Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Wylecz nadciśnienie i zadbaj o piękną sylwetkę.
Masz nadciśnienie i lekarz polecił ci przejść na dietę? Oto książka dla ciebie!
Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Opracowano ją z myślą o leczeniu nadciśnienia. Obecnie jest zalecana przez wiele polskich i zagranicznych towarzystw naukowych jako element profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego. Może także stanowić racjonalny, codzienny styl żywienia sprzyjający zdrowiu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A poza tym posiłki z diety DASH są łatwe do przygotowania i… smaczne!
Z książki dowiesz się:
- co jeść, a czego nie, jeśli masz nadciśnienie lub znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka,
- jak powinna wyglądać dieta dobra dla twojego serca,
- jak łatwo i skutecznie zmienić swoje dotychczasowe nawyki,
- jak zdrowo schudnąć,
- jaki styl życia wprowadzić, by skutecznie uzupełnić terapię dietą.
W książce znajdziesz też prawie sto przepisów na urozmaicone, smaczne posiłki na cały dzień.
Zazdrościsz modelkom płaskiego brzucha? Marzysz o tym, by w kolejnym sezonie pokazać się na plaży w nowym kostiumie? Chcesz wreszcie pozwolić sobie na takie ubrania, jakie ci się podobają, a nie takie, które skrywają Twoje niedoskonałości? Nie wiesz, jak wymodelować mięśnie brzucha? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Nie tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że:
odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu
ale też zmotywuje i krok po kroku poprowadzi do celu!
Z książki dowiesz się:
• dlaczego przybierasz na wadze i jak temu zaradzić,
• co robić, gdy oponka na twoim brzuchu rośnie niemal po każdym posiłku,
• jak ćwiczyć, by zredukować tkankę tłuszczową i poprawić wygląd brzucha,
• jakie są rodzaje diet odchudzających i jak wybrać właściwą dla siebie,
• jak samodzielnie zaplanować i stosować dietę niskokaloryczną,
• jakie nawyki zmienić, by osiągnąć cel i utrzymać efekty.
W poradniku znajdziesz także urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę fitnessu.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się wpływem sportu i codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu m.in. Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Dieta w chorobie Hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Schudnij bez diety. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
JOANNA ZAJĄC-BOROWICKA – trenerka personalna, instruktorka fitness, właścicielka warszawskich klubów tylko dla kobiet I LOVE FITNESS. Specjalizuje się w treningach medycznych oraz treningach funkcjonalnych podnoszących sprawność i kondycję oraz modelujących sylwetkę.
Czy wiesz, że zaprzestanie ruchu nie jest lekarstwem na ból stawów?Mało tego może się do niego przyczyniać!Choroba zwyrodnieniowa to nie wyrok jest poradnikiem dla osób chcących zadbać o sprawność fizyczną, mimo dolegliwości związanych z bólem.Autorzy książki opracowali metodę fizjoterapii, którą nazywają terapią bólu. Polega ona na stosowaniu ćwiczeń rozciągających oraz masażu powięziowego z użyciem kulki i wałka. Terapię powinna wspierać odpowiednia dieta, dlatego w książce znalazły się także przykładowe przepisy. Celem opisanych działań jest złagodzenie, a nawet wyeliminowanie bólu, który może towarzyszyć chorobie zwyrodnieniowej oraz poprawienie i utrzymanie sprawności. Niezależnie od wieku!Początek książki poświęcono zagadnieniom teoretycznym. Autorzy przybliżają czytelnikowi mechanizmy powstawania choroby zwyrodnieniowej i bólu. Zwracają uwagę na wpływ genetyki, stresu, nadwagi i zakwaszenia organizmu. Omawiają także mechanikę działania stawów oraz rolę mięśni i ścięgien. Nie pomijają też kwestii psychiki, która odgrywa ogromną rolę w przypadku przewlekłego bólu.Napisana przystępnym językiem, zawierająca dokładne opisy ćwiczeń, będzie cenną pomocą nie tylko w pracy fizjoterapeutów. Stanie się także doskonałym przewodnikiem dla wszystkich, którzy cierpią na ból stawów i chcą o siebie zadbać sami.
Trzyczęściowy poradnik przeznaczony dla seniorów. Niezbędna pomoc dla tych, którzy po przejściu na emeryturę chcą zachować dobrą kondycję psychofizyczną. Książki poświęcone są trzem zagadnieniem: kondycji fizycznej, zdrowemu odżywianiu oraz sprawności intelektualnej z uwzględnieniem typowych dla tej grupy wiekowej schorzeń. Zawierają teoretyczne omówienie wymienionych tematów oraz przede wszystkim obszerną część praktyczną (przepisy kulinarne w różnych dietach, ćwiczenia rehabilitacyjne oraz trening umysłowy).
"Wegetarianizm to nie dogmat ani liturgia, to tylko postulat natury własnego organizmu oraz indywidualny styl życia i myślenia wynikający z oczywistości serca i rozumu".
Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują na bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia.Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromialgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika!
Tyjesz „z powietrza”? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę?
Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, towarzysząca niekiedy innym chorobom i zaburzeniom, m.in. cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników.
Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by powrócić do zdrowia! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku.
Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, zajmujących się samą insulinoopornością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Artykuły zawierają praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych, stanowią świetne uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się pacjenci.
For over 20 years, Dr Andrew Jenkinson has helped thousands of people to solve their weight problems. Looking at how we eat today, in this book he explores why modern nutrition has failed us. Why We Eat (Too Much) draws on the latest scientific research on appetite, anthropological insights from food habits around the world and personal stories of healthy and lasting weight loss - learn:
- how to avoid the negative effects of the food and pharma industries
- how diets actually work and how each food type nourishes you
- why your hormones can cause weight gain and diabetes
- how to lose weight for good, without counting calories
- the real impact of geography and major life events on your body
This book is your one-stop solution to eating well and feeling more energized with no complications to your lifestyle. Jenkinson offers an innovative model for why we all should - and can - enjoy the benefits of dieting without enduring its downsides.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie bez glutenu.
Głodziłam się. Potem jadłam bez umiaru. Wymiotowałam. Ćwiczyłam ponad siły. I coraz bardziej siebie nienawidziłamZachorowałam na bulimię jako młoda dziewczyna. Ta choroba długo panowała nade mną, a próby zmiany życia kończyły się przegraną. Dopiero po dziesięciu latach udało mi się wyzdrowieć. Dziś dzielę się osobistym doświadczeniem i pomagam jako terapeutka osobom z zaburzeniami odżywianiaJak rozpoznać pierwsze symptomy niechęci do własnego ciała?Jak nie pozwolić, by przekształciła się w nienawiść?Jak przestać się oszukiwać i ukrywać objawy choroby przed sobą i innymi?Jak sobie pomóc?Jak pracować nad wewnętrzną siłą i poczuciem własnej wartości?Po czym poznać, że ktoś cierpi na bulimię?Ta książka to wyjątkowe połączenie szczerego, chwilami bezlitosnego dziennika bulimiczki z głęboką wiedzą na temat choroby i skutecznymi ćwiczeniami. Przeczytaj, by pomóc bliskiej osobie. Lub sobie samej. Zamień autodestrukcję na zdrowe sposoby dbania o swoją psychikę i ciało.Książka, z którą powinien się zapoznać rodzic każdej nastolatki!
W tej książce znajduje się aż 65 smakowitych przepisów, dzięki którym dowiesz się, co zrobić z najpopularniejszym wegańskim produktem – bogatym w żelazo, lekkostrawnym i łatwym w przygotowaniu. Coraz większa dostępność tofu w sklepach sprawia, że przestało być ono traktowane w kuchni jako wymyślny dodatek, a na stałe zagościło w naszych jadłospisach jako fantastyczny zamiennik mięsa.
Oto jedyna książka o diecie, którą musisz przeczytać
Kochana! Przyznaj, ile razy w życiu przechodziłaś na dietę odchudzającą? Albo chociaż o niej myślałaś? Jak często zadręczasz się z powodu kilogramów, które Twoim zdaniem są naddatkowe, zbędne i powinny zniknąć? Teraz, natychmiast albo po tygodniu, miesiącu, roku odmawiania sobie ulubionego jedzenia i zastępowania go wstrętnym "karton-gipsem", