Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Chociaż dieta ketogeniczna była stosowana w leczeniu padaczki od co najmniej 500 roku p.n.e., społeczność medyczna zaleca ją od 1920 roku. Najczęściej sięgamy po nią z powodu wielu innych dolegliwości, a nie tylko epilepsji. Cieszy się popularnością w ośrodkach onkologicznych, w walce z nerwicą i depresją. Pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy ale też uporać się z przewlekłymi zawrotami głowy. Jak jednak wdrożyć ją w życie, by jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie?
Odpowiedź znajdziesz w tej przełomowej książce. Stanowi ona Twoje uniwersalne źródło umożliwiające wdrożenie zasad diety ketogenicznej i zostania na niej. Znajdziesz plany posiłków, listy zakupów, wsparcie i wiele wiele przepisów na przepyszne dania. Keto nigdy nie było tak proste!
Roślinny styl życia rozprzestrzenił się daleko poza wegańskie i wegetariańskie społeczności stając się bardziej popularnym niż kiedykolwiek. Osoby pragnące dowiedzieć się więcej o weganizmie toną w ilości sprzecznych informacji. Rozwiązaniem tego problemu jest Simple Happy Kitchen Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia! Ten ilustrowany przewodnik jest pełen humorystycznych i wciągających ilustracji, które dostarczą Tobie i Twojej rodzinie wszystkich potrzebnych informacji do poruszania się po roślinnym świecie. Dołącz do Pedro Almondovara (prażonego migdała), który zabierze Cię w cudowny świat roślinnego odżywiania, pomagając w podejmowaniu pierwszych kroków w kierunku lepszego, zdrowszego, bogatszego w składniki odżywcze i świadomego stylu życia, który jest również lepszy dla środowiska. Ten oparty na roślinach przewodnik w wesoły i interesujący sposób porusza trudne tematy tj. badania naukowe, fakty i mity, wyzwania, co pozwala na lekkie przyswojenie wiedzy dla całej rodziny. Wszystkie informacje w książce są poparte badaniami klinicznymi.
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.
...
Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.
J.M. Coetzee
Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.
Natalie Portman
Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) – a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant – zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. […] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.
Susan Salter Reynolds, „Los Angeles Times”
Zjadanie zwierząt jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.
O, „The Ophra Magazine”
Zjadanie zwierząt to porządna dziennikarska robota z literackim nerwem.
Jessica Roy, „Salon”
Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.
Elizabeth Kolbert, „The New Yorker”
To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: „Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach”. Po lekturze tej książki, trudno się z nim nie zgodzić.
Geoff Nicholson, „San Francisco Chronicle”
Inaczej niż ma to miejsce w przypadku wszystkich pozostałych witamin, które przyjmujemy wyłącznie wraz z pokarmem, witaminę D nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie. Powstaje ona w naszej skórze, gdy odpowiednio eksponujemy ją na promienie słoneczne. Ale ponieważ w dzisiejszych czasach mało kto regularnie spędza czas na świeżym powietrzu, coraz więcej ludzi na całym świecie cierpi z powodu jej niedoboru. W Polsce zbyt niski poziom tej witaminy we krwi wykazuje 90% obywateli. Wszyscy oni tracą w ten sposób możliwość korzystania z tego naturalnego źródła zdrowia.Gdy organizm nie jest dostatecznie zaopatrzony w witaminę D, dochodzi do zaburzeń metabolizmu komórkowego, narządy wewnętrzne pracują w sposób ograniczony, pojawiają się także liczne choroby, jak na przykład astma, cukrzyca, choroby reumatyczne czy nowotworowe.
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością.
Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, by dostarczać organizmowi składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Autorka dokładnie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi często się kierujemy, źle się przez to odżywiając.
W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze.
Fleksitarianizm wielkie znaczenie przywiązuje również do tzw. comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które – jeśli są właściwie dozowane – dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia. Dlatego w książce można też znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze.
Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na wiele lat zapewni nam dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii!
Autorka książki – Lucia Bacciottini – jest cenionym dietetykiem, specjalistą w dziedzinie żywienia zintegrowanego i nutraceutyki, ma wieloletnie doświadczenie w pracy akademickiej. Karierę naukową rozpoczęła na Uniwersytecie Florenckim, a kontynuuje ją we florenckiej filii New York University. Jest współautorką kilkudziesięciu publikacji naukowych i uczestniczką wielu programów telewizyjnych. W 2014 r. we Włoszech ukazała się jej książka zatytułowana „Beauty Planner”, której polskie wydanie pt. „Zaplanować piękno” przygotowuje obecnie Wydawnictwo „Jedność”. Przepisy opracowała Marta Colombo Traxler, która umiejętności kulinarne zdobywała we Włoszech i Francji, m.in. w Le Cordon Bleu w Paryżu i Italian Food Style Education w Turynie.
Poradnik „Zaplanować piękno” jest skierowany do wszystkich kobiet, które mają konkretny cel – przez cały rok chcą się czuć piękne, żyć w zgodzie ze sobą i przede wszystkim cieszyć się dobrym zdrowiem!
Książka ta została napisana w taki sposób, by mimo naszego codziennego zabiegania była prostą, praktyczną pomocą w dbaniu o wspaniałą sylwetkę i dobre samopoczucie. Można w niej łatwo znaleźć konkretne wskazówki dotyczące najlepszych sposobów utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu i zewnętrznego piękna oraz uzyskania odpowiedniej wagi, poprawy kondycji fizycznej i akceptacji samej siebie.
- Fachowe porady udzielane przez autorkę – wysokiej klasy specjalistę z doświadczeniem akademickim – pozwalają dobrać dietę adekwatną do potrzeb i stylu życia.
- Tabele z wieloma niezbędnymi informacjami ułatwiają zaplanowanie diety, a na pustych stronach można prowadzić osobiste zapiski.
- Poradnik składa się z czterech części. Pierwsza część przybliża podstawowe reguły i cele stosowania diet, druga zawiera pięć diet podstawowych, trzecia – pięć diet specjalnych, a w czwartej znajdziemy porady ułatwiające kontrolowanie i utrzymanie nowej wagi.
- Diety podstawowe to dieta wiosenna, letnia, jesienna, zimowa oraz oczyszczająca, a diety specjalne to diety odchudzające brzuch i uda, zapobiegające nadmiernemu zatrzymywaniu wody w organizmie, a także dieta detoks.
Lucia Bacciottini jest cenionym dietetykiem, specjalistą w dziedzinie żywienia zintegrowanego i nutraceutyki, ma wieloletnie doświadczenie w pracy akademickiej. Karierę naukową rozpoczęła na Uniwersytecie Florenckim, a kontynuuje ją we florenckiej filii New York University. Jest współautorką kilkudziesięciu publikacji naukowych i uczestniczką wielu programów telewizyjnych.
Prowadzisz siedzący tryb życia?
Spędzasz dużo czasu przed komputerem?
Twoja aktywność fizyczna kończy się na przejściu z biura na parking?
Chcesz to zmienić, ale brakuje ci systematyczności i motywacji?
Planer #lifebalance to owoc współpracy doświadczonego duetu dietetyczki i fizjoterapeutki. Nie jest to zwykły kalendarz, ale twój osobisty projekt zmiany nawyków na zdrowsze i w efekcie odzyskania energii do działania.
Przez kolejnych 12 tygodni będziesz miał okazję wprowadzić do swojego życia 12 małych kroków, które pozwolą ci w uporządkowany sposób skutecznie wpleść zasady zdrowego stylu życia w codzienność. Planer ułatwi ci poznanie siebie, swoich nawyków i trybu pracy oraz nałożenie pewnych korekt, co ostatecznie przyczyni się do osiągnięcia celu. Będziesz prowadzony krok po kroku, co tydzień dostaniesz nowe zadanie dotyczące zmiany w aktywności lub pomysł na pełnowartościowy posiłek.
Zdziwisz się, jak prosta jest droga do zmiany na lepsze.
W planerze znajdziesz między innymi:
- najważniejsze zasady racjonalnego odżywiania,
- plan posiłków i listę zakupów,
- wskazówki i triki na zwiększenie aktywności fizycznej,
- propozycje prostych ćwiczeń, które wykonasz również w biurze,
- miejsce na monitorowanie swoich postępów,
- przestrzeń na rozpisanie harmonogramu dnia.
Niezależnie od tego, jak bardzo napięty jest twój grafik, z pomocą tego planera uda ci się wypracować w swoim życiu nawyki, które wyjdą ci na zdrowie.
Planer wyposażony jest w: harmonogram dzienny, miejsce na cele i notatki, trzy kolorowe wstążki, papierową kieszeń, gumkę zamykającą całość. W środku znajdziesz również specjalne strony z przykładowymi ćwiczeniami oraz planerem posiłków, które możesz wyciąć i zachować.
***
bLife to duet składający się z dietetyczki mgr inż. Ludmiły Podgórskiej-Stawieckiej i fizjoterapeutki mgr Marty Waszkiewicz. Autorki prowadzą warsztaty edukacyjne zwiększające świadomość na temat zachowań prozdrowotnych w życiu codziennym oraz warsztaty specjalistyczne dla pacjentów chorujących na otyłość, pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości, pacjentów onkologicznych i ich rodzin. Propagują zdrowy styl życia nie tylko wśród podopiecznych, ale również wśród swoich bliskich.
Nowe wydanie najweselszego poradnika o zdrowiu jelit!
Czy wiesz, że twój drugi mózg znajduje się w... jelitach?
To właśnie tam powstaje ponad 90% serotoniny produkowanej przez ludzki organizm.
Chore jelita mogą powodować m.in. depresję, przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudną do zrzucenia nadwagę i alergie. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak on cierpią na zespół jelita drażliwego lub odczuwają powyższe dolegliwości. Wykorzystując wiedzę zdobytą przez lata praktyki lekarskiej oraz doświadczenie swoich pacjentów, opracował uniwersalny program, który pomaga przywrócić prawidłową pracę jelit i uczynić je szczęśliwie zdrowymi.
Zastosuj 28-dniowy plan oczyszczania, dzięki któremu:
– wyeliminujesz stymulatory nieprawidłowej pracy jelit, które znajdują się w jedzeniu;
– oczyścisz jelita z nagromadzonych substancji chorobotwórczych;
– pożegnasz się z uczuciem przelewania i bulgotania w żołądku, wzdęciami i bólem związanym z trawieniem;
– wprowadzisz do swojej diety skuteczne probiotyki i składniki odżywcze pomocne w odbudowie jelit.
To idealna metoda zarówno dla tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność, odbudowując florę bakteryjną jelit, wyleczyć się z przewlekłych problemów z trawieniem, spadkami nastroju, alergiami, jak i dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, zanim będzie na to za późno.
Zbuduj swoje idealne zdrowie na szczęśliwych jelitach!
Jedz, ciesz się smakami i chudnij!Dlaczego u jednych dana dieta przynosi efekty, kilogramy lecą w dół, a u innych wskazówka wagi stoi w miejscu jak zaczarowana? Odpowiedź jest prosta: nie ma jednej, uniwersalnej diety dla każdego człowiekaKażdy z nas jest inny. Mamy odmienne temperamenty. Zmieniające się pory roku wpływają na nasze zapotrzebowanie energetyczne. Wszystko to sprawia, że nie ma jednej idealnej diety, która pomoże nam odzyskać harmonię, a w efekcie schudnąć.W Chudnij w zgodzie ze swoją naturą Karolina i Maciej Szaciłło opierając się na założeniach ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu, pomogą ci znaleźć sposób odżywiania odpowiedni właśnie dla ciebie. A to wszystko bez drastycznych kroków, bez wyrzeczeń, w zgodzie z naturą.Oprócz kompleksowego, dwutygodniowego menu dobranego do twoich potrzeb, w książce znajdziesz wskazówki, w jaki sposób korzystając z zabiegów olejowych czy prostych technik oddechowych i relaksacyjnych możesz wspomóc powrót do równoWAGI i cieszyć się szcześciem.Krótko mówiąc, utrata zbędnych kilogramów będzie... efektem ubocznym powrotu organizmu do pełnego zdrowia i harmonii.
