Nalewki owocowe pachną pełnią lata, orzechowe są idealne na długie zimowe wieczory, ziołowe nie tylko wybornie smakują, ale także leczą. Śmietankowe i kawowe rozpieszczają podniebienie niejednego łasucha. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na wyśmienite trunki - idealne na każdą okazję:
Nalewki owocowe: z porzeczek, truskawek, brzoskwiń, jabłek, czereśni i wiśni, moreli, żurawiny
Trunki o "tropikalnych" smakach: z owoców cytrusowych, ananasów, kokosów, granatów
Likiery orzechowe, migdałowe, klasyczne amaretto, orzechowo-miodowe
Nalewki ziołowe i korzenne: anyżówka, ouzo, miętowa, z rozmarynem i lawendą, cynamonowa, waniliowa, goździkowa
Słodkie likiery na bazie śmietanki: Irish Cream, czekoladowa, bananowa, ananasowo-kokosowa, owocowo-śmietankowe
Likiery na bazie kawy: czekoladowo-kawowy, pomarańczowo-kawowy, z dodatkiem cynamonu, wanilii
Wódki smakowe: brandy jeżynowa, brzoskwiniowa, wódka cytrynowa, rum ananasowy
Owoce w alkoholu: wiśnie w rumie, żurawiny w brandy, brzoskwinie w amaretto...
I wiele, wiele innych... Dzięki tej książce przyrządzisz nie tylko wyśmienite nalewki i likiery, ale także domowe wersje znanych i lubianych trunków. Znajdziesz w niej mnóstwo oryginalnych przepisów i rady dotyczące wykorzystania nalewek jako dodatków do deserów i dań mięsnych. Autorzy podsunęli też ciekawe pomysły na oryginalne prezenty w postaci samodzielnie zrobionych trunków.
Ponad sto niezwykłych przepisów na trunki z ziół, owoców, kwiatów i nie tylko!
Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów, ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy nie była tak prosta!
W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży.
Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.
Co, jeśli mój kot...
164 najważniejsze pytania i odpowiedzi
Kot – niezwykła osobowość na czterech łapach – bez względu na to, czy jest chodzącym własnymi drogami indywidualistą czy przymilnym mruczącym kanapowcem, może być najlepszym przyjacielem człowieka. Ale by człowiek mógł być najlepszym przyjacielem kota, musi zrozumieć jego psychikę i zachowania.
W książce tej wspomniano o wszystkich ważnych rzeczach, o których zapomnieli autorzy innych publikacji poświęconych kotom. W 164 pytaniach i odpowiedziach opisano, jak radzić sobie z problemami behawioralnymi, jakie mogą sprawiać koty w domu, poza nim i w nowych miejscach. Jak pokonać trudności związane z życiem zwierzęcia w grupie? Jak zapobiegać chorobom i postępować w nagłych wypadkach? Co zrobić, by sędziwy kot cieszył się pełnią życia?
Porady, zdjęcia i zabawne ilustracje ułatwią zrozumienie naszego czworonoga.
Ramkę na zdjęcia zdobi motyw aniołów, stół udekorowano różowymi tulipanami wyciętymi z serwetek, taboret – rzędem papierowych biedronek, a ocynkowaną konewkę – motywem czterolistnej koniczyny. Przedmioty ozdobione techniką decoupage’u stały się elementem wystroju różnych wnętrz: przedpokoju, kuchni, salonu, pokoju dziecięcego i ogrodu. Każdy z nich, bez względu na to, jaką ma powierzchnię (drewnianą, szklaną, metalową), można udekorować tym sposobem, nadając mu niepowtarzalny wygląd i charakter. Wystarczy wyciąć wybrany motyw z serwetki lub papieru, nakleić go na przygotowaną wcześniej powierzchnię i polakierować. Spróbuj ozdobić tą techniką okładkę na zeszyt, lampę stołową lub serwis do herbaty. Odkryj w sobie duszę artysty!
