KATEGORIE [rozwiń]

Zdrowie

Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się  odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.

 

 

Okładka książki Radykalnie otwarta terapia dialektyczno-behawioralna (RO DBT) w zaburzeniach odżywiania

99,00 zł 94,99 zł


„Jakże ważna książka! Niezliczone osoby z zaburzeniami odżywiania, z którymi pracowałam, mówiły mi, że radykalnie otwarta dialektyczna terapia behawioralna (RO DBT) jest dla nich najlepszą metodą leczenia. Jest to również pierwszy taki poradnik, który wykłada zasady RO DBT w sposób zrozumiały dla każdego czytelnika. Będę ją mocno polecać moim pacjentom!” – Leslie Anderson, PhD, FAED, associate clinical professor, UC San Diego Eating Disorders Center,
Okładka książki Black Sea

139,00 zł 112,52 zł


Winner of the Art of Eating Prize 2020 Winner of the Guild of Food Writers' Best Food Book Award 2019 Winner of the Edward Stanford Travel Food and Drink Book Award 2019 Winner of the John Avery Award at the André Simon Food and Drink Book Awards for 2018 Shortlisted for the James Beard International Cookbook Award ‘The next best thing to actually travelling with Caroline Eden – a warm, erudite and greedy guide – is to read her. This is my kind of book.’ – Diana Henry ‘Eden’s blazing talent and unabashedly greedy curiosity will have you strapped in beside her’ - Christine Muhlke, The New York Times 'The food in Black Sea is wonderful, but it’s Eden’s prose that really elevates this book to the extraordinary... I can’t remember any cookbook that’s drawn me in quite like this.’ – Helen Rosner, Art of Eating judge This is the tale of a journey between three great cities – Odesa, Ukraine’s celebrated port city, through Istanbul, the fulcrum balancing Europe and Asia and on to tough, stoic, lyrical Trabzon. With a nose for a good recipe and an ear for an extraordinary story, Caroline Eden travels from Odesa to Bessarabia, Romania, Bulgaria and Turkey’s Black Sea region, exploring interconnecting culinary cultures. From the Jewish table of Odesa, to meeting the last fisherwoman of Bulgaria and charting the legacies of the White Russian émigrés in Istanbul, Caroline gives readers a unique insight into a part of the world that is both shaded by darkness and illuminated by light. In this updated edition of the book, Caroline reflects on the events of the full-scale Russian invasion of Ukraine and the subsequent impact of the war on the people of the wider region. How Odesa, defiant against shelling and blackouts, has gained UNESCO protection while in Istanbul, over lunch with a Bosphorus ship-spotter, she finds out about the role of the Black Sea in the war and how Russians are smuggling stolen grain from Ukraine. Meticulously researched and documenting unprecedented meetings with remarkable individuals, Black Sea is like no other piece of travel writing. Packed with rich photography and sumptuous food, this biography of a region, its people and its recipes truly breaks new ground.
Okładka książki Sushi Master

99,00 zł 80,14 zł


Learn to make sushi at home and gain all the skills, knowledge, and techniques you need to work with raw, sustainable fish in Sushi Master. Nick Sakagami is the only person outside of Japan to earn the designation osakana meister, or fish master. In this book he shares his vast knowledge of all things sushi, including sourcing, evaluating, and preparing fish, plus delicious recipes for sushi, soups, vegetable dishes, and more, that are perfect for the home cook. Sakagami, who owns his own seafood importing and consulting business, starts with the fundamentals, including essential tools such as knives and cutting boards. A primer on buying seafood features useful tips on sourcing and assessing various types of quality fish, plus fascinating information on fishing methods and sustainability. All aspects of fish preparation are covered, accompanied by ample photos. Recipes, some contributed by respected chefs, are quick and easy to put together and feature a variety of nigiri (tuna, unagi, vegetable), maki (spicy tuna roll, spider roll, dragon roll), and sashimi, plus seared albacore tuna salad, sushi smoked salmon, Japanese pickles, red miso soup with eggplant, and more. Sushi Master also includes: Instructions for making sushi rice, plus step-by-step photos for making rice balls for nigiriGorgeous recipe and instructional photos that will guide you through several processesRecipe and meal-building tipsA glossary of terms and a resource list for recipe ingredients and toolsSushi Master is your definitive and comprehensive guide to mastering the art of sushi.  
Okładka książki My Cute Kawaii Drawings

70,00 zł 56,66 zł


Learn to draw the cutest kawaii pictures in easy-to-follow steps! Kawaii is a Japanese term that means adorable or cute. In drawing, it describes a simplified style with rounded shapes, representing characters, animals, food, or any object that has a cute, childlike look. In this fun and colourful book, young (and young-at-heart) artists can unlock the secrets of kawaii drawing, from getting the right proportions to creating personality with different facial expressions and adding depth with layers of colour. Once you've learned the basic tips of how to draw kawaii style, there are 80 step-by-step sequences showing you exactly how to draw a wide range of cute pictures, starting with simple shapes and progressing to add details and colours. At each step, the part to be traced is indicated in blue. The part drawn in the previous step appears in black, while dotted lines mean you have to erase these parts for the final drawing. Each sequence is entirely visual, with no complicated instructions to read, so it really is easy to create your own kawaii drawings straight away. All you need is paper and some pens! Split into 4 sweet sections, the tutorials cover food and drink, cats and kittens, unicorns and other adorable animals, and cute characters, with simple step-by-steps. This adorable value-packed book will provide hours of fun, creativity and, of course, cuteness!
Opakowanie Manga Watercolor

81,00 zł 65,57 zł


Simply magical manga in watercolor! Learn how to create beautiful manga art from pencil sketch to finished painting, with this comprehensive guide. As the popularity of Manga art continues to soar, manga and comic book artist Lisa Santrau shows beginners how to create subtle and beautiful manga pictures using pencil and watercolors - the simplest of art materials. Lisa explains the materials and tools needed and then explores the fundamentals of how to draw manga – from color theory and breaking down drawings into basic shapes, to body proportions and faces for both classic manga and chibi manga figures. You will learn how to sketch, how to create depth in your work with shading, and a range of watercolor techniques including washes, wet-on-wet and layering, as well as special techniques involving masking fluid and an innovative 'film' technique for creating texture and patterns. The exercises that follow the basics explore a wide range of techniques including manga poses, hair and eyes, then learn about backgrounds, textures, gradients and more. Finally, there are 12 step-by-step painting projects to perfect your manga art skills, with downloadable templates if you want to skip the drawing and get straight to the painting.
Okładka książki Wylecz swoje serce przez zastosowanie bioenergetycznych substancji

59,99 zł 42,87 zł


Wylecz swoje serce to obowiązkowa lektura dla pacjentów, lekarzy i wszystkich tych, którzy troszczą się o własne serce oraz chcą poprawić jakość swojego życia. Metoda słynnego kardiologa polega na zwiększeniu ilości tlenu pobieranego przez mięsień sercowy z krwiobiegu, a tym samym tempa, w jakim komórki przekształcają składniki odżywcze w energię. Jak tego dokonać? Doktor Sinatra opracował program żywieniowy polegający na suplementacji czterech bioenergetycznych substancji: koenzymu Q10, L-karnityny, D-rybozy oraz magnezu. Synergiczne połączenie tych składników doda energii wszystkim komórkom w organizmie i sprawi, że zaczną funkcjonować na optymalnym poziomie. To recepta nie tylko na zdrowe serce, lecz także na lepsze samopoczucie, kiedy tradycyjne metody leczenia zawodzą. Metoda doktora Sinatry jest tak skuteczna, że w kilku udokumentowanych przypadkach uratowała chorych przed przeszczepem. Sam autor znakomicie wyjaśnia czytelnikom podstawy kardiologii metabolicznej – dziedziny medycznej, która łączy najnowsze odkrycia naukowe na temat żywienia z tradycyjną kardiologią kliniczną. Co ważne, doktor Sinatra posługuje się przy tym łatwym do zrozumienia językiem. To właśnie dzięki tej metodzie możemy leczyć przyczyny, zamiast tylko zwalczać objawy za pomocą niebezpiecznych i bardzo często nieskutecznych leków. Kardiologia metaboliczna – nowa nadzieja dla tych, którzy ją stracili! Lekarz medycyny Stephen T. Sinatra to dyplomowany kardiolog, psychoterapeuta i bioenergoterapeuta, a także specjalista do spraw żywienia i starzenia się organizmu. W ramach swojej praktyki lekarskiej prowadzonej w Manchesterze w stanie Connecticut łączy metody medycyny konwencjonalnej z terapiami żywieniowymi i technikami psychologicznymi. Sinatra jest adiunktem klinicznym w Szkole Medycznej Uniwersytetu w Connecticut i autorem wielu książek, w tym: The Great Cholesterol Myth, Reverse Heart Disease Now, Optimum Health, Heartbreak and Heart Disease, Heart Sense for Women i Lower Your Blood Pressure in Eight Weeks.
Okładka książki Niewidzialni mordercy. Dżuma, ospa, cholera

49,99 zł 27,87 zł


W dawnych czasach czwarty jeździec Apokalipsy nierzadko przybierał postać moru i roztaczał swoją władzę nad ziemią, by nękać ludzi i prowadzić ich w Otchłań krainę zmarłych. Mór w Polsce. Mór w całej Europie. Powietrze morowe w Polsce i na Rusi. Takie hasła bardzo często pojawiały się w starych kronikach, aktach miejskich i klasztornych. Informacje o zarazach przekazywano z ust do ust, przepisywano z księgi do księgi, dodając coś lub ujmując.Budząca strach cholera, napawająca lękiem dżuma, odrażający trąd, dziesiątkująca ludność ospa prawdziwa, tajemnicze gorączki krwotoczne z serca Afryki to tylko niektóre przykłady chorób wywołujących epidemie. Jak sobie z nimi radzono? Co je powodowało? Jakie wierzenia, mity i teorie spiskowe narastały wokół pandemii? Jakie skutki przynosiła każda epidemia? Właśnie tego się dowiecie oto mroczna historia epidemii. Książka ukazała się pierwszy raz w 2021 roku pod tytułem Epidemie. Krótka historia. Obecne wydanie zostało zmodyfikowane i uaktualnione. Anna Trojanowska autorka książek na temat historii leków naturalnych grzybów leczniczych i surowców pochodzenia zwierzęcego oraz artykułów dotyczących lecznictwa ludowego, historii leków naturalnych, dawnych zasad żywienia i diet więziennych. Jej hobby to czytanie i pisanie książek oraz wędrówki po lasach, łąkach i nad Wisłą.
Okładka książki Domowe wędzenie żywności wyd. 2024

44,99 zł 25,09 zł


Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować, jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce odkryjesz przepisy na wędzone przysmaki, poznasz różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiesz się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Okładka książki Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie wyd. 2024

49,99 zł 27,87 zł


Święta pachną nie tylko świeżym drzewkiem bożonarodzeniowym, lecz także pomarańczą, cynamonem i korzennymi przyprawami do pierniczków. Zanim goście zasiądą przy wigilijnym stole, życie toczy się w kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp w galarecie, śledzie w różnych odsłonach, sałatki, łazanki, kutia Przyprawiamy, próbujemy, podgrzewamy. A na deser makowce, serniki, pierniki i kruche ciasteczka, po które chętnie sięgają nie tylko dzieci, lecz także dorośli.W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Ci Wiola. Dla niej gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już blisko 400 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Zaskocz swoich gości przepysznymi daniami zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.
Okładka książki Luftwaffe 1933-1945 wyd. 2024

139,99 zł 78,04 zł


Fascynująca historia Luftwaffe – sił powietrznych Trzeciej Rzeszy – jednego z kluczowych elementów niemieckiej machiny wojennej podczas drugiej wojny światowej. W latach 20. i na początku lat 30. niemieckie lotnictwo wojskowe działało w utajnieniu wobec surowych restrykcji w dziedzinie zbrojeń narzuconych Niemcom na mocy traktatu wersalskiego. Jednak za sprawą znajdujących się za granicą biur konstrukcyjnych, cywilnych linii lotniczych oraz nazistowskich klubów szybowcowych zalążkowe siły powietrzne w hitlerowskich Niemczech funkcjonowały i się rozrastały, co ostatecznie doprowadziło do oficjalnego odrodzenia Luftwaffe. Gdy Hitler doszedł do władzy, Luftwaffe wyszły z cienia i doczekały się rozbudowy w ramach gigantycznego programu zbrojeń w Rzeszy, a potem wzięły udział w wojnie, która ostatecznie określiła ich kształt organizacyjny. Książka przedstawia burzliwe dzieje niemieckich sił powietrznych od momentu potajemnego ich organizowania – wbrew jasnym postanowieniem traktatu wersalskiego – przez okres ich dominacji w początkowych miesiącach drugiej wojny światowej aż po ich kres, który nastąpił wraz z upadkiem Trzeciej Rzeszy. Poza szczegółową prezentacją historii Luftwaffe i działań bojowych niemieckiego lotnictwa autor pokusił się także o fascynujące studium na temat innych aspektów jego dziejów: tego czysto ludzkiego oraz technicznego.
Okładka książki Kawa wyd. 3

49,90 zł 27,44 zł


Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta "węszyciela kawy"? A może pierwszą wiedeńską kawiarnię tak naprawdę założył Polak? Znakomity słoweński antropolog Boidar Jezernik przygląda się roli kawy w kulturze, zgłębia tajniki jej kultu i tradycję jej picia. Barwna historia kawowych ziaren to także fascynujący przypis do historii medycyny, socjologii, prawa, ekonomii i religii. Pasjonująca lektura nie tylko dla miłośników czarnego naparu."Zobaczyć świat w ziarenku piasku - zapragnął kiedyś William Blake. Jezernik nie Blake, kawa nie piasek, Bliski Wschód i Europa to nie cały świat, ale poza tym wszystko się zgadza. Słoweński antropolog napisał porywający esej o kawie, w której zobaczył nieogarniony świat kulturowych znaczeń. W jego aromatycznej i erudycyjnej opowieści etymologia spotyka się z obyczajem, cielesne namiętności z duchowym porywem, kozy z rewolucją francuską, turecki sułtan z Bachowską kantatą. Prawdziwie kawaleryjska szarża!" Dariusz Czaja"Powtarzalność czynności w skali makro nie sprzyja refleksji. Parzymy codziennie miliony litrów kawy, kompletnie się nie zastanawiając, komu zawdzięczamy ów genialny wynalazek spożywczy, który w sposób tak radykalny odmienił kulturę znacznej części świata. O tym właśnie w swej pasjonującej książce pisze Boidar Jezernik, dając nam najbardziej kompetentny i frapujący wykład o historii kawy, jaki zdarzyło mi się czytać. By nie przerwać lektury, zaparzyłem w jej trakcie wiele kaw: po włosku, w ekspresie ciśnieniowym, jak i arabsku, w tygielku zwanym dżezwą. Powstrzymałem się tylko od spożycia kawy rozpuszczalnej, z czego autor - jak mniemam - byłby wielce zadowolony". Robert Makłowicz
Okładka książki Polska na odwyku

49,99 zł 30,08 zł


Wybitny aktor, Borys Szyc, który przestał pić i zaczął się leczyć.Lekarz, który w piciu dotknął dna.Kobieta, która w alkohol uciekała od samej siebie.Sportowiec, którego alkohol doprowadził do bezdomności.Dwanaście szczerych i intymnych rozmów o piekle, z którego można wrócić.Najpierw był cykl wywiadów w internecie. A teraz książka. Na początku jednak była potrzeba wysłuchania drugiego człowieka - poznania jego emocji, historii uzależnienia i drogi wyjścia z alkoholizmu. Te rozmowy mają pomóc znaleźć motywację do walki o siebie i dać nadzieję.Chciałem odczarować stereotyp alkoholika jako osoby z nizin społecznych, często bezdomnego, leżącego na ławce przed blokiem albo żebrzącego o pięć złotych pod sklepem monopolowym. Stereotyp, który jest przekłamany, bo w Polsce osób uzależnionych może być nawet kilka milionów, a znakomita większość z nich rano wstaje, bierze prysznic, perfumuje się i idzie do pracy. Ich alkoholizmu często na zewnątrz w ogóle nie widać.Marek Sekielski
Okładka książki Sanfilippo. Ginekologia dziecięca i dziewczęca

219,00 zł 210,13 zł


Sanfilippo Ginekologia dziecięca i dziewczęca to doskonały praktyczny przewodnik kliniczny, zawierający algorytmy postępowania w najczęściej występujących schorzeniach ginekologicznych u dzieci i nastolatek. Książka jest bogatym źródłem informacji w zakresie postępowania diagnostyczno-terapeutycznego między innymi w: zaburzeniach miesiączkowania, infekcjach narządu rodnego, wrodzonych anomaliach rozwojowych żeńskich narządów płciowych, wraz z dokładnym opisem zabiegów rekonstrukcyjnych w powyższych przypadkach, zaburzeniach rozwoju płci, zmianach łagodnych i złośliwych narządu rodnego u dziewcząt, zaburzeniach dojrzewania płciowego (przedwczesne i opóźnione), stosowaniu rożnych form antykoncepcji oraz ciąży u nastolatki. W bardzo szczegółowy i przystępny sposób opisane jest badanie ginekologiczne oraz rozwój psychoseksualny dziewczynki, co odzwierciedlają również liczne przejrzyste ryciny i dokumentacja zdjęciowa. Pozycja adresowana jest do szerokiego kręgu lekarzy: specjalistów położników-ginekologów, osób specjalizujących się w powyższej dziedzinie, lekarzy stażystów, pediatrów, lekarzy rodzinnych, urologów i chirurgów dziecięcych, endokrynologów dziecięcych oraz studentów uczelni medycznych. Książka będzie również ważnym źródłem dodatkowej, usystematyzowanej wiedzy w zakresie ginekologii dziecięcej i dziewczęcej dla personelu medycznego innych specjalności (np. położnych, pielęgniarek, psychologów dziecięcych). Sanfilippo Ginekologia dziecięca i dziewczęca może stanowić doskonałą pozycję dla lekarzy przygotowujących się do międzynarodowego egzaminu z zakresu ginekologii dziecięcej i dziewczęcej – IFEPAG (International Fellowship on Pediatric and Adolescent Gynecology). Prof. dr hab. n. med. Agnieszka Drosdzol-Cop Przewodnicząca Sekcji Ginekologii Dziecięcej i Dziewczęcej Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników Członek Zarządu Głównego oraz Komitetu Naukowego European Association of Paediatric and Adolescent Gynaecology (EURAPAG)
Opakowanie Ordynacja i farmakoterapia w praktyce pielęgniarki i położnej

79,00 zł 75,80 zł


W 2015 roku wprowadzono w Polsce przepisy umożliwiające pielęgniarkom i położnym samodzielną ordynację i kontynuację w ramach zleceń lekarskich wystawiania recept i zleceń na produkty lecznicze, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyroby medyczne, a także samodzielne zlecanie wybranych badań diagnostycznych. Opierając się na doświadczeniach w pracy klinicznej oraz zgromadzonych podczas szkoleń i zajęć dla pielęgniarek i położnych z zakresu tych umiejętności, pragniemy zaproponować Czytelnikom drugie wydanie podręcznika „Ordynacja i farmakoterapia w praktyce pielęgniarki i położnej. Jak wystawiać recepty, zlecenia, skierowania.” Ze względu na zakres niezbędnej wiedzy i umiejętności potrzebnych do prawidłowej ordynacji oraz wystawiania recept i zleceń poszerzyliśmy zakres zagadnień obejmowanych przez tematykę kursu specjalistycznego „Ordynowanie leków i wypisywanie recept”, omawiając inne grupy leków poza substancjami leczniczymi przeznaczonymi do samodzielnej ordynacji. Ze względu na dynamiczne zmiany prawodawstwa i postępującą informatyzację sektora ochrony zdrowia treści zawarte w drugim wydaniu podręcznika „Ordynacja i farmakoterapia w praktyce pielęgniarki i położnej. Jak wystawiać recepty, zlecenia, skierowania” zostały gruntownie zweryfikowane i zaktualizowane. Podręcznik adresowany jest zarówno do pielęgniarek i położnych poszerzających swoją wiedzę w ramach kursu specjalistycznego „Ordynowanie leków i wypisywanie recept”, jak i do osób, których program studiów uwzględnia wiedzę z zakresu ordynacji, wystawiania recept i zleceń.
Okładka książki Cementy regeneracyjne z dwufazowym siarczanem wapnia w chirurgii stomatologicznej

134,00 zł 128,57 zł


Monografia dr. Damiana Dudka i dr. Macieja Jagielaka dotyczy ważnego zagadnienia w chirurgii stomatolo¬gicznej, jakim jest poresekcyjna regeneracja ubytków kostnych. Do tej pory nie opracowano ujednoliconych kryteriów postępowania leczniczego. Większość chirurgów skłania się obecnie do uzupełniania deficytów kości granulatami pochodzenia zwierzęcego. W opinii autorów, metoda ta nie pozwala na uzyskanie pełnej regeneracji struktury kotnej, a jedynie prowadzi do integracji materiału przeszczepowego z tkanką kostną. Wobec ograniczonej skuteczności terapeutycznej granulatów autorzy przedstawili alternatywne podejście do regeneracji kości z wykorzystaniem cementu zawierającego tzw. dwufazowy siarczan wapnia i hydroksyapatyt. Autorzy w ciekawy i czytelny sposób przedstawili wyniki badań, zarówno własnych, jak i innych, dotyczących regeneracji ubytków kostnych. Tekst został wzbogacony dokumentacją fotograficzną. W kontekście wykona¬nych badań należałoby poddać pod dyskusję kwestię standardu, jakim jest do tej pory szerokie stosowanie w augmentacji kości szczękowych materiałów ksenogennych, szczególnie pochodzenia zwierzęcego. Pracę oceniam jako bardzo wartościową klinicznie, może ona być niezwykle pomocna dla praktykujących chirurgów stomatologów, a także przydatna jako dodatkowe źródło wiedzy dla lekarzy specjalizujących się w chirurgii stomatologicznej. prof. dr hab. n. med. Jacek Kasperski
Okładka książki Atlas OCT siatkówki

139,00 zł 133,37 zł


Optyczna koherentna tomografia (OCT), nieoceniona pomoc w diagnozowaniu chorób siatkówki i rejestrowaniu postępu choroby, pozostaje jednym z najważniejszych osiągnięć w okulistyce w ciągu ostatnich 50 lat. Publikacja jest nieocenionym źródłem wiedzy przede wszystkim dla praktykujących lekarzy okulistów, którzy poszukują aktualnej i rzetelnej wiedzy na temat metod obrazowania schorzeń siatkówki. Można w niej znaleźć wiele najnowszych informacji i opisów zaawansowanych narzędzi diagnostycznych wspierających proces podejmowania decyzji klinicznych. Z pewnością okaże się pomocna także lekarzom rezydentom, podejmującym pracę na oddziałach okulistycznych, oraz młodym lekarzom na stażu podyplomowym. Ponad tysiąc szczegółowych, precyzyjnych, wysokiej jakości obrazów z badań OCT umożliwiających eliminowanie wszelkich wątpliwości diagnostycznych, interpretację wyników, trafną diagnostykę patologii i podejmowanie skutecznych decyzji dotyczących leczenia; Najbardziej aktualna wiedza i standardy praktyki dotyczące badania OCT; Przypadki schorzeń – często występujących i rzadkich; Wypunktowania i zwięzłe podsumowania ważnych cech każdej choroby, umożliwiające szybkie odnalezienie potrzebnych w gabinecie okulistycznym i klinice informacji.
Okładka książki Choroby wątroby, dróg żółciowych i zewnątrzwydzielniczej części trzustki u psów

199,00 zł 190,94 zł


W PUBLIKACJI: • liczne algorytmy diagnostyczne • tabele, schematy, ryciny, zdjęcia • obrazy diagnostyki radiologicznej i cytologicznej • materiały online Do powstania tego tytułu przyczynili się nie tylko specjaliści z dziedziny chorób wewnętrznych, lecz także chirurdzy tkanek miękkich, dietetycy, specjaliści diagnostyki laboratoryjnej, patolodzy weterynaryjni, onkolodzy, osoby wykonujące badania obrazowe, anestezjolog, toksykolog i neurolog – dlatego można mieć poczucie, że mając tę książkę na półce, ma się w swojej lecznicy tych wszystkich specjalistów, którzy mogliby konsultować te trudne przypadki. Rezultatem tych starań jest aktualne i, mamy nadzieję, kompletne źródło informacji na temat chorób trzustki i wątroby u psów. Choroby wątroby i trzustki mogą powodować pewnego stopnia frustrację wśród lekarzy weterynarii – wiele przyczyn i sposobów leczenia tych chorób jest słabo poznanych, a zbyt wiele przypadków pozostaje uznanych za idiopatyczne. Niemniej w ostatnich latach badania kliniczne zaczęły pogłębiać naszą wiedzę, co szczegółowo opisano w tej książce, i jasne jest, że logiczne postępowanie diagnostyczne i leczenie naszych przypadków naprawdę może mieć wpływ zarówno na jakość, jak i długość życia pacjentów. Jeśli książka ta spowoduje wśród lekarzy weterynarii – zarówno pierwszego kontaktu, jak i praktyki specjalistycznej – wzrost chęci dowiedzenia się więcej na temat chorób wątroby i trzustki u psów, zapał do leczenia tych pacjentów z większą uwagą i w sposób bardziej pozytywny oraz do podejmowania istotnych badań klinicznych w tej dziedzinie, osiągnie ona swoje cele. Z Przedmowy
Okładka książki Atlas obrazowy podologii i podiatrii Diagnostyka, leczenie, profilaktyka

139,00 zł 133,37 zł


W publikacji: • obrazy przedstawiające najczęstsze zmiany i choroby stóp • zdjęcia przed i po leczeniu, pomagające w prawidłowym wykonaniu zabiegów pielęgnacyjnych stóp • mnóstwo praktycznych wskazówek • leczenie ran w zespole stopy cukrzycowej • deformacje stóp u dzieci • techniki pracy podologicznej • błędy w leczeniu.
Opakowanie Fizjologia i patofizjologia. Podręcznik dla studentów Tom 2

149,00 zł 142,97 zł


Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn Arystoteles Fizjologia człowieka jest nauką, która bada mechanizmy funkcjonowania organizmu ludzkiego, opisując, w jaki sposób różne układy i narządy współdziałają w celu utrzymania homeostazy, czyli szeroko pojętej równowagi w jego obrębie. Zrozumienie tych podstawowych procesów jest kluczowe dla każdego przyszłego lekarza, ponieważ stanowi fundament dla umiejętności klinicznych rozwijanych w kolejnych latach studiów. Patofizjologia natomiast zajmuje się badaniem zmian, które występują w organizmie w odpowiedzi na różnorodne procesy chorobowe. To właśnie w tej dziedzinie przyszli lekarze zdobywają wiedzę na temat mechanizmów leżących u podstaw wielu patologii, co pozwala im na rozpoznawanie, a w następnym kroku – na planowanie terapii i interwencji medycznych. Fizjologia i patofizjologia. Podręcznik dla studentów ma na celu wprowadzenie i pogłębienie wiedzy z zakresu fizjologii i patofizjologii, łącząc te dwa obszary w spójną całość. Dzięki temu Czytelnicy będą mogli zrozumieć, jak patologiczne zmiany wpływają na fizjologiczne procesy i odwrotnie, jak fizjologiczne mechanizmy regulacyjne mogą wpływać na przebieg chorób. Książka została podzielona na dwie główne części: fizjologiczną i patofizjologiczną. Każdy rozdział zawiera szczegółowe omówienie zarówno prawidłowych, jak i zaburzonych procesów, ilustrowane licznymi przykładami klinicznymi. Dodatkowo, w każdym rozdziale znajdują się sekcje poświęcone najnowszym badaniom i odkryciom w danej dziedzinie, co pozwala na aktualizację wiedzy i zrozumienie, jak dynamicznie rozwija się medycyna i nauki pokrewne. Z przedmowy
Okładka książki Dieta w cukrzycy

69,00 zł 57,92 zł


Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia. „Dieta w cukrzycy” to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć. Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga (dietolog.pl), przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Książka dedykowana jest osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskim oraz edukatorom diabetologicznym.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj