Jak możesz uchronić się przed chorobami autoimmunologicznymi i chorobami układu krążenia? Dlaczego cukier powoduje insulinooporność i stany zapalne? Czy nadmiar cukru w diecie może prowadzić do powstawania cukrzycy, a nawet depresji? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w książce. Poznasz proponowany przez Autorkę detoks cukrowy - prosty i skuteczny program oparty na zdrowej diecie eliminującej cukier w codziennych posiłkach. Dzięki niemu w znaczący sposób poprawisz swoje zdrowie i samopoczucie. Zauważysz spadek wagi, a także poprawę kondycji skóry i włosów. Oprócz tego polepszysz jakość swojego snu oraz odczujesz przypływ energii każdego dnia. Skuteczny detoks cukrowy dla twojego zdrowia!
Przedstawiam moją rodzinną książkę kucharską, która pomoże przygotować Ci smaczne, zdrowe, pełnowartościowe dania dla Ciebie i Twojej rodziny.W książce znajdziesz przepisy na zupy afrykańskie i na potrawy brazylijskie, takie jak bakłażany Kati, zapiekanka z kurczakiem czy ciasto marchewkowe oraz liczne przepisy kuchni polskiej, w tym również zupy na słodko mojej cioci.Prawie każda potrawa jest przedstawiona na kolorowym zdjęciu, dzięki czemu będziesz mógł/mogła zobaczyć, jak wygląda.Wskazówki na temat wartości odżywczych i kalorycznych pomogą kontrolować, co jemy.Życzę wszystkim smacznego!
The luscious, fruit-and-cream-filled glory of the pavlova The pavlova: a crisp, melt-in-the-mouth meringue spread with cream that is delicately flavored and whipped to magical lightness then topped with luscious fresh fruit. The pastry chefs at Paris shop La Meringaie have reimagined this dessert, which was originally created in the 1920s in homage to the renowned Russian ballerina Anna Pavlova during her tour of Australia and New Zealand. Each tempting pavlova in this book-all named after 18th-century women, evoking the era of Marie Antoinette, who was known to love meringue-is a delectable contemporary take on this dessert.
Plus, five top French pastry chefs have devised delicious meringue-based recipes for your enjoyment, each one a joy to make and share.
More than 100 vegetarian recipes celebrate the global flavor of today’s trend-setting Polish cuisine—all stunningly photographed. Michał Korkosz, the award-winning author of Fresh from Poland, reenvisions his home country as a cultural crossroads of Europe in this plant-forward collection of rule-breaking recipes. As Korkosz highlights, in Polish cooking, adopting ideas from abroad is just as customary as pierogi and bigos. Polish’d explores this rich heritage, with notes of French, Italian, Middle Eastern, Turkish, and traditional Jewish dishes
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
Poszukujesz skutecznego sposobu na to jak szybko schudnąć? Interesujesz się dietą ketogeniczną i dbasz o swoje zdrowie? Na te i inne pytania z pomocą przychodzą keto zupy i gulasze, które możesz przygotować samodzielnie w domu. Dzięki tej książce poznasz 50 przepisów na potrawy niskowęglowodanowe, które pozwolą ci osiągnąć stan ketozy. Wszystkie dania bez trudu przyrządzisz z powszechnie dostępnych składników, takich jak pomidory w puszcze, oleje roślinne czy mleko kokosowe. Ta dieta oczyszczająca pozwoli ci ograniczyć spożywanie cukru, uchroni od cukrzycy, zmniejszy ryzyko chorób serca, zwiększy poziom twojej energii i wzmocni odporność. Keto zupy dla zdrowia i dobrego samopoczucia!
