Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki - wystarczy zmienić to, co jeszWiele chorób metabolicznych mogłoby zostać zatrzymanych, a nawet wyleczonych, dzięki odpowiedniej diecie. Potrzebujesz stanowczych zmian w swoim żywieniu, postaw na właściwe produkty, dowiedz się, co i jak jeść, aby dać sobie szansę na zdrowie. Doktor Ewa Dąbrowska, autorka przełomowej diety warzywno-owocowej, w swojej najnowszej książce:wyjaśnia prawdziwe przyczyny chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie,omawia terapie postem i dietą, które przyniosły ulgę tysiącom pacjentów,przedstawia historie ludzi, którzy odzyskali zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe,wskazuje, jak postem zmodyfikować farmakoterapię i tym samym poprawić jakość życia,proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.Zdrowa dieta to klucz do długiego życia - odkryj moc postu warzywno-owocowego!Dr n. med. Ewa Dąbrowska - internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą - postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R), przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Biała kiełbasa, kiełbasa grillowa z dodatkami, kruche kabanosy, schab pieczony, golonka i ozory w galarecie, pieczeń rzymska z jajkiem, pasztet świąteczny, salceson, smalczyk z jabłkiem W tej książce znajdziesz przepisy na kiełbasy, pieczenie, przetwory mięsne do słoików czy wędzonki. Dowiesz się, jak wykorzystać mięso z rosołu i jak urozmaicić domownikom kanapki. Dzięki praktycznym wskazówkom nauczysz się parzyć, piec, gotować, przygotowywać pasty i konserwować w słoikach, by zatrzymać wspaniały aromat domowych mięsiw na dłużej. Z Kulinarną Wiolą pasjonatką gotowania, której profil na Facebooku obserwuje ponad 400 tysięcy fanów zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych samodzielnie przygotowanymi pysznymi wędlinami. Gotowanie czas zacząć!
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
Nowe wydanie to:
• przegląd najważniejszych whisky słodowych,
• prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
• informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
W naszej zabieganej rzeczywistości wszyscy potrzebujemy mieć na wyciągnięcie ręki łatwe i sprawdzone sposoby, by szybko postawić na stole coś pysznego. Najnowsza książka Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” uzbroi cię w mnóstwo wypróbowanych przepisów – oraz pewność siebie – które pozwolą ci z łatwością włączyć gotowanie do codziennego życia. W pięciu inspirujących rozdziałach: „Posiłki w tygodniu”, „Hity na weekend”, „Zawsze zapiekanki”, „Cenne zapasy” oraz „Doskonałe desery” znajdziesz wszystko: od potraw gotowych w mniej niż 20 minut, przez dania na weekend, dzięki którym sprawnie przygotujesz posiłki w kolejnych dniach, po niewymagające zakupów pomysły z wykorzystaniem zapasów z szafek kuchennych i sprytne pyszności. „Podaję niezawodne, proste przepisy na przyjemne w przyrządzaniu smaczne dania, które można sprawnie przygotować wśród codziennej bieganiny; przepisy, które dają ci różne opcje do wyboru, a tym samym – kontrolę. Dzięki temu nauczysz się gotować coraz lepiej, co – na to liczę – da ci poczucie szczęścia i lepsze zdrowie, a do tego pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy”. Przykładowe przepisy: makaron z papryką ze słoika, pieczone warzywa z camembertem, bolognese na zapas, kurczak pieczony z makaronem i pastą gochujang, 8 megasposobów na łososia, smash burger, pikantna dynia z warzywami i serem paneer, kotleciki z tuńczykiem z puszki, chrupiąca lodowa paczuszka na gorąco, dekadenckie ciasto czekoladowe.
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Według amerykańskich rankingów trzy diety zostały uznane za najbardziej prozdrowotne: śródziemnomorska, DASH i fleksitariańska. Książka Diety TOP szczegółowo omawia ich zasady, oferując praktyczne wskazówki oraz przepisy kulinarne. To przewodnik, który pomoże zrozumieć, jakie produkty wybierać i jak planować posiłki, aby cieszyć się zdrowiem. Zawiera łatwe do wykonania przepisy na smaczne i zrównoważone dania. Odkryj sekrety tych wyjątkowych diet i wprowadź nowe nawyki żywieniowe do swojego życia.
Zdrowa kuchnia zawiera kilkaset przepisów na wielesmacznych i zdrowych dań. Dzięki niej możliwe jestprzygotowanie efektownych przystawek, sycącychzup, wykwintnych mięs, pysznych ciast i deserów,aromatycznych sosów, orzeźwiających napojów,a nawet specjałów kuchni śródziemnomorskieji wegetariańskiej.Niniejsza pozycja pomoże młodym adeptom sztukikulinarnej, a także mistrzom patelni w odkryciu lubdoskonaleniu swoich kulinarnych talentów.
Chcesz przygotować doskonały egg fried rice, przyrządzić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym jak z „Chińczyka” czy zjeść tradycyjne japońskie mochi? Nic prostszego! Zanurz się z nami w kuchni azjatyckiej i poznaj nieograniczone możliwości, jakie daje ryż! Nauczymy cię wykorzystywać go na dziesiątki sposobów – na śniadania i kolacje, na ostro i na słodko, na zimno albo na gorąco. W sushi, kolorowych bowlach albo koreańskim bulgogi – niech przestanie być nudnym dodatkiem, a stanie się głównym bohaterem! Zatem już dziś wyrusz z nami w kulinarną podróż – wypłucz ryż i do dzieła! * Beata i Tetsu to miłośnicy azjatyckich smaków i kuchni z Dalekiego Wschodu. Na swoich profilach w mediach społecznościowych dzielą się przepisami i kulinarnymi trikami na pyszne dania inspirowane między innymi kuchnią japońską, koreańską, wietnamską czy chińską. Ich filmy i zdjęcia pokazują krok po kroku, jak przygotować aromatyczne potrawy w domowym zaciszu. Tetsu to mieszanka dwóch kultur – jest w połowie Japończykiem, w połowie Polakiem. Urodził się w malowniczym Sanjo, w prefekturze Niigata w Japonii, a edukację zdobywał w Polsce. Razem z Beatą od lat tworzą zgrany zespół i dzielą się z odbiorcami swoją pasją do gotowania, zachęcając do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków.
Szukasz inspiracji na pyszne przekąski na każdą okazję?Era koreczków już minęła! Teraz czas na coś nowego, pysznego i zaskakującego. A przede wszystkim prostego i szybkiego w przygotowaniu. Ania Lekka, autorka popularnego profilu na Instagramie i TikToku, doskonale wie, jak zaspokoić apetyt na oryginalne przekąski, które nie tylko świetnie smakują, ale i efektownie wyglądają. Po prostu robią wrażenie!Bekonowe kanapki, bajgle śniadaniowe, stripsy z kurczaka, bao z bekonem, guacamole z nachosami, miniserniczki, pistacjowe rollsyGotuj! Bo to wszystko jest pyszne!Ta książka jest pełna zaskakująco prostych i pysznych przepisów na każdą okazję. Jeśli tak mają wyglądać moje przekąski, to mogę "przekąszać" cały dzień! Ania ma głowę pełną świetnych pomysłów i widać to na każdej stronie.Jakub Przeździecki, CoocharzTa książka to absolutny must have na półce każdego miłośnika gotowania i pieczenia!Znajdziesz tu nietuzinkowe pomysły na przekąski - wytrawne i słodkie - które świetnie sprawdzą się zarówno na pikniku z przyjaciółmi, uroczystej rodzinnej kolacji, jak i na spotkaniu ze znajomymi.Justyna Ratajczak, Tysia gotujeSzybkie, proste i tanie w przygotowaniu przepisy to coś, czego szuka każdy z nas. Po książkę Ani będziesz sięgać codziennie i za każdym razem możesz przygotować coś nowego. Polecam!Anna Zyśk, Jedz pysznie
Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera.Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych pięknymi zdjęciami, zabawnymi anegdotami i grafikami autora. Niepowtarzalne poczucie humoru, pasja gotowania wyniesiona do rangi sztuki. Nie tylko mięsa...
Współczesne produkty zbożowe zniszczyły w Stanach Zjednoczonych więcej mózgów niż udary, wypadki samochodowe i urazy głowy razem wzięte. dr William Davis, autor książki Wheat Belly Jeszcze kilka lat temu dietetycy i lekarze utrzymywali, że wszelkie tłuszcze zwiększają ryzyko występowania różnych chorób, nadwrażliwość na gluten rozpatrywana była wyłącznie w kontekście celiakii, a tak zwani poważni naukowcy nie mieli odwagi zalecać nieskomplikowanych zmian stylu życia, które mogłyby stymulować powstawanie i rozwój nowych komórek mózgowych. Obecnie dysponujemy świetnie udokumentowanymi dowodami świadczącymi o tym, co konkretnie przyczynia się do degeneracji mózgu i rozwoju schorzeń takich jak demencja czy choroba Alzheimera. To wspaniała książka, dzięki której zatroszczysz się o swój mózg! dr Mark Hyman, autor książki Koniec z cukrzycą i otyłością! Dzięki tej bestsellerowej, wyjątkowo aktualnej i potrzebnej książce przekonasz się, że na zdrowie mózgu wpływają nie tyle geny, ile dieta! Dowiesz się, że wspólnym elementem chorób degeneracyjnych mózgu jest stan zapalny, który z kolei często bywa skutkiem diety bogatej w węglowodany. Zrozumiesz, w jaki sposób "zdrowe produkty pełnoziarniste" szkodliwie oddziałują na mózg, a także uzyskasz informacje, dzięki którym szybko zadbasz o zdrowie i regenerację swojego układu nerwowego. Poza lepszym samopoczuciem zdobędziesz panowanie nad swoim genetycznym przeznaczeniem i skutecznie ochronisz swój potencjał intelektualny. Ta książka to prawdziwy skarb! dr Bernie Siegel, autor książki Faith, Hope and Healing i The Art of Healing
"Dietetyka kobiet i mężczyzn" to unikatowa publikacja przedstawiająca zalecenia żywieniowe uwzględniające różnice między płciami, w tym również w występowaniu chorób u obu płci.W książce omówiono - w kontekście żywienia - choroby występujące częściej wśród kobiet, takie jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza i zespół jelita drażliwego, oraz choroby dotykające częściej mężczyzn, takie jak dna moczanowa, stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi czy choroba refluksowa przełyku.Dodatkowo autorki, mające dużą praktykę kliniczną i na co dzień pracujące z pacjentami, przekazują wiedzę na temat wpływu żywienia na płodność, profilaktyki żywieniowej w zaćmie i jaskrze oraz żywienia w najczęstszych chorobach skóry i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Opisano również szczegółowo zasady żywienia osób w starszym wieku, uwzględniając zarówno procesy fizjologiczne starzenia się organizmu, jak i najczęstsze stany chorobowe, takie jak niedożywienie czy otyłość z często towarzyszącą jej w tym wieku sarkopenią. Ponadto w książce przedstawiono interakcje między lekami a żywnością, formułując praktyczne zalecenia dla osób zażywających leki.Podręcznik "Dietetyka kobiet i mężczyzn" przeznaczony jest dla studentów dietetyki i innych kierunków medycznych oraz specjalistów zajmujących się tematyką żywienia. Klarowna struktura, aktualna treść i praktyczne materiały dodatkowe czynią go cennym źródłem wiedzy również dla pacjentów i każdego, komu bliskie są zasady prawidłowego żywienia.
W poszukiwaniu tao herbatyHerbata to coś więcej niż liście, woda i elegancka zastawa - to odkrywanie przestrzeni, w której możemy odnaleźć harmonię z Wszechświatem. Aaron Fisher wprowadza nas w metafizyczny świat herbacianych rytuałów i ukazuje korzyści płynące z włączenia starożytnych tradycji do współczesnego życia.Wkraczając na Drogę Herbaty, wraz z autorem przemierzamy prowincję Yunnan, by zgłębić genealogię jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Podążamy śladem taoistycznych wędrownych mnichów, najwcześniejszych orędowników herbaty, i odwiedzamy klasztory chan, przy których powstawały pierwsze plantacje. Przyglądamy się ceremoniom chińskiej dynastii Tang, poznajemy wyrafinowaną sztukę przyrządzania naparu w epoce Song, by przenieść się do Japonii i tam celebrować minimalistyczną wabicha. W podróży podziwiamy dzieła mistrzów inspirowane praktykami chanoyu, kaligrafię, malarstwo i ceramikę w ascetycznych wnętrzach pawilonów herbacianych.Książka łączy filozoficzne aspekty Drogi Herbaty z przydatnymi wskazówkami dotyczącymi gatunków liści, utensyliów, sposobów ich parzenia i podawania gościom. Towarzyszące rytuałom praktyki medytacyjne i uważnościowe pomogą zadbać o dobrostan oraz potrzeby duchowe.Zaparz filiżankę ulubionej herbaty i pozwól sobie na chwilę wytchnienia.Aaron Fisher - antropolog, filozof i podróżnik. Od dwudziestu lat pogłębia swoją wiedzę i pisze o herbacie. Jest współzałożycielem i redaktorem naczelnym The-Leaf org, starszym redaktorem czasopisma "The Art of Tea". Publikuje artykuły na temat ceremonii herbaty w językach angielskim i chińskim. Autor książki Tea Wisdom. Inspirational Quotes and Quips about the World's Most Celebrated Beverage.
Jedz warzywa i owoce, a będziesz mieć SUPERMOCE!
Podstawą urozmaiconej diety są warzywa i owoce, także według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia opartych na badaniach naukowych.
Zatem – do dzieła!
Zaproś swoje dziecko do kuchni i razem z nim wyczaruj fantastyczne dania z warzyw i owoców. Z tą książką przygotujesz już nie tylko groszek z marchewką, szpinak i jabłko. Odkryjesz cały świat pysznych potraw.
Krok po kroku – korzystając z czytelnych rysunków i prostych opisów – dziecko zgromadzi składniki, połączy je, z twoją pomocą ugotuje, upiecze albo po prostu wymiesza i poda gotowe danie.
Co za duma i radość!
Wsparcie dziecka w:
• nauce samodzielności
• angażowaniu się w prace domowe
• utrwalaniu zdrowych nawyków żywieniowych
• planowaniu i realizacji działań krok po kroku
• osiąganiu celów.
Książka przygotowana przez Idę Kulawik, specjalistkę od warzywno-owocowych przysmaków, właścicielkę bloga i konta internetowego Veganbanda.
Zamień mięso na więcej warzyw!Lubisz jeść smaczne różnorodne posiłki, nie poświęcając dużo czasu na gotowanie? Chcesz zadbać o zdrowie i piękną sylwetkę, a do tego zaoszczędzić na zakupach? Marta Maciurzyńska pokaże ci, jak pyszna i zdrowa może być kuchnia wegetariańska!W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na każdy posiłek: pomysły na słodkie i wytrawne śniadania, pożywne bezmięsne obiady, kolorowe sałatki, lekkie kolacje i znakomite desery. Zacznij dzień od zielonej szakszuki, weź na wynos curry z kalafiora, zaspokój chęć na słodycze tartą z morelami, a na koniec dnia spróbuj tostów z kimchi. A co najlepsze, na wszystko to wystarczy kwadrans w kuchni!Ciesz się pysznym warzywnym jedzeniem, lepszym samopoczuciem - i wolnym czasem!
Słuchając lekarzy i śledząc doniesienia ze świata medycyny widzimy, że przybywa chorób i zaburzeń, których przyczyną jest cukier. A przecież kiedyś jedliśmy go tyle samo, a nawet więcej - i nikt nam nie mówił, że jest zły. Czy to możliwe, że wtedy nie szkodził? Niestety, szkodził, ale dopiero nowoczesne metody naukowe pozwoliły prześledzić zależność między cukrem w naszej diecie a problemami zdrowotnymi, z którymi nie potrafimy się uporać. Co ważne, przetworzone jedzenie pełne nieobojętnych dla zdrowia dodatków, a ubogie w mikroelementy oraz nadmiar stresujących bodźców każdego dnia powodują, że metabolizm cukrów zawodzi nawet, jeśli staramy się odżywiać rozsądnie.Teraz, kiedy dzięki nauce udało nam się poznać wędrówkę glukozy po zakamarkach naszego ciała, możemy nauczyć się omijać żywieniowe pułapki. Kluczem jest stopniowe przeprogramowanie metabolizmu cukrów i nauczenie organizmu właściwego korzystania z energii, jaką dają.W tej książce autorka krok po kroku wyjaśnia, jak to zrobić. Proponuje specjalny program rozłożony na 4 tygodnie, który pozwoli lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. To prosty sposób na odzyskanie energii i dobrego samopoczucia w zaledwie 30 dni.
Jedyna oficjalna książka kucharska z przepisami prosto z planu serialu Kochane kłopoty!
Trzymasz w ręku przewodnik po kulinarnych atrakcjach Stars Hollow i nie tylko – znajdziesz tu przepisy z restauracji Luke’a, kuchni Dragonfly Inn, cukierni Fran Weston oraz receptury dań goszczących na wielkim stole w wielkiej jadalni w wielkiej rezydencji Emily i Richarda Gilmore’ów.
Wypróbuj ulubione przepisy Gilmorek, takie jak risotto Sookie, ciastka pani Kim, burgery Luke’a czy – oczywiście! – kubek idealnej kawy i kieliszek martini dla Lorelai! Twoje życie – lub obiad – mogą uratować sprytne wskazówki kulinarne Sookie, rady konsjerża Michela, wskazówki królowej etykiety Emily Gilmore oraz mądrości życiowe Lorelai i Rory, niedoścignionych mistrzyń w szybkim gotowaniu i jeszcze szybszym mówieniu.
PONAD 70 PRZEPISÓW na pyszne dania, desery i napoje na każdą okazję – od śniadania w biegu, przez rodzinny obiad, po uroczystość dla całego miasta!
WSKAZÓWKI, jak krok po kroku przygotować ulubione specjały Gilmorek.
WSPANIAŁE ZDJĘCIA potraw pomogą ci odnieść sukces kulinarny, a fotosy z serialu przypomną najciekawsze momenty z życia Rory i Lorelai.
Lektura obowiązkowa dla wszystkich fanek i fanów Gilmore Girls!
Praktyczny i zabawny przewodnik
idealny dla początkujących kawoszy, a także dla najbardziej wymagających miłośników kawy.
Czy wiesz, że kawa jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie? Ile krajów zajmuje się zbieraniem i obróbką ziaren? Jak długą drogę musi pokonać ziarno, by od rolnika, przez palarnię, trafić w ręce baristy?
Poznaj sekrety baristów
naucz się prawidłowych sposobów mielenia kawy, tak by wydobyć głęboki smak w zależności od sposobu jej przyrządzania
wybierz najlepszy dla siebie ekspres do kawy
odbierz prawdziwą lekcję latte art.
Wydobądź najlepszy aromat z każdego ziarna
Sbastien Racineux
trener baristów i nauczyciel przedmiotów ścisłych. Założyciel organizacji Espressologie i laureat drugiego miejsca w konkursie French Brewers Cup 2012.
Chung-Leng Tran
fotograf i barista. Mistrz French Brewers Cup 2012.
Ponad 60 przepisów na pasty, smarowidła i kremy idealne na każdą okazję!Trudno o coś lepszego niż pajda świeżego chleba posmarowana czymś smakowitym. Ziołowym masełkiem, pastą jajeczną albo pikantnym dyniowym chutneyem. Bez względu na to, czy lubicie klasyczne, czy też nieco bardziej wymyślne smaki, dobra pasta do chleba to coś, co pozwoli wam w mgnieniu oka przygotować pyszną przekąskę idealną zarówno na szybkie śniadanie, jak i wykwintną kolację z przyjaciółmi.Książka jednej z ulubionych niemieckich autorek kulinarnych to niewyczerpane źródło pysznych inspiracji i zachęta do eksperymentowania z nowymi połączeniami i smakami.Czegóż tu nie ma! Słodko-pikantna pasta z curry, ziemniaczano-serowa ze szczypiorkiem, wiosenny dip z rzodkiewką, dymką i świeżymi ziołami, krem z prażonych pestek dyni! Pasty warzywne, serowe, rybne, wegetariańskie i wegańskie; słodkie i słone.Ich receptury zostały opracowane tak, aby zapewnić harmonijne połączenie smaków, które najlepiej komponują się z rozmaitymi rodzajami pieczywa, pasują jednak znakomicie także jako dodatek do naleśników, makaronów czy sałatek.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?