W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niestety, przygotowując je, często popadamy w rutynę, nie mając pomysłu na urozmaicenie. Czasami wystarczy ciekawa inspiracja, by banalną kanapkę z serem i szynką przeobrazić w równie proste, ale przede wszystkim pełnowartościowe i smaczne danie. I z takich inspiracji składa się ta książka.Autorka podpowiada, w jaki sposób zestawić powszechnie znane produkty, żeby razem stworzyły oryginalne połączenia smakowe, jak na przykład: kanapka z limonkowym masłem z awokado, wędzonym łososiem i burakiem, farfalle z bryndzą, orzechami i jabłkiem czy pudding chia z jogurtem kokosowym, musem mango i malinami.
Kasza jest mistrzynią, królową uwodzicielką. To nasz polski luksus, na który każdy może i powinien sobie pozwolić. Smakuje pysznie zarówno solo jak i w towarzystwie. Maia Sobczak, autorka popularnego bloga qmamkasze.pl wyczarowuje z niej niemal wszystko - zdrowe śniadania, smaczne obiady czy słodkie przekąski. Bawi się smakami, rozpieszcza zmysły intrygującymi połączeniami składników. Często zachwyca minimalizmem. Jak podkreśla, kasza stanowi powrót do tego, co pierwotne, jedzone w dzieciństwie, na wakacjach u babci.
W książce znalazło się ponad 70 przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, z małą ilością glutenu, przygotowanych z naturalnych składników, głownie pochodzenia roślinnego.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na zimne i ciepłe desery, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. mus bananowy, grillowane brzoskwinie z lodami oraz czekoladowe ciastka w filiżankach.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na imprezowe dania i napoje, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. tartinki z serem pleśniowym i orzechami, sałatkę z fetą i ciecierzycą oraz śliwki zapiekane w boczku.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na zimne i ciepłe kolacje, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. wrapy z łososiem i serem, bruschettę z marynowaną dynią oraz awokado zapiekane z jajkiem.
Uważasz, że w kwadrans nie da się przyrządzić niczego smacznego? Ta książka udowadnia, że to możliwe! Znajdziesz w niej aż 60 przepisów na rozmaite dania obiadowe, które zdołasz przygotować w 15 minut –m.in. ognistą zupę pomidorową, spaghetti z cukinią i pesto oraz sznycle z piersi indyka.
Dzięki świeżym warzywom ze straganu lub własnego ogródka możemy skomponować pyszne i wartościowe dania. Proponujemy surówki, sałatki i koktajle, które dostarczają niezbędnych witamin. Polecamy także przepisy na warzywa na ciepło: zupę jarzynową z indykiem lub krem groszkowy, faszerowane cukinie, delikatne szparagi na roszponce czy quiche z brukselką.
Ponad 100 przepisów na soki i koktajle, których każdy chciałby spróbować.
W książce znajdują się przepisy na soki, musy, energetyczne drinki bezalkoholowe i toniki, herbaty i gorące napoje, dietetyczne lody i sorbety.
Andrew Cooper jest aktorem i modelem. Propaguje zdrowe odżywianie w Wielkiej Brytanii. Nie wyobraża sobie życia bez kolorowych i ultrazdrowych własnoręcznie robionych soków i koktajli. Swoją pasję postanowił połączyć z misją i teraz aktywnie promuje zdrowe żywienie, którego bardzo istotnym elementem są soki warzywne, także dla najmłodszych.
Schudnij z dietą strukturalną.
Dietetyczne przepisy to poradnik kulinarny odkrywający tajniki ekspresowego przyrządzania pysznych niskokalorycznych dań, które pozwalają szybko i trwale schudnąć, a równocześnie zapewniają mnóstwo energii i doskonale wpływają na stan zdrowia oraz wyniki badań i samopoczucie.
Na czym polega fenomen receptur zamieszczonych w tej książce? Doskonale zbilansowane różnorodne dietetyczne dania ? szybkie przekąski, koktajle, zupy, dania główne i desery ? dzięki zawartym w nich maksymalnym dawkom najbardziej wartościowych naturalnych składników odżywczych błyskawicznie zapewniają długotrwałe poczucie sytości, a jednocześnie dostarczają organizmowi nawet o połowę mniej kalorii niż podobne potrawy przyrządzane według tradycyjnych reguł. W efekcie jedząc tyle samo, przyswajasz o wiele mniej kalorii i dzięki temu już zawsze będziesz się cieszyć idealną figurą i zdrowiem.
Prezentujemy proste przepisy na przekąski, dania obiadowe i desery. Nie musisz szukać baru, by coś zjeść, bo korzystając z naszej książki zaczniesz przygotowywać świetne dania. Na śniadanie polecamy sycącą sałatkę z fetą i ciecierzycą lub bruschettę z pomidorami, na obiad krem z brokułów lub skrzydełka słodko-ostre, a na deser –pieczone jabłka, muffinki lub smoothie borówkowe.
Książka adresowana nie tylko do osób cierpiących na celiakię, ale także do tych, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową.
Jako pieczywo na kanapki do szkoły czy pracy polecamy chleb z kaszy jaglanej, a na pożywny obiad dla całej rodziny proponujemy pierogi gryczane z twarogiem. Z kolei na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami możesz przygotować babeczki z kremem cytrynowym i bezą.
Dzięki starannie opracowanym przepisom wszystkie proponowane dania bez trudu przyrządzisz samodzielnie.
Przemysław „Vegenerat” Ignaszewski opisuje biegowe i kulinarne eksperymenty, które przeprowadził na własnym organizmie. Pierwsza część książki skierowana jest do biegaczy i ludzi ciekawych, jak np. pozbyć się nawet pięćdziesięciu kilogramów. Druga część zainteresuje zwolenników prostej kuchni roślinnej. Być może historia autora stanie się inspiracją do tego, aby podnieść się z kanapy i zrobić krok w kierunku lepszego życia opartego na ćwiczeniach i zdrowej diecie.
W książce znajdziesz łatwe przepisy na:
przekąski dla aktywnych, wegańskie śniadania i obiady, zupy, koktajle, słodycze i ciasta, wegańskie święta.
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale pracujesz i nie masz czasu na planowanie oraz przygotowywanie posiłków? Sięgnij po tę książkę. Dowiesz się, jak komponować jadłospis, by znalazły się w nim wszystkie niezbędne składniki, a także jak organizować domowe gotowanie, gdy masz bardzo dużo obowiązków na głowie. Wypróbuj znakomite przepisy na szybkie i zdrowe pasty kanapkowe, sałatki, zupy, dania obiadowe i smaczne słodkości, które z pewnością zasmakują tobie i twoim najbliższym.Magdalena Grzegorczyk od ponad 6 lat prowadzi Skutecznie.Tv, jeden z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na polskim YouTube, oraz Gotuj.Skutecznie.Tv - również cieszący się dużym powodzeniem blog z przepisami i poradami. W tym czasie udało się jej zgromadzić wierną publiczność kilkudziesięciu tysięcy osób. Blog odwiedza miesięcznie kilkaset tysięcy czytelników, a filmy miały już ponad 50 milionów wyświetleń.
Dania i potrawy z makaronem Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich makaronowych daniach kończąc.
Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzajugulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotto kończąc
Indyk, kaczka i gęś to polski drób o wyjątkowych zaletach smakowych.
Przedstawiamy przepisy na wykwintne dania - faszerowanego indyka, gęś świąteczną czy kaczkę z jabłkami. Na codzienny obiad niezła jest gęsina duszona z kaszą i pieczarkami, sznycle z piersi indyka lub kaczka w kapuście.
Polskie kurczaki są po prostu pyszne!W naszej książce znajdziecie porady, jak upiec tuszkę, usmażyć filety, grillować skrzydełka lub przyrządzić delikatną potrawkę. Amatorom ostrzejszych smaków proponujemy pałki z imbirem lub skrzydełka Buffalo.
Wieprzowina polskiej produkcji słynie z dobrej jakości i wybornego smaku. Przedstawiamy szeroki wybór dań z szynki, polędwicy, łopatki, karkówki czy żeberek.Znajdziecie tu przepisy na świąteczne pieczenie, tradycyjne kotlety i smakowite gulasze z dodatkiem warzyw.
W ostatnich latach wyjechało z Polski milion Polaków - milion osób tęskniących za rodziną, polskimi krajobrazami i... polską kuchnią. Upomnieli się o nich Barbara i Piotr Adamczewscy, pisząc książkę „Rodaku, czy ci nie żal”. Pierwsza na rynku wydawniczym książka dla rodaków za granicą już w grudniu trafi do księgarń.
„Rodaku, czy ci nie żal” to z pasją i humorem opowiedziana historia polskich potraw, najsmaczniejszych i najczęściej obecnych na naszych stołach, pełna doskonałych przepisów i receptur. Impulsem do napisania książki stała się współczesna masowa emigracja i troska o rodaków na obczyźnie. Polacy wyjeżdżający z kraju skazują się na tęsknotę za domową kuchnią. Ukochany rosół czy pomidorowa mamy z pewnością są tematem rozmów gdzieś pod Big Benem czy w zadymionym irish pubie. Książka będzie zatem doskonałym prezentem na Gwiazdkę, który można, wraz z domowymi wiktuałami, zabrać po świętach w walizce, by odtwarzać polską atmosferę w Londynie, Dublinie czy Nowym Jorku przez cały rok.
Książka z pewnością podbije serca również Polaków w kraju. Tytuł bowiem nie tylko przywołuje tradycyjne kulinarne przysmaki, ale i anegdoty o ich pochodzeniu, sięgając w przeszłość o kilkaset lat i w mistrzowski sposób budując staropolską atmosferę biesiadowania, przyjemności i wspólnoty.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?