Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Praktyczny poradnik, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat sposobów zapobiegania nowotworom (w tym szczegółowe wskazówki dietetyczne) oraz przyczyn i etapów powstawania nowotworów.
W ostatniej części bestsellerowej serii Egoizm to nie grzech! Dagmara Skalska apeluje: Bądźmy kobiece, bądźmy delikatne, subtelne i wrażliwe. Nie bójmy się jako kobiety okazywać naszych słabości. Zacznijmy na nowo pokazywać swoją kobiecość. Wyrzućmy z głowy oficera, który każe nam rywalizować, stawać się lepszymi, niezależnymi i niepotrzebującymi facetów w naszym życiu. Kobiecość to siła i mądrość. Książka Pokochaj swoje serce pomaga się otworzyć, odpuścić kontrolę, zaufać. Dzięki niej wracamy do tego, co w nas spontaniczne i naturalne, stajemy się bardziej autentyczni. Autorka stara się przywrócić równowagę w przestrzeni naszych relacji. Dzięki zawartym ćwiczeniom książka pełni rolę terapeutyczną dla niej i dla niego. Pięknie wydana, zawiera intrygujące fotografie Małgorzaty Ziębińskiej, która wspólnie z autorką stworzyła metaforyczną opowieść o kobiecości i męskości. Pokochaj swoje serce jest inspirującą opowieścią o męskości i kobiecości. Opowieść dowcipna, prawdziwa, głęboka, interesująca, taka jak wszystkie książki Skalskiej. Autorka jak zawsze zajmuje się tematem kontrowersyjnym. Wychodzi naprzeciw temu, co żywe i aktualne. Nie boi się mówić o ważnych kwestiach w sposób świeży, nietuzinkowy, niezgodny z aktualną modą. Dzięki temu książka pozwala w nowy sposób spojrzeć na nasze problemy i wyzwania.
Kucharz Zdrowomir pomaga dzieciom w nabraniu dobrych nawyków żywieniowych. Opowiada, jak układać jadłospis, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich potraw unikać, aby być silnym i zdrowym.
Poznaj leczniczą moc jedzenia. W tym poradniku znajdziesz praktyczne rady, jak zdrowo się odżywiać i zapobiegać rakowi, stosując odpowiednią dietę, zasady antynowotworowego stylu życia, a także przepisy na smaczne i zdrowe dania główne, surówki i sałatki, przekąski i desery.
Twoja droga do harmonijnego życia i zdrowego odżywiania!W poradniku Odżywianie według jogi dr Melissa Grabau ukazuje, że celem jedzenia jest odżywianie zarówno ciała, jak i duszy. Powszechnie wiadomo, że spożywanie świeżych warzyw i owoców jest zbawienne dla organizmu, a mimo to wykorzystanie tej wiedzy do wprowadzenia istotnych zmian w codziennej diecie wciąż sprawia trudności. Rozwiązaniem jest joga oferująca praktyki otwartego umysłu oraz medytacja pozwalająca docenić witalność i zdrowie.W tej książce znajdziesz proste ćwiczenia i porady, dzięki którym zmienisz obecne nawyki związane z dbaniem o siebie w zdrowsze i bardziej zrównoważone dla dobra ciała, umysłu i duszy. Są one kluczem do wewnętrznej metamorfozy, nowego podejścia do jedzenia i lepszego samopoczucia. Autorka dzieli się również inspirującymi opowieściami i lekcjami pomocnymi dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i żyć pełnią życia.
Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.W Jedz i biegaj Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie.Ta historia obala stereotypowe poglądy na temat tego, co powinien jeść sportowiec, myślący o dobrych wynikach!Jedz i biegaj jest pełne niezwykłych opowieści o wytrzymałości i współzawodnictwie, naukowych ciekawostek i praktycznych porad w tym wielu przepisów na ulubione dania autora. Ta książka zainspiruje do działania każdego, kto po nią sięgnie: do pierwszego biegu, poszerzenia horyzontów żywieniowych albo wręcz do poznania granic własnych możliwości.
To kolejna z serii znakomita książka, która pokazuje, że
na parze można przygotować wszystkie warzywa,
większość mięs, doskonale wychodzą ryby i owoce
morza, a także jajka, omlety, kasze i ryż. Bardzo
smaczne są również pierogi i kluski drożdżowe,
które można w dowolny sposób nadziewać.
Ogromną zaletą gotowania na parze jest również
to, że potrawy przygotowuje się w zasadzie bez
soli i tłuszczu, co sprawia, że są lekkostrawne,
niskokaloryczne i polecane dla wszystkich, od
małych dzieci po seniorów i osoby będące na
diecie.
Znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania koktajle, smoothies, soki ze smacznych i zdrowych owoców i warzyw.
Pysznie, zdrowo, kolorowo!
Kłopoty z karmieniem dzieci to dziedzina, w której niemal każdy rodzic ma do opowiedzenia swoje własne historie. Każdy z nas doświadczył jakichś trudności na tym polu: z ustaleniem odpowiedniej diety; ze zbilansowaniem kalorii; z namówieniem niejadka, by wreszcie otworzył buzię; z dopilnowaniem łasucha, by przestał opychać się słodyczami... Wygląda na to, że nie umiemy dyskutować z dziećmi na temat zdrowego jedzenia i wykształcać w nich właściwych nawyków żywieniowych. Nader często próba zmiany utrwalonych zachowań kończy się awanturą, zakazem, wręcz wojną. Tymczasem jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem stresu. Czas więc zmienić podejście.
W książce Natalii Wiszniewskiej znajdziesz rzetelne, sprawdzone informacje o żywieniu dzieci. We współpracy z neurologopedą, psycholog dziecięcą i dietetyczką autorka stworzyła prawdziwe kompendium praktycznej wiedzy o tym, jak i czym karmić dzieci, by jadły zdrowo, chętnie i tylko tyle, ile powinny. Dowiesz się stąd, jak powinna wyglądać dieta Twojego dziecka i jak rozwiązywać typowe problemy z jedzeniem, rozpoznasz objawy, które mogą przytrafić się dziecku odmawiającemu przyjmowania pokarmów lub pochłaniającemu ich zbyt wiele. Znajdziesz tu także sporo przepisów na zdrowe i pyszne dania!
Moc zdrowych śniadań, kolacji, obiadków — dla niejadków i podjadków!
Znakomita książka, w której znajduje się wiele wyśmienitych i sprawdzonych przepisów nie tylko na zdrowe i bogate w witaminy sałatki, ale także na pożywne potrawy z warzyw, które mogą stanowić samodzielny posiłek.
W poradniku znajdą Państwo przydatne narzędzia, które ułatwią konstruowanie diety dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wskazujemy, jakie produkty należy częściej uwzględniać, planując jadłospis. W książce znajdą Państwo także omówione najczęstsze błędy w żywieniu przedszkolaków oraz wskazówki praktyczne, jak ich unikać.
Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne –od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze.
Masz przed sobą biblię każdego szanującego się miłośnika gotowania. Powstała dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania). To kompendium wiedzy o konserwowaniu w stylu batch, czyli partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie. Dzięki tej książce już nigdy nie sięgniesz po sklepowe przetwory – bo i po co, jeśli wykorzystując 25 sezonowych warzyw i owoców i 7 metod konserwacji, możesz wyczarować zakręcone i zdrowe potrawy dla siebie i swoich bliskich?
Poznaj zasady gry obowiązujące w kuchni batch:
1. Korzystaj z naturalnych składników.
2. Do przetworów wybieraj sezonowe warzywa i owoce (można się nimi przy okazji objeść).
3. Powiedz „nie” marnowaniu żywności.
4. Zastosuj odpowiednią metodę konserwacji.
5. Szukaj inspiracji w tradycyjnych kuchniach całego świata.
6. Nie bój się eksperymentować.
7. Zakręcaj słoiki w towarzystwie.
Zakasz rękawy i do roboty.
Just batch it!
Green smoothies, czyli smaczne, zielone koktajle to prawdziwa eksplozja zdrowia w pysznej formie!
W książce znajduje się wiele przepisów na zielone koktajle zdrowia. Moda na green smoothies przyszła do nas zza oceanu, gdzie kult zdrowej, szczupłej sylwetki ma się dobrze i nic nie wskazuje na to, aby coś się miało w tym temacie zmienić. Zielone koktajle stały się hitem dzięki gwiazdom ekranu i celebrytom, którzy zachwalają ją je jako nieodzowny element diety. Piękne zdjęcia i nowoczesna szata graficzna stanowią dodatkowy atut książki.
W książce pokazano, w jaki sposób za pomocą jednego urządzenia, parowaru lub kombiwaru, które zdobywają swoje miejsce we współczesnej kuchni, zdrowo i szybko przygotować pełnowartościowy posiłek. Zawiera liczne przepisy, dzięki którym można przygotować mnóstwo potraw. Wszystkie niewielkim nakładem pracy i bez szczególnych umiejętności kulinarnych, co dowodzi, jak bardzo wszechstronna jest ta metoda gotowania.W książce znajdziemy m.in.: informacje o zasadach użytkowania parowaru i kombiwaru, podstawy wiedzy o gotowaniu za pomocą pary wodnej i/lub gorącego powietrza, wiele wyjątkowych i wypróbowanych przepisów (także wykonywanych metodą obróbki w niskiej temperaturze).
Zaproponowane w książce przepisy są praktyczne - opisane w taki sposób, by można je było zrealizować we wszystkich powszechnie używanych na rynku urządzeniach. Dodatkowo podane są porady żywieniowe dietetyka oraz wskazówki i porady kucharza profesjonalisty. Dzięki tej książce przygotujesz pełnowartościowe i kompletne menu nawet dla dużej liczby gości lub domowników. Szybko i bez stresu zabłyśniesz przygotowaniem nowego dania - począwszy od wyrafinowanych przekąsek, przez delikatne zupy, pyszne sałatki, smakowite ryby i potrawy mięsne, po słodkie desery.
Czym jest piramida żywieniowa? Do czego służą witaminy? Co to są kalorie? Czy warto jeść warzywa i owoce? Jeśli nurtują cię podobne pytania, to świetnie trafiłeś! Książka Jak to działa? Wiem, co jem zawiera odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zdrowego odżywiania. W sposób jasny i prosty wyjaśniamy to, co z pozoru skomplikowane. Pomagają w tym zabawne ilustracje. Jak to działa? Wiem, co jem to kopalnia odpowiedzi na arcytrudne pytania!
Książka o gotowaniu stworzona wspólnie przez Ewę Chodakowską i Tomka Woźniaka, która idealnie łączy ich pasje. U Ewy to propagowanie zdrowego styl życia, u Tomka – tworzenie autorskich wersji potraw z różnych stron świata.
Znajdziesz tu 42 przepisy na dania na każdą porę dnia (śniadania, obiady, przekąski i desery), dostosowane do rozmaitych upodobań (mięsne, wegetariańskie, z owocami morza). Wszystkie potrawy są pyszne, zdrowe i obłędnie pachną, bo do każdej z nich ich używa się świeżych ziół –
przygotowując je, dowiesz się więcej o ich właściwościach czy najlepszych połączeniach z innymi produktami. Każde danie zostało opatrzone przez dietetyka informacją o wartości energetycznej i odżywczej, więc bez problemu dopasujesz je do swojej diety. Gotuj je, smakuj i częstuj nimi gości – wakacje to świetny moment, by pokazać, jakie z ciebie kulinarne ziółko!
Piąta książka z serii Superfoods to kompleksowe omówienie wspaniałych właściwości zbóż uprawianych niekiedy od tysięcy lat, które ze względu na walory smakowe i zdrowotne wracają na nasze stoły.Proso, teff , sorgo to tylko niektóre z nich. Z tej książki dowiesz się również jak wykorzystywać w kuchni pełnoziarnisty orkisz, pszenicę płaskurkę, czy ubogi w cholesterol owies.W książce znajdziesz także 75 prostych przepisów na całe mnóstwo pysznych i zdrowych potraw z super zbóż od puszystych pożywnych babeczek aż po rozgrzewające i sycące zupy. Spróbuj chrupiących jabłek a'la farro, migdałowej sałatki energetycznej, zupy pomidorowej z sorgo, kanapek z soczewicą i teff, gulaszu z brukselką i kaszą jaglaną, czy pysznych pełnoziarnistych brownies.__O autorce:Kim Lutz kucharka, autorka książek, mama i weganka.Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę.Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Wszystko, w co wierzyłeś w kwestii utraty wagi jest kłamstwem. Przybieranie na wadze i otyłość są wywoływane przez hormony. I tylko poprzez zrozumienie działania insuliny oraz oporności insulinowej możesz osiągnąć stały spadek masy ciała.
Ta książka zmieni Twoje spojrzenie na prawidłowe odżywianie. Dowiesz się dlaczego diety nie działają i wreszcie poznasz program, dzięki któremu odzyskasz idealną wagę. Zdołasz ją zachować na zawsze i unikniesz efektu jojo. Zaczniesz samodzielnie kontrolować poziom insuliny, a dodatkowo pozbędziesz się przyczyn cukrzycy typu 2. Nauczysz się także stosować tymczasowe posty, aby przełamać cykl oporności insulinowej.
Koniec z nadwagą i cukrzycą.
Przejdź na zieloną stronę mocy i podejmij 30-dniowe wyzwanie na smuklejsze ciało stworzone przez czołową ekspertkę w dziedzinie zdrowia i urodySophie Uliano odkrywa sekrety diety, która nie tylko skutecznie zwalcza kilogramy, ale jest też bezpieczna dla naszej planety. Okazuje się, że jedzenie lokalnej, organicznej żywności wcale nie musi być kosztowne, a zdrowy posiłek może być przygotowany w mniej niż pół godziny.Dieta zielonej bogini opiera się wyłącznie na zielonych produktach, które stanowią podstawę trzech planów dietetycznych zawartych w książce: jasnozielonego, zielonego i ciemnozielonego. Każdy z nich oferuje utratę zbędnych kilogramów i wywiera pozytywne skutki dla natury. Im bardziej zielony plan wybierzesz, tym większe zaangażowanie w ochronę środowiska.Dzięki stosowaniu diety zielonej bogini pozbędziesz się kilogramów, wyrzucisz z jadłospisu przetworzone artykuły spożywcze oraz przekonasz się, że zdrowe i ekologiczne życie jest znacznie prostsze, niż się wydaje.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?