KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

27,64 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,64 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

76,00 zł
119,70 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 73,36 zł

28,14 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

22,31 zł
39,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

51,02 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,02 zł

57,41 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,41 zł

45,78 zł
79,91 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,77 zł
Okładka książki Ciasta Siostry Anieli

21,90 zł 16,26 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,26 zł

Smakosz zachwyci się w tej książce bogactwem i różnorodnością ciast, pani domu odkryje przepis na wspaniały malinowy sernik, osoba lubiąca nowości znajdzie tu: jelenie różki, kawowe ślimaki, imbirki czy wiatraczki. S. Aniela dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem, proponując przepisy na ciasta wykwintne i uroczyste, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znajdziemy tu też poradę, co upiec na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, imieniny, 40-te albo 60-te urodziny czy jubileusz. Jest to książka, która przyda się w każdej kuchni, każdej gospodyni domowej w każdym czasie. S. Aniela Garecka, salwatorianka, od wielu lat prowadzi kuchnię w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie koło Wrocławia. W 2002 r. nakładem Wydawnictwa SALWATOR ukazała się jej pierwsza książka, ciesząca się ogromnym zainteresowaniem czytelników, pt. "Klasztorna kuchnia" zawierająca ponad 100 różnych przepisów na sałatki, dania mięsne, zupy, desery.
Okładka książki Anielska Kuchnia Siostry Anieli BR

21,90 zł 14,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,39 zł

Anielska kuchnia siostry Anieli w Twoim domu!!! Przepisy i porady użyteczne w każdym domu! domowe ciasta, ciastka i ciasteczka! zupy i kremy! dania mięsne na każdą okazję! wyśmienite przepisy na dania rybne! bogactwo przepisów na surówki i sałatki! przekąski! przetwory domowe (kompoty, konfitury, marynaty)!
Okładka książki Klasztorna Kuchnia Siostry Anieli

21,90 zł 13,26 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,26 zł

Niecodzienna książka kucharska. Ponad 100 przepisów na różne okazje: Wielki Post, Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy urodziny. Doskonałe przepisy dla każdego. Są tu przepisy na potrawy proste i szybkie, a także wykwintne i oryginalne. S. Aniela od lat gotuje w seminarium salwatorianów. Jej słynna kuchnia jest znana wśród księży, zakonników, rekolekcjonistów i czytelników magazynu katolickiego SALWATOR nie tylko dla tego, że potrawy są niezwykle smaczne, ale również dlatego, że s. Aniela obdarzona jest ogromnym urokiem i z wielkim entuzjazmem zajmuje się gotowaniem. Książka może być doskonałym prezentem pod choinkę czy na urodziny. Ucieszy się z niej każdy, kto lubi smaczne jedzenie.
Okładka książki Dieta dobrych produktów

79,00 zł 43,51 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,51 zł

Książka prezentuje autorską Dietę Dobrych Produktów (DDP) oraz przedstawia jak poruszać się po różnorakim zaopatrzeniu organizmu celem nie obciążania jednego, zwykle nadużywanego szlaku metabolicznego. DDP chroni przed infekcjami, likwiduje wszechobecne nadciśnienie samoistne, nadwagę i nękające większość ludzi – dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Odkrycie i opisanie w niniejszej książce przyczyn Fenomenu Brzasku (wysoka poranna glukoza – jeszcze przed pierwszym posiłkiem) w cukrzycy I i II jest kamieniem milowym w dietetyce dotyczącej zarówno starzenia się jak i powstawania nowotworów. DDP zaleca obserwowanie objawów po zjedzonym posiłku i wyciągnięcie wniosków celem poprawy stanu swojego zdrowia. Ewa Bednarczyk-Witoszek, urodziła się w 1963 roku, ukończyła wydział lekarski Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Uzyskała drugi stopień specjalizacji z zakresu laryngologii. Diety w różnych dziedzinach medycyny zgłębia już od 25 lat.   Wybrany fragmnt książki ROZDZIAŁ PIERWSZY Dieta Dobrych Produktów    Proponuję Państwu nową, a jednocześnie jedną z najskuteczniejszych opracowanych diet - Dietę Dobrych Produktów mojego autorstwa. Dietę, która leczy. Ta ocena wynika z mojej ponaddwudziestoletniej praktyki lekarskiej, w czasie której zaczęłam włączać do metod terapeutycznych elementy leczenia opracowywaną wówczas metodą DDP. Współpraca z pacjentami, na zasadzie dobrowolnej decyzji, była oczywiście warunkiem jej stosowania. Efekty okazały się na tyle wymierne, że uznałam DDP za wartościowe narzędzie terapeutyczne i systematycznie doskonaliłam zasady, na których obecnie się opiera.    Dieta Dobrych Produktów niweluje następstwa złego „zasilania" organizmu na skutek niewłaściwego odżywiania. Jest skuteczna w prawie wszystkich dolegliwościach. Piszę „prawie", ponieważ cofnięcie bardzo zaawansowanego wyniszczenia organizmu może być trudne. Ale nawet w takich przypadkach nie spotkałam choroby, w której Dieta Dobrych Produktów nie złagodziłaby objawów i nie przyniosłaby ulgi. Do takich wyjątków należą choroby nowotworowe z przerzutami. U osoby chorej nowotworowe występuje wiele długotrwałych złych nawyków żywieniowych oraz uszkodzeń organizmu. Stopniowe naprawianie ich dietą wymaga czasu. Podobnie jest w przewlekłym stwardnieniu rozsianym, nerwy regenerują się bardzo powoli. W chorobach genetycznych DDP również daje znaczną ulgę, gdyż regulując budowę błon komórkowych ułatwia właściwy przekaz informacji w organizmie na poziomie jądra komórki i obecnego w niej DNA do RNA zawiadującego syntezą wszystkich białek w komórce. Na DDP znikają przewlekłe katary i tak zwane ropne ogniska zapalenia. Dzieci z udrożnionymi drogami oddechowymi zaczynają lepiej się uczyć, są bardziej zainteresowane światem wokół, lepiej zapamiętują. Dobrostan organizmu oznacza prawidłowy podział komórek, czyli mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia błędu przy podziale DNA.    Wśród produktów zalecanych w DDP przeważają te w większości przypadków przyjazne dla przewodu pokarmowego, którego prawidłowe funkcjonowanie jest kluczem do zmniejszania objawów wszelkich chorób, jak i trwałej ich remisji (ustępowania). Remisja czy wyleczenie? Znając mechanizm uzyskiwania remisji, można założyć długo- czy krótkotrwały proces doprowadzający do wyleczenia. Produkty z listy DDP można bezpiecznie zalecić osobie w trakcie chemioterapii, po przeszczepie narządowym czy dziecku do pierwszego roku życia. Dobre Produkty w sposób łagodny, przyjazny fizjologicznie likwidują stany zapalne wszystkich naczyń krwionośnych i chłonnych, poprawiają ich stan oraz regulują funkcje układu odpornościowego. Przebiegają wówczas sprawniej funkcje umysłowe (kojarzenie, kreacja itd.) i zdecydowanemu złagodzeniu bądź całkowitej likwidacji ulegają fizyczne dolegliwości, jak np. napięcie przedmiesiączkowe czy nadciśnienie, a nawet tak pospolite stany, jak odciski na stopach.    