Kuchenne Inspiracje - Rodzinne obiady
-
Autor: Siostra Maria
- ISBN: 978-83-65807-58-8
- EAN: 9788365807588
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Martel
- Format: 200x145mm
- Język: polski
- Liczba stron: 112
- Rok wydania: 2017
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
2,74złCena detaliczna: 4,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 2,74 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Rodzinne obiady to kolejna z serii książka zawierająca sprawdzone i łatwe do przygotowania przepisy. Blisko 50 propozycji ułożono w osiem gotowych zestawów, dzięki czemu łatwiej można zaplanować menu na rodzinny obiad. Zestawy są różnorodne: od jarskich, poprzez rybne, na klasycznych mięsnych kończąc, a każdy składa się z przystawki, zupy, drugiego dania, jarzynki lub surówki, ciasta lub deseru oraz ciepłego lub zimnego napoju.
Wśród różnorodnych propozycji są potrawy z mięsem oraz wegetariańskie, jest duży wybór dań z warzyw i owoców, są kluski, zapiekanki i tarty, zupy czyste, zabielane i kremy. Osoby hołdujące tradycji znajdą przepisy na staropolski bigos, flaki czy pieczoną gęś, a poszukujący nowinek – na czipsy z batatów czy bruschettę. Zapracowani znajdą potrawy do wykonania w kilka minut, a czerpiący przyjemność z gotowania – takie, na których przygotowanie potrzeba więcej czasu.
Wspólne celebrowanie posiłków jest głęboko wpisane w tradycję polskiej gościnności i pozostaje niezastąpionym sposobem umacniania rodzinnych i przyjacielskich więzi. Smaczne i pięknie podane dania podkreślają uroczysty charakter spotkań.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na krem grzybowy z grzybami
Składniki:
• 400 g świeżych grzybów leśnych,
• 200 g śmietany 18%,
• 1 łyżeczka mąki pszennej,
• 1 litr bulionu warzywnego,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku,
• natka pietruszki do dekoracji,
Wykonanie kremu grzybowego z pieczarkami
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować 40 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć kilka ładnych kawałków i odłożyć je do dekoracji talerzy. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i zagotować, a następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Bagietkę pokroić w kromeczki, posmarować masłem, ułożyć na blaszce i piec, aż się zrumieni. Nalewać zupę do talerzy, dekorować pozostawionymi kawałkami grzybów. Podawać z grzankami, polaną odrobiną oliwy z oliwek i przybraną natką pietruszki.