Plastikową tackę możesz pomalować tak, by wyglądała jak przedmiot wykonany z łupka bądź terakoty. Kilka warstw farby sprawi, że twoja szafka będzie przypominała mebel wykończony laką chińską. Półki i ramki na zdjęcia mogą mieć dekoracyjne spękania, a wazon, lampa ogrodowa lub misa mogą przypominać przedmioty wykonane z brązu, patynowane albo złocone. Wszystko zależy od twojej inwencji twórczej oraz tego, jaką rzecz chcesz ozdobić i jak będzie komponowała się z otoczeniem.
Skorzystaj z rad artystów od lat zajmujących się malarstwem dekoracyjnym. Podpowiedzą oni, jak zorganizować warsztat pracy – jakich używać pędzli i farb, jak mieszać kolory, przygotować podmalówkę i nakładać laserunek. Dowiesz się, jak nakładać listki złota lub miedzi, tak by zdobionemu przedmiotowi dodać lat. Wszystkie etapy pracy zostały przez nich szczegółowo opisane i zilustrowane.
Jeśli masz ochotę na samodzielnie upieczony chleb z jabłkami, ziemniakami i rozmarynem, kaszą manną, czosnkowy czy z serem roquefort i orzechami włoskimi, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Dowiesz się z niej, jak tradycyjnymi metodami i z wykorzystaniem najlepszych składników upiec wiejskie pieczywo na zakwasie, klasyczne francuskie bagietki, włoską focaccię, pikantne bochenki z przyprawami i kuszące słodkie bułeczki.
Wszystkie techniki i etapy prac (od robienia zakwasu, wyrabiania ciasta aż po kształtowanie bochenków, bułek i rogali) dokładnie opisano i zilustrowano. Kolorowe fotografie pieczywa świeżo wyjętego z piekarnika zachęcają do tego, by natychmiast zabrać się do pieczenia!
Gwiazdy, planety i zjawiska astronomiczne od tysiącleci fascynowały człowieka, który spoglądał w niebo z zachwytem, nadzieją bądź lękiem.
W tym bogato ilustrowanym atlasie w przystępny sposób wyjaśniono podstawowe zagadnienia astronomiczne związane z życiem ciał niebieskich. Informacje dotyczące sposobów obserwacji, w tym odpowiednich przyrządów optycznych, oraz mapy nieba ułatwiają badanie poszczególnych gwiazdozbiorów. Opisy obiektów i zjawisk astronomicznych obserwowanych na różnych szerokościach geograficznych półkuli północnej i południowej, a także kolorowe zdjęcia wzbogacają wiedzę początkującego astronoma.
Możesz wybrać się na spacer po krakowskim rynku otoczonym malowniczymi kamieniczkami. Możesz też zwiedzić Wawel - siedzibę królów i katedrę. Z nami pojedziesz na Kazimierz i na plac Matejki. Zobaczysz zabytkowe kolegia, muzea i kościoły. A potem odpoczniesz chwilę na Plantach. Podpowiemy Ci, co warto zwiedzić i jak dotrzeć do ciekawych miejsc nieodkrytych jeszcze przez turystów. W tej książce, oprócz krótkiej historii Krakowa, znajdziesz również dziesięć starannie opracowanych tras wycieczek prowadzących przez najciekawsze miejsca Krakowa i cztery wycieczki poza miasto: do Wieliczki, Pieskowej Skały, Tyńca i Oświęcimia. Z przewodnika dowiesz się, gdzie i co warto zjeść, co można kupić i gdzie się zabawić. Informacje praktyczne pomogą ci w poruszaniu się po mieście. Na załączonym do przewodnika planie zaznaczono trasy opisanych wycieczek.
Oto niezwykły wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu żywności w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, pastrami, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów, orzechów, krewetek i wielu innych pyszności. Wszystkie da się uwędzić w domu dzięki prostemu wyposażeniu, które można kupić lub zbudować samodzielnie.
Z książki dowiesz się, jak budować przydomową wędzarnię. Poznasz tajniki wędzenia na zimno i gorąco. Autor poradnika doradza, jak przygotowywać marynaty i peklować. Dzięki szczegółowym instrukcjom zawartym w książce możesz przygotowywać wspaniałe przysmaki, za każdym razem osiągając wyśmienite rezultaty kulinarne.
Przewodnik zawiera autorskie propozycje 4 wycieczek rowerowych po Warszawie oraz 16 dłuższych wypraw za miasto. Trasa każdej wycieczki została szczegółowo opisana oraz zaznaczona na oddzielnej mapie. Przy każdej trasie podano oznaczenie stopnia trudności , jej długość oraz średni czas potrzebny na jej pokonanie. Opisy tras wzbogacono informacjami o najważniejszych atrakcjach turystycznych mijanych po drodze. Trasy to najczęściej pętle; wszystkie zaczynają się i kończą w punktach łatwo dostępnych środkami komunikacji publicznej.
Z tym przewodnikiem można poznać na rowerze największe atrakcje turystyczne stolicy, pełną lokalnego kolorytu Pragę, odbyć rekreacyjną przejażdżkę brzegiem Wisły albo historyczną wycieczkę śladami powstania warszawskiego. Każda z wycieczek w okolicach Warszawy to znakomita propozycja na weekendowy wypad za miasto, uwzględniający takie atrakcje jak przeprawy promem przez Wisłę, wizyta w Żelazowej Woli, zwiedzanie twierdzy Modlin czy po prostu kontakt z przyrodą w Kampinoskim Parku Narodowym, Lasach Chojnowskich czy Otwockich.
Ta książka to OBRZYDŁOPEDIA pełna ohydnych ciekawostek!Chcesz wiedzieć wszystko, co obrzydliwe? 1001 OBRZYDLIWYCH OBRZYDLIWOŚCI z pewnością ci się spodoba! Grupka komiksowych postaci zaprasza cię na ucztę pełną tak obleśnych faktów, że aż trudno w nie uwierzyć. Dowiesz się ropiejącej prawdy o ludzkim ciele, jedzeniu, zwierzętach, historii i nauce. Poznasz też rekordy paskudności! Zdobędziesz wiedzę o wszystkim, co gnije i śmierdzi. A jeśli masz słaby żołądek Cóż, lepiej nie dotykaj tej książki!
Czy uwierzycie, że Telexpress ma już 30 lat? Pierwszy odcinek jednego z najpopularniejszych polskich programów telewizyjnych został wyemitowany 26 czerwca 1986 roku. Książka, która w maju ukaże się nakładem Wydawnictwa RM prześledzi jego historię od pierwszych pomysłów aż do najnowszych odcinków. Zajrzymy za kulisy programu, poznamy jego twórców i prowadzących, a przede wszystkim dowiemy się, jak zmieniała się polska telewizja od lat osiemdziesiątych do roku 2016.Historię programu w barwnym, pełnym anegdot stylu opowiedzą największe gwiazdy programu: Maciej Orłoś i Marek Sierocki.
Rozpoczynając od narysowania prostego kwadratu można rozpocząć własny rysunek. Książka pokazuje krok po kroku jak narysować 50 fantastycznych rysunków. Zobaczysz jak kwadrat może przemienić się w eleganckiego pingwina, nieśmiałego potwora i zamek otoczony fosą.
Rozpoczynając od narysowania prostego koła można rozpocząć własny rysunek. Książka pokazuje krok po kroku jak narysować 50 fantastycznych rysunków. Zobaczysz jak koło może przemienić się w latający samolot i wesołego misia.
SPRAWNE CIAŁO OD STÓP DO GŁÓW ta książka podpowie, jak ćwiczyć, by skutecznie trenować wszystkie partie mięśni i osiągnąć wymarzoną sylwetkę.Ponad 650 mięśni spełnia w naszym organizmie ważne zadania:-wpływają na przemianę materii,spalają substancje odżywcze i produkują energię,ogrzewają,wytwarzają substancje przekaźnikowe,regulują czynność mózgu,wspierają odporność immunologiczną,chronią narządy wewnętrzne.Aby ćwiczyć i stać się sprawnym, nie potrzeba żadnych zaawansowanych przyrządów ani osobistego trenera. Butelka wody albo schody to wystarczająca pomoc, by trenować określone sekwencje ruchów oraz skutecznie i precyzyjnie bodźcować pojedyncze mięśnie lub ich grupy. Zaprezentowany w książce trening mięśni opracowany przez eksperta w dziedzinie sportu pozwoli każdemu poprawić i wzmocnić:sprawność,wytrzymałość,koordynację ruchową,zmysł równowagi,siłę mięśni,a wszystko to dzięki urozmaiconym ćwiczeniom i sprawdzonym cyklom treningowym do przeprowadzenia w dowolnym czasie i w dodatku bez żadnych akcesoriów!
Rozpoczynając od narysowania prostego trójkąta można rozpocząć własny rysunek. Książka pokazuje krok po kroku jak narysować 50 fantastycznych rysunków. Zobaczysz jak trójkąt może przemienić się w wesołego bobra i sympatycznego ptaka.
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie ""smarowidłem"" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie.W książce zawarto:Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady.Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory.Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek.Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
Natura kieruje się własnymi prawami. Jeśli nauczymy się je dostrzegać, rozumieć i akceptować, nasze życie stanie się pełniejsze, spokojniejsze, a przede wszystkim zdrowsze.Już starożytni wiedzieli, że Księżyc i inne ciała niebieskie oddziałują na Ziemię, a tym samym mają wpływ na życie na naszej planecie. Powszechnie wiadomo, że ogród uprawiany zgodnie z fazami Księżyca daje obfitsze plony.Z książki tej dowiesz się, jak Księżyc w różnych fazach oddziałuje na rośliny i ludzi, kiedy wypadają najlepsze terminy siewu i sadzenia poszczególnych roślin, w której fazie Księżyca przeprowadzać prace gruntowe i pielęgnacyjne, zwalczać szkodniki, ciąć drzewa, przesadzać i podlewać. Oczywiście poznasz także idealny termin zbiorów. W poradniku opisano również znaczenie znaków zodiaku w uprawie ogrodu i wyjaśniono, które rośliny odpowiadają poszczególnym czterem żywiołom Ziemi.Kiedy Księżyc jest w znaku Ryb, warto posiać m.in. sałatę i szpinak. Gdy jest w znaku Raka, można kosić trawę. Wtedy też nastąpi szybki wzrost szczypioru, pietruszki i bazylii. Księżyc w znaku Bliźniąt stwarza idealny moment na sadzenie roślin pnących. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o wpływie Księżyca na Twój ogród, koniecznie sięgnij po tę książkę!
W pokera grę królującą w kasynach grają amatorzy i zawodowcy. Książka ta jest dla każdego, kto chce nauczyć się prawidłowej gry, blefowania, a przede wszystkim wygrywania. Dzięki niej poznasz podstawowe zasady gry w pokera i sztuczki znane tylko profesjonalistom. Dowiesz się z niej wszystkiego, co pomoże odnieść sukces w grze. Przejrzyste tabele, objaśnienia fachowych pojęć i elementów gry oraz przykłady poszczególnych posunięć sprawią, że z karcianej płotki staniesz się pokerowym rekinem. Nauczysz się grać w następujące odmiany pokera: Texas Hold'em, Draw-Poker, Seven-Card Stud Poker, Razz, Omaha Poker, Omaha Hi/Low Poker.Wiadomości zawarte w tej książce umożliwią początkującym graczom unikniecie wielu poważnych błędów. Natomiast doświadczonym pokerzystom ułatwią poprawę jakości i skuteczności gry.
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Obcy język, egzotyczne zwyczaje i... kilkadziesiąt sposobów połączenia ryżu z rybą! Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi, przekąski zawinięte w wodorosty...Książka zawiera dokładne przepisy na wiele japońskich przysmaków, które łatwo przygotować. Znajdziesz w niej: instrukcje przygotowania potraw krok po kroku, podstawowe wartości odżywcze każdego posiłku, wypróbowane receptury. Książka będzie cenną pozycją w biblioteczce każdego kucharza.
Ważna jest nie ilość, ale jakość tłuszczów. Z ułożonej alfabetycznie tabeli 2600 potraw i produktów dowiesz się, ile cholesterolu, punktów tłuszczowych i kalorii ma spożywany przez ciebie posiłek. Czerwone kółko w tabeli oznacza, że po daną potrawę powinieneś sięgać jak najrzadziej, żółte – jedz od czasu do czasu. Zielone wskazuje na dania o najniższej zawartości tłuszczów. Doskonała książka dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać.
