Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Dobra dieta nie oznacza głodzenia się i rezygnacji z ulubionych potraw. Oznacza przyjmowanie właściwych, wartościowych pokarmów, dzięki którym organizm zacznie lepiej funkcjonować. Na diecie nie trzeba być. Należy ją wprowadzić już na stałe do swojego życia w formie zmiany nawyków żywieniowych oraz odpowiedniego podejścia do zdrowia fizycznego i psychicznego.Nieprawidłowo zbilansowana dieta, niewielka aktywność fizyczna, współistniejące choroby, zaburzenia kondycji psychicznej to tylko kilka czynników zwiększających ryzyko gromadzenia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.W książce tej znajdziemy cenne porady, mówiące o tym: w jaki sposób dbać o zdrowie, czym zastąpić wysokoenergetyczne i wysokotłuszczowe posiłki, czego unikać, a czym się wspomóc, dążąc do wymarzonej figury, na czym polega mądry i skuteczny detoks.Poznamy tu także wiele ciekawych, zdrowych przepisów na smaczne, dietetyczne posiłki, a także na oczyszczające organizm z toksyn napary, mieszanki ziołowe czy herbaty.
Dobre życie z alergią? Przekonaj się, że to możliwe.Czym jest alergia? Najprościej tłumaczy ją sama nazwa. Słowo alergia powstało z połączenia dwóch greckich wyrazów: allos inny i ergon reakcja. Alergia to po prostu nieprawidłowa reakcja organizmu na niegroźny zazwyczaj czynnik.Skala występowania chorób alergicznych zwiększa się z każdym rokiem. Obecnie z powodu chorób alergicznych cierpi niemal połowa Polaków. Czy przyczyną jest wszechobecny stres? A może zanieczyszczenie środowiska lub pełna chemicznych dodatków żywność?Podobnie jak przy wielu innych schorzeniach, także w przypadku alergii z pomocą może przyjść odpowiednia dieta oraz uporządkowanie emocji. Jak bowiem wiadomo wszystko zaczyna się w głowie.W książce Żyć dobrze z alergią Karolina i Maciej Szaciłło, opierając się na założeniach ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu, krok po kroku pomogą ci znaleźć sposób odżywiania dobrany do twoich potrzeb.Prócz tego w książce znajdziesz wskazówki, jak dzięki mocy ziół i przypraw, zabiegów olejowych oraz prostych technik oddechowych i relaksacyjnych możesz poczuć się lepiej.A wszystko to, by życie z alergią stało się dobre. Bo to naprawdę możliwe!
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika! Tyjesz „z powietrza”? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność. Choroba ta towarzyszy również innym chorobom i zaburzeniom, m.in. cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników. Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by móc znowu funkcjonować! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku. Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, dotyczących zarówno samej insulinooporności, jak powiązanych z nią schorzeń, a także zawierających praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych. Artykuły stanowią świetne uzupełnienie zdobytej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się pacjenci.
Superfoods to żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy, jak również błonnik pokarmowy. Na miano „superżywności” zasługują produkty naturalne, nieprzetworzone, np. nasiona chia, jagody goji czy sok z noni. Ale wśród naszych polskich, rodzimych produktów znajdziemy również wiele superfoods.
Małgorzata Różańska jest dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem. W książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” pokazuje, że nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać po sklepach nieznanych produktów. Aby „super się odżywiać” można sięgnąć po nasze polskie produkty, które często mamy w naszych lodówkach - produkty z naszych lasów i grządek. Autorka dzieli się z Czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia, z własnego doświadczenia podpowiada, jak za pomocą niewyszukanych potraw wprowadzić zdrowie do swojego menu. Liczne przepisy pomogą zrozumieć, na czym polega ta „dobra zmiana”.
Sposób na zdrowe trawienie opiera się na badaniach naukowych oraz doświadczeniach tysięcy czytelników. Książka została napisana dla ciebie, dlatego zrób z niej użytek i pomóż innym na ich drodze do zdrowia!
Rezygnacja z cukru na 40 dni?Poważnie ?Bez paniki! Hannah Frey tego dokonała, więc uda się i tobie. Pokażemy ci, jak za pomocą prostych trików i supersmacznych przepisów, a także z ogromną porcją radości wieść wolne od cukru, zdrowsze życie. Wolność od cukru to bowiem nie pasmo wyrzeczeń, lecz nowa cudowna jakość życia.Niech to wyzwanie stanie się również twoim projektem. Wypowiedz wojnę słodkości i podziel się swoimi doświadczeniami z przyjaciółmi.
Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda.
Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein.
Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd.
Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu!
Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni wam, że od tego, co jemy, zależy nasza kondycja, a więc też i ochota, lub jej brak, na łóżkowe igraszki.
Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępowania dyrektora przedszkola, intendenta i nauczycieli zatrudnionych w przedszkolu, do którego przyjęto dziecko z alergiami lub nietolerancją pokarmową, oraz zasady żywienia dzieci wymagających stosowania diety eliminacyjnej. Publikacja jest źródłem wiedzy potrzebnej pracownikom przedszkola oraz rodzicom dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym.
W tej książce znajdziesz odpowiedzi na następujące pytania: - jak działają hormony głodu i sytości,- jakie produkty wybierać, żeby na diecie nie czuć się głodnym, - jakie rośliny pomogą nam pohamować apetyt, - jakie produkty, potrawy poprawią nam nastrój w chwili słabości, - jak konsystencja potrawy wpływa na jej sytość, jaki sposób obróbki termicznej jest najbardziej korzystny, jak z małych zmian w kuchni można osiągnąć duże korzyści, np. zamiana majonezu na jogurt, a smażenia na grillowanie, jak przygotowywać smakowite sosy bez mąki i śmietany, - jak „odchudzić” panierki, jeśli nie możemy się bez nich obejść, jak smażyć na kropli oleju (i jakiego) albo nawet bez. Ponad 100 przepisów na dania sycące i niezwykle smaczne: śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
Jedzenie nas nie tylko wzmacnia. Jedzenie może nam także zaszkodzić. Mówimy o zatruwaniu naszego ciała systematycznie, codziennie, z precyzją cichego mordercy podającego do porannej herbaty dawkę arszeniku. Właściwa dieta, przestrzeganie prostych wskazań, umiejętne dbanie o organizm – to droga do zdrowia. Wiedzą o tym dobrze autorki tej książki. Obie – jedna jedząca mięso i druga –wegetarianka – mają za sobą chorobę nowotworową. Pomimo tego, że są bardziej świadome niż większość Polaków i wiedzą wiele na temat zdrowych potraw, same gubiły się w przeróżnych, często sprzecznych, informacjach i sugestiach dotyczących tego, co jeść, aby być zdrowym. Uporządkowały więc ogromną dostępną wiedzę na ten temat, podparły ją najnowszymi badaniami, a to wszystko opisały w prosty, przyjazny sposób. Prowadzą dialog, kłócą się, wyjaśniają trudne pojęcia (np. wskaźnik glikemiczny) i podają swoje sprawdzone przepisy. A to wszystko pod opieką dietetyka – Radosława Bernata. Tamara i Gośka, dwie kobiety z doświadczeniem onkologicznym napisały świetny poradnik żywieniowy dla tych, którzy zmagają się z paskudną chorobą, a także dla wszystkich, którzy chcą jej uniknąć. Polecam! Katarzyna Bosacka TO NIE JEST KSIĄŻKA, KTÓRA POWIE, JAK WYLECZYĆ SIĘ Z RAKA. TO JEST KSIĄŻKĄ, KTÓRA MOŻE NAS PRZED NIM UCHRONIĆ.
Ta znakomita książka dostarcza wiele przepisów, porad zdrowotnych, wskazówek od lekarzy i ekspertów. Daje nową perspektywę, którą możesz łatwo wprowadzić w życie, aby wspomóc zapobieganie i leczenie nowotworów, a także radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi leczenia. Autorka opisuje najnowsze odkrycia naukowe dotyczące roli określonych składników odżywczych, pozwalających na stworzenie w organizmie nieprzyjaznego środowiska dla rozwoju raka. Jest to niezwykle istotna książka ze względu na to, jak kiepskiej jakości jest większość żywności, którymi wielu ludzi żywi się na co dzień. To nowy lek na miarę XXI wieku. Pokonaj raka bezpiecznie, skutecznie i zdrowo.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, którym zależy na ograniczeniu mięsa, ale nie chcesz go eliminować całkowicie – Dieta flexi jest dla ciebie! Dzięki tej książce przekonasz się, że można zacząć żyć inaczej, z korzyścią dla zdrowia i planety.
Dieta flexitariańska została okrzyknięta jedną z najzdrowszych diet na świecie. Wprowadzając ją, możesz uchronić się przed rozwojem chorób serca, nowotworów, cukrzycy i otyłości. A jeśli cierpisz na insulinooporność, możesz z jej pomocą poprawić wyniki badań i pozbyć się przykrych objawów. Co jednak nie mniej ważne, ta dieta jest różnorodna i pyszna!
Mamy nadzieję, że dzięki tej książce, a także naszym własnym doświadczeniom z dietą flexi i dietami roślinnymi ograniczysz ilość mięsa w diecie i tym samym znajdziesz swoją własną drogę do zdrowia. Nasze poradniki dotyczące insulinooporności pomogły setkom tysięcy insulinoopornych i nie tylko! Wierzymy, że i ta książka przyczyni się do poprawy stanu zdrowia tysięcy Polaków.
Dominika Musiałowska
W książce znajdziesz m.in.:
• podstawowe informacje na temat insulinooporności
• wiedzę na temat wpływu ograniczenia mięsa w diecie na twój organizm
• praktyczne wskazówki, które pozwolą ci wprowadzić więcej ruchu
• jadłospisy na 8 tygodni
Jadłospisy skomponowano tak, aby ilość mięsa w diecie stopniowo się zmniejszała wraz ze wzrostem spożycia produktów roślinnych, w tym nasion roślin strączkowych.
Doping? Oczywiście naturalny! Odkrywaj w tej książce najlepsze rośliny, produkty spożywcze i metody, które pozwolą Ci osiągnąć większą wydajność i produktywność całego organizmu, a szczególnie umysłu.
SPRAWDŹ, CO MOŻNA DZIĘKI TEMU OSIĄGNĄĆ:
– koncentrację i jasność umysłu,
– lepszą pamięć,
– sukcesy zawodowe,
– pobijanie własnych rekordów sportowych,
– ponowne delektowanie się w pełni wolnym czasem,
– rozwijanie mięśni,
– wzmocnienie układu odpornościowego i nerwowego,
– większą wytrwałość i odporność,
– bezproblemowe radzenie sobie z wyzwaniami i trudnymi chwilami w życiu,
– uczucie, że jesteśmy bardziej żywotni, zdrowsi i mamy więcej energii.
Tytuł należy do serii książek „Poradniki zdrowie”, które przygotowane są we współpracy z największym niemieckim wydawnictwem poradnikowym Gräfe und Unzer z Monachium. To poradniki z gwarancją 100% najwyższej jakości, potwierdzone hologramem – GWARANCJA JAKOŚCI.
Dlaczego postulaty obrońców praw zwierząt wydają się szalone?
Skoro zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego ludzie mieliby robić inaczej?
Jaki jest związek między inteligencją a zdolnością do przeżywania cierpienia?
Czy decyzja pojedynczej osoby o niejedzeniu mięsa ma znaczenie?
Dlaczego ci, którzy popierają wegetarianizm, często sami jedzą mięso?
Czy lepiej żyć na fermie przemysłowej, niż nigdy się nie urodzić?