Zebrane w książce porady i przepisy na nalewki pochodzą z… wszystkąd! Jako chemik technolog środków spożywczych z wykształcenia i z racji przez wiele lat uprawianego zawodu z własnej ciekawości „od zawsze” zbierałem takie przepisy i zazwyczaj w zaciszu domowym je wypróbowywałem oraz modyfikowałem według gustu własnego oraz bliskich. Kilka ulubionych robię co roku nadal…
Podczas niemal półwiecza tej pasji nie obyło się bez wizyt w bibliotekach miejskich, uniwersyteckich czy diecezjalnych oraz buszowania w całkiem prywatnych, domowych księgozbiorach, grzebania w najprzeróżniejszych źródłach i to nie tylko książkowych, czasem wpadł mi w ręce jakiś przepis w utkanej pożółkłymi karteluszkami czyjejś „księdze domowej”, w gazecie, a czasem zanotowałem coś w trakcie biesiady długopisem na przygodnym świstku lub z braku papieru na… dłoni.
Polskie wydanie światowego bestsellera Fast Like a Girl POST TO NAJSZYBSZA I NAJSKUTECZNIEJSZA DROGA DO ZDROWIA. POMAGA SPALAĆ TŁUSZCZ. DODAJE ENERGII. REGULUJE HORMONY.
Doktor Mindy Pelz od wielu lat pokazuje, jak pościć zgodnie z potrzebami kobiecego ciała. Pokazuje proste triki i daje dietetyczne narzędzia. Pomaga kobietom rozwinąć indywidualny postny styl życia. Setki tysięcy kobiet, takich jak ty, już doświadczyło uzdrawiającej siły postnego resetu! ·Jak przejść od całodziennego jedzenia do postu przerywanego (13–15-godzinnego)? ·Jak przygotować się do dłuższych głodówek (15–72-godzinnych)? ·Jak pościć zgodnie ze swoim cyklem? ·Jak za pomocą postu zresetować swój organizm i wyregulować hormony? ·Jak dobrze zakończyć post i jak często do niego wracać? Nie pozwól, żeby problemy, które bagatelizują lekarze, zawładnęły twoim życiem. Nie wybieraj kolejnej przypadkowej diety cud. Odzyskaj kontrolę nad swoim zdrowiem i życiem. Zacznij pościć, uwolnij potężną siłę w sobie i bądź nie do zatrzymania! O Autorce
Doktor Mindy H. Pelz to autorka bestsellerów, mówczyni oraz ekspertka w zakresie żywienia i medycyny funkcjonalnej, która przez ponad dwadzieścia lat pomogła tysiącom ludzi odzyskać zdrowie. Jest pionierką ruchu związanego z postem w USA. Uczy reguł dotyczących poszczenia jako elementu stylu życia, a także zasad różnorodnej diety, odtruwania, hormonów i nie tylko. Jej popularny kanał na YouTube ? na którym opowiada o najnowszych doniesieniach naukowych związanych z narzędziami i technikami pomagającymi zresetować zdrowie ? został odwiedzony ponad 24 miliony razy. Jest gospodynią popularnego podcastu naukowego „The Resetter Podcast”, a także autorką trzech innych bestsellerów: The Menopause Reset, The Reset Factor i The Reset Factor Kitchen. Aby dowiedzieć się więcej o doktor Mindy i jej pracy, odwiedź stronę drmindypelz.com. Recenzje: „Bardzo potrzebny zbiór informacji o poście dla kobiet!” Sara Gottfried, lekarz medycyny, autorka bestsellera Sposób na hormony „Post to fantastyczne narzędzie wydłużenia życia i leczenia. Dzięki «Postnemu resetowi» kobiety w końcu mają podręcznik opracowany z uwzględnieniem ich wyjątkowych potrzeb hormonalnych”. John Gray, autor bestsellera Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus „O rany! (…) To powinna być lektura obowiązkowa dla wszystkich kobiet na świecie, które chcą wyregulować metabolizm, cieszyć się witalnością i długowiecznością! Pełna rzetelnej wiedzy naukowej, porad i inspiracji, będzie ci przynosić dobro przez długi czas”. Nasha Winters, naturopatka, członkini Amerykańskiej Rady Naturopatii Onkologicznej, współautorka książki The Metabolic Approach to Cancer „Pożegnanie z ciągłym zmęczeniem i głodem jest możliwe. Dzięki «Postnemu resetowi dla kobiet» nauczysz się, jak długo i kiedy pościć, by twoje hormony cię wspierały, zamiast działać przeciwko tobie. Przygotuj się na odzyskanie jasności umysłu!” Dave Asprey, autor czterech bestsellerów „New York Timesa”, w tym Fast This Way „Doktor Mindy Pelz napisała przewodnik nad przewodnikami dla kobiet, które chcą poprawić zdrowie, włączając do życia post. Co najważniejsze, jej plan jest dostrojony do cyklu menstruacyjnego.
