł
54,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,90 zł
Okładka książki Tłuste życie

42,90 zł
45,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,69 zł
Okładka książki Sól

22,74 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,02 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,09 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 68,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,21 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,75 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj