"Miłość do Zakopanego, której najpiękniejszym wyrazem jest utwór popularniejszy od Mazurka Dąbrowskiego i Boże, coś Polskę... czyli Miłość w Zakopanem, wymaga poświęceń. Stąd wiara w to, że pielgrzymka pod Giewont, okupiona wielogodzinną jazdą przez zakopiankę, księżycowymi cenami pensjonatów i zabójczą skutecznością tutejszej gastronomii, przyniesie nam uleczenie z gruźlicy, depresji czy tęsknoty za wyższymi aspiracjami, jeden tydzień w Tatrach uczyni z nas Kukuczkę skrzyżowanego z Cejrowskim, jeden dzień na Krupówkach da nam popularność Edyty Górniak, a jedna upojna noc z Jackiem Kurskim pozwoli nam wykąpać się w wysokogórskim szampanie.
Powinniśmy też odwiedzić miejscowe sanktuaria gastronomiczne, gdzie przy dźwiękach góralodisco urzecze nas zapach oscypka, czyli owczego sera z mleka krowiego, wbrew polskiej naturze pokochamy moskola, ucieszymy się wdziękami polywki z kochuta (przez ce-ha) z makaronym, dopełnimy szczęścia dupskiem wieprza lub cyckami Zoścynej kury z bundzym i pomidorym oraz grulami obsmozonymi, a pełny odlot zapewni nam piwo z bombom lub (czego nie polecam...) góralska herba, czyli ziółka na słodko z wódką na ciepło.
Wiem już, czym uczczę kolejne 600 felietonów popularnym daniem chińskim: mrożoną chryzantemą w sosie zniczowym..."
Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go dosłownie tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię:rozróżniania siedmiu rodzajów głodu z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmurozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagąbudowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniemłagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowychnawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznychstosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środkaotwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia? Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu
Weganizm fałszywa nadzieja. Szokująca prawda o roślinnym stylu odżywiania Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Zdaniem ekspertów pomagają zrzucić wagę, a związki w nich zawarte przyczyniają się do eliminowania chorób. A co, jeśli to wszystko nie jest prawdą? Czy należysz do osób, które stosują roślinne diety, a mimo to borykasz się ze stanami zapalnymi i problemami żołądkowymi? Często chorujesz i wyraźnie podupadasz na zdrowiu? Twoją odpowiedzią może okazać się dieta karniwora. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak możesz pozbyć się otyłości, złego cholesterolu, a nawet depresji sięgnij po tę książkę. To kompleksowy poradnik, który wprowadzi cię w świat mięsożerców. Poznasz zdrowotne właściwości mięsa, które Autor określa mianem superfoods, oraz znajdziesz porady, dzięki którym stopniowo zmienisz swoje odżywianie i odzyskasz zdrowie. Dieta karniwora od kuchni poznaj zasady tej diety i wprowadź swój organizm w stan ketozy Dietą karniwora nazywamy specyficzny rodzaj diety ketogenicznej, opartej jedynie na mięsie, jajkach, owocach morza i rybach. Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w mikro- i makroskładniki, witaminy, minerały, pełnowartościowe białko oraz posiadają stosunkowo niewiele węglowodanów. Jednak przede wszystkim zawierają zdrowe tłuszcze, które są kluczowe do przejścia w stan ketozy. Wysokiej jakości mięso, poza budowaniem sylwetki, może zredukować poziom złego cholesterolu w organizmie. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. To dobre i skuteczne rozwiązanie dla osób z problemami gastrycznymi. Ponadto dieta mięsożerców pomaga w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, układu krążenia i depresji. Ta dieta to również odpowiedź na pytanie, jak zgubić zbędne kilogramy. Przejdź na dietę karniwora i wykorzystaj jej dobroczynne właściwości Autor podkreśla, że przejście na ten rodzaj diety ketogenicznej wymaga pewnego czasu. W pracy ze swoimi pacjentami zaleca, aby zmiana diety odbywała się stopniowo. Organizm musi przestawić się na nowy rodzaj pokarmu bogatego w zdrowe tłuszcze, które aktywują prozdrowotne działanie ketozy. Z relacji pacjentów Shawna Bakera wynika, że odkąd zaczęli stosować się do jego zaleceń żywieniowych, pozbyli się problemów nie tylko z wagą, ale przede wszystkim ze schorzeniami układu ruchu, które standardowo leczy się zastrzykami lub operacją. Co więcej, wiele osób dzięki diecie karniwora odstawiło na bok kawę, napoje energetyczne oraz pożywienie bogate w węglowodany, czego skutkiem było zwiększenie poziomu energii w ciągu dnia. To tylko kilka z wielu pozytywnych zmian, jakie zaobserwujesz po przejściu na dietę karniwora. Jak zgubić zbędne kilogramy dzięki diecie karniwora i aktywności fizycznej? W czasie diety ketogenicznej możesz zaobserwować znaczny spadek wagi swojego ciała. To zupełnie normalne, ponieważ organizm w stanie ketozy pozyskuje energię z zalegającego tłuszczu. Właśnie dlatego w stosunkowo krótkim czasie możesz schudnąć lub nawet zapomnieć o otyłości. Poza poradami żywieniowymi Autor przypomina, jak ważna jest aktywność fizyczna w celu poprawy kondycji i pozostania w zdrowiu przez długi czas. Pamiętaj, że nadmiar tłuszczu i brak ruchu przyczyniają się do problemów z układem krążenia, a to prosta droga do poważniejszych chorób. Dieta karniwora skutecznie uchroni cię przed wszelkimi dolegliwościami. Weź sprawy we własne ręce i zadbaj o zdrowie.
Jak zlikwidować stany zapalne w organizmie zacznij od przyczyn, a nie objawów Stan zapalny jest naturalną reakcją organizmu. To nic innego jak metoda walki ze szkodliwymi czynnikami. Mogą być nimi wirusy lub bakterie. Innym razem skaleczenia, kontuzje czy toksyny chemiczne. Wśród przyczyn stanów zapalnych wymienia się również niektóre produkty spożywcze, a nawet stres. Co jednak sprawia, że odpowiedź obronna organizmu przekształca się w mechanizm zagrażający zdrowiu? Przewlekły charakter stanu zapalnego. Długotrwale utrzymujący się stan zapalny destabilizuje funkcjonowanie organizmu. Zakłóca pracę narządów i sprzyja powstawaniu chorób. Jakich? Przewlekłe stany zapalne uznawane są za jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych. Sprzyjają występowaniu chorób układu pokarmowego i układu krążenia, a także zwiększają ryzyko zaburzeń hormonalnych. Jak widać, stanów zapalnych nie można bagatelizować. Określ typ swojego stanu zapalnego, a odzyskasz zdrowie Zdaniem Maggie Berghoff kluczem do rozwiązania problemów zdrowotnych jest określenie indywidualnego typu stanu zapalnego. Właśnie temu służy zamieszczony w książce prosty test. Rozwiązanie go stanowi wstęp do 3-etapowego programu uzdrowienia organizmu. Rozpoczyna się on diagnozą przyczyn. Następnie krok po kroku wprowadza się przeciwzapalny styl życia. Zwieńczeniem drogi do odzyskania zdrowia jest spersonalizowana dieta przeciwzapalna. Publikacja zawiera szczegółowy opis każdego z etapów programu uzdrawiającego. Autorka dzieli się wskazówkami z perspektywy osoby, która sama zmagała się z przewlekłymi stanami zapalnymi i poradziła sobie z nimi. Jej domowe sposoby na stany zapalne nadają się do zastosowania przez każdego. Stan zapalny niejedno ma imię Książka zawiera analizę różnorodnych przyczyn przewlekłych stanów zapalnych. A jest ich naprawdę wiele. Mogą to być toksyny zawarte w powietrzu, środki czyszczące lub... niedobór ruchu. Pasożyty, stres, brak snu, niewłaściwa dieta... Lista jest naprawdę długa. Autorka ukierunkowuje poszukiwania naszego własnego typu stanu zapalnego. Dzięki jej wskazówkom każdy bez trudu określi źródło swojego schorzenia. By ułatwić poruszanie się w gąszczu chorób i ich objawów, podzieliła je na grupy. Wśród nich znajdują się między innymi: zapalenia mięśni i stawów, zapalenia związane z zaburzeniami hormonalnymi, chorobami układu pokarmowego i wywołane przez stres. Szczególnie dużo miejsca poświęca stanom zapalnym powiązanym ze spożyciem cukru. Uznaje je za bardzo groźne dla zdrowia. Oczyszczanie organizmu i... otoczenia Jednym z głównych punktów strategii przeciwzapalnej jest umiejętność radzenia sobie ze stresorami. Okazuje się, że mają one wymiar nie tylko psychologiczny, ale też środowiskowy. Z jednej strony stany zapalne wyzwalane są przez negatywne emocje i wewnętrzne napięcia. Z drugiej przez szkodliwe substancje znajduje się w najbliższym otoczeniu. Książka zawiera szereg wskazówek, jak poradzić sobie z jednymi i drugimi. Przybliża techniki mindfulness i świadomego oddechu. Pokazuje moc wizualizacji i zalety wdzięczności. Jednocześnie Autorka radzi, jak zoptymalizować swoje otoczenie, poczynając od jakości powietrza i wody, po dobór artykułów gospodarczych i kosmetyków. Przy okazji ostrzega przed negatywnym wpływem niebieskiego światła i promieniowania elektromagnetycznego. Okazuje się, że oczyszczanie organizmu sprowadza się do detoksykacji nie tylko ciała i umysłu, ale też bezpośredniego otoczenia.
JJ Smith jest autorką bestsellerów New York Timesa, dietetyczką, inspirującą mówczynią oraz certyfikowaną ekspertką w dziedzinie odchudzania. W tej książce prezentuje keto koktajle, które przyspieszą twój metabolizm, pomogą pokonać choroby autoimmunologiczne, obniżą twój cholesterol, a także wyregulują zaburzenia hormonalne. To nowa keto dieta oczyszczająca i przeciwzapalna, której podstawą są keto koktajle o niskiej zawartości cukru oraz niskowęglowodanowe posiłki spalające tłuszcz. Dzięki nim wprowadzisz swój organizm w stan ketozy i utrzymasz szybką przemianę materii, a także odtrujesz go z zalegających toksyn. Poznaj plan posiłków i proste przepisy JJ Smith, które są pełne składników odżywczych i witamin. Keto koktajle na przyspieszenie metabolizmu i utrzymanie zdrowej ketozy.
Jak szybko schudnąć poznaj najskuteczniejsze diety odchudzające Otyłość stanowi jeden z największych problemów zdrowotnych na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zmaga się z nią nawet 650 mln ludzi. Co gorsza, liczba ta stale rośnie. Nic dziwnego, że coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie jak szybko schudnąć. Pal licho, gdyby otyłość, w tym otyłość brzuszna, była wyłącznie kwestią estetyczną. Niestety, podwyższa ona również ryzyko wystąpienia wielu chorób. Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca czy insulinooporność wcale nie wyczerpują długiej listy możliwych zagrożeń. Zapobiec im można, zmieniając styl życia, a przede wszystkim dietę. Której jednak zaufać w natłoku kolejnych cudownych diet? Mając trudności z wyborem, warto skorzystać z wiedzy naukowców, którzy zajęli się tym problemem. Niniejsza książka przybliża tematykę skutecznego odchudzania w świetle najnowszych badań. Opisuje aktualne odkrycia w dziedzinie fizjologii ludzkiego organizmu i na tej podstawie ułatwia wybór optymalnej diety. Skuteczne odchudzanie co powinieneś wiedzieć W książce tej znajdziesz wiele wskazówek, dzięki którym nie tylko będziesz wiedział, jak szybko schudnąć, ale też poprawisz stan swojego zdrowia. Zrozumiesz, dlaczego jemy więcej i częściej, ale nie lepiej. Poznasz paradoks diet odchudzających, które powodują, że... przybieramy na wadze. Dowiesz się, na czym polega kompensacja odżywiania i jak zapanować nad czynnikami wyzwalającymi głód. Uzbrojony w tę wiedzę świadomie wybierzesz optymalną dla siebie dietę. Nieważne, czy będzie to dieta ketogeniczna, czy wegetariańska. Zyskasz to, na czym ci najbardziej zależy, czyli potwierdzony naukowo sposób na skuteczne odchudzanie. Otyłość to nie tylko kwestia estetyczna Powrót do prawidłowej masy ciała nie jest celem samym w sobie w przypadku diet odchudzających. Należy pamiętać, że jest to również, a może przede wszystkim skuteczny sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań związanych z nadwagą. Lekarze i dietetycy potwierdzają korzystny wpływ zmiany stylu życia na zdrowie. Dlatego Autorka, opisując poszczególne diety, nie poświęca zbyt wiele uwagi aspektom kulinarnym. Skupia się głównie na ich związkach z funkcjonowaniem organizmu. Analizuje wartości energetyczne każdej z nich i podaje zalecane rozkłady makroskładników. Wskazuje też atuty prozdrowotne poszczególnych modeli odżywiania. Na przykład dieta ketogeniczna daje dobre rezultaty terapeutyczne w przypadku osób zmagających się z chorobami układu krążenia, cukrzycą typu 2 oraz zespołem policystycznych jajników. Skąd te efekty? Okazuje się, że zwiększa ona wydajność metaboliczną i lipolizę (rozkład tłuszczów), a zmniejsza apetyt. Ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych ogranicza także dieta wegetariańska. Jednak w tym przypadku koniecznie trzeba pamiętać o suplementach diety. Autorka nie szczędzi praktycznych informacji, które można z powodzeniem wykorzystać w codziennej praktyce dietetycznej.
Placki ziemniaczane, hamburgery, sałatka marchewkowa z imbirem, paluszki z kurczaka. Sam widzisz, że dieta w refluksie nie musi być nudna i skomplikowana. Autor, ceniony dietetyk, odkryje przed tobą ponad 100 prostych przepisów na dania, do których przygotowania będziesz potrzebował maksymalnie 5 składników. Pożywne śniadania, zupy, sałatki, obiady i desery. Dania wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe oraz low-FODMAP. Spełnią potrzeby osób cierpiących nie tylko na refluks, ale również inne choroby układu pokarmowego. Autor pomoże ci zrozumieć, czym jest choroba refluksowa oraz jakie są jej przyczyny i objawy. Odkryjesz także proste zmiany w stylu życia, które pomogą ci zmniejszyć stany zapalne i dolegliwości związane z refluksem. Twoja najlepsza dieta na refluks!
Jeśli chcesz w zdrowy i bezpieczny sposób zwiększyć swoją masę ciała, to mamy dla Ciebie do dobrą informację: to jest możliwe! Wystarczy wiedzieć, jak się za to zabrać.
Książka "Jak zdrowo przytyć. Dieta i jadłospisy" została napisana przez zawodowych dietetyków, którzy krok po kroku przeprowadzą Cię przez cały proces przybierania na wadze - od analizy diety, poprzez jej modyfikację, kończąc na kontroli efektów. Przykładowy jadłospis na 30 dni (posiłki wraz opisem ich przygotowania) pokaże Ci, jak wygląda dobrze zbilansowana dieta na przytycie.
Autorzy nie zapomnieli także o osobach, które nie mają żadnej wiedzy z zakresu dietetyki. To z myślą o nich przygotowali podstawowe, niezbędne informacje na temat składników energetycznych.
Ukrainian cuisine, tasty and diverse, is popular far beyond the borders of our country. For many centuries, it has become a symbol of hospitality and sincere Ukrainian character. Each region of Ukraine has its own special snacks, and all of them are tasty, nutritious and useful. In this book, we have collected for you recipes of the most diverse and characteristic delicacies from all corners of our country, so everyone will be able to choose a dish to their taste. Flip through the pages of this beautifully illustrated publication, choose what to please your family and friends, cook and you will get real gastronomic pleasure. Have a good meal! Bon appetit!
Poznaj tajniki wegetariańskiej kuchni jednogarnkowej!Jednogarnkowe danie to uniwersalny, prosty, codzienny posiłek, który możesz swobodnie przekształcać w zależności od własnych chęci i potrzeb. To roślinny gulasz lub sycąca zupa, które przygotujesz z tego, co akurat masz w lodówce; bazowa owsianka czy kluski, których charakter odmienią słodkie lub wytrawne dodatki; słodkości z kilku składników i przekąski gotowe w kilkanaście minut, gdy tylko najdzie cię na nie ochota.By stworzyć wyjątkowe danie, wystarczy tylko parę umiejętnie połączonych produktów, jeden garnek lub patelnia oraz odrobina wolnego czasu.W środku znajdziesz:przepisy na szybkie jednogarnkowe potrawy na każdą porę roku i dnia, w pełni wegetariańskie i oparte na sezonowych składnikach,dania inspirowane zarówno kuchnią polską i europejską, jak i tradycjami kulinarnymi z różnych stron świata,wskazówki, jak łączyć smaki oraz jak dostosowywać bazowe przepisy do własnych preferencji i zawartości spiżarni,informacje, jak przechowywać i odgrzewać każdą z potraw, by jak najdłużej cieszyć się jej świeżością,dokładne instrukcje i praktyczne porady kuchenne, dzięki którym nauczysz się gotować prosto, przyjemnie i z pomysłem.
Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał podobnie jak dorsz doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry? O tych rybach i o wielu, wielu innych opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne... Owe ryby! łososie suche, dunajeckie, Wyżyny, kawijary, weneckie, tureckie, Szczuki główne i szczuki podgłówne, łokietne, Flądry i karpie ćwiki, i karpie szlachetne! W końcu sekret kucharski; ryba nie krojona, U głowy przysmażona, we środku pieczona, A mająca potrawkę z sosem u ogona. Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz W rękach zręcznego kucharza ryba może stać się niewyczerpanym źródłem gastronomicznych rozkoszy. Można ją podawać w całości, w małych lub wielkich kawałkach, na lodzie, w oliwie, winie, na gorąco lub na zimno - w każdej postaci powitana zostanie z przyjazną radością. Anthelme Brillat-Savarin Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej ...ja najlepszej mięsnej potrawy gotów odstąpić dla dobrej ryby. Jan Chryzostom Pasek Pamiętniki Nie pomaga legenda, co nas szeptem woła, Szeptem słów, w których pachnie nasza stara ziemia, Na stole jest już ryba, jest wino, jest kołacz, Tylko nas, zagubionych, przy tym stole nie ma. Maurycy Szymel Sobota
Jeśli szukasz sposobu na rozwiązanie problemów zdrowotnych, chcesz o siebie zadbać i oczyścić organizm, poznaj kuchnię Ullenki.Zielony sekret zdrowia to poradnik na temat zdrowego odżywiania zawierający ponad 130 przepisów na apetyczne dania z prostych składników, zgodnych z ludzkim metabolizmem i nieobciążających nadmiernie trawienia. Ullenka tworzy je od wielu lat. Podstawą receptur są owoce i warzywa, które wzmacniają organizm i chronią go przed negatywnymi skutkami współczesnego życia. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przyrządzić świeże potrawy, tak aby były zdrowe i smaczne.Ullenka to influencerka, która swoją pasją do wegańskich potraw zaraża setki tysięcy ludzi. Każdego dnia inspiruje i motywuje Polaków na Facebooku, zaś społeczność międzynarodową na Instagramie. Autorka warsztatów kulinarnych, alternatywnych przepisów oraz metody regeneracji organizmu Zielony Restart. Swoją wiedzą dzieli się na warsztatach prowadzonych online. Jako pasjonatka świadomego żywienia, podróży i kontaktu z naturą uczy, jak skutecznie zmienić myślenie o odżywianiu, aby uzyskać poprawę zdrowia. Jej kuchnię kochają także dzieci. Wykreowała mnóstwo nowatorskich receptur - na wodę arbuzową, melonowe mleko, tort bananowy, chleb bez mąki czy tortillę z arbuza. W jej głowie cały czas powstają nowe przepisy, które uwielbiają testować członkowie rodziny i uczestnicy warsztatów kulinarnych.
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej.Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce.Książka - poza zagadnieniem insulinooporności - w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej.Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością.
Ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach ? owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych. Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek.
Mało która choroba układu pokarmowego może być tak skutecznie wyleczona dzięki zdrowemu odżywianiu, jak stłuszczenie wątroby we wczesnym stadium. Dobrze zbilansowana dieta zredukuje stany zapalne, przyspieszy oczyszczanie organizmu i służyć będzie wzmocnieniu odporności. W książce tej znajdziesz informacje, jak odwrócić stłuszczenie wątroby i ustrzec się często towarzyszących mu chorób przewlekłych. Poznasz metody oczyszczania wątroby z toksyn i nauczysz się samodzielnie rozpoznawać objawy stłuszczenia wątroby. W ten sposób poprawisz stan zdrowia, a przy okazji uwolnisz się od zbędnych kilogramów. Zdrowa wątroba, zdrowy ty!
Dieta ketogeniczna rewolucja w dziedzinie zdrowego odżywiania O diecie ketogenicznej słyszał niemal każdy. W ostatnich latach ten rodzaj odżywiania i styl życia wywrócił do góry nogami wszystko, co wiemy o zdrowym odżywianiu. To nie tłuszcz jest winien zaburzeniom hormonalnym, wysokiemu cholesterolowi, podwyższonej glukozie we krwi, epidemii otyłości, chorobom serca, cukrzycy i innym schorzeniom autoimmunologicznym. To nie w dietach niskotłuszczowych powinniśmy dziś szukać odpowiedzi na pytania o to, jak szybko schudnąć i przyspieszyć swój metabolizm. Możemy tracić zbędne kilogramy, lepiej spać i odzyskać dobre zdrowie oraz samopoczucie właśnie dzięki diecie, której podstawą są dobre tłuszcze. To już z pewnością wiesz! Ale czy wiesz, że dieta ketogeniczna jest też dietą przeciwzapalną i oczyszczającą? Przekonaj się, że ketogeniczne oczyszczanie organizmu to klucz do pełni zdrowia!Ketogeniczne oczyszczanie organizmu wypróbuj sprawdzony program! Jak wygląda ketogeniczne oczyszczanie organizmu? Jakie są jego zasady? Ile trwa taki detoks? Wszystkie odpowiedzi ma dla ciebie Autorka tej kompleksowej książki. 30-dniowy program detoksu przygotowała z myślą o ludziach, którzy znają już dietę ketogeniczną, ale być może nie ujrzeli efektów, jakich się spodziewali. W tej książce znajdziesz przepisy zaprojektowane tak, aby uwzględniały idealne ketogeniczne proporcje tłuszczu, białka i węglowodanów. Dania te wprowadzą twój organizm w stan ketozy i zapewnią ci poczucie sytości. Pod koniec tych 30 dni jak zapewnia Autorka zauważysz, że już nie potrzebujesz ucinać sobie popołudniowej drzemki. Twój tłuszczyk na brzuchu znikł, twoja skóra wygląda niesamowicie. Ból stawów nie będzie już problemem, nie czujesz głodu ani nie myślisz o jedzeniu przez cały dzieńKluczowe informacje o diecie niskowęglowodanowej w jednym poradniku Informacje z tej książki dostarczą ci wiedzy dotyczącej nie tylko tak podstawowych kwestii, jak te, czym jest dieta ketogeniczna i