Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz R ory Jones napisali znakomitą książkę na temat glutenu. Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową.
Książka Gluten na widelcu :
• przedstawia dogłębną analizę każdego objawu i dolegliwości związanych z glutenem,
• wyjaśnia, w jaki sposób gluten działa w organizmie, komu pomaga, a komu może zaszkodzić,
• odpowiada na pytanie, co dieta bezglutenowa leczy,
• podaje, które leki, suplementy i produkty spożywcze mogą powodować problemy, o które często obwiniany jest gluten.
Książka zawiera jasne i przejrzyste wskazówki oraz praktyczne porady, które mogą pomóc każdemu zdrowiej żyć.
Nasza planeta jest w szponach pandemii otyłości. Ponad miliard ludzi na całym świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów jest otyłych. Żyjemy w środowisku sprzyjającym otyłości, w którym dużo łatwiej jest przytyć niż pozostać fit. Jak do tego doszło? Kto jest temu winny? Co możemy zrobić, żeby powstrzymać epidemię otyłości?W Planecie grubasów dr David Lewis i dr Margaret Leitch przedstawiają wyniki swoich badań nad społecznymi i psychologicznymi przyczynami pandemii otyłości i próbują znaleźć odpowiedzi na powyższe pytania.Korzystają z przełomowych badań, a także prześwietlają działania korporacji, które nieustannie promują żywność o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu i soli, i tym samym dowodzą, że żywienie się śmieciowym jedzeniem ma zaskakująco podobne konsekwencje neurologiczne do tych wywoływanych przez twarde narkotyki. Uważają występowania sygnały spożywczych, które nieświadomie stymulować naszą chęć do konsumpcji. Autorzy odważnie obalają mity diet i odchudzających pigułek, jednocześnie podpowiadając, jak łatwo wdrożyć strategie zrównoważonego odchudzania. Konkluzja jest oczywista: nigdy nie jest za późno, by zmienić swój sposób odżywiania i powstrzymać nadciągającą katastrofę w organizmie.
Druga część Zielono i Zdrowo przygotowana w tej samej konwencji stylistycznejKsiążka zawiera przepisy na proste smoothies, zdrowe koktajle z popularnych owoców, energetyzujące pomysły na śniadanie, desery i jako posiłek w trakcie dnia. Owoce miksujemy ze śmietaną lub mlekiem z masłem, na śniadanie możemy dorzucić garść muesli. Koktajle wzbogacają drogę do zdrowego odżywiania, urozmaicają codzienne menu w sposób ciekawy smakowo i bardzo prosty. Smoothies lubią dzieci i dorośli. Książka jest bardzo atrakcyjna edytorsko.
100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na talerzu, czyli zdrowe serce.
Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby „zdrowiej żyć“, ta książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane przez pasjonatów diety roślinnej i ultramaratończyków Violettę i Roberta. Wspiera ich zespół naukowy pod przewodnictwem prof. kardiologii Artura Mamcarza.
Dowiedz się więcej o (dobrej) sile nawyków, naucz się skutecznie czytać etykiety i sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z soli. Zainspiruj się i działaj już od dziś.
Kapusta pekińska z marchewką czy sałata selerowa z fetą?Tuńczyk po sycylijsku czy salatka makaronowa z bazylią?a może sałatka z cukinii i szynki?W zależności od skladników takie sałatki mogą być dodatkiem do dań głównych albo samodzielnym posiłkiem, na przykład na kolajcję.Warto je przygotować, kiedy zapraszamy gości i zależy nam, by docenili nie tylko smak serwowanych potraw, ale także ich wygląd.Kolorowe i oryginalnie podanesurówki i sałatki mogą wprawić w zachwyt nawet wybrednych smakoszy.Sporządzane z dodtakiem przypraw ziołowych są nie tylko smaczniejsze, bardziej aromatyczne, ale przede wszystkim zdrowsze.Zioła są bowiem skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia każdego z nas. Dzięki swym właściwościom nadają potrawom zupełnie nową wartość.Sięgnij zatem po SAŁATKI DLA DBAJCYCH O ZDROWIE i bez wahania wykorzystujemy codziennie zawarte w tej książce przepisy na smaczne i zdrowe sałatki wzbogacone przyprawami ziołowymi.
Książka powstała z myślą o fizjoterapeutach, trenerach personalnych oraz liderach - instruktorach przygotowujących się do prowadzenia sterowanego programu aktywności fizycznej w ramach kompleksowej terapii u osób z nadwagą i otyłością.
Będzie również interesująca dla studentów kierunków: dietetyka, fizjoterapia, wychowanie fizyczne, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne czy turystyka i rekreacja.
We współczesnym świecie pełnych półek w sklepach spożywczych, łatwej dostępności produktów ze wszystkich krajów naszej planety oraz powszechności gotowych dań i fast foodów pojawił się problem będący znakiem naszych czasów: jak karmić dzieci, by jadły nie tylko smacznie i do syta, ale przede wszystkim zdrowo? Wielu rodziców martwi się dziećmi niejadkami albo trudzi się nad daremnymi próbami przekonania pociechy, by jadła coś więcej niż ciągle kilka tych samych dań, wcale zresztą niekoniecznie wartościowych odżywczo. Tymczasem dzieci potrzebują odpowiednio zbilansowanego żywienia, by mogły zdrowo się rozwijać, być sprawne i mądre.
Niniejsza książka jest odpowiedzią na te problemy. Dzięki niej można urozmaicić domowe posiłki całej rodziny o potrawy smaczne, pożywne, różnorodne, kolorowe i zachęcające dziecko do jedzenia, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie oszukujmy się bowiem – dostępność składników oraz czas przygotowania danej potrawy też stanowią dziś ważne kryterium. Ponieważ wzorzec dorosłych jest najlepszym treningiem odżywiania, ważne jest, by rodzice odkryli, jak ogromną przyjemność może sprawiać wspólne poznawanie przy rodzinnym stole kolorowego świata różnorodnych smaków i zapachów.
Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na chleb, naleśniki, ciasta i ciasteczka.
Dowiemy się, co najlepiej spożywać przy nietolerancji glutenu i jakimi innymi składnikami zastępować mąkę z glutenem. Poznamy przepisy na ciasta z mąki kukurydzianej lub innej oraz dokładnie sposoby pieczenia.
Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na zupy, pizze, tarty i risotta
We Wprowadzeniu dowiemy się, jakie warzywa są niezbędne w kuchni wegetarianina, by jego dieta była pełnowartościowa, po czym poddaje pomysły, co najlepiej przygotować.
W książce znajdują się przepisy na:
•pieczone warzywa
•jednodaniowe obiady
•zapiekanki
Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami.
Czy budzisz się rano z uczuciem zmęczenia? Nie spałeś już kolejną noc, przewracając się z boku na bok? Odkryj naturalny Boży plan na wzmocnienie, odnowę i regenerację organizmu. W tej zwięzłej, przystępnej książce znajdziesz mnóstwo praktycznych wskazówek, które pomogą Ci wygrać walkę z zaburzeniami snu. W sposób zrozumiały i prosty dr Colbert wyjaśnia skomplikowane zagadnienia związane z zaburzeniami snu. Książka zawiera informacje, o których Twój lekarz być może nigdy Ci nie wspominał, między innymi : o niebezpiecznych skutkach braku snu, o związku między złą dietą i bezsennością, o dobrodziejstwie drzemki. Każdy chce cieszyć się dobrym zdrowiem. Bóg również tego pragnie dla nas. Teraz wreszcie pojawiła się publikacja, która pomoże Ci utrzymać w zdrowiu Twoje ciało, umysł i ducha.
Naturalny sposób na trwałą utratę wagi. Dr Don Colbert połączył najnowsze odkrycia w dziedzinie medycyny z ponadczasową mądrością płynącą z Biblii. Autor opisuje przyczyny otyłości, podaje praktyczne wskazówki, jak osiągnąć i utrzymać właściwą wagę dzięki prawidłowemu odżywianiu. Prezentuje ćwiczenia, które pomogą nam schudnąć i utrzymać prawidłową sylwetkę by dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i szczęśliwym życiem. Podpowiada również jak prowadzić zdrowy styl życia we wszystkich aspektach: ciała, umysłu i ducha.
Zakochałam się w tej książce! Jedzenie świeżej ekologicznej żywności naprawdę zmieniło moje życie, a dzięki przepisom Tary udało mi się pozostać na tej drodze!
– Tia Mowry, amerykańska aktorka znana z serialu „Jak dwie krople czekolady”
W swojej drugiej książce Tara Stiles, „jogowa buntowniczka” uwielbiana przez gwiazdy Hollywood i twarz kampanii Reeboka, zachęca do swobodnej zabawy w kuchni, pobudzenia kreatywności oraz eksperymentowania z przepisami, by uczynić je „twoimi”.
Uwolnij się od etykiet, osądów, ograniczeń i stresów związanych z jedzeniem – wyrwij się z błędnego koła przejadania się i głodówek, kar i nagród, diet i porażek i przede wszystkim baw się dobrze gotując po swojemu.
Wystarczy, że wsłuchasz się w prawdziwe potrzeby twojego ciała, pozwolisz sobie na intuicyjne podejmowanie decyzji i zrobisz kolejne kroki w tworzeniu własnych zasad:
- sprawdź, jak rozkoszować się podstawowymi smakami i komponować z nich prawdziwe uczty dla podniebienia,
- wyposaż kuchnię w zdrowe, ekologiczne produkty,
- wybierz przydatne i praktyczne akcesoria kuchenne, które uprzyjemnią Ci gotowanie,
- znajdź w twoim zapełnionym kalendarzu czas na zakupy spożywcze
…i pokochaj gotowanie według własnych zasad!
Kuchnia na twoich zasadach, zainspirowana podróżami autorki po całym świecie, tradycjami rodzinnego domu na Środkowym Zachodzie i codziennym życiem w Nowym Jorku, zawiera ponad 100 przepisów na soki, smoothie, sałatki, dania główne i desery stworzonych po to, byś promieniała, czuła się pełna energii i nasycona.
Pożegnaj się z daniami na wynos, puść wodze fantazji i ubrudź sobie ręce w kuchni!
O autorce:
Tara Stiles - nazwana „jogową buntowniczką” przez „New York Timesa” założycielka i właścicielka studia Strala, które uczy systemu poruszania pobudzającego do wolności i powszechnie znanego jako bezpretensjonalne, otwarte na wszystkich i bezpośrednie podejście do jogi i medytacji. Artykuły o Tarze opublikował „New York Times”, „The Times of India”, brytyjski „The Times” oraz „Dagens Nyheter”, pisało o niej także wiele znaczących krajowych i międzynarodowych czasopism.
Tara jest projektantką i twarzą linii Reebok poświęconej jodze oraz autorką trzech bestsellerów: Dieta na twoich zasadach, Slim Calm Sexy Yoga oraz Yoga Cures. Nagrała kilka DVD we współpracy z Jane Fondą, Deepakiem Choprą, Tią Mowry, Brooklyn Decker i magazynem „ELLE”. Ponadto Alliance for a Healthier Generation (Sojusz dla Zdrowszego Pokolenia), inicjatywa Billa Clintona walcząca z dziecięcą otyłością, zaangażowała Tarę w pomoc w promowaniu swojej działalności w ponad 21 tysiącach szkół biorących udział w programie.
Jane Fonda nazwała Tarę „nową twarzą fitnessu”, a magazyn „Vanity Fair” określił ją jako „najfajniejszą instruktorkę jogi wszech czasów”.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska Uczta dla dwojga.
Zdrowa dieta dla mamy i dziecka
Specjalnie skomponowane, odpowiednio zbilansowane menu na dziewięć miesięcy ciąży
Niejedna kobieta słyszy, że w czasie ciąży powinna jeść za dwoje. Nie chodzi jednak o to, żeby jeść za dwoje, ale dla dwojga – tak, aby dostarczyć wszelkich odpowiednich składników zarówno organizmowi matki, jak i dziecka. Kobieta podczas tych wyjątkowych dziewięciu miesięcy powinna bowiem dbać nie tylko o swoją dietę, ale również o dietę rozwijającego się maleństwa.
W książce Uczta dla dwojga znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu podczas ciąży, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne menu.
Ojcowie Bonifratrzy już od ponad 400 lat leczą chorych i cierpiących. Poradnik ten zawiera m.in.: gotowe zestawy recept ziołowych, sprawdzone sposoby na zachowanie dobrej formy, szczegółowe zalecenia dietetyczne, porady kosmetyczne, tabele wartości odżywczych owoców, warzyw i produktów zbożowych, słowniczek roślin leczniczych.
Odkryj źródło swoich dolegliwości. Wyleczysz się! I Kropka. Zaczęło się od choroby córki. Na mocną wysypkę nie pomagały leki. Lekarze bezradnie rozkładali ręce i mówili, że to „taka uroda”. Bożena Kropka – ceniona specjalistka od spraw leczenia żywieniem wzięła sprawy w swoje ręce. Teraz do jej gabinetu przyjeżdżają setki chorych z całej Polski. Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają Ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim. Autorka patrzy na pacjenta całościowo. Wyjaśnia, że 80% chorób wynika ze złej diety. Wskazuje, dlaczego jelita mają wpływ na nasz nastrój oraz jakie są źródła alergii i nietolerancji pokarmowych. Czy to możliwe, że zwykły jogurt owocowy może mieć związek z przewlekłym zapaleniem zatok? Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą przedstawia praktyczny system wczesnego ostrzegania i skuteczny program zdrowego życia. JADŁOSPIS NA CAŁY TYDZIEŃ [nalepka] DZIENNICZKI AUTODIAGNOSTYKI [nalepka] Blurb: Bożena Kropka wskazuje, jak dieta w decydujący sposób wpływa na nasze zdrowie. Jakie pokarmy łagodzą lub leczą, np. anemię, choroby wątroby, czy tarczycy. Jej praktyczny jadłospis, to coś więcej niż łatwe wskazówki – to przepis na zdrowie. Joanna Gruszka – dietetyk kliniczny BIOGRAM: Bożena Kropka – prekursorka diety bezglutenowej i wielu nowych metod leczenia dietą. Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowia. Opracowała autorski program „Sześć kroków wyjścia z alergii”. Jest autorką książek: Pokonaj alergię, Żywieniowe triki na lepsze wyniki oraz Mieszkanka chatki na moczarach. Leczy pacjentów z całej Polski z różnymi schorzeniami: astmą, atopowym zapaleniem skóry, chorobą Hashimoto czy chorobami centralnego układu nerwowego. Doskonale wie, że ciało i umysł idą ze sobą w parze i tylko odpowiednie nastawienie, może pomóc w procesie leczenia i zmianie nawyków żywieniowych.
Przedmowa
Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.
Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Elżbieta Poniewierka
Nauka potwierdza, że cukrzyca typu 2 jest chorobą, z której można się wyleczyć.Warto cenić swoje zdrowie i dbać o nie tak dalece, jak tylko możemy. Zanim więc razem ze znanym poetą będziesz musiał powiedzieć: Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz, zapoznaj się z radami doświadczonego dietetyka i naukowca, które pozwolą ci uniknąć jednej z najpowszechniejszych i najbardziej niebezpiecznych chorób przewlekłych - cukrzycy. Choć do niedawna twierdzono, że jest ona nieuleczalna, współczesne badania naukowe potwierdzają, że większość przypadków cukrzycy można wyleczyć. Można jej także uniknąć oraz zminimalizować uszkodzenia nią wywołane. Autor niniejszej publikacji wyjaśnia:jak zmodyfikować dietę, by obniżyć stężenie glukozy we krwi;jakie pokarmy szkodzą diabetykom;jakie zmiany w stylu życia wpłyną na poprawę zdrowia cukrzyków;jakie suplementy diety powinni stosować chorzy na cukrzycę.Według naukowców najlepsze i najtrwalsze efekty w leczeniu i odwracaniu cukrzycy typu 2, cukrzycy ciążowej oraz stanu przedcukrzycowego przynoszą proste, ale konsekwentne zmiany, które nie wymagają kosztownych leków, długotrwałych pobytów w szpitalach ani skomplikowanych operacji. Spróbuj więc wprowadzić je w życie i ciesz się odzyskanym zdrowiem oraz wolnością od cukrzycy!
W książce opisano fizjologię stresu i znaczenie diety w walce ze stresem. Zasadniczą część książki stanowi omówienie diety w najważniejszych aspektach przeciwdziałania stresowi.
Masz ochotę na dodatkową porcję warzyw, ale nie wiesz, jak przyrządzić z nich smaczne posiłki? W tej książce znajdziesz odpowiednie przepisy!
Sałatki i przekąski z surowych warzyw i owoców zachwycą cię w takim samym stopniu jak warzywa gotowane na parze, wyrafinowane potrawy z ziemniaków i grzybów, makarony z warzywami oraz pyszne dania ze zbóż i warzyw strączkowych.
Urozmaicaj swoje posiłki i rozpieszczaj siebie oraz swoich bliskich wegetariańskimi potrawami przyrządzonymi według nowych przepisów!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?