Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Kolejna część "Szkoły Zdrowia Michaiła Sowietowa" jest kontynuacją publikacji cyklu wykładów rosyjskiego lekarza-naturopaty. W "Części 2 Szkoły Zdrowia" autor przedstawia czytelnikowi algorytm zmiany systemu odżywiania. Rozważa role podstawowych oraz uzupełniających systemów wydalniczych organizmu człowieka. Dzieli się wypracowanymi na podstawie własnej praktyki lekarskiej czterema zasadami, którymi należy się kierować w okresie przejściowym podczas zmiany odżywiania na zdrowsze.
Spacer po łąkach, polach czy ogrodach jest spotkaniem z darami natury, które często dobrze smakują i rozsiewają piękną woń. Rosnące tam zioła i aromatyczne rośliny, jak babka lancetowata, mięta pieprzowa, koper, ogórecznik, melisa, pokrzywa, bazylia, cząber, roszpunka, nagietek, wrotycz, czy fiołek wonny są bardzo cenne ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Znała je kuchnia i medycyna ludowa, przekazując tę wiedzę z pokolenia na pokolenie. Także współcześnie, przebadane przez naukowców, stanowią ważne urozmaicenie zdrowej diety i cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów.
Ta praktyczna książka to rodzaj przewodnika po ziołach oraz krzewach owocowych typu czarny bez, malina, tarnina, jeżyna, morwa, dzika róża, pochodzących z naturalnych stanowisk. Czytelnik znajdzie tu kartę botaniczną każdej z 78 roślin – zwięźle opisanych i przedstawionych na zdjęciach i rysunkach – z danymi, do jakiej rodziny należy, gdzie najczęściej występuje oraz kiedy należy ją zbierać. Ponadto z informacją o jej właściwościach leczniczych i wykorzystaniu w kuchni. Zebrano tu aż 120 prostych przepisów na rozmaite potrawy z dzikich roślin i owoców: zupy i kremy, zapiekanki i tarty, pizze i risotta, pierożki, gołąbki, omlety, placuszki, pulpety i różne ciasta, nie mówiąc już o sałatkach, dżemach bądź sosach, nalewkach i grappach. Wszystkie zdrowe i smaczne, wzbogacające nasz codzienny jadłospis. Szukanie polnych ziół na te prawdziwie ekologiczne dania to w dodatku wspaniała okazja do kontaktu z nieskażoną przyrodą i czystym powietrzem, pozytywnie wpływającym na dobrostan każdego z nas.
Czy mając stłuszczoną wątrobę, mogę jeść jaja? Czy mogę napić się wina? I co ze słodyczami? Czy muszę o nich raz na zawsze zapomnieć? Czy będę musiał(a) być na diecie do końca życia? Kto z Was nie zadał sobie tych pytań po usłyszeniu od lekarza diagnozy - niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease)? Stłuszczenie wątroby jest odwracalne pod warunkiem, że zastosujemy odpowiednie żywienie i wysiłek fizyczny. ""Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby"" to poradnik dietetyczny prezentujący przepisy oparte na najnowszych zaleceniach obowiązujących w leczeniu tego schorzenia.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzieć o popularnych mitach żywieniowych i głównych trudnościach w odchudzaniu się: o przerzucaniu odpowiedzialności za swoje żywienie na dietetyka, odkładaniu wszystkiego na później, oszukiwaniu samego siebie, sile utrwalonych nawyków, braku samoakceptacji, lęku przed porażką i szukaniu dróg na skróty. W tej książce nie znajdziesz, co prawda, wypunktowanych rad ani zestawu niskokalorycznych przepisów. Jeśli jednak dokładnie się wczytasz, dowiesz się, co robić a czego zdecydowanie nie żeby schudnąć i czuć się lepiej.Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że mogłaby o sobie powiedzieć to samo, co jedna z jej podopiecznych: ""Bo ja mam, proszę pani, bardzo słabą silną wolę..."".
„W książce Żywienie w sporcie omówiono praktyczne wskazówki poparte dowodami naukowymi, które umożliwią poprawę wydolności fizycznej niezależnie od uprawianej dyscypliny sportowej”.
Beth Van Fleet – zawodowa siatkarka plażowa, srebrna medalistka turnieju Norceca Beach Volleyball Circuit „Każdy sportowiec stosujący się do zawartych w książce zaleceń Dana Benardota może efektywniej trenować i rywalizować. W publikacji opisano wiele niezbędnych i praktycznych informacji, które pomogą całej drużynie i każdemu sportowcowi osiągać lepsze wyniki”. Bob Larsen – wyróżniony w galerii sław USTFCCCA, współprzewodniczący Grupy Zadaniowej ds. Rejestru Trenerów USATF (USATF Coaches Registry Task Force) „Podstawowym celem niniejszej książki jest zatem dostarczenie sportowcom i tym, którzy z nimi pracują, wiedzy, jak najlepiej dostosować żywienie do uprawianej dyscypliny sportu oraz w jaki sposób można uniknąć najczęstszych problemów zdrowotnych i urazów związanych z aktywnością fizyczną. Właściwe żywienie może znacznie wpłynąć na wydłużenie czasu kariery sportowca oraz poprawić jego zdrowie, osiągane wyniki sportowe i samopoczucie”.
