Coraz częściej szukamy zdrowej alternatywy dla powszechnie oferowanych produktów spożywczych. Często kupujemy w punktach ze zdrową żywnością lub na targu. Rozglądamy się za produktami dobrymi, bez konserwantów, zawierających wartości odżywcze i smak. Z coraz większą chęcią podejmujemy się również domowej produkcji pieczywa, wędlin, dżemów czy masła i serów.Trudno bowiem o większą satysfakcję niż pojawiające się na stole aromatyczne i - przede wszystkim - zdrowe potrawy przygotowane przez nas samych.Zgromadzone w książce informacje zaznajomią Czytelnika z zasadami odpowiedniego doboru surowca i różnorodnymi sposobami ich obróbki. Nagrodą za cierpliwość i włożony trud z pewnością będzie niezwykły zapach i smak przygotowywanych posiłków.
"Poczet królów i książąt polskich" to wydawnictwo prezentujące życiorysy władców od MieszkaI do Stanisława Augusta Poniatowskiego. Przedstawione w publikacji biogramy uzupełniają liczne ilustracje, w tym reprodukcje obrazów Jana Matejki, a także - ułatwiające lekturę - mapy.
Popularność, którą za życia dzięki "Bajkom" zdobył La Fontaine, nie zanikła. Kolejne pokolenia czytają i zachwycają się nimi, a nazwisko autora, opromienione sławą, jest dzisiaj wymieniane obok Moliera, Corneille'ai Racine'a - mistrzów literatury klasycyzmu francuskiego. Co sprawiło,że La Fontaine podobał się w swoich czasach i podoba się dziś, choćprzez 300 lat świat się zmienił? Dlaczego forma bajki wpisuje się takdobrze w gust czytelników?Czytając dzisiaj La Fontaine'a, nie widzimy w bajkach obcego namXVII-wiecznego społeczeństwa, rządzonego przez monarchę absolutnego. Dostrzegamy raczej uniwersalność ludzkich charakterów oraz ich uwikłanie, mechanizmy władzy i sieć relacji społecznych. Tak jak przed wiekami, również i dziś ponadczasowe bajki La Fontaine'a bawią, uczą i pobudzają do refleksji.
Bałwanek-książka sztańcowanaBałwanek z marchewkowym nosem i wesołym uśmiechem zaprasza do zimowej zabawy! To opowieść o śniegu, przyjaźni i świątecznej magii, która rozgrzewa serca
Mikołaj - książka sztancowanaWyrusz w magiczną podróż razem ze Świętym Mikołajem! Dowiedz się, jak przygotowuje prezenty, co robi jego wesoła ekipa elfów i jak wygląda noc pełna świątecznych cudów. Idealna książeczka, by poczuć magię Bożego Narodzenia!
Choinka-książeczka sztańcowaPięknie ilustrowana opowieść o choince, która marzyła, by stać się częścią wyjątkowych świąt. Kolorowe ozdoby, migoczące światełka i ciepło rodzinnego domu - ta książeczka wprowadzi każdego w świąteczny nastrój
Bombka- książka sztańcowanaKolorowa i połyskująca bombka to prawdziwa ozdoba każdej choinki! Ta książeczka opowiada o świątecznej radości, tradycjach i magii, która rozświetla każdy dom w czasie Bożego Narodzenia.
Książka adresowana głównie do uczniów szkół podstawowych, a także osób zainteresowanych otaczających ich światem.Kompendium wiedzy obejmuje informacje na temat Układu Słonecznego, Ziemi, geografii Polski czy parków narodowych. Prezentuje występujące na Ziemi rośliny i zwierzęta. Przybliża zagadnienia związane z ekologią, ekosystemem oraz biologią człowieka. Dodatkowo w książce zamieszczono liczne zdjęcia i schematy porządkujące wiedzę i ułatwiające jej przyswojenie.
"Poradnik dżentelmena i damy" to praktyczna publikacja oprowadzająca po pełnej mielizn i pułapek współczesnej codzienności. Przynosi także ogromną wiedzę o kulturze współczesnej i jej źródłach, o zwyczajach i obyczajach
Ten wyjątkowy atlas przedstawia ptaki świata w ich naturalnych środowiskach na całej kuli ziemskiej, opisując z najdrobniejszymi szczegółami wygląd, zachowanie i tryb życia poszczególnych gatunków. Ujawnia niezwykłą różnorodność, złożoność i piękno ptasiego świata.Książka prezentuje 270 gatunków ptaków z uwzględnieniem opisów rzędów i szczegółowych charakterystyk wybranych gatunków. Opisuje wygląd i cechy fizyczne ptaków, ich zachowania rozrodcze, środowiska, w których żyją, a także podaje - niekiedy zaskakujące - ciekawostki na ich temat. Znakomite ilustracje poszczególnych gatunków dopełniają obrazu tego niezwykle interesującego ptasiego świata
Pan Tadeusz, czyli Ostatni zajazd na Litwie - poemat epicki Adama Mickiewicza. Epopeja narodowa z elementami gawędy szlacheckiej powstała w latach 1832-1834 w Paryżu. Ekskluzywne, kolekcjonerskie wydanie z klasycznymi ilustracjami Andriollego. Wydanie ekskluzywne złoceniami oraz farbowanymi brzegami
Powieść przygodowa dla młodzieży publikowana w latach 1910-1911 w dzienniku "Kurier Warszawski", a wydana w 1911 roku. Głównymi bohaterami są czternastoletni Staś Tarkowski i ośmioletnia Nel Rawlison. W ich spokojne życie wkrada się polityka. Wydanie ekskluzywne ze złoceniami i kolorwymi brzegami.
Co sprawia, że święta Bożego Narodzenia są tak wyjątkowe? Magiczna atmosfera, prezenty, pyszne potrawy na wigilijnym stole i wspólne kolędowanie! W serii świątecznych książeczek zebrano klimatyczne bajki związane z Bożym Narodzeniem, gwiazdką oraz z zimą Co sprawia, że święta Bożego Narodzenia są tak wyjątkowe? Magiczna atmosfera, prezenty, pyszne potrawy na wigilijnym stole i wspólne kolędowanie! W serii świątecznych książeczek zebrano klimatyczne bajki związane z Bożym Narodzeniem, gwiazdką oraz z zimą
Quo vadis jest powieścią historyczną Henryka Sienkiewicza, która po raz pierwszy została wydana w roku 1896. Motywem przewodnim powieści są narodziny chrześcijaństwa i zmierzch imperium rzymskiego za czasów Nerona. Wydanie ekskluzywne ze złoceniami i kolorowymi brzegami.
To znakomita propozycja dla starszych i młodszych dzieci oraz ich rodziców, a przy tym okazja do świetnej zabawy. W tej samej serii ukazały się także Ozdoby choinkowe, Maski karnawałowe oraz Dekoracje świąteczne.
Dieta bezglutenowa to zbiór przepisów na łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania - śniadania, obiady, kolacje i desery - które z pewnością przypadną do smaku zarówno dzieciom, jak i dorosłym domownikom. Coraz więcej dzieci wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania wobec nich diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe. Niedozwolone są zatem m. in. zboża takie jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa oznacza oczywiście pewne ograniczenia, pocieszający jest jednak fakt, że można się do nich łatwo przyzwyczaić, zmieniając nieco nawyki żywieniowe.
Jedzenie nie musi być nudne, a wyeliminowanie któregoś ze składników nie musi oznaczać jednostajności. Kuchnia bez węglowodanów to propozycja dla osób, które chcą lub powinny wyeliminować węglowodany ze swojej diety. Książka zawiera propozycje smacznych i różnorodnych przepisów na potrawy pozbawione węglowodanów. Węglowodany zwane cukrami lub sacharydami, to związki chemiczne, które dostarczają organizmowi niezbędnej dawki energii, przyspieszają przemianę materii, utrzymują korzystną florę bakteryjną w jelitach, regulują odczucia sytości i głodu. Wszystko to jednak pod warunkiem, że spożywane są w ilościach nie większych niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Węglowodany oczyszczone spożywane w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną wielu chorób. Dieta eliminująca te związki pomaga w łagodzeniu objawów cukrzycy i jest skuteczną bronią w walce z otyłością.
Diety bazujące na liczeniu kalorii cieszą się ogromną popularnością. Nieocenioną pomocą dla zwolenników tych diet są alfabetyczne tabele kaloryczne, które w swej podstawowej wersji obok nazwy produktów wskazują liczbę kalorii odpowiadającą konkretnej wadze lub objętości danego produktu. Na ich podstawie można policzyć, jaka jest łączna wartość energetyczna wszystkich posiłków spożytych w ciągu dnia, a także skomponować niskokaloryczny jadłospis. Oprócz podstawowej tabeli kalorycznej niniejsza broszura zawiera także inne przydatne zestawienia, dotyczące m.in. norm dziennego zapotrzebowania na kalorie, spalania kalorii, największych bomb kalorycznych. Uzupełnieniem są informacje o dietach oraz wiele przydatnych porad dietetycznych do natychmiastowego wprowadzenia w życie.
Odliczanie, odmierzanie, ważenie - bez tych czynności trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek działania w kuchni. Nawet geniusz kulinarny nie poradziłby sobie z przyrządzeniem jakiejkolwiek potrawy, gdyby stosował wyłącznie metodę "na oko". Na szczęście przepisy, z których korzystamy, zawierają precyzyjne wskazówki dotyczące ilości poszczególnych składników potrawy. I tu nierzadko zaczyna się kłopot: jedne receptury podają wielkości w łyżkach i szklankach, inne w litrach, jeszcze inne w kilogramach... Uciążliwości pojawiają się również, gdy korzystamy z oryginalnych przepisów krajów stosujących inne jednostki, a także kiedy sięgamy po tradycyjne receptury z dawnych książek kucharskich. Na szczęście jest rozwiązanie. Dzięki przejrzystym tabelom zawartym w tej broszurze przeliczanie jednostek w kuchni okaże się dziecinnie proste.
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja – wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?