W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Kuchnia smakosza - niezastąpiona pomoc przy przyrządzaniu potraw zarówno codziennych, jak i odświętnych. Zbiór przepisów opracowany przez profesjonalistów, którym można zaufać.
Carla Bardi tym razem prezentuje ponad 100 przepisów na pizze, burgery i meksykańskie nachos. Receptury przedstawione na kolorowych fotografiach w pełni oddają wygląd gotowego dania.
Ta wyjątkowa książka jest ukoronowaniem mojej siedemnastoletniej kariery. Przez ten czas szlifowałem każdy szczegół w najlepszych przepisach na zachwycające dania i dzieliłem się z Wami wieloma wskazówkami i sztuczkami, byście za każdym razem mogli osiągać znakomite efekty kulinarne. Ponieważ to moja pierwsza i ostatnia książka z przepisami na święta, dołożyłem wszelkich starań, by była jak najlepsza. Będę zaszczycony, jeśli stanie się ona częścią Waszych bożonarodzeniowych przygotowań, oferując wsparcie i pomoc, dodając otuchy i wiodąc ku naprawdę smakowitym świętom. Mam nadzieję, że będziecie wracać do niej każdego roku. Radosnych świąt Bożego Narodzenia dla Was i dla Waszych bliskich ode mnie i od mojej rodziny!
Jamie Oliver
Dzięki książce Gotuj zdrowo dla całej rodziny nadasz nowy wymiar swoim ulubionym rodzinnym daniom i poszerzysz swój kulinarny repertuar o nowe, pożywne i smakowite posiłki, które nie dość, że będą zdrowe i zbalansowane, to jeszcze – dzięki przepisom Jamiego Olivera – bardzo łatwe w przygotowaniu. To zdrowe dania, ale jednocześnie takie, które aż pragnie się zjeść! A wśród nich – makarony, ciasta, zupy i sałatki, a także mnóstwo pomysłów na śniadania, które sprawią, że pożegnasz się bez żalu ze swoimi słodkimi płatkami śniadaniowymi.
Książka z serii Superfoods, czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy:
nasiona lnu, nasiona szałwii hiszpańskiej, nasiona konopi, komosę ryżową, amarantus. `
Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe.
Super ziarna pomagają:
dbać o serce w walce z cukrzycą na schorzenia układu pokarmowego wspomagać organizm podczas walki z nowotworem łagodzić uderzenia gorąca podczas odchudzania `
Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak:
Czy super nasiona są bezglutenowe? Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety? W jaki sposób należy mielić siemię lniane? Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych? Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina? `
WYPRÓBUJ PONAD 75 PRZEPISÓW NA PRZEPYSZNE I OBŁĘDNIE ZDROWE DANIA I ROZSMAKUJ SIĘ W SUPER NASIONACH!
____
O autorce:
Kim Lutz – kucharka, autorka książek, mama i weganka. Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę. Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz na stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
JEM (TO CO) KOCHAM I CHUDNĘPozbądź się na zawsze zbędnych kilogramów Z miłości do siebie.W książce Jem (to co) kocham i chudnę Karolina i Maciej Szaciłło dzielą się nie tylko przepisami na zdrowe i pyszne dania, ale też wiedzą psychodietetyczną, która pozwoli Ci pozbyć się zbędnych kilogramów na zawsze Z miłości do siebie.Karolina przez lata zmagała się ze zbędnymi kilogramami. Diety cud, intensywne treningi. Waga spadała, ale później wracała z nawiązką. Przez 10 lat Karolina zamiast schudnąć przytyła ponad 25 kilogramów. Po poznaniu Macieja, eksperta od zdrowego odżywiania, Karolina zaczęła pracować nie tylko nad zawartością talerza, ale również głowy. Poddała szczegółowej analizie swoje nawyki i zrozumiała, że je nie wówczas, kiedy pojawia się głód, lecz gdy pojawiają się emocje. Od tego momentu zaczęła pracę nad zmianą myślenia i stylu życia, szukając jednocześnie sposobu odżywiania, który sprawi, że będzie czuła się komfortowo. Udało się jej. Jest szczupła i szczęśliwa.Teraz czas na Ciebie!Karolina Szaciłło - dziennikarka, specjalistka od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji oraz zdrowego odżywiania. Współautorka, wraz z mężem, Maciejem Szaciłło, poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody (Wydawnictwo Zwierciadło).Maciej Szaciłło - popularny ekspert od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi . Od lat przygotowuje zdrowe potrawy dla widzów telewizji śniadaniowych. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu.
Zwycięzca V edycji polskiego MasterChefa zaprasza na wielką ucztę, która zachwyci każdego. W menu znajdziemy między innymi przepisy na owocową kaczkę, krewetkowe curry czy chrupiącego łososia z salsą. Nie zabraknie również słodkich przysmaków – różanych markiz, trufli czekoladowo-miętowych i bezowego torciku.
Wszystkie potrawy, których przepisy zostały zamieszczone w tej książce, zostały przygotowane z miłością i pasją. Zapewniamy, że smakują wyśmienicie!
Obecnie powszechnie przyjmuje się, że dieta oparta na zbożach, owocach i warzywach strączkowych to przepustka do zdrowia i witalności. Zważywszy na ograniczony wpływ tego rodzaju diety na środowisko, jest to niemalże wybór nieunikniony. Filozofia czy korzyści zdrowotne?Weganizm łączy obie te cechy, o ile tylko ma się świadomość zarówno związanych z nim korzyści, jak i komplikacji.
Oprócz historii rumu, wątków żeglarskich, przepisów koktajlowych i zbioru mniej lub bardziej intrygujących (i zabawnych, zdaniem autora) myśli książka ""Nie ma złych dni! Opowieści rumowe z jasnej strony życia, przy 101 koktajlach zmieniających wszystko"" namawia do najważniejszej rzeczy w życiu. Którą jest... Niestety kropeczki można uzupełnić tylko po uważnej lekturze całości i wcześniejszym przyjęciu za swoje przesłania: ""Konsumpcja nie zwalnia od (mądrego) myślenia"". Co nie jest jedyną przeszkodą.Autor wręcz zniechęca do zakupu książki (co prawda pierwszej tego typu na rynku), ponieważ, traktując czytelnika po kumplowsku, żywi obawy, że:- możesz być rozczarowany - książka nie jest tylko historią rumu i spisem koktajli i receptur miksowania,- możesz się przestraszyć - bo jest też zadaniem, aby uważniej przyjrzeć się sobie, a możesz się sobie nie spodobać,- lektura książki wymaga odwagi - żeby zrozumieć, że warto coś w sobie zmienić. A Ty jesteś ideałem, przecież,- wymaga działania, ponieważ z samego myślenia nic nie wynika, a ty jesteś leniwy i ci się nie chce,- może ogarniać cię lęk przed chorobą alkoholową (że nie rozpoznasz granic i zaczniesz je przekraczać). A masz słabą ""silną wolę"",- wierzysz, że urodziłeś się, aby przegrywać, być smutny, zmęczony i zniechęcony. I jest ci z tym wygodnie.Jeśli mimo to zdecydujesz się wydać pieniądze, kup od razu dwa egzemplarze, zaglądając wcześniej do koktajlu nr 91, żeby wiedzieć dlaczego.
Jan Nepomucen Kurowski był agronomem, zajmował się pisaniem podręczników z dziedziny gospodarowania wiejskiego. Stworzył szereg dzieł mających wspomagać gospodarzy w zmaganiu się z codziennymi problemami związanymi z utrzymaniem ziemi, zwierząt i przetwórstwem płodów rolnych. Zauważywszy brak stosownej publikacji na rynku księgarskim, postanowił napisać O warzeniu piwa. Książkę tę poświęcił najważniejszym zasadom uwarzenia dobrego słodu z ziaren i opisaniu podstawowych błędów przy tym popełnianych. Zwraca też uwagę na szczególne właściwości zdrowotne piwa, które ma wspomagać leczenie wielu przykrych dolegliwości, a mniej posiada „ubocznych” skutków niż picie wódki. Kompleksowo ujmuje zagadnienia piwowarstwa dając ogrom zaleceń i dobrych rad, które podać pragnie w sposób zrozumiały, uznając Dokładną naukę warzenia piwa Schmidta za zbyt skomplikowaną dla przeciętnego gospodarza. Podręcznik ten z pewnością zainteresuje niejednego birofila.
Marzeniem Edmunda Jankowskiego było zaopatrzenie kraju we własne winogrona stołowe. Ponieważ były one niechętnie uprawiane w Polsce - Jankowski poświęcił im osobną publikację. Należy nadmienić, że był on uznanym autorytetem w dziedzinie ogrodnictwa i sadownictwa. Jego Ogród przy dworze wiejskim cieszył się ogromną popularnością. Zainteresowanie uprawą winnego krzewu i chęć jej popularyzacji skłoniły autora do napisania Krzewu winnego. Jego hodowli w gruncie i w budynkach. Sam autor nie przypuszczał, że książka będzie tak popularna i doczeka się wznowienia. Traktuje bardzo szczegółowo o wyborze odpowiednich sadzonek, sposobie ich rozmieszczenia w glebie, prowadzeniu rośliny po murach i podpórkach, a także o przycinaniu i szczepieniu pędów. Wszystko to pozwala na wyhodowanie dorodnego, zdrowego krzewu o obfitych owocach.
W naszej księgarni możecie Państwo zakupić reprint tej wspaniałej publikacji. Jest ona dostępna w twardej oprawie z jednolitą oklejką. Ma zadrukowane wyklejki, ozdobne kapitałki i wstążeczki. Książka będzie nie tylko białym krukiem w kolekcji, ale także wspaniałym prezentem dla każdego działkowicza.
Kucharka szlachecka Marii Marciszewskiej to książka pełna wspaniałych, prostych przepisów dawnej kuchni. Zawiera około trzech tysięcy receptur, a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni. Reprint zdobią ponadto niezwykłej urody, bardzo misterne ryciny. Obok przepisu na pyszne zupy, kluchy, wykwintne mięsa znajdziemy zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę oraz dzikie ptactwo. Sama lektura przyprawia o burczenie w brzuchu. Z książki dowiemy się jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury oraz wyczytamy szereg porad dotyczących samych sposobów przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. Ponieważ, jak zaznacza we wstępie autorka, jest to podarek dla młodych gospodyń – książka zawiera także „babcine” sposoby wypastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy.
Reprint oprawiony jest w twardą okładkę z jednolitą, matową oklejką. Zyskuje elegancji dzięki dopasowanym kolorystycznie kapitałkom. W żaden sposób nie ingerowaliśmy w treść książki, aby umożliwić Państwu nie tylko korzystanie z dobrodziejstwa staropolskiej kuchni, ale i pozwolić na delektowanie się polszczyzną przełomu wieków. Reprint ten będzie wyszukanym prezentem nie tylko dla kucharzy, zarówno zawodowych, jak też amatorów, ale także dla kolekcjonerów i miłośników książek. Gorąco polecamy.
Piwowartwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny.
Gospodyni polskiej kuchni czyli poradnik dla niewiast... Teresy Twarowskiej to nasz kolejny kucharski reprint. Obok przepisów na smaczne i tanie dania zawiera szereg porad dotyczacych kuchni, zaprowadzenia porządku i oszczędnego gospodarowania. W obszernym wstępie autorka napomina gospodynie o dbanie i doglądanie kuchni, spiżarni i piwnicy, drobiazgowe sprawdzanie i uczenie służby tego, jak myć podłogi oraz jak ważne w kuchni jest trzymanie np. czystych ścierek, podaje sposoby prawidłowego rozmieszczania dan na stole oraz krojenia mięs i drobiu. Książka zawiera też rozdział poświęcony przechowywaniu żywności, aby nie traciła smaku i nie psuła się. Jest kierowana bardziej do doświadczonych już w gospodarowaniu niewiast, niż do młodych żon. Nie mniej jest to bardzo ciekawa pozycja w kolekcji kucharskich białych kruków.
Nasz reprint oprawiony jest w twardą, jednolitą oprawę. Wydrukowany został na objętościowym spulchnianym papierze, który doskonale imituje stosowane ówcześnie papiery drukarskie. Książka posiada dopasowane kolorystycznie kapitałki i wstążeczkę czytelniczą, które dodają jej szlachetnego wyglądu.
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
Po Obfitości przyszedł czas na Całą obfitość: jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. Obfitość zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się Obfitość, zaczyna się... Cała obfitość. 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania - na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie. Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów - to po prostu niekończące się święto urodzaju.Yotam Ottolenghi to najbardziej twórczy i praktyczny kucharz nowej ery kulinarnej - Escoffier XXI wieku. Gdyby istniała skala czterogwiazdkowa, za tę książkę dostałby ode mnie pięć gwiazdek.,,Wall Street Journal""W książce Cała obfitość Yotam Ottolenghi dodaje jeszcze więcej aromatycznych odcieni do wegetariańskiej palety smaków.,,Vogue""
120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym.
Pisząc tę książkę jej autorzy – utytułowany kardiolog Roberto Ferrari i znawczyni kuchni Claudia Florio – udowodnili, że można podawać informacje naukowe prostym, zrozumiałym językiem i przede wszystkim w sposób praktyczny. Fachowo przekazują niezbędne informacje dotyczące cukrzycy i nadciśnienia, leczenia farmakologicznego obu tych chorób oraz wspomagających środków niefarmakologicznych, w tym przede wszystkim zaleceń żywieniowych. Ponieważ leczenie farmakologiczne może być skuteczne wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą i zdrowym stylem życia, a z restryktywnej diety pacjenci na ogół szybko rezygnują, autorzy pokazują taki sposób odżywiania, który nie kojarzy się z wyrzeczeniami, ale zachęca do zmiany nawyków żywieniowych.
Poradnik zdrowotny i szkoła gotowania w jednym – idealna lektura dla czytelnika, który nie posiada potrzebnej wiedzy medycznej, a musi diametralnie zmienić swój styl życia.
Odbiorcy:
- diabetycy, osoby borykające się z nadciśnieniem i wszyscy, którzy chcą jak najlepiej dbać o swoich chorych bliskich.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- cenne porady medyczne dotyczące nadciśnienia i cukrzycy są w niej punktem wyjścia do prezentacji licznych przepisów kulinarnych (od przystawek po ciasta), przygotowanych oczywiście w taki sposób, by nie szkodziły zdrowiu
- udowadnia, że problem zdrowotny nie musi oznaczać życiowej katastrofy, lecz może się stać okazją do wyboru dobrej kuchni opartej na smacznych składnikach i prostych daniach
- przepisy są zilustrowane i powiązane z tabelami wartości odżywczych.
Młodzi szefowie kuchni prześcigają się w nowoczesnej interpretacji rybnych dań. Dla nas 40 przepisów podaje jeden z nich - Jakub Mikołajczak, który pochodzi znad morza. Wszystkie zostały tak pomyślane, by można je było łatwo zastosować w domowych warunkach.
Pierwsza z serii "Polskie smaki Mikołaja Reya" niezwykła książka kucharska.
Mikołaj Rey – francuski kucharz polskiego pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu "MasterChef" – oraz Janina Molek – „Królowa Fasoli” z doliny Dunajca – przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.
Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, by nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę.
Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.
Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli.
„Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!”
A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli.”
Mikołaj Rey
„Z dzieciństwa pamiętam, że chociaż w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, że z fasoli.
Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego Pięknego Jasia.”
Janina Molek
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?