Ze Wstępu
Dzieci same zdradzają, jak naturalny jest dla nich pełnowartościowy pokarm roślinny. Żadne dziecko nie wykazuje ochoty na pieczeń z królika podczas zabawy z królikiem, ale niemal każde ma nagłą potrzebę zjedzenia dojrzałych malin lub innych owoców. Niemniej jednak istnieje wiele negatywnych komentarzy na temat wegańskiej diety dla dzieci ze strony wyjątkowo nieświadomych lekarzy oraz dietetyków. Mogę zrozumieć ich dylematy, ale czy dzieci muszą cierpieć z powodu faktu, że my dorośli jesteśmy źle poinformowani?Jako lekarze nieprawdopodobnie mało nauczyliśmy się o odżywianiu, co złościło mnie już w trakcie studiów. Dziś jednak cieszę się z tego, ponieważ ta niewielka ilość wiedzy, którą nam przekazano, okazała się być w większości błędna. Oczywiste jest, że przekaz małej ilości informacji jest lepszy od przekazu wielu błędnych dyrektyw.Dziś wszyscy musimy zmienić myślenie na temat zdrowego odżywiania, wszak zostaliśmy nauczeni, że mięso daje siłę, a mleko wzmacnia kości. Przeprowadzono już sporo imponujących badań, które dowodzą, że mięso powoduje raka co potwierdziła także Światowa Organizacja Zdrowia. Przyczynia się do niego również mleko oraz produkty mleczne, które osłabiają kości wskutek zaostrzania osteoporozy, stanowiąc także idealne podłoże dla rozwijania się w organizmie cukrzycy typu I.Mając szeroką wiedzę na temat roślin i ziół, jej misją stało się towarzyszenie rodzicom w trakcie najważniejszego dla ich dzieci ukierunkowania zdrowego żywienia w pierwszym okresie ich życia. Ta książka kucharska traktuje w szerokiej mierze o witarianizmie, czyli o odżywianiu się wyłącznie świeżymi warzywami i owocami oraz piciu tylko czystej wody, promuje wszystko, co świeże, i odrzuca gluten. Ochrona dzieci przed zaflegmieniem tkanek (wskutek spożycia mleka lub produktów mlecznych), układu nerwowego oraz mózgu (wskutek spożycia glutenu) jest najzdrowszym prezentem, jaki możemy im podarować na drogę życia.Simone Vetters, najlepiej jak tylko potrafi, wspiera rozwój i cieszę się, że mogę ją w tym wspomóc, tak jak ona wspierała mnie podczas wielu seminariów o Tajemnicy życiowej energii.Ukierunkowanie dzieci na właściwy tor żywienia i energii życiowej jest jednym z najszlachetniejszych zadań medycyny.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę.
Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.
Słodko i zdrowo – czy to możliwe?
Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek?
Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić.
Autorki podpowiadają:
• co robić, żeby móc korzystać ze słodkich przyjemności
• jakie słodycze można bezkarnie jeść i w jakich ilościach
• jak odzwyczaić się od cukru dodanego
• czego używać zamiast cukru
W książce znajdziesz także całą masę prostych i szybkich przepisów na smakołyki, którymi będziesz mogła się delektować bez poczucia winy. Zajadając zdrowe (i słodkie) alternatywy dla sklepowych bomb kalorycznych, poprawisz swoje zdrowie, wysmuklisz sylwetkę i zyskasz świetne samopoczucie! Czy można chcieć czegoś więcej?
Książka zawiera 30 przepisów na soki: pobudzające metabolizm, upiększające, oczyszczające: detoks, pozbycie się toksyn oraz energetyzujące. Picie świeżych soków z doborem odpowiednich składników sprawia, że czujemy się dobrze, mamy dużo energii i nie boimy się o zbędne kilogramy.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość.
To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe.
W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.:
informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka i współautorka bestsellerowych książek, m.in.: Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu; Superkoktajle dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods; Uczta dla dwojga; Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Metoda Missori-Gellego to zalecenia dietetyczne specyficzne dla każdego zaburzenia tarczycy, uwarunkowane i dostosowane do indywidualnego biotypu człowieka (typu budowy ciała i profilu hormonalnego).Bo każdy z nas jest jedyny i wyjątkowy!Choroby tarczycy należą do najczęściej występujących schorzeń endokrynologicznych. Według danych statystycznych około 22% społeczeństwa polskiego choruje lub chorowało na schorzenia gruczołu tarczowego. Problem ten dotyczy prawie 10 razy częściej kobiet niż mężczyzn.Niedoczynność tarczycy, nadczynność, choroby autoimmunologiczne (choroba Hashimoto czy Gravesa-Basedowa), guzki lub wole to najczęściej występujące choroby, niejednokrotnie związane z wahaniami masy ciała, zaburzeniami jelitowymi, nadmiernym zmęczeniem i brakiem energii. Jeśli mimo starań nie możesz schudnąć, często dopada cię zmęczenie lub zły nastrój, jeśli masz kruche paznokcie i wypadają ci włosy, nie śpisz dobrze, cierpisz na zaparcia i wzdęcia, masz bóle stawowe, spadek libido, jeśli masz nieregularne miesiączki lub trudności z zajściem w ciążę, to możesz mieć problemy z tarczycą. Dzięki metodzie Missori-Gellego poczujesz się dobrze, odzyskasz energię, odblokujesz metabolizm i schudniesz. Będziesz ponownie w pełni cieszyć się życiem.
ZADBAJ O SERCE!
Choroby układu sercowo-naczyniowego w Polsce to prawdziwa plaga. Na chorobę wieńcową choruje około 1,5 miliona osób, a nadciśnienie tętnicze dotyka około 8 milionów Polaków. I co najgorsze – choroby układu sercowo-naczyniowego są nadal główną przyczyną zgonów w Polsce.
Zdrowe serce to książka, w której znajdziesz porady, jak kompleksowo zadbać o serce, ponad 80 przepisów, które ci w tym pomogą, proste techniki medytacyjne i oddechowe, ćwiczenia jogi oraz zabiegi olejowe. Karolina i Maciej Szaciłło z powodzeniem łączą w niej współczesną dietetykę z mądrością najstarszej nauki o zdrowiu – ajurwedy.
Zdrowe serce to kompendium wiedzy nie tylko dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, ale również tych, którzy pragną zapobiegać, aby później nie leczyć...
Pory roku są bardzo różne, i różne są nasze preferencje. Czy łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najbardziej? A jeśli już – czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść? Książka „Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima” pomoże Ci jeszcze bardziej cieszyć się z tego, co oferuje natura. Szef kuchni, Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz dostępność świeżych produktów. Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko – na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je ze ogólnie dostępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej, zapewniają zupełnie nowe smaki i potrawy, W ponad 100 przepisach znajdziemy między innymi dania przygotowane z wykorzystaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima też będzie obfitować w smaki… kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko – nawet coś na deser! O autorze: O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Wyjątkowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając również wskazówki do poszukiwania własnych smaków. Konsultacje: Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „ Z gruszki i z pietruszki” w Radio Kolor. Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.
Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy gluten jest zawsze zły czy to chwilowa moda? Jak laktoza wpływa na nasze życie zdrowie? Czy powinniśmy unikać modyfikowanej żywności? W dzisiejszym świecie pełnym coraz to nowych odkryć dotyczących zasad żywienia i modnych diet, łatwo się pogubić. Nie jesteśmy w stanie śledzić wszystkich nowinek naukowych ani też ich zweryfikować. Krystyna Naszkowska postanowiła sprawdzić u źródła jak jest naprawdę. Czy jaja nas żywią czy trują? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje dieta idealna? Krystyna Naszkowska rozmawia z dietetyczką, bioetykiem, genetykiem i ekspertami od żywienia człowieka. Naukowcy, w rozmowie z autorką, opierając się na wynikach najnowszych badań naukowych rozprawiają się z mitami, które funkcjonują od lat. Ich odpowiedzi bywają zaskakujące. Warto je poznać by móc świadomie modyfikować dietę i żyć zdrowiej. Nowe wydanie książki, uzupełnione o rozmowy uwzględniające najnowsze badania naukowe dotyczące żywienia człowieka. Krystyna Naszkowska publicystka i reporterka Gazety Wyborczej od pierwszego numeru. Studiowała na Wydziale Ogrodnictwa SGGW. Związana z opozycją demokratyczną. Po wprowadzeniu stanu wojennego utrzymywała się z własnego gospodarstwa sadowniczego. Autorka książek: Jedz, co chcesz (2013) Polskie rody biznesowe (2014), Wygnani do raju, szwedzki azyl (2017), Ani tu, ani tam, Marzec 68-powroty (2018).
Wegetariańska dieta FodmapOsoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 1520% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw.Jak można połączyć dietę FODMAP z jedzeniem wegetariańskim? Przecież tak wiele produktów jest zabronionych. Czy zostaje więc cokolwiek do jedzenia? Właśnie tu wkracza do akcji książka. Funkcjonuje ona jak pomocna dłoń dla wszystkich, którzy chcą jeść zgodnie z FODMAP, a tym samym zamierzają ograniczyć spożycie mięsa oraz zacząć jeść więcej warzyw.
Jak świadome stosowanie ziół może wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu?W jaki sposób można poprawić jakość życia pacjenta cierpiącego na chorobę nowotworową, łagodząc objawy i działania niepożądane leków stosowanych w chemioterapii, m.in. takie jak: ból, bezsenność, depresja, biegunka, suchość w jamie ustnej, świąd skóry, zaparcie, zmęczenie, niepokój, obrzęki.W publikacji zawarto informacje dotyczące środków o udowodnionej skuteczności, aby chronić się przed nieprawdziwymi informacjami rozpowszechnianymi w Internecie.Wyniki najnowszych badań naukowych są przedstawione w prosty i zrozumiały sposób.Rozdział dotyczący interakcji z lekami pozwoli zapewnić bezpieczeństwo terapii.
Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najbardziej znanych specjalistów dietologii leczniczej – Swietłana Iwanowna Iljina.
W serii książeczek Zdrowie na twoim stole znajdziesz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy.
* * *
Ze względu na to, że każdy spożywany pokarm nieuchronnie trafia do żołądka, a następnie zatrzymuje się w nim, żeby ulec procesom trawiennym – najodpowiedniejszym i najlepszym sposobem leczenia dolegliwości żołądkowych jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania się.
Niestety w dzisiejszych czasach mamy coraz większy dostęp do wielu rodzajów produktów, a na domiar złego odżywiamy się nieregularnie i jemy o wiele za dużo, niż tego potrzebujemy. To wszystko sprawia, że powstają zaburzenia w pracy żołądka ze strony nerwowo-krwionośnej oraz dysfunkcje pracy jego aparatu gruczołowo-wydzielniczego.
Tak oto coraz częściej pojawia się w nieregularnych odstępach czasu nieprzyjemny metaliczny posmak na języku, następuje powrót treści pokarmowej do przełyku, który czasami jest na tyle silny, że powoduje nawet powrót żółci (objaw refluksyjny), stając się powodem wspomnianego metalicznego posmaku.
Dość częste uskarżanie się na ciężar w żołądku, tzw. ucisk, możesz zaobserwować wtedy, gdy pokarm nie jest należycie strawiony. Osłabieniu ulega apetyt. Przyjmowanie pokarmu zmienia się w nieprzyjemny obowiązek, od którego człowiek stara się uwolnić, w efekcie czego pojawia się uczucie lęku.
W takich sytuacjach rzeczą konieczną staje się wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania się:
Jednorazowa ilość spożywanego pokarmu powinna być minimalna.
Warto przygotowywać posiłki nie tylko smacznie, ale zachowywać także prawidłowe zasady nakrycia do stołu: serwetka na stole, talerzyki, filiżanki do herbaty czy kawy.
Zjadanie posiłku powinno odbywać się bez akompaniamentu telewizora czy radioodbiornika.
Za wszelką cenę unikaj w trakcie jedzenia prowadzenia dyskusji na tematy polityczne czy ekonomiczne.
Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm
Bądź świadomy tego, że wszystko to, co wymieniliśmy powyżej, jest jednym ze sposobów leczenia.
Dzisiejsze oddalenie się człowieka od natury, a co za tym idzie jej nieznajomość, w dużej mierze powoduje, że w przypadku zbierania ziół do porannego smoothie pojawiają się liczne obawy. Prezentowana książka diametralnie zmieni nasze podejście do tego rodzaju „niepewnych” roślin, ponieważ przedstawia osiem najważniejszych, najczęściej występujących oraz najłatwiej rozpoznawalnych ziół w taki sposób, że nawet laik czy mieszczuch będzie potrafił sam je wyszukać i zidentyfikować.
Smoothies mogą ułatwić nam życie i zmienić je na lepsze. W czasach, gdy narzuca się nam całe mnóstwo w znacznym stopniu przetworzonego i wysokokalorycznego pożywienia, spienione i nieprzetworzone smoothies są pod wieloma względami idealne. Sycą, ale nie są wysokokaloryczne, smakują wyśmienicie, jeśli tylko prawidłowo je przygotujemy – tak, aby zawierały odpowiednią mieszankę roślinną.
W książce tej nie chodzi o egzotyczną, zalewającą świat superżywność, ale o rodzime prawdziwe gwiazdy wśród roślin zielonych. A tu o pierwsze miejsce konkurują ze sobą pokrzywa i mniszek.
Ta mała książeczka to prawdziwy rarytas. Nie tylko rozwieje obawy podczas zbierania ziół, ale także przedstawi proste sposoby propagowania zdrowia i dobrego samopoczucia oraz wskaże metody osiągnięcia idealnej wagi.
Historia ludzkiego obżarsta.
Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.
Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme.
Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?