Książka Richarda Boltona to doskonały poradnik dla wszystkich, którzy pragną rozpocząć przygodę z malowaniem akwarelami. Pejzaż, to najchętniej podejmowany przez akwarelistów temat. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego. Zachwyt jakiego doznajemy w kontakcie z naturą, podczas bliższych lub dalszych wycieczek, dla wielu z nas staje się naturalną inspiracją do działalności artystycznej. A przybory akwarelisty doskonale nadają się do zabrania w plener.
Autor krok po kroku, zaczynając od zasad kompozycji, kończąc na wykańczaniu detali, pokazuje, jak tworzyć wspaniałe pejzaże i uchwycić na obrazie piękno natury.
W książce artysta zebrał krajobrazy z różnych stron świata, które mogą być dla nas doskonałą inspiracją, będąc jednocześnie pretekstem do omówienia różnych problemów przed jakimi można stanąć w trakcie tworzenia. Namaluj pejzaż, który cię zachwycił!
Joe Francis Dowden pokazuje, jak za pomocą akwareli uchwycić piękno spokojnych toni jezior i skąpanych w słońcu estuariów, dynamikę płynących rzek i szemrzących strumieni, dzikość wzburzonego morza, a także urodę roślinności i wielu innych elementów natury.
Prezentuje krok po kroku rozmaite techniki malowania akwarelami, dzięki którym namalujesz zarówno wodę stojącą, jak i wartko płynącą, pokażesz odbijające się w niej obiekty i grę światła, a także niemal poczujesz aromatyczną woń spadających do wody liści, usłyszysz odgłosy kroków na żwirze i poczujesz lodowate zimno wartkiej rzeki.,br. Wyruszaj w tę artystyczną podróż! Pierwszy etap malowania nieba Dopracowywanie szczegółów Ukończony obraz
Domowe gołębie to jedyne swobodnie latające ptaki domowe, które zawsze wracają do swojego gniazda – gołębnika. Są łatwe w utrzymaniu i nie mają zbyt wysokich wymagań bytowych. Szybko akceptują swojego opiekuna i okazują mu ufność i przywiązanie.
Heinrich Mackrott, hodowca z kilkudziesięcioletnim stażem i doktor nauk o żywieniu zwierząt, dzieli się z czytelnikami swą imponującą wiedzą o gołębiach. Początkujący znajdą w książce podstawowe wiadomości, które ułatwią rozpoczęcie hodowli. Doświadczeni poznają problemy dotyczące chowu gołębi i najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie.
W książce opisano sposób budowy i wyposażenie różnych typów gołębników. Dowiesz się z niej, jak karmić gołębie, jak dbać o lęg i wychów. Poznasz prawa genetyki, których znajomość umożliwia sprawowanie kontroli nad cechami ptaków. Wyjaśniono proces pierzenia się i omówiono choroby najczęściej atakujące gołębie. Przedstawiono najważniejsze organizacje zrzeszające hodowców. Poruszono również temat akrobatyki, lotów wysokich i długodystansowych gołębi. Podkreślono także zalety kulinarne mięsa tych ptaków i podano liczne przepisy na wyśmienite potrawy z gołębiego mięsa.
Turcja to kraj łączący tradycje Wschodu i Zachodu, w którego wielowiekowej historii zapisały się wydarzenia wpływające na losy współczesnego świata i rozpalające wyobraźnię przyszłych pokoleń. Wielkie historyczne postacie i imponujące tureckie zabytki są najlepszym świadectwem wspaniałej przeszłości tych ziem. Odnaleziono tu najstarszą świątynię świata, tu także powstawały wielkie imperia Aleksandra Macedońskiego i Juliusza Cezara.
Jadących do Turcji należałoby ostrzegać: Turysto! Sto trzydzieści wieków czeka na poznanie! Kieszonkowa formuła przewodnika zmusza nas do przedstawienia w skrótowej formie tylko wybranych miejsc. Ale dzięki temu wciąż są miejsca, czekające na odkrycie, wiele ciekawych historii do opowiedzenia, wiele fascynujących zakątków do odwiedzenia. Z nami zwiedzisz Stambuł i odnajdziesz tu polskie ścieżki oraz popłyniesz na Wyspy Książęce. Zwiedzisz wybrzeże Morza Egejskiego (Izmir, Efez i Riwierę Turecką z Bodrum) i Morza Śródziemnego (Demre, Antalyę, Side i Alanyę) oraz środkową Anatolię z zapierającymi dech widokami Kapadocji i wyjątkowym Pamukkale, gdzie popływasz w basenach Kleopary. Dowiesz się też co trzeba i co warto zobaczyć oraz przeczytasz niezbędne informacje praktyczne.
Zapraszamy do obejrzenia wspaniałych zabytków, ale i niezapomnianych cudów natury z przekonaniem, że z pewnością na jednej się nie skończy!
Kwadratowa kolorowa kartka papieru odpowiednio zginana i składana może zmienić się w czarujące kwiaty – orchidee, anturium, lilie wodne, tulipany. Papierowy, samodzielnie wykonany bukiet róż, wiśni, goryczki lub chryzantem stanie się niebanalną ozdobą wnętrza, stroju lub niecodziennym prezentem.
Dzięki zawartym w książce szczegółowym instrukcjom składania papieru i rysunkom przedstawiającym poszczególne etapy prac uda Ci się odwzorować złożoność i różnorodność kwiatów. Nauczysz się wykonywać podstawowe zagięcia, dobierać odpowiednie rodzaje papierów, a także tworzyć bukiety według własnego projektu.
Książka jest adresowana do wszystkich miłośników origami – zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych.
Czy jesteś miłośnikiem architektury? Czy potrafisz rozpoznać budynek barokowy albo wyobrazić sobie styl palladiański? Czy widzisz różnicę między art nouveau a art déco albo dostrzegasz narodowe i regionalne wpływy w architekturze? Czy po prostu chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o otaczających cię budynkach i o zabytkach, które podziwiasz w podróży?
Bez względu na to, czy o architekturze wiesz dużo czy niewiele, przekonasz się, że ten zwięzły przewodnik, opisujący tak rozmaicie zabudowane krajobrazy na całym świecie, jest nieoceniony. Nie tylko dostarcza bogato ilustrowanych, łatwych do wykorzystania wiadomości na temat najważniejszych kierunków, które dominowały w architekturze od starożytności, ale zawiera również wykazy charakterystycznych cech, które pozwolą ci zidentyfikować styl niemal każdego budynku, jakim się zainteresujesz, a to da ci zupełnie nowe spojrzenie na twoje otoczenie.
Ta książka to chronologiczny przewodnik po stylach architektonicznych z całego świata. Zawiera także bardzo liczne, znakomite, kolorowe fotografie, wykaz podstawowych cech charakteryzujących poszczególne style oraz ilustrowany słowniczek terminów architektonicznych.
Najmniejsza ryba na świecie żyje w rzekach Sumatry – dorosły osobnik mierzy ok. 7,9 mm! Niektóre gatunki błędnikowców budują na powierzchni wody tzw. gniazdo pieniste, złożone z oblepionych śluzem pęcherzyków powietrza. Pyszczaki, zwane również gębaczami, opiekują się swoim potomstwem, przetrzymując larwy lub młode rybki w pysku.
Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy Cię w podróż po fascynującym podwodnym świecie.
Możesz mieć go na wyciągnięcie ręki!
W poradniku tym podpowiadamy Ci, jak założyć swoje pierwsze akwarium; jak je ogrzewać, naświetlać, jak filtrować wodę i jakie wybrać podłoże. Doradzimy, jak utrzymać właściwe parametry wody i kiedy wpuścić pierwsze rybki. Poznasz także najodpowiedniejsze do akwarium gatunki roślin i ryb. Opisujemy charakterystyczne zachowania tych zwierząt (w tym godowe i terytorialne) i warunki, które należy im zapewnić. Omawiamy choroby najczęściej atakujące ryby i sposoby zapobiegania im. Z książki dowiesz się, czym i jak często karmić swoich podopiecznych, jak o nich dbać i... dochować się narybku.
Nurkuj bezpiecznie w suchym skafandrze zamiast marznąć w zimnej wodzieNurkowanie w suchym skafandrze nie jest żadną wiedzą tajemną, a otwiera zarówno u nas w kraju, jak i na całym świecie wiele nowych możliwości do uprawiania tego sportu.Ten podręczny przewodnik to kompendium wiedzy na temat nurkowania w suchym skafandrze: zawiera wszystko co każdy nurek chce i powinien wiedzieć, dostosowane do najnowszych standardów i norm bezpieczeństwa.W tej użytecznej książce zawarto porady na temat wyboru i pielęgnacji sprzętu oraz podano najbardziej aktualne informacje na temat jednego z najciekawszych sportów nurkowych. To doskonałe przygotowanym poradnik zawierający szczegółowe zdjęcia ułatwiające zrozumienie tematyki. Swoją obszerną wiedzą dzieli się trzech świetnych specjalistówz wszystkimi nurkami: od początkujących po doświadczonych instruktorów.
Wybierzesz się z nami na spacer po Starym i Nowym Mieście pełnym malowniczych kamieniczek.W królewskim parku w Łazienkach posłuchasz muzyki Chopina i odpoczniesz w cieniu drzew. Przejdziesz ulicami dawnego żydowskiego getta. Zwiedzisz Śródmieście, Powiśle, Pragę, Wilanów i najstarsze cmentarze.
Plan miasta gratis.
Wodzowie, nawet genialni i operatywni, sami nie wygrają wojny. Ta książka pozwala docenić wysiłek wojenny ludzi drugiego planu, których profesjonalizm i pomysłowość pozwoliły aliantom powstrzymać, a w ostateczności pokonać armię Hitlera i jego koalicjantów. Bohaterami tej książki nie są dowódcy stojący na czele alianckich sił zbrojnych ani żołnierze na polu walki, ale ci, którzy wymyślili, jak w praktyce osiągnąć cele wyznaczone przez strategów. Należeli do nich m.in. generał major Percy Hobart – wynalazca „dziwnych czołgów” zdobywających plaże Normandii w dzień D, kapitan lotnictwa Ronnie Harker, „który wsadził merlina do mustangów”, oraz kapitan konwojów „Johnny” Walker, który wymyślił, jak zatapiać U-Booty przy użyciu „ruchomej zapory ogniowej”. Ta książka opowiada, w jaki sposób wszystkie te racjonalizatorskie rozwiązania zostały wcielone w życie. Odsłania też inne oblicze drugiej wojny światowej, która była nie tylko zmaganiem się armii i strategów, ale też wojną genialnych umysłów.
Występowanie przed publicznością można porównać do prowadzenia samochodu: w obu przypadkach możliwe jest dojście do wprawy, ale początki są trudne. Podobne problemy ma osoba, która występuje publicznie. Kiedy robi to pierwszy raz, jest potwornie zestresowana, zazwyczaj ponura, nie wie, co robić z rękami, w którą stronę patrzeć, jak stanąć, mówić do mikrofonu, konstruować zdania, jakiego języka użyć, jak długo mówić itd. A kiedy nabierze wprawy, opanuje wszystkie techniczne elementy wystąpienia tak, że będzie wykonywać je odruchowo.
Maciej Orłoś - w ciągu wielu lat praktyki szkoleniowej miał do czynienia z setkami kursantów – przedstawicielami różnych branż, ludźmi z różnych środowisk biznesowych i zajmujących różne stanowiska. Książka powstała na podstawie własnych wieloletnich doświadczeń autora jako trenera/szkoleniowca oraz jako obserwatora niezliczonych wydarzeń, podczas których występowano publicznie.
Autor z pełnym przekonaniem radzi, jak:
1. odnieść dobre pierwsze wrażenie,
2. stworzyć dobrą aurę rozmowy,
3. co zrobić z rękami, czyli tajemnice gestykulacji,
4. co zrobić, by nie zjadła cię terma,
5. jak nie zanudzić publiczności,
6. przygotować się do prezentacji z zastosowaniem nowoczesnych technik.
Śmiało można stwierdzić, że poznając rady zawarte w tej książce będziesz należał do grupy świetnych mówców – ludzi, którym wystąpienia publiczne nie sprawiają trudu – są naturalni, mówią ciekawie, nie zjada ich trema, potrafią nawiązać kontakt z odbiorcami.
Pamiętaj: należysz do 99 procent ludzi, którzy mogą nauczyć się występowania przed publicznością!
Czy chcesz ożywić zniszczony blat stołu, ustabilizować chwiejące się krzesło, odnowić złoconą ramę? W tej książce znajdziesz niezbędną wiedzę o tym, jak w stare meble tchnąć nowe życie. Zgromadzone w niej starannie sprawdzone informacje są przejrzystą i zwięzłą odpowiedzią na wiele problemów nurtujących osoby zarówno początkujące, jak i zaawansowane zajmujące się amatorsko konserwacją.Książka zawiera opisane szczegółowo od początku do końca metody konserwacji: w jaki sposób naprawić typowe uszkodzenia, jak odnowić zniszczone powierzchnie, podane są instrukcje konserwacji krok po kroku jak w przepisie kulinarnym oraz dokładny wykaz niezbędnych materiałów i narzędzi.Książka jest przeznaczona dla entuzjastów starych przedmiotów, dla wszystkich tych, którzy podzielają miłość do antyków i używanych mebli, oraz tych, którzy pragną doskonalić praktyczne umiejętności konserwacji. Poczuj satysfakcję płynącą z pracy własnymi rękami, przywracając zniszczonym przedmiotom dawną świetność z wykorzystaniem starych metod i i współczesnych materiałów.Julia de Bierre i James Bain Smith są założycielami Castle Workshop znanego na całym świecie zespołu projektantów i dekoratorów, specjalizujących się w uzyskiwaniu stylowych efektów, konserwacji i postarzaniu mebli.
Urzekające prostotą i surowością kompozycje z kalii, wyszukane bukiety z hiacyntów, pływające gerbery, suche gałązki drzew połączone z orchideami – te niezwykłe aranżacje florystyczne mogą być wspaniałą dekoracją wnętrza, ozdobą świątecznego stołu lub niebanalnym prezentem.
Autorka krok po kroku pokazuje, jak ułożyć romantyczny wachlarz z róż i goździków, jak zrobić paterę z jesiennymi owocami i kwiatami oraz tort składający się z drobnych chryzantem. Przy odrobinie wyobraźni z eustomy i cukierków może powstać słodki bukiet na Dzień Matki, z wiosennych kwiatów – świecznik, a z gwiazdy betlejemskiej i bombek niecodzienna ozdoba wigilijnego stołu.
Do wykonania aranżacji autorka wykorzystuje m.in. starą ramę obrazu, wydmuszki jaj, serwetnik, kolorowy papier i szklane naczynia. Przedstawione przez nią projekty są tak opracowane, by każdy mógł choć na chwilę stać się profesjonalnym florystą.
Feeria barw, kuszące zapachy, bogactwo kształtów i stylów – to wszystko można uzyskać, tworząc niepowtarzalne kompozycje z kwiatów.
Nieważne, czy jesteś nauczycielem, szkoleniowcem, aktorem, dziennikarzem, prezenterem, biznesmenem, czy politykiem profesjonalista zawsze mówi wyraźnie.Mirosław Oczkoś jest aktorem i specjalistą od emisji głosu. W książce Sztuka mówienia bez bełkotania i faflunieni, a jest to już jej drugie wydanie, wyjaśnia nie tylko podstawowe wiadomości teoretyczne z zakresu budowy i fizjologii aparatu mowy, ale przede wszystkim pokazuje, w jaki sposób doskonalić dykcję. Ćwiczenia głosowe, usprawniające prace języka, warg, szczęki dolnej i podniebienia miękkiego, poprzedzone są szeregiem ćwiczeń rozluźniających i oddechowych. Można je wykonywać w domu bądź np. podczas jazdy samochodem. Dzięki nim artykulacja poszczególnych głosek oraz trudnych połączeń wyrazowych staje się wyraźniejsza, a wypowiedzenie łamańców językowych typu w czasie suszy szosa sucha przestaje być problemem.Ze względu na to, że nauka dykcji w dużej mierze polega na słuchaniu, do książki dołączona jest płyta CD, która zawiera ćwiczenia, łamańce językowe oraz poezję typowo dykcyjną, czytaną przez Martę Kluczowicz, Katarzynę Glinkę, Jerzego Łazewskiego i Mirosława Oczkosia.Recenzje pierwszego wydaniaJest to książka nie tylko dla zawodowców. Chociaż ciężko wzdycham z żalu, że nie miałem jej w 1980 roku, kiedy to 7 razy oblałem egzamin na kartę mikrofonową w Polskim Radiu, no ale wtedy nikt nie pisał takich podręczników. Czytając ją nawet niezawodowcy się uśmiechną. Chociaż jako scrabblista muszę zauważyć, że słowo faflunienie istnieje tylko w rzeczywistości, a nie w słownikach. Poza tym panie Mirosławie, tak trzymać.Grzegorz Miecugow (TVN 24, Szkło Kontaktowe)Lekturą łatwą bym tego nie nazwał...Ale nie wszystko co ważne i potrzebne przychodzi łatwo. Więc polecam i lekturę i ćwiczenia.Warto, wszak język jest narzędziem komunikacji.Kamil Durczok (fakty TVN)Mirku drogi. Spadłeś mi jak z nieba. Przygotowuję się do mojego pierwszego monodramu i ćwiczę z Twoją ksiązką. Ta książka powinna być obowiązkową lekturą dla wszystkich bez wyjątku!!! Dzięki Ci za nią bo ćwiczenia fantastyczne, czasami trudne do powtórzenia za pierwszym razem, czasami bardzo zabawne, a ja już widzę u siebie duży postęp i cieszę się jak dziecko!Twoja fanka Urszula Dudziak
Książka jest zbiorem niezwykle atrakcyjnych splotów szydełkowych. W propozycjach zawartych w tej książce wykorzystano różne rodzaje włóczki i nici, które są coraz bardziej dostępne na rynku.Wykonane z nich ściegi często naśladują bardzo delikatne koronki. W książce opisano wykonanie krok po kroku wzorów ażurowych i koronkowych, filetów, różnych motywów, splotów irlandzkich i tunezyjskich (afgańskich) oraz wzorów do obrębiania m.in.chust, narzut, serwet i obrusów.
Delikatne i zdrowe gotowanie na parze
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.
W książce znajdziemy m.in.: informacje o zasadach użytkowania parowaru i kombiwaru, podstawy wiedzy o gotowaniu za pomocą pary wodnej i/lub gorącego powietrza, wiele wyjątkowych i wypróbowanych przepisów (także wykonywanych metodą obróbki w niskiej temperaturze).
Zaproponowane w książce przepisy są praktyczne – opisane w taki sposób, by można je było zrealizować we wszystkich powszechnie używanych na rynku urządzeniach. Dodatkowo podane są porady żywieniowe dietetyka oraz wskazówki i porady kucharza profesjonalisty.
Dzięki tej książce przygotujesz pełnowartościowe i kompletne menu nawet dla dużej liczby gości lub domowników. Szybko i bez stresu zabłyśniesz przygotowaniem nowego dania - począwszy od wyrafinowanych przekąsek, przez delikatne zupy, pyszne sałatki, smakowite ryby i potrawy mięsne, po słodkie desery.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?