DDP jest niebywale skuteczna. Tę skuteczność w krócej trwających chorobach oceniam jako bardzo wysoką. W dolegliwościach długotrwałych, gdzie na efekty trzeba nieco poczekać, każdy jest w stanie samodzielnie ocenić skuteczność bezpośrednio „po objawach". DDP jest przyjazna dla wszystkich układów w organizmie, ponieważ jest przyjazna dla wrót do naszego ciała - przewodu pokarmowego. Im bardziej posiłek jest przyjazny dla przewodu pokarmowego, tym bardziej odciąża organizm od złego balastu, pozwalając mu na efektywną pracę i regenerację. Odciążenie jelit pod względem ilości i rodzaju pokarmu to odciążenie całego organizmu. „Baba z wozu, koniom lżej", mówi popularne przysłowie. W przypadku diety „babą" jest ilość i rodzaj pokarmu, a konie to nasz metabolizm. Posługując się nadal tym porównaniem, miejmy na uwadze, że każdego konia można śmiertelnie wykończyć nadmiernym balastem.    Człowiek „zaśmiecony" alergenami i nietolerantami nie ma ochoty na spacer, zabawę, pracę. Nie ma zapału do nauki, nie mówiąc już o radości. Organizm jest zmuszony użytkować energię na nadmierne procesy metaboliczne. Pojawia się senność, apatia, ból, zmęczenie, nasila się liczba pomyłek. Ciało, z poziomu fizycznego, zaczyna oszczędzać energię - chętniej leżymy, nie chodzimy na spacery, śpimy po posiłku. Znacznie zaśmiecony Złymi Produktami organizm rna podstawowy problem: przebiegające w nim poszczególnymi szlakami procesy metaboliczne nie naprawiają wszystkich zapaleń i zniszczeń, jako pierwsze naprawiane są „jedynie" najważniejsze organy - mózg, serce, nerki. Wydolność naprawy szlaków metabolicznych jest wtedy ograniczona. Wszystko co przekracza granice naprawy, powoduje stany zapalne i inicjuje chorobę (lub pogłębia już trwającą). Likwidacja zapalenia o jakimkolwiek umiejscowieniu i powstałego z jakiejkolwiek przyczyny (urazowa, bakteryjna, grzybicza, wirusowa, „z przewiania", ze stresu, z powodu nadprodukcji przeciwciał, z powodu nadmiaru intermediatów glukozy, inna) jest w DDP synonimem zdrowienia, dlatego ten system odżywiania jest godny polecenia zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób oraz do naprawy powstałych już zniszczeń. Nałóg jadania codziennie złych produktów jest przyczyną chorób i stopniowej degradacji całego organizmu, którą zbyt skwapliwie wiąże się z upływem czasu i nazywa starzeniem! DDP sprzyja intuicyjnemu dobieraniu odpowiednich składników spożywczych i właściwej dawki dobowej białka, tłuszczu oraz węglowodanów, zwykle bez liczenia. Czasem organizm sam odmawia jedzenia - daje wyraźny sygnał, gdy nie ma już zapotrzebowania na to, na co do tej pory bez radości sobie zezwalał.    Zasady DDP są w miarę proste do stosowania. Ich konstrukcja op rotacji białek i szkodliwych węglowodanów, obserwacji objawów w pr czasowych ciągu liczb Fibonacciego i Objawu Porannego oraz, następczi gowaniu błędów dietetycznych. Praktyczna obserwacja Praw Natury fu cych we własnym organizmie, metodą ciągu liczb Fibonacciego i Objawi go, zostanie wyjaśniona dokładniej w kolejnych rozdziałach. DOBRE PRODUKTY (DP, ZWYCZAJOWO NIE NADUŻYWANE] BIAŁKA (B) 1. Produkty bogatobiałkowe zwierzęce: białko jaja, żółtko jaja, major maksymalizacji efektów prozdrowotnych będziemy uznawać go za białk majonez to B+T; konserwanty w nim zawarte często nie są przyjazne c zmu), mięso wieprzowe, mięso wołowe (cielęce), mięso baranie (jagnięc zna, kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, ryby morskie, ryby słodkowod morza. 2. Produkty bogatobiałkowe roślinne - groszek zielony świeży, susz( świeża, suszona, bób, soczewica, ciecierzyca, chleb świętojański, orzeszki zk słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazyli dały, sezam (chałwa, tanina - miazga sezamowa), siemię lniane, słoneczn TŁUSZCZE (T) 1. Tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, skwarki, skórki wieprzowe, ł 2. Tłuszcze roślinne: oliwa, oleje roślinne, olej kokosowy, wiórki kokos kokosu, tłuszcz palmowy, awokado (W+T), oliwki, czekolada gorzka ( powinna być jedzona codziennie), masło kakaowe. Czekolada i kakao i się do żywienia dzieci do l roku życia, w mleku matki karmiącej zwykle wielkie ich ilości są tolerowane przez niemowlaka karmionego naturaln WĘGLOWODANY (W) 1. Dyniowate: dynia, kabaczek, patison, ogórki, ogórki kiszone, cuk niskowęglowodanowe owoce (melon, arbuz). Rośliny w poszczególnych należą do jednej grupy botanicznej i obsługiwane są zbliżonymi szlakarr licznymi. 2. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażany, ziemniaki (do 350g/d 3. Kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kapusta kiszi selka, kalafior, brokuły, kalarepa, rzeżucha, pasternak, pszonak, rukola, jarmuż, chrzan, rzodkiewka, rzodkiew biała, długa, brukiew, rzepa, kapary. Rzodkiew, rzodkiewka i kapary, mimo że należą do kapustnych, rzadziej dają nietolerancje niż reszta kapustnych. 4. Baldaszkowate (selerowce): marchewka, pietruszka, seler, brukiew; zioła: koper, anyż, kminek, kolendra, żeń-szeń, eleuterokok i blisko z nimi spokrewniony - lubczyk. 5. Szczeciowce - roszpunka, kozłek; 6. Astrowate - zawierają substancje bodźcujące układ odpornościowy, pobliskie grupom 4,5,6; piołun, jeżówka (Echinacea), komosa, krwawnik, nagietek, łopian, ostropest, podbiał, rumianek, stokrotka, kocanka, karczochy. Do rodziny astrowa-tych należy podrodzina cykoriowatych, w której zwykle najmniej alergenne/nietolerowane są sałata, mlecz, mniszek, cykoria. 7. Komosowate: burak, szpinak, ąuinoa i zbliżone do nich goździkowce - szczaw, rabarbar, gryka, amarantus. 8. Cebulowe: cebula, szczypiorek, por, czosnek. 9. Grzyby suszone i świeże. 10. Inne - glony, szparagi, zioła, kiełki, kawa prawdziwa, przyprawy: szafran, kurkuma, rozmaryn, imbir, cynamon, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, pieprz, gorczyca/musztarda. 12.Strączkowe: (B+W), bób, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja, soczewica, ciecierzyca, orzechy ziemne (jako wyjątek zawierają także tłuszcz - BTW), chleb świętojański. Teraz widzimy, jak ważne są okresowo stosowane RÓŻNORODNE zioła lub przyprawy, które kontaktują układ odpornościowy z grupą roślin o podobnym składzie białek, ZMNIEJSZAJĄC na nią zapotrzebowanie. Zioła rosnące w innych warunkach klimatycznych wprowadzają organizm w stan kontrolowanego bodźcowania. Podobnie działają rzadko jadane przez nas białka zwierzęce. Zacznijmy żyć świadomie, jedzmy różnorodnie. Jeżeli ktoś nie lubi ziół i warzyw, świadczy to o istotnym obciążeniu metabolicznym - osoba tak reagująca ma przejść na DDP, by je zacząć tolerować! Z drugiej strony, jeżeli ktoś nie lubi warzyw i ziół - lekiem jest stosowany we właściwej dawce (poniżej) bezalergenowy tłuszcz! OWOCE l SOKI OWOCOWE Zaliczam do dobrych produktów, ale odpowiednich wyłącznie dla dzieci. W miarę możliwości można dostarczać dzieciom różnorodne owoce czy soki. Bananów, winogron i suszonych owoców nie powinny jadać codziennie przez długi czas. Banany, winogrona można jadać 1-2 razy w tygodniu. Te nie całkiem dojrzałe, zielonkawe, zawierają mniej cukru, a wiec są bardziej przyjazne dla układu odpornościowego. Dla dorosłych owoce są zbyt prozapalne i lepiej traktować je jako produkty „szkodliwe" - jadać nie częściej niż co 3-7 dni. Im szerzej stosowana dieta obejmuje Szkodliwe Produkty, tym bardziej prozapalne działanie mają owoce. Witaminę C korzystniej jest pozyskiwać z surowych warzyw i kiszonek. Owoce o najmniejszej /awartości cukru to cytryna, grejpfrut, owoce jagodowe (jagoda, borówka, żurawina, poziomki, truskawki, maliny, jeżyny), agrest, porzeczka, aronia, arbuz, ananas, melon. U cukrzyków i osób z dużymi objawami jakiejkolwiek choroby, te mniej słodkie będą tolerowane we większej ilości niż te bardziej słodkie. Cytrusy są niezalecane dla żywienia dziecka do pierwszego roku życia oraz dla karmiących je w tym czasie matek. ALKOHOLE Wódka, brandy, wino, szampan, ajerkoniak, gin, whisky, likiery - im bardziej słodkie, tym bardziej są kłopotliwe dla układu odpornościowego. Alkohole są stosunkowo bezalergenowe, poza ajerkoniakiem, który można pić czy dolewać do kawy prawdziwej w dzień „jajeczny". Nie wzbudzają także - jak się wydaje - patologii w zakresie nadprodukcji immunoglobuliny IgG, działającej - jak korelacje wskazują - prostarzeniowo. Mimo udowodnionego działania antymiażdżycowego i przeciwcukrzycowego nie powinny być pijane codziennie.
Okładka książki Niedożywienie związane z chorobą 2

114,00 zł 97,80 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 97,80 zł

Druga część publikacji pt. „Niedożywienie związane z chorobą” poświęcona sposobom zapobiegania i leczenia niedożywienia. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce. Książka adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.  
Okładka książki Jak żywić niemowlęta i małe dzieci PZWL

64,00 zł 54,91 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,91 zł

Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. W książce czytelnicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące karmienia piersią oraz wskazówki, jak prawidłowo karmić mlekiem zastępczym. Poradnik zawiera zarówno wskazówki dotyczące kolejności i zasad wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka, jak i wiele interesujących przepisów.
Okładka książki Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

64,00 zł 51,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,71 zł

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Okładka książki Porady lek. rodzinnego. Uczenie się... a pamięć

3,90 zł 2,81 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2,81 zł

Najnowsze informacje dotyczące skutecznych metod uczenia się i skutecznego treningu pamięci. Dowiesz się, jak pobudzić umysł oraz jak stworzyć odpowiednie warunki do nauki i co jeść, by poprawić koncentrację i pamięć.
Okładka książki Kuchnia chińska

24,99 zł 18,55 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,13 zł

Kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Okładka książki Żywienie dzieci

74,01 zł 63,49 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,48 zł

Autorki w przystępny sposób przedstawiają kwestie dotyczące zdrowego odżywiania dzieci w różnych grupach wiekowych. Osobny rozdział poświęcają żywieniu przyszłych matek. W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla młodych. jak i bardziej doświadczonych rodziców, a także dla wszystkich osób sprawujących codzienną opiekę nad dziećmi.
Okładka książki Dieta funkcjonalna

29,00 zł 21,52 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,52 zł

Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i ? co najważniejsze ? zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń. "Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Okładka książki Dieta witalna

35,00 zł 25,97 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,97 zł

Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeniu wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Okładka książki Od socjologii medycyny do socjologii żywienia

44,10 zł 39,43 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,43 zł

Bogata mozaika ram interpretacyjnych zachowań żywieniowych stanowi o tym, iż książka jest nowatorska i daje podwaliny - poprzez wskazanie przedmiotu, jego wagi i zasięgu, stosowanej metodologii - nowej subdyscypliny socjologii medycyny, jaką jest socjologia żywienia. W oferowanych ujęciach interpretacyjnych odczytujemy siłę kulturowo-społecznych imperatywów, często pokazywanych przez Autorów w perspektywie intersekcjonalnej tj. płci, klasy społecznej, etniczności, religii, wieku (dzieci, dorośli, ludzie starsi). Poruszana tematyka w zakresie socjologii żywienia jest oryginalna na gruncie polskim. Zasadniczo brak lektur całościowo podejmujących tę tematykę, a recenzowana praca posiada zasadniczo ten walor. Podstawowym celem tej książki jest dostarczenie polskim Czytelniczkom i Czytelnikom złożonej, wielowymiarowej i intersekcjonalnej wiedzy na temat zachowań żywieniowych, osadzonej głęboko w kontekście globalnych problemów zdrowotnych (np. otyłość), przy jednoczesnym przede wszystkim odniesieniu tej problematyki do ustaleń badań zagranicznych. Wykorzystywanie badań międzynarodowych w tej tematyce pokazuje z jednej strony obecny stan rozwoju socjologii żywienia w Polsce, osiągnięcia, podejmowane tematy, ich specyfikę, deficyty, a z drugiej zaś strony pozwala dopatrywać się międzykulturowych i ponadkulturowych podobieństw zagadnień zdrowotnych, żywieniowych, profilaktycznych, prozdrowotnych. Książka będzie pomocna w prowadzeniu zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies, współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych praktyk i zachowań zdrowotnych. Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Slany
Okładka książki Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów cz. 1

82,00 zł 71,09 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 71,09 zł

Podręcznik do nauki zawodów kucharzoraz technik żywienia i usług gastronomicznychrealizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do prawidłowego stosowania gastronomicznych procesów technologicznych oraz sporządzania potraw z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, przetworów mlecznych, produktów zbożowych, mięsa, drobiu, ryb oraz przygotowania potraw półmięsnych i wegetariańskich). Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Okładka książki Usługi żywieniowe w hotelarstwie NPP WSiP

73,50 zł 63,72 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,72 zł

Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.12 (Przygotowywanie i podawanie śniadań). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności przestrzegania zasad zdrowego żywienia, przechowywania żywności, niezbędnych surowców, bielizny i zastawy stołowej, sporządzania jadłospisów i rozróżniania śniadań hotelowych oraz sposobów ich podawania. Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej zastosowania.
Okładka książki Oczyszczamy wątrobę. Naturalna broń przeciw toks.

28,00 zł 20,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,84 zł

Podstawą funkcją wątroby jest oczyszczanie krwi oraz całego organizmu z rozmaitych toksyn, dlatego zdrowa wątroba jest niezbędna w zapobieganiu chorobom. Ten ważny organ często jednak niedomaga w wyniku obciążenia, a powodem jest przede wszystkim niewłaściwa dieta. Na szczęście jest i dobra wiadomość: wątroba szybko zapomina o doznanych krzywdach. Optymalne funkcjonowanie wątroby może zostać przywrócone i nawet uszkodzony narząd jest w stanie się zregenerować. Cudowna możliwość regeneracji Podstawą funkcją wątroby jest oczyszczanie krwi oraz całego organizmu z rozmaitych toksyn, dlatego zdrowa wątroba jest niezbędna w zapobieganiu chorobom i osiągnięciu optymalnej kondycji fizycznej. Ten ważny organ często jednak niedomaga w wyniku obciążenia i przemęczenia ? tym samym nie może spełniać swojej funkcji. Powodem jest nie tylko skażone środowisko, ale również niewłaściwa dieta i styl życia. Na szczęście jest i dobra wiadomość: wątroba szybko zapomina o doznanych krzywdach. Optymalne funkcjonowanie wątroby może zostać przywrócone i nawet uszkodzony narząd jest w stanie się zregenerować. Autorka podaje wiele istotnych informacji, m.in. odpowiada na pytania: -Co robić, by wspomóc jej oczyszczanie? -Jaka jest rola wątroby w zrzuceniu zbędnych kilogramów? -Jak wygląda oczyszczające menu? -Jakie zioła wspomagają proces oczyszczenia?
Okładka książki Poprawiamy trawienie. Klucz do optymalnego zdrowia