Kociołkowanie? A cóż to takiego?Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie.autorka
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2, nowe wydanie 2023
To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia.
Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów – ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla osób, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości.
Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Książka jest zbiorem wielu przepisów kulinarnych łatwych do realizacji w naszych warunkach. Są one dostosowane do nawyków żywieniowych w Polsce. Jestem przekonany, że ze względu na praktyczny charakter, książka ta stanie się bardzo pomocną, niezwykle przydatną publikacją, ułatwiającą życie chorym z cukrzycą typu 2, a także osobom, które pragną zredukować masę ciała. Książka, napisana przystępnym językiem, zawiera wszystkie nowoczesne trendy leczenia żywieniowego chorych na cukrzycę i jest jedną z niewielu pozycji w Polsce o walorach zarówno praktycznych, jak i naukowych.
prof. dr hab. n. med. Waldemar Karnafel
Autor
mgr inż. Aleksandra Cichocka – pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów, pielęgniarek i nauczycieli. Jest autorem lub współautorem książek i publikacji naukowych. Opracowała wiele materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które w prosty sposób wyjaśniają zasady diety w odchudzaniu, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym, przy zwiększonym stężeniu cholesterolu i triglicerydów we krwi a także w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
Eataly, the world’s foremost purveyor of Italian delicacies, presents a compact and authoritative guide to making bakery-worthy breads, calzones, focaccia, panini, and pizza at home. With more people than ever baking at home, Eataly’s expert bakers and pizzaiolos deliver the instruction and inspiration to create your own traditional Italian pizzas, breads, and sandwiches. Recipes include homemade pizzas and calzones, breads for sandwiches and panini, and delectable focaccia. From the crust to the toppings, regional specialties and modern twists showcase the delicious variety available. Sidebars detail best ingredients, variations, and the rules behind true pizza Napoletana.
Bez masła nie ma dobrej kuchni.Masło to źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć.Adriana Marczewska, szefowa kuchni i autorka popularnego profilu @adriana_marczewskana Instagramie, dzieli się swoimi najlepszymi przepisami z tym produktem w roli głównej.Znajdziesz tu pomysły na małe co nieco, zupy, obiady, sosy, śniadania, przepyszne kromki i rewelacyjne desery. Maślane gofry gryczane czy młode pory z masłem romesco? Rosolnik ogórkowy czy kimchi kapuśniak? Tarta galette ze śliwkami z cynamonem i kwaśną śmietanączy karpatka z jagodami i kremem z palonego masła?Sprawdź, jak wyczarować maślane cuda, i przygotuj jedzenie, które uszczęśliwia.
Książka, która bezlitośnie obala mity na temat tłuszczu, diety i zdrowego stylu życia! Wyobraź sobie, że zamiast obsesyjnie unikać tłuszczy - jesz je, chudniesz , pozbywasz się przewlekłych chorób i odzyskujesz pełnię zdrowia. To przyszłość medycyny naturalnej, która już teraz jest w zasięgu twojej ręki! Joseph Mercola ujawnia rewolucyjną teorię, która podważa fundamenty współczesnej dietetyki. Musisz przestać liczyć kalorie i katować się dietami opartymi na beztłuszczowych posiłkach. Kluczem do zachowania zdrowia jest dostarczania organizmowi dobrego paliwa, które przyspiesza metabolizm i oczyszczanie z toksyn. Z przełomowej książki doktora Mercoli dowiesz się: - jak dużo i jakich tłuszczy powinieneś jeść, - co jest zdrowsze: masło i smalec czy chleb, - jak zmienić swoje odżywianie, by efektywnie i zdrowo schudnąć, - jaki rodzaj ruchu jest dla ciebie najzdrowszy, - jak dzięki diecie tłuszczowej i Mitochondrialnej Terapii Metabolicznej odzyskać zdrowie. Przejmij kontrole nad swoim zdrowiem już dziś! __ Dr Joseph Mercola jest słynnym lekarzem i światowej sławy autorytetem w dziedzinie medycyny naturalnej. Specjalizuje się w naturalnych metodach odnowy biologicznej, a jego badania i działalność na tym polu zaowocowały wprowadzeniem wielu potrzebnych zmian do obecnego systemu opieki zdrowotnej. Jako lekarz przez dwadzieścia pięć lat sprawował opiekę medyczną nad tysiącami pacjentów, a w 1997 roku stworzył stronę internetową uznaną za najlepsze na świecie źródło wiedzy o naturalnych metodach leczenia, którą odwiedza miesięcznie ponad 1 500 000 unikalnych użytkowników, a jego fanpage śledzi prawie 1 800 000 obserwatorów. Doktor Mercola to nie tylko autor bestsellerowej książki, ale także specjalista, pojawiający się często w roli eksperta w takich mediach, jak: CNN, Fox News, ABC News Today, Washington Unplugged CBS i The Dr. Oz Show.
Narodziny dziecka to wspaniały moment dla każdej kobiety. Jednym z ważniejszych elementów rozwoju naszego dziecka jest odpowiednie karmienie. Taki mały element jak posiłki może znacząco wpłynąć na cały organizm naszej pociechy. Warto więc zasięgnąć porad ekspertów w tej dziedzinie. Prawidłowe odżywanie nie tylko polepszy samopoczucie naszego dziecka, ale i również nasze samopoczucie ulegnie poprawie. Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka ułatwi poznawanie nas samych oraz szczegółowo wyjaśni wpływ odżywiania na nasze maleństwo. Kontynuacja cyklu Odżywianie według Pięciu Przemian. Ten tom zawiera porady dla przyszłych matek i ojców. Jak przygotować się do poczęcia: co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby dziecko było jak najzdrowsze. W książce znajdziemy porady żywieniowe dla kobiet w ciąży i po porodzie. A także wskazówki, jak żywić noworodki i małe dzieci oraz przepisy kulinarne dla dzieci do czternastego roku życia. Do książki dołączony jest kolorowy plakat z tabelą produktów spożywczych ułożonych według Pięciu Przemian. Jak przygotować się do poczęcia: co jeść i jaki tryb życia prowadzić na kilka miesięcy przed poczęciem, aby dziecko było jak najzdrowsze. W książce znajdziemy porady żywieniowe dla kobiet w ciąży i po porodzie. A także wskazówki, jak żywić noworodki i małe dzieci oraz przepisy kulinarne dla dzieci do czternastego roku życia. Do książki dołączony jest kolorowy plakat z tabelą produktów spożywczych ułożonych według Pięciu Przemian.
Sourdough bread, delicious, tangy, satisfying, is one of life's real pleasures, but like all good things, it takes time. In this journey through the world of sourdough bread baking, Martina Goernemann reveals how the process of baking bread exemplifies food awareness, a way of life that is becoming increasingly popular. Beginning with her own first attempts, Goernemann then goes on to interview a series of people across countries and cultures who, like her, have incorporated the practice of sourdough baking as a healing ritual for overscheduled lives.
From interior design expert Delia Fischer finding her way in the kitchen of her grandmother, to John Whalley, an American realist painter who appreciates the simplicity of things and therefore discovered sourdough as a perfect object for his portraits, each of the individuals profiled represent a different appreciation for the time and patience necessary to create the perfect loaf. What they all have in common is Goernemann's starter recipe, now part of the Puratos Company's sourdough library. She's also included valuable tips from professional bakers around the world.
Whether it's carving out time in a busy day, contemplating the miraculous combination of flour, and water, or painstakingly searching for the optimum conditions, bakers at every level will take away something valuable from this nourishing guide to living well through sourdough.
