
Nóż w Pinocie
-
Autor: Prange-Barczyński Tomasz
- ISBN: 978-83-8317-442-6
- EAN: 9788383174426
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Pascal
- Format: 242x168x27mm
- Liczba stron: 272
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
50,56złCena detaliczna: 89,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,46 zł
Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia?
Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią - pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem - wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót - dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.
Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować.
W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć.
Tomasz Prange-Barczyński