Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
To, co jesz, czyni wielką różnicę!
Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą.
To więcej niż książka kucharska!
Książka Wygraj z rakiem, napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompletny zestaw wskazówek, które możesz od razu wprowadzić w życie. Autorzy nie tylko przedstawiają naukowe fakty, ale krok po kroku objaśniają, jak w warunkach domowych przeprowadzić konieczne zmiany.
Fragment książki Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa
Wprowadzenie: W jaki sposób potrawy walczą z rakiem
Od wielu lat prowadzone są badania nad rolą odpowiednio dobranej diety w zapobieganiu nowotworom oraz jej wpływem na długość i jakość życia ludzi ze zdiagnozowanym rakiem. Nasza wiedza na ten temat nie jest z pewnością kompletna, jednak nawet dotychczasowe odkrycia można nazwać przełomowymi. Wydaje się, że niektóre style odżywiania mają duży wpływ na długość życia i zdrowie ludzi dotkniętych chorobą nowotworową. Inne z kolei są ryzykowne i przyczyniają się do zwiększenia śmiertelności związanej z rakiem.
Naszym celem jest przedstawienie odkryć naukowych za pomocą serii prostych, praktycznych rad, które można stosować we własnej kuchni, sklepie spożywczym czy restauracji - wszędzie, gdzie rozważamy, co zjeść. Podzielimy te informacje na osiem rozdziałów, zawierając w nich najistotniejsze dane naukowe, porady dotyczące planowania posiłków i zabiegi, które można stosować w domowym zaciszu. Główną myśl każdego z rozdziałów zilustrujemy przepisami. Stworzyliśmy przepisy na posiłki posiadające wiele walorów odżywczych i w kilku częściach niniejszej książki przedstawimy te szczególnie dobre. W publikacji zawarliśmy wszystkie przepisy (i więcej).
Będziemy przyglądać się roli jedzenia w chorobie nowotworowej, co może wywołać zaniepokojenie u niektórych Czytelników. Czy w jakimś stopniu nie przyczyniłem się do swojej choroby, skoro określone potrawy mają wpływ na ryzyko zachorowania na raka? Czy mój problem nie został spowodowany przez to, co jadłam jako dziecko? Czy nasza kultura stanowi przyczynę tych problemów?
Zadawanie takich pytań jest całkowicie naturalne. Zachęcamy jednak do tego, aby nie przypisywać winy sobie czy komukolwiek innemu. Faktem jest, że niektórzy ludzie zapadają na raka, mimo że prowadzą zdrowy styl życia. Inni z kolei palą, piją alkohol, jedzą bez umiaru i mimo to żyją w zdrowiu do późnej starości. Niestety zachorować na nowotwór jest łatwo i nie możemy z absolutną pewnością przewidzieć, kto padnie jego ofiarą, a kto nie. Jack Nicklaus1 powiedział: „Możesz spędzić cały dzień, zastanawiając się, dlaczego uderzona przez ciebie piłeczka wylądowała w lesie, albo możesz po prostu po nią pójść".
Badania nad rolą jedzenia w walce z rakiem wyrosły z prób dotarcia do przyczyn choroby. Porównując diety ludzi, którzy zapadli na raka, i tych, którzy pozostali zdrowi, odkryto wiele czynników wpływających na ryzyko rozwoju nowotworu. Badacze mieli też okazję zobaczyć, jak różne sposoby odżywiania wpływają na prawdopodobieństwo przeżycia.
Wysokobłonnikowy, niskotłuszczowy
Okazuje się, że wiele potraw pomocnych w zapobieganiu rozwojowi nowotworów wspomaga również walkę z już zdiagnozowaną chorobą. Jednym z ważniejszych wniosków wynikających z badań jest odkrycie wpływu jedzenia na hormony przyśpieszające przyrost zrakowaciałej tkanki. Na przykład, wyso-kobłonnikowa i niskotłuszczowa dieta redukuje ilość estrogenu (żeńskiego hormonu płciowego) w układzie krwionośnym, taka kontrola poziomu estrogenu wydaje się zmniejszać prawdopodobieństwo mnożenia się i rozprzestrzeniania komórek rakowych.
Błonnik, wspomagając przemianę materii, jest istotnym czynnikiem zapobiegającym rakowi jelita grubego, może również przyczyniać się do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Włączenie do diety bogatych w błonnik produktów roślinnych jest więc bardzo istotne w zapobieganiu i walce z nowotworami, jak również pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. W dwóch pierwszych rozdziałach pokażemy, w jaki sposób włączyć wysoko-błonnikowe i niskotłuszczowe pokarmy do codziennej diety.
Dlaczego unikać nabiału?
