Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.
Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności.
Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?
Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery.
To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Kolejna świetna propozycja dla osób, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody. Tym razem książka o melisie, jej właściwościach i zastosowaniu.Już od trzystu lat ojcowie karmelici bosi z Wenecji cierpliwie uprawiają melisę mołdawską w swoim klasztornym ogrodzie. Z pozyskiwanego z niej naturalnego olejku eterycznego, po mistrzowsku zmieszanego z olejkiem eterycznym z goździka, cynamonu i cedru, tworzą rozsławiony eliksir, będący motywem przewodnim tej książki: wodę melisową. W środku znajdziemy przepisy zakonników na produkty lecznicze na bazie wody melisowej.- Melisa jest idealna, by uspokoić nerwy i nadmierne pobudzenie,- Działa rozkurczowo i rozluźniająco,- Pomaga przy problemach z zasypianiem,- Ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, wykrztuśne, ułatwiające trawienie, wzmacniające i łagodzące.
Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i praktyczne sposoby na poprawę zdrowia i cieszenie się pełnią życia. Masz problemy ze zdrowiem, z cerą, włosami? Cierpisz na stany zapalne, choroby przewlekłe lub autoagresywne? Męczą cię alergie, astma albo zaburzenia hormonalne ? Czujesz, że brakuje ci odporności? Chcesz poczuć się lepiej? Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: - jak styl życia wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie, - co jeść i pić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, - jak zmienić swoje nawyki, by stale wzmacniać odporność organizmu, - jak być bliżej natury i z niej korzystać, - do czego i jak możesz wykorzystać suplementy. Zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto z nich skorzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia. Iwona Wierzbicka Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem. Ukończyła dietetykę kliniczną w PWSZ w Nysie, a ponadto studia psychologiczne i ekonomiczne, jak również niezliczoną liczbę kursów i szkoleń. Była instruktorem fitness, prowadziła własne studio treningu personalnego, była międzynarodowym szkoleniowcem indoor cycling. Od 2008 roku ma własną poradnię dietetyczną Ajwendieta. W pracy stara się dotrzeć do pierwotnych przyczyn choroby. Do pacjenta podchodzi holistycznie, czyli całościowo – zalecając dietę, pracę z ciałem i umysłem, zmianę stylu oraz suplementację. Stworzyła autorski program do układania diet w oparciu o alergie i nietolerancje pokarmowe oraz alergie wziewne. Od wielu lat jest szkoleniowcem. Wygłasza wykłady. Prowadzi kompleksowy kurs dietetyka klinicznego. Występuje na największych konferencjach w Polsce i za granicą. Prowadzi wielotysięczny kanał na YouTubie oraz bloga dietetycznego, gdzie wspólnie z zespołem dietetyków dzieli się wiedzą. Prywatnie jest mamą, żoną, posiadaczką 3 kotów i 2 psów. Każdy wolny czas spędza na pogłębianiu wiedzy klinicznej i na realizowaniu hobby, takich jak fotografia, podróże, wycieczki rowerowe i ogrodnictwo.
Dieta ketogeniczna ma same zalety, a przepisy na dania ketogeniczne są niezwykle prosteZauważalny spadek wagi, szybsze spalanie tłuszczu, prawidłowy poziom cukru we krwi, obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, lepsza sprawność umysłowa. To tylko niektóre z zalet stosowania diety ketogenicznej, która bez wątpienia jest w tej chwili najpopularniejszą dietą na świecie! Nic dziwnego! Odżywianie w duchu keto nie wymaga specjalnych przygotowań, a zasady diety łatwo zapamiętać. Nie trzeba być też wykwalifikowanym kucharzem, aby przygotować dania ketogeniczne. Przepisy na dania ketogeniczne sprawią, że polubisz gotowanie. Głównym składnikiem diety jest tłuszcz, a nie węglowodany. Mięso, nabiał, warzywa bez skrobi to podstawa. Uwierz: to naprawdę zdrowe odżywianie!Autorka popularnego bloga z przepisami na dania ketogeniczne ma dla Ciebie propozycjęZdecydowałeś, że przechodzisz na dietę ketogeniczną. To wspaniale! Pojawiają się jednak pytania: co mogę jeść na diecie ketogenicznej? Czy składników potraw nie powinno być więcej? Jak gotować, żeby dania ketogeniczne nie były monotonne? Z pomocą przychodzi Autorka popularnego bloga i ekspertka w kwestii niskowęglowodanowego żywienia. Oddaje w Twoje ręce pięknie ilustrowaną i przejrzystą książkę kucharską z aż stoma przepisami na dania ketogeniczne. Dzięki jej wskazówkom będziesz mógł zaskoczyć bliskich, serwując im pyszne śniadania, ciekawe przystawki, sycące lunche, zupy, a także zdrowe desery. Książka zawiera też wiele przepisów na podstawowe produkty, jak majonez z oleju z awokado, miodową musztardę, ketogeniczne ciasto czy grecki winegret. Autorka gwarantuje: nie użyjesz więcej niż 10 składników.Już teraz przekonaj się, jak prosta i pyszna jest kuchnia ketogenicznaMiska zupy idealnie rozgrzewa i poprawia humor. To danie tylko z kilku składników, a nudle z cukinii zaspokoją zachciankę na makaron. Zupa jest bardzo sycąca, choć nie zawiera dużo węglowodanów ani kalorii. Oto jedna z receptur, którą przygotowała Autorka.Tego będziesz potrzebował:-1 łyżka oliwy z oliwek4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę450 g kiełbasy wieprzowej (bez cukru)1/2 łyżki ziół prowansalskich3 szklanki (710 ml) bulionu wołowego3 szklanki (710 ml) bulionu z kości2 średnie cukinie (po 170 g) pokrojone w spiralkiPrzepis:1. W dużym garnku zagrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podsmażaj przez mniej więcej 1 minutę, aż zacznie pachnieć.2. Dodaj kiełbasę, zwiększ ogień i podsmażaj przez około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas i rozbijaj kawałki kiełbasy łopatką, aż przysmażą się na brązowo.3. Dodaj przyprawy, bulion wołowy i bulion z kości. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.4. Dodaj cukinię. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 2 minuty, aż cukinia zrobi się miękka. Nie gotuj za długo, żeby nudle nie były papkowate.Keto może być proste i pyszne!
Dr Jason Fung zainspirował tysiące ludzi na całym świecie do zmiany diety, która odwraca i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz ułatwia schudnięcie, dzięki swoim przełomowym, bestsellerowym książkom Kod otyłości i Kod otyłości książka kucharska. Ta publikacja pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, dlaczego tyjemy i co jest przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości. Dowiesz się, co jeść, aby schudnąć i uniknąć otyłości brzusznej. Poznasz przepisy opracowane przez dr. Funga, które przynoszą rewelacyjne efekty w powrocie do zdrowia i prawidłowej wagi. Nauczysz się planować posiłki i posty na 16, 24 i 36 godzin. Pozwolą Ci kontrolować poziom insuliny oraz przeplatać smaczne posiłki z okresami postu. Dieta, która normuje poziom insuliny.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi:
Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
Metody leczenia otyłości
Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania.
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss,
Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece.
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza,
Pesto z czosnku niedźwiedziego
4 garści liści czosnku niedźwiedziego
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 szklanki oleju rzepakowego
Liście czosnku niedźwiedziego mielimy
z orzechami, dodając stopniowo olej.
Na samym końcu doprawiamy.
Takie pesto można przechowywać w słoiczkach w lodówce cały rok.
Zdrowie to podstawa. Jego zachowanie w dużej mierze zależy od naszej odporności i genów. Aktywację wielu chorób dziedzicznych możemy jednak powstrzymać, a odporność wzmocnić właściwą dietą i aktywnością fizyczną. W niniejszej książce prezentujemy doskonałe, proste i efektywne przepisy, które wzmocnią naturalne mechanizmy obronne organizmu.
KSIĄŻKA ZAWIERA:
listę ziół leczniczych i roślin dezynfekujących sprawdzone przepisy kulinarne wzmacniające odporność wskazówki zastosowania roślin i miodów do celów leczniczych informacje, jak przygotować się na zimę CZY WIESZ, ŻE…
kompot z malin działa przeciwgorączkowo? ziele czosnku niedźwiedziego obniża ciśnienie krwi? czosnaczek pospolity ma właściwości dezynfekujące? spożywanie mniszka lekarskiego na surowo pobudza przemianę materii? miód pszczeli stosuje się w leczeniu astmy oskrzelowej i kataru siennego? ZOBACZ MATERIAŁY AUDIOWIZUALNE DZIĘKI APLIKACJI PASCAL AR
Zioła i rośliny nie tylko zapewniają cień i poprawiają nastrój swoimi kwiatami i owocami, ale od wieków stosowane są również w przygotowywaniu leków na dolegliwości o różnym stopniu nasilenia. Ta książka, wypełniona przepisami i ciekawymi pomysłami, poprowadzi Cię krok po kroku przez przygotowanie domowych środków do użytku wewnętrznego i zewnętrznego, dając Ci siłę do wprowadzenia dobrego samopoczucia do Twojego życia.
Pod pojęciem "głodówki" należy rozumieć dobrowolną rezygnację człowieka z przyjmowania wszelkiego pożywienia, a w szczególnych przypadkach również wody, na określony czas, w celu oczyszczenia organizmu, uwolnienia się od choroby lub doskonalenia duchowego. Maksymalny czas głodówki nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu i wystąpienia nieodwracalnych zmian.
Jak często słuchasz narzekań na ból kręgosłupa, mięśni czy stawów? Prawdopodobnie i Ty wiesz, czym są codzienne dokuczliwe strzykania czy ból mięśni. Dlaczego wciąż akceptujesz to napięcie i skurcze? Czas z tym skończyć! Dzięki tej książce zyskujesz narzędzie, które zmobilizuje Cię do zmian codziennego życia i poprawy Twojego stanu zdrowia. Dowiesz się, skąd biorą się te niedomagania. Poznasz zasady odżywiania, które pomogą Twojemu organizmowi przyswoić składniki odżywcze z prawidłowo przygotowanych i dobranych produktów. Dobierzesz najlepsze dla Twojego ciała ćwiczenia i wreszcie uwolnisz się od bólu. Twoje kości, mięśnie, powięzi i stawy znów będą funkcjonowały prawidłowo. Twój sposób na pozbycie się codziennego bólu.
Do niedawna panowało błędne przekonanie, że nasycone kwasy tłuszczowe mają negatywny wpływ na nasz organizm. Przełomowe badania dr. DiNicolantonio nie tylko udowadniają, że tak nie jest, ale również wykazują, że nasycone kwasy tłuszczowe kontrolują stany zapalne, przyczyniają się do rozwoju neuronów w mózgu, wspomagają zdrowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i regulują ogólny stan zdrowia serca. Odkryj w jaki produktach znajdziesz ich najwięcej, dlaczego równowaga kwasów omega-3 i omega-6 jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, a także poznaj zasady cyklicznej diety ketogenicznej, która pomoże Ci wyeliminować popularne choroby i dolegliwości. Zdrowy tłuszcz – superpaliwo dla Twojego organizmu!
Miejsca mocy są bez wątpienia tajemnicze i fascynujące. To w nich kumuluje się potężna energia z Ziemi i kosmosu, dzieją się niewytłumaczalne zjawiska. Przebywanie w pobliżu czakramów Ziemi, bo tak nazywamy te magiczne punkty na mapie, działa jak zastrzyk pozytywnej energii. Chorym te miejsca dają ukojenie, zasmuconym przywracają radość życia. Przekonaj się, jak działa wahadło i dokąd Cię zaprowadzi. W książce Autorka opisuje kilkanaście magicznych miejsc mocy w Polsce i na świecie. Z jej książki dowiesz się także, jak działa dendroterapia, czyli czerpanie dobrej energii od otaczających nas drzew i roślin oraz w których polskich źródłach woda ma lecznicze właściwości. Korzystaj z mocy, jaką daje Ziemia.
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaki wykonać pierwszy krok w stronę zdrowszej diety i stylu życia? Autorka, certyfikowana trenerka gwiazd Hollywood, prezentuje program żywieniowy połączony z 4-minutowymi treningami – sesjami ćwiczeń tabata. Pomoże on Ci uporać się z nadmiarem kilogramów, cellulitem, wzdęciami i rozwojem chorób, takich jak – schorzenia serca, cukrzyca, a nawet rak. Wystarczy, że zastosujesz dietę 4x4 i ograniczysz spożywanie 4 kluczowych produktów – skrobi, cukru, sodu i alkoholu, a w połączeniu z 4-minutowymi ćwiczeniami pokonasz otyłość brzuszną, zyskasz płaski brzuch, zwiększysz masę mięśniową, wzmocnisz umysł i poprawisz kondycję. Odkryj 4 korzyści dla Twojego zdrowia i wyglądu.
Są małe, pożywne, pełne energii, po prostu doskonałe! Świeże, suszone, zmielone na mąkę, jako makarony, pieczywo, oleje i napoje: zboża i rośliny strączkowe oraz nasiona są w stanie wyżywić nas w sposób zrównoważony, zdrowy i kompletny. Tanie, łatwe do nabycia i przechowywania, dostępne przez cały rok, są proste w przyrządzaniu, a jednocześnie są niewyczerpanym bogactwem do przygotowania prawie nieskończonej ilości potraw, od przystawek po pierwsze dania, od drugich dań po desery i przekąski.
Książka ta dzieli się na pięć rozdziałów, poświęconych właśnie śniadaniom, obiadom, przekąskom, kolacjom i deserom. Całość poprzedzona jest wartościowym, rzeczowym, pełnym istotnych informacji wstępem. Wyczerpująco opisano też właściwości użytych do przygotowania potraw składników. Książkę pięknie uzupełniają zdjęcia, które prezentują proste i smaczne przepisy, sprawiając, że zdrowe i zrównoważone jedzenie staje się apetyczne.
Marzysz, by latem móc cieszyć się smakiem truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku orzeszków? Wypicie okazjonalnie kawy z mlekiem powoduje męczącą biegunkę? Jeśli należysz do grona osób cierpiących na alergie pokarmowe, ta książka jest dla Ciebie. Alergolog i immunolog dr Sakina Shiraki Bajowala przedstawia w niej innowacyjny proces odczulania z alergenów pokarmowych: immunoterapię doustną i podjęzykową. Ta książka to kompendium wiedzy, w którym Autorka w prosty sposób wyjaśnia, na czym konkretnie polega proces odczulania, czyli spożywania mikroskopijnych dawek alergentów. Dowiesz się, jakie efety przynosi ta metoda i kto może z niej skorzystać. Pożegnaj alergie pokarmowe na zawsze!
Warzywa są zdrowe to każdy wie. Dlaczego zatem jadamy ich tak mało? Czasem brakuje nam pomysłu na urozmaicone smaczne warzywne posiłki. A przecież warzywa to nie tylko mizeria i plasterek pomidora na kanapkę!W tej książce znajdziesz przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.Opisano w niej ponad dwadzieścia najpopularniejszych warzyw i ich prozdrowotne właściwości. Dowiedz się zatem, co jeść, by wspomóc walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów. Po które warzywo sięgnąć, by wzmocnić odporność lub zadbać o prawidłową kondycję oczu, włosów i skóry? Jakie posiłki wspomogą pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych?Nie czekaj do poniedziałku czy końca wakacji zadbaj o zdrowie już dziś!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?