Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Kociołkowanie? A cóż to takiego?Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie.autorka
Książka przedstawia aktualny status oraz zasady wykonywania zawodu położnej w Polsce. Omówiono w niej kompetencje, prawa i obowiązki położnych, a także ich rolę w systemie ubezpieczenia zdrowotnego. Jest to jedyna monografia na ten temat na rynku wydawniczym. Publikacja w zamierzeniu autorki ma stanowić czytelne i przejrzyste kompendium podstawowej wiedzy o zawodzie w aspekcie prawnym i organizacyjnym dla każdej osoby wykonującej lub zamierzającej wykonywać zawód położnej. Posługując się przystępnym językiem, autorka wskazuje m.in.: - jakie są cechy zawodu położnej kształtujące jej pozycję zawodową, - jakie są formy wykonywania zawodu położnej, - jaki jest system kształcenia dyplomowego i podyplomowego położnych, - jakie są warunki formalne dostępu do zawodu położnej oraz ograniczenia w wykonywaniu tego zawodu, - jaki jest zakres wykonywania zawodu położnej, - jakie są prawne standardy wykonywania zawodu położnej, - jak funkcjonuje samorząd zawodowy położnych, - jakie są przesłanki odpowiedzialności zawodowej położnej i możliwe sankcje, - jakie są zadania położnej w podstawowej opiece zdrowotnej oraz w zakresie innych świadczeń systemu ubezpieczenia zdrowotnego. Książka adresowana jest przede wszystkim do położnych oraz zarządzających podmiotami, w których udzielane są świadczenia zdrowotne przez położne, a także do studentów kierunku położnictwo oraz innych osób zainteresowanych problematyką ochrony zdrowia w Polsce.
Poradnik Żywieniowy dla osób chorych na cukrzycę typu 2 - wersja mini (B6) Praktycznego Poradnika Żywieniowego autorstwa Aleksandry Cichockiej. Wydanie kolorowe na papierze kredowym. Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia. Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów - ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Książka przeznaczona dla pacjentów zagrożonych cukrzycą typu 2 oraz u których zdiagnozowano stanu przedcukrzycowy. Diagnoza ta pociąga za sobą konieczność zmiany stylu życia w tym szczególnie odżywiania. Cukrzyca typu 2 jest choroba dietozależna, sposób odżywiania oraz styl życia ma ogromny wpływ na jej rozwój i leczenie.Ta książka ułatwi zrozumienie Twojej choroby oraz poradzenie sobie z przygotowaniem posiłków. Dowiesz się, jak zmodyfikować sposób żywienia, wyrobić zdrowe nawyki, znaleźć motywację do ruchu.Autor Aleksandra Cichocka wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywienia i Żywności popularyzator zdrowego stylu życia, ekspert w dziedzinie profilaktyki i leczenia dietetycznego cukrzycy typu 2.
Zastosowanie klinoptylolitu możemy znaleźć w wielu terapiach naturalnych. Nieustannie pojawiające się nowe badania poszerzają zakres użycia tego minerału i potwierdzają jego skuteczność np. w przypadku leczenia chorób autoimmunologicznych, oczyszczania organizmu, stanów zapalnych, alergii czy w zachowaniu zdrowej skóry. Specjaliści stosują ten minerał w pielęgnacji twarzy i ciała, pomaga szybciej wrócić do zdrowia i jest dobrym dodatkiem do diety. Dzięki tej książce poznasz właściwości, zastosowanie medyczne oraz zalecane dawkowanie.
Eataly, the world’s foremost purveyor of Italian delicacies, presents a compact and authoritative guide to making bakery-worthy breads, calzones, focaccia, panini, and pizza at home. With more people than ever baking at home, Eataly’s expert bakers and pizzaiolos deliver the instruction and inspiration to create your own traditional Italian pizzas, breads, and sandwiches. Recipes include homemade pizzas and calzones, breads for sandwiches and panini, and delectable focaccia. From the crust to the toppings, regional specialties and modern twists showcase the delicious variety available. Sidebars detail best ingredients, variations, and the rules behind true pizza Napoletana.
Versace to marka, której już sama nazwa elektryzuje. Produkty z charakterystycznym logotypem w postaci głowy Meduzy są bowiem synonimem ekskluzywnej mody w najlepszym wydaniu. Uwielbiane zarówno przez jej miłośników, jak i celebrytów, stanowią spełnienie marzenia o luksie i elegancji.Książka Versace. Historia kultowego domu mody prezentuje historię marki od momentu jej utworzenia w 1978 roku przez Gianniego Versacego aż po jej dzisiejszy kultowy status firmy posiadającej ponad dwieście butików na całym świecie.To także opowieść o genialnym projektancie i jego zakończonym tragicznie życiu. Gianni Versace był jednym z największych innowatorów mody wszech czasów - projektantem o statusie gwiazdy i wizjonerem. Był artystą, pasjonował się swoją pracą i nie bał się podejmować ryzyka ani łamać zasad. Dzięki temu mógł tworzyć piękno, a na wybiegach kreować pełne fantazji wizje. W książce spotkamy też jego siostrę Donatellę, kierującą domem mody od 1997 roku, wielbiących markę Versace celebrytów, a także słynne supermodelki lat 90.W tej bogato ilustrowanej publikacji zobaczymy najważniejsze projekty, a także zdjęcia z oszałamiających pokazów z czerwonych dywanów, na których nie brakuje największych gwiazd końca XX i początków XXI wieku.
Historyczka mody Emmanuelle Dirix w kolejnej części serii poświęconej kultowym domom mody opisuje życie i twórczość Balenciagi, zwracając uwagę na najważniejsze jej cechy oraz podkreślając znaczenie licznych inspiracji. Pokazuje, jak wpłynęła na nią hiszpańska tradycja, religia katolicka oraz dawne malarstwo, kreśląc jednocześnie postać Balenciagi jako awangardowego projektanta, nieustannie eksperymentującego z formami i materiałami. Poznamy tu również dokonania kolejnych pokoleń projektantów pozostających pod wpływem wielkiego mistrza, a także najnowszą historię marki.Ojciec chrzestny konceptualnego wzornictwa, mistrz formy, prawdziwy reformator modowych trendów - to tylko niektóre z wyrazów uznania, jakimi został obdarzony jeden z najciekawszych i najbardziej kultowych projektantów mody XX wieku: Cristóbal Balenciaga.
Ten praktyczny przewodnik zawiera szczegółowy opis 65 najczęstszych urazów sportowych, uszeregowanych według części ciała.Każdemu urazowi sportowemu towarzyszy opis wyjaśniający w sposób przejrzysty, w jaki sposób dochodzi do urazu, jakiego rodzaju aktywność może go spowodować, jak urazów unikać i jak je leczyć. Obok są umieszczone barwne rysunki anatomiczne, pokazujące szczegóły uszkodzonej części ciała i otaczających ją struktur. W ramkach zawarte są dodatkowe informacje na temat czynników ryzyka, kluczowych faktów i powiązanych urazów.Na końcu każdego rozdziału znajduje się podsumowanie dotyczące technik rehabilitacji, ilustrowane przykładowymi ćwiczeniami, mającymi na celu wspomaganie rekonwalescencji i profilaktykę.Książka jest nieocenionym źródłem informacji dla fizjoterapeutów, studentów terapii sportowej oraz pasjonatów sportu, którzy chcą zrozumieć, w jaki sposób urazy powstają, jak im zapobiegać i jakiego rodzaju leczenie jest niezbędne.
Bez masła nie ma dobrej kuchni.Masło to źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć.Adriana Marczewska, szefowa kuchni i autorka popularnego profilu @adriana_marczewskana Instagramie, dzieli się swoimi najlepszymi przepisami z tym produktem w roli głównej.Znajdziesz tu pomysły na małe co nieco, zupy, obiady, sosy, śniadania, przepyszne kromki i rewelacyjne desery. Maślane gofry gryczane czy młode pory z masłem romesco? Rosolnik ogórkowy czy kimchi kapuśniak? Tarta galette ze śliwkami z cynamonem i kwaśną śmietanączy karpatka z jagodami i kremem z palonego masła?Sprawdź, jak wyczarować maślane cuda, i przygotuj jedzenie, które uszczęśliwia.
