Od diety do diety. Od euforii do porażki. Miliony kobiet każdego dnia zmagają się ze swoją wagą. I odkładają życie na później, powtarzając niczym mantrę: gdybym tylko schudła… Psychodietetyczka Elżbieta Lange i dziennikarka Marta Sadkowska, rozmawiają o różnych problemach kobiet w kontekście odchudzania. Uświadamiają, że życie od diety do diety doprowadza głównie do frustracji, odrzucenia własnego ciała, niskiego poczucia wartości oraz utraty zdrowia. Zachęcają kobiety do innego sposobu myślenia na temat jedzenia. I inspirują do zmiany, która zaczyna się… w głowie.
Marta Sadkowska – dziennikarka pisząca od wielu lat o urodzie, zdrowiu i diecie w magazynach dla kobiet m.in. „Zwierciadło” i „Sens”. Zainteresowana zdrowym odżywianiem, medycyną alternatywną i holistycznym stylem życia. Wyznaje zasadę, że ciało to my, dlatego uważa, że nie tylko to co jemy, ale też jak żyjemy i jak myślimy ma wpływ na nasz wygląd i zdrowie.
Elżbieta Lange – psychodietetyk, coach zdrowia, prowadzi warsztaty Świadome odchudzanie – detoks ciała i duszy, odchudzała bohaterki programu TVN Style Sablewskiej sposób na… Uświadamia kobietom, że nie tylko to co i jak jedzą ma wpływ na ich nadwagę. Uważa, że większość diet odchudzających nie działa, jeśli nie uporamy się z emocjami, które są przyczyną problemów z odżywianiem i nie zmienimy złych nawyków.
Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce!
Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”
Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych, zdrowych i smacznych przepisów uzupełnionych o praktyczne porady dotyczące żywienia i informacje o produktach sezonowych.
Znajdziecie tu potrawy klasyczne, takie jak kura z rosołu, i zaskakujące, jak lody ze szczawiu, imponującego ananasa pieczonego na rożnie i skromne omlety, sycące dania główne i lekkie przystawki, delikatne zupy, pyszne desery, przetwory i pasty.
To kuchnia z zasadami, ale bez wyrzeczeń. Zdrowa, ale bez dietetycznych nakazów i zakazów. Prosta, codzienna i dla każdego, ale z francuską fantazją. A „kluczowymi słowami – jak mówi sam autor – są tu »przyjemność« i »zadowolenie«”.
Trzecia książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym roślinnym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia.
Jarmuż powrócił niedawno do naszych kuchni po blisko stu latach nieobecności na polskim stole. Dziś każdy, kto stara się zdrowo odżywiać i prowadzi aktywny tryb życia słyszał o tym szalenie odżywczym i smacznym warzywie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co jeszcze oprócz smoothies, zielonych koktajli czy czipsów, można przyrządzić z jarmużu – ta książka jest właśnie dla ciebie!
„Jarmuż” to niemal 200 stron informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających oraz ponad 70 przepisów na przepyszne dania z warzywa, zwanego królem superfoods. Znajdziesz tu m.in.
- Cenne porady dotyczące najlepszych form obróbki jarmużu (by zachować jak najwięcej wartości odżywczych);
- Wiedzę, dzięki której uda ci się samodzielnie uprawiać ulubione odmiany jarmużu;
- Wyjątkowe przepisy na smaczne dania z modnego i odżywczego warzywa: od soków, poprzez przekąski, kanapki, dania obiadowe, jednogarnkowe, aż po słodkości na bazie jarmużu;
- Zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o odmładzających właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w jarmużu;
- Świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu.
Rozsmakuj się w królu warzyw i zarażaj miłością do jarmużu swoich bliskich!
Poradnik dla rodziców, niań, dziadków, lekarzy! Pierwsza tak rzetelna, przystępna i praktyczna książka. Profesor Mikołaj Spodaryk i dietetyk Elżbieta Gabrowska dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, a także skutecznie, rozważnie i nierzadko zabawnie rozprawiają się z powszechnymi mitami i wątpliwościami. Zastanawiasz się:
– czy pozwalać dziecku jeść chipsy?
– czy pizza na obiad to dobry pomysł?
– czego jako rodzic powinieneś się bezwzględnie wystrzegać?
Sięgnij po książkę Wiem, co je moje dziecko. Porcja przykładowych zestawów śniadaniowych czy obiadowych oraz praktycznych przepisów, sporządzonych przez doświadczonego dietetyka, pomoże nawet najbardziej zagubionemu rodzicowi mądrze karmić dzieci.
7 wiarygodnych metod, dzięki którym twój organizm odzyska zdrowie poprzez właściwe odżywianie
Sposób na: kłopoty trawienne * przewlekłe zmęczenie * zaburzenia hormonalne * przygnębienie * wysoki cholesterol * cukrzycę * problemy autoimmunologiczne
Lecz się jedzeniem
diety do zadań specjalnych
Chcesz czuć się świetnie, uodpornić swoje ciało na choroby i utrzymać idealną wagę? Lecz się jedzeniem! Haylie Pomroy, znana dietetyczka i autorka bestselleru Nr 1 „New York Timesa” – książki Dieta przyspieszająca metabolizm ma dla ciebie idealną receptę.
W młodości autorka sama borykała się z licznymi poważnymi problemami zdrowotnymi. To dlatego postanowiła dowiedzieć się, jak można sobie pomóc. Ta podróż po wiedzę nie tylko uratowała jej życie, ale i zupełnie je zmieniła. W książce, którą trzymają Państwo w ręku Haylie po raz pierwszy dzieli się swoimi osobistymi przeżyciami. Udostępnia także superskuteczne programy żywieniowe, które stworzyła w oparciu o wypracowane przez siebie metody, które uratowały jej życie i sprawiły, że dziś może się nim cieszyć w pełni. Te właśnie programy od dziesięcioleci przynoszą świetne efekty w jej klinikach, w których pomogła już tysiącom osób.
Nasze ciała zawsze coś do nas mówią, przekazują swoje potrzeby. Musimy tylko nauczyć się ich słuchać.
Czasem organizm szepcze – nie mamy energii, kiepsko się czujemy, dokucza nam niestrawność albo ZDJ [zespół drażliwego jelita], albo po prostu zaczynamy wyglądać w sposób, który nam nie odpowiada i z którym się nie utożsamiamy.
Kiedy indziej organizm podnosi głos i żeby zwrócić naszą uwagę, zmienia metabolizm. Rośnie nam poziom cholesterolu (tylko troszeczkę), stajemy się drażliwi, przeczuleni albo na odwrót - „przymuleni”.
Bywa też, że ciało dosłownie krzyczy o pomoc. Rozwija się u nas stan przedcukrzycowy albo wręcz jawna cukrzyca, a nasz układ odpornościowy głupieje i zaczyna atakować własne tkanki. Każdy z tych sygnałów ujawnia głębszy problem, na który odpowiedzią nie są leki lecz właściwe odżywianie.
Jeśli więc masz problemy żołądkowe, ciągle czujesz się zmęczony, twoje hormony dawno zapomniały, co to równowaga, masz wahania nastroju i kłopoty z koncentracją, podwyższone stężenie cholesterolu, trudności z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi albo problemy natury autoimmunologicznej – w tej książce znajdziesz remedium na swoje kłopoty. Dzięki zamieszczonym tu zindywidualizowanym planom żywieniowym będziesz mógł, Czytelniku, przywrócić ciału pełnię życia i energii po prostu... właściwie jedząc.
Kochani!Przez kilka ostatnich lat przekopałam się przez setki artykułów, raportów, badań i wywiadów, żeby się dowiedzieć, jak żyć zdrowo, zachować dobry wygląd, mieć świetne samopoczucie i niespożytą energię. Wnioski dla siebie już wyciągnęłam. Przetestowałam przepisy, stworzyłam własne kosmetyki i zastosowałam dobre rady. Rezultat? Nigdy nie czułam się w swoim ciele lepiej! Ale najważniejsze jest to, że nauczyłam się dokonywać świadomych wyborów. I do tego samego zachęcam was. Mam nadzieję, że ta książka wam w tym pomoże. Po to ją napisałam. Miłej lektury!Kinga RusinW książce Kingi Rusin znajdziesz:przepisy na domowe kosmetyki,rady, jak czerpać z darów natury,sekrety jej zdrowej kuchni,sprawdzone i smaczne przepisy,informacje o diecie i ćwiczeniach,ściągawkę, która przyda się w drogerii.
Zredagowana transkrypcja wykładu wygłoszonego w Waszyngtonie (USA) na konferencji Government Health Forum.
Bardzo prosty sposób na wyleczenie współczesnych chorób...
Proces leczenia jest bardzo prosty - należy przede wszystkim zapobiegać odwodnieniu. Należy pić regularnie wodę. Należy też regularnie przyjmować sól. Należy codziennie ćwiczyć, ponieważ chemia mózgu zależy od poruszania mięśniami - spalamy wtedy rozgałęzione aminokwasy, które są konkurentami tryptofanu w przechodzeniu przez barierę krew-mózg. Kiedy już je spalimy, chemia naszego organizmu zacznie funkcjonować normalnie. Mięśnie łydek są wtórnymi sercami krążenia żylnego - dlatego trzeba ćwiczyć.
Do każdego litra wody trzeba dodawać ćwierć łyżeczki (ok. 1,5 g) soli morskiej, np. himalajskiej. Pierwszą rzeczą po obudzeniu się winno być wypicie dwóch szklanek wody, aby zrekompensować nocne odwodnienie.
Aby dobrze trawić, trzeba wypijać szklankę wody pół godziny przed jedzeniem. Dwie i pół godziny po posiłku też trzeba wypijać szklankę wody, aby zakończyć proces trawienia i nawodnić obszary, które utraciły wodę na rzecz krążenia.
Należy też spożywać inne sole mineralne w celu regulacji ilości wody, która jest zawarta wewnątrz komórek.
Autor, dr A.T.W. Simeons, zajmował się otyłością 40 lat, z czego ostatnich szesnaście zajęło mu opracowanie kuracji polegającej na podawaniu małych dawek hCG (gonadotropiny kosmówkowej), którym towarzyszy niskokaloryczna dieta. Ta prosta metoda leczenia otyłości ""nie nagłaśniana"" głównie z przyczyn merkantylnych, cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością na całym świecie.Ukrywano ją przed światem z prostego powodu: leczy nie tylko objawy, ale i przyczynę
Czy wiesz, że codziennie jesteś narażony na działanie jednego z najsilniej uzależniających środków na świecie? Nie chodzi tu bynajmniej o dopalacze, nikotynę, narkotyki, alkohol czy cukier. Mowa o mięsie!
Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają masę mitów związanych ze spożywaniem białka zwierzęcego. Jednym z nich jest paradoks, że jedni spożywają duże ilości białka żeby zwiększyć masę ciała, a inni żeby zrzucić wagę. Z tej książki dowiesz się, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a demonizowane w ostatnich latach węglowodany nie są wcale wrogiem człowieka, ponieważ w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Tymczasem testy laboratoryjne wykazały istnienie wyraźnego związku między białkiem zwierzęcym, a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami, jak również wieloma innymi chorobami odpowiedzialnymi za skrócenie długości życia.
Książka nie nakłania do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale do stopniowego, rozsądnego modyfikowania nawyków żywieniowych. Ujawnia, że białko zwierzęce można z powodzeniem zastąpić białkiem roślinnym, a najskuteczniejszą metodą na zrzucenie zbędnych kilogramów, poprawienie stanu zdrowia i uchronienie organizmu przed chorobami jest stosowanie diety o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Autorzy swoje tezy popierają wynikami niezależnych badań i eksperymentów.
Koniec z mięsem, początek zdrowia.
Wielu z nas już wie, że większość diet po prostu nie działa. Co więcej zaczęliśmy częściej chorować i przybierać na wadze dokładnie wtedy, gdy rozpoczęliśmy liczenie kalorii i jedzenie wszystkiego, tylko nie prawdziwego, zdrowego jedzenia.Dzięki tej książce będziesz mógł powrócić do korzeni i dokonać pozytywnych wyborów żywieniowych. Pozwolą Ci one zwiększyć spożycie pięciu grup żywności, które są najważniejsze dla utrzymania zdrowego mózgu i ciała. Dowiesz się jak wprowadzić do codziennej diety komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kaszę gryczaną, które odżywią Twój organizm. Nauczysz się stosować zdrowe tłuszcze czyli oliwę z oliwek, olej kokosowy oraz olej lniany, aby zyskać więcej energii. Uzupełnisz dietę o jagody goji, nasiona chia, spirulinę, pyłek pszczeli oraz kakao, które należą do superżywności i są gwarantem długowieczności. Cukier zastąpisz zdrowym miodem, syropem ryżowym czy klonowym, cukrem daktylowym lub kokosowym. Autorka podaje wiele przepisów na potrawy, wyjaśnia ich wartość odżywczą i udostępnia szereg pomysłowych sposobów na uwzględnienie powyższych produktów w codziennej diecie.Dzięki prawdziwemu jedzeniu odzyskasz energię i będziesz cieszyć się zdrowiem. Wystarczy, że będziesz zwracał uwagę na to, czego pragnie Twój organizm. Poznasz również metody na poprawę swojego samopoczucia i zwiększenia poziomu szczęścia za pomocą medytacji, afirmacji, prostych ćwiczeń oddechowych i technik jogi.
Słodko, zdrowo, świątecznie Trudno wyobrazić sobie urodziny bez tortu, Boże Narodzenie bez piernikowych słodkości, czy też stół wielkanocny bez mazurka. Wydaje ci się, zdrowe słodycze nie istnieją, a to co zdrowe nie może być równocześnie smaczne? Przekonaj się, że to możliwe! Nie musisz odmawiać sobie słodkich przysmaków. Zdrowe łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w świątecznym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie! Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Druga część bestsellerowej książki.
Jedz i pracuj… to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
W książce znajdą się:
• proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane szybkie tygodniowe menu do pracy
• przepisy na poszczególne dni (śniadanie, lunch, przekąska i kolacja)
• menu jesienno-zimowe oraz menu wiosenno-letnie
• listy zakupów (lista weekendowa i krótkie listy dotyczące danego dnia z produktami świeżymi)
• menu inspirowane smakami światowych kuchni
Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji, zdrowego jedzenia oraz wyjazdowe detoksy wraz z mężem, Maciejem Szaciłło. Jest współautorką poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody.
Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją, ćwiczeniami oddechowymi i tym podobnymi. Od lat prowadzi także kącik zdrowego gotowania w Dzień Dobry TVN. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody.
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu
Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.
Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.
Książka, która nie ogranicza, ale pokazuje co jeść, by czuć się świetnie i przy okazji zdrowo schudnąć. Przepisy są wspaniałe, a zaproponowana dieta to prawdziwa uczta bez wyrzeczeń. Ola Żelazo, trenerka fitness Słynny szef kuchni i ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania Rocco DiSpirito przedstawia rewolucyjną dietę, która oczyszcza, odchudza, a przede wszystkim świetnie smakuje! Dzięki 75 przepisom na pyszne i proste potrawy stracisz na wadze szybko i bez wyrzeczeń. Dieta ujemnych kalorii opiera się na produktach, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu, są pożywne i dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych mikroelementów i mnóstwo energii, a co najważniejsze – można je jeść bez ograniczeń! DiSpirito proponuje plan 10-dniowego detoksu, aby oczyścić ciało z toksyn, a następnie pełen jadłospis 20-dniowej odżywczej diety, dzięki której można błyskawicznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Koktajl cytrynowo-imbirowy, frittata z pomidorami, jarmużem i czerwoną cebulą, flądra w migdałowej panierce ze szpinakiem i małżami, pappardelle z kurczaka z zimowym pesto, sushi z ogórkiem i migdałowym „ryżem” czy truskawki w czekoladzie z kruszonymi migdałami – jesz, co chcesz, ile chcesz… i chudniesz.
W książce znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, które z pewnością sobie zadajesz, na przykład:
Kiedy zacząć się zdrowo odżywiać i co jeść?
Jak się odżywiać, gdy kilogramów jest za dużo lub za mało?
Co jeść, by jeść dla dwojga, a nie za dwoje?
Czego powinna unikać w diecie przyszła mama?
Jakie składniki wybierać, by przygotować zbilansowany posiłek?
Jak radzić sobie z mdłościami, zgagą lub apetytem na słodycze?
Jakie produkty włączyć do diety, by uniknąć zapalenia pęcherza moczowego,
anemii czy zapobiec pękaniu naczynek?
W naszym poradniku znajdziesz też przepisy na zdrowe potrawy oraz tygodniowy przykładowy jadłospis, który dostarczy odpowiednich składników odżywczych zarówno Tobie, jak i dziecku.
W kolejnym tomie serii Biblia leczy dr Don Colbert opisuje fizyczne i duchowe przyczyny zaburzeń wywołujących ciągłe zmęczenie i schorzenia reumatyczne. Wskazuje na pokarmy, które mogą pogłębiać objawy oraz krok po kroku podpowiada, jak wyjść ze stanu wypalenia. Przekazuje również praktyczne ćwiczenia, które pomagają złagodzić bóle reumatyczne.
Metoda oparta na zbilansowanej diecie.
Niezmienne prawdy, naturalne leki oraz najnowsze odkrycia medyczne.
W sposób zrozumiały i prosty dr Colbert wyjaśnia wszystkie nieporozumienia narosłe wokół cukrzycy.
Książka zawiera informacje, o których Twój lekarz być może nigdy ci nie wspominał.
Publikacja zawiera 11 przepisów dla tych kucharzy, którzy pierwsze kroki mają już za sobą i teraz chcą się zmierzyć z trudniejszymi przepisami.Każdy przepis otwiera lista potrzebnych produktów, przyborów kuchennych.PEWNY START - seria publikacji dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, szczególnie dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną.
Niacyna (witamina B3) jest małą cząsteczką, zbudowaną z zaledwie 14 atomów, jest mniejsza nawet od najprostszej cukru czy glukozy. Jednak ta cząsteczka ma ogromny wpływ na zdrowie – odgrywa znaczącą rolę w ponad 500 reakcjach w organizmie. Wiele chorób spowodowanych jest niedoborami niacyny w i wiele chorób można wyleczyć wysokimi dawkami niacyny. Autorzy książki „Niacyna (B3) w leczeniu”, są zwolennikami medycyny ortomolekularnej, wspierającej podejście do odnowy biologicznej, które obejmuje substancje naturalnie występujące w organizmie człowieka. Ta książka zachęca do powszechnego stosowania niacyny w celu zapobiegania i leczenia takich chorób jak: depresja, choroba Parkinsona, Alzheimer, schizofrenia, zapalenia stawów, ADHD, choroby układu sercowo-naczyniowego i wielu innych. Czytelnicy mogą dowiedzieć się z niej: Co to jest niacyna, jak ją stosować ze szczegółowymi zaleceniami dotyczącymi formy i dawek terapeutycznych w poszczególnych schorzeniach oraz bezpieczeństwa stosowania. „Niacyna (B3) w leczeniu” jest dla tych, którzy chcą więcej dowiedzieć się o niacynie i o jej cudownych właściwościach leczniczych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?