Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Jak świadome stosowanie ziół może wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu?W jaki sposób można poprawić jakość życia pacjenta cierpiącego na chorobę nowotworową, łagodząc objawy i działania niepożądane leków stosowanych w chemioterapii, m.in. takie jak: ból, bezsenność, depresja, biegunka, suchość w jamie ustnej, świąd skóry, zaparcie, zmęczenie, niepokój, obrzęki.W publikacji zawarto informacje dotyczące środków o udowodnionej skuteczności, aby chronić się przed nieprawdziwymi informacjami rozpowszechnianymi w Internecie.Wyniki najnowszych badań naukowych są przedstawione w prosty i zrozumiały sposób.Rozdział dotyczący interakcji z lekami pozwoli zapewnić bezpieczeństwo terapii.
Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najbardziej znanych specjalistów dietologii leczniczej – Swietłana Iwanowna Iljina.
W serii książeczek Zdrowie na twoim stole znajdziesz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy.
* * *
Ze względu na to, że każdy spożywany pokarm nieuchronnie trafia do żołądka, a następnie zatrzymuje się w nim, żeby ulec procesom trawiennym – najodpowiedniejszym i najlepszym sposobem leczenia dolegliwości żołądkowych jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania się.
Niestety w dzisiejszych czasach mamy coraz większy dostęp do wielu rodzajów produktów, a na domiar złego odżywiamy się nieregularnie i jemy o wiele za dużo, niż tego potrzebujemy. To wszystko sprawia, że powstają zaburzenia w pracy żołądka ze strony nerwowo-krwionośnej oraz dysfunkcje pracy jego aparatu gruczołowo-wydzielniczego.
Tak oto coraz częściej pojawia się w nieregularnych odstępach czasu nieprzyjemny metaliczny posmak na języku, następuje powrót treści pokarmowej do przełyku, który czasami jest na tyle silny, że powoduje nawet powrót żółci (objaw refluksyjny), stając się powodem wspomnianego metalicznego posmaku.
Dość częste uskarżanie się na ciężar w żołądku, tzw. ucisk, możesz zaobserwować wtedy, gdy pokarm nie jest należycie strawiony. Osłabieniu ulega apetyt. Przyjmowanie pokarmu zmienia się w nieprzyjemny obowiązek, od którego człowiek stara się uwolnić, w efekcie czego pojawia się uczucie lęku.
W takich sytuacjach rzeczą konieczną staje się wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania się:
Jednorazowa ilość spożywanego pokarmu powinna być minimalna.
Warto przygotowywać posiłki nie tylko smacznie, ale zachowywać także prawidłowe zasady nakrycia do stołu: serwetka na stole, talerzyki, filiżanki do herbaty czy kawy.
Zjadanie posiłku powinno odbywać się bez akompaniamentu telewizora czy radioodbiornika.
Za wszelką cenę unikaj w trakcie jedzenia prowadzenia dyskusji na tematy polityczne czy ekonomiczne.
Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm
Bądź świadomy tego, że wszystko to, co wymieniliśmy powyżej, jest jednym ze sposobów leczenia.
Dzisiejsze oddalenie się człowieka od natury, a co za tym idzie jej nieznajomość, w dużej mierze powoduje, że w przypadku zbierania ziół do porannego smoothie pojawiają się liczne obawy. Prezentowana książka diametralnie zmieni nasze podejście do tego rodzaju „niepewnych” roślin, ponieważ przedstawia osiem najważniejszych, najczęściej występujących oraz najłatwiej rozpoznawalnych ziół w taki sposób, że nawet laik czy mieszczuch będzie potrafił sam je wyszukać i zidentyfikować.
Smoothies mogą ułatwić nam życie i zmienić je na lepsze. W czasach, gdy narzuca się nam całe mnóstwo w znacznym stopniu przetworzonego i wysokokalorycznego pożywienia, spienione i nieprzetworzone smoothies są pod wieloma względami idealne. Sycą, ale nie są wysokokaloryczne, smakują wyśmienicie, jeśli tylko prawidłowo je przygotujemy – tak, aby zawierały odpowiednią mieszankę roślinną.
W książce tej nie chodzi o egzotyczną, zalewającą świat superżywność, ale o rodzime prawdziwe gwiazdy wśród roślin zielonych. A tu o pierwsze miejsce konkurują ze sobą pokrzywa i mniszek.
Ta mała książeczka to prawdziwy rarytas. Nie tylko rozwieje obawy podczas zbierania ziół, ale także przedstawi proste sposoby propagowania zdrowia i dobrego samopoczucia oraz wskaże metody osiągnięcia idealnej wagi.
Historia ludzkiego obżarsta.
Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.
Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme.
Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Chociaż dieta ketogeniczna była stosowana w leczeniu padaczki od co najmniej 500 roku p.n.e., społeczność medyczna zaleca ją od 1920 roku. Najczęściej sięgamy po nią z powodu wielu innych dolegliwości, a nie tylko epilepsji. Cieszy się popularnością w ośrodkach onkologicznych, w walce z nerwicą i depresją. Pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy ale też uporać się z przewlekłymi zawrotami głowy. Jak jednak wdrożyć ją w życie, by jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie?
Odpowiedź znajdziesz w tej przełomowej książce. Stanowi ona Twoje uniwersalne źródło umożliwiające wdrożenie zasad diety ketogenicznej i zostania na niej. Znajdziesz plany posiłków, listy zakupów, wsparcie i wiele wiele przepisów na przepyszne dania. Keto nigdy nie było tak proste!
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.
...
Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.
J.M. Coetzee
Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.
Natalie Portman
Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) – a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant – zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. […] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.
Susan Salter Reynolds, „Los Angeles Times”
Zjadanie zwierząt jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.
O, „The Ophra Magazine”
Zjadanie zwierząt to porządna dziennikarska robota z literackim nerwem.
Jessica Roy, „Salon”
Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.
Elizabeth Kolbert, „The New Yorker”
To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: „Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach”. Po lekturze tej książki, trudno się z nim nie zgodzić.
Geoff Nicholson, „San Francisco Chronicle”
Inaczej niż ma to miejsce w przypadku wszystkich pozostałych witamin, które przyjmujemy wyłącznie wraz z pokarmem, witaminę D nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie. Powstaje ona w naszej skórze, gdy odpowiednio eksponujemy ją na promienie słoneczne. Ale ponieważ w dzisiejszych czasach mało kto regularnie spędza czas na świeżym powietrzu, coraz więcej ludzi na całym świecie cierpi z powodu jej niedoboru. W Polsce zbyt niski poziom tej witaminy we krwi wykazuje 90% obywateli. Wszyscy oni tracą w ten sposób możliwość korzystania z tego naturalnego źródła zdrowia.Gdy organizm nie jest dostatecznie zaopatrzony w witaminę D, dochodzi do zaburzeń metabolizmu komórkowego, narządy wewnętrzne pracują w sposób ograniczony, pojawiają się także liczne choroby, jak na przykład astma, cukrzyca, choroby reumatyczne czy nowotworowe.
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością.
Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, by dostarczać organizmowi składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Autorka dokładnie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi często się kierujemy, źle się przez to odżywiając.
W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze.
Fleksitarianizm wielkie znaczenie przywiązuje również do tzw. comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które – jeśli są właściwie dozowane – dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia. Dlatego w książce można też znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze.
Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na wiele lat zapewni nam dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii!
Autorka książki – Lucia Bacciottini – jest cenionym dietetykiem, specjalistą w dziedzinie żywienia zintegrowanego i nutraceutyki, ma wieloletnie doświadczenie w pracy akademickiej. Karierę naukową rozpoczęła na Uniwersytecie Florenckim, a kontynuuje ją we florenckiej filii New York University. Jest współautorką kilkudziesięciu publikacji naukowych i uczestniczką wielu programów telewizyjnych. W 2014 r. we Włoszech ukazała się jej książka zatytułowana „Beauty Planner”, której polskie wydanie pt. „Zaplanować piękno” przygotowuje obecnie Wydawnictwo „Jedność”. Przepisy opracowała Marta Colombo Traxler, która umiejętności kulinarne zdobywała we Włoszech i Francji, m.in. w Le Cordon Bleu w Paryżu i Italian Food Style Education w Turynie.
Poradnik „Zaplanować piękno” jest skierowany do wszystkich kobiet, które mają konkretny cel – przez cały rok chcą się czuć piękne, żyć w zgodzie ze sobą i przede wszystkim cieszyć się dobrym zdrowiem!
Książka ta została napisana w taki sposób, by mimo naszego codziennego zabiegania była prostą, praktyczną pomocą w dbaniu o wspaniałą sylwetkę i dobre samopoczucie. Można w niej łatwo znaleźć konkretne wskazówki dotyczące najlepszych sposobów utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu i zewnętrznego piękna oraz uzyskania odpowiedniej wagi, poprawy kondycji fizycznej i akceptacji samej siebie.
- Fachowe porady udzielane przez autorkę – wysokiej klasy specjalistę z doświadczeniem akademickim – pozwalają dobrać dietę adekwatną do potrzeb i stylu życia.
- Tabele z wieloma niezbędnymi informacjami ułatwiają zaplanowanie diety, a na pustych stronach można prowadzić osobiste zapiski.
- Poradnik składa się z czterech części. Pierwsza część przybliża podstawowe reguły i cele stosowania diet, druga zawiera pięć diet podstawowych, trzecia – pięć diet specjalnych, a w czwartej znajdziemy porady ułatwiające kontrolowanie i utrzymanie nowej wagi.
- Diety podstawowe to dieta wiosenna, letnia, jesienna, zimowa oraz oczyszczająca, a diety specjalne to diety odchudzające brzuch i uda, zapobiegające nadmiernemu zatrzymywaniu wody w organizmie, a także dieta detoks.
Lucia Bacciottini jest cenionym dietetykiem, specjalistą w dziedzinie żywienia zintegrowanego i nutraceutyki, ma wieloletnie doświadczenie w pracy akademickiej. Karierę naukową rozpoczęła na Uniwersytecie Florenckim, a kontynuuje ją we florenckiej filii New York University. Jest współautorką kilkudziesięciu publikacji naukowych i uczestniczką wielu programów telewizyjnych.
Jak zmienić tryb życia na zdrowszy i w nim wytrwać? „Motywator” to książka, która jest jednocześnie źródłem wiedzy, wyzwaniem i przewodnikiem. Nie szukaj tutaj motywujących cytatów – ta książka to narzędzie, które dostarczy ci odpowiedniej wiedzy i inspiracji, by zmienić dotychczasowe nawyki i poczuć się lepiej. Dodatkowe zadania na każdy dzień, zdrowe przepisy i ośmiotygodniowy program treningów pozwolą ci osiągnąć zamierzone cele i być fit bez wysiłku, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy jesteś osobą zaawansowaną.
To kompas, który wskaże ci drogę do lepszego zdrowia, dobrej kondycji i smukłej sylwetki.
Marta Hennig – trener personalny, instruktor fitness, trener przygotowania motorycznego, autorka CodziennieFit.pl, jednego z najpopularniejszych blogów fitness w Polsce.
„Zastanawiałaś się kiedyś, co zrobić, żeby tak ci się chciało, jak ci się nie chce? Marta Hennig znalazła odpowiedź na to pytanie nurtujące ludzkość (a przynajmniej tę część ludzkości, która chce zmienić styl życia na zdrowszy). Dużo praktycznych wskazówek i solidny motywacyjny kopniak – pozycja obowiązkowa!”
(Monika Ciesielska, dietetyk, www.drlifestyle.pl)
„Trochę się zjeżyłam, gdy zobaczyłam tytuł z motywacją w roli głównej. Na szczęście to uczucie minęło, gdy zaczęłam czytać książkę. Przede wszystkim jest ona praktyczna – znajdziesz tu plan na każdy dzień, mnóstwo wskazówek i informacji dotyczących odżywiania oraz tego, co dzieje się z naszym ciałem. I co ważne – ta książka jest po prostu piękna, a ja uwielbiam piękne książki. Dzięki temu chce się je czytać i chce się z nimi pracować. Od tej nie mogłam się oderwać!”
(Ola Budzyńska, www.paniswojegoczasu.pl)
„Czemu takich publikacji nie było wcześniej? Motywujący do pracy i samoobserwacji, mądry i odpowiadający na najważniejsze pytania – taki jest „Motywator”. A na dodatek pięknie wydany!”
(Ania Kęska, www.aniamaluje.com)
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Gotowanie nie jest trudne, sprawdźcie sami! W tej książce znajdziecie proste przepisy, opisane krok po kroku i pokazane na zdjęciach. Samodzielnie możecie przygotować między innymi naleśniki z twarogiem i jagodami, słupki warzywne z dipem serowym, ciasto marchewkowe czy kotlet z kurczaka z chipsami z ziemniaka i fasolką szparagową. Powodzenia!
Biegaj lekko z nową dietą!
ABC diety biegacza, czyli jak radzić sobie z głodem, zachciankami i zmęczeniem
Rozsądne odżywianie, czyli jak jeść, by dostarczyć organizmowi energii i pomóc w regeneracji
Ten uparty tłuszcz, czyli jak bieganie i dieta pomagają pozbyć się nadmiaru zapasowego paliwa
dobiegu.pl
Bieganie jest dziś jednym z najpopularniejszych sportów na świecie. Jeśli jesteś zapalonym biegaczem lub właśnie przymierzasz się do rozpoczęcia treningów, nie możesz przegapić tej książki. To poradnik napisany przez dwójkę wybitnych profesjonalistów: Jeffa Gallowaya, znakomitego biegacza, członka kadry olimpijskiej USA, oraz Nancy Clark, kreatywną dietetyczkę, zawodowo zajmującą się odżywianiem sportowców.
Znajdziesz tu mnóstwo informacji na temat diety optymalnej dla biegaczy. Dowiesz się, co jeść, a czego unikać, jak stworzyć swój dzienny bilans kaloryczny i dlaczego tak trudno pozbyć się tłuszczu. Nauczysz się odczytywać potrzeby swojego organizmu i dostarczać mu właściwych składników. A potem zaczniesz biegać lekko jak piórko!
Co powinni jeść biegacze?
Odpowiedni poziom cukru we krwi = motywacja
Składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i odbudowy
Zdrowe zalecenia żywieniowe
Śniadanie — posiłek mistrzów
Spalanie i Twój arsenał do walki z tłuszczem
Plan odżywiania — posiłek za posiłkiem
Odżywianie i mity na temat treningu
Metoda marszobiegu Gallowaya
Kluczowe koncepcje i przepisy Nancy Clark
Rozwiązywanie problemów treningowych
Zapobieganie kontuzjom
„Chcemy zaoszczędzić Ci zagmatwanych, sprzecznych i błędnych informacji na temat diety biegaczy. Prezentowana przez nas wiedza jest oparta na badaniach i na sposobach, które sprawdziły się w przypadku dziesiątek tysięcy zawodników...”
— Jeff Galloway
Wzmocnij odporność, pozbądź się kilogramów i wygładź zmarszczki!
Salma Hayek i Gwyneth Paltrow zgodnie twierdzą, że jest najlepszą alternatywą dla botoksu. Halle Berry mówi, że to największy sekret jej urody, a drużyna L.A. Lakers zrobiła z niego swój oficjalny napój klubowy. Czym jest ten niezwykły specyfik, który leczy stany zapalne, wygładza zmarszczki i pozwala osiągnąć wymarzoną wagę?
To jeden z najstarszych i najbardziej skutecznych leczniczych pokarmów: bulion. Przygotowany na kościach z mięsa wołowego, drobiu lub na rybich ościach i warzywach, gotowany przez kilka godzin, zmienia się w pełne składników odżywczych „płynne złoto”. Dzięki temu magicznemu pokarmowi oraz wyjątkowemu planowi żywieniowemu, który stworzyła dr Kellyann Petrucci, ekspertka od utraty wagi i procesów starzenia się z ponad dwudziestoletnim stażem, której zaufały gwiazdy Hollywood i pacjenci, na których nie działała żadna dieta, schudniesz, odzyskasz zdrowie, atrakcyjność i energię.
Plan żywieniowy dr Petrucci jest bardzo prosty, a dzięki niemu raz na zawsze pozbędziesz się „oponki”, zmarszczek oraz worków pod oczami. Dodatkowo bogate w składniki odżywcze i sycące pokarmy, które będziesz jadł z przyjemnością, a nie z wyrzutami sumienia, pomogą ci przywrócić równowagę hormonalną, dodadzą cerze blasku, odtrują jelita oraz złagodzą stany zapalne. Z każdym kolejnym łykiem zauważysz przypływ energii i poczujesz się, jakby zegar cofnął się o dziesięć lat!
Medyczne aspekty choroby Alzheimera i trudne pojęcia opisane łatwym w odbiorze językiem, trafiającym do szerokiego grona odbiorców. Przekazana w poradniku wiedza daje możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na tę chorobę oraz utrzymania sprawności umysłowej nawet w bardzo zaawansowanym wieku czy też poprawić stan zdrowia przy już występującej wczesnej demencji.
Książka prezentuje pasjonujące wyniki badań o znaczeniu tłuszczu kokosowego dla mózgu oraz odpowiedź, dlaczego wielu naukowców jest zdania, że choroba Alzheimera jest chorobą przemiany materii podobnie jak cukrzyca typu 2. Dodatkowo, zawiera ponad 75 przepisów kulinarnych z zastosowaniem tłuszczu kokosowego, który utrzymuje szare komórki w stanie aktywności przez 24 godziny.
Tytuł należy do serii książek „Poradniki zdrowie”. Przygotowano je we współpracy z największym niemieckim wydawnictwem poradnikowym Gräfe und Unzer z Monachium. Ich misją jest pomoc i inspiracja do podjęcia dobrych zmian w nawykach żywieniowych. Wszystkie informacje są starannie dobrane i poddane wnikliwej redakcji merytorycznej przez naszych renomowanych partnerów. Dzięki temu możemy zagwarantować 100% najwyższej jakości , co potwierdza umieszczony na książce hologram - GWARANCJA JAKOŚCI. Poradniki oprócz wartości merytorycznej cechują się także wysoką jakością wydania. Świetnie wyglądają w domowej bibliotece i mogą stać się oryginalnym i trafionym prezentem.
Książka zawiera 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Z łatwością pozbędziesz się alergii, oczyścisz narządy oraz poprawisz pamięć. Jedz na zdrowie!
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma „Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
Nowe wydanie bestsellera!
„Reakcje, jakie wzbudziło pojawienie się Boskich zwierząt, zdumiały mnie swoją
intensywnością. I naprawdę mocno poruszyły. Skoro z tamtym mam tyle dobrego zamieszania, po co kolejne wydanie? Właśnie po to, by wprowadzić do tekstu nowe myśli, które nie pojawiłyby się, gdyby nie konfrontacja tekstu z wnikliwym odbiorcą. By podzielić się dokonanymi w ciągu tych paru ostatnich miesięcy nowymi odkryciami. By uzupełnić
i rozbudować praktyczny poradnik. Oraz by dodać do tego, co już napisałem, jeszcze jeden rozdział, którego brak instynktownie wyczuwałem – pokazujący sos, w którym wszystko to, o czym napisałem, pływa: nasz coraz ciężej chory klimat”.
Szymon Hołownia
Czy zwierzęta idą do nieba, a jeśli tak, to gdzie są, kiedy my jesteśmy w czyśćcu? Czy mają tylko służyć człowiekowi, czy może raczej współtworzyć z nim świat? I dlaczego człowiek został wygnany z raju, a zwierzęta nie?
Boskie zwierzęta to książka o tym, że Bóg nie stworzył zwierząt przez przypadek i cały czas jest z nimi w kontakcie. O tym, czy facet rzeczywiście musi polować i jeść steki. O świętych, którzy woleli nie zbudować kościoła, niż wyciąć las, albo wykupywali zwierzęta z rzeźni. O psach latających w kosmos i ruszających na wojnę oraz o wiernych ptakach.
Szkoła Zdrowia to seria książek – wykładów Michaiła Sowietowa o zdrowym trybie życia, różnorodnych systemach i naturalnych sposobach uzdrawiania organizmu, a także opracowanych przez autora metodach zwalczania schorzeń i zapobiegania wielu przypadłościom zdrowotnym. W Części 1 Szkoły Zdrowia autor wyjaśnia czym jest zdrowie, omawia grupy produktów, podstawy zdrowego odżywiania, a także rodzaje diet. Autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania i rozwoju osobistego, lekarz urolog, naturopata, frutarianin – Michaił Sowietow – stworzył projekt w postaci serii wykładów wideo pod nazwą Szkoła Zdrowia. Filmy umieszczane systematycznie w YouTube odniosły bardzo dużą popularność w rosyjskojęzycznym Internecie. Wykłady zawierają również odpowiedzi na pytania subskrybentów, którzy w chwili obecnej stanowią grupę kilkadziesiąt tysięcy osób. Książka Wydawnictwa AST jest wersją pisaną wykładów Michaiła Sowietowa. W niej polscy zwolennicy zdrowego trybu odżywiania będą mieli okazję zgłębienia nietuzinkowej wiedzy oraz doświadczenia Michaiła Sowietowa, jednego z nielicznych doktorów nauk medycznych, naturopaty i frutarianina w jednej osobie.
Jeżeli wciąż uważasz, że twoja szklanka jest do połowy pusta, przelej wodę do mniejszego naczynia i przestań zawracać innym głowę
Zapowiadał się piękny weekend, który Anna i Jerzy zamierzali spędzić na wycieczce. Tak to zaplanowali. Nagle wydarzenia potoczyły się błyskawicznie. Nieznośny ból, szpital i straszna diagnoza – zapalenie trzustki. Anna, skazana na bezwzględną głodówkę, marzy, by wreszcie napić się wody. Chociaż dwa łyki…
Po wyjściu ze szpitala Anna musi stosować rygorystyczną dietę. Kiedy wraca do pracy, jej nadwornym kucharzem zostaje mąż, który umie zagotować jedynie wodę na herbatę.
Jerzy dzielnie walczy w kuchni, ucząc się na błędach i zyskując coraz większe doświadczenie. Co dokładnie znaczy „gotować do miękkości” albo „szczypta soli”? To trudne, ale do opanowania. Przecież praktyka czyni mistrza, toteż gdy Jerzy zyskuje wreszcie upragnioną pewność siebie i przestaje zasypywać pytaniami całą rodzinę, zaczyna eksperymentować i tworzyć własne kompozycje kulinarne.
Książka dla wszystkich, których świat stanął na głowie i którzy czują się w kuchni równie bezradni jak Jerzy. Dużo praktycznych, dokładnych wskazówek i przepisów dla trzustkowców, a przy tym niezwykle wciągająca lektura.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?