Książka, która bezlitośnie obala mity na temat tłuszczu, diety i zdrowego stylu życia! Wyobraź sobie, że zamiast obsesyjnie unikać tłuszczy - jesz je, chudniesz , pozbywasz się przewlekłych chorób i odzyskujesz pełnię zdrowia. To przyszłość medycyny naturalnej, która już teraz jest w zasięgu twojej ręki! Joseph Mercola ujawnia rewolucyjną teorię, która podważa fundamenty współczesnej dietetyki. Musisz przestać liczyć kalorie i katować się dietami opartymi na beztłuszczowych posiłkach. Kluczem do zachowania zdrowia jest dostarczania organizmowi dobrego paliwa, które przyspiesza metabolizm i oczyszczanie z toksyn. Z przełomowej książki doktora Mercoli dowiesz się: - jak dużo i jakich tłuszczy powinieneś jeść, - co jest zdrowsze: masło i smalec czy chleb, - jak zmienić swoje odżywianie, by efektywnie i zdrowo schudnąć, - jaki rodzaj ruchu jest dla ciebie najzdrowszy, - jak dzięki diecie tłuszczowej i Mitochondrialnej Terapii Metabolicznej odzyskać zdrowie. Przejmij kontrole nad swoim zdrowiem już dziś! __ Dr Joseph Mercola jest słynnym lekarzem i światowej sławy autorytetem w dziedzinie medycyny naturalnej. Specjalizuje się w naturalnych metodach odnowy biologicznej, a jego badania i działalność na tym polu zaowocowały wprowadzeniem wielu potrzebnych zmian do obecnego systemu opieki zdrowotnej. Jako lekarz przez dwadzieścia pięć lat sprawował opiekę medyczną nad tysiącami pacjentów, a w 1997 roku stworzył stronę internetową uznaną za najlepsze na świecie źródło wiedzy o naturalnych metodach leczenia, którą odwiedza miesięcznie ponad 1 500 000 unikalnych użytkowników, a jego fanpage śledzi prawie 1 800 000 obserwatorów. Doktor Mercola to nie tylko autor bestsellerowej książki, ale także specjalista, pojawiający się często w roli eksperta w takich mediach, jak: CNN, Fox News, ABC News Today, Washington Unplugged CBS i The Dr. Oz Show.
„Fryzjerstwo jest sztuką, za pomocą której można podkreślić i wyeksponować piękno w każdym człowieku”.
Katarzyna Maza
„Książka ta doskonale systematyzuje i w jasny sposób przedstawia zasady koloryzacji. Jest dobrym materiałem dla osób zarówno zaczynających swoją przygodę z profesjonalnym fryzjerstwem, jak i pragnących sobie przypomnieć najważniejsze tajniki zabawy kolorami. Polecam, bo w zrozumiały sposób dociera do każdego”.
Lucjan Szajbel, trener kadry CMC Poland
W poradniku Moja teoria koloru autorka dzieli się swoim doświadczeniem, a zarazem zachęca do spojrzenia z innego punktu widzenia na koloryzację.
Poza dużą dawką wiedzy teoretycznej znajdziesz w nim również:
- ćwiczenia oraz testy wspomagające naukę;
- gotowe przepisy na mieszanki farbujące i szampony rozjaśniające;
- wiele ciekawostek, które na pewno Cię zaskoczą;
- ilustracje i grafiki pomagające lepiej zrozumieć niektóre zagadnienia;
- miejsca na notatki.
W tworzeniu poradnika wzięli udział Ireneusz Harbuz i Lucjan Szajbel.
Katarzyna Maza – fryzjer z wykształcenia, zamiłowania i pasji. Wielbicielka koloru kreatywnego. Członek federacji CMC (Confederation Mondiale Coiffure). Szkoliła się pod okiem najlepszych trenerów w różnych akademiach, ale najwięcej zawdzięcza Kreator Academy, którą tworzą fantastyczni ludzie pełni pasji: Ireneusz Harbuz, Lucjan Szajbel i Beata Bromboszcz. Jej praca to nie tylko wykonywanie usług fryzjerskich, ale również konkursy, zawody, treningi, akcje charytatywne, wyjazdy i szkolenia.
Pojęcia „Medycyna oparta na dowodach naukowych” lub „Praktyka medyczna oparta na wiarygodnych i aktualnych publikacjach” (evidence-based medicine – EBM) tylko w zupełnie wyjątkowych przypadkach mogą nie być znane dzisiejszym studentom medycyny, zdrowia publicznego i innych nauk o zdrowiu. Niejednokrotnie jednak absolwenci tych kierunków, mimo że często posiadają wysokospecjalistyczną wiedzę w swojej dziedzinie, szybko wpadają w znużenie po zetknięciu się ze źródłową literaturą naukową. Artykuły naukowe są zwykle nasycone terminologią, która w małym stopniu koresponduje z wiedzą z zakresu anatomii, biochemii, fizjologii, patologii i przedmiotów klinicznych, a to często zniechęca do ich czytania. Ta książka jest przeznaczona właśnie dla tych zniechęconych osób, których nie zadowala przyjmowanie wiedzy ze źródeł pośrednich.
„Potrzebujemy mniej badań, ale badań lepszych i dobrze uzasadnionych”
(Douglas G. Altman, BMJ, 1994)
Kierując się zacytowaną wyżej myślą, autorzy krótko omówili najważniejsze problemy dotyczące badań ilościowych w medycynie i naukach o zdrowiu. Wykorzystali przy tym swoje doświadczenie związane z udziałem w wielu projektach naukowych i z wieloletnim nauczaniem. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, którzy chcą swobodnie korzystać ze źródłowej literatury naukowej i samodzielnie oceniać wiarygodność wyników badań. Autorzy wyrażają też nadzieję, że jej lektura zachęci do rozwijania umiejętności i do udziału w rzetelnych badaniach naukowych.
BYŁ JEDNYM Z NAJLEPSZYCH PIŁKARZY WSZECH CZASÓW.ALE TAK NAPRAWDĘ WIEDZIANO O NIM NIEWIELE. Pel zdobył 1283 goli w 1367 meczach.Jako jedyny piłkarz w historii trzykrotnie sięgnął po mistrzostwo świata w piłce nożnej.Jest uważany za najlepszego piłkarza XX wieku, obok Diega Maradony.Pel jako Król Futbolu nie był człowiekiem, był zjawiskiem. Urodziłem się, by grać w piłkę nożną, tak jak Beethoven urodził się, by pisać muzykę, a Michał Anioł, by malować.mówił o sobie Ale oprócz tego, że był artystą sportu, miał swoją historię prywatną.Podróż, która zawiodła Pel na największe światowe stadiony i do serc milionów kibiców, rozpoczęła się w domku z dziurawym dachem w sercu Minas Gerais, we wschodniej Brazylii. Edson Arantes do Nascimento, bo tak naprawdę nazywał się Pel, przez kolegów z boiska zwany Gasolina, był synem piłkarza, a jego talent został szybko zauważony. Od 15. roku życia podbijał serca kibiców i ciężko pracował na miano Króla Futbolu. Kiedy zakończył karierę na boisku, został ministrem sportu Brazylii, prezesem kilku klubów piłkarskich, komentatorem sportowym, a nawet aktorem. Stronił od skandali, dlatego niewielu ludzi wie o kulisach jego rozwodów, sekretnych romansach, wzgardzonych przyjaźniach i problemach podatkowych. Z relacji najbliższych wyłania się obraz człowieka, który musiał pogrzebać swoje ideały jako minister sportu, który mocno przeżył śmierć córki i identyfikację jej ciała, który musiał poradzić sobie z kłopotami syna powiązanego z handlem narkotykami Poznajcie prywatną stronę opowieści o Pel, stronę, bez której nie mogłaby zaistnieć ta zapisana złotymi literami w historii sportu. OTO OPOWIEŚĆ O CZŁOWIEKU Z KRWI I KOŚCI UKRYTYM ZA LEGENDĄ SPORTU.KSIĄŻKA ZAWIERA TABELĘ ZE SZCZEGÓŁOWYM WYKAZEM ROZEGRANYCH PRZEZ PEL MECZÓW I STRZELONYCH PRZEZ NIEGO GOLI W TRAKCIE ZAWODOWEJ KARIERY.
Choroby układu oddechowego są najczęstszymi schorzeniami u dzieci na całym świecie. Wczesne rozpoznanie i właściwe leczenie tego typu chorób jest niezwykle istotne i może pomóc w zapobieganiu ich powikłaniom i minimalizowaniu negatywnych skutków dla zdrowia dzieci. Dlatego rola pediatry i lekarza rodzinnego w ustaleniu diagnozy, oceny potrzeby hospitalizacji oraz metody leczenia jest bardzo ważna, zwłaszcza, że wiele się zmieniło w ostatnich latach, szczególnie w odniesieniu do antybiotykoterapii w chorobach dróg oddechowych. Publikacja Choroby układu oddechowego u dzieci, poza omówieniem objawów, zasad diagnozowania i różnicowania oraz leczenia chorób układu oddechowego zawiera cenne wskazówki, jak właściwie przeprowadzić wywiad lekarski, na co zwrócić uwagę podczas obserwacji objawów w trakcie badania, jak poradzić sobie w nagłych sytuacjach, ale także jak empatycznie i z wyczuciem komunikować się z małym pacjentem oraz jego opiekunami. Nieocenionym walorem książki są przykładowe sytuacje, dialogi, opisy przypadków oraz wyróżnione najważniejsze informacje do zapamiętania.
Tom 1 z serii "Szermierka. Sztuka i sport" pod redakcją Andrzeja Nowakowskiego Seria "Szermierka. Sztuka i sport" to projekt będący kolektywną inicjatywą osób związanych ze środowiskiem szermierczym oraz akademickim, stanowi odpowiedź na brak dostatecznej reprezentacji tego sportu w polskim środowisku wydawniczym. Poprzez prezentację wybranych wartościowych tekstów z całego świata, ma on na celu popularyzację szermierki ze względu na jej bogatą tradycję oraz równie wyjątkową współczesność. Pierwszą książką z serii jest uznana za granicą publikacja pt. Jak walczyć na szpady? Metoda "Fantastycznej Czwórki" autorstwa francuskiego szermierza - Clmenta Schrepfera. Tytuł ten stanowi podsumowanie ponad dwudziestu lat spędzonych aktywnie na planszy. Wykorzystując zdobyte w tym czasie doświadczenie oraz wiedzę, Schrepferowi udało się opracować jedyny w swoim rodzaju podręcznik, omawiający cztery najważniejsze zasady dotyczące treningu oraz późniejszej walki. Seria adresowana jest nie tylko do szermierzy, lecz także do tych z Was, którzy dopiero rozważają postawienie pierwszych kroków na planszy. Jej głównym celem jest ukazanie szermierki jako sportu ponadczasowego oraz inkluzywnego, wymykającego się wszelkim fizycznym ograniczeniom. Stanowi otwarte zaproszenie do zgłębienia tej wymagającej, aczkolwiek - a może nawet przede wszystkim - pięknej sztuki. Projekt został objęty patronatem Stowarzyszenia Polskich Weteranów Szermierki i Polskiego Związku Szermierczego. "Ta książka jest dla wszystkich, dla których szermierka jest najpiękniejszą spośród dyscyplin sportowej rywalizacji. Polecam ją szczególnie tym, którzy pragną poprawić swoje wyniki w szpadowych walkach na szermierczej planszy. Znajdziecie w niej mnóstwo uwag i praktycznych wskazówek do natychmiastowego zastosowania. Innowacyjne podejście do taktycznych aspektów rywalizacji, które autor proponuje, to także moim zdaniem swoiste uchylenie rąbka tajemnicy, jak przygotowują, planują i prowadzą walkę szpadzistki i szpadziści znad Sekwany. Książka przeznaczona jest zarówno dla początkujących szermierzy, jak i dla zawodników klasy mistrzowskiej." Aleksander Atanassow
Everything you need to know about brewing, using, and enjoying coffee at home, featuring more than 40 recipes, from morning cup to coffee-spiked nightcap.
This entertaining and informative coffee book from the cofounders of Sprudge, the world’s most popular coffee website, shows readers the many ways they can enjoy coffee at home, from detailed instructions on countertop brewing methods like Chemex, AeroPress, and French press to recipes that use coffee as an ingredient in cocktails, milkshakes, floats, and even a spice rub. Whether you use an automatic coffee maker or a fancy La Marzocco espresso machine, this book will build your coffee-crafting knowledge, with recipes such as Caffe con Panna (a shot of espresso topped with whipped cream), Affogato (espresso poured over ice cream), a coffee-chocolate syrup, and the classic Espresso Martini. The book also includes tips and guidance on the gear you need to create the home coffee experience that’s right for you; expert instructions for more than two-dozen brewing methods for coffee and espresso; and sections on how to build a mug collection and how to find the best coffee beans on the market.
Part barista recipe book, part mixology book, But First, Coffee has all the coffee recipes you need to keep the java flowing from morning to night. Anyone searching for coffee gifts need look no further—But First, Coffee covers every possible way to enjoy this crucial beverage
"Znam wielu ludzi, którzy po lekturze książek Allena Carra całkowicie odmienili swoje życie".
Sir Richard Branson
- Wyjątkowa metoda, niewymagająca silnej woli
- Usuwa uzależnienie od cukru rafinowanego i przetworzonych węglowodanów
- Działa łatwo, natychmiastowo, bezboleśnie i na stałe
- Pozwoli ci odzyskać kontrolę nad własnym życiem
Metoda Easyway Allena Carra to najskuteczniejsza metoda rzucania palenia na świecie. Pomogła zerwać z nałogiem milionom palaczy. Działa poprzez obnażanie mechanizmów "prania mózgu", które sprawia, że pragniemy rzeczy, które nam szkodzą.
"Dobry cukier, zły cukier" podejmuje temat największej żywieniowej bolączki naszych czasów: uzależnienia od cukru rafinowanego i przetworzonych węglowodanów, będącego przyczyną ogólnoświatowej epidemii otyłości oraz cukrzycy typu 2. Uzależnienie od cukru i węglowodanów działa praktycznie od urodzenia, na szczęście, kiedy już uda Ci się od niego uwolnić z pomocą Easyway, będziesz mógł cieszyć się lepszym zdrowiem, większą energią, lepszą sylwetką i szczęśliwszym, zdrowszym stylem życia.
Przeczytaj "Dobry cukier, zły cukier" i ciesz się upragnioną wagą do końca życia.
Dla większości z nas układ odpornościowy stanowi zagadkę - to niewidzialna, skomplikowana sieć komórek, receptorów i przekaźników, której prawidłowości działania nie sposób skontrolować według ustalonych norm. Mimo to rzutuje ona na każdy aspekt naszego zdrowia, wpływając na przebieg prawie wszystkich znanych ludzkości chorób, a niekiedy także je wywołując. Wiele powiedziano na temat "wzmacniania" odporności, tylko co to dokładnie oznacza i co zrobić, jeśli twój układ odpornościowy nie potrzebuje akurat wzmocnienia?W swojej książce dr Heather Moday wyjaśnia, że dla większości z nas najważniejsza jest równowaga układu odpornościowego. Opierając się na wielu nowatorskich badaniach i fascynujących studiach przypadków, lekarka tłumaczy, że układ odpornościowy jest elastyczny, a na jego działanie w dużym stopniu wpływają nasze zachowania, dieta, nawyki i otoczenie. Wyróżniła ona cztery podstawowe immunotypy - tlący się, słaby, hiperaktywny i zbłąkany - których działanie stanowi podstawę braku równowagi immunologicznej, często prowadzącej do chorób, przewlekłych stanów zapalnych, infekcji, alergii i autoimmunizacji. Określając swój immunotyp, możesz podjąć odpowiednie działania i dokonać indywidualnych zmian w stylu życia, które pomogą twojemu układowi odpornościowemu w optymalnym funkcjonowaniu.Ta książka stanowi rewolucyjne podejście do tworzenia indywidualnego stylu życia i diety, sprzyjających większej odporności i witalności oraz długowieczności.Dr. Heather Moday jest dyplomowanym alergologiem i immunologiem, a także lekarzem medycyny integracyjnej i funkcjonalnej. Należy do wyselekcjonowanej grupy najlepszych ekspertów w dziedzinie wellness. Założycielka The Moday Center, gdzie pomaga ludziom w odzyskaniu zdrowia poprzez kompleksowe programy zmiany stylu życia, które koncentrują się na odwracaniu chorób przewlekłych i tworzeniu optymalnego samopoczucia. W swojej pracy łączy naukę z holistycznym podejściem do ciała i ducha. Wierzy, że wszyscy mamy wrodzoną zdolność uzdrawiania, gdy otrzymujemy odpowiednie narzędzia, wsparcie i pożywienie.
Refleksja humanistyczna nad sprawami trapiącymi ludzkość wydobywa wyspecjalizowane nierzadko wątki (jak epidemia, uzależnienie, dysfunkcja) i czyni z nich zagadnienia uniwersalne, a więc wspólne, ogólnoludzkie. Takie poszerzanie perspektyw pozwala na zaproszenie do dyskusji przedstawicieli różnych dyscyplin oraz co równie istotne budzi społeczną świadomość i wrażliwość. Autorki i Autorzy tekstów pomieszczonych w tym tomie bacznie przyglądają się fenomenom kulturowym, literaturze, językowi i komunikacji, oswajają sytuacje kryzysowe i nadzwyczajne poprzez ich wielostronne oświetlenie. Dzięki zróżnicowaniu stylów, gatunków i epok poddanych oglądowi zyskujemy nie tylko przekonanie o niejednorodności przestawień epidemii, chorób, patologii ale jesteśmy jako społeczeństwo lepiej przygotowani do kolejnych trudnych zdarzeń i sytuacji granicznych. Z recenzji dr hab. Agnieszki Kuli, prof. UAM Dominantą tomu łączącą zawarte w niej teksty jest zgodnie z tytułem publikacji perspektywa maladyczna, dodatkowo doprecyzowana w poszczególnych kategoriach tytułowych. Stąd uwaga badaczy została skupiona na topice epidemicznej powiązanej z różnymi chorobami, a także patologiami. Atutem książki jest z całą pewnością zaprezentowana wieloperspektywiczność spojrzenia na wspomniane wyżej zagadnienia, bo choć wszystkie głosy badaczy pomieszczone w tomie można połączyć wspólnym mianownikiem nauk humanistycznych, to w konkretnych rozwiązaniach różnią się one w znaczący sposób. []Sam pomysł tomu oceniam jako niezwykle trafny, bowiem nie tylko wpisuje się on w coraz popularniejszy (także w naszym kraju) dyskurs chorobowy, ale też podejmuje problematykę, od której w ostatnich latach nikt z nas nie mógł uciec: doświadczenia pandemicznego i powszechnego zagrożenia coraz groźniejszymi chorobami, które, jak pokazały ostatnie lata, potrafią zdezorganizować nie tylko funkcjonowanie służby zdrowia, ale też życie społeczne i kulturalne. Uwidocznienie, że tego typu sytuacja nie jest wyłącznie znakiem współczesności, ale ma swoje (różne) źródła w minionych wiekach, pozwala inaczej spojrzeć na otaczającą nas rzeczywistość. Z recenzji dr. hab. Marka Kurkiewicza, prof. UKW
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?