Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
My New Roots is packed with more than one hundred simple and mouth-watering vegetarian recipes, including fragrant courgette and coconut noodle soup, homemade ginger ale, comforting chocolate chilli and a decadent chai upside-down plum cake. Whether you're vegetarian or vegan or just want to introduce more plants into your diet, there are so many seasonal options to choose from in this beautiful book. My New Roots embraces all-natural ingredients - so you can have as much as you want and know that it's good for your body.
With options that are free from sugar and gluten, these seasonal, healthy recipes are designed to taste incredible, satisfy your appetite and make you feel fantastic. Sarah Britton's healthy eating blog My New Roots draws over half a million views a month with her vibrant vegetarian dishes. This beautiful book puts delicious and irresistible whole foods at the centre of every plate.
Morgan McGlynn, expert cheesemaker, owner of the Muswell Hill Cheese Shop and resident cheese expert on Channel 4's Sunday Brunch brings you this complete and comprehensive guide to making cheeses. The Modern Cheesemaker shows you how to make 18 cheeses, from the rich and gooey, to the wonderfully stinky, and all the cheeseboard favourites - including simple, fresh cheeses such as mozzarella and ricotta, working up to salty and versatile halloumi, feta and paneer, perfect, melting Swiss cheese, through to aged Cheddar and Brie. Starting from the very basics of the making process, with a guide to milk types and the seasonal nature of cheese, The Modern Cheesemaker will deepen your understanding of this essential ingredient and its production.
The equipment you will need is thoroughly explained and readily available and by following the easy-to-use instructions and Morgan McGlynn's expert tips, you'll soon learn how to become your own artisan cheesemaker. To reap the rewards of your hard work, there are also over 40 recipes for delicious cheese-based dishes to make, along with guides to flavouring cheese and suggested accompaniments to make the most of flavour pairings. 'From the first time I met Morgan I knew she was a special talent.
In Everyday Harumi, now reissed as an attractive jacketed paperback, Harumi Kurihara, Japan's most popular cookery writer, selects her favourite foods and presents more than 60 new home-style recipes for you to make for family and friends. Harumi wants everyone to be able to make her recipes and she demonstrates how easy it is to cook Japanese food for every day occasions without needing to shop at specialist food stores. Using many of her favourite ingredients, Harumi presents recipes for soups, starters, snacks, party dishes, main courses and family feasts that are quick and simple to prepare, all presented in her effortless, down-to-earth and unpretentious approach to stylish living and eating.
Every recipe is photographed and includes beautiful step-by-step instructions that show key Japanese cooking techniques. Texture and flavour are important to Japanese food and Harumi takes you through the basic sauces you can make at home and the staples you should have in your store cupboard. Photographed by award-winning photographer Jason Lowe, this warm and approachable cookbook invites you to cook and share Japanese food in a simple and elegant style.
Drodzy Smakosze!
Przedstawiając wam te średniowieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni.
Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku zuppa.
Niewiele znamy średniowiecznych dzieł kulinarnych, dopiero na początku XIV stulecia skrybowie i kuchmistrze zaczęli spisywać na pergaminie traktaty, kopiowane ręczne, a potem wielokrotnie przedrukowywane.
W tych książkach kucharskich zawarte jest dziedzictwo kuchni rzymskiej, wrażenia z podroży na Wschód i smakołyki szykowane przez kuchmistrzów z najznamienitszych dworów europejskich.
Dzięki wprowadzeniu przypraw korzennych, rozwojowi hodowli, karczowaniu lasów pod nowe uprawy mogła się pojawić kuchnia bardziej zróżnicowana i dostępna nie tylko dla wybrańców. Wykorzystuje ona produkty sezonowe, zapoczątkowuje łączenie rozmaitych składników i smaków. Kuchnia średniowieczna to rozkosz dla oka i podniebienia; kucharz wprowadza w życie słynne zalecenie greckiego lekarza Hipokratesa: „Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Autorzy średniowiecznej literatury kulinarnej dbają, by dostosować przepisy do ówczesnych zaleceń zdrowotnych. Niezastąpiony hipokras – średniowieczne wino z przyprawami korzennymi – przypomina o przywiązaniu tamtej epoki do Hipokratesa. Średniowieczni lekarze i kuchmistrze, choć nie znali dokładnego składu rozmaitych potraw, dostrzegali już wówczas ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Kasztany jadalne, śledzie, cebulę, pory i inne produkty zaleca się dziś jako źródło kwasów omega 3, mikro- i makroelementów oraz przeciwutleniaczy.
Życzymy wam więc wybornych potrawek, polewek, pasztetów, placuszków..., którym smaku dodaje kulinarna podroż w głąb dziejów!
Najnowszy katalog dotyczący monet Zygmunta III Wazy, tym razem dotyczący szelągów koronnych z mennicy wschowskiej. Napisany przystępnym językiem, bardzo bogato kolorowo ilustrowany katalog dotyczący tego rodzaju monety królewskiej.
W książce „Chronologia portretów Zygmunta III na trojakach z mennicy lubelskiej” wyodrębniono 48 typów portretów króla oraz ustalono ich chronologię. Jest to praca pionierska. Wyodrębnienie portretów Zygmunta III oraz określenie kolejności ich występowania ma podstawowe znaczenie przy katalogowaniu własnych zbiorów.
Ze „Wstępu”:
Celem niniejszej książki jest wyodrębnienie typów portretów Zygmunta III występujących na trojakach lubelskich, a następnie – o ile to możliwe – ustalenie ich chronologii. Chronologia portretów Zygmunta III na trojakach lubelskich jest zagadnieniem nie poruszanym jak dotąd w literaturze numizmatycznej. Wobec fragmentarycznego i wycinkowego zachowania dokumentów źródłowych, podstawę niniejszego opracowania stanowi więc materiał numizmatyczny. Przy pracy nad Chronologią portretów… (…) materiał badawczy obejmował ponad 2000 egzemplarzy monet.
(…)
Z dwóch zadań, które sobie postawiłem, znacznie łatwiejsze było pierwsze – wyodrębnienie typów portretów Zygmunta III. Do realizacji tak określonego celu wystarczyła jedynie pewna spostrzegawczość i prosta analiza materiału badawczego. Znacznie trudniejsze było zadanie drugie – ustalenie chronologii wyszczególnionych typów portretów.
(…)
Wyodrębnienie i ustalenie chronologii portretów Zygmunta III Wazy nie jest tylko wartością samą w sobie. Posiada również fundamentalne znaczenie przy tworzeniu katalogu trojaków lubelskich (nad którym prace są już dość zaawansowane). Jest to warunek niezbędny aby konstrukcja katalogu była logiczna, prosta i zrozumiała dla odbiorcy.
"You only live once - but if you work it right, once is enough." Joe E. LewisNow that you're 40, seize the day and have a mid-life adventure instead of a crisis! Now you have the experience and wisdom to accomplish anything you set your mind to. Whether it's starring as an extra in a film, researching your family tree or seeing the new year in on Copacabana Beach in Rio, it's time to try all the things you've never done before.
Fibre plays an essential part in a healthy diet, but most people don’t get enough. Few of us know how much we should be consuming or how to increase our daily intake. This book answers these questions in detail and provides 70 delicious, fibre-rich recipes that will become favourites in your household.
The Healthy Fibre-rich Cookbook covers the most recent developments and nutritional knowledge about fibre. There’s no need to buy a whole range of specialist ingredients; it’s simply about adjusting your meals and eating habits. Here you will find a wide range of up-to-date recipes to inspire you throughout the day and show how easy it is to incorporate more fibre into your diet. This will include:
– Buttermilk banana pancakes
– Smoked paprika babaganoush
– Chicken empanadas
– Roasted vegetable and butterbean crumble
– Wholemeal spelt and honey biscuits
With this book you will get to know your gut, increase your fibre intake and feel better.
Najważniejsze typy czołgów z lat drugiej wojny światowej historia ich powstania i udziału w walkach oraz ich parametry techniczne. W tej bogato ilustrowanej publikacji Thomas Anderson, znawca militariów z okresu drugiej wojny światowej, przedstawia wszystkie typy czołgów, które odegrały większą rolę podczas tego konfliktu, zarówno te w wojskach niemieckich i ich sojuszników, armiach Włoch i Japonii, jak i czołgi w siłach pancernych państw alianckich ZSRS, USA, Wielkiej Brytanii i Francji. Dokładnie opisuje poszczególne typy, a także podaje szczegółowe zestawienia ich danych taktyczno-technicznych. Przeglądu tego dopełniają liczne niepublikowane dotąd zdjęcia i fragmenty relacji świadków.
Allen Carr adresuje swoją książkę do wszystkich, którzy czują, że przekroczyli już bezpieczną granicę i szczerze chcą zerwać z nałogiem, który podstępnie wkradł się w ich życie, niszczy je i nie pozwala się nim cieszyć. Jak nikt inny dotąd – Allen Carr - wyjaśnia szczegółowo, dlaczego ludzie piją i jak można się wydostać z tego, co nazywa alkoholową pułapką.
„Prosta metoda jak skutecznie kontrolować alkohol” Allena Carra to krok milowy w naszym pojmowaniu problemu alkoholizmu, dotykającego coraz częściej nie tylko osoby z marginesu społecznego, lecz także twórców, ludzi biznesu, lekarzy czy gospodynie domowe. Allen Carr w „Prostej metodzie jak skutecznie kontrolować alkohol” koncentruje się na prawdziwych powodach, dla których sięgamy po kolejny kieliszek, obalając tym samym mity kreowane przez współczesny świat m.in. o alkoholu, jako atrybucie życia towarzyskiego i synonimie udanej zabawy. Autor udowadnia, że wystarczy wyzbyć się złudzeń co do rzekomego pozytywnego działania alkoholu i wpajanych nam od dzieciństwa wzorców zachowań, a przestaniemy być niewolnikami drinka.
„Prosta metoda jak skutecznie kontrolować alkohol” rozszyfrowuje mechanizm tzw. ‘pułapki alkoholowej’ i pokazuje dlaczego, mimo świadomości nadużywania alkoholu, tkwimy w nałogu.
Allen Carr, twórca unikalnej metody rzucania palenia Easyway, odkrył, że jego metoda jest równie skuteczną pomocą przy wychodzeniu z każdego nałogu, którego natura jest głównie mentalna. Jego poradnik „Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie”, przetłumaczony na ponad 20 języków, sprzedał się już w ponad 11 milionach egzemplarzy na całym świecie i nieprzerwanie króluje na światowych listach bestsellerów. Osoby na całym świecie, które rzuciły palenie wyłącznie po przeczytaniu książki deklarują, że są szczęśliwe, że wreszcie i na zawsze odzyskały wolność.
Dyktatorzy mody to książka znakomita na prezent, bogato ilustrowana, w twardej oprawie i starannej szacie edytorskiej. Kto uwolnił kobiety z gorsetów?Kim była matka chrzestna stylu punk?Dlaczego zginęli Maurizio Gucci i Gianni Versace?Którego ze słynnych projektantów nazywano "Małym Księciem" mody? Biografie wybitnych projektantów są często nie mniej ciekawe niż tworzone przez nich kreacje. Wielki świat mody to przede wszystkim pokazy, wybiegi i haute couture, ale również nazwiska znanych kreatorów, których wizje zmieniają oblicze branży i styl ubierania się milionów ludzi. Któż nie zna takich postaci jak: Chanel, Dior, Gucci, Versace czy Yves Saint Laurent? Projektanci mody to zazwyczaj osoby nietuzinkowe, utalentowane, o dużej wyobraźni, silnej osobowości i o życiorysach często naznaczonych traumą. Najnowsza książka Iwony Kienzler opowiada o najważniejszych dyktatorach światowej mody, ich sukcesach, wzlotach i upadkach, odsłaniając jednocześnie kulisy ich prywatnego życia.
Dziennik inspiracji to wyjątkowy planner i przewodnik w jednym, przygotowany specjalnie dla ciebie przez doświadczoną terapeutkę i mentorkę kobiet - Alinę Adamowicz, znaną jako @alka_positive.Praca z nim wspiera w rozwoju osobistym, dodaje sił i dobrej energii do działania. Pomaga odbudować pewność siebie oraz poczucie własnej wartości, uporządkować życiowe cele i priorytety. Znajdziesz w nim inspirujące afirmacje i ćwiczenia oparte na psychologii pozytywnej.Jest tu też sporo miejsca na osobiste zapiski i notatki. Dzięki temu łatwiej ci będzie planować każdy dzień i osiągać rezultaty, których pragniesz.Pozwól sobie na wszystkie emocje, które pojawią się, gdy będziesz przechodziła przez kolejne zadania. Bądź dla siebie wyrozumiała i życzliwa w momentach, w których zrobi się trudniej. Daj sobie czas, prowadź dziennik w swoim tempie, a jeśli zechcesz, rób przerwy. To twoja bezpieczna przestrzeń, aby lepiej zrozumieć siebie, swoje myśli i uczucia oraz zaopiekować się sobą jak najlepsza przyjaciółka.Prowadzenie tego dziennika jest naprawdę łatwe. Nie będziesz musiała się zastanawiać, co i kiedy robić - podpowie ci wszystko, co trzeba. Każdy może go prowadzić! I zacząć pracę z nim w dowolnym momencie w roku.
Monografia jest dziełem studentów – członków Studenckiego Koła Naukowego Res Anatomiae Animalium, działającego przy Katedrze Nauk Podstawowych i Przedklinicznych Instytutu Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Ta niezwykle pracowita i ambitna grupa młodych ludzi prezentuje w niej wyniki swoich badań. Aleksander Butkiewicz i Paulina Kaźmierczak dokonali porównania budowy anatomicznej żołądka i jelit u wybranych gatunków z podrzędów Ruminantia i Cameliformes. Szymon Graczyk przeanalizował zaopatrywanie rdzenia kręgowego w krew tętniczą u świni domowej (Sus scrofa domestica), a Arkadiusz Grzeczka strukturę splotu ramiennego (plexus brachialis) oraz unerwienie kończyny piersiowej rysia euroazjatyckiego (Lynx lynx). Katarzyna Hylińska skupiła się na wybranych anomaliach rozwojowych zębów u psów i kotów, natomiast Patrycja Jankowska na morfometrii porównawczej nerek u wybranych parzystokopytnych (Artiodactyla).
Pierwsza książka gwiazdy wśród rysowniczek i rysowników mangi Camilli D’Errico przeznaczona dla dorosłych. Znajdziecie tu portrety, fantazyjne wzory i inne jej dzieła, które zachwycają kolekcjonerów na całym świecie. Komponowanie swojej palety barw dla mistrzowskiej kreski artystki przynosi radość i satysfakcję.
Czy jest ktoś, kto nie słyszał o wypadku na Giewoncie latem 2019 roku? Czy jest ktoś, kto nie śledził, nie komentował, nie angażował się emocjonalnie w walkę o życie grotołazów uwięzionych nieco wcześniej w Jaskini Wielkiej Śnieżnej? Jeśli wydaje Wam się, że wiecie o tych wypadkach sporo, po przeczytaniu tej lektury zrozumiecie, że wiedzieliście niewiele!Niezwykle trudne akcje, ogromna presja środowiska jaskiniowego, wreszcie hejt, w którego cieniu ratownicy TOPR-u jak zwykle bez wielkich słów narażali swoje życie. Akcji w Jaskini Wielkiej Śnieżnej przyglądał się cały ratowniczy świat. Gdy przyjaciele uwięzionych grotołazów krzyczeli: "Robicie za mało!", koledzy z innych górskich służb mówili: "Robicie zdecydowanie za dużo!".W Polsce wrzało, tymczasem w domach ratowników TOPR-u w trwodze wypatrywano powrotu mężów, ojców, synów. A gdy pioruny waliły w Giewont, zabijając cztery osoby i raniąc ponad sto pięćdziesiąt, pojęcie górskiej tragedii nabrało innego charakteru. Masowy wypadek turystyczny! Teraz już wszystko może się wydarzyć.Ta książka to dokument - relacje ratowników TOPR-u, świadków i ofiar wypadków, opinie ekspertów, głos środowisk górskich. I kobiet - matek, żon, partnerek. Tych, które muszą cierpliwie czekać. To książka pełna emocji - strachu, smutku i bólu. Wszystkie iskry nadziei, które zapalają się na chwilę w opowieściach bohaterów, szybko gasną. Tak jakby Tatry mówiły: "Żarty się skończyły!". Pozostaje śmierć, która nie ma nic wspólnego z romantyzmem. Jak ze stratą najbliższych radzą sobie ci, którzy zostają? Co widzą i czują, patrząc na Tatry?Opisane historie każą ponownie zastanowić się, czy można narażać kilka istnień, ratując jedno życie. Czy można narażać jedno życie, ratując wiele? Jak daleko powinni posuwać się ratownicy i kiedy mają prawo powiedzieć: "Dość. Zrobiliśmy wszystko, co mogło być zrobione"?Ta książka stawia również nam, turystom, ważne pytanie: "Jak wiele możemy oczekiwać od ratowników?".Beata Sabała-Zielińska - rodowita góralka, publicystka i dziennikarka radiowa, przez lata związana z Radiem ZET. Autorka i współautorka książek o Zakopanem. Zajmuje się głównie tematyką górską. Jej książki "TOPR. Żeby inni mogli przeżyć" i "Pięć stawów. Dom bez adresu" przez kilka tygodni nie schodziły z list bestsellerów. Pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie prowadzi studencką rozgłośnię UJOT FM.
KULISY DZIAŁANIA NAJWAŻNIEJSZEJ GÓRSKIEJ ORGANIZACJI RATOWNICZEJ W POLSCETOPR, instytucja z ponad 100-letnią tradycją, to hermetyczne środowisko ludzi, którzy "robią swoje", nie bardzo o tym rozprawiając. Bo kto zrozumie ich strach, gdy zaglądają śmierci w oczy? Kto poczuje to brzemię odpowiedzialności za kolegów i ratowanego? Dla kogo te kilka słów: "uroczyście przysięgam pod słowem honoru" będzie życiowym mottem?TOPR to ludzie zwyczajni, a jednak - wyjątkowi. Ich życie pełne jest determinacji, bólu, nadziei i cudów. Przy tym ci niezłomni bohaterowie pozostają ludźmi z krwi i kości, którzy na zmianę słyszą: "Robicie za mało!" i "To zdecydowanie za dużo!". Presja środowiska i hejt są ogromne - wystarczy wspomnieć głośną akcję w Jaskini Wielkiej Śnieżnej czy masowy turystyczny wypadek na Giewoncie, kiedy to efekty górskiej tragedii dotknęły wielu zwyczajnych ludzi.TOPR to też dokument - pełen relacji ratowników, świadków i ofiar wypadków, ekspertów. To głos środowisk górskich, także tych za kulisami - matek, żon, partnerek. Tych, które jak w dawnych opowieściach czekają cierpliwie na powrót swoich mężczyzn. W ich życiu oprócz miłości na co dzień jest też śmierć, która z romantyzmem nie ma nic wspólnego. Jak radzą sobie ze stratą najbliższych? Co widzą i czują, patrząc na Tatry? A co myślą sami ratownicy, gdy każdy kolejny dzień może być dla nich ostatnim? Kiedy mają prawo powiedzieć "Dość. Zrobiliśmy wszystko, co mogło być zrobione?".Tego wszystkiego dowiedzieć się można z niezwykłej serii Beaty Sabały-Zielińskiej - jedynej osoby w Polsce, której udało skłonić się członków TOPR-u do mówienia o sobie.Beata Sabała-Zielińska - rodowita góralka, publicystka i dziennikarka radiowa, przez lata związana z Radiem ZET. Autorka i współautorka książek o stolicy polskich Tatr, Zakopanem. Zajmuje się głównie tematyką górską. Jej książki "TOPR. Żeby inni mogli przeżyć" i "Pięć Stawów. Dom bez adresu" przez długi czas nie schodziły z list bestsellerów. Pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie prowadzi studencką rozgłośnię UJOT FM.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?