KATEGORIE [rozwiń]

Annelore Bruns

Okładka książki Ogród naturalny. Ilustrowany poradnik

34,00 zł 24,99 zł


Ilustrowany przewodnik Annelore Bruns, rocznik 1928, przez wiele lat w ośrodkach edukacyjnych dla dorosłych i centrach medycyny alternatywnej przekazywała swoją rozległą wiedzę o biologicznej uprawie owoców i warzyw. Wspierał ją mąż, Hubert Bruns, którego rysunki i tabele stały się podstawą całego szeregu bestsellerowych książek. Obecnie Annelore Bruns prowadzi praktykę w dziedzinie uzdrawiania. Susanne Bruns, rocznik 1960, poszła w ślady rodziców, chociaż ze studiów ogrodniczych zrezygnowała na rzecz swoich trojga dzieci. Napisała wiele książek na temat upraw biologicznych oraz pracowała w radio i telewizji. Interesuje ją przede wszystkim tradycyjna wiedza poprzednich pokoleń. Natura żywności Kontakt z przyrodą ogrodową Okrywanie i odżywianie gleby Warzywa – planowanie i uprawa Zioła i przyprawy ziołowe Owoce jagodowe w ogrodzie Drzewa owocowe w ogrodzie Biologiczna ochrona roślin Fragment książki       Wstęp       Czymże jest ogród dla współczesnego człowieka? Odpowiedź znajdziemy w marzeniach, z których wyłania się nam skrawek rozświetlonej ukwieconej ziemi, śpiew ptaków, szum drzew i soczyste smaczne owoce - to symbol spokoju, a marzenie o jego posiadaniu to nic innego, jak realizacja naszej podświadomej tęsknoty za rajem utraconym i nieśmiało ujawniane genetyczne wspomnienie i poszukiwanie dzieła skończonego, jakim był -a rzadko jeszcze jest - fragment lasu naturalnego. Las naturalny należy uznać za jedyny element kosmicznego ładu na ziemi, gdzie realizuje się odwieczne misterium zamierania i odnawiania w rytmie pór roku, z nieodzownym wzajemnym powiązaniem ze sobą organizmów żywych, poczynając od ziemi - „matki rodzicielki", wyrastających z niej roślin i żywiących się nimi zwierzętami, a także naszym życiu zależnym od darów natury.       Tworzenie ogrodu zgodnie z prawem natury to nie tylko kreowanie estetycznego krajobrazu - wspomnianego już ładu kosmicznego - ale twórcza praca na świeżym powietrzu, dająca czystą radość, która czasami tylko ożywa we wspomnieniach z dzieciństwa. Teraz w ogrodzie dodatkowo tę radość osłodzi nam relaksujące, pozwalające smacznie spać zmęczenie, ale i pełnowartościowe, słodkie owoce i smaczne warzywa, których w żadnej skali nie można porównać z kupowanymi w sklepach, nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale i ładunek pozytywnej emocji związanej z ich uprawą zgodnie z prawami natury.       Jeśli dotąd być może pielęgnowaliśmy ogród ozdobny, to utrzymanie ogrodu naturalnego nie tylko nie będzie dla nas trudniejsze, ale przez prawidłowy dobór gatunków roślin ułatwi nam ich uprawę.       W ogrodzie naturalnym łąka zastąpi trawnik, a warzywa korzystać będą z zasady płodozmianu i właściwego, służącego im sąsiedztwa. Wspomaganie wzrostu roślin to kompost i wybrane zmielone minerały, a środki ochrony to naturalne odwary, napary ze skrzypu, pokrzywy i wrotycza. Dzięki temu ogród stanie się domem szeregu pożytecznych zwierząt wspierających harmonię życia.       Jak stworzyć od podstaw i cieszyć się fragmentem „raju utraconego", jakim jest ogród naturalny, postaramy się podpowiedzieć Państwu krok po kroku na kolejnych stronach tej książki.       Podstawą do jej napisania było wieloletnie doświadczenie autorów i liczne eksperymenty związane z ogrodnictwem naturalnym, uwzględniające nowe wyniki badań w tej dziedzinie.       Życzymy miłej lektury i radosnej pracy w tym twórczym dziele.       Piotr Kardasz Ogród naturalnySpis treści Wstęp 7 1. Natura żywności 8 Kwasowość - zasadowość -równowaga 9 2. Kontakt z przyrodą ogrodową 11 Jednolity ogród albo raj na łonie natury 12 Od trawnika do naturalnej łąki 13 Woda w ogrodzie 14 Żywopłot w ogrodzie ekologicznym 15 Kamienie w ogrodzie ekologicznym 16 Kwiaty w ogrodzie ekologicznym 17 Chwasty - rośliny wskaźnikowe.. 1 7 Rośliny wskaźnikowe 19 Rośliny informujące o strukturze gleby 20 Rośliny informujące o próchnicy w glebie 22 Ile ogrodu potrzebuje człowiek? 23 Narzędzia ogrodnicze 24 Uprawa ziemi w ogrodzie naturalnym 25 Przedwczesne plony 26 Hodowla roślin na parapecie 27 Podlewanie i nawadnianie 28 3. Okrywanie i odżywianie gleby 29 Życie glebowe 30 Powietrze w glebie 32 Mulczowanie 33 Znaczenie nawozu zielonego 35 Stosowanie nawozu zielonego 35 Rośliny strączkowe 39 Próchnica i żyzność gleby 40 Sporządzanie kompostu 42 Zastosowanie kompostu 45 Zaopatrzenie ogrodu w nawóz 46 Wartość pH gleby 52 Najważniejsze nawozy w uprawie biologicznej 54 4. Warzywa - planowanie i uprawa 57 Klasyczny płodozmian 57 Uprawa główna, śródplon, przedplon i poplon 58 Allelopatia i uprawa mieszana 60 Uprawa warzyw 68 Różne sałaty 68 Szpinak 69 Boćwina 69 Kalarepa 72 Rzodkiew, rzodkiewka i rzepa 73 Seler 73 Marchew 74 Cebula 75 Czosnek 76 Por 76 Ogórki 77 Dynia i cukinia 78 Koper włoski 79 Ziemniaki 79 Pomidory 80 Fasola 82 Bób 84 Groch.. 84 5. Zioła i przyprawy ziołowe 85 Domowe mieszanki herbaciane 94 6. Owoce jagodowe w ogrodzie 95 Truskawki 95 Maliny 98 Agrest 100 Porzeczki 103 Borówka wysoka 105 Cytryniec chiński 106 Aronia czarna... 108 7. Drzewa owocowe w ogrodzie 110 Brzoza i sosna w sadzie 111 Sadzenie drzew i krzewów 116 Przycinanie drzew 118 Bielenie drzew 121 Zabiegi pielęgnacyjne i nawożenie w sadzie 122 Choroby i szkodniki owoców 123 8. Biologiczna ochrona roślin 126 Środki ochrony roślin 145 Wykaz literatury 150 Indeks 151
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka