W tym dziale zapraszamy naszych Czytelników po ciekawą i inspirującą lekturę na tematy związane z urodą i dbaniem o nią. Polecamy mnóstwo poradników z zakresu odżywiania, sportu i różnorakich diet. Nie od dziś wiadomo, że dobre nawyki żywieniowe, utrwalone jeszcze w dzieciństwie, uchronią nas przed konsekwencjami złej diety, która jest kluczowa w zdrowym wyglądzie. Polecamy książki o urodzie: jak o siebie dbać, medycyna estetyczna, naturalne piękno, zdrowy styl życia, pielęgnacja ciała, naturalne sposoby na zdrowy i piękny wygląd. Zbiór wskazówek i prostych przepisów ułatwi codzienne wybory. Polecamy książki znanych autorów: Michała Tombaka, Magdaleny Makarowskiej, Andreasa Moritza czy Ewy Dąbrowskiej.
Przegląd składników odżywczychDzienne zapotrzebowaniePraktyczne zalecenia dietetyczneIle brukselek lub łyżek natki pietruszki trzeba zjeść, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Jaki składnik mineralny jest nazywany pierwiastkiem piękności? Czy chrom pomaga przy odchudzaniu? Nowa publikacja ExpressMap Witaminy i minerały to praktyczny informator dla osób, które chcą dbać o zdrowie i świadomie się odżywiać. Zawiera m.in. przegląd składników odżywczych i opis ich roli w organizmie, wykresy dziennego zapotrzebowania, wykaz źródeł pokarmowych oraz przykłady potraw oraz informacje o tym, jak zwiększyć przyswajalność danej substancji.ExpressMap prezentuje nową laminowaną serię flexicon. Setki tematów, dziesiątki dziedzin i jeden wspólny mianownik praktyczność. Wygodne w użyciu, nieprzemakalne, lekkie i poręczne publikacje sprawdzą się w każdych warunkach: nad jeziorem, w górach i w kuchni. Do tego są wyjątkowo trwałe i odporne na zabrudzenia. Seria obejmuje tytuły, którymi zainteresują się zarówno dorośli, jak i młodsi czytelnicy. Rzetelna wiedza, unikatowe ciekawostki, kolorowe fotografie i rysunki pobudzające wyobraźnię publikacje flexicon są niezastąpione w domu i w terenie!
LYNNE FARROW wykładowca akademicki i dziennikarka. Przez długie lata zmagała się z licznymi dolegliwościami, takimi jak chroniczne zmęczenie, senność, ból głowy, brak koncentracji, torbiele piersi, otyłość. Pomimo wielu badań, lekarze nie mogli odnaleźć przyczyny jej schorzeń. Wreszcie usłyszała diagnozę rak piersi. Wtedy postanowiła dotrzeć do bibliotek i archiwów w poszukiwaniu zapomnianych, a może celowo porzuconych metod leczenia.Jej zdumienie z każdym dniem rosłoŚwiatowa Organizacja Zdrowia uznaje niedobór joduza najłatwiejszą do wyeliminowania przyczynę upośledzeńumysłowych.Spożycie jodu od lat 70. XX wieku spadło o 50 procent.W tym czasie wzrosła ilość zachorowań na choroby piersi,prostaty i tarczycy, wynikających z niedoboru jodu.W latach 19752005 liczba przypadków raka tarczycywzrosła o 182 procent.Od lat 70. XX wieku występowanie raka piersi wzrosłotrzykrotnie: z jednego przypadka na 23 kobiety do jednegoprzypadka na 78 kobiet.Wskaźnik niedoboru jodu jest coraz wyższy, co potwierdzająkolejne pomiary prowadzone przez agencje rządowe.Lynne Farrow w książce Jod leczy przedstawia wieloletnią tradycję stosowania tego zapomnianego pierwiastka w medycynie oraz opisuje historie ludzi, dla których suplementacja jodem stała się początkiem nowego, zdrowszego życia.
Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i rodzajem religii, a zaburzenia odżywiania są normą u kobiet i mężczyzn, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje.Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące właściwego odżywiania. Czy gluten naprawdę szkodzi? Dlaczego nie możemy schudnąć? Czy warto robić detoks?To ogromna przyjemność czytać zapis błyskotliwego dialogu mądrych kobiet, odnoszących się do świata ze zdrowym dystansem i szanujących życiowe wybory innych. Jest to książka dla wszystkich tych, którzy chcą w mądrzejszy sposób decydować o swoim życiu. Tomasz SobierajskiEverything in moderation: wszystko z umiarem mawiał mój szkocki teść za Markiem Twainem. Dziewczyny potrafią przekuć tę maksymę w fascynującą opowieść o tym, co i jak powinniśmy jeść. Agnieszka Piskałą A jest arcyinteligentną osobą z dużym poczuciem humoru i dystansem do świętych praw dietetyki. Krystyna Romanowska ma zdrowy rozsądek i pazur. Monika ZamachowskaAgnieszka Piskała ma wyjątkowy talent. Jako dietetyk nie tylko zna się na rzeczy, ale potrafi kapitalnie przekonać do siebie. Jej się po prostu ufa. Michał Olszański
Dr Don Colbert korzystając z najnowszych zdobyczy medycyny podaje wskazówki jak zapobiegać i leczyć osteoporozę. Szczególną uwagę zwraca na sposób odżywania się, podpowiada jaką dietę stosować oraz jakie formy aktywności fizycznej należy podjąć. W przystępnej formie obala mity, które narosły wokół tego schorzenia i daje praktyczne rady jak sobie z nim radzić.
W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i - z pomocą natury - zacząć wreszcie swobodnie oddychać!
Naukowcy zaczynają pojmować, że ogromny wpływ na to, jak myślimy, ma to, co jemy. Nasze myśli przed, w trakcie i po posiłku znacząco wpływają nie tylko na nasze wybory żywieniowe, ale także na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i mózgu. A jednak mało kto zastanawia się nad spożywanym pokarmem w kategoriach innych niż smak i podstawowe wartości odżywcze.
Żyjemy pochłonięci gonitwą za wieloma rzeczami – włączając w to jedzenie, ale także zdrowie, piękno, możliwości i wpływy. Jestem przekonany, że ta książka odmieni życie wielu osób i stanie się napędem dla prawd, dzięki którym życie staje się błogosławione, efektywne i owocne.
Bobbie Houston, Kościół Hillsong
Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jesz w taki, a nie inny sposób? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań znajdziesz w książce Myśl i jedz mądrze. Dr Caroline Leaf gładko łączy ze sobą naukę i prawdy biblijne, tłumacząc sposób, w jaki nasze myślenie łączy się z naszymi nawykami żywieniowymi. Przeczytaj tę książkę i zdobądź wiedzę, której potrzebujesz, by poprawić swoje zdrowie!
John i Lisa Bevere, autorzy bestselerów, współzałożyciele
Messenger International
W tej wnikliwej książce dr Leaf pomaga zrozumieć, że za każdym razem, gdy jemy, dokonujemy wyboru. (...) Ta książka zmotywowała mnie do podejmowania zdrowszych decyzji żywieniowych i pomagania w tym innym.
David I. Levy, dr n. med., wykładowca neurochirurgii
W książce Myśl i jedz mądrze Caroline pokazuje, w jaki sposób zwiększenie świadomości o emocjonalnych reakcjach na jedzenie wzmacnia naszą zdolność do podejmowania mądrych i przemyślanych decyzji dotyczących tego, co mamy jeść. W rezultacie wzmacniamy nie tylko nasze zdrowie fizyczne, ale również, co ważniejsze, nasze zdrowie umysłowe i zdolność do rozsądnych decyzji w codziennym życiu.
Dr Jeff Shwartz, psychiatra i autor książek
Nowoczesny, aktualny podręcznik następca znanej i cenionej publikacji Kosmetologia. Podstawy tej samej autorki!Popyt na wykwalifikowanych pracowników w zawodzie technik usług kosmetycznych zachęca do kształcenia w tym kierunku i stwarza zapotrzebowanie na fachowe źródła wiedzy z kosmetologii.Podręcznik doskonale odpowiada na te potrzeby. Przybliżono w nim zagadnienia wskazane w Podstawie kształcenia w zawodzie, których nie opisano w publikacjach dotyczących poszczególnych kwalifikacji.Autorka koncentruje się na roli związków chemicznych w kosmetyce. Starannie omawia rośliny stosowane w kosmetologii. Analizuje znaczenie związków biologicznie czynnych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego. Omawia poszczególne składniki kosmetyków i tłumaczy mechanizmy ich działania. Przedstawia także podstawowe zabiegi kosmetyczne.Przekazana tu wiedza będzie istotna podczas egzaminu praktycznego i z pewnością zaowocuje w przyszłej pracy zawodowej.
Oto kontynuacja bestsellera Dna moczanowa. Dieta i jadłospisy.Dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, proponujemy nowy tytuł: Dna moczanowa. Dieta i jadłospisy dla smakoszy.I tym razem przygotowaliśmy zalecenia dietetyczne, jadłospis (5 posiłków dziennie) na 4 tygodnie (28 dni) oraz listy produktów wraz z ilością wytwarzanego kwasu moczowego, które pozwolą Czytelnikowi samodzielnie komponować zdrowe i smaczne posiłki.W odróżnieniu od poprzedniego tytułu, w tym Czytelnik znajdzie propozycje przygotowane specjalnie dla smakoszy, którzy nie chcą, aby choroba ograniczała ich kulinarne przygody.Publikacja zawiera aż 140 pomysłów. Wszystkie zostały starannie przygotowane i uwzględniają dietę w dnie moczanowej. Dodatkowo przy każdym posiłku umieściliśmy informację o ilości wytworzonego kwasu moczowego.Staraliśmy się, aby nasze propozycje były nie tylko zdrowe, ale także urozmaicone i zadowoliły każdego smakosza.Jeśli Czytelnik wie, że nie toleruje jakiegoś produktu z naszych propozycji, należy go zamienić na inny, uwzględniając ilość wytwarzanego kwasu moczowego. W poszukiwaniu zamienników pomogą tabele umieszczone w książce.
Domowe przetwory odzyskują należyte miejsce, o czym świadczy sukces telewizyjnych programów kulinarnych oraz mnóstwo internetowych stron poświęconych gotowaniu i przepisom kulinarnym.
Autorka sięga po stare, sprawdzone receptury. Swoją wiedzę o napojach leczniczych, winach i nalewkach oparła o teksty lekarzy, zielarzy i uzdrawiaczy, pochodzące od starożytności do czasów współczesnych.
Przepisy można łatwo wykonać bez konieczności posiadania specjalistycznych urządzeń. Wszystkie napoje umożliwiają odzyskanie lub zachowanie zdrowia, wzmacniają, stymulują, krótko mówiąc to bardzo praktyczne medykamenty.
Odbiorcy
- osoby, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- w książce znajduje się ponad 50 przepisów na wina lecznicze na bazie roślin o właściwościach moczopędnych, oczyszczających , wzmacniających, antyseptycznych
- wina lecznicze można pić, można wykorzystać je do przygotowania kompresów lub inhalacji – w każdym razie umożliwiają leczenie naturalne
Nie jest tajemnicą, że kobiety są dziś niedoceniane w domu, pracy jak również w związkach. Zbyt wiele z nas jest w stanie wojny z własnym ciałem i pozostaje odłączona od rzeczywistości. A wszystko przez cipkę.
Jest ona uświęconą częścią ciała, której zabroniono nam czcić. Tymczasem stanowi ogromne źródło kobiecej mocy. Autorka, pedagog i założycielka szkoły dla kobiet, stworzyła system, który urósł do globalnego ruchu z tysiącami wielbicieli na całym świecie. Oparła go na dekadach badań tysiącleci historii społecznej, kulturowej i ekonomicznej kobiet.
Dzięki tej książce poznasz kluczowe praktyki służące odkrywaniu własnych potrzeb i marzeń. Zakończysz wieczną wojnę ze swoim ciałem i dostrzeżesz jego piękno, świętość i siłę. Nauczysz się kontrolować i organizować swoje obowiązki, określisz czas dla rodziny i znajomych, ale też wyznaczysz pory na odpoczynek. Dowiesz się jak odzyskać zmysłowość i dlaczego jest ona tak ważna dla rozwoju duchowego, intelektualnego i emocjonalnego. Posiądziesz sztukę flirtowania, która sprawi, że przyciągniesz partnera o jakim marzyłaś. Otrzymasz skuteczne narzędzia i praktyki do uzdrowienia związków, kariery, ciała i zaufania. Poradzisz sobie w każdej kryzysowej sytuacji i nie dopuścisz do urastania spraw do poziomu problemów. Staniesz się promienną kobietą, która pociągnie za sobą tłumy i będziesz autorytetem dla innych.
Rewolucja Twojej kobiecości.
Jak to możliwe, że piramida żywieniowa, którą się nam wpaja od dziecka, zaleca spożywanie ogromnej ilości produktów zbożowych (które obciążają nie tylko układ trawienny, ale i cały organizm) oraz owoców zawierających duże ilości cukrów? Jeśli naprawdę chcesz jeść zdrowo, powinieneś skorzystać z programu LOGI. Pozwoli Ci on wyrwać się z węglowodanowej pułapki dzięki jedzeniu zróżnicowanych, smacznych i zdrowych dań.
Autor udowadnia, że cukry powodują nie tylko tycie, ale i zapadanie na choroby cywilizacyjne. Przez to, że działają jak bomba z opóźnionym zapłonem, często nie zdajemy sobie sprawy ze spustoszenia, jakie czynią do momentu, gdy zdrowie posypie się na dobre. Związki te zaburzają poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny oraz spowalniają tempo przemiany materii. Program LOGI, oparty na całkowicie nowej piramidzie żywieniowej, zmienia klasyczne podejście do odżywiania pozwalając walczyć z plagą otyłości i cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu, uzdrawia nerki, wzmacnia kości i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
Z tej książki dowiesz się, jak wybierać zdrowe tłuszcze i zastosujesz prawidłową dietę rozdzielną. Nasycisz się, odżywisz i podniesiesz poziom energii. Uświadomisz sobie, co przemilcza indeks glikemiczny i przestaniesz wierzyć we wpajane nam od lat żywieniowe mity. Zrozumiesz, dlaczego należy unikać produktów oznaczanych jako „light” i poznasz znaczenie określonych form białka.
LOGIczne odżywianie – zdrowe i piękne ciało.
Badania naukowe nad witaminą C w celu jej klinicznego zastosowania postępują bardzo dynamicznie, pomimo braku dofinansowania ze strony medycyny akademickiej. Medycyna ortomolekularna, która stosuje wysokie dawki substancji odżywczych w leczeniu chorób, jest postrzegana przez medyczny establishment jako wysoce kontrowersyjna. Jednak to odrzucenie ortomolekularnego podejścia nie ma zasadniczo podstaw w rzetelnej wiedzy, a odzwierciedla jedynie uprzedzenia i chęć utrzymania nie mającego nic wspólnego z postępem status quo.
Ta książka opowiada „prawdziwą historię” jednej z najważniejszych substancji dostępnych dla człowieka, której on sam nie potrafi syntezować we własnym ciele, a która pozwala utrzymać organizm w zdrowiu i przywrócić równowagę w przypadku najróżniejszych chorób. Autorzy dochodzą do konkluzji, że pewnego dnia prawdziwe leczenie bez użycia witaminy C będzie jak poród bez zachowania zasad higieny lub chirurgiczna operacja bez zastosowania narkozy
Witamina C jest prostą molekułą o potężnej mocy. Jeśli chcesz być zdrowy, powinieneś przyjmować jej wystarczające ilości. Po przeczytaniu tej książki, będziesz wiedział dlaczego... i jak dużo.
_________________________________________
Dr Steve Hickey posiada stopień naukowy w dziedzinie matematyki i nauk przyrodniczych. Przeprowadzał badania nad badaniem ciała metodą tomografii komputerowej wysokiej rozdzielczości (CT), przewodnicząc zespołowi fizyków w pierwszej w Europie klinicznej jednostce obrazowania rezonansem magnetycznym (MR) w Manchester Medical School. Ma na swoim koncie ponad 100 publikacji naukowych obejmujących szereg rozmaitych dziedzin. Obecnie jest członkiem departamentu biologii na Staffordshire University.
Dr Andrew W. Saul posiada ponad 35 lat doświadczenia w nauczaniu o zdrowiu i medycynie naturalnej. Jest redaktorem naczelnym serwisu Orthomolecular Medicine News Service, a także działa w redakcji Journal of the Orthomolecular Medicine. Jest autorem książek „Doctor yourself: Natural healing that works” oraz „Fire your doctor! How to be independently healthy”. DoctorYourself.com to jego popularna, recenzowana przez specjalistów, niekomercyjna strona internetowa o naturalnym leczeniu.
Rak nie jest wyrokiem śmierci. Można się z niego wyleczyć. Najbardziej skutecznym podejściem do tej choroby jest połączenie konwencjonalnych metod medycznych z uzupełniającymi - naturalnymi, opierającymi się na zdrowej diecie i mądrym stylu życia. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, którzy: chcieliby obniżyć ryzyko zachorowania na raka i go uniknąć, zmagają się z tą straszliwą chorobą.Autor prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok jest uznanym specjalistą z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a zwłaszcza własnym zdrowiem. Ma w swoim dorobku około 500 publikacji, w tym także liczne książki z zakresu zdrowia i profilaktyki. Ostatnia Jego książka Wielka księga zdrowia, cieszy się na rynku dużym powodzeniem. Z wielką pasją i zaangażowaniem prowadzi wykłady z tego zakresu w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach oraz w kilku uniwersytetach trzeciego wieku. Tematyką zdrowia, profilaktyki i samoleczenia, a także medycyną naturalną zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Sam prowadzi z powodzeniem poradnictwo w tym zakresie.
Burak od dawien dawna należy do arsenału środków leczniczych wykorzystywanych w aptece natury. O wartości buraka ćwikłowego przesądza jego unikatowy skład: witaminy, potas, jod, żelazo, białka i błonnik. Prócz walorów smakowych zarówno korzeń, jak i liście tego CUD-WARZYWA mają liczne właściwości lecznicze.
Burak jest prawdziwym naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Sok z buraka ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, nadmiaru cholesterolu, regeneruje również naczynia krwionośne. Zapobiega powstawaniu nowotworów, pozytywnie wpływa na pracę gruczołów płciowych, a także poprawia trawienie. Słowem, wzmacnia organizm.
W książce znajduje się ponad 150 unikatowych przepisów i porad na wszystkie wskazane przez rosyjską autorkę – Lidię Kostinę, schorzenia.
297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na świetny apetyt i doskonały sen, a także na niezawodną pamięć oraz niewpadanie w gniew i doskonały humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób. Ohsawa adaptuje greckie słowa macro, czyli wielkie, długie oraz bios życie, aby nazwać wypracowaną przez siebie metodę osiągania zdrowia, szczęścia i harmonii. Opiera się ona na starożytnych koncepcjach jin i jang, które zostały pogłębione poszukiwaniami w dziedzinie biologii, chemii i medycyny oraz na ich praktycznym zastosowaniu.Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób.Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, ale wymagającą uwagi nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić makrobiotyczny kapuśniak, makrobiotyczne pierogi czy smaczny żurek.
Złoty wąs to z jednej strony niepozorna roślina doniczkowa o wdzięcznej łacińskiej nazwie Calisia fragrans (ostatni człon znaczy po prostu wonna). A z drugiej – mocarz wśród roślin leczniczych. Jej niezwykłe właściwości prozdrowotne znali już starożytni Majowie. Jednocześnie ma niesłychany atut – można ją uprawiać w domu w doniczce, a jej wymagania nie są wygórowane.
Złoty wąs stał się bardzo popularny w Rosji. Ludzie wymieniają się tam jego sadzonkami, które goszczą na parapetach coraz większej liczby miłośników medycyny naturalnej. Liczne zastosowania i pozytywne rezultaty samoleczenia złotym wąsem są szeroko opisywane na wielu forach internetowych. Informacje o ogromnym spektrum właściwości leczniczych tej rośliny dotarły też do Polski.
Niniejsza książka to najobszerniejsze na naszym rynku zestawienie właściwości tego niezwykłego współczesnego odkrycia, tak naprawdę znanego od starożytności. Zawiera zebrane przez rosyjską autorkę liczne przepisy na sporządzane ze złotego wąsa preparaty lecznicze, często w połączeniu z innymi ziołami. O wartości zarówno rośliny, jak i książki, niech zaświadczy sam spis treści, w którym omówiono zastosowania wąsa, począwszy od chorób układu pokarmowego czy oddechowego, przez choroby kobiece, aż po nowotwory.
To nie jest kolejna książka o diecie lub fitnessie.
4-godzinne ciało to owoc ponaddziesięcioletnich obsesyjnych poszukiwań sposobu na złamanie kodu ludzkiego ciała. Podsumowuje spostrzeżenia setek najwybitniejszych sportowców i dziesiątków lekarzy, a także rezultaty tysięcy godzin zaskakujących osobistych eksperymentów. W wielu różnych miejscach – w ośrodkach przygotowań olimpijskich, ale również w czarnorynkowych laboratoriach, w Dolinie Krzemowej, ale także w Republice Południowej Afryki – Tim Ferriss, autor bestsellerowej książki 4-godzinny tydzień pracy, szukał odpowiedzi na kluczowe pytanie: Spośród wszystkich czynników fizycznych, jakie najmniejsze zmiany mogą wywoływać najbardziej zauważalne skutki?
Dowiesz się (na każdy temat wystarczy maksymalnie 30 minut):
> Jak schudnąć 10 kilogramów w ciągu 30 dni (bez ćwiczeń) na superprostej diecie Slow-Carb
>Jak zapobiec przyrostowi tkanki tłuszczowej w okresach obżarstwa (Boże Narodzenie, święta, weekendy)
>Jak zwiększyć redukcję tkanki tłuszczowej o 300% za pomocą kilku worków lodu
>Jak Tim zapewnił sobie 15-kilogramowy przyrost mięśni w ciągu 28 dni – nie zażywając sterydów i spędzając w siłowni w sumie 4 godziny
>Jak to zrobić, żeby spać tylko 2 godziny na dobę, a mimo to czuć się wypoczętym
>Jak zapewnić kobiecie 15-minutowy orgazm
>Jak trzykrotnie podnieść poziom testosteronu i podwoić liczbę plemników
>Jak w ciągu 12 tygodni zwiększyć pokonywany dystans z 5 kilometrów do 50 kilometrów
>Jak wyleczyć „trwałe” urazy
>Co zrobić, żeby po upływie 6 miesięcy podnosić nawet 75 kilogramów więcej
>Jak sfinansować sobie wakacje na plaży, odbywając jedną wizytę w szpitalu
***
Timothy Ferriss przedstawia w swojej książce fascynujące studium nieograniczonych możliwości człowieka. Ta specyficzna recepta na zdrowie i doskonałą formę psychofizyczną zawiera praktyczną wiedzę o funkcjonowaniu organizmu popartą wieloletnimi badaniami autora. Przesłanie jest jasne: „Zdrowie i kondycja fizyczna są twoim wyborem”. Ferriss uczy, jak tego wyboru dokonywać i wykorzystywać w pełni swój potencjał. Po przeczytaniu tej książki zdasz sobie sprawę, że jesteśmy silniejsi, niż przypuszczamy, i mamy więcej siły w naszym ciele, niż nam się wydaje. Dla wielu czytelników – tak jak dla mnie – NIEMOŻLIWE stanie się MOŻLIWE. Warunek jest jeden: wzięcie za swoje zdrowie pełnej odpowiedzialności. Brawo Tim!
Ewa Foley, trener rozwoju osobistego, autorka książki Zakochaj się w życiu
Wiosenne kuracje znane były i praktykowane od wieków, bowiem w ten sposób dawano szansę organizmowi na posprzątanie i wydalenie zanieczyszczeń po zimie.
Dołącz do autora bestsellera i międzynarodowego eksperta od utraty wagi, Jon’a Gabriela, i naucz się techniki wizualizacji, dzięki której Jon schudł ponad 100 kilogramów bez restrykcyjnych diet.
Sprawdzając istotność wizualizacji, Jon przytacza najnowsze badania nad potęgą umysłu, by pokazać, dlaczego ta technika jest tak efektywna w przypadku utraty wagi. Dzięki kilku minutom wizualizacji codziennie, nauczysz się jak:
• Przełamać negatywne przekonania i wzorce związane z jedzeniem
• Zmniejszyć głód i zwiększyć swój metabolizm
• Pokonać stres i emocjonalne problemy prowadzące do tycia
• Ponownie odkryć radość z ruchu
• Stworzyć zdrowe zwyczaje
• Wyeliminować łaknienie śmieciowego jedzenia i uzależnienia
• Poprawić sen i zwiększyć poziom energii
Wszystko to prowadzi do naturalnej, przyjemnej i trwałej utraty wagi. Jon uczy cię także, w jaki sposób stworzyć swoją własną wizualizację, którą zastosujesz do własnego życia. Następnie
przeprowadza cię przez szesnastotygodniowy program przemiany, który zawiera w sobie zarówno wizualizacje, jak i wskazówki żywieniowe. Jon odkrył, że największym wyzwaniem nie jest znalezienie idealnej diety czy zestawu ćwiczeń, lecz przekonanie mózgu, że pozbycie się nadmiaru wagi jest bezpieczne, co możesz osiągnąć dzięki wizualizacji. Gdy to nastąpi, twoje ciało właściwie będzie chciało być szczupłe. Jak mówi Jon: ‘Nie ma nic prostszego i naturalniejszego niż chudnięcie, gdy twoje ciało chce być szczupłe”.
Jon Gabriel ukończył studia ekonomiczne w Wharton School na Uniwersytecie Pensylwanii, gdzie uczestniczył w kursach biochemii i prowadził badania dla znanego chemika dr Jose Rabinowitz.
W 1990 roku Jon zaczął tyć bez żadnych jasnych przyczyn. W celu zrzucenia wagi wypróbował wszystkich dostępnych mu programów, ale ostatecznie, po każdym przybierał na wadze jeszcze więcej. Im dłużej był na dietach, tym więcej tył. Sytuacja stała się krytyczna w połowie 2001 roku, gdy stał się chorobliwie otyły i ważył ponad 180 kilogramów. Jedenastego września 2011 roku leciał z Newark do San Francisco i dzięki szczęśliwemu zrządzeniu losu nie był wtedy w samolocie United Airlines Lot 93, który został przejęty przez terrorystów. To zdarzenie wraz z innymi, które w równym stopniu odmieniły jego życie w następujących tygodniach, silnie na niego wypłynęły. Zrozumiał wtedy, że życie jest cennym darem, którego nie można zmarnować. Postanowił, że przyszedł czas zacząć „życie swoich marzeń”. Postanowił również wykorzystać swoje zdolności naukowe i wiedzę pozwalającą mu zrozumieć i wyeliminować prawdziwe przyczyny swojego tycia.
Wynikiem tego jest prawdopodobnie najbardziej zdumiewająca transformacja wszechczasów. Jon schudł ponad 100 kilogramów bez restrykcyjnych diet i operacji. Co zadziwiające, na jego ciele nie widać prawie w ogóle oznak dawnej otyłości — co szokuje wielu specjalistów ze środowiska medycznego. Używając metody, która tak dobrze na niego podziałała, Jon odnalazł powołanie w pomaganiu innym ludziom w osiąganiu wielkich sukcesów, nie tylko w odchudzaniu, ale w każdym aspekcie życia. Historia Jona przekształciła się w ogólnoświatowy ruch na rzecz holistycznego podejścia do zdrowia i odchudzania. Pierwsza książka Johna The Gabriel Method, jest światowym bestsellerem, który przetłumaczono na 16 języków i jest sprzedawany w 60 krajach.
Pochwała prostego życia to kolejna po Bądź dla siebie dobry, O przebaczaniu i Terapii żałoby część z serii „Elfie pogotowie”, małych książeczek autoterapeutycznych, które podbiły serca czytelników na całym świecie.
Co możemy zrobić, by poznać i docenić prosty styl życia? Linus Mundy proponuje, abyśmy na nowo odkryli radość płynącą ze spokojnej rozmowy, prostej opowieści czy szczerego wyrażenia uczuć do drugiej osoby. Owe proste dary i przyjemności pomogą nam utrzymać równowagę w naszym życiu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?