Powstrzymaj nadciśnienie i zadbaj o piękną sylwetkę! Masz nadciśnienie i lekarz zalecił ci przejście na dietę? Oto książka dla ciebie! Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Opracowano ją z myślą o leczeniu nadciśnienia tętniczego. Obecnie jest zalecana przez wiele polskich i zagranicznych towarzystw naukowych jako element profilaktyki i terapii tego schorzenia. Może także być częścią codziennego racjonalnego stylu życia sprzyjającego zdrowiu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A poza tym posiłki zgodne z zaleceniami diety DASH są łatwe do przygotowania i smaczne! Z tej książki dowiesz się:co jeść, a czego nie, jeśli masz nadciśnienie lub znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka,jak powinna wyglądać dieta dobra dla twojego serca,jak łatwo i skutecznie zmienić swoje dotychczasowe nawyki,jak zdrowo schudnąć,jaki styl życia wypracować, aby skutecznie uzupełnić terapię dietą. Dodatkowo znajdziesz tu prawie sto przepisów na urozmaicone, smaczne posiłki na cały dzień. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Jak gotować, aby potrawy były zdrowe, mniej kaloryczne, ale nadal smaczne?Ważne są przede wszystkim produkty - świeże, lokalne i sezonowe. Gotując z tą książką, nie będziesz mieć problemu z dostępnością składników i nauczysz się czerpać z natury to, co najlepsze. Autorka pokaże ci, jak wzbogacić znane potrawy o świeże warzywa, owoce i aromatyczne zioła. Przekonasz się również, że tradycyjna kuchnia może być lekka i zdrowa.Gotuj prosto, szybko i pysznie!Delikatne naleśniki z jajkiem poche i szparagami, indyk w sosie koperkowym, wiosenna sałatka z pomidorami i ciecierzycą, grillowane steki z kalafiora, kremowe curry z kurczakiem i fasolą edamame, cukinie nadziewane kaszą gryczaną, kokosowy pudding z tapioki, czekoladowa kostka z wiśniami i wiele innych smacznych, łatwych w przygotowaniu przepisów!
Prezentowana książka jest zaproszeniem do podróży kulinarnej przez pięć kontynentów, od baklavy po sushi. Książka ta jest sposobnością, by poznać inne kultury poprzez degustowanie i przyrządzanie potraw z egzotycznych składników.
Polska kuchnia to bogactwo wspaniałych dań, które pozostały zarówno po upodobaniach arystokratów, jak i chłopskich obyczajach żywieniowych. Od pierogów do bigosu i wiele innych regionalnych smacznych przepisów.
Sięgając po butelkę caberneta czy chardonnay, można w niej odkryć gorące słońce Afryki, wytworną elegancję Europy, słodkie barwy Australii.Książka prezentuje regiony winiarskie,szczepy winorośli oraz najbardziej znane gatunki win z różnych krajów.
Kuchnia roślinna zdobyła w ostatnich latach wielka popularność.Czym jest weganizm, wpływ diety roślinnej na nasze zdrowie oraz wiele innych ciekawostek wraz z przepisami znajdą Państwo w tej książce.
Zdrowe koktajle z owoców, warzyw, ziół. Dla urody,zdrowia czy witalności. Ponad 100 przepisów na pyszne koktajle, każdy znajdzie coś dla siebie, ciekawe przepisy i porady.
Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami. W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto. Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu „Zabawy jedzeniem”, zabiera nas na pasjonującą – i wynikającą z pasji – wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicję kluski, wykłada typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i – najważniejsze – jedzenia. Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe. Basia Starecka, dziennikarka, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl Tak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać – ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg! Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku – wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne! Z miłością Agnieszka
Książka, zatytułowana “Szczęście na talerzu”, to zbiór kulinarnej magii dla wszystkich, którzy chcą odkryć tajemnice gotowania pełnego smaku i pasji. Przeniesiemy Cię w świat, gdzie gotowanie staje się sztuką, a smaki stają się magicznymi doznaniami. Książka jest nasycona inspiracją i wiedzą dla zarówno początkujących kucharzy, jak i doświadczonych pasjonatów kulinarnych przygód. Znajdziesz tu nie tylko przepisy, ale także osobiste porady, triki i przesłanie, które ułatwią Ci tworzenie wyjątkowych dań. To zaproszenie do odkrywania, eksperymentowania i czerpania radości z gotowania, niezależnie od Twojego poziomu umiejętności. Ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To zaproszenie do twórczego gotowania i życia pełnego smaku. Kupując teraz, otrzymasz nie tylko książkę, ale przekażemy Ci sztukę, pasję i optymizm gotowania. Przygotuj się na smakowe wybuchy, zamów już dziś i odkryj świat gotowania na nowo!
"Pusheen to zabawna, psotna i uroczo pulchna pręgowana kotka, która podbojem zdobywa serca młodszych i starszych na całym świecie. Co więcej, ona naprawdę uwielbia przekąski! W tej oto książce artystka, Claire Belton, i kreatywna szefowa kuchni, Susanne Ng, połączyły siły, aby stworzyć i udostępnić czterdzieści wyjątkowych i pysznych przepisów, przedstawiając w nich Pusheen i jej bezgraniczną miłość do smakołyków! W każdym z tych superzabawnych przepisów znajdziecie kotkę Pusheen zdobiącą słodkie przysmaki, takie jak ciasteczka i pianki; pyszne desery, na przykład galaretki; klasyczne wypieki, jak tarty i eklerki; pięknie zdobione ciasta i torty świąteczne, a nawet jej ulubioną wytrawną przekąskę - wyśmienitą pizzę! Książa zawiera zarówno podstawowe przepisy dla początkujących, jak i wymagające propozycje dla nieco bardziej zaawansowanych miłośników pieczenia. Dlaczego warto podarować tę książkę dziecku (i nie tylko): doskonała okazja do rodzinnego spędzania czasu w kuchni i przy stole; motywacja do rozwijania umiejętności kulinarnych; świetna zabawa z uwielbianą Pusheenką."
Czy czujesz, że jedzenie to twój sposób na radzenie sobie ze stresem? A może zmagasz się z nadwagą i szukasz trwałego rozwiązania? "Psychodietetyka na każdy dzień" to praktyczny przewodnik, który pomoże ci zrozumieć, jak dieta, zaburzenia emocjonalne i psychosomatyka wpływają na twoje zdrowie fizyczne i psychiczne. Nauczysz się, jak przestać się objadać, poradzić sobie z kompulsywnym jedzeniem oraz jak szybko schudnąć bez ryzyka i powikłań. Codzienne inspiracje pomogą ci poprawić relacje z jedzeniem, zbudować silniejsze poczucie własnej wartości i uniknąć chorób związanych z niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Zmień swoje życie, dzień po dniu, dzięki psychodietetyce.
Nic lepiej nie podkreśla rodzinnego charakteru świąt Bożego Narodzenia niż suto zastawiony stół. Przy nim każdy znajdzie swoje miejsce. Na nim każdy znajdzie swoją ulubioną potrawę. Niezależnie od tego, czy będą to dania postne podawane na wieczerzę przy blasku pierwszej gwiazdki, czy eleganckie, serwowane na świąteczny obiad, zachwycą gości bogactwem smaku! Wypróbuj nasze przepisy na potrawy wigilijne oraz te przygotowywane z różnych gatunków ryb. A także na wykwintne przystawki, zupy i danie główne, które można podać zarówno podczas świątecznego obiadu, jak i karnawałowej imprezy. No i oczywiście na pełne maku, bakalii i korzennych przypraw bożonarodzeniowe słodycze. Pysznych świąt!
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach.
Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Gotuj i piecz z Feliksem kulinarna podróż dookoła świata! Pluszowy zając Feliks, który przemierzył niemal każdy zakątek globu, dzieli się w tej książce przepisami na ponad 90 pysznych dań inspirowanych kuchniami świata. Dzięki praktycznym wskazówkom, sprytnym trikom oraz ilustrowanym instrukcjom krok po kroku, przygotowanie potraw stanie się dziecinnie proste - nawet dla najmłodszych kucharzy. Od babcinych naleśników z jabłkami, przez soczysty chleb marchewkowy, włoską pizzę, aż po egzotyczną ananasową patelnię z Malezji - w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie! Dodatkową atrakcją są urocze detale, takie jak flagi krajów przy przepisach oraz porady dotyczące miar i składników. Każdy przepis to nie tylko smakowite danie, ale także historia - zaproszenie do odkrywania różnorodności kultur i tradycji kulinarnych.Ta książka to idealny wybór dla wszystkich, którzy pragną wspólnego gotowania, odkrywania nowych smaków i czerpania radości z poznawania innych kultur.
WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o sztuce pieczenia pizzy
Od klasycznej Margherity po ekscytujące kompozycje smakowe - znajdziesz tu inspiracje na każdą porę roku i każdą okazję. Wypróbuj ciekawe wariacje na temat znanych klasyków!
Pizza wiosenna z karmelizowanymi szparagami.
Pizza łącząca bogaty smak orzechów z miodem i mozzarellą.
Pizza na zimną pogodę z pieczoną dynią, ricottą i karmelizowaną cebulą.
I wiele innych!
Odkryj najlepsze techniki wyrabiania, formowania i pieczenia pizzy, która zachwyca do ostatniego kęsa. Sprawdź, jak przygotować łatwe ciasto, które zawsze wychodzi. Dowiedz się:
Co zrobić, by przy rozkręcaniu ciasta na pizzę nie powstawały dziury?
Jaki rodzaj mąki wybrać, by ciasto było jednocześnie puszyste i chrupiące?
Jak przygotować najlepszy sos do pizzy?
Dan Richer, znany nowojorski pizzaiolo, sprawi, że każda twoja pizza będzie idealna i niepowtarzalna!
Książki z serii ""Cukrzyca i życie"" mają charakter informacyjny i dotyczą zarówno profilaktyki przeciwcukrzycowej, jak i różnych form terapeutycznych, alternatywnych - opartych przede wszystkim o medycynę naturalną - wspomagających leczenie zasadnicze. W numerze 11-tym mogą się Państwo zapoznać z wiedzą na takie tematy jak: Niedoczynność tarczycy a cukrzyca, zależność mózgu od glukozy, zespół metaboliczny a rozwój cukrzycy typu 2-go, przyczyny tworzenia się obrzęków, spożywanie owoców a cukrzyca, ukryte symptomy wysokiego poziomu cukru, czy też stałą rubrykę: diety i przepisy kulinarne dla diabetyka.
Kulinarny Lublin warto mieć na półce w swoim książkowym "jadłospisie" - koniecznie jako danie główne. To kulinarna podróż do lat młodości wielu Czytelników, zwłaszcza tych, którzy dobrze pamiętają siermiężne lata PRL-u. Młodsi zaś muszą uwierzyć na słowo: ówczesne władze rzeczywiście w pewnym czasie uważały, że skoro kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, ile jest w cytrynach, nie ma potrzeby ich importować. I to nie był jedyny paradoks w PRL-u. Było ich dużo więcej.Kulinarny Lublinto danie wykwintne. Warto go spróbować, skosztować, a nawet podelektować się nim. Ma dużo przypraw - wzbogacają go nie tylko prasowe notatki sprzed lat, dotyczące lubelskiej gastronomii, ale także unikalne zdjęcia i jadłospisy, które przeszły do lamusa. Do tego wspomnienia dawnych kelnerów, muzyków, kucharzy, którzy tworzyli klimat tamtych czasów. To książka o Lublinie sprzed kilkudziesięciu lat - z licznymi barami mlecznymi, okrągłymi budkami z piwem i saturatorami, które można zobaczyć jedynie w muzeum. Większość z tych lokali już dawno nie istnieje. Poza pamięcią i wspomnieniami o nich. I o tym jest książka - o lubelskiej gastronomii od kuchni. Smacznego!
Czy można poczuć i zrozumieć smak dawnego Wrocławia? Pisząc przed laty tę książkę, taki miałem zamiar. Zebrać i przywołać dawne kulinaria miasta nad Odrą - specjały stołów codzienne i świąteczne, domowe i restauracyjne, dawno zapomniane i trafiające na talerze ludzi znanych. Szybko zrodził się jednak pomysł, aby nie zamykać smacznego tematu jedynie w albumie receptur. Kuchnia, jakkolwiek rozumiana, nie istnieje bowiem bez szerszego kontekstu historycznego i kulturowego, nie smakuje tak dobrze - gdy piszemy o czasach dawnych - bez tradycji i obyczajów. A przede wszystkim bez ludzi. Bo czy może istnieć sztuka kulinarna bez nas? Rozumie to każdy biorący się do gotowania W czym zatem tkwi istota smaku dawnego Wrocławia?Po napisaniu tej książki przez lata upichciłem niemal wszystko, co możemy nazwać w kuchni breslauerskim. Począwszy od klasyki, a mam tu na myśli choćby śląskie niebo w gębie (Schlesisches Himmelreich) czy śląską drożdżówkę z kruszonką (Schlesischer Streuselkuchen), po specjały tak typowo wrocławskie, jak karp w bulionie luterańskim (Karpfen in Lutherischer Brhe) i bigos wrocławski z czerwonej kapusty (Breslauer Rotkraut). Polecam! Lecz ta książka jest nie tylko o gotowaniu. Wszak był Wrocław nazywany w XIX wieku miastem piwa, likierów, kartofli, klusek, kiełbas, golonek, pączków, pierników i kawy. Aż trudno uwierzyć. Nie mogło więc w niej zabraknąć takich nazwisk, jak Perini, Kissling, Hansen, Dietrich, Stiebler, takich miejsc, jak "Piwnica Świdnicka" czy tak legendarnego specjału, jak Nikolaschka aż w 60 odsłonach. Nie mogło też zabraknąć miejsca do opisania fenomenu karczmy, klimatu bud kiełbasianych, sztuki kupowania mięsa, strajku kelnerów czy smaku zupy rumfordzkiej. Dawny Wrocław da się zjeść nie tylko na kartach tej książki!
AIR FRYER - URZĄDZENIE DO ZADAŃ SPECJALNYCH!
Szybszy i tańszy w działaniu od piekarnika. Przyrządzisz w nim prawie wszystko.
Poznaj tajniki pieczenia ciepłym powietrzem!
Aby dobrze zacząć dzień, przygotuj puszyste wytrawne omlety lub własnoręcznie skomponowaną chrupiącą granolę z orzechami i owocami.
Na obiad przyrządź zupę z pasternaku z miodem, sycące steki z kalafiora lub cudownie soczyste kotlety jagnięce.
Masz ochotę na deser? W air fryerze zrobisz też przełamane nutą słonego karmelu bananowe babeczki, kukurydziane batoniki, a nawet orzeźwiające ciasto cytrynowe!
ODKRYJ PEŁNY POTENCJAŁ SWOJEGO AIR FRYERA
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w smażeniu ciepłym powietrzem - ta książka pomoże ci wybrać odpowiedni model urządzenia, zdradzi, co zrobić, żeby twoje dania były doskonałe za każdym razem, i otworzy przed tobą drzwi do prawdziwego mistrzostwa!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?