Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Mindfulness to pierwszy krok do bycia sobą.Jeden z najwspanialszych nauczycieli mindfulnessu, jakiego kiedykolwiek spotkasz.Jack KornfieldJon Kabat-Zinn to jeden z pionierów światowego ruchu mindfulness, powszechnie znany popularyzator medytacji i płynących z niej korzyści. Miliony ludzi na całym świecie podejmują dziś formalną praktykę medytacji uważności. Czym jednak jest medytacja? Dlaczego warto jej spróbować i w jaki sposób doskonalić tę umiejętność?W dzisiejszym świecie medytacja to zajęcie, które wymaga prawdziwej odwagi, a zanurzenie się w świadomości jest tak naprawdę przejawem troski. Medytacja to nie to, co myślisz jest odpowiedzią na wszystkie dręczące Cię pytania i dowód na to, jak istotna jest praktyka uważności.Dr Jon Kabat-Zinn jest emerytowanym profesorem medycyny, inicjatorem programu redukcji stresu opartego na uważności (MBSR) oraz założycielem Centrum Badań nad Zastosowaniem Uważności w Medycynie, Opiece Zdrowotnej i Społeczeństwie na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Massachusetts. Jest autorem licznych bestsellerów, takich jak Życie, piękna katastrofa, Gdziekolwiek jesteś, bądź, Uważność dla początkujących. Wraz z żoną Mylą napisał poradnik Dary codzienności. Podręcznik świadomego rodzicielstwa.
Dysertacja Dietla wymyka się ze stereotypu prac medycznych w epoce, w której powstawała, łamie sztampę rozpraw doktorskich - zarówno w wiedeńskim, jak i w innych uniwersytetach europejskich. Nikt wcześniej nie odważył się na sformułowanie tak nowoczesnych tez. Refleksje autora okazują się zaskakująco śmiałe, nieszablonowe. Doktorant z upodobaniem kierował je do grona osób niebędących medykami, ale mających styczność z medycyną. W ten sposób praca wydaje się z jednej strony niekonwencjonalną publicystyką, z drugiej nowatorskim przesłaniem dla chorych. Przewija się przez nią przenikliwy, bodaj najmocniejszy wniosek: "Za niekorzystny efekt leczenia odpowiada szereg niezależnych czynników - a błąd lekarski to rzadkość. Jeśli pacjent po przeprowadzonej terapii umiera - to najczęściej winą obarczać należałoby zły los, bezradność medycyny wobec nieubłaganych praw natury". Chociaż była to era medycyny ubogiej, błądzącej jeszcze we mgle i wysoce niedoskonałej, to spostrzeżenie to jest ponadczasowe.Czym byłby współczesny Kraków bez Józefa Dietla, a medycyna bez manifestu nowej szkoły wiedeńskiej? Dietl - z urodzenia Austriak, z wyboru Polak - jak mało który krakowianin zapisał się na kartach historii, łącząc pracę na rzecz miasta z pracą lekarza. Oto pozycja dla wszystkich chcących poznać tę nietuzinkową postać oraz jej ponadczasowy wkład do nauk medycznych.Agnieszka Markowska, Instytut Austriacki w KrakowieNiezwykłe dzieło niezwykłego człowieka. Józef Dietl, profesor medycyny, rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego - krakowianin z wyboru. Posługiwał się językiem niemieckim jako ojczystym, lecz za propagowanie mowy polskiej został usunięty z uczelni przez cesarza Franciszka Józefa. Wybrany następnie na prezydenta Krakowa, zasłużył się w rozwoju miasta i zapisał w jego historii. Jego pracę doktorską, przedstawiającą "skuteczność nauki o uzdrawianiu", która inspiruje także dziś, warto przeczytać!Karol Życzkowski, Prezes Oddziału Polskiej Akademii Nauk w KrakowieJanusz Skalski, prof. em. - urodzony w 1951 r. w Krakowie. Specjalista chirurgii dziecięcej i kardiochirurgii. Brał czynny udział w tworzeniu kardiochirurgii dziecięcej w Krakowie. Pierwszy w Polsce zastosował ECMO ze wspomaganiem krążenia u dziecka oraz wspomaganie krążenia u dziecka za pomocą sztucznej komory serca. Jego dorobek naukowy obejmuje niemal tysiąc prac, rozdziałów książek, monografii i podręczników (jako redaktor) oraz innych tekstów (jako współautor). Należy do licznych zagranicznych i krajowych stowarzyszeń naukowych.
9 października 2015 roku Jrgen Klopp rozpoczął pracę w Liverpool FC, zapowiadając rewolucyjne zmiany. W ciągu następnych dziewięciu lat zapewnił kibicom szereg emocji, okazji do świętowania i historycznych zwycięstw i przywrócił klubowi chwałę oraz status niepowstrzymanego giganta piłki nożnej.
Ta książka pokazuje drogę Kloppa w Liverpoolu. Wypowiedzi zawodników i legend klubu, a nawet jego rywali - w tym Mo Salaha, Virgila van Dijka, sir Alexa Fergusona i Pepa Guardioli - składają się na opowieść o niesamowitej karierze Jrgena Kloppa w LFC i ukazują te jego cechy, które pozwoliły mu stać się jednym z najbardziej szanowanych i cenionych trenerów klubu.
Książka zawiera przedmowę napisaną przez samego Kloppa i ponad 200 niezwykłych fotografii z archiwum Liverpool FC. To wyjątkowy hołd złożony Jrgenowi, legendarnemu King of the Kop. Obowiązkowa lektura dla każdego fana.
Wystarczy przeczytać, co o Kloppie mówią ludzie Liverpool FC, by zrozumieć, że był nie tylko świetnym trenerem, ale i wychowawcą. Jego działania miały wpływ na to, jak z chłopaków wątpiących stworzył wierzących, a potem zwycięzców. To książka dla tych, którzy chcą przeżyć wspaniałe emocje, jakich dostarczył im Klopp.
Michał Dziarnowski, kanał @ostatnigwizdekLiverpoolczyk ze Schwarzwaldu". "Pierwszy wśród równych". Ta książka przybliża historię dziewięciu fenomenalnych lat Jrgena Kloppa na Anfield nieco inaczej - poprzez unikalne fotografie i historie opowiedziane przez ludzi, którzy dobrze go poznali przez ten czas. Teraz kibic-czytelnik może się poczuć tak, jakby też należał do grona tych szczęściarzy.
Radosław Przybysz, portal Meczyki / @meczyki
Drużyna Jrgena pomogła nam dojść do granic naszych możliwości. Taka jest prawda. Była naszym największym rywalem, naszym największym przeciwnikiem.
Pep Guardiola
Szef poprawił wszystko podczas swojej pracy tutaj, wszyscy go kochali i był świetnym trenerem, to oczywiste. Gra dla niego była czymś niesamowitym.
Mo Salah
Kiedy Jrgen został trenerem Liverpoolu, powiedziałem: "Zapnijcie pasy i przygotujcie się do lotu", i nie myliłem się. Zabrał nas w niesamowitą podróż.
sir Kenny Dalglish
Zamiast kupować supergwiazdy, on stworzył zespół supergwiazd. Przywrócił Liverpoolowi rangę jednego z największych i najlepszych klubów w Europie.
Jamie Carragher
Największym darem, jaki Jrgen przekazał Liverpoolowi, była wiara.
Jordan Henderson
BESTSELLEROWA BIOGRAFIA ROBERTA LEWANDOWSKIEGO DLA MŁODZIEŻY W ZUPEŁNIE NOWYM WYDANIUMając 8 lat, był najmniejszy i najchudszy w drużynie. W wieku 16 lat stracił ojca i najważniejszego dla siebie sportowego mentora. Półtora roku później skreślony z powodu kontuzji przez Legię, klub swoich marzeń, zaczął wszystko od nowa w III-ligowym Zniczu Pruszków. I nawet potem, w Borussii, tak długo znosił docinki i kpiny, póki jego talent nie rozbłysł na nowo, a on sam nie zamknął ust wszystkim krytykantom. A dziś?Idol w Polsce, Dortmundzie, Monachium i Barcelonie, gdzie gra jako pierwszy Polak w historii. Kapitan reprezentacji Polski i strzelec największej liczby goli w historii naszej drużyny narodowej. Triumfator Ligi Mistrzów i napastnik, który w plebiscycie Złotej Piłki pokonał wszystkich, ustępując - i to o włos - jedynie Leo Messiemu.Robert Lewandowski, oto jego historia. Uniwersalna opowieść o chłopcu, który ani przez chwilę nie stracił wiary w siebie. Historia o wielkim talencie i żelaznej konsekwencji. Oraz o tym, że nawet porażkę można przekuć w sukces.Współczesna bajka, w której wszystko WYDARZYŁO SIĘ NAPRAWDĘ.
"Pomyśl o ogrodzie jak o posiłku. Gdy wybierasz przepis, kierujesz się przecież swoimi upodobaniami, doświadczeniem i potrzebami. Tworzenie ogrodu - dużego i zupełnie malutkiego - opiera się na tej samej zasadzie". Ogród to miejsce wytchnienia i jedności z naturą. Cieszy oczy, koi duszę, ale może też być źródłem własnych warzyw i owoców oraz bezpiecznym i kreatywnym miejscem zabaw dzieci. Niezależnie od tego, czego oczekujesz, Monty Don pomoże Ci uwolnić potencjał przestrzeni, jaką masz do dyspozycji, i podpowie, co, gdzie i kiedy sadzić. Najbardziej znany brytyjski ogrodnik przekazuje podstawy wiedzy o uprawie ponad 100 roślin: kwiatów i warzyw, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. Uwzględnia także rośliny domowe. Każdy gatunek omawia w jasny i zwięzły sposób, opisując wymagania, zasady uprawy, czas i metody pielęgnacji. Poradom towarzyszą poglądowe fotografie. Dzięki tej książce założysz ogród, który najlepiej zaspokoi Twoje potrzeby i pozytywnie wpłynie na styl życia
Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z duszą! Historii nie budują tylko wielkie zdarzenia, ale przede wszystkim codzienność. Zwykłe czynności, zwyczajni ludzie oraz przedmioty, którymi się otaczali. Zanurzmy się wspólnie w tej małej historii – zapraszamy do stołu zastawionego starą porcelaną i pysznym tradycyjnym jedzeniem. Posmakujmy dań, które przeniosą nas do kuchni naszych babek, albo przywołają dawne rodzinne wspomnienia. Odkryjmy na nowo zapomniane smaki, od wieków obecne w rodzimej tradycji. Ta książka jest wyjątkową propozycją dla każdego, kto kocha klimat retro i myśli z nostalgią o przeszłości. Prezentuje polskie przepisy z okresu od połowy XIX do połowy XX wieku. Odtworzono je z zachowaniem wszystkich składników i – jeśli to tylko było możliwe – również dokładnych proporcji. Autorka podaje współczesne opisy przygotowania potraw oraz aktualne miary i wagi (niekiedy przeliczane z funtów, łutów czy kwaterek). Wyboru dań dokonała tak, aby wykorzystać w nich produkty sezonowe, lokalne i łatwo dostępne. Małgorzata Kur – absolwentka polonistyki i grafiki wydawniczej na ASP w Łodzi. Autorka kilkunastu książek dla dzieci i młodzieży, wydawanych w Polsce i za granicą, laureatka konkursów literackich. Od 2018 roku prowadzi bloga kulinarnego Pularda. Stół sprzed wieków, na którym odtwarza przepisy ze starych (głównie przedwojennych) polskich książek kucharskich. W wolnych chwilach oczywiście gotuje, a oprócz tego czyta reportaże, uprawia balkonowy ogród, zbiera leśne poziomki i grzyby oraz dziwne kamienie z synkiem Guciem.
Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.
W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Odkryj, czego pragną mężczyźni.Ona uważa, że mężczyzna to nie jest prosty organizm z kilkoma funkcjami i instrukcją obsługi na pół strony. To mit, że kobieta pragnie miłości, a mężczyzna tylko seksu. Beata Biały, dziennikarka i pisarka, bierze w obronę mężczyzn, udowadniając, że ich potrzeby i pragnienia są dużo bardziej skomplikowane.On, profesor Michał Lew-Starowicz, seksuolog z ogromnym doświadczeniem, wie, co tak naprawdę kryje się w męskich głowach.W książce SpełniONA. Czego pragną kobiety rozwikłali zagadki kobiecej psychiki. Teraz zaglądają w głąb psychiki mężczyzn.Czy mężczyźni naprawdę myślą tylko o jednym? Czy są tak prostolinijni, jak się powszechnie uważa? Absolutnie nie! Ta książka to pełna humoru i refleksji podróż po świecie męskich pragnień i marzeń. Poznaj historie, które niejedną kobietę zaskoczą i pomogą zrozumieć, że mężczyźni pragną znacznie więcej niż tylko prostych rozwiązań.SpełniONy to obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy chcą spojrzeć na mężczyzn z nowej perspektywy i dowiedzieć się, jak funkcjonuje ich świat.
Używając przejrzystego i przyjemnego w odbiorze języka, Charles Oman opisuje wzrost i upadek Cesarstwa Bizantyjskiego. Zaczyna od założenia jego przyszłej stolicy przez greckich kolonistów, opisuje założenie Konstantynopola i wyniesienie go do rangi równorzędnej Rzymowi, następnie przedstawia jak Cesarstwo rosło i dojrzewało przez stulecia, osiągając szczyt w VI wieku za panowania Justyniana i jego lojalnego wodza Belizariusza. W procesie budowania imperium Bizancjum walczyło z Gotami, plemionami germańskimi, Persami, Longobardami i ostatecznie z armiami islamskimi Bliskiego Wschodu. Cesarstwo pozostało buforem przed ekspansją muzułmańską, a gdy jego pozostałości i miasto Konstantynopol zostały ostatecznie zdobyte przez Osmanów w XV wieku, państwa europejskie musiały same opierać się dalszym najazdom. Prezentując historię imperium od skromnych początków, przez jego dominację i ostateczny upadek, wybitny historyk Charles Oman łączy swój wciągający styl narracji z nienaganną znajomością materiału źródłowego. Cesarstwo bizantyjskie jest wzorem zwięzłej pracy popularnonaukowej. Opis pochodzi od Wydawcy
W publikacji opisano powstanie i rozwój czołgu T-72B, który był ostateczną i dopracowaną wersją czołgu T-72. Przeżył wszystkich konkurentów i utrzymał się w produkcji aż do podjęcia prac nad nowym czołgiem T-90, który niewiele różni się od T-72. W tym czasie powstało wiele odmian czołgu T-72B, przy czym niektóre zmiany wprowadzono jeszcze na linii produkcyjnej, a inne to głębokie modernizacje istniejących pojazdów. Najliczniej wytwarzane warianty tych drugich to T-72B3 wz. 2011 i T-72B3 wz. 2016 (znany też jako T-72B3M). W 2022 r, wznowiono na niewielką skalę produkcję czołgów T-72B3 w Uralwagonzawodiee w Niżnym Tagile (powstaje tam także podstawowy czołg dostarczany Armii Rosyjskiej – T-90M Proryw). T-72B to najszerzej stosowany czołg w wojnie w Ukrainie i jego historia jest wciąż pisana na nowo.
Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki - wystarczy zmienić to, co jeszWiele chorób metabolicznych mogłoby zostać zatrzymanych, a nawet wyleczonych, dzięki odpowiedniej diecie. Potrzebujesz stanowczych zmian w swoim żywieniu, postaw na właściwe produkty, dowiedz się, co i jak jeść, aby dać sobie szansę na zdrowie. Doktor Ewa Dąbrowska, autorka przełomowej diety warzywno-owocowej, w swojej najnowszej książce:wyjaśnia prawdziwe przyczyny chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie,omawia terapie postem i dietą, które przyniosły ulgę tysiącom pacjentów,przedstawia historie ludzi, którzy odzyskali zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe,wskazuje, jak postem zmodyfikować farmakoterapię i tym samym poprawić jakość życia,proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.Zdrowa dieta to klucz do długiego życia - odkryj moc postu warzywno-owocowego!Dr n. med. Ewa Dąbrowska - internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą - postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R), przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.
Prewencja staje się coraz bardziej istotnym działem medycyny weterynaryjnej, tymczasem jak dotąd brak było kompleksowego opracowania ujmującego w sposób zbiorczy cała problematykę tego obszaru. Podręcznik wypełnia więc istotną lukę, jaka obecnie istnieje na weterynaryjnym rynku wydawniczym.
Uznanie budzi kompleksowość podręcznika, szczególnie zaś uwzględnienie w nim zarówno ważnych implikacji społecznych chowu i prewencji zwierząt, jak również szczegółowej problematyki gatunków zwierząt dotychczas zupełnie nieuwzględnianych w takich opracowaniach.
Wyrażam przekonanie, że ten nowoczesny podręcznik znajdzie licznych czytelników wśród naukowców i praktyków lekarzy weterynarii, studentów medycyny weterynaryjnej, zootechniki i hodowli zwierząt, biologii, a także hodowców i właścicieli. Podręcznik ten to godna polecenia pomoc edukacyjna, służąca pogłębieniu znajomości uwarunkowań zdrowia, dobrostanu i produkcyjności różnych gatunków zwierząt, ważnych z punktu widzenia prewencji weterynaryjnej.
Prof. dr hab. n. wet. Tomasz JANOWSKI
Ponad dekadę temu dr Walter Devoto oraz prof. Angelo Putignano wymyślili ideę StyleItaliano. Od samego początku mam zaszczyt być częścią tej grupy jako członek honorowy, a następnie aktywny, uczestniczyć w pracach grupy i obserwować jej niebywały rozwój. Czym jest StyleItaliano i dlaczego stało się tak bardzo popularne na całym świecie? Celem Style Italiano było spopularyzowanie przewidywalnych protokołów dotyczących stomatologii odtwórczej, opracowanych w taki sposób, aby były możliwe do powtórzenia przez każdego ze stomatologów, niezależnie czy mieszka on w Pułtusku, Krośnie czy w Santiago de Compostela na drugim końcu Europy. Nieważne, czy pracuje on na uniwersytecie czy w malutkim gabineciku o powierzchni 28 m2, celem StyleItaliano było dotarcie do szerokiej rzeszy dentystów z całego świata. O tym właśnie, czyli o przewidywalnych protokołach, powtarzalnej stomatologii i takiej, która da się przełożyć na praktykę, jest ta książka dodatkowo podana w pięknym wydaniu, wzbogacona wyjątkowymi fotografiami.
Najpierw była Albina. Skończyła parę klas w wiejskiej szkole, na więcej nie pozwolił jej ojciec. Potem Hanka - już z maturą, pracowniczka biurowa kopalni, w młodości nawet sportsmenka. A po Hance - Maciek, absolwent dobrych studiów, miejska inteligencja. Pozornie brzmi to jak modelowa historia awansu na tle XX wieku. Jednak przez kolejne strony tego autobiograficznego eseju przewija się niepokojące pytanie: czy to rzeczywiście był awans? Bo przecież żeby mówić o swoim lepszym życiu, trzeba założyć, że poprzednie było gorsze. A kiedy uznaje się, że wreszcie zostało się kimś, to zakłada się przy tym milcząco, że poprzednicy w sztafecie pokoleń byli nikim.Maciej Jakubowiak na warsztat bierze swoją rodzinę, ale własna historia jest dla niego punktem wyjścia do przyjrzenia się awansowi społecznemu w szerszym ujęciu. Jaką rolę naprawdę odgrywają w nim edukacja, państwo, praca? Co nam po nim zostaje: opowieści rodziców i dziadków, stosunek do pieniędzy i podróży, a może brzuch? I jak opisać to, że choć jest lepiej, to może nie do końca się udało?"Jeśli tak jak ja czekaliście na polskiego Eribona, oto on. Ten pięknie napisany esej opowiada losy zwykłej rodziny, wyjaśniając, w jaki sposób bieda i wykluczenie przeorały kilka pokoleń Polaków. Hanka, która czuła się nikim, miała szczęście: utalentowanego syna, który dostrzegł w niej wspaniałą bohaterkę literacką. Ale to on jest jej dłużnikiem i o tym także jest ta książka. Błyskotliwa, wzruszająca i ważna." Joanna Kuciel-Frydryszak"Nie mogłam się oderwać. Jakubowiak pisze świetnie. Aż mi gula z zazdrości skoczyła." Zyta Rudzka
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Ziołolecznictwo rozwijało się aż do końca wieku XIX, kiedy to pojawiły się pierwsze leki syntetyczne. W "wieku pary i elektryczności" wydawało się, że chemia wyprze całkowicie starą tradycję, ale opamiętanie przyszło już w połowie wieku XX, wraz z rozwojem farmakologii leku roślinnego. Okazało się, że spychane do kąta naturalne specyfiki mogą stanowić źródło współczesnych informacji - przecież ogromna większość roślin leczniczych zawiera dziesiątki, o ile nie setki mozolnie izolowanych składników czynnych, które znalazły zastosowanie we wszystkich dziedzinach współczesnej wiedzy klinicznej, onkologii nie wykluczając. Książka nie jest słownikiem, almanachem ani przewodnikiem terapeutycznym - naszym zadaniem było przedstawienie wyboru tekstów publikowanych w "Leku w Polsce" przez różnych autorów opisujących leczenie ziołami, a także krótkich monografii wybranych surowców roślinnych. Zachęcamy do jej czytania nie "jednym tchem", ale do powolnego jej smakowania - przecież ziołolecznictwo jest domeną cierpliwych terapeutów i rozumnych pacjentów, nieoczekujących poprawy swego stanu zdrowia po zażyciu kilku tabletek, najlepiej w ciągu niewielu godzin Spis treści Przedmowa Zioła wspomagające pracę układu pokarmowego. dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska Zioła wspomagające oczyszczanie organizmu. mgr Arkadiusz Ciołkowski Zioła wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. mgr Arkadiusz Ciołkowski Wybrane surowce zielarskie stosowane w terapii zaparć. mgr Arkadiusz Ciołkowski Soki roślinne jako sposób suplementacji biologicznie czynnych związków pochodzenia naturalnego. dr Paweł Siudem Wspomaganie odporności w sezonie grypowym substancjami pochodzenia naturalnego. dr Paweł Siudem Rośliny o właściwościach immunomodulujących - przegląd najważniejszych przykładów. mgr farm. Mateusz Jabłoński Wspomaganie leczenia cukrzycy preparatami obniżającymi poziom cukru. dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska Substancje pochodzenia naturalnego w terapii bólu gardła. mgr farm. Mateusz Jabłoński Substancje pochodzenia naturalnego o działaniu uszczelniającym naczynia i poprawiającym krążenie żylne - na przykładzie hemoroidów. mgr farm. Mateusz Jabłoński Rola bylicy rocznej - wzmacnianie odporności w terapii boreliozy. mgr Arkadiusz Ciołkowski Głóg (Crataegus spp.) w terapii chorób układu krążenia. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Wspomagające działanie tymianku w problemach z drogami oddechowymi. mgr Arkadiusz Ciołkowski Szafran - naturalny sposób na poprawę zdrowia. Przegląd badań. mgr farm. Beata Rychlewska-Kłaput Dziesięć korzyści ze stosowania preparatów z ashwagandhą. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Winorośl właściwa - wysoko ceniony gatunek leczniczy, spożywczy i kosmetyczny. Marta Sharafan, Magdalena Anna Malinowska, Marta Kubicz, Arnaud Lanoue, Manon Ferrier, Christophe Hano, Nathalie Giglioli-Givarc'h, Elżbieta Sikora, Agnieszka Szopa Zastosowanie palmy sabałowej w terapii łagodnego przerostu prostaty. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Nasiona chia w nowoczesnej dietoterapii. mgr Sara Motyka, prof. dr hab. n. farm. Halina Ekiert, dr hab. n. farm. Agnieszka Szopa prof. UJ 110 Bez czarny jako źródło związków o wielokierunkowym działaniu biologicznym. dr Paweł Siudem Kurkumina jako składnik suplementów diety. Barbara Misiło, dr Paweł Siudem Szałwia lekarska (Salvia officinalis): właściwości i zastosowanie. mgr farm. Mateusz Jabłoński
Naturalne, łatwo dostępne, tanie. Pomagają w leczeniu wielu chorób, zwiększając skuteczność leków syntetycznych, a nawet je zastępując. Żeby jednak pomagały, zamiast szkodzić, muszą być właściwie zbierane, przechowywane i stosowane. Pokażemy ci, jak to zrobić.
Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Niezwykła książka o leczeniu w czasach, gdy nauki medyczne były jeszcze w powijakach Zanim pojawiły się tradycyjne lekarstwa wierzono, że za choroby, wszelkie dolegliwości czy urazy odpowiadają demony, a także sam diabeł. Daną przypadłość mogła też zesłać wiedźma poprzez rzucenie na kogoś uroku. W ten sposób powstały zabobony, rytuały, modlitwy czy egzorcyzmy, mające na celu odstraszyć złą siłę. Henryk Biegeleisen, przeplatając słowiańską demonologię z wiarą chrześcijańską, mitologią, a także przekazywanymi z pokolenia na pokolenie wierzeniami starodawnych ludów, ukazuje praktyki, jakimi posługiwano się w lecznictwie. Tłumaczy zaklęcia, modlitwy czy też zażegnania, podkreślając przy tym, że najbardziej wierzono w moc słowa - nawet z pozoru nic nie znaczącego, ale mającego ogromną moc, jak choćby "Abrakadabra". Dlaczego żółtaczkę leczono przedmiotami koloru żółtego, a do rany po ugryzieniu psa przykładano psią sierść? Skąd pomysł, aby choroby płuc miało uleczyć jedzenie cielęcych płuc? Czy picie najobrzydliwszych mikstur faktycznie obrzydzało chorobę, powodując, że ta uciekała z ciała chorego? Lecznictwo ludu polskiego to próba odpowiedzi na niejedno tego typu pytanie.
O radości z dojrzałości. I o tym, skąd ją brać
Anna Augustyn-Protas, po sukcesie napisanej z dr. Tadeuszem Oleszczukiem książki O menopauzie. Czego ginekolog Ci nie powie, wraca z kolejną znakomitą publikacją dla kobiet, które chcą czerpać z życia to, co najlepsze. To pełna kobiecości książka o plusach dojrzałości, a także o mitach, które ją otaczają. Zawiera zbiór wskazówek i trików, jak uczynić z okresu 45+ najlepszy rozdział życia. Co robić – jak jeść, jak się ruszać, jak odpoczywać – żeby mieć mnóstwo energii i błysk w oku. I jak tę dobrą formę utrzymać przez kolejne dekady.
To książka napisana przez kobietę dla kobiet – pięćdziesięciolatkę, dziennikarkę, pacjentkę, przyjaciółkę kobiet, których historie znalazły się w tej książce. To must-have każdej dorosłej kobiety. Im wcześniej przyjrzymy się sobie w pełni, tym lepiej, bo menopauza to też rachunek, jaki ciało wystawia za wcześniejsze lata życia.
Dzięki tej książce każda z nas przekona się, że najlepsze dopiero przed nami, a MENOPOWER to wybór. Wystarczy otworzyć się na tę moc i z niej korzystać.
Anna Augustyn-Protas – dziennikarka, współautorka książek poświęconych zdrowiu, m.in. Czego ginekolog ci nie powie (z dr. Tadeuszem Oleszczukiem) oraz Żyj 120 lat! czyli moc mikroodżywiania (z Martą Mieloszyk-Pawelec). Jest także autorką biografii Beaty Tyszkiewicz Portret Damy. Interesuje się tematyką kobiecą oraz zagadnieniami z zakresu dobrego życia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?