28,00 zł 20,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,84 zł

Trawienie jest kluczową kwestią, jeśli chodzi o rozmaite problemy zdrowotne i stanowi jeden z najważniejszych czynników, mających wpływ na ogólne dobre samopoczucie. Wiele chorób i dolegliwości może być spowodowane złym trawieniem, m.in. egzema, trądzik, alergie, anemia, zatwardzenia i różnego rodzaju infekcje. Kiedy procesy trawienne są prawidłowe, ich wynikiem jest właściwy metabolizm, z którego korzyści czerpią wszystkie organy i układy ludzkiego ciała. Dlaczego trawienie jest tak ważne? Odżywianie to nie tylko to, co spożywamy, ale to, co faktycznie przyswajają komórki naszego organizmu – a mogą one otrzymać jedynie to, co zostało rozłożone w trakcie procesów trawiennych. Parafrazując stare powiedzenie, możemy stwierdzić, że jesteśmy nie tyle tym, co jemy, ale tym, co trawimy i przyswajamy. Autor książki, dietetyk, przedstawia proces trawienia w łatwy do zrozumienia sposób, podając przy tym przydatne rady. Wypełnij przygotowaną przez niego ankietę, aby dowiedzieć się, czy twoje procesy trawienne są słabe, i – o ile tak jest – w jaki sposób możesz temu zaradzić. Wypróbuj też skomponowane przez niego przepisy, dzięki którym poprawisz swoje trawienie.
Okładka książki Dna moczanowa. Poradnik dla pacjenta

43,00 zł 26,09 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,09 zł

Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta, wyd. drugie to praktyczne kompendium wiedzy o dnie moczanowej, którego autorem jest lekarz specjalista medycyny rodzinnej. W pierwszej części poradnika, poznasz wszystko, czego potrzebujesz, aby zrozumieć chorobę. Autor pisze prostym i zrozumiałym językiem, wyjaśniając "po ludzku" skomplikowaną, medyczną terminologię. W drugiej części poradnika, otrzymasz gotowe odpowiedzi i rozwiązania na wszelkie możliwe pytania i problemy związane z chorobą. Dzięki temu dowiesz się, jak pokonać dnę, a Twoje życie stanie się łatwiejsze. W poradniku znajdziesz również jadłospisy, które pomogą Ci w przestrzeganiu diety oraz samodzielnym komponowaniu posiłków. Ale to nie wszystko! Otrzymujesz także sześć dodatków ściśle związanych z tematyką dny moczanowej. Dna moczanowa nie ma żadnych tajemnic przed autorem, gdyż praktykuje jako lekarz rodzinny we Wrocławiu. To, co poleca doktor Kokurewicz działa i zostało sprawdzone - zarówno przez niego, jak i jego pacjentów.
Okładka książki Dobre uczynki Cecylki Knedelek

29,91 zł 16,23 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,23 zł

Kiedy robię coś dobrego, czuję się tak, jakbym jadła ciasteczko z leśnymi poziomkami. Cecylka Knedelek
Okładka książki Zasady żywienia człowieka w.2013 WSiP

80,90 zł 70,13 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 70,13 zł

Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,54 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,78 zł
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,63 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,21 zł
Okładka książki Olej lniany

20,57 zł
29,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,57 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj