W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
200 najlepszych przepisów na zapasy do spiżarni.
Książka zawiera między innymi receptury na: przetwory z grzybów, warzywa konserwowane w soli, przystawki w słoikach, kremy warzywne, sosy do makaronu, warzywa i zioła suszone czy musztardy. Publikację otwiera wstęp, z którego można dowiedzieć się, w co należy się wyposażyć na samym początku. Wprowadzenie podpowie, jak zbierać, przechowywać i przedłużyć trwałość warzyw oraz jak etykietować przetwory. Znajdziemy tu także dział poświęcony kwiatom i ziołom. Sięgając po to opracowanie, dostajemy też przepisy na hity włoskiej spiżarni, takie jak passaty czy giardiniery. Z kolei smakosze kuchni indyjskiej znajdą tu różne receptury na sos chutney.
Odbiorcy:
- wegetarianie i wszyscy ci, którzy chcą urozmaicić i ubogacić zapasy w swoich spiżarniach oraz poszerzyć zakres wiedzy dotyczący sposobów konserwacji żywności
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- zawiera informacje dotyczące przygotowania blisko dwustu przetworów z warzyw, również włoskie passaty i giardiniery
- nie brakuje w niej porad i ciekawostek na temat przedłużania trwałości warzyw, dodatkowo zamieszczone zostały porady dotyczące wybranych jarzyn oraz ziół.
Leksykon win to przewodnik po krajach i regionach winiarskich. Opisuje najciekawsze wina i ich producentów.Nie ma przy tym ambicji zastępowania klasycznych przewodników i punktowych rankingów. Jest to przewodnik subiektywny, pokazujący świat win taki, jakim widzi go autor.Podobno pierwszym plantatorem winorośli był Noe. Uprawiając winne krzewy na zboczach Kaukazu, gdzie znalazł się, uratowany z potopu, przypadkiem odkrył odurzające właściwości sfermentowanego soku z winogron. I musi być ziarno prawdy w starej opowieści, ponieważ właśnie w Gruzji znaleziono, jak dotąd najstarsze, pochodzące z siódmego tysiąclecia przed Chrystusem, świadectwa wytwarzania wina. Zaś co do samego słowa `wino`, do dziś trwają spory o jego etymologię. Część ekspertów wywodzi je z sanskrytu, od słowa vena, którym określano odurzający napój, przygotowany z soku nieznanej rośliny. Inni badacze skłonni są autorstwo przyznać Hetytom, którzy klinowym pismem zapisali na glinianych tabliczkach nazwę wee-an.Jakkolwiek było, do zastanowienia zmusza fakt, że nazwa tego trunku brzmi niemal jednakowo we wszystkich językach europejskich. Poczynając od polskiego wino, poprzez łacińskie winum, greckie woinos, hiszpańskie i włoskie vino, niemieckie wein, angielskie wine i oczywiście francuskie vin, wszystkie te określenia niezbicie dowodzą wspólnego pochodzenia. Świadczą też o tym jak ważną rolę pełniło wino w kulturze, religii i cywilizacji. (fragm..)
Magda Gessler i górale – to mieszanka pełna temperamentu i... smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę – choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych.
„Książka, którą oddaję w Państwa ręce, to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona Schroniska smaków była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry“.
"Domowe wędliny" to wspaniałe pomysły na wędliny, smarówki i rozmaite dodatki domowego wyrobu.
Ty także chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso?
W tej książce otrzymasz niezbędne i jasne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa!
Ponad sto tysięcy wiernych czytelników z całego świata, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć. Blog White Plate to inspirująca świątynia smaków, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest obecnie jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jak nikt inny potrafi dzielić się swoją umiejętnością smakowania życia.W książce Na zdrowie! czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na przepyszne, i co najważniejsze - super zdrowe potrawy. Wszystko to w wysmakowanym anturażu edytorskim. A zatem... Smacznego i zdrowego!Eliza Mórawska - z wykształcenia dziennikarz, od 2006 roku aktywna blogerka. Prowadzi jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych White Plate. Wielokrotnie nagradzana; wyróżniana za promowanie kultury kulinarnej w epoce fast-foodów, uznana za jedną z 30 najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery ostatnich 10 lat. Miłośniczka podróży kulinarnych oraz staropolskich przepisów, które chętnie unowocześnia i propaguje na swoim blogu.
Nie od dziś wiadomo, że słodkie specjały to niezawodny sposób na dobry nastrój. Zachęcamy zatem do pieczenia domowych ciast, przygotowywania wykwintnych tortów i robienia kruchych ciasteczek.
Polecamy placek z wiśniami, fale Dunaju, tort sułtański, ptysie z sosem waniliowym, babeczki dyniowe czy marchewkowe, rogaliki serowe z nutellą... Proponowane wypieki może stać się ozdobą niejednego przyjęcia.
Przedstawiamy dania, które mogą stać się zarówno przebojami codziennego menu, jak i ozdobą świątecznego przyjęcia. Zachęcamy do przygotowywania zdrowych przekąsek, smacznych sałatek, sycących dań obiadowych, wymyślnych deserów oraz kuszących słodkości.Pasta twarogowa czy może tatar z wędzonego łososia, polędwica smażona z warzywami albo kotlet schabowy, ziemniaki na sposób grecki lub placuszki z cukinii Każdy może znaleźć danie w zależności od swoich upodobań, bo domowe gotowanie jest doskonałym sposobem na urozmaicenie diety, a także właściwą drogą do osiągnięcia dobrego zdrowia.
Winefolly.com to nagradzana wieloma prestiżowymi nagrodami strona internetowa poświęcona wartościowej wiedzy na temat wina. Portal ma dziesiątki tysięcy oddanych wielbicieli na całym świecie (również w Polsce) zarówno wśród winiarskich debiutantów jak i koneserów.
Autorzy tego słynnego serwisu, Madeline Puckette i Justin Hammack postanowili stworzyć książkową wersję winefolly.com Dzięki temu powstał przystępny, nowoczesny poradnik, zawierający jasne i czytelne informacje w formie przejrzystych wizualizacji i grafiki. Prosto, zrozumiale i na temat! Bez zbędnego zadęcia i snobizmu.
Co tracisz, kiedy jadasz karpia tylko w Wigilię? Czy jedząc szczupaka, staniesz się odporniejszy na stres? Niniejsza książka powie Ci wszystko o mięsie ryb - wartościowym produkcie spożywczym, który jest cennym źródłem wielu składników odżywczych i mineralnych, takich jak: białka, tłuszcze, fosfor, wapń, żelazo, jod, witaminy z grupy B oraz witaminy A i D.
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.
Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.
Każdy z domowników może wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a posiłek przyrządzony z sercem jest najlepszym sposobem na zgromadzenie bliskich przy stole.W tej książce znajdziesz zestawy obiadowe w tradycyjnym wydaniu, czyli składające się z zupy, drugiego dania i deseru.Dzięki naszym przepisom już nigdy nie będziesz się zastanawiać, co zrobić dziś na obiad.
Kuchnia tradycyjna / Kuchnia light to dwustronna książka kucharska.Przepisy w części tradycyjnej dedykujemy smakoszom niewyobrażającym sobie domowego jadłospisu bez potraw, jakie przyrządzały nasze babcie. Znajdą tu oni typowe dla naszej kuchni zupy na mięsie, pieczenie w aksamitnych sosach czy babki z wielu jaj z obowiązkową maślaną kruszonką.Z kolei w części light tradycyjne potrawy zostały zastąpione odchudzonymi daniami. Zamiast sałatki ziemniaczanej z majonezem proponujemy kompozycję z młodych ziemniaczków i roszponki, a zamiast panierowanych kotletów drobiowych grillowaną pierś kurczaka z ciecierzycą.
Roślinożerca / Mięsożerca to dwustronna książka kucharska. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie kuchnię dzielą ze sobą miłośnik mięsa i weganin. Może być też interesującą propozycją dla osób, które chcą zmienić swoją dietę lub korzystać z zalet obu stylów żywienia. Połowa książki poświęcona jest przepisom na znakomite dania dla mięsożerców - znajdują się tam zarówno propozycje klasycznych mięsnych dań, jak i nietuzinkowe pomysły na nowe, oryginalne potrawy. Druga połowa zaś to kulinarny raj dla wszystkich roślinożerców - zawiera przepisy na naprawdę pyszne dania wegańskie, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne gusta.
“Na noże” to porcja kulinarnych pomysłów prosto z serialu. Śniadania, dania od serca, dary morza i desery to cztery działy ze świeżymi, nowoczesnymi, ale niezbyt skomplikowanymi przepisami. A wszystko przyprawione sporą dawką telewizji widzianej od kuchni.
Serialowy szef Jacek Majchrzak, genialny kucharz, stawia wszystko na jedną kartę. Otwiera autorskie Bistro u Antoniego. Ma wybitny smak, talent i determinację, a u jego boku stoją oddani przyjaciele: Zuza i Patryk.
Czy to wystarczy, aby wspiąć się na szczyt w branży, w której konkurencja w każdej chwili jest gotowa wbić nóż w plecy?
Wojciech Zieliński w roli utalentowanego szefa kuchni, który chce odnieść sukces w piekielnej branży kulinarnej, nie tracąc swoich ideałów. Piotr Stramowski jako kulinarny czarny charakter. A między głównymi bohaterami dwie równie charakterne kobiety – grane przez Weronikę Książkiewicz i Joannę Jarmołowicz.
Mąka, jajko, olej, sól, woda - najprostsze składniki, z których Solejukowa lepi kulinarne arcydzieła. Ciasto to połowa sukcesu sławnych pierogów; druga kryje się w nadzieniu. Każdy znajdzie tu pierogi dla siebie: tradycjonaliści, szukający bardziej oryginalnych smaków, wegetarianie i lubiący mięso. Są tu pierogi klasyczne, smażone, zapiekane, sezonowe, całoroczne. Wszystkie przepyszne i wypróbowane.Pierogi Solejukowej najlepsze na świecie !
Gorzelnik i piwowar doskonały Piątkowskiego to najbardziej wiekowa pozycja wśród naszych książek gorzelniczych. Pochodząca z początku XIX wieku publikacja podaje najstarsze sposoby przyrządzania trunków z wszelakich fabrykatów – od tradycyjnych wódek zbożowych po piwo z bzu. Wyjaśnia również ogólne zasady i historię powstania najpopularniejszych trunków, a także specyfikę ich fermentacji. W reprincie zachowaliśmy oryginalną pisownię oraz czcionkę drukarską.
Wypróbuj nowe zaskakujące przepisy na potrawy z dobrze ci znanych warzyw.
Dominika Wójciak stosuje łatwo dostępne składniki i komponuje z nich oryginalne smaki, okraszając je odrobiną kulinarnego szaleństwa. Daj się uwieść jej warzywnym deserom i słodkim śniadaniom, zasmakuj w aromatycznych sosach, kremowych zupach i chrupiących kanapkach.
Skosztuj ryżu na mleku z marchewką i kardamonem albo rabarbarowego tiramisu. Poczęstuj rodzinę chlebem bananowo-cukiniowym i chałwową owsianką z dynią. Zaproś przyjaciół na łazanki z kiszoną kapustą w curry, pizzę z kalafiora lub pieczone ziemniaki. Poznaj smak burgerów z fasoli, buraka po burgundzku i hummusu z bobem. Poczuj prawdziwą radość gotowania i ogromną przyjemność jedzenia!
Kiedy w 2012 roku Dana Shultz założyła blog Minimalist Baker, nie przypuszczała nawet, że jej proste roślinne przepisy zachwycą ludzi na całym świecie. Wielkie serce, talent i przede wszystkim kulinarna pasja pokazały, że gotować można szybko, pysznie i… zdrowo!
Znajdziesz tu 101 prostych do przygotowania, smacznych i – co najważniejsze – minimalistycznych przepisów. Idealne na pyszne śniadanie, romantyczną kolację, piknikowy wypad poza miasto, szybki lunch w pracy czy rodzinny obiad. Urzekną nie tylko wegan, ale i tych, którzy kochają jeść, a nie mają zbyt wiele czasu.
Cytryny kiszone w wędzonej soli?
Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem?
Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie?
Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem?
Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika!
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.
Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla ducha i podniebienia. Będziecie Państwo mieli okazję skosztować postnej kwaśnicy, która zachwyca, frykasów z białej kiełbasy, piwnej polewki, gęsi świętego Marcina, adwentowych pierniczków i wielu innych klasztornych specjałów, polecanych przez Ojca Kazimierza z beskidzkiego klasztoru.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?