Ilustrowany przewodnik
Annelore Bruns, rocznik 1928, przez wiele lat w ośrodkach edukacyjnych dla dorosłych i centrach medycyny alternatywnej przekazywała swoją rozległą wiedzę o biologicznej uprawie owoców i warzyw. Wspierał ją mąż, Hubert Bruns, którego rysunki i tabele stały się podstawą całego szeregu bestsellerowych książek. Obecnie Annelore Bruns prowadzi praktykę w dziedzinie uzdrawiania.
Susanne Bruns, rocznik 1960, poszła w ślady rodziców, chociaż ze studiów ogrodniczych zrezygnowała na rzecz swoich trojga dzieci. Napisała wiele książek na temat upraw biologicznych oraz pracowała w radio i telewizji. Interesuje ją przede wszystkim tradycyjna wiedza poprzednich pokoleń.
Natura żywności
Kontakt z przyrodą ogrodową
Okrywanie i odżywianie gleby
Warzywa – planowanie i uprawa
Zioła i przyprawy ziołowe
Owoce jagodowe w ogrodzie
Drzewa owocowe w ogrodzie
Biologiczna ochrona roślin
Fragment książki
Wstęp
Czymże jest ogród dla współczesnego człowieka? Odpowiedź znajdziemy w marzeniach, z których wyłania się nam skrawek rozświetlonej ukwieconej ziemi, śpiew ptaków, szum drzew i soczyste smaczne owoce - to symbol spokoju, a marzenie o jego posiadaniu to nic innego, jak realizacja naszej podświadomej tęsknoty za rajem utraconym i nieśmiało ujawniane genetyczne wspomnienie i poszukiwanie dzieła skończonego, jakim był -a rzadko jeszcze jest - fragment lasu naturalnego. Las naturalny należy uznać za jedyny element kosmicznego ładu na ziemi, gdzie realizuje się odwieczne misterium zamierania i odnawiania w rytmie pór roku, z nieodzownym wzajemnym powiązaniem ze sobą organizmów żywych, poczynając od ziemi - „matki rodzicielki", wyrastających z niej roślin i żywiących się nimi zwierzętami, a także naszym życiu zależnym od darów natury.
Tworzenie ogrodu zgodnie z prawem natury to nie tylko kreowanie estetycznego krajobrazu - wspomnianego już ładu kosmicznego - ale twórcza praca na świeżym powietrzu, dająca czystą radość, która czasami tylko ożywa we wspomnieniach z dzieciństwa. Teraz w ogrodzie dodatkowo tę radość osłodzi nam relaksujące, pozwalające smacznie spać zmęczenie, ale i pełnowartościowe, słodkie owoce i smaczne warzywa, których w żadnej skali nie można porównać z kupowanymi w sklepach, nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale i ładunek pozytywnej emocji związanej z ich uprawą zgodnie z prawami natury.
Jeśli dotąd być może pielęgnowaliśmy ogród ozdobny, to utrzymanie ogrodu naturalnego nie tylko nie będzie dla nas trudniejsze, ale przez prawidłowy dobór gatunków roślin ułatwi nam ich uprawę.
W ogrodzie naturalnym łąka zastąpi trawnik, a warzywa korzystać będą z zasady płodozmianu i właściwego, służącego im sąsiedztwa. Wspomaganie wzrostu roślin to kompost i wybrane zmielone minerały, a środki ochrony to naturalne odwary, napary ze skrzypu, pokrzywy i wrotycza. Dzięki temu ogród stanie się domem szeregu pożytecznych zwierząt wspierających harmonię życia.
Jak stworzyć od podstaw i cieszyć się fragmentem „raju utraconego", jakim jest ogród naturalny, postaramy się podpowiedzieć Państwu krok po kroku na kolejnych stronach tej książki.
Podstawą do jej napisania było wieloletnie doświadczenie autorów i liczne eksperymenty związane z ogrodnictwem naturalnym, uwzględniające nowe wyniki badań w tej dziedzinie.
Życzymy miłej lektury i radosnej pracy w tym twórczym dziele.
Piotr Kardasz
Ogród naturalnySpis treści
Wstęp 7
1. Natura żywności 8
Kwasowość - zasadowość -równowaga 9
2. Kontakt z przyrodą ogrodową 11
Jednolity ogród albo raj na łonie natury 12
Od trawnika do naturalnej łąki 13
Woda w ogrodzie 14
Żywopłot w ogrodzie ekologicznym 15
Kamienie w ogrodzie ekologicznym 16
Kwiaty w ogrodzie ekologicznym 17 Chwasty - rośliny wskaźnikowe.. 1 7
Rośliny wskaźnikowe 19
Rośliny informujące o strukturze gleby 20
Rośliny informujące o próchnicy w glebie 22
Ile ogrodu potrzebuje człowiek? 23
Narzędzia ogrodnicze 24
Uprawa ziemi w ogrodzie naturalnym 25
Przedwczesne plony 26
Hodowla roślin na parapecie 27
Podlewanie i nawadnianie 28
3. Okrywanie i odżywianie gleby 29
Życie glebowe 30
Powietrze w glebie 32
Mulczowanie 33
Znaczenie nawozu zielonego 35
Stosowanie nawozu zielonego 35
Rośliny strączkowe 39
Próchnica i żyzność gleby 40
Sporządzanie kompostu 42
Zastosowanie kompostu 45
Zaopatrzenie ogrodu w nawóz 46
Wartość pH gleby 52
Najważniejsze nawozy w uprawie biologicznej 54
4. Warzywa - planowanie i uprawa 57
Klasyczny płodozmian 57
Uprawa główna, śródplon, przedplon i poplon 58
Allelopatia i uprawa mieszana 60
Uprawa warzyw 68
Różne sałaty 68
Szpinak 69
Boćwina 69
Kalarepa 72
Rzodkiew, rzodkiewka i rzepa 73
Seler 73
Marchew 74
Cebula 75
Czosnek 76
Por 76
Ogórki 77
Dynia i cukinia 78
Koper włoski 79
Ziemniaki 79
Pomidory 80
Fasola 82
Bób 84
Groch.. 84
5. Zioła i przyprawy ziołowe 85
Domowe mieszanki herbaciane 94
6. Owoce jagodowe w ogrodzie 95
Truskawki 95
Maliny 98
Agrest 100
Porzeczki 103
Borówka wysoka 105
Cytryniec chiński 106
Aronia czarna... 108
7. Drzewa owocowe w ogrodzie 110
Brzoza i sosna w sadzie 111
Sadzenie drzew i krzewów 116
Przycinanie drzew 118
Bielenie drzew 121
Zabiegi pielęgnacyjne i nawożenie w sadzie 122
Choroby i szkodniki owoców 123
8. Biologiczna ochrona roślin 126
Środki ochrony roślin 145
Wykaz literatury 150
Indeks 151
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?