Książka kucharska dla każdego domu zawierająca znaczną ilość przepisów kuchennych zarówno dla zwykłej, domowej, jak i wykwintnej kuchni, tudzież jasne, dokładne, na długim do świadczeniu i najlepszych źródłach oparte wskazówki co do dobrego przyrządzania najrozma itszych potraw, pieczywa, napojów i t.d.
Choć większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, kamienie żółciowe stanowią ukrytą przyczynę wielu poważnych dolegliwości. Większość dorosłych żyjących w uprzemysłowionym świecie, a zwłaszcza tych cierpiących na przewlekłą chorobę, taką jak zespół jelita drażliwego, choroby serca, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, nowotwory lub cukrzyca, ma w sobie setki, a nawet tysiące kamieni żółciowych. Zanim dojdzie do wystąpienia poważnej choroby, dają one wiele oznak w postaci zmiany wyglądu skóry, nosa, oczu, jamy ustnej, dłoni, paznokci czy stóp. Tymczasem każdy może nie tylko samodzielnie się zdiagnozować, ale również wyeliminować to zagrożenie z własnego organizmu w domowym zaciszu. Jak to zrobić? Podpowiada autor tego międzynarodowego bestselleru! Nie ryzykuj oczyść wątrobę już dziś!
To pierwsze i jedyne kompleksowe źródło wiedzy na temat wegańskiej diety ketogenicznej. Dzięki niemu, dowiesz się jak zostać vegan keto, jak szybko schudnąć, jak urozmaicić swoją kuchnię, a także wdrożyć na co dzień zdrowe odżywianie. Zawiera kolorowe zdjęcia, cztery łatwe do wykonania tygodniowe plany posiłków, listy zakupów oraz wegańskie keto przepisy na odpowiednio zbilansowane dania. Autorka, jako certyfikowana konsultantka holistycznego odżywiania, specjalizująca się w wegańskich i wegetariańskich dietach oferuje pełnowartościowy plan oparty na spożywaniu zdrowych tłuszczów oraz białek roślinnych, który pozwoli ci na osiągnięcie stanu ketozy, eliminację stanów zapalnych i skuteczne odchudzanie. Wegańska dieta KETO kluczem do zdrowia.
Czy od dawna marzysz o tym, by schudnąć? Masz już dość kolejnych restrykcyjnych diet, które odbierają ci przyjemność z jedzenia, nie dając w zamian długotrwałych rezultatów? Czujesz frustrację, że znowu ci się nie udało, i obwiniasz siebie?
Klucz do rozwiązania twoich problemów i osiągnięcia równowagi znajduje się w twojej głowie – w emocjach i psychicznej sile, która w tobie drzemie, choć możesz nie zdawać sobie z tego sprawy.
Z tej książki dowiesz się między innymi, jak:
• nie poddawać się mimo potknięć,
• wyznaczać sobie realistyczne cele, które prowadzą do trwałych rezultatów,
• przestać zajadać smutki oraz stres i zadbać o swoje emocje,
• skończyć z porównywaniem się do innych i zacząć doceniać swoje starania,
• skutecznie zerwać ze słodyczami, nie rezygnując ze słodkich przekąsek,
• jeść intuicyjnie, nie licząc gramów i kilokalorii,
• przestać się martwić o dietę podczas imprez i wyjazdów,
• przygotowywać proste i smaczne posiłki, które będziesz mogła wziąć do pracy i które chętnie zjedzą twoi bliscy.
Cenna wiedza i przydatne ćwiczenia zawarte w tej książce pozwolą ci lepiej poznać siebie i dopasować metody działania do twoich indywidualnych potrzeb i możliwości, a przepisy na pyszne i zdrowe dania staną się twoim codziennym wsparciem w kuchni. Dzięki zrozumieniu źródła trudności przestaniesz być dla siebie surową i oceniającą trenerką, a staniesz się przyjaciółką na drodze do zmiany nawyków żywieniowych, zrzucenia nadwyżkowych kilogramów i utrzymania niższej wagi. Niezależnie od tego, czy jesteś na początku tej drogi, czy też przeszłaś już bardzo wiele, ta książka jest dla ciebie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?