Nic nie jest bardziej miłe dla oka niż dobrze przycięta zielona trawa – napisał Francis Bacon. Książka ta jest opowieścią o trawach; tych najważniejszych – karmicielkach (czyli zbożach) – i najpiękniejszych, romantycznych trawach ozdobnych. Przedstawiono w niej podstawowe informacje dotyczące traw: systematykę oraz charakterystykę i wymagania poszczególnych gatunków. Omówiono znaczenie tych roślin w architekturze krajobrazu i w życiu człowieka. Zaprezentowano sposób zakładania i pielęgnacji trawnika krok po kroku. Niezwykłe zdjęcia przedstawiają zarówno najbardziej popularne, jak i egzotyczne gatunki traw, a także wspaniałe kompozycje florystyczne z suchych roślin.
Książka adresowana jest do miłośników roślin, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z tworzeniem ogrodu.
Książka adresowana jest do miłośników kuchni i roślin. W jasny i przejrzysty sposób opisuje wszystkie zioła stosowane w kuchni, ich właściwości smakowe i lecznicze. W książce przedstawiono wiele praktycznych wskazówek i porad dotyczących uprawy ziół na balkonie, parapecie i w ogrodzie. Świeże, bogate w witaminy i zdrowe zioła dodane do potraw gwarantują sukces kulinarny.
Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii. Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach… O autorze Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (http://adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Jak smakuje pępek Wenus, Jest ser!), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.
W nowym i uzupełnionym wydaniu Treningu wspinaczkowego Eric J. Hörst łączy najbardziej aktualną wiedzę naukową z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem wspinaczkowym i trenerskim. Opierając się na najnowszych badaniach z medycyny sportu, odżywiania i treningu, pomaga wspinaczom osiągnąć wysoki poziom sprawności fizycznej i lepszą koncentrację umysłową w skale, przy mniejszym ryzyku kontuzji. W książce znajdziesz poszerzony rozdział na temat treningu techniki, doskonalenia umiejętności mentalnych oraz kształtowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Informacje dotyczące ogólnego przygotowania kondycyjnego są wprowadzeniem do bardziej szczegółowych rozdziałów opisujących spersonalizowane programy treningowe o maksymalnej skuteczności. Omówiono także niezwykle istotne, choć często lekceważone kwestie dokonywania samooceny, przyspieszania procesów regeneracji oraz sposoby zapobiegania kontuzjom. Przedstawione w książce ćwiczenia i techniki zilustrowano licznymi fotografiami. Tabele zawierające podsumowanie wskazówek treningowych ułatwiają dokonanie szybkiego przeglądu kluczowych zagadnień.
Eric J. Hörst wspina się od ponad trzydziestu lat. Jako trener pomógł tysiącom wspinaczy dzięki swoim seminariom, poradom na stronach internetowych oraz książkom, takim jak How to Climb 5.12 (Jak poprowadzić VI.4), Learning to Climb Indoors oraz Conditioning for Climbers. Mieszka w Lancaster w Pensylwanii.
Co może zrobić pszczelarz, by jego pszczoły miały się jak najlepiej? Jak zapobiegać chorobom i jak je zwalczać? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tym poradniku. W jasny i przystępny sposób przedstawiono w nim aktualny stan wiedzy naukowej – niezbędny w pracy każdego pszczelarza.
Dobra kondycja rodziny pszczelej zależy od warunków środowiskowych i hodowlanych. Niestety w ostatnich latach zdrowotne kłopoty pszczół się nasiliły. Żniwo zbierają nowe choroby, szkodniki (mały chrząszcz ulowy), zjawiska takie jak zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej (Colony Collapse Disorder, CDD), pasożytnicze grzyby (np. Nosema ceranae) czy wreszcie nadal niedostatecznie przebadane wirusy. Na czele pszczelich chorób ciągle wciąż znajduje się warroza. W walce z chorobami pszczół należy sięgać przede wszystkim po rozmaite metody biologiczne i biotechniczne. Chociaż są one bardziej czasochłonne, chronią również produkty pszczele, z których większość to produkty spożywcze.
W książce znajdziesz:
• ważne informacje: biologia pszczoły miodnej, rodzina pszczela jako organizm, profilaktyka, czynniki zakaźne, rozpoznawanie i zwalczanie chorób
• opis chorób pszczół i ich leczenie: choroby czerwiu i pszczół dorosłych, zatrucia, deformacje i anomalie, szkodniki
• tabelę z przeglądem chorób: szybki dostęp do wiadomości o 17 najważniejszych chorobach i zatruciach
• 37 fotografii barwnych, 10 fotografii czarno-białych, 50 rysunków
Przez całe stulecia jack russell terriery hodowane były do polowań na lisa, jako znakomite norowce. Dziś te niewielkie rozmiarem, ale wielkie duchem, wytrzymałe i obdarzone silną osobowością czworonogi cenione są przede wszystkim jako niekłopotliwe psy rodzinne i pogodni kompani miłośników koni.
Znawczyni rasy Dorothea Penižek dzieli się swoją wiedzą na temat wyjątkowego charakteru, zalet, specyfiki i potrzeb tych pełnych energii psów.
W książce znajdziesz wskazówki dotyczące opieki nad jack russell terrierem, właściwego żywienie, pielęgnacji i wychowanie, zabawa i sportów, w których sprawdzają się psy tej rasy.
Któż z nas nie myślał o tym, żeby malować piękne kwiaty! Róże, słoneczniki, kamelie, fiołki... W tej książce zebraliśmy je w jeden wielki wspaniały bukiet!
Zaufajcie ekspertom. Krok po kroku nauczycie się malować kwiaty od pierwszego szkicu ołówkiem po ostatnie pociągnięcie pędzlem. Najpierw zaznaczamy ogólny zarys kwiatu, następnie dodajemy detale i nakładamy kolejne warstwy kolorów. To proste! Akwarela, pastel, gwasz, kredka – każda z tych technik została tu dokładnie opisana i zilustrowana.
Nie czekajcie – do dzieła!
Rysowanie zwierząt może sprawiać wielką frajdę – zwłaszcza gdy udaje się je szkicować z natury. Warto więc dokładnie obserwować, jak się poruszają, jedzą, śpią.
W pierwszej części książki przedstawiono sylwetki najpopularniejszych domowych i dzikich zwierząt. Poznasz psy i koty różnych ras, dowiesz się, gdzie żyją pancerniki i jak wyglądają ryjówki. W części drugiej doświadczony rysownik podpowiada, jakich używać ołówków, flamastrów, długopisów, kredek, pędzelków i farb. Część trzecią stanowią lekcje rysowania. Odkryjesz tajniki szkicowania, cieniowania i kolorowania. Wszystkie etapy pracy szczegółowo opisano i zilustrowano. W części czwartej znajdziesz galerię rysunków przedstawiających zwierzęta. Dzięki niej narysujesz m.in. pingwina, żyrafę, słonia, żółwia, zebrę, papugę.
Stwórz swoje małe, kolorowe zoo!
Poradnik dla robiących wino, piwo, miody pitne, nalewki, kwas chlebowy i inne napoje alkoholowe w domu
Odkryj liczne zalety przygotowanych w domu napojów alkoholowych – unikatowych, aromatycznych, niedrogich i zadziwiająco łatwych do zrobienia! Obserwujemy obecnie tak znaczny wzrost zainteresowania produkcją wina i piwa w domu, że zjawisko to można uznać za renesans w tej dziedzinie. Nieważne, dlaczego chcesz dołączyć do nowego pokolenia browarników i winiarzy – by mieć ciekawe hobby, rozwinąć już posiadane umiejętności lub zmniejszyć wydatki domowe – z tej książki dowiesz się, jak to zrobić.
W tym praktycznym poradniku Scott Mansfield przybliża współczesnym entuzjastom wspaniałe tradycje winiarstwa, browarnictwa i miodosytnictwa. Początkujący znajdą tu porady, jak zrobić niedrogie nastawy ze zwykłych składników za pomocą prostych kuchennych narzędzi. Oprócz przepisów na bardziej popularne domowe napoje alkoholowe jak wina owocowe, jarzynowe i ziołowe, miody pitne, piwa i nalewki doświadczeni hobbyści znajdą tu inspirujące receptury na cenione przed wiekami i na jakiś czas zapomniane trunki, takie jak:
• Perry – robiony z gruszek, słodki kuzyn jabłkowego cydru
• Wino z papryki jalapeno – zdrowy trunek i wspaniała marynata do mięs
• Różany miód pitny – napój znany już starożytnym Grekom
• Piwo świerkowe – północnoamerykański klasyk od czasów kolonialnych
Obawiasz się, że samodzielna produkcja napojów alkoholowych jest skomplikowana i trudna? Niepotrzebnie! Poradnik opisuje wszystkie jej etapy – od butelkowania po dosładzanie. To łatwe, a rezultaty są zachwycające i kuszące, o czym szybko się przekonasz. Na zdrowie!
SCOTT MANSFIELD, urodzony w gminie Hoosier, przeprowadził się do północnej Kalifornii w latach 70. XX wieku, aby tam studiować, a został w niej ze względu na ludzi, klimat i styl życia. Przez ostatnie 15 lat zajmował się domową produkcją wina, piwa, cydru, miodu pitnego i wszelkich innych napojów fermentowanych, wykorzystując przy tym lokalnie dostępne składniki, jeśli tylko było to możliwe. Zawsze pociągała go aktywność na świeżym powietrzu. Lubi także ogrodnictwo i gotowanie.
Każdy ma swoją sentymentalną mapę Ochoty, dla każdego ważne są inne zakątki tej dzielnicy. Jedni cenią urok willowych wąskich uliczek Kolonii Staszica i łagodnym łukiem biegnących ulic Kolonii Lubeckiego. Drugich uwodzi posępna bryła kościoła św. Jakuba. Inni wybierają spacer szlakiem zanikających warsztatów rzemieślniczych zachodniej Ochoty. A jeszcze inni oddychają przestrzenią Pola Mokotowskiego.Warszawską Ochotę ukształtowało tak naprawdę dwudziestolecie międzywojenne modna wówczas i szlachetna idea miast ogrodów Ebenezera Howarda, styl dworkowy obecny w architekturze polskiej tuż po odzyskaniu niepodległości, ekspansja modernizmu lat 30. Charakter tamtych lat, pomimo zniszczeń wojennych, w dużym stopniu dzielnica zachowała do dziś.Zapraszamy w podróż w czasie do najpiękniejszych zakątków Ochoty, utrwalonych na pełnych uroku fotografiach sprzed lat.
W treningu siłowym tylko krok dzieli sukces od porażki, optymalne obciążenia od przeciążeń. Jak ćwiczyć, by mieć idealną sylwetkę? Co zrobić, by uniknąć kontuzji? Jak poprawić swoją kondycję?
Ten profesjonalny poradnik poświęcony treningowi siłowemu adresowany jest nie tylko do wyczynowców, ale do wszystkich tych, którzy chcą poświęcić czas i energię na to, by konsekwentnie dbać o figurę, postawę, zdrowie i sprawność. Wyjaśniono w nim praktyczne podstawy treningu i zaproponowano konkretne plany treningowe. W obszernej części praktycznej szczegółowo opisano wszystkie ważne i popularne ćwiczenia (podstawowe oraz ich warianty), które można wykonywać na siłowniach i w domu. Ćwiczenia i plany treningowe zostały pomyślane tak, by mogły je wykonywać osoby zarówno zaawansowane, jak i początkujące. Na szczegółowych ilustracjach pokazano sposób funkcjonowania głównych mięśni zaangażowanych w ćwiczenia i mięśni pomocniczych.
Wyposażeni w tę wiedzę możemy planowo i skutecznie rozwijać mięśnie i poprawić w znacznym stopniu jakość treningu siłowego
Książka idealna dla tych, którzy dbają o zdrowie i figurę!
Czy marzyłeś kiedyś o tym, by uczyć się malowania u doświadczonego artysty? Paul Bryn Davies malujący techniką akwarelową jest wielbicielem fantastyki. Krok po kroku objaśnia, jak namalować baśniowe stwory. Omawia zalety i wady papierów, na których malują akwareliści, przedstawia sposoby posługiwania się odpowiednimi pędzlami i farbami. Zachęca także do obserwacji przyrody. Tak jak wytrawny nauczyciel, stopniowo wprowadza coraz bardziej skomplikowane układy kompozycyjne i kolorystyczne, nie zapominając o radach dla początkujących.
Kiedy dziecko zadaje rodzicowi pytania dotyczące sfery intymnej, czyli seksu i miłości oraz trudnych kwestii społecznych, jak przemoc, pedofilia, prostytucja czy śmierć reaguje on zazwyczaj zażenowaniem i bezradnością.
Jak zmienić tę sytuację i podchodzić do trudnych rozmów z dzieckiem jak do ciekawego wyzwania, pogłębiania więzi, troskliwego przygotowywania go do życia? W jaki sposób informując dziecko o trudnych zjawiskach społecznych i niebezpieczeństwach nie wzbudzać niepokoju, nie burzyć pozytywnej wizji świata, nie odbierać typowego dzieciom optymizmu?
W książce tej rodzice znajdą przystępne wyjaśnienia prawidłowości rozwoju emocjonalnego dziecka, o jakich należy pamiętać omawiając z nim trudne kwestie. Najbardziej pomocne będą przykłady odpowiedzi na dociekliwe trudne dziecięce pytania, ale też pytania, jakie należy zadać dzieciom w tym kontekście. Uśmiech i radość wprowadzają autentyczne anegdoty obrazujące dziecięce spojrzenie na świat, często odmienne od dorosłego, ale równie ciekawe, a na pewno sympatyczne.
Filc jest wyjątkową tkaniną, miękką i wytrzymałą, przyjemną w dotyku i łatwą w obróbce. Daje to dużą swobodę tworzenia. Filc idealnie nadaje się do robienia biżuterii oraz modnych dodatków. Tworzenie z niego rozbudza wyobraźnię, oferując nieskończone możliwości. Można z niego wykonać: naszyjnik, kolczyki, bransoletkę, pierścionek, pasek, torebkę, kosmetyczkę, portfelik, ozdoby torebki czy butów.
Dzięki jasnym wskazówkom, ilustrowanym dokładnymi rysunkami, każdy będzie mógł zrobić dokładnie takie same modele, jak zaprezentowane w książce, a piękne zdjęcia pozwalają zauważyć szczegóły ułatwiające zrozumienie objaśnień.
W książce znajdziesz wiele ciekawych i niebanalnych pomysłów, dzięki którym – mamy taką nadzieję – odkryjesz nowe i kreatywne hobby.
Dzięki inspirującym pomysłom przedstawionym w książce dekorowanie świątecznego stołu okaże się wyjątkowo łatwe. Polly Pinder wyjaśnia, jak przygotować na Boże Narodzenie wspaniałe ozdoby z koralików, drutu, piasku, świec, nici i papieru. Przejrzyste instrukcje uzupełnione ilustracjami pokazują, jak krok po kroku przygotować wyjątkowe świeczniki, obrączki na serwetki, świąteczne stroiki, małe pudełeczka i torebki na prezenty i wiele innych projektów na różne okazje. Życzymy magicznych świąt wśród własnoręcznie wykonanych dekoracji!
Chciałbyś interesująco gawędzić o tym i owym, łatwo nawiązywać nowe znajomości i w czasie codziennych zajęć zawodowych stwarzać przyjemną atmosferę? Dzięki temu poradnikowi zdobędziesz potrzebną lekkość i opanowanie w doskonałym prowadzeniu rozmowy. Nawiąż kontakt - zrób pierwszy krok i korzystając ze sprawdzonych w praktyce wskazówek oraz sztuczek, prowadź swobodne rozmowy i naucz się poznawać nowe grupy ludzi. Rozmawiaj - z tej książki dowiesz się, jakie tematy można poruszać w danych okolicznościach, jak budować wspólną płaszczyznę porozumienia z rozmówcą i po mistrzowsku wychodzić z trudnych sytuacji. Błyskawicznie oceń: powściągliwie czy towarzysko? - skorzystaj z typologii rozmowy naszej ekspertki, Elisabeth Bonneau: ustal, jaki typ rozmówcy siedzi naprzeciwko Ciebie i w jaki sposób będziesz z nim umiejętnie rozmawiać.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne. Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. Z tą książką kucharską szybko nabierzesz pewności siebie w kuchni. W tym poradniku znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata, dobre na śniadanie, obiad i kolację, na przekąskę w ciągu dnia i na deser. Masz do wyboru zupy, sosy, lasagne, zapiekanki rybne, makaronowe i wiejskie, burgery, babeczki, sernik, szarlotka, a także quiche, pitty i puddingi. Nie zabrakło tu również przepisów na specjalne okazje – na przyjęcia, urodziny i Boże Narodzenie. Ta książka to potwierdzenie, że nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni! Antoinette Savill jest autorką bestsellera Gluten, Wheat and Dairy Free Cookbook: Over 200 Allergy-free Recipes from Sensitive Gourmet.
Każdy początkujący szachista zadaje sobie z pewnością pytanie: jak trenować, aby nieustannie i szybko podwyższać swoje kwalifikacje sportowe. Podstawowym warunkiem właściwego rozwoju młodego zawodnika – oprócz praktyki turniejowej – są praca z trenerem i samokształcenie. Wiedza w szachach nieustannie się rozwija. Każdy turniej jest praktycznie kuźnią nowych pomysłów. Szczególnie w sferze teorii otwarć szachowych spotykają nas ciągłe niespodzianki. Kto zlekceważy studiowanie początkowej fazy partii, ten szybko pogubi się w gąszczu nowych wariantów oraz idei.
Podręcznik Szachy dla przyszłych mistrzów to przede wszystkim szybki kurs otwarć szachowych. Prezentuje debiuty otwarte, zamknięte i półotwarte, a także zasady pracy nad repertuarem debiutowym, który jest siłą każdego szachisty. Pomaga udoskonalić technikę liczenia wariantów oraz zmysł taktyczny. Zwraca uwagę na najważniejsze problemy gry końcowej. Podkreśla znaczenie analizowania i komentowania partii dla własnego rozwoju. Podpowiada też, jak efektywnie wykorzystać komputer i internet w treningu szachowym.
Ta książka przeznaczona jest dla młodych adeptów królewskiej gry, którzy posiedli już podstawową wiedzę i chcą bliżej poznać tajniki fachowego treningu szachowego. Może być ona także pomocą w działalności szkoleniowej trenerów.
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność zapachów, aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Są one owocem cierpliwych poszukiwań i pasji milionów kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, którzy eksperymentują we własnej kuchni. Dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić kremy, słodkie sosy i musy, tarty, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach. Chlebek bananowo-orzechowy, ciasto marchewkowe, pannacotta, tiramisu – w przyrządzaniu tych smakołyków pomogą Ci również rady autorki i mistrzów kuchni.
Dania kuchni włoskiej są łatwe do przyrządzenia, naturalne i pełne różnorodnych smaków. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do przygotowania potraw kuchni włoskiej wykorzystuje się smaczne produkty dobrej jakości. W książce zawarto wskazówki podpowiadające w jaki sposób przygotować danie będące prawdziwą ucztą, np. jak szybko przyrządzić pieczone warzywa, makarony, peperonatę czy caponatę. Są tu także przepisy na proste dania, których nie mieliście dotąd odwagi wykonać, jak risotto czy lasagne. Teraz nie będą już one skrywać przed Wami żadnych tajemnic! Przygotowywanie zaś niektórych potraw, takich jak panzanella, czy innych przekąsek do aperitifu może przemienić się w nie lada przygodę, zwłaszcza jeśli będziecie je wykonywać w doborowym towarzystwie. Zapraszam na spotkanie z tą ciepłą i gościnną kuchnią pełną słońca.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?