To tylko wybrane wątki zaciekłej dyskusji, którą na kartach tej książki toczą mięsożerca i wegetarianin. Napisane przystępnym językiem, angażujące dialogi pokazują, jak prowadzić rzeczową rozmowę na te kontrowersyjne tematy, jakich myślowych błędów i retorycznych pułapek unikać oraz jakie wnioski wydają się nieuchronne. Opisowa bibliografia na końcu książki zawiera streszczenia najważniejszych publikacji na temat etyki wegetarianizmu i weganizmu, a posłowie tłumacza przybliża praktyczne realia tego zagadnienia w Polsce.
Jeśli zaczynasz podejrzewać, że jedzenie mięsa jest moralnie wątpliwe, ta książka stanowi doskonałe wprowadzenie do tematu i kompendium argumentów po obu stronach debaty. Jeśli z kolei uważasz, że wegetarianie są przewrażliwieni, a jedzenie mięsa można obronić, stanowi ona fascynujące intelektualne wyzwanie.
Mimo poprawy standardu opieki medycznej wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi chronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób, opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych, wiele kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Daje również wielowymiarowy obraz zdrowego trybu życia. Łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej epidemiologicznie i klinicznie skutecznymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do stosowania planie żywieniowym. Utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest również związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje wiele korzyści. Przestawienie się na zdrowszą dietę może być kulinarną przygodą.
Tematy poruszane w książce:
• jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie
• co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek
• w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych
• insulina sprawia, że rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego
• indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym
• białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie
• w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał – główne przyczyny otyłości – otłuszczają brzuch i wątrobę
• jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć
• czy dieta ketogenna działa hamująco na raka?
• dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia – przyczyny i skutki
• stres oksydacyjny i nitrozacyjny – co im przeciwdziała
• zdrowe tłuszcze – czy mogą szkodzić
• jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka
• dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie
• co obniża, a co podwyższa ryzyko choroby Alzheimera
• najbardziej skuteczne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka
• dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita – jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji
• dowody – dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów
Wiele osób marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. Jednak nie wszystkie sposoby na odchudzanie są dobre dla naszego zdrowia. W jaki sposób mądrze i zdrowo pozbyć się zbędnych kilogramów? Dieta okienkowa autorstwa Justyny Mizery to książka, w której znajdziesz pełne spektrum informacji na temat postu przerywanego – metody, która zapewnia zdobycie i utrzymanie odpowiedniej wagi. Autorka szczegółowo opisała kwestie związane z przyczynami otyłości, a także z metabolizmem. Dowiesz się, w jaki sposób post przerywany wpływa na fizjologię człowieka oraz poprawia parametry zdrowotne. W książce znajdą się przykładowe zestawy żywieniowe dla różnych typów diet okienkowych, a także 80 autorskich przepisów na zdrowe i smaczne dania (w tym lunchboxy). Justyna Mizera Jedna z najbardziej doświadczonych w Polsce dietetyczek. Od wielu lat specjalizuje się w żywieniu i suplementacji sportowców. Prowadzi szkolenia i wykłady z żywienia, m.in. przed Maratonem Warszawskim. Brała udział w programie telewizyjnym Tajemniczy składnik u boku Joanny Koroniewskiej (Polsat), współprowadziła program Teraz Kuchnia (TVN Meteo Active) a także była dietetykiem w programie Cofnij czas (TVN Style). Regularnie bywa w mediach jako ekspert (m.in. w DD TVN, Pytaniu na śniadanie). Współautorka książek Dietetyka sportowa oraz Żywienie młodego sportowca.
Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i produktów odzwierzęcych. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i potrzebujemy dużo białka? Jak zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na proteiny, stosując dietę roślinną? Z książki Zielone proteiny dowiesz się między innymi: ile białka potrzebuje Twój organizm? jakie są najlepsze źródła roślinnego białka? jak przygotowywać dania, aby były smaczne i zawierały wszystkie składniki odżywcze, które są Ci potrzebne. W Zdrowych zielonych proteinach znajdziesz również 60 autorskich przepisów na pyszne, pełne protein roślinne dania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?