jak ją prawidłowo skomponować. Dowiesz się też, dlaczego ten rodzaj diety oczyszczającej i przeciwzapalnej uzdrawia na poziomie komórkowym, a także jak sportowcy powinni utrzymywać ketozę i ważny jest dobór odpowiednich olejów roślinnych. Wiele informacji Autorka poświęciła też cholesterolowi, składnikom odżywczym, aktywności fizycznej czy postowi przerywanemu. Przekonasz się, dlaczego warto pościć i czy rzeczywiście trening siłowy spowoduje znaczny przerost masy mięśniowej. Jednak trzon ten książki stanowią sprawdzone przepisy na pyszne dania i plan posiłków, aby maksymalnie ułatwić ci start w ketogeniczne oczyszczanie organizmu.Ketogeniczne oczyszczanie organizmu skorzystaj z ponad 160 przepisów na pyszne dania Burgery śniadaniowe, skrzydełka cytrynowe z pieprzem, keto chili ze szpinakiem, zapiekanka z chorizo i pieczarek, a także pyszne ketogeniczne desery, takie jak lizaki lodowe, waniliowy pudding z chleba czy keto panna cotta. Już wkrótce te potrawy mogą zagościć na twoim stole. Autorka przygotowała dla ciebie ponad 160 przepisów na śniadania, dania główne, zupy, przekąski, desery oraz sosy i dressingi. W kuchni wykorzystasz nie tylko tradycyjne w diecie keto jajka, awokado i oleje roślinne. Odkryjesz bogactwo smaku różnego rodzaju mięsa, ryb i owoców morza, a także warzyw. Gotowanie stanie się dla ciebie przyjemnością, dzięki której schudniesz i odzyskasz zdrowie. Cóż może być lepszego?
Dieta ketogeniczna nie wymaga stosowania drogich produktów, takich jak egzotyczne tłuszcze czy mięsa. W tej książce autor udowadnia, jak łatwo osiągnąć ketozę i szybko schudnąć stosując proste oraz tanie składniki, dostępne w każdym sklepie spożywczym. Znajdziesz tu mnóstwo przepisów na pyszne dania keto, których przygotowanie nie będzie kosztowało więcej niż kilka złotych dziennie! Dodatkowo, większość z podanych przepisów to sześć lub więcej porcji, a więc wystarczająco, aby nakarmić całą rodzinę lub zrobić posiłki na zapas. Autor prezentuje wykaz niedrogich składników oraz strategie oszczędzania, czyli przepisy na każdą kieszeń. Podpowiada, jak przygotować proste, tanie i szybkie dania. A także dokonywać mądrych i przemyślanych zakupów. Przejdź na dietę KETO bez obciążania swojego budżetu.
Baletnica gotuje!Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów?Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie potrzeba bolesnych wyrzeczeń ani długich godzin w kuchni! Gotowanie może być proste, a zdrowe jedzenie łatwo dostępne - także dla osób zajętych lub bardzo aktywnych fizycznie.Poznaj 100 przepisów na lekkie i pożywne dania, które zasmakują całej rodzinie i zagoszczą w twojej kuchni na stałe!
Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła(Ze Wstępu autora)Co w dawnym Lwowie znaczyło: iść do pana Edzia? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie,widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały spacerownik kulinarny. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa największy autorytet kulinarny w tym mieście.Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?