W książce znajdzie się ok. 300 starannie skomponowanych przepisów na zdrowe, smaczne i odżywcze śniadania. Do zjedzenia w domu i zabrania na wynos. ŚNIADANlove jest formą protestu – wobec byle jakich śniadań zjadanych w pośpiechu, na stająco, kawy z rogalikiem, niezdrowych przekąsek. Dla wszystkich- mięsożerców, wegetarian, wegan i witarian. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia. 'Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia' – z takim stwierdzeniem spotykamy się niemal na każdym kroku. Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Wykazano, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują. Mają także bardziej optymistyczny stosunek do życia, a nawet lepsze wyniki w nauce i pracy.
Moda na zdrowy styl życia rozkwita, ale Anna Lewandowska w swojej książce buntuje się przeciwko użyciu słowa "Moda":
"Moda to zjawisko, które przemija. A ja marzę, żeby ludzie żyjący zdrowo stali się większością w społeczeństwie. Na stałe."
Takie życie stało się jej pasją, do takiego inspiruje i motywuje Czytelników, pomagając im w dobrych codziennych wyborach żywieniowych i zachęcając ich do aktywności fizycznej.
A wszystko to wzbogaca autorskimi przepisami kulinarnymi, ćwiczeniami, opiniami ekspertów i zdjęciami.
Wstrząsająca, autentyczna historia dziewczyny, która walczy z anoreksją. Jako dwudziestolatka po sześciu hospitalizacjach i kilku próbach samobójczych postanowiła opowiedzieć o koszmarze choroby. Punktem zwrotnym okazała się śmierć bliskiej jej osoby, także chorującej na zaburzenia jedzenia. Aby ostrzec innych, Karolina Otwinowska wyciągnęła na światło dzienne najintymniejsze szczegóły swego życia z chorobą i opisała z okrutną dokładnością kodeks wyniszczającej ciało i duszę anoreksji. "Dieta (nie)życia" to nie tylko poruszająca historia młodej dziewczyny, która od wielu lat walczy z chorobą, lecz także bardzo wartościowa publikacja, która może pomóc osobom chorym, ich bliskim oraz terapeutom lepiej zrozumieć bardzo skomplikowaną strukturę zaburzeń odżywiania się. dr Beata Szurowska
EWA CHODAKOWSKA i jej sposoby na: IDEALNĄ FIGURĘ; AKTYWNY STYL ŻYCIA; ZDROWIE I URODĘ; SUPER DIETĘ SEZONOWĄ Książka zawiera dodatkowe treści interaktywne – poprzez aplikację T2C oraz ma miejsce na notatki własne czytelniczek.
Każdy człowiek pragnie znaleźć drogę do zdrowia. Znajdź ją, korzystając z mądrości homeopatii Coraz częściej zdajemy sobie sprawę z zagrożeń, jakie niesie współczesna cywilizacja m.in. zatrucie środowiska. Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia, a co za tym idzie, poszukuje odpowiedniego sposobu leczenia. Beata Pawłowicz spróbowała odnaleźć go w jednej z metod stosowanych w medycynie integralnej – homeopatii. Wraz z autorką książki Zdrowo żyć, zdrowo się leczyć wyruszymy w arcyciekawą podróż po świecie homeopatii i dowiemy się, dlaczego metoda ta, skutecznie łącząc tradycję i nowoczesność, z powodzeniem zajmuje się leczeniem przyczyn schorzeń a nie ich skutków, a także dlaczego może być stosowana przez każdego. Beata Pawłowicz – dziennikarka związana z magazynem 'Zwierciadło', autorka książek m.in. Dekalog szczęścia oraz Po szczęście do pracy (Wydawnictwo Zwierciadło).
Ze wstępem Beyoncé!
Poznaj przełomowy plan wprowadzenia do swojego życia zdrowych nawyków związanych z jedzeniem! Program przejścia na dietę wegańską w zaledwie 22 dni stosowała Beyoncé, a efekty tego eksperymentu obserwował cały świat! Obecnie gwiazda może pochwalić się zgrabną, zdrową sylwetką i gładką cerą, którą – jak sama mówi – zawdzięcza właśnie tej diecie. Z usług autora, najbardziej rozchwytywanego eksperta w dziedzinie zdrowia, korzystała już cała plejada hollywoodzkich gwiazd, m.in. Jay-Z, Jennifer Lopez, Pharrell Williams, Gloria Estefan i Shakira.
'22-dniowa rewolucja' to stworzony przez Marco Borgesa plan diety roślinnej i treningu interwałowego, oparty na zasadzie głoszącej, że ludzka psychika potrzebuje zaledwie 21 dni, aby jakaś czynność stała się nawykiem. W tej długo wyczekiwanej publikacji znajdziesz:
- Proste przepisy na apetyczne i syte potrawy przyrządzane z warzyw, owoców, kasz i ziaren;
- Odpowiednio zbilansowany jadłospis na każdy z 22 dni;
- Instrukcje banalnie prostych i niewymagających ćwiczeń, które pomogą utrzymać kondycję;
- Pełen program rewolucji, wraz z planem treningu dostosowanym do kaloryczności jedzenia i motywującymi strategiami;
- Dokładny opis rewolucyjnej metody i teorii nawyków, na jakiej się opiera.
Zacznij odżywiać się jak gwiazdy – przy naprawdę niewielkim wysiłku i niskich kosztach! 22 dni – tylko tyle wystarczy, by schudnąć, poczuć się lepiej, zdrowiej i lżej… i być jak Beyoncé. Skoro taki łasuch jak ona dał radę zmienić swoje niezdrowe nawyki jedzeniowe na rozsądne i zdrowe podejście, ty też to potrafisz!
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i odwrotnie? Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co jemy. Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne. Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. Z tą książką kucharską szybko nabierzesz pewności siebie w kuchni. W tym poradniku znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata, dobre na śniadanie, obiad i kolację, na przekąskę w ciągu dnia i na deser. Masz do wyboru zupy, sosy, lasagne, zapiekanki rybne, makaronowe i wiejskie, burgery, babeczki, sernik, szarlotka, a także quiche, pitty i puddingi. Nie zabrakło tu również przepisów na specjalne okazje – na przyjęcia, urodziny i Boże Narodzenie. Ta książka to potwierdzenie, że nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni! Antoinette Savill jest autorką bestsellera Gluten, Wheat and Dairy Free Cookbook: Over 200 Allergy-free Recipes from Sensitive Gourmet.
Liczenie kalorii może wydawać się skomplikowane. "Czy wiesz, ile jesz?" - umożliwia szybkie przeliczanie. Zestawiono w niej w porządku alfabetycznym ponad 3 000 produktów. Poręczny format umożliwia zaglądanie do tabel kalorycznych nie tylko w domu, ale również na zakupach czy w restauracji.
Dzięki książce dowiesz się także:
- co to są kalorie?
- jak kontrolować dostarczaną energię i kalorie w przygotowywanych posiłkach?
- których produktów unikać?
Co robić, by zachować energię i dobre samopoczucie? W jaki sposób dbać o higienę? Jak zdrowo się odżywiać? Książeczka Dbam o zdrowie oferuje porady, które z pewnością pomogą każdemu dziecku cieszyć się wspaniałym zdrowiem.
Połączenie informacji o diecie zgodnej z grupą krwi i o makrobiotyce pozwala poprawić zdrowie i usprawnić ciało, a wykorzystanie przepisów kulinarnych podanych w tej książce dodatkowo urozmaici i wzbogaci codzienne pożywienie.
Regularne spożywanie świeżego soku z agrestu przyczynia się do zmniejszenia otyłości, zaś sok z aronii należy pić przy miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach systemu nerwowego. Jabłka myją zęby, a cebula jest jednym z najskuteczniejszych leków naturalnych, szczególnie polecanym dzieciom w przypadku wszelkich infekcji dróg oddechowych, gardła, migdałków i oskrzeli. "Soki na zdrowie" to kompendium wiedzy, ukazujące cenne właściwości owocowych i warzywnych soków na organizm człowieka oraz dostarczające rzetelnych informacji na temat, kiedy najskuteczniej je spożywać i w jakiej postaci. W książce zawarte są również przepisy na domowe przyrządzanie zdrowych i smacznych soków.
Zespół jelita drażliwego (angielski skrót IBS - Irritable Bowel Syndrom) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, o charakterze czynnościowym, charakteryzującym się zaburzeniami pracy jelit, z których stałymi objawami są bóle brzucha oraz towarzyszące im wzdęcia, biegunki lub zaparcia.
Jelita nazywane są często drugim ludzkim mózgiem. To od ich prawidłowej pracy zależy samopoczucie. Ten organ ów kryje w sobie więcej niespodzianek i tajemnic niż się to powszechnie uważa. Często nie mamy świadomości, że takie choroby jak rak, nadciśnienie, reumatyzm, migrena, cukrzyca czy alergie mają w nich swoje źródło, a co za tym idzie, jedynie holistyczne podejście do zdrowia gwarantuje skuteczne pozbycie się powyższych dolegliwości.
Książka „Zdrowe jelita, zdrowe życie” przekaże ci w łatwy do zrozumienia, oparty na fachowej wiedzy, a przy tym żartobliwy sposób informacje, wyjaśniające działanie naszego układu trawiennego. Znajdziesz tutaj dokładny i obrazowy opis tego, dlaczego jelita są dla nas tak ważne oraz w jaki sposób wiele aspektów ich działania sami możemy uregulować, a ponadto jak możemy ulepszyć także i inne obszary naszego życia. Jak bardzo nasze zdrowie zależy przy tym od właściwego funkcjonowania jelit, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę i w jaki sposób sami możemy się do tego przyczynić, oto główne postulaty tej książki.
Fragment książki
Występowanie związku pomiędzy problemami jelitowymi a ludzką psychiką znane były już w starożytności, natomiast prawdziwy boom związany z tak zwanymi schorzeniami psychosomatycznymi pojawił się dopiero w ostatnich dziesięcioleciach, jako uboczny efekt zmiany naszego stylu życia. Przy czym szczególną rolę odgrywa sposób, w jaki obchodzimy się z napięciem w sytuacjach ekstremalnych oraz to, jak mocno nasza psychika owo napięcie filtruje, gdyż ma to wpływ również na nasze jelita. ów ścisły związek uwidacznia się przede wszystkim w sytuacji lęku. Gdy mamy pełno w spodniach, jest to jednoznaczna i niepodlegająca dyskusji organiczna odpowiedź na wyjątkową dla nas pod względem psychicznym sytuację.
Natomiast związek pomiędzy czynnikami psychiczno-organicznymi jest szczególnie łatwy do odczytania na skórze, gdyż jej wrażliwość w dosłowny sposób odzwierciedla nasze odczucia duchowe: bledniemy, kiedy coś nas przestraszy, a gdy się wstydzimy, naszą twarz oblewa purpura. Gruba skóra świadczy o funkcji chroniącej przed duchowymi przykrymi niespodziankami, natomiast cienka skóra mówi o czymś zupełnie odwrotnym – osoby obdarzone taką skórą chętnie schodzą przeciwnościom z drogi. Każdemu na pewno przytrafiło się coś, co zalazło mu za skórę lub wręcz odwrotnie, w jakiś okolicznościach nie drgnął nam ani jeden włosek. Również gęsia skórka nie zawsze jest wynikiem niskiej temperatury otoczenia, lecz może być również zewnętrzną oznaką odczuwanego dyskomfortu, wstrętu, a nawet strachu.
Jakim cudem niektóre kobiety wyglądają młodo i promiennie niezależnie od wieku? Czy można powstrzymać, a nawet cofnąć oznaki starzenia? W jaki sposób czerpać pełną przyjemność z życia aż do późnej starości? Czy ludzki organizm może doskonale funkcjonować przez ponad 100 lat? Na te i wiele innych pytań odpowiada lekarz medycyny i autorka bestsellerów New York Timesa.
Autorka udowadnia, że mamy w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by starzenie nie wiązało się z pogarszaniem się stanu zdrowia, wyglądu i życia seksualnego. W tej książce połączyła ona osobiste doświadczenia i ćwiczenia praktyczne z najnowszymi badaniami naukowymi. Teraz Ty również zrozumiesz wagę świadomego wybierania pożywienia i rezygnacji z przetworzonej żywności. Nauczysz się uwalniać zablokowane emocje i akceptować swoją zmysłowość.
Poprzez wyjaśnienie, że stan zdrowia w znacznie większym stopniu dyktowany jest przekonaniami aniżeli biologią, doktor Northrup stara się zmienić postrzeganie procesu starzenia się i pokazać wszystkim kobietom, że są upoważnione do tego, by do swoich najpóźniejszych lat oczekiwać pełnego energii i zdrowego życia. Wyjaśnia przy tym, w jaki sposób zachować wysoki standard wszystkich sfer codzienności – od zawodowej po intymną. Jest to o tyle ważne, że żyjemy coraz dłużej. Nareszcie pojawiła się szansa, żeby jesień życia była prawdziwie ekscytująca.
Na piękno nigdy nie jest za późno.
Cud oleju kokosowego - Bruce Fife
Poznaj uzdrawiająca moc najzdrowszego oleju na Ziemi, udokumentowaną przez eksperta w tej dziedzinie. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Vital. Dr Bruce Fife uważa, że stosowanie oleju koksowego zapobiega rozwojowi chorób układu serca. Olej kokosowy wzmacnia tętnice, chroni przed wolnymi rodnikami oraz infekcjami. Tłuszcz z kokosa może być dobrą alternatywą dla antybiotyków, ze względu na działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Dzięki olejowi kokosowemu łatwiej nam schudnąć, pomaga też w pielęgnacji skóry i włosów. Dietę warto uzupełnić o tłuszcz z kokosa, dlatego dr Fife podaje przepisy na dania z tym składnikiem.
Dr Bruce Fife
Dietetyk, naturopata, specjalista w dziedzinie badań nad olejem koksowym, nazywany jest Doktorem Kokosem.
Cudowny olej kokosowy
Po wielu latach badań nad tłuszczami odkryto, że olej kokosowy należy do grupy dobrych tłuszczy, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Olej kokosowy można wykorzystać w leczeniu tak pospolitych chorób, jak grypa czy łupież, jest też skutecznym lekiem na poważne zmiany skórne, padaczkę, zapalenie wątroby typu C i HIV/AIDS. Spożywanie oleju zapobiega chorobom układu krążenia. Tłuszcz kokosowy można bezpiecznie spożywać, ponieważ jest szybko spalany przez organizm i nie wspiera procesów tworzenia się cholesterolu.
Fragment książki
Choroby serca, udar i miażdżyca stanowią przyczynę niemal połowy wszystkich zgonów w najbardziej rozwiniętych krajach. Statystycznie prawie jedna osoba na dwie, które znasz, umrze na jedną z tych chorób układu krążenia. W przeciwieństwie do nich, ci ludzie z całego świata, którzy jedzą najwięcej kokosów, najrzadziej zapadają na te straszne choroby. Przykładowo, jeszcze kilka lat temu ludzie zamieszkujący Sri Lankę stosowali olej kokosowy do wszystkich potraw. Każda osoba spożywała ekwiwalent 120 kokosów rocznie. Pomimo dużego spożycia oleju kokosowego, choroba serca występuje tam stosunkowo rzadko. Tylko jeden zgon na 100 tysięcy był spowodowany chorobą serca.
Hipokrates, zwany ojcem medycyny, twierdził, że wszystkie choroby mają swój początek w jelitach. Od czasów Hipokratesa upłynęło wiele wieków, ale jego słowa nie straciły na znaczeniu, gdyż nie ma mowy o zdrowiu bez zdrowego przewodu pokarmowego.
Często słyszy się powiedzenie “Jesteś tym, co zjadasz” Doktor Cabot nie zgadza się z takim stawianiem sprawy, można, bowiem przestrzegać dobrej diety, ale jeśli wątroba, trzustka, żołądek czy jelita nie funkcjonują prawidłowo, wtedy nie wykorzystujemy optymalnie składników odżywczych zawartych w zdrowym pokarmie.
Autorka przedstawia w książce wyniki najnowszych badań i metody pokonywania powszechnych problemów z jelitami, takich jak uciążliwe gazy i wzdęcia, cuchnący oddech, zespół jelita drażliwego, zaparcia, pasożyty, kandydoza, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, refluks przełykowy, zgaga, osłabione trawienie, nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe, zespół nieszczelnego jelita, schyłkowość jelit, zaburzenie pracy trzustki i wiele innych.
W książce tej znajdziemy 150 przepisów na potrawy przyjazne dla jelit, smaczne śniadania, obiady i kolacje oraz przekąski i łakocie. W publikacji nie zabrakło też przepisów na potrawy bez glutenu, mleka, orzechów i cukru, z myślą o osobach o delikatnym żołądku, a także informacji o diecie zawierającej mało substancji określanych skrótem FODMAP.
Od wieków rośliny o właściwościach regenerujących i wzmacniających odporność i aktywność były podstawą tradycyjnego lecznictwa krajów Wschodu. Wyróżniano je często spośród wielu innych roślin leczniczych. Dziś tę bezcenną wiedzę również Ty możesz wykorzystać, w czym pomoże Ci ten doskonały przewodnik, ilustrujący moc roślin.
Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić
Celem tej książki jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób - szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia.
Drugie wydanie wzbogacone jest o dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?