W latach 60. XX wieku, kiedy Związek Radziecki twierdził, że buduje niebo na ziemi, a dzielni, niekonformistyczni dysydenci żyli na wolności w tym bezkresnym więzieniu, naród rosyjski zaczął zapijać się na śmierć. Przez jakiś czas dochody czerpane przez państwo z wódki były nawet wyższe niż zyski płynące z przemysłu naftowego. Teraz, pięćdziesiąt lat później, kiedy państwo sowieckie rozpadło się, moskwianie nadal piją butelkę wódki przed śniadaniem, a demografowie nie patrzą w przyszłość z optymizmem.
W swojej książce Ostatni Rosjanin uhonorowany nagrodami pisarz Oliver Bullough snuje dociekanie nad przyczyną tego zjawiska, a wykorzystuje do tego żywot niezwykłego prawosławnego popa, który pasję pisarską łączył z wysiłkami czynionymi w celu ratowania bliźnich przed KGB. Podążając śladami ojca Dmitrija, autor odtwarza świat, jakiego on doświadczał: klęskę głodu, okupację, wojnę, groźny bezkres Gułagu, upadek komunizmu i lekkomyślne szastanie dobrami, jakie nastąpiło potem. Historia rosyjskiej autodestrukcji jest jednak owiana tajemnicą oraz naznaczona zaprzeczeniami i wyparciem, nie ma dokumentów, które poświadczałyby albo tłumaczyły, dlaczego tak wielu Rosjan szukało zapomnienia. Do rzadkich wyjątków należą pamiętniki i kazania Dmitrija – dają surowy, niestonowany wgląd w życie toczące się w totalitarnym państwie, odsłaniają głęboką duchową chorobę zrodzoną z długiego komunistycznego eksperymentu, jakiemu poddano ten kraj.
Oliver Bullough oferuje portret Rosji, jakiego jeszcze nie było, śledzący współczesne kontury rosyjskiej duszy; pokazuje, że w kraju tak chętnie miażdżącym własnych obywateli przetrwały odwaga, wytrwałość i – wreszcie – niewielkie, lecz wciąż tlące się przebłyski nadziei.
O autorze
Oliver Bullough studiował historię współczesną w Oksfordzie, a po ukończeniu uczelni przeniósł się do Rosji. Przez siedem lat mieszkał w Petersburgu, Biszkeku i Moskwie, podróżując intensywnie jako reporter agencji informatycznej Reutersa. Był redaktorem do spraw Kaukazu w Instytucie raportowania o wojnie i pokoju. Obecnie jako wolny strzelec pisze artykuły prasowe i współpracuje z radiem i telewizją. Jego pierwsza książka, Let our Fame Be Great: Journeys Among the Defiant People of the Caucasus, otrzymała w Stanach Zjednoczonych Nagrodę im. Corneliusa Ryana, a w Wielkiej Brytanii była nominowana do Nagrody Orwella. W 2011 roku Oliver Bullough został uhonorowany Nagrodą Oxfam dla Początkujących Pisarzy.
Hodowla kóz to przede wszystkim korzyści płynące z hodowli tych zwierząt użytkowych, a opieka nad nimi pomaga też w pokonywaniu stresu spowodowanego pracą i problemami dnia codziennego. W tej książce zawarto informacje o rasach kóz najlepszych do hodowli. Przedstawiono opis ras, cechy i potrzeby m.in.: kozy anglonubijskiej, angorskiej, barwnej niemieckiej kozy szlachetnej, barwnej kozy holenderskiej, kaszmirowej, saaneńskiej, z Lasu Turyńskiego, toggenburskiej, czarnoszyjej z Wallis, białej niemieckiej kozy szlachetnej, zachodnioafrykańskiej kozy karłowatej. Ponadto w książce znalazły się niezbędne informacje na temat: sposobu hodowli: w koziarni i na powietrzu; prawidłowego żywienia: co i w jakich ilościach jedzą kozy; ich potomstwa: krycia, porodu i wychowu; opieki zdrowotnej: zapobiegania chorobom, rozpoznawania ich i leczenia; oraz uzyskiwanych produktów: mleka, mięsa, wełny i skór.
Ksiązka jest adresowana do wszystkich, którzy zamierzają hodować kozy w celach użytkowych, ale także i do tych, którym sprawia przyjemność kontakt z tymi zwierzętami oraz życie blisko natury.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?