Cukier cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów - Richard Jacoby, Raquel Baldelomar
Czy wiesz, że cukier uzależnia kilka razy bardziej niż kokaina? Spustoszenie, które sieje w naszym organizmie jest podobne do spustoszenia czynionego przez narkotyki: uszkodzenie układu nerwowego, problemy skórne, kłopoty trawienne, chroniczne zmęczenie, wahania nastroju, bóle głowy. Cukier jest tez powodem największej zmory naszych czasów: cukrzycy. W książce Cukier cichy zabójca znajdziesz wskazówki jak pozbyć się uzależnienia od największej współczesnej trucizny.
Richard Jacoby, Raquel Baldelomar
Dr Richard Jacoby przez wiele lat leczył pacjentów cierpiących na neuropatię obwodową. W wyniku jego badań i dociekań okazało się, ze jej główną przyczyna było nadmierne spożywanie cukrów. W książce dzieli się swoimi doświadczeniami, które doprowadziły go do zrozumienia, że cukier jest powodem wielkiej ilości współczesnych chorób. Raquel Baldelomar prowadzi agencję marketingową promującą zdrowy tryb życia. Jest autorka tekstów poświecocnyh dbaniu o zdrowie.
Obronić się przed cichym zabójcą
Cukier niszczy nasze organizmy. Chętnie po niego sięgamy, ponieważ jesteśmy od niego uzależnieni. Jak się od niego uwolni? W książce Cukier- cichy zabójca znajdziesz porady jak zrezygnować z cukru i uwolnić się od jego toksycznego wpływu. Rezygnacja z jego spożywania pomoże Ci uniknąć kolejnych szkód w organizmie i naprawi Twoje zdrowie. Autorzy podpowiadają jak zamienić batoniki, pieczywo i słodkie napoje na bezcukrowe i bezglutenowe odpowiedniki, które zminimalizują chęć na słodkości. Dzięki rezygnacji z cukru i odpowiedniemu działaniu zregenerujesz także uszkodzone nerwy. Z tą książka detoks cukrowy będzie prosty i przyniesie mnóstwo korzyści!
Fragment książki
Chcąc zrozumieć niszczące działanie cukru, musimy wiedzieć, jak organizm nań reaguje. Brytyjski fizjolog i dietetyk John Yudkin w książce pt. Pure, White, and Deadly (Czysty, biały i zabójczy) zwraca uwagę, że rafinowany cukier jest substancją, na którą ciało ludzkie „nie ma fizjologicznego zapotrzebowania”.
Jak wcześniej wspomniałem, po spożyciu cukru proste węglowodany przerabiane są szybko na glukozę (przenikającą wprost z jelit do krwiobiegu, by mogła być wykorzystana jako źródło energii) oraz fruktozę (trafiającą do wątroby, która przekształca ją w tłuszcz i magazynuje). Na razie wszystko wydaje się działać prawidłowo. Organizm potrzebuje glukozy do skutecznego funkcjonowania (np. do oddychania i chodzenia) i pewnej ilości tłuszczu jako energetycznej rezerwy (na wypadek przejściowego deficytu pokarmowego) oraz do fizycznego buforowania narządów wewnętrznych.
W procesie ewolucji nauczyliśmy się jednak pozyskiwać ograniczone ilości cukru z sezonowych źródeł naturalnych, takich jak warzywa i owoce (co nie oznacza konieczności spożywania wszystkich ich gatunków przez cały rok), a okazjonalnie także z miodu. Z pokarmów tych glukoza i fruktoza uwalniają się do krwi powoli. Nic w naszej biologicznej historii nie przygotowało nas na zalew skoncentrowanego cukru, który dodajemy dziś do wszystkiego bez opamiętania.
W efekcie poziom glukozy dramatycznie wzrasta. Jeśli zapotrzebowania energetyczne są odpowiednio wysokie, wykorzystujemy nadmiary cukru w sposób prawidłowy w procesach odbudowy elementów komórek. Spożywanie cukru zbyt częste lub w zbyt dużych dawkach zmusza jednak trzustkę do wydzielania nadmiernych ilości insuliny – hormonu transportującego glukozę do komórek wykorzystujących ją w charakterze paliwa. W ten sposób zadajemy gwałt temu ważnemu organowi, zmuszając go do pracy na najwyższych obrotach.
Po latach złego odżywiania połączonego z nadwagą i siedzącym trybem życia nasze komórki stawiają insulinie coraz większy opór, a jeśli nadal objadamy się cukrem, poziomy glukozy we krwi zaczynają rosnąć, przemęczona trzustka zużywa się, wydzielając coraz mniej insuliny, a komórki stają się coraz bardziej oporne na działanie tego hormonu. Stan taki nazywamy opornością na insulinę.
Póki jednak trzustka ostatecznie się nie poddała, nadmiary insuliny i glukozy we krwi wywołują stany zapalne – i wtedy zaczyna się naprawdę poważny problem.
Odkryj, jaki wpływ na twoje zdrowie i życie może mieć kasza jaglana - niekwestionowana królowa zdrowia! Dowiedz się jak przeprowadzić bezglutenowy detoks o każdej porze roku. Pragniesz schudnąć bez głodzenia się? Chcesz zwiększyć odporność organizmu? Męczą cię uporczywe infekcje albo odczuwasz znużenie? Nie wiesz, jak poradzić sobie z alergią? W książce znajdziesz sprawdzony sposób na pozbycie się trapiących cię problemów. Dzięki proponowanej diecie oczyścisz swój organizm, a przede wszystkim poprawisz jakość swojego życia. Już dziś możesz rozpocząć odkwaszanie i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dowiesz się, jak w dzisiejszym, szybkim świecie odnaleźć spokój wewnętrzny. Program Jaglany Detoks jest inspiracją do odbycia podróży w głąb siebie - do poszukiwania tego, co dla nas najważniejsze. Nigdy nie jest za późno by zadbać o siebie i swoich bliskich!
Jak być perfekcyjną panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami? Jak świadomie kupować, gotować, karmićrodzinę, przyjaciół i siebie? Jak inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć?Znajdziecie tu przepisy i porady przyprawione szczyptą humoru Autorki.
Książka mgr Aleksandry Cichockiej p.t. Dieta w hipercholesterolemii jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym.Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowegoprzede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych.Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.
Czy dieta to nasza nowa religia? Czy piękne ciało jest gwarancją szczęśliwego życia? Czy post jest reliktem przeszłości? Tosty i posty/Posty i tosty to książka, która pokazuje dwa różne podejścia do jedzenia: cielesne i duchowe, i obie te postawy odziera ze złudzeń.
Kilka razy w roku postanawiasz, że tym razem na pewno schudniesz. Dziwisz się, że bohaterki ekskluzywnych czasopism są uśmiechnięte i zawsze świetnie wyglądają. Wydaje ci się, że kiedy zrzucisz kilka zbędnych kilogramów, odmienisz swoje życie i dowiesz się, czym tak naprawdę jest szczęście. Słuchasz więc rad koleżanek i postanawiasz wybrać dietę odpowiednią dla siebie. Jednocześnie stajesz przed dylematem: mięso z rusztu czy kotlet sojowy, jabłka czy czekolada, dieta Atkinsa czy 1000 kcal?
Tosty i posty to niezwykły przewodnik po złożonym świecie diet i odchudzania, pokazuje pułapki i niebezpieczeństwa z nimi związane, a jednocześnie pozwala zrozumieć, dlaczego tak trudno zrzucić zbędne kilogramy.
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę
Zaburzenia stanu odżywienia - niedożywienie i otyłość - są najczęstszym odchyleniem od stanu zdrowia. Niedożywienie jest niezależnym, proporcjonalnym do stopnia nasilenia i najsilniejszym, oprócz niewydolności narządowej, czynnikiem ryzyka wystąpienia nowych chorób, powikłań leczenia i śmierci chorego. Otyłość sprzyja występowaniu chorób układu krążenia i cukrzycy, a pogarszając sprawność narządów i układów zwiększa chorobowość i śmiertelność w czasie leczenia innych chorób.
Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym to dolegliwość dość powszechna. Jego przyczyną może być poważna choroba przewodu pokarmowego, wymagająca leczenia, jednak najczęściej wynika ona ze stałego pośpiechu, stresu, nadmiernego i nieprawidłowego jedzenia. Gromadzeniu się gazów w jelitach towarzyszą objawy uznawane w naszej kulturze za wstydliwe, dlatego wiele osób nie mówi o nich swojemu lekarzowi i dalej cierpi. Ten poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby złagodzić przykre objawy lub nawet całkowicie im zapobiec. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Poradnik jest skierowany do wszystkich, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. Można tu znaleźć odpowiedzi na najczęściej zadawane przez rodziców pytania, dotyczące problemów żywienia naturalnego i sztucznego. Autorzy starają się nakłonić matki do karmienia piersią, które nadal pozostaje najdoskonalszą formą żywienia niemowląt. Zawarte w poradniku informacje i rady ułatwią wątpiącym podjąć decyzję o karmieniu naturalnym, a już karmiącym piersią pomogą w tym, aby stało się ono łatwiejsze, mniej stresujące i bardziej efektywne. Wiele ciekawych wiadomości znajdą tu również osoby zainteresowane sztucznym żywieniem dzieci.
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie musi jednak oznaczać rezygnacji ze smacznych i apetycznych posiłków, które przypadną do gustu całej rodzinie. Książka ta zawiera przepisy łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania – śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystkie przepisy zostały skonsultowane z dietetyczką.
Pierwsza książka Dana Buettnera „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących" najdłużej wskazała, gdzie i jak żyją najzdrowsi, długowieczni mieszkańcy Ziemi.
W „Niebieskich strefach w praktyce" autor prezentuje praktyczne rozwiązania i przepisy, stanowiące receptę na długie i zdrowe życie.
„Niebieskie strefy w praktyce" to przede wszystkim:
• pionierski poradnik zawierający gotowe wskazówki, jak żyć dłużej, zachowując pełną witalność,
• zbiór 44 „niebieskich produktów"" – fundamentów długowieczności,
• aż 77 przepisów na potrawy z wykorzystaniem „niebieskich” produktów,
• zestaw porad i wskazówek, jak wdrożyć styl życia zaczerpnięty z Niebieskich Stref.
Odkwaszenie organizmu pomaga przywrócić dobry stan zdrowia. W tej książce uwzględniono istotne czynniki, z których powinniśmy skorzystać, m.in. światło słoneczne, głębokie dotlenienie, nawadnianie, sen czy odpoczynek. Niezwykle ważne jest też spożywanie naturalnej żywności alkalicznej.
O autorce
Laura Wilson jest byłą kierowniczką jednostek badawczych działających na zlecenie brytyjskiej służby zdrowia, certyfikowaną dietetyczką oraz cenioną instruktorką ćwiczeń i tańca. Od 2008 roku pomaga ludziom eliminować zakwaszenie w celu przezwyciężenia chorób, zmniejszenia wagi oraz osiągnięcia optymalnego poziomu energii. Opiera się przy tym na własnych doświadczeniach i transformacji, jakiej dokonała w swoich niezdrowych nawykach. Jak przekonuje, niezależnie od stanu Twojego organizmu, nigdy nie jest za późno na zmianę.
Fragment książki
DA5 nie jest krótkoterminową, modną dietą, jest ona stworzona tak, by działać przez dłuższy czas – dopiero wtedy będziesz mógł w pełni odczuć jej działanie. Na początek możesz ją stosować przez 21 dni, ale gdy – i jeśli – będziesz gotowy, aby była ona twoim stylem życia, ta książka pomoże ci to osiągnąć.
Dieta Alkaliczna na 5 oznacza spożywanie bogatych w błonnik, węglowodany i ubogich w tłuszcz wegań- skich (niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego) dań przygotowanych z dużej ilości zasadotwórczych składników, takich jak zielone warzywa liściaste, owoce, ziemniaki i warzywa korzeniowe, ryż i inne gotowane węglowodany. Musisz też pić odpowiednią ilość czystej wody – co najmniej 2,5 litra dziennie.
Ponieważ kupiłeś tę książkę, masz prawo do darmowej, przygotowanej przeze mnie, kolorowej ściągawki dotyczącej Diety Alkalicznej na 5, którą możesz wydrukować i przyczepić na ścianie lub trzymać w komputerze i korzystać z jej wskazówek. Otrzymasz też darmowy film instruktażowy, który nagrałam dla ciebie.
Gdy liczba bakterii w Twoim przewodzie pokarmowym zostanie zachwiana, może pojawiać się zmęczenie i choroby przewlekłe takie jak zespół jelita drażliwego czy otyłość. Równoważąc ilość drobnoustrojów zdołasz osiągnąć swoją idealną wagę, poprawić trawienie i podnieść poziom odporności. Autorka bestselleru New York Timesa, certyfikowana konsultantka dietetyczna i ekspertka od zdrowia układu pokarmowego, Brenda Watson, dzieli się swoim odkryciem dotyczącym istnienia mało znanego powiązania między przybieraniem na wadze, a nierównowagą bakteryjną w jelitach. Nazywa to czynnikiem jelitowym. Wyjaśnia zasady funkcjonowania układu pokarmowego i podaje instrukcje, dzięki którym odzyskasz zdrowy ekosystem bakteryjny. Sugerowane przez nią działania spowodują zmniejszenie łaknienia i przyspieszą utratę wagi, a organizm będzie wchłaniał mniej kalorii z pożywienia i odkładał mniejsze ilości tłuszczu. Poznasz również znaczenie probiotyków w zapobieganiu wahaniom nastroju. tej książce znajdziesz łatwy do wdrożenia 14-dniowy plan odżywiania, wiele przepisów kulinarnych i skuteczne sposoby, które pomogą Ci osiągnąć i utrzymać równowagę jelitową. Jest on oparty na najnowszych badaniach, które potwierdziły, że wpływa na poprawę zdrowia i wydłuża życie. odżywianie sprawi również, że pozbędziesz się depresji i niepokoju. Uregulujesz układ pokarmowy i wyeliminujesz stany zapalne, które są główną przyczyną chorób chronicznych. Odzyskaszrównowagę bakteryjną jelit i wzmocnisz odporność. Zdrowe jelita, zdrowe ciało.
Czy wiesz, że post to dużo więcej niż tylko rezygnacja z posiłku. Jest to holistyczna metoda, która prowadzi do fizycznego i duchowego oczyszczenia. Z książki „Lecznicze głodówki dla każdego” dowiesz się, jak wykorzystać ją do uzdrowienia i odzyskania równowagi własnego ciała.
Autor: Ruediger Dahlke
Doktor Ruediger Dahlke pracuje od 40 lat jako lekarz, jest autorem wielu książek i prowadzi szkolenia. W swoich wykładach za główny cel stawia połączenie kwestii fizycznych z duchowymi i zachęca do wzięcia całkowitej odpowiedzialności za swoje zdrowie. Jego poprzednie książki „Choroba Twoim przyjacielem” oraz „Krankheit als Symbol” ugruntowują jego całościowe podejście do psychosomatyki, która sięga do wymiarów mitycznych i duchowych
Jak poprzez post głodowy pozbyć się chorób
Post jest naturalną metodą zaliczaną do medycyny prewencyjnej. Może być pomocny w łagodzeniu oznak reumatyzmu, artretyzmu, cukrzycy, chorób skóry i jelita, ale także w całkowitym ich leczeniu. Kiedy pościmy, przekazujemy prowadzenie naszemu wewnętrznemu lekarzowi. W ten sposób poznajemy często znacznie lepsze i przynoszące długotrwały efekt sposoby leczenia niż te, które dla chorób układu pokarmowego ma do zaoferowania medycyna akademicka W tej książce znajdziesz opis potwierdzonych medycznie procesów zachodzących w ciele podczas poszczenia, a także jedyne tak szczegółowe i fachowe wyjaśnienie postu jako duchowego i procesu.
Fragment książki
Post przebiega właśnie według takiej ważności. Czas rozkładu odpowiada na początku od jednego do maksymalnie trzech dni głodu, albo inaczej mówiąc: dni przestawienia się, które można bez problemu przezwyciężyć odpowiednim wewnętrznym nastawieniem i nieznaczną pomocą z zewnątrz. Nawet następująca dalej faza oczyszczania o różnej długości jest jeszcze całkiem prosta. Tutaj sterowanie całym procesem obejmuje wewnętrzna inteligencja ciała. Faza ta jest oczywiście tym łatwiejsza im bardziej świadomie rozwijamy tę inteligencję – naszego wewnętrznego lekarza lub wewnętrzny głos – oraz im bardziej nauczyliśmy się jej ufać. Odbudowa, która odbywa się na koniec kuracji poszczenia, jest najprawdopodobniej momentem najtrudniejszym i decydującym o wszystkim, co dalej nastąpi.
Czy kiedy spoglądasz czasem w lustro, zdarza się, że widzisz tam kogoś zupełnie obcego? Czy kasujesz każde swoje zdjęcie, ponieważ... no cóż... nie jesteś tak piękna, jak byś chciała? Sophie Uliano w swojej książce „Piękna na zawsze” przedstawia holistyczny program poprawy urody obejmujący żywienie, pielęgnację ciała i sprawdzone metody na odzyskanie młodości. Trwa on zaledwie 30 dni!
O autorce
Sophie Uliano to autorka bestsellerów z listy New York Timesa i wiodący ekspert w dziedzinie naturalnego zdrowia i urody. Jej popularna strona – www.sophieuliano.com – przedstawia dogłębnie przeanalizowane artykuły, recenzje, przepisy i propozycje produktów kosmetycznych. Znana hollywoodzka gwiazda Julia Roberts, uważa, że: „w towarzystwie Sophie każdy daje się porwać prawdziwej fali dobrodziejstw”.
30-dniowy program, jak wydobyć i zatrzymać piękno
Część 30-dniowego programu stanowi wyprawa na poszukiwanie, odkrywanie i pozbywanie się tego, kim nie jesteśmy, w celu odnalezienia naszego prawdziwego ja. Autorka krok po kroku omawia urodę, właściwe odżywianie, zdrowe ćwiczenia i codzienne zabiegi pielęgnacyjne całego ciała. To prosty i wykonalny sposób na osiągnięcie piękniejszego życia, niezależnie od tego, jak bardzo jesteś w tej chwili zajęta codziennością.
Fragment książki
Pracując przez ponad dziesięć lat w „zielonej” strefie, natknęłam się na mnóstwo skrajnych zwolenniczek „organicznego piękna”, które nie zezwalały swojej skórze na jakąkolwiek styczność z produktami chemicznymi i pragnęły mieć do czynienia tylko z „naturalnymi” w ich mniemaniu składnikami. Rozumiem, że takie błędne podejście rodzi się z wielu obaw i może być wzmocnione błędnym i histerycznym szumem internetowym opartym na nieudowodnionych badaniach naukowych.
Wyjaśnijmy sobie jednak jedną rzecz: każdy związek, naturalny czy syntetyczny, jest substancją chemiczną. Wiele naturalnych roślin ma toksyczne właściwości. Pierwszym lepszym przykładem jest trujący bluszcz, lecz istnieje oczywiście wiele innych podobnych roślin. Co więcej, wiele z nas jest uczulonych na konkretne olejki eteryczne, takie jak na przykład olejek lawendowy. Z drugiej strony ważne jest, abyśmy nie wrzucały wszystkiego, co zostało wyprodukowane w laboratorium, do jednego worka z etykietą „odpady toksyczne”. W końcu niektóre z najsilniejszych i najskuteczniejszych składników „zielonych” substancji pielęgnujących skórę są produkowane właśnie w laboratoriach: witamina C i retinol są ich najlepszymi przykładami. Zamiast szkalować komponenty pochodzące z konkretnych źródeł, lepiej spojrzeć na wszystkie składniki tworzące recepturę jako na całość i zastanowić się, jak działają synergicznie. Ważniejsze być może nawet jest poznanie zaplecza firmy, której produkty kupujemy.
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos. Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny. W książce znajdziesz: proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy (jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie) inspirowane smakami światowych kuchni całodzienne menu – przepisy na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację listy zakupów Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi wraz z mężem, Maciejem, warsztaty oraz szkolenia z zakresu medytacji i zdrowego odżywiania. Współautorka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu. Książka Karolina na detoksie stała się bestsellerem. Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Od lat gotuje w programie „Dzień Dobry TVN”. Współautor licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu - m.in. książek Przemytnicy marchewki groszku i soczewicy, Przemytnicy na wakacjach (z Moniką Mrozowską), Karolina na detoksie, Karolina odNowa (z Karoliną Szaciłło).
Książka adresowana do osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zachować szczupłą sylwetkę. Nadmiar spożywanych codziennie węglowodanów przyczynia się do otyłości oraz wielu chorób. Dieta niskoweglowodanowa skutecznie cię przed nimi uchroni. W naszej książce przedstawiamy pomysły na surówki, dania obiadowe, a nawet słodkości. Każdy przepis zawiera informację o liczbie kalorii, ilości białka, tłuszczu, błonnika i węglowodanów. Dzięki temu można wybrać odpowiednie danie, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystko co potrzebuje.
Pierwsza książka o gotowaniu napisana wspólnie przez Ewę Chodakowską i Tomka Woźniaka. Ewy przedstawiać nie trzeba, Tomka możesz znać z kulinarnego programu telewizyjnego, jaki prowadzą razem od kilku sezonów. poznaj bliżej ich filozofię gotowania, na konkretnych - smacznych przykładach!
W książce znajdziesz 37 ulubionych przepisów Ewy i Tomka na śniadania, przekąski, dania mięsne i wegetariańskie oraz desery. Wszystkie dania przygotujesz szybko z dostępnych wszędzie niedrogich składników. Smacznego!
Pierwsza na polskim rynku książka o suplementacji dla osób ćwiczących i uprawiających sport. Autorem jest bardzo ceniony w Polsce Frederic Delavier. Książka jest niezwykle obszerna, szczegółowa i profesjonalna. Znajdziesz w niej między innymi informacje na temat: Suplementacja, która ma na celu poprawienie wytrzymałości; problematykę odwodnienia; węglowodany; ochrona układu mięśniowego; suplementy wzmacniające masę i siłę mięśniową; witaminy, minerały, antyoksydanty, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz pre- i probiotyki; rośliny i adaptogeny; suplementy mające chronić sportowca; suplementy odchudzające.
Domowa apteka Siostry Marii to książka inna niż wszystkie. Zawiera wiele sprawdzonych sposobów na łagodzenie i leczenie różnych dolegliwości i chorób, a także szereg porad kosmetycznych. Wszystkie przepisy zawierają tylko naturalne składniki i wykorzystują leczniczą moc ziół, warzyw i owoców. To prawdziwa skarbnica wiedzy o leczeniu naturalnymi sposobami przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?