Jak zmienić tryb życia na zdrowszy i w nim wytrwać? „Motywator” to książka, która jest jednocześnie źródłem wiedzy, wyzwaniem i przewodnikiem. Nie szukaj tutaj motywujących cytatów – ta książka to narzędzie, które dostarczy ci odpowiedniej wiedzy i inspiracji, by zmienić dotychczasowe nawyki i poczuć się lepiej. Dodatkowe zadania na każdy dzień, zdrowe przepisy i ośmiotygodniowy program treningów pozwolą ci osiągnąć zamierzone cele i być fit bez wysiłku, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy jesteś osobą zaawansowaną.
To kompas, który wskaże ci drogę do lepszego zdrowia, dobrej kondycji i smukłej sylwetki.
Marta Hennig – trener personalny, instruktor fitness, trener przygotowania motorycznego, autorka CodziennieFit.pl, jednego z najpopularniejszych blogów fitness w Polsce.
„Zastanawiałaś się kiedyś, co zrobić, żeby tak ci się chciało, jak ci się nie chce? Marta Hennig znalazła odpowiedź na to pytanie nurtujące ludzkość (a przynajmniej tę część ludzkości, która chce zmienić styl życia na zdrowszy). Dużo praktycznych wskazówek i solidny motywacyjny kopniak – pozycja obowiązkowa!”
(Monika Ciesielska, dietetyk, www.drlifestyle.pl)
„Trochę się zjeżyłam, gdy zobaczyłam tytuł z motywacją w roli głównej. Na szczęście to uczucie minęło, gdy zaczęłam czytać książkę. Przede wszystkim jest ona praktyczna – znajdziesz tu plan na każdy dzień, mnóstwo wskazówek i informacji dotyczących odżywiania oraz tego, co dzieje się z naszym ciałem. I co ważne – ta książka jest po prostu piękna, a ja uwielbiam piękne książki. Dzięki temu chce się je czytać i chce się z nimi pracować. Od tej nie mogłam się oderwać!”
(Ola Budzyńska, www.paniswojegoczasu.pl)
„Czemu takich publikacji nie było wcześniej? Motywujący do pracy i samoobserwacji, mądry i odpowiadający na najważniejsze pytania – taki jest „Motywator”. A na dodatek pięknie wydany!”
(Ania Kęska, www.aniamaluje.com)
120 PRZEPISÓW NA CZAS DETOKSU I PO DETOKSIE
Jaglany Detoks pomógł odzyskać zdrowie tysiącom osób! Roślinny skalpel jest stale w natarciu! Każdego dnia post skutecznie pokonuje coraz więcej chorób cywilizacyjnych – otyłość, cukrzycę, alergie pokarmowe, infekcje!
W kolejnej części bestsellerowej jaglanej serii otrzymasz harmonogramy na 7, 14 i 21 dni Jaglanego Detoksu. Dowiesz się, co zrobić, aby utrzymać efekt postu, uniknąć efektu jo-jo i długo cieszyć się zdrowiem!
Jak przeprowadzić detoks? Jak schudnąć, jedząc zdrowo? Co gotować po detoksie? Jakie błędy popełniamy podczas wychodzenia z postu? Czy i kiedy powtórzyć post? Jeżeli chcesz jeszcze skuteczniej wzmocnić i oczyścić organizm i uniknąć komplikacji po zakończonym detoksie, ten poradnik jest właśnie dla ciebie!
Celuj w zdrowie z Jaglanym detoksem i utrwalaj zdrowe nawyki na co dzień!
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
CZASU NIE OSZUKASZ... ALE JEST COŚ, CO MOŻE CI POMÓC DŁUŻEJ CIESZYĆ SIĘ MŁODYM WYGLĄDEM I ZDROWIEM. OTO DIETA ANTY-AGING!
Pierwsze zmarszczki? Zadyszka, gdy wchodzisz po schodach? Coraz częstsze dolegliwości ze strony żołądka i jelit? A może problemy z pamięcią?
Autorka książki – doświadczona dietetyczka – podpowiada, jak przechytrzyć metrykę. Opierając się na najnowszych wynikach badań i wiarygodnych źródłach naukowych, radzi, co jeść, jak przyrządzać potrawy i przechowywać pożywienie, oraz czego unikać, by nie przyspieszać procesów starzenia. Słowem: proponuje styl odżywiania, który pomoże dłużej cieszyć się młodym wyglądem, dobrym samopoczuciem, a także może wydłużyć życie i zapobiec wielu chorobom czy dolegliwościom.
Podaje ponad 100 sprawdzonych przepisów na: sałatki i dania z warzyw, zupy, dania z mięsem i rybami, bezmięsne i wegetariańskie, koktajle i desery – na potrawy zawierające naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
Oto kulinarna oda do młodości!
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników: Detoks cukrowy, Dieta w chorobie Hashimoto, Wypieki dla diabetyków, Ciasta i desery dla diabetyków, Polska kuchnia bezglutenowa.
Autorka przedziera się przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie. Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności. Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta charakterystyczna dla tzw. niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, pełną sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim. DNA żywienia w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny oraz zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia, które może stać się udziałem każdego z nas bez względu na to, z jakiej pozycji wyjściowej startujemy. Praca Cate Shanahan prezentuje dowody naukowe budzące realną nadzieję – nauka w służbie natury udowadnia, że nigdy nie jest za późno, by zadać o siebie i swoje dzieci. DNA żywienia to praktyczne narzędzie, które pozwoli ci: *poprawić nastrój *uwolnić się od pokus i zwyczaju podjadania *wspomóc płodność i zwiększyć szansę na poczęcie zdrowego potomstwa *poprawić pamięć i zdolności kognitywne *pozbyć się alergii oraz innych chorób *zbudować silniejsze kości i stawy *zapewnić młody wygląd i zdrowie skóry
Medyczne aspekty choroby Alzheimera i trudne pojęcia opisane łatwym w odbiorze językiem, trafiającym do szerokiego grona odbiorców. Przekazana w poradniku wiedza daje możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na tę chorobę oraz utrzymania sprawności umysłowej nawet w bardzo zaawansowanym wieku czy też poprawić stan zdrowia przy już występującej wczesnej demencji.
Książka prezentuje pasjonujące wyniki badań o znaczeniu tłuszczu kokosowego dla mózgu oraz odpowiedź, dlaczego wielu naukowców jest zdania, że choroba Alzheimera jest chorobą przemiany materii podobnie jak cukrzyca typu 2. Dodatkowo, zawiera ponad 75 przepisów kulinarnych z zastosowaniem tłuszczu kokosowego, który utrzymuje szare komórki w stanie aktywności przez 24 godziny.
Tytuł należy do serii książek „Poradniki zdrowie”. Przygotowano je we współpracy z największym niemieckim wydawnictwem poradnikowym Gräfe und Unzer z Monachium. Ich misją jest pomoc i inspiracja do podjęcia dobrych zmian w nawykach żywieniowych. Wszystkie informacje są starannie dobrane i poddane wnikliwej redakcji merytorycznej przez naszych renomowanych partnerów. Dzięki temu możemy zagwarantować 100% najwyższej jakości , co potwierdza umieszczony na książce hologram - GWARANCJA JAKOŚCI. Poradniki oprócz wartości merytorycznej cechują się także wysoką jakością wydania. Świetnie wyglądają w domowej bibliotece i mogą stać się oryginalnym i trafionym prezentem.
Książka zawiera 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Z łatwością pozbędziesz się alergii, oczyścisz narządy oraz poprawisz pamięć. Jedz na zdrowie!
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma „Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
Nowe wydanie bestsellera!
„Reakcje, jakie wzbudziło pojawienie się Boskich zwierząt, zdumiały mnie swoją
intensywnością. I naprawdę mocno poruszyły. Skoro z tamtym mam tyle dobrego zamieszania, po co kolejne wydanie? Właśnie po to, by wprowadzić do tekstu nowe myśli, które nie pojawiłyby się, gdyby nie konfrontacja tekstu z wnikliwym odbiorcą. By podzielić się dokonanymi w ciągu tych paru ostatnich miesięcy nowymi odkryciami. By uzupełnić
i rozbudować praktyczny poradnik. Oraz by dodać do tego, co już napisałem, jeszcze jeden rozdział, którego brak instynktownie wyczuwałem – pokazujący sos, w którym wszystko to, o czym napisałem, pływa: nasz coraz ciężej chory klimat”.
Szymon Hołownia
Czy zwierzęta idą do nieba, a jeśli tak, to gdzie są, kiedy my jesteśmy w czyśćcu? Czy mają tylko służyć człowiekowi, czy może raczej współtworzyć z nim świat? I dlaczego człowiek został wygnany z raju, a zwierzęta nie?
Boskie zwierzęta to książka o tym, że Bóg nie stworzył zwierząt przez przypadek i cały czas jest z nimi w kontakcie. O tym, czy facet rzeczywiście musi polować i jeść steki. O świętych, którzy woleli nie zbudować kościoła, niż wyciąć las, albo wykupywali zwierzęta z rzeźni. O psach latających w kosmos i ruszających na wojnę oraz o wiernych ptakach.
Szkoła Zdrowia to seria książek – wykładów Michaiła Sowietowa o zdrowym trybie życia, różnorodnych systemach i naturalnych sposobach uzdrawiania organizmu, a także opracowanych przez autora metodach zwalczania schorzeń i zapobiegania wielu przypadłościom zdrowotnym. W Części 1 Szkoły Zdrowia autor wyjaśnia czym jest zdrowie, omawia grupy produktów, podstawy zdrowego odżywiania, a także rodzaje diet. Autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania i rozwoju osobistego, lekarz urolog, naturopata, frutarianin – Michaił Sowietow – stworzył projekt w postaci serii wykładów wideo pod nazwą Szkoła Zdrowia. Filmy umieszczane systematycznie w YouTube odniosły bardzo dużą popularność w rosyjskojęzycznym Internecie. Wykłady zawierają również odpowiedzi na pytania subskrybentów, którzy w chwili obecnej stanowią grupę kilkadziesiąt tysięcy osób. Książka Wydawnictwa AST jest wersją pisaną wykładów Michaiła Sowietowa. W niej polscy zwolennicy zdrowego trybu odżywiania będą mieli okazję zgłębienia nietuzinkowej wiedzy oraz doświadczenia Michaiła Sowietowa, jednego z nielicznych doktorów nauk medycznych, naturopaty i frutarianina w jednej osobie.
Jeżeli wciąż uważasz, że twoja szklanka jest do połowy pusta, przelej wodę do mniejszego naczynia i przestań zawracać innym głowę
Zapowiadał się piękny weekend, który Anna i Jerzy zamierzali spędzić na wycieczce. Tak to zaplanowali. Nagle wydarzenia potoczyły się błyskawicznie. Nieznośny ból, szpital i straszna diagnoza – zapalenie trzustki. Anna, skazana na bezwzględną głodówkę, marzy, by wreszcie napić się wody. Chociaż dwa łyki…
Po wyjściu ze szpitala Anna musi stosować rygorystyczną dietę. Kiedy wraca do pracy, jej nadwornym kucharzem zostaje mąż, który umie zagotować jedynie wodę na herbatę.
Jerzy dzielnie walczy w kuchni, ucząc się na błędach i zyskując coraz większe doświadczenie. Co dokładnie znaczy „gotować do miękkości” albo „szczypta soli”? To trudne, ale do opanowania. Przecież praktyka czyni mistrza, toteż gdy Jerzy zyskuje wreszcie upragnioną pewność siebie i przestaje zasypywać pytaniami całą rodzinę, zaczyna eksperymentować i tworzyć własne kompozycje kulinarne.
Książka dla wszystkich, których świat stanął na głowie i którzy czują się w kuchni równie bezradni jak Jerzy. Dużo praktycznych, dokładnych wskazówek i przepisów dla trzustkowców, a przy tym niezwykle wciągająca lektura.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?