Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Obcy język, egzotyczne zwyczaje i... kilkadziesiąt sposobów połączenia ryżu z rybą! Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi, przekąski zawinięte w wodorosty...Książka zawiera dokładne przepisy na wiele japońskich przysmaków, które łatwo przygotować. Znajdziesz w niej: instrukcje przygotowania potraw krok po kroku, podstawowe wartości odżywcze każdego posiłku, wypróbowane receptury. Książka będzie cenną pozycją w biblioteczce każdego kucharza.
Ważna jest nie ilość, ale jakość tłuszczów. Z ułożonej alfabetycznie tabeli 2600 potraw i produktów dowiesz się, ile cholesterolu, punktów tłuszczowych i kalorii ma spożywany przez ciebie posiłek. Czerwone kółko w tabeli oznacza, że po daną potrawę powinieneś sięgać jak najrzadziej, żółte – jedz od czasu do czasu. Zielone wskazuje na dania o najniższej zawartości tłuszczów. Doskonała książka dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać.
W latach 60. XX wieku, kiedy Związek Radziecki twierdził, że buduje niebo na ziemi, a dzielni, niekonformistyczni dysydenci żyli na wolności w tym bezkresnym więzieniu, naród rosyjski zaczął zapijać się na śmierć. Przez jakiś czas dochody czerpane przez państwo z wódki były nawet wyższe niż zyski płynące z przemysłu naftowego. Teraz, pięćdziesiąt lat później, kiedy państwo sowieckie rozpadło się, moskwianie nadal piją butelkę wódki przed śniadaniem, a demografowie nie patrzą w przyszłość z optymizmem.
W swojej książce Ostatni Rosjanin uhonorowany nagrodami pisarz Oliver Bullough snuje dociekanie nad przyczyną tego zjawiska, a wykorzystuje do tego żywot niezwykłego prawosławnego popa, który pasję pisarską łączył z wysiłkami czynionymi w celu ratowania bliźnich przed KGB. Podążając śladami ojca Dmitrija, autor odtwarza świat, jakiego on doświadczał: klęskę głodu, okupację, wojnę, groźny bezkres Gułagu, upadek komunizmu i lekkomyślne szastanie dobrami, jakie nastąpiło potem. Historia rosyjskiej autodestrukcji jest jednak owiana tajemnicą oraz naznaczona zaprzeczeniami i wyparciem, nie ma dokumentów, które poświadczałyby albo tłumaczyły, dlaczego tak wielu Rosjan szukało zapomnienia. Do rzadkich wyjątków należą pamiętniki i kazania Dmitrija – dają surowy, niestonowany wgląd w życie toczące się w totalitarnym państwie, odsłaniają głęboką duchową chorobę zrodzoną z długiego komunistycznego eksperymentu, jakiemu poddano ten kraj.
Oliver Bullough oferuje portret Rosji, jakiego jeszcze nie było, śledzący współczesne kontury rosyjskiej duszy; pokazuje, że w kraju tak chętnie miażdżącym własnych obywateli przetrwały odwaga, wytrwałość i – wreszcie – niewielkie, lecz wciąż tlące się przebłyski nadziei.
O autorze
Oliver Bullough studiował historię współczesną w Oksfordzie, a po ukończeniu uczelni przeniósł się do Rosji. Przez siedem lat mieszkał w Petersburgu, Biszkeku i Moskwie, podróżując intensywnie jako reporter agencji informatycznej Reutersa. Był redaktorem do spraw Kaukazu w Instytucie raportowania o wojnie i pokoju. Obecnie jako wolny strzelec pisze artykuły prasowe i współpracuje z radiem i telewizją. Jego pierwsza książka, Let our Fame Be Great: Journeys Among the Defiant People of the Caucasus, otrzymała w Stanach Zjednoczonych Nagrodę im. Corneliusa Ryana, a w Wielkiej Brytanii była nominowana do Nagrody Orwella. W 2011 roku Oliver Bullough został uhonorowany Nagrodą Oxfam dla Początkujących Pisarzy.
Hodowla kóz to przede wszystkim korzyści płynące z hodowli tych zwierząt użytkowych, a opieka nad nimi pomaga też w pokonywaniu stresu spowodowanego pracą i problemami dnia codziennego. W tej książce zawarto informacje o rasach kóz najlepszych do hodowli. Przedstawiono opis ras, cechy i potrzeby m.in.: kozy anglonubijskiej, angorskiej, barwnej niemieckiej kozy szlachetnej, barwnej kozy holenderskiej, kaszmirowej, saaneńskiej, z Lasu Turyńskiego, toggenburskiej, czarnoszyjej z Wallis, białej niemieckiej kozy szlachetnej, zachodnioafrykańskiej kozy karłowatej. Ponadto w książce znalazły się niezbędne informacje na temat: sposobu hodowli: w koziarni i na powietrzu; prawidłowego żywienia: co i w jakich ilościach jedzą kozy; ich potomstwa: krycia, porodu i wychowu; opieki zdrowotnej: zapobiegania chorobom, rozpoznawania ich i leczenia; oraz uzyskiwanych produktów: mleka, mięsa, wełny i skór.
Ksiązka jest adresowana do wszystkich, którzy zamierzają hodować kozy w celach użytkowych, ale także i do tych, którym sprawia przyjemność kontakt z tymi zwierzętami oraz życie blisko natury.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Czy jest sposób na to, by pokazać dzieciom Warszawę dawną i współczesną, przybliżyć całkiem spory kawałek historii, nauczyć je kilku sztuczek malarskich i zapoznać ze znanym obrazem Canaletta, a przy tym sprawić, że będą świetnie się bawiły? Oczywiście! To nic trudnego – wystarczy kilka prostych ćwiczeń, krótkich tekstów, parę zdjęć i rysunków.
Zapraszamy na wędrówkę po Zamku Królewskim, rejs łodzią po Wiśle, wizytę u króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i w pracowni malarza Bernarda Bellotto. Będziemy rysować, wycinać, malować, czytać i oglądać.
Informacje i ćwiczenia zawarte w książce pokazują, jak uczyć dzieci odczytywać dzieła sztuki. Dzięki nim wizyta w galerii i muzeum stanie się prawdziwą przygodą.
Jeśli twoje dziecko twierdzi, że Canaletto to rodzaj ciastka kremem, obiady czwartkowe podaje pani Hania w szkolnej stołówce, a nadworny malarz to ktoś, kto tworzy obrazy na świeżym powietrzu, daj mu tę książkę!
Autor książki – Franz Lampeitl - doświadczony mistrz pszczelarstwa i konsultant w zakresie hodowli pszczół, wprowadza początkujących pszczelarzy w tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie z prawami natury. Hodowla pszczół to doskonały poradnik dla osób hodujących i zamierzających hodować te pożyteczne owady.
Znajdziemy w nim wszystko:
wiedzę z zakresu biologii pszczoły i społeczności pszczelej oraz informacje na temat znaczenia pszczół w środowisku naturalnym;
opis różnych ras tych owadów, a także zachowania rodzin w nowoczesnych ulach oraz opisów pozyskiwania produktów pszczelich;
informacje na temat zdrowia pszczół, opisuje występujące choroby i ich zwalczanie, a przede wszystkim zwalczaniu groźnej choroby – warrozy.
Storczyki fascynują bogactwem kształtów i barw. Niektóre gatunki urzekają także niezwykłym zapachem, a przy tym kwitną długo i obficie. Często zwane są klejnotem tropików. Kiedyś rośliny te można było podziwiać jedynie w ciepłych krajach, dziś z powodzeniem hodowane są w naszych domach.W tej bogato ilustrowanej książce zawarto m.in.: opisy różnorodnych gatunków storczyków, praktyczne porady dotyczące zakupu roślin, skutecznej pielęgnacji, efektywnej hodowli, błędów w uprawie i szkodników.
Właściciele kotów będą z pewnością na co dzień posługiwać się tym poradnikiem. Został on napisany przez czołowych specjalistów w dziedzinie weterynarii i behawioryzmu zwierzęcego - Grahama Meadowsa i Elsę Flint. Stworzyli oni książkę wyczerpującą, wygodną w użyciu, pełną fascynujących faktów i istotnych informacji. Prześledzili w niej wzajemne kontakty kotów i ludzi na przestrzeni długich wieków - od najdawniejszych czasów, gdy zwierzęta te czczono jako bóstwa, aż do dzisiaj, gdy w wyniku selektywnej hodowli są one ogromnie zróżnicowane - pod względem wielkości, kształtu, barw, typu sierści i rodzaju usposobienia.
Dzięki tej książce łatwiej wybierzesz odpowiedniego kota, wprowadzisz go do domu i we właściwy sposób zaopiekujesz się nim. W rozdziale o żywieniu można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące optymalnej kociej diety, a także odpowiedź na ważne pytania - czy lepsza jest karma gotowa, czy domowa oraz jak karmić kota w zależności od jego wieku, rasy bądź stanu zdrowia. Zawarte w książce tabele pozwalają szybko się zorientować, jakie są objawy oraz przyczyny poszczególnych chorób dotykających koty, a także jak im przeciwdziałać i jak postępować w nagłych wypadkach. W poradniku znajdziesz również rozdział mówiący o niepożądanych zachowaniach zwierząt i sposobach ich modyfikowania. Autorzy przekonują, że porozumienie z kotami jest możliwe - pomimo ich rzekomej wyjątkowej powściągliwości. Czworonogi te potrafią polubić i docenić towarzystwo człowieka, aczkolwiek - o czym trzeba pamiętać - na własnych warunkach. W książce znajdziesz szczegółowo opisane następujące zagadnienia:
Spojrzenie okiem eksperta na koty i ich świat
Jak dbać o kota w każdym momencie jego życia
Oparte na najnowszych badaniach, praktyczne porady dotyczące trudnych kocich zachowań
Rozpoznawanie chorób i ich leczenie
Podstawowe wiadomości o żywieniu kota
Dobre strony posiadania kota
Przegląd ras
Powojniki to krzewy lub byliny posiadające niezwykle piękne kwiaty, które mogą występować w wielu kolorach, m.in. białym, żółtym, różowym, czerwonym, niebieskim. Są wspaniałą ozdobą ogrodów, balkonów i tarasów. Powojniki pnące się wzdłuż ogrodzenia chronią przed ciekawskimi spojrzeniami sąsiadów, a wijące się wokół altanki osłaniają przed słońcem.
Książka adresowana jest zarówno do początkujących, jak i doświadczonych miłośników kwiatów. Zawarto w niej m.in.: sylwetki ponad 160 powojników, praktyczne porady i wskazówki ekspertów.
Nic nie jest bardziej miłe dla oka niż dobrze przycięta zielona trawa – napisał Francis Bacon. Książka ta jest opowieścią o trawach; tych najważniejszych – karmicielkach (czyli zbożach) – i najpiękniejszych, romantycznych trawach ozdobnych. Przedstawiono w niej podstawowe informacje dotyczące traw: systematykę oraz charakterystykę i wymagania poszczególnych gatunków. Omówiono znaczenie tych roślin w architekturze krajobrazu i w życiu człowieka. Zaprezentowano sposób zakładania i pielęgnacji trawnika krok po kroku. Niezwykłe zdjęcia przedstawiają zarówno najbardziej popularne, jak i egzotyczne gatunki traw, a także wspaniałe kompozycje florystyczne z suchych roślin.
Książka adresowana jest do miłośników roślin, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z tworzeniem ogrodu.
Książka adresowana jest do miłośników kuchni i roślin. W jasny i przejrzysty sposób opisuje wszystkie zioła stosowane w kuchni, ich właściwości smakowe i lecznicze. W książce przedstawiono wiele praktycznych wskazówek i porad dotyczących uprawy ziół na balkonie, parapecie i w ogrodzie. Świeże, bogate w witaminy i zdrowe zioła dodane do potraw gwarantują sukces kulinarny.
Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii. Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach… O autorze Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (http://adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Jak smakuje pępek Wenus, Jest ser!), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.
W nowym i uzupełnionym wydaniu Treningu wspinaczkowego Eric J. Hörst łączy najbardziej aktualną wiedzę naukową z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem wspinaczkowym i trenerskim. Opierając się na najnowszych badaniach z medycyny sportu, odżywiania i treningu, pomaga wspinaczom osiągnąć wysoki poziom sprawności fizycznej i lepszą koncentrację umysłową w skale, przy mniejszym ryzyku kontuzji. W książce znajdziesz poszerzony rozdział na temat treningu techniki, doskonalenia umiejętności mentalnych oraz kształtowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Informacje dotyczące ogólnego przygotowania kondycyjnego są wprowadzeniem do bardziej szczegółowych rozdziałów opisujących spersonalizowane programy treningowe o maksymalnej skuteczności. Omówiono także niezwykle istotne, choć często lekceważone kwestie dokonywania samooceny, przyspieszania procesów regeneracji oraz sposoby zapobiegania kontuzjom. Przedstawione w książce ćwiczenia i techniki zilustrowano licznymi fotografiami. Tabele zawierające podsumowanie wskazówek treningowych ułatwiają dokonanie szybkiego przeglądu kluczowych zagadnień.
Eric J. Hörst wspina się od ponad trzydziestu lat. Jako trener pomógł tysiącom wspinaczy dzięki swoim seminariom, poradom na stronach internetowych oraz książkom, takim jak How to Climb 5.12 (Jak poprowadzić VI.4), Learning to Climb Indoors oraz Conditioning for Climbers. Mieszka w Lancaster w Pensylwanii.
Co może zrobić pszczelarz, by jego pszczoły miały się jak najlepiej? Jak zapobiegać chorobom i jak je zwalczać? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tym poradniku. W jasny i przystępny sposób przedstawiono w nim aktualny stan wiedzy naukowej – niezbędny w pracy każdego pszczelarza.
Dobra kondycja rodziny pszczelej zależy od warunków środowiskowych i hodowlanych. Niestety w ostatnich latach zdrowotne kłopoty pszczół się nasiliły. Żniwo zbierają nowe choroby, szkodniki (mały chrząszcz ulowy), zjawiska takie jak zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej (Colony Collapse Disorder, CDD), pasożytnicze grzyby (np. Nosema ceranae) czy wreszcie nadal niedostatecznie przebadane wirusy. Na czele pszczelich chorób ciągle wciąż znajduje się warroza. W walce z chorobami pszczół należy sięgać przede wszystkim po rozmaite metody biologiczne i biotechniczne. Chociaż są one bardziej czasochłonne, chronią również produkty pszczele, z których większość to produkty spożywcze.
W książce znajdziesz:
• ważne informacje: biologia pszczoły miodnej, rodzina pszczela jako organizm, profilaktyka, czynniki zakaźne, rozpoznawanie i zwalczanie chorób
• opis chorób pszczół i ich leczenie: choroby czerwiu i pszczół dorosłych, zatrucia, deformacje i anomalie, szkodniki
• tabelę z przeglądem chorób: szybki dostęp do wiadomości o 17 najważniejszych chorobach i zatruciach
• 37 fotografii barwnych, 10 fotografii czarno-białych, 50 rysunków
Przez całe stulecia jack russell terriery hodowane były do polowań na lisa, jako znakomite norowce. Dziś te niewielkie rozmiarem, ale wielkie duchem, wytrzymałe i obdarzone silną osobowością czworonogi cenione są przede wszystkim jako niekłopotliwe psy rodzinne i pogodni kompani miłośników koni.
Znawczyni rasy Dorothea Penižek dzieli się swoją wiedzą na temat wyjątkowego charakteru, zalet, specyfiki i potrzeb tych pełnych energii psów.
W książce znajdziesz wskazówki dotyczące opieki nad jack russell terrierem, właściwego żywienie, pielęgnacji i wychowanie, zabawa i sportów, w których sprawdzają się psy tej rasy.
Któż z nas nie myślał o tym, żeby malować piękne kwiaty! Róże, słoneczniki, kamelie, fiołki... W tej książce zebraliśmy je w jeden wielki wspaniały bukiet!
Zaufajcie ekspertom. Krok po kroku nauczycie się malować kwiaty od pierwszego szkicu ołówkiem po ostatnie pociągnięcie pędzlem. Najpierw zaznaczamy ogólny zarys kwiatu, następnie dodajemy detale i nakładamy kolejne warstwy kolorów. To proste! Akwarela, pastel, gwasz, kredka – każda z tych technik została tu dokładnie opisana i zilustrowana.
Nie czekajcie – do dzieła!
Rysowanie zwierząt może sprawiać wielką frajdę – zwłaszcza gdy udaje się je szkicować z natury. Warto więc dokładnie obserwować, jak się poruszają, jedzą, śpią.
W pierwszej części książki przedstawiono sylwetki najpopularniejszych domowych i dzikich zwierząt. Poznasz psy i koty różnych ras, dowiesz się, gdzie żyją pancerniki i jak wyglądają ryjówki. W części drugiej doświadczony rysownik podpowiada, jakich używać ołówków, flamastrów, długopisów, kredek, pędzelków i farb. Część trzecią stanowią lekcje rysowania. Odkryjesz tajniki szkicowania, cieniowania i kolorowania. Wszystkie etapy pracy szczegółowo opisano i zilustrowano. W części czwartej znajdziesz galerię rysunków przedstawiających zwierzęta. Dzięki niej narysujesz m.in. pingwina, żyrafę, słonia, żółwia, zebrę, papugę.
Stwórz swoje małe, kolorowe zoo!
Poradnik dla robiących wino, piwo, miody pitne, nalewki, kwas chlebowy i inne napoje alkoholowe w domu
Odkryj liczne zalety przygotowanych w domu napojów alkoholowych – unikatowych, aromatycznych, niedrogich i zadziwiająco łatwych do zrobienia! Obserwujemy obecnie tak znaczny wzrost zainteresowania produkcją wina i piwa w domu, że zjawisko to można uznać za renesans w tej dziedzinie. Nieważne, dlaczego chcesz dołączyć do nowego pokolenia browarników i winiarzy – by mieć ciekawe hobby, rozwinąć już posiadane umiejętności lub zmniejszyć wydatki domowe – z tej książki dowiesz się, jak to zrobić.
W tym praktycznym poradniku Scott Mansfield przybliża współczesnym entuzjastom wspaniałe tradycje winiarstwa, browarnictwa i miodosytnictwa. Początkujący znajdą tu porady, jak zrobić niedrogie nastawy ze zwykłych składników za pomocą prostych kuchennych narzędzi. Oprócz przepisów na bardziej popularne domowe napoje alkoholowe jak wina owocowe, jarzynowe i ziołowe, miody pitne, piwa i nalewki doświadczeni hobbyści znajdą tu inspirujące receptury na cenione przed wiekami i na jakiś czas zapomniane trunki, takie jak:
• Perry – robiony z gruszek, słodki kuzyn jabłkowego cydru
• Wino z papryki jalapeno – zdrowy trunek i wspaniała marynata do mięs
• Różany miód pitny – napój znany już starożytnym Grekom
• Piwo świerkowe – północnoamerykański klasyk od czasów kolonialnych
Obawiasz się, że samodzielna produkcja napojów alkoholowych jest skomplikowana i trudna? Niepotrzebnie! Poradnik opisuje wszystkie jej etapy – od butelkowania po dosładzanie. To łatwe, a rezultaty są zachwycające i kuszące, o czym szybko się przekonasz. Na zdrowie!
SCOTT MANSFIELD, urodzony w gminie Hoosier, przeprowadził się do północnej Kalifornii w latach 70. XX wieku, aby tam studiować, a został w niej ze względu na ludzi, klimat i styl życia. Przez ostatnie 15 lat zajmował się domową produkcją wina, piwa, cydru, miodu pitnego i wszelkich innych napojów fermentowanych, wykorzystując przy tym lokalnie dostępne składniki, jeśli tylko było to możliwe. Zawsze pociągała go aktywność na świeżym powietrzu. Lubi także ogrodnictwo i gotowanie.
Każdy ma swoją sentymentalną mapę Ochoty, dla każdego ważne są inne zakątki tej dzielnicy. Jedni cenią urok willowych wąskich uliczek Kolonii Staszica i łagodnym łukiem biegnących ulic Kolonii Lubeckiego. Drugich uwodzi posępna bryła kościoła św. Jakuba. Inni wybierają spacer szlakiem zanikających warsztatów rzemieślniczych zachodniej Ochoty. A jeszcze inni oddychają przestrzenią Pola Mokotowskiego.Warszawską Ochotę ukształtowało tak naprawdę dwudziestolecie międzywojenne modna wówczas i szlachetna idea miast ogrodów Ebenezera Howarda, styl dworkowy obecny w architekturze polskiej tuż po odzyskaniu niepodległości, ekspansja modernizmu lat 30. Charakter tamtych lat, pomimo zniszczeń wojennych, w dużym stopniu dzielnica zachowała do dziś.Zapraszamy w podróż w czasie do najpiękniejszych zakątków Ochoty, utrwalonych na pełnych uroku fotografiach sprzed lat.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?