Nabiał (np. mleko, ser, jogurt) zawiera zazwyczaj dużo tłuszczu i cholesterolu. Z badań wynika, że takie produkty mają istotny wpływ na ryzyko powstawania nowotworów. W dwóch cyklach badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda - Studium Stanu Zdrowia Lekarzy i Uzupełniające Studium Stanu Zdrowia Lekarzy - odkryto, że ryzyko zachorowania na raka prostaty jest wyższe u mężczyzn, którzy często spożywają nabiał. Do takiego wyniku przyczynia się najprawdopodobniej wpływ produktów mlecznych na zwiększenie produkcji insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) i wysoka w nabiale zawartość wapnia, który zmniejsza aktywację witaminy D. Zbadano również związek
konsumpcji omawianych produktów z ryzykiem zachorowania na raka piersi i jajników. Na szczęście nabiał można zastąpić takimi produktami jak mleko sojowe, mleko ryżowe i jogurt bezmleczny, które sprawiają, że zmiana diety jest przyjemna i prosta, co pokażemy w rozdziale trzecim.
Unikanie mięsa
Wiele przeprowadzonych badań pokazało, że nowotwory występują częściej w społeczeństwach konsumujących dużo produktów wysokotłuszczowych, szczególnie mięsa, a dużo rzadziej w takich, których dieta jest bogata w ziarna, warzywa i owoce. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu i braku błonnika w diecie mięsnej, szczególnie w porównaniu z roślinną. Dodatkowo, w trakcie gotowania mięsa mogą formować się w nim substancje rakogenne z grupy kwasów hydroksycytrynowych (HCA). Ilość HCA rośnie wraz z długością procesu gotowania oraz temperaturą mięsa. W rozdziale czwartym zajmiemy się wpływem mięsa na ryzyko rozwoju nowotworów i przedstawimy wegetariańskie źródła białka - niskotłuszczowe, wysokobłonnikowe i bogate w substancje odżywcze wspomagające walkę z rakiem.
Produkty roślinne pomagające -w zwalczaniu raka i potrawy zwiększające odporność
Antyoksydanty, znajdujące się głównie w owocach i warzywach, są potężnym sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Pomagają one w niwelowaniu szkód wywoływanych przez wolne rodniki, które w przeciwnym razie mogą prowadzić do rozwoju nowotworu. Rozdział piąty zawiera szczegółowy opis bogatych w te substancje ochronne warzyw i owoców. Najważniejsze jest, aby w planie posiłków zawrzeć dużo różnorodnych warzyw i owoców. Badania jednoznacznie pokazały, że stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wykazano także, że konsumowanie większej ilości warzyw i owoców wydłuża życie i zapobiega nawrotom nowotworów.
W rozdziale piątym omawiamy również rolę układu odpornościowego w walce z rakiem. Beta-karoten, witamina C i cynk wspomagają rozpoznanie i niszczenie komórek rakowych. Z kolei pokarmy bogate w tłuszcz i cholesterol mogą zmniejszać odporność organizmu. Badania wykazały, że aktywność komórek NK (tzw. naturalnych zabójców - pochłaniających i niszczących komórki rakowe) jest dwukrotnie wyższa u wegetarian niż u nie-wegetarian.
Utrzymywanie należnej masy ciała
Kontrola masy ciała jest konieczna w zapobieganiu wielu chronicznym chorobom, a z badań wynika, że ludzie szczuplejsi znacznie rzadziej zapadają na nowotwory. Co więcej, pozbycie się nadwagi może zwiększyć szansę przeżycia u chorych na raka. Podstawowe informacje na temat utrzymywania zdrowej wagi zostały zawarte w rozdziale szóstym.
Bez półśrodków
Wiele składników diety może nam pomóc pozostać w dobrym zdrowiu lub zwalczyć chorobę. Już od dłuższego czasu prowadzone są badania nad warzywami owocami, pełnym ziarnem i wieloma innymi produktami żywieniowymi. Nie odkryliśmy jeszcze wszystkiego, lecz posiadane informacje pozwalają nam wytyczyć ścieżkę do zdrowszego żywienia.
Na początku chcielibyśmy zachęcić wszystkich, aby nie ociągali się ze zmianą diety. Jeśli u ciebie lub u kogoś' z twoich bliskich została zdiagnozowana poważna choroba, czas najwyższy, aby zacząć czerpać korzyści z odpowiednio dobranej diety. Możemy próbować oszukiwać się, że pomogą tylko niewielkie zmiany w sposobie odżywiania, jednak rezygnacja z niewielkiej ilości tłuszczy na rzecz jednego owocu przyniesie nikły efekt. Zostało to naukowo udowodnione w badaniach, w których dieta była sposobem opanowania wielu stanów chorobowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, nadciśnienie, osteoporoza czy problemy z nadwagą. Nie będziemy więc proponować żadnych półśrodków. Zachęcamy raczej do gruntownych zmian i pełnego wykorzystania dobrodziejstw proponowanej diety. Najprawdopodobniej pokochasz każdy krok na nowej ścieżce życia. Odkrywanie zdrowego żywienia przyniesie ci nie tylko lepszy stan zdrowia, odkryjesz także nowe smaki, egzotyczne restauracje i wiele nadzwyczajnych półek w sklepach spożywczych.
Tak, czekają cię wyzwania. Nowy przepis może okazać się wielkim sukcesem lub całkowitą porażką. Nie martw się - takie są właśnie uroki eksperymentowania. Odkrywając to, co ci odpowiada, poznasz całkiem nowy świat odżywczych, dobroczynnych potraw, wyśmienitych smaków i zaczniesz całkiem inaczej myśleć o jedzeniu i zdrowiu.
Lista zadań na tydzień
3-3-3, CZYLI SPOSÓB NA REORGANIZACJĘ DIETY
Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby stosować zdrową dietę, czy to przez trzy tygodnie, czy przez całe życie. Większość z nas każdego dnia wybiera danie obiadowe spośród ośmiu czy dziewięciu ulubionych posiłków ze swojego kulinarnego repertuaru. Wszystko, czego potrzebujesz, żeby zacząć reorganizację swojej diety, to osiem czy dziewięć zdrowych posiłków, które ci smakują.
Spróbuj: Na kartce papieru zanotuj nazwy trzech potraw, które ci smakują, a nie zawierają produktów odzwierzęcych i nie są tłuste. Dla przykładu można wybrać: makaron z sosem marinara, burrito z ryżem, fasolą i grillowanymi warzywami, sałatę warzywną z fasolą i niskotłuszczowym włoskim dresingiem, kanapkę z grzybami portobello i pieczonymi czerwonymi papryczkami czy wegetariańskie chilli z krakersami.
Następnie zapisz nazwy trzech potraw, które lubisz i które łatwo zmodyfikować, eliminując z nich produkty odzwierzęce i nadmiar tłuszczu. Mogą to być na przykład: gulasz warzywny zamiast wołowego, stir-fryj z warzyw zamiast kurczaka, sałatka z taco z dodatkiem fasoli i kruchych warzyw zamiast mięsa czy wegetariański burger.
Na końcu zapisz nazwy trzech potraw, których nie próbowałeś, ale chciałbyś to zrobić. Przejrzyj przepisy na stronach 205-228 tej książki i wybierz trzy, które do ciebie przemawiają.
Jeśli przyłożyłeś się do powyższego ćwiczenia, rozwiązałeś swój problem - masz już dziewięć posiłków, które najprawdopodobniej będą ci smakowały. Oczywiście, jest wiele innych wspaniałych potraw do spróbowania, ale sporządzona lista to bardzo dobry początek.
Wygraj z rakiem Kuchnia antyrakowa
Spis treści:
Do Czytelników
Wprowadzenie:
W jaki sposób potrawy walczą z rakiem
Rozdział 1:
Energia z niskotłuszczowych potraw
Rozdział 2:
Błonnik twoim przyjacielem
Rozdział 3:
Odkrywamy zamienniki nabiału
Rozdział 4:
Zastąpić mięso
Rozdział 5:
Związki antyrakowe i potrawy zwiększające odporność.
Rozdział 6:
Utrzymywanie właściwej masy ciała
Rozdział 7:
Dieta w walce z rakiem piersi
Rozdział 8:
Dieta w walce z rakiem prostaty
Rozdział 9:
Planowanie zdrowych posiłków
Rozdział 10:
Pytania i odpowiedzi
O jedzeniu w zapobieganiu i walce z nowotworami
Rozdział 11:
Podstawy odżywiania
Rozdział 12 Przepisy
Śniadania Koktajle Przystawki Zupy
Sałatki i dressingi Sosy
Potrawy ze zbóż
Warzywa
Dania główne
Kanapki
Desery
Spis przepisów
Autorzy przepisów Przypisy
Bibliografia uzupełniająca
Ta interesująca książka, napisana przez doświadczonego profesora odżywiania, pokaże Państwu, co jeść, aby zaspokoić potrzeby organizmu na składniki odżywcze i zapobiec takim problemom zdrowotnym jak choroby układu krążenia, nadciśnienie czy cukrzyca. Publikacja oferuje unikatowe połączenie badań naukowych i praktycznych porad, jest także doskonałym źródłem informacji na temat tego, jak się odżywiać, aby podnieść standard życia.
Dr Ella Haddad, Associate Professor, Loma Linda University, California USA
Największym wyzwaniem dla współczesnej medycyny jest edukowanie i motywowanie pacjentów do przyjęcia zdrowego stylu życia. Książka Zdrowie z wyboru tłumaczy potrzebę zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych w sposób jasny, zrozumiały i gruntowny.
William Castelli, MD, dyrektor badań naukowych dotyczących chorób serca znanych jako "Framingham Study"
Pełny program odnowy organizmu
Minęły już czasy, w których osoby głodujące wyśmiewano ze współczuciem. Dzisiaj są one traktowane z nabożnym szacunkiem przez coraz grubszych współobywateli, którzy zazdroszczą im zdrowia i promiennego wyglądu. W czasach dobrobytu i luksusu, od którego można się rozchorować, post jest świetną przeciwwagą, dostępną już nie tylko ludziom poszukującym religii i duchowności.
Dlatego chętnie odpowiedziałem na prośbę wydawnictwa Hugendubel, dotyczącą napisania kolejnej, nowoczesnej książki o poście, która byłaby dostosowana do dzisiejszych czasów. Ma ona zawierać wszelkie pomocne wskazówki ułatwiające post, które jednak przede wszystkim zainspirują rozwój po czasie głodówki. Książka ta ma na celu sprawienie, by post, a więc także i całe życie, nabrał kolorów, jest napisana w formie przejrzystego poradnika, w którym szybko przechodzi się do ważnych spraw i odpowiada na podstawowe pytania.
W ciągu ostatnich dwudziestu lat w medycynie naturalnej poczyniono ogromne postępy, ja sam ułożyłem mnóstwo programów, które mogą być pomocne przy wspieraniu oczyszczania organizmu. Jeśli na początku odradzałem głodowanie w przypadku problemów z wagą ciała, przez te wszystkie lata post stał się dla mnie ważnym narzędziem wspierającym organizm także pod tym kątem -- pod warunkiem, że wykorzysta się ten czas na rozprawienie się ze swoimi problemami z nadwagą. W ten sposób mogę powiedzieć, że - mimo wielu lat zdobywania doświadczeń - wciąż odkrywam nowe możliwości tej prastarej i jednocześnie tak nowoczesnej metody.
Wszystkim Czytelnikom i osobom „głodującym" życzę, by poprzez post odkrywali samych siebie, odnajdując ciągle nowe, niespodziewane możliwości, tak jak mnie było to dane. Zdrowe poszczenie jest naprawdę łatwe i daje przy tym ogromną radość życia.
Wasz Ruediger Dahlke
DIETA ALLELUJA działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu. Oddziałując już na poziomie komórkowym, odblokowuje zasoby energetyczne organizmu i uruchamia tzw. odżywianie endogenne (wewnątrzkomórkowe).czyli jak pozbyć się chorób i żyć w pełnym zdrowiu
DIETA ALLELUJA działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu. Oddziałując już na poziomie komórkowym, odblokowuje zasoby energetyczne organizmu i uruchamia tzw. odżywianie endogenne (wewnątrzkomórkowe). Dzięki temu bez poczucia głodu radykalnie tracimy na wadze, o ile jest to potrzebne, a nasze ciało oczyszcza się z toksyn, aktywizuje się system immunologiczny i odblokowują się bloki enzymatyczne. Organizm zaczyna funkcjonować jak odmłodzony. Następuje zdecydowana (!) poprawa stanu zdrowia, jakiej nie udaje się uzyskać przy pomocy żadnych farmaceutyków. Uruchomiony precyzyjny Boży skalpel usuwa osłabione komórki, a w ich miejsce powstają nowe, zdrowe. W książce znajdą Państwo: - Komentarze lekarzy dokumentujących skuteczność Diety Alleluja. - Niezwykłe świadectwa ludzi, którzy dzięki Diecie Alleluja po latach cierpień powrócili do zdrowia, pokonując choroby takie jak: rak, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze i wiele innych. - Przepisy kulinarne oraz wiele wartościowych tablic medycznych i materiałów dodatkowych. Dieta Alleluja to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Bazuje na powszechnie dostępnych składnikach, które można stosować według własnych upodobań i smaków. Nie ogranicza ona ilości spożywanych pokarmów i co ważne: nie daje poczucia głodu. Sprawdziłem ją osobiście i gorąco polecam.
Lek. med. Maciej Doruchowski
W książce znajdą Państwo: - Komentarze lekarzy dokumentujących skuteczność Diety Alleluja;
- Niezwykłe świadectwa ludzi, którzy dzięki Diecie Alleluja po latach cierpień powrócili do zdrowia, pokonując choroby takie jak: rak, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze i wiele innych;
- Przepisy kulinarne oraz wiele wartościowych tablic medycznych i materiałów dodatkowych.
Dieta Alleluja to nie tylko nowy sposób odżywiania, ale również nowe podejście do życia. Bazuje na powszechnie dostępnych składnikach, które można stosować według własnych upodobań i smaków. Nie ogranicza ona ilości spożywanych pokarmów i co ważne: nie daje poczucia głodu. Sprawdziłem ją osobiście i gorąco polecam.
Lek. med. Maciej Doruchowski
Dr George H. Malkmus jest założycielem i prezesem stowarzyszenia Hallalujah Acres. Blisko trzydzieści lat temu zachorował na raka jelita grubego. Wcześniej na tę samą chorobę zapadła jego matka. Widział, co ona przeszła. Mimo że ufnie poddała się leczeniu zaproponowanemu przez współczesną medycynę, czekała ją śmierć w cierpieniu. Dr Malkmus nie chciał doświadczać tego samego. Rozpoczął poszukiwania na wielu polach naukowych. Zaryzykował. Oparł się na zaczerpniętych z Biblii wskazówkach zdrowotnych i zasadach racjonalnego odżywiania. Zastosował je i w kilka miesięcy jego choroba uległa całkowitemu wycofaniu. Swoim odkryciem postanowił dzielić się z innymi. Ludzie, którzy przyjęli te proste zasady, zaczęli w niezwykłym tempie powracać do zdrowia, mimo że lekarstwa, jakie brali przez lata, nie potrafiły tego uczynić. Obecnie biuletyn informacyjny „The Hallelujah Health Tip” prenumerowany jest przez ponad 60 tysięcy subskrybentów. Dr George Malkmus regularnie gości w programach telewizyjnych i radiowych oraz prowadzi w wielu krajach liczne seminaria na temat promocji zdrowia. Jest autorem trzech książek o tematyce zdrowotnej.Dieta Alleluja
Spis treści
Wstęp do wydania polskiego 13
Dedykacja 23
Podziękowania 25
Opinie 28
WSTĘP
Powrót do ogrodu 33
WPROWADZENIE 41
.
CZĘŚĆ PIERWSZA
JAK WYELIMINOWAĆ CHOROBĘ? 49
Rozdział pierwszy
Brama ogrodu. 51
.
Rozdział drugi
Biblijny fundament 57
Rozdział trzeci
Czym jest życie? 67
Świadectwa o Diecie Alleluja
Rak. 79
.
Rozdział czwarty
Prawdziwy cud 93
Rozdział piąty
Ścieżki człowieka i medycyny. 99
.
Rozdział szósty
Ścieżka Boga: Żywność żywa 107
Świadectwa o Diecie Alleluja
Osteoporoza i zapalenie stawów 117
.
Rozdział siódmy
Odpowiednie „paliwo” dla cudów 129
Rozdział ósmy
Martwa żywność pochodzenia zwierzęcego 139
Rozdział dziewiąty
Inne martwe i zabójcze pokarmy 149
Świadectwa o Diecie Alleluja
Cukrzyca. 161
.
CZĘŚĆ DRUGA
DIETA I STYL ŻYCIA 171
Rozdział dziesiąty
Reguły Diety Alleluja 173
Rozdział jedenasty
Żywność żywa i organiczna 183
.
Rozdział dwunasty
Soki i ich przygotowywanie 201
Świadectwa o Diecie Alleluja
Zaburzenia trawienia 207
.
Rozdział trzynasty
Oczyszczanie organizmu 221
Rozdział czternasty
Czysta woda 229
Rozdział piętnasty
Czyste powietrze 235
Świadectwa o Diecie Alleluja
Utrata i utrzymanie wagi 239
Rozdział szesnasty
Światło słoneczne 257
Rozdział siedemnasty
Ćwiczenia 261
.
Rozdział osiemnasty
Stres i równowaga emocjonalna 267
Świadectwa o Diecie Alleluja
Depresja i uzdrowienie emocjonalne. 279
.
Rozdział dziewiętnasty
Odpoczynek 295
Świadectwa o Diecie Alleluja
Choroby autoimmunologiczne 301
CZĘŚĆ TRZECIA
JAK ZACZĄĆ? 315
Rozdział dwudziesty
Wybory i cele 317
Rozdział dwudziesty pierwszy
Wyznaczanie kursu 321
Świadectwa o Diecie Alleluja
Choroby układu krążenia 327
Rozdział dwudziesty drugi
Podejmujemy pierwsze kroki 337
.
Rozdział dwudziesty trzeci
Ostrzeżenie: Przygotujmy się do detoksykacji 347
CZĘŚĆ CZWARTA
PRZEPISY 351
Rozdział dwudziesty czwarty
Zakochać się w jedzeniu na nowo 353
CZĘŚĆ PIĄTA
WNIOSKI 405
Rozdział dwudziesty piąty
Dwie najważniejsze rzeczy w życiu 407
CZĘŚĆ SZÓSTA
DODATKI. 411
.
Dodatek A
Arkusz „Cele programu zdrowia Diety Alleluja” 413
Dodatek B
Arkusz „Ustalanie kursu”. 417
.
Dodatek C
Punkt wyjścia – Lista A: Żywność z grupy SAD
oraz dziennik jej spożycia 419
Dodatek D
Punkt wyjścia – Lista B: Żywność żywa
oraz dziennik jej spożycia 423
Dodatek E
Punkt wyjścia – Lista C: Żywność gotowana
oraz dziennik jej spożycia 427
Dodatek F
Punkt docelowy – Dziennik zmian 431
Dodatek G
Dodatek specjalny do wydania polskiego –
Indeks glikemiczny według Montignaca 433
Dodatek H
Dodatek specjalny do wydania polskiego – Skala ANDI:
tabela wartości odżywczej pokarmów 441
Dodatek I
Indeks przepisów kulinarnych 447
Dodatek J
Zalecane lektury 451
Od tysiącleci ludzie nie szczędzili czasu ni wysiłku, by zdobyć świeżo zmielone zboże. W dzisiejszych czasach w ofercie supermarketów znajdują się także produkty z pełnego przemiału, np. z kukurydzy czy owsa w postaci płatków śniadaniowych. Ale czy rzeczywiście są one pełnowartościowe? Otóż wiele z nich traci swoje wartości odżywcze, zanim jeszcze zdążymy je przygotować i zjeść. Wiele produktów jest też zjełczałych lub przetworzonych do tego stopnia, iż raczej przysparzają problemów zdrowotnych aniżeli korzyści.
W przeciwieństwie do tych pokarmów świeżo zmielone pełne ziarno dostarcza naturalnego zestawu substancji odżywczych. Pod względem doskonałości naturalnego opakowania żaden owoc czy warzywo nie może się równać ze zbożem. Można je przechowywać przez długie miesiące i dopiero po jego otworzeniu (w procesie przetwarzania czy rafinowania) następuje utrata wartości odżywczych. Z tego względu najlepiej jest kupować zboża w pełnej postaci i mielić je na bieżąco w domu. Autorka opisuje, jak kupować, przechowywać i przygotowywać pełne ziarno, aby przyrządzić pyszne tradycyjne dania z różnych stron świata.
Jemy zboża na śniadanie
Spis treści:
Wszystko na temat zbóż
Wprowadzenie.
Jak zdrowe są popularne płatki śniadaniowe?
Dlaczego pełne zboża?
Surowe zboża - świeży impuls Gorące potrawy zbożowe -
na poprawę nastroju
Płatki zbożowe na zimno
Kupowanie zbóż
Przechowywanie produktów pełnoziarnistych
Wybór młynka zbożowego Przygotowywanie zbóż
Przepisy
Owsianka z bananem
Koktajl z ziaren
Muesli Birchera
Marchewkowe muesli
Muesli z bitą śmietaną
Słoneczne danie z kiełków
Śniadanie Kollatha
Kleik z mąki kukurydzianej
Kaszka orkiszowa
Owsianka z żyta
Ryż na mleku
Złote congee
Tsampa
Herbata z tsampy
Krem z tsampy
Pyszna granola
Chrupki gryczane
Naleśniki gryczane
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, - określać przyczyny tych problemów, - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Praktyczne Wskazówki do leczenia akupunkturą, ziołami i dietą
Diagnozowanie z języka łączy teorię i praktykę diagnozowania stanu pacjenta języka. Temat ten został omówiony kompleksowo, począwszy od budowy anatomicznej i fizjologii języka, przez historię rozwoju i metodologię diagnozy z języka, po opis technik i procedur tej metody diagnostycznej. Książka niewątpliwie jest cenną pomocą i ułatwi czytelnikowi opanowanie holistycznego podejścia w diagnostyce.
Książka przedstawia:
szczegółowy przegląd najważniejszych cech anatomicznych i fizjologicznych języka,
ponad 200 kolorowych rycin i wysokiej jakości zdjęć języków, ilustrujących rozmaite syndromy chorobowe,
wytyczne co do leczenia akupunkturą, ziołami i dietą, adekwatne do syndromów rozpoznanych na podstawie wyglądu języka i historii choroby pacjenta (z załączonymi zdjęciami języków),
opis 28 przypadków klinicznych wraz ze zdjęciami języków pacjentów, pochodzący z praktyki autora książki.
Claus C. Schnorrenberger jest lekarzem medycyny, honorowym profesorem Państwowego Uniwersytetu Medycznego w Taichung (na Tajwanie) oraz prezesem zarządu Międzynarodowej Akademii Medycyny Chińskiej Lifu w Bazylei (w Szwajcarii). Beate Schnorrenberger zdobyła wykształcenie w zakresie chińskiej medycyny, naturopatii i chemii żywności w Berlinie (w Niemczech).
Wiele mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących ze stosowania diety wegetariańskiej. Lepsze zdrowie, większa odporność na choroby, zmniejszenie okrucieństwa wobec zwierząt oraz niszczenia naszej planety przekonuje wielu ludzi do słuszności zrezygnowania z diety mięsnej. Jednak często nie wiedzą po prostu, jak to zrobić. Zmiana nawyków żywieniowych wydaje się im zbyt trudna do przeprowadzenia. Wzdychają tylko, mówiąc: "Chciałbym być wegetarianinem, ale... nie wiem, czy dam sobie radę z własnymi przyzwyczajeniami. A rodzina, przyjaciele? Jak odbiorą moją decyzję? Czy zrozumieją? Chyba jednak nie dam rady dokonać takiej zmiany". Czy i tobie zmiana diety wydaje się zbyt trudna do zrealizowania? Książka, którą oferujemy, pomoże Ci przełamać lęki i poprowadzi - krok po kroku - do celu. Autorka, Christine Beard, przekonuje, że przejście na wegetarianizm nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zaproponowany przez nią proces 5 kroków to proste narzędzie do przeprowadzenia upragnionej zmiany. Kolejne etapy procesu wymagają tylko niewielkiego wysiłku i są osiągalne dla każdego. Autorka podaje również wiele praktycznych pomysłów, które jeszcze bardziej ułatwią dokonywanie tej dobroczynnej zmiany. Skorzystaj z jej przepisu, a sam przekonasz się, jak szybko i bezboleśnie osiągniesz swój cel i... zostaniesz wegetarianinem!
Chęć bycia zgrabnym, ukryta za zwałami lenistwa i niekontrolowanego dogadzania sobie oraz fałszywych pojęć, towarzyszy każdemu z nas. A jednak ta walka nie musi być przegrana. Ten poradnik przedstawia, jak dzięki prostym krokom można dokonać wielkich zmian.
Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół
Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia!
Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Mają też zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek. Ponadto ich składniki odżywcze są szybko trawione i łatwo przyswajane przez organizm – niekiedy nawet w ciągu kilku minut. Dlatego też soki skutecznie pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn, zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają powstawaniu chorób degeneracyjnych.
Z reguły spożywamy zbyt mało warzyw i owoców – dlatego też wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie, również w postaci soków. Zapewniamy sobie w ten sposób trwałe zdrowie, podnosimy poziom energii, poprawiamy krążenie i wzmacniamy system immunologiczny.
Książka zawiera wiele przydatnych informacji odnośnie dostępnych wyciskarek do soków, jak również przepisy na soki w określonych schorzeniach, takich jak: trądzik, grypa, reumatyzm, nerwowość, zaparcia, miażdżyca, nowotwór, osteoporoza i wiele innych.
Wyciskamy soki
Wszystko na temat soków
Lepsze zdrowie
Zacznij jak najwcześniej
Naładuj się energią
Długie życie
Zakup dobrej wyciskarki
Ręczna wyciskarka do soków
Elektryczne sokowirówki
Wyciskarki do soków
Terapeutyczne wykorzystanie soków warzywnych
Co to jest „pierwiastek życia"?
Głodówka z zastosowaniem soków Zaczynamy
Przepisy
Anemia (niedobór żelaza).
Artretyzm
Astma
Bezsenność Biegunka
Błona śluzowa (suchość) Candida (drożdżyca)
Choroba niedokrwienna serca
Choroba wrzodowa
Cukrzyca
Depresja
Dna moczanowa
Egzema
Fibromialgia
Przepisy
Grypa
Hipoglikemia
Kamienie żółciowe (stan zapalny)
Łuszczyca
Miażdżyca
Nadciśnienie
Nadkwasota żołądka (zgaga)
Nerki
Nerwowość
Niestrawność
Nowotwór
Obrzęki
Osteoporoza
Pasożyty
Pęcherz (przeziębienie lub infekcja)
Prostata
Przeziębienia
Reumatyzm
Skóra (oczyszczanie)
Trądzik
Wątroba
Woreczek żółciowy (oczyszczanie)
Wzrok (osłabienie)
Zapalenie okrężnicy
Zapalenie oskrzeli
Zaparcia
Zatoki
Sok z granatów
Sok z granatów przywracający homeostazę
Koktail wspomagający system immunologiczny
Program kontroli wagi
Rozbudzające śniadanie
Tropikalny poncz na przyjęcie
Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. Autorka, zachęcając do dbania o własne zdrowie, zaleca stosowanie odpowiedniej diety i podaje liczne przepisy, które w tym pomogą.
Opracowane przez polską lekarkę-naturalistkę Jadwigę Górnicką, kompendium wiedzy dla zdrowych, pragnących zachować formę do późnych lat życia, i dla chorych, którzy chcą odzyskać sprawność swojego organizmu.
Autorka szczególnie zaleca:
ziołolecznictwo w połączeniu z odpowiednią dietą
sokoterapię
apiterapię
argilloterapię
zdrowotne masaże
Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.
W publikacji:
- fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
- zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
- leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
- profilaktyka i leczenie otyłości
- ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
- tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści
Czy twoje ciało wysyła ludzie sygnały alarmowe?
Dr Don Colbert w obrazowy sposób opisuje wojnę trucizn toczącą się w organizmie człowieka. Uzasadnia czynniki podwyższające ryzyko zachorowań i podaje rozwiązanie, jak uniknąć raka, chorób serca i wątroby, cukrzycy i innych schorzeń. Czy będąc otyłym, można być niedożywionym? Twój organizm ma możliwość być zanieczyszczony, ale jest nadzieja. Pozbądź się toksyn według sprawdzonego i bezpiecznego kodu postu na sokach z owoców i warzyw. Głębokie oczyszczenie ciała aż do poziomu komórek wzmocni witalność, energię, zdrowie, usunie toksyczny tłuszcz, przedłuży życie i przywróci zdrowy wygląd. Ta książka pomoże przekształcić złe nawyki i odnowić twoje ciało.
Poznaj żywność, której trzeba unikać
Pokonaj zmęczenie! Zostań świadomym konsumentem żywności i rozsądnie stosuj suplementy pokarmowe
Co to jest syndrom chorych budynków?
Zbadaj fizyczne i duchowe aspekty postu
Dowiedz się, dlaczego sauna i nacierania ciała są dobre dla twojego zdrowia
Don Colbert – lekarz rodzinny i specjalista w dziedzinie żywienia człowieka. W swojej praktyce kładzie duży nacisk na profilaktykę, głęboko przekonany, że jest ona równie ważna jak leczenie. Miliony osób odzyskały dzięki niemu przyjemność życia w zdrowiu. Jest autorem wielu bestsellerów.
Fragment Pozbądź się toksyn w 30 dni
ZANIECZYSZCZENIE PESTYCYDAMI
Wilgoć nie jest jedynym niebezpieczeństwem w środowisku człowieka wewnątrz budynku. Zanieczyszczenie w pomieszczeniach ma możliwość być wywołane wzrastającym użyciem pestycydów. Można je odkryć w niektórych realnie niespodziewanych produktach - w pieluchach jednorazowych, szamponach, odświeżaczach powietrza, materacach i dywanach. Jesteś narażony na ich oddziaływanie dzień w dzień. Może regularnie spryskujesz lokal mieszkalny pestycydami przeciw owadom?
Na dzień dzisiejszy w znaczącej liczbie sytuacji używanymi pestycydami są tzw. organofosfaty. Do nich zalicza się diazynon. Pestycydy łatwo przenikają do ciała w kontakcie ze skórą , prócz tego przez wdychanie albo połknięcie. Chociaż ciało jest tak produkowane, żeby wyeliminować te niebezpieczne trucizny, natomiast ich ilość, jaką ciało pochłania, jest dużo większa, niż przewidywał to projekt. Dlatego pestycydy , a oprócz tego towary ich przemiany w organizmie wraz z innymi niebezpiecznymi toksynami z upływem czasu gromadzą się w twoim ciele. Im większe ich nagromadzenie, tym znacznie trudniej ciału się ich pozbyć. Gdy pewna ilość pestycydów nagromadzi się w ciele, zaczynasz doświadczać następujących objawów albo chorób:
utrata pamięci
depresja
niepokój
psychoza
inne formy choroby psychicznej
choroba Parkinsona albo inne formy degeneracji neurologicznej
też nowotwory, tj. rak piersi albo prostaty
Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od płci i wieku. Dla czytelników dbających o swój wygląd i przestrzegających ściśle parametrów podano sposób obliczenia BMI, czyli wskaźnika masy ciała.
W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień.
W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki - zgodnie z nowymi krajowymi oraz wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej - zastosowano współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie.
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi.Kompletny poradnik kiełkowania
Tylko tydzień od nasiona do sałatki!
Rolnictwo jutra jest tu już dziś
Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi. Jako małe rośliny, kiełki aż kipią od skoncentrowanych substancji odżywczych – mają dwa razy więcej białka niż szpinak i cztery razy więcej niż sałata! To żywe rośliny, które dostarczają nam czynników wzrostowych i związków fitochemicznych wpływających na nasze zdrowie o wiele korzystniej niż tabletki chemiczne.
Wkrótce zobaczysz, jak cała twoja rodzina zachwyca się pięknem kiełków, a dzieci nie mogą się oprzeć zbieraniu nawet nie całkiem dojrzałych roślinek. Twoja domowa restauracja będzie mogła zaoferować teraz pyszne sałatki, zupy, zapiekanki, dipy, dressingi, pasty, a nawet kiełkowe pieczywo. Nasiona nie są drogie, a plony są wprost zachwycające, dbasz więc nie tylko o zdrowie, lecz także o kieszeń.
Kim jest Pan Kiełek
Steve Meyerowitz został nazwany Panem Kiełkiem w latach 70., kiedy w swoim mieszkaniu na 14 piętrze nowojorskiego wieżowca założył domowy ogród. Jako alergik i astmatyk, który zawiódł się na tradycyjnych metodach leczenia, postanowił wziąć swoje zdrowie we własne kiełkujące ręce. Po latach pracy w przemyśle rozrywkowym zamienił swój dom na Królestwo Kiełków i zaczął pokazywać ludziom ich wspaniałe właściwości. Meyerowitz jest autorem pięciu książek poświęconych zdrowiu i diecie. Jego wynalazki – kuchenny zestaw do kiełkowania oraz lniana torba na kiełki – są znane na całym świecie.
Niech twoja kuchnia stanie się ogrodem.
To proste! Nie musisz być mistrzem ogrodnictwa!
Surowe pożywienie to źródło życiowej energii. To nie tylko witaminy, minerały, tłuszcze czy błonnik. Raw food to również energia o wysokie częstotliwość, której ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Autorka przedstawia kompleksowy plan dla zdrowia. Stosując jej zalecenia, w ciągu zaledwie 21 dni odzyskasz wysoki poziom energii, oczyścisz i odmłodzisz organizm oraz odzyskasz smukłą sylwetkę. Książka wyjaśnia, które produkty i super żywność mają wysoką energię i jak je łączyć, by nie zakwasić organizmu i zadbać o alkaliczną równowagę. Skutecznie oczyścisz organizm z toksyn stosując naturalne terapie, jak szczotkowania ciała na sucho. Od dziś będziesz jeść naprawdę na zdrowie!
Obecnie coraz częściej można usłyszeć o szkodliwym wpływie soli na funkcjonowanie organizmu. Zdrowy rozsądek podpowiada ograniczenie spożycia tej powszechnej w kuchni przyprawy, jednak przestawienie się na niesolone potrawy wcale nie jest rzeczą prostą. Jak sobie z tym poradzić?
Zamiast soli z powodzeniem można stosować zioła i inne przyprawy. Nie tylko podniosą smak potraw, ale także sprawią, że będą smakować jak przyprawione solą. Zwiększą ponadto ich wartość odżywczą i poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego. Wszystko to bez ujemnych skutków, jakie niesie ze sobą nadmierne spożycie soli kuchennej. Warto zatem odkryć niezwykłe właściwości imbiru, rozmarynu, mięty czy majeranku po to, by cieszyć się pełnią smaku przygotowywanych potraw.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?