KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

93,51 zł
109,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 93,51 zł

69,12 zł
109,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,81 zł

84,93 zł
99,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 84,93 zł

14,33 zł
25,01 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,30 zł

140,98 zł
202,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 151,08 zł

41,46 zł
74,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,46 zł

30,04 zł
52,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,51 zł

46,95 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,95 zł

46,79 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,31 zł

27,64 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,64 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

76,00 zł
119,70 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 73,36 zł
Okładka książki Kuchnia tajska

24,99 zł 18,55 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,13 zł

Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza! Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną, mięsem drobiowym czy różnorodnością owoców morza, otrzymujemy całe bogactwo egzotycznych smaków i kolorów. Charakterystyczna dla kuchni tajskiej jest również dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami. A łączenie lokalnych składników z pochodzącymi z innych stron świata pozwala tworzyć dania niezwykłe, co umożliwiają przepisy zebrane w tej książce. Warto spróbować!
Okładka książki Diagnozowanie z języka. Praktyczne wskazówki...

79,90 zł 42,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,30 zł

Praktyczne Wskazówki do leczenia akupunkturą, ziołami i dietą Diagnozowanie z języka łączy teorię i praktykę diagnozowania stanu pacjenta języka. Temat ten został omówiony kompleksowo, począwszy od budowy anatomicznej i fizjologii języka, przez historię rozwoju i metodologię diagnozy z języka, po opis technik i procedur tej metody diagnostycznej. Książka niewątpliwie jest cenną pomocą i ułatwi czytelnikowi opanowanie holistycznego podejścia w diagnostyce. Książka przedstawia: szczegółowy przegląd najważniejszych cech anatomicznych i fizjologicznych języka, ponad 200 kolorowych rycin i wysokiej jakości zdjęć języków, ilustrujących rozmaite syndromy chorobowe, wytyczne co do leczenia akupunkturą, ziołami i dietą, adekwatne do syndromów rozpoznanych na podstawie wyglądu języka i historii choroby pacjenta (z załączonymi zdjęciami języków), opis 28 przypadków klinicznych wraz ze zdjęciami języków pacjentów, pochodzący z praktyki autora książki. Claus C. Schnorrenberger jest lekarzem medycyny, honorowym profesorem Państwowego Uniwersytetu Medycznego w Taichung (na Tajwanie) oraz prezesem zarządu Międzynarodowej Akademii Medycyny Chińskiej Lifu w Bazylei (w Szwajcarii). Beate Schnorrenberger zdobyła wykształcenie w zakresie chińskiej medycyny, naturopatii i chemii żywności w Berlinie (w Niemczech).
Okładka książki Jak zostać wegetarianinem. 5 prostych kroków

25,00 zł 18,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,61 zł

Wiele mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących ze stosowania diety wegetariańskiej. Lepsze zdrowie, większa odporność na choroby, zmniejszenie okrucieństwa wobec zwierząt oraz niszczenia naszej planety przekonuje wielu ludzi do słuszności zrezygnowania z diety mięsnej. Jednak często nie wiedzą po prostu, jak to zrobić. Zmiana nawyków żywieniowych wydaje się im zbyt trudna do przeprowadzenia. Wzdychają tylko, mówiąc: "Chciałbym być wegetarianinem, ale... nie wiem, czy dam sobie radę z własnymi przyzwyczajeniami. A rodzina, przyjaciele? Jak odbiorą moją decyzję? Czy zrozumieją? Chyba jednak nie dam rady dokonać takiej zmiany". Czy i tobie zmiana diety wydaje się zbyt trudna do zrealizowania? Książka, którą oferujemy, pomoże Ci przełamać lęki i poprowadzi - krok po kroku - do celu. Autorka, Christine Beard, przekonuje, że przejście na wegetarianizm nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zaproponowany przez nią proces 5 kroków to proste narzędzie do przeprowadzenia upragnionej zmiany. Kolejne etapy procesu wymagają tylko niewielkiego wysiłku i są osiągalne dla każdego. Autorka podaje również wiele praktycznych pomysłów, które jeszcze bardziej ułatwią dokonywanie tej dobroczynnej zmiany. Skorzystaj z jej przepisu, a sam przekonasz się, jak szybko i bezboleśnie osiągniesz swój cel i... zostaniesz wegetarianinem!
Okładka książki Ewa gotuje - szybko

46,20 zł 40,22 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,22 zł

Spotkania, konferencje, setki telefonów. Po prostu urwanie głowy! Żyjemy w biegu, więc na jedzenie nie ma czasu... Dlatego moją kolejną, trzecią już książkę napisałam z myślą o "zabieganych" - mówi Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna i autorka programów poradnikowo-kulinarnych. - Podpowiadam w niej, co jeść, by nie spędzać w kuchni wielu godzin, a jednocześnie gotować smacznie, zdrowo i nowocześnie, czerpiąc przy tym z naszej bogatej kulinarnej tradycji. W książce pod tytułem "Ewa gotuje - szybko" znajdziemy przepisy zarówno na potrawy kuchni światowej, przywiezione przez autorkę z różnych zakątków świata, jak i receptury z rodzinnego domu pani Ewy.
Okładka książki Przepisy wegetariańskie dla początkujących

7,99 zł 5,94 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,94 zł

Jedna z pierwszych publikacji z przepisami wegetariańskimi, jaka ukazała się w Polsce, na których wychowały się już pokolenia wegetarian. Broszurka ta cieszy się nadal ogromnym powodzeniem wśród amatorów zdrowej kuchni i doczekała się kolejnego, kolorowego wydania, a sprawdzone przepisy stanowią podstawę dla wszystkich zainteresowanych zmianami w żywieniu na lepsze. Zawiera kilkadziesiąt prostych, lecz niezbędnych przepisów kuchni wegetariańskiej.
Okładka książki Wyciskamy soki

28,00 zł 20,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,84 zł

Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia! Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Mają też zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek. Ponadto ich składniki odżywcze są szybko trawione i łatwo przyswajane przez organizm – niekiedy nawet w ciągu kilku minut. Dlatego też soki skutecznie pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn, zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają powstawaniu chorób degeneracyjnych. Z reguły spożywamy zbyt mało warzyw i owoców – dlatego też wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie, również w postaci soków. Zapewniamy sobie w ten sposób trwałe zdrowie, podnosimy poziom energii, poprawiamy krążenie i wzmacniamy system immunologiczny. Książka zawiera wiele przydatnych informacji odnośnie dostępnych wyciskarek do soków, jak również przepisy na soki w określonych schorzeniach, takich jak: trądzik, grypa, reumatyzm, nerwowość, zaparcia, miażdżyca, nowotwór, osteoporoza i wiele innych. Wyciskamy soki Wszystko na temat soków Lepsze zdrowie Zacznij jak najwcześniej Naładuj się energią Długie życie Zakup dobrej wyciskarki Ręczna wyciskarka do soków Elektryczne sokowirówki Wyciskarki do soków Terapeutyczne wykorzystanie soków warzywnych Co to jest „pierwiastek życia"? Głodówka z zastosowaniem soków Zaczynamy Przepisy Anemia (niedobór żelaza). Artretyzm Astma Bezsenność Biegunka Błona śluzowa (suchość) Candida (drożdżyca) Choroba niedokrwienna serca Choroba wrzodowa Cukrzyca Depresja Dna moczanowa Egzema Fibromialgia Przepisy Grypa Hipoglikemia Kamienie żółciowe (stan zapalny) Łuszczyca Miażdżyca Nadciśnienie Nadkwasota żołądka (zgaga) Nerki Nerwowość Niestrawność Nowotwór Obrzęki Osteoporoza Pasożyty Pęcherz (przeziębienie lub infekcja) Prostata Przeziębienia Reumatyzm Skóra (oczyszczanie) Trądzik Wątroba Woreczek żółciowy (oczyszczanie) Wzrok (osłabienie) Zapalenie okrężnicy Zapalenie oskrzeli Zaparcia Zatoki Sok z granatów Sok z granatów przywracający homeostazę Koktail wspomagający system immunologiczny Program kontroli wagi Rozbudzające śniadanie Tropikalny poncz na przyjęcie
Okładka książki Kuchnia którą polubisz

40,00 zł 29,78 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,78 zł

zdrowa, smaczna i oszczędna Ten rodzaj gotowania zainspiruje każdego do eksperymentowania z kuchnią wegetariańską. Ta kuchnia Cię zaskoczy. Korzystając z tej książki z pewnością zyskasz zdrowie – i nie tylko! Twoje serce będzie spokojniejsze Twój portfel – pełniejszy Twój stół – bardziej kolorowy Twoi bliscy – zadowoleni a Ty wyglądać będziesz młodziej! ...kolorowe ilustracje do każdego przepisu !!! W książce znajdziesz pyszne przepisy w trzech działach: - Coś do chleba... - Coś na obiad... - Coś na deser... a w nich pyszne i proste przepisy m.in. na: pasztet ze słonecznika, masło sezamowe, pasta z lnu, kotlety z fasolki mung, kotlety z brokułami, sałatka z buraków, zapiekanka z ziemniaków i bakłażana, klopsy zielone, ciasteczka sezamowo-owsiane, granola, naleśniki kukurydziane, lody truskawkowe.
Okładka książki Sposób na nadwagę

8,88 zł 6,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,60 zł

Chęć bycia zgrabnym, ukryta za zwałami lenistwa i niekontrolowanego dogadzania sobie oraz fałszywych pojęć, towarzyszy każdemu z nas. A jednak ta walka nie musi być przegrana. Ten poradnik przedstawia, jak dzięki prostym krokom można dokonać wielkich zmian.
Okładka książki Żywienie w chorobach serca

64,00 zł 54,91 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,91 zł

Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. Autorka, zachęcając do dbania o własne zdrowie, zaleca stosowanie odpowiedniej diety i podaje liczne przepisy, które w tym pomogą.
Okładka książki Cecylka Knedelek i Boże Narodzenie

22,90 zł 12,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 12,42 zł

W Starym Knedelkowie pachniało już świerkowymi drzewkami, czerwonym barszczykiem i pierniczkami.W powietrzu rozchodziła się ta nieuchwytna, najwspanialsza na świecie woń... woń zbliżających się świąt. Cecylka Knedelek i gąska Waleria pochłonięte były gorączkowymi przygotowaniami do świąt, podobnie jak pozostali mieszkańcy miasteczka. Wydawało się, że nic nie zakłóci tego przedświątecznego czasu, a jednak... Tam, gdzie jest gąska Waleria, tam o kłopoty nietrudno... bo dziwnym trafem jakoś szczególnie łatwo przyklejają się jej do skrzydełek. O tym jednak, co dokładnie się wydarzyło i jak zakończyła się ta świąteczna przygoda, przeczytajcie już sami...
Okładka książki Apteka natury. Poradnik zdrowia

99,90 zł 54,24 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,95 zł

Opracowane przez polską lekarkę-naturalistkę Jadwigę Górnicką, kompendium wiedzy dla zdrowych, pragnących zachować formę do późnych lat życia, i dla chorych, którzy chcą odzyskać sprawność swojego organizmu. Autorka szczególnie zaleca: ziołolecznictwo w połączeniu z odpowiednią dietą sokoterapię apiterapię argilloterapię zdrowotne masaże
Okładka książki Kulturowa historia alkoholu

90,00 zł 53,98 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 53,98 zł

Jain Gately, brytyjski historyk kultury, a także powieściopisarz, w sposób rozległy jak jeszcze nikt dotąd opisał nader ważną rzecz w ludzkiej kulturze: picie napojów alkoholowych. Imponujący zamysł autora ? historia raczenia się trunkami od Sumerów po Bridget Jones i singielki ? przybrał w tym tomie postać niezwykłej opowieści pełnej swady i humoru. Alkohol pito w zamierzchłych czasach z powodów rytualnych, obyczajowych lub po prostu po to, żeby się upić. Kultura picia (lub jej brak) pozwala różnicować cywilizacje według stopnia dzikości, powagi i umiaru. Historię tego, jak i co pito, Gately ukazuje w ścisłym związku z charakterem odnośnej epoki, jest to więc dla czytelnika także krótka historia dziejów powszechnych. Zapewnia mu kompendium wiedzy, swoisty klucz do zrozumienia poszczególnych epok, ich mentalności, priorytetów i fobii. Niebłahy bowiem dla badacza Egiptu faraonów będzie fakt, że budowniczowie piramid otrzymywali przydział kilku litrów piwa dziennie, co by oznaczało, że pracowali na wpół pijani. Miłośnikom westernów przyda się informacja, że Indianie byli jedyną kulturą nieznającą alkoholu i stąd może tak destrukcyjny wpływ ognistej wody. Warto też wiedzieć, że do czasów Mahometa niejeden Arab pił jak szewc. Gately wydobył z zakamarków historii pozorne osobliwości, które jednak kiedyś były ważne i wywarły większy wpływ na dzieje człowieka, niż zwykliśmy przypuszczać.
Okładka książki Kuchnia śląska

24,99 zł 18,55 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,55 zł

Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz – co wyjątkowe i chyba najważniejsze – dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Ponadto autorka zapoznaje Czytelników z pojęciem Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka. Dieta ta opiera się na dodawaniu do potraw, szczególnie tych ciężkich i tłustych, przyprawowych ziół leczniczych, zarówno pojedynczych, jak i w postaci mieszanek (np. ziołowa mieszanka przyprawowa „Śląska”). Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. Właśnie przez umiejętne dodawanie ziół możemy podnieść zdrowotność potraw śląskich, nie ujmując niczego z ich smaku i urody. Zioła te poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego. Można je stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo!
Okładka książki Podstawy żywienia i dietoterapia

156,00 zł 149,43 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 149,43 zł

Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania. W publikacji: - fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych - zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych - leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów - profilaktyka i leczenie otyłości - ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające - tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści
Okładka książki Browary Łodzi i regionu

79,90 zł 47,69 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 47,69 zł

Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze królowej Jadwigi wynosiła nawet do 10 litrów na głowę dziennie. Prawdziwi smakosze tego napoju zamieszkiwali także Łódź i jej najbliższe okolice. Dobrze wiedzieli, że do piw typu lager i jasnych pełnych potrzebna jest miękka woda, do piw mocniejszych ? twarda, a do produkcji porterów najlepsza jest woda bogata w minerały. Teodor Milsch, bracia Lorentzowie, Anstadtowie, Gehligowie, Keilichowie to najwybitniejsi przedstawiciele łódzkiego browarnictwa. Historia ich przedsiębiorstw jest pełna zaskakujących tajemnic, m.in. do dzisiaj nie ujawniono unikatowych receptur. Jak zbudowali swoje browary, jakiej używali technologii, czy uczciwie prowadzili interesy, kogo zatrudniali? Na te i inne pytania odpowiada książka Browary Łodzi i regionu Marcina Szymańskiego, która jest pierwszym szczegółowym opracowaniem, dotyczącym dziejów warzenia piwa w regionie łódzkim. Czytelnik ma niepowtarzalną okazję dokładnie poznać historię Helenowa, dzieje zakładów browarniczych od momentu ich założenia do chwili upadku oraz dowiedzieć się jakie piwo cieszyło się największą popularnością w czasach ich świetności. Autor opowiada również o czasach współczesnych: wielkich koncernach i małych, regionalnych zakładach.
Okładka książki Pozbądź się toksyn w 30 dni

29,00 zł 17,48 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,48 zł

Czy twoje ciało wysyła ludzie sygnały alarmowe? Dr Don Colbert w obrazowy sposób opisuje wojnę trucizn toczącą się w organizmie człowieka. Uzasadnia czynniki podwyższające ryzyko zachorowań i podaje rozwiązanie, jak uniknąć raka, chorób serca i wątroby, cukrzycy i innych schorzeń. Czy będąc otyłym, można być niedożywionym? Twój organizm ma możliwość być zanieczyszczony, ale jest nadzieja. Pozbądź się toksyn według sprawdzonego i bezpiecznego kodu postu na sokach z owoców i warzyw. Głębokie oczyszczenie ciała aż do poziomu komórek wzmocni witalność, energię, zdrowie, usunie toksyczny tłuszcz, przedłuży życie i przywróci zdrowy wygląd. Ta książka pomoże przekształcić złe nawyki i odnowić twoje ciało. Poznaj żywność, której trzeba unikać Pokonaj zmęczenie! Zostań świadomym konsumentem żywności i rozsądnie stosuj suplementy pokarmowe Co to jest syndrom chorych budynków? Zbadaj fizyczne i duchowe aspekty postu Dowiedz się, dlaczego sauna i nacierania ciała są dobre dla twojego zdrowia Don Colbert – lekarz rodzinny i specjalista w dziedzinie żywienia człowieka. W swojej praktyce kładzie duży nacisk na profilaktykę, głęboko przekonany, że jest ona równie ważna jak leczenie. Miliony osób odzyskały dzięki niemu przyjemność życia w zdrowiu. Jest autorem wielu bestsellerów. Fragment Pozbądź się toksyn w 30 dni ZANIECZYSZCZENIE PESTYCYDAMI Wilgoć nie jest jedynym niebezpieczeństwem w środowisku człowieka wewnątrz budynku. Zanieczyszczenie w pomieszczeniach ma możliwość być wywołane wzrastającym użyciem pestycydów. Można je odkryć w niektórych realnie niespodziewanych produktach - w pieluchach jednorazowych, szamponach, odświeżaczach powietrza, materacach i dywanach. Jesteś narażony na ich oddziaływanie dzień w dzień. Może regularnie spryskujesz lokal mieszkalny pestycydami przeciw owadom? Na dzień dzisiejszy w znaczącej liczbie sytuacji używanymi pestycydami są tzw. organofosfaty. Do nich zalicza się diazynon. Pestycydy łatwo przenikają do ciała w kontakcie ze skórą , prócz tego przez wdychanie albo połknięcie. Chociaż ciało jest tak produkowane, żeby wyeliminować te niebezpieczne trucizny, natomiast ich ilość, jaką ciało pochłania, jest dużo większa, niż przewidywał to projekt. Dlatego pestycydy , a oprócz tego towary ich przemiany w organizmie wraz z innymi niebezpiecznymi toksynami z upływem czasu gromadzą się w twoim ciele. Im większe ich nagromadzenie, tym znacznie trudniej ciału się ich pozbyć. Gdy pewna ilość pestycydów nagromadzi się w ciele, zaczynasz doświadczać następujących objawów albo chorób: utrata pamięci depresja niepokój psychoza inne formy choroby psychicznej choroba Parkinsona albo inne formy degeneracji neurologicznej też nowotwory, tj. rak piersi albo prostaty
Okładka książki Liczmy kalorie w.2011 PZWL

74,00 zł 63,48 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,48 zł

Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują dietę niskoenergetyczną. Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od płci i wieku. Dla czytelników dbających o swój wygląd i przestrzegających ściśle parametrów podano sposób obliczenia BMI, czyli wskaźnika masy ciała. W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień. W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki - zgodnie z nowymi krajowymi oraz wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej - zastosowano współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Okładka książki Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne...

63,99 zł


Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie. Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie. Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Okładka książki Dobra kuchnia. Zimne napoje Dragon

7,96 zł 4,20 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,15 zł

Podczas upalnego lata organizm traci dużo wody i domaga się jej ciągłego uzupełniania – nic więc dziwnego, że w tym czasie pije się zdecydowanie więcej niż w pozostałych porach roku. Pragnienie można, co prawda, zaspokoić czystą wodą, ale wskazane jest spożywanie innych płynów, które dostarczą organizmowi potrzebnych składników. Zimne napoje przygotowuje się na bazie soków, które dostarczają wielu witamin, przetworów mlecznych zawierających cenne białko i wapń, mrożonej kawy i herbaty bogatych w alkaloidy, a także wyciągów warzywnych o działaniu odkwaszającym. W ostatnim czasie do łask wracają również kompoty, których ogromną zaletą jest fakt, iż od razu można przygotować je w większej ilości i przechowywać w butelkach lub słoikach. Zimne napoje to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą w prosty, szybki i przede wszystkim zdrowy sposób ugasić pragnienie w pełne skwaru dni.
Okładka książki Kiełki. Cudowny pokarm

38,85 zł 24,16 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,16 zł

Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi.Kompletny poradnik kiełkowania Tylko tydzień od nasiona do sałatki! Rolnictwo jutra jest tu już dziś Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi. Jako małe rośliny, kiełki aż kipią od skoncentrowanych substancji odżywczych – mają dwa razy więcej białka niż szpinak i cztery razy więcej niż sałata! To żywe rośliny, które dostarczają nam czynników wzrostowych i związków fitochemicznych wpływających na nasze zdrowie o wiele korzystniej niż tabletki chemiczne. Wkrótce zobaczysz, jak cała twoja rodzina zachwyca się pięknem kiełków, a dzieci nie mogą się oprzeć zbieraniu nawet nie całkiem dojrzałych roślinek. Twoja domowa restauracja będzie mogła zaoferować teraz pyszne sałatki, zupy, zapiekanki, dipy, dressingi, pasty, a nawet kiełkowe pieczywo. Nasiona nie są drogie, a plony są wprost zachwycające, dbasz więc nie tylko o zdrowie, lecz także o kieszeń. Kim jest Pan Kiełek Steve Meyerowitz został nazwany Panem Kiełkiem w latach 70., kiedy w swoim mieszkaniu na 14 piętrze nowojorskiego wieżowca założył domowy ogród. Jako alergik i astmatyk, który zawiódł się na tradycyjnych metodach leczenia, postanowił wziąć swoje zdrowie we własne kiełkujące ręce. Po latach pracy w przemyśle rozrywkowym zamienił swój dom na Królestwo Kiełków i zaczął pokazywać ludziom ich wspaniałe właściwości. Meyerowitz jest autorem pięciu książek poświęconych zdrowiu i diecie. Jego wynalazki – kuchenny zestaw do kiełkowania oraz lniana torba na kiełki – są znane na całym świecie. Niech twoja kuchnia stanie się ogrodem. To proste! Nie musisz być mistrzem ogrodnictwa!
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,54 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,78 zł
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,63 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,21 zł
Okładka książki Olej lniany

20,57 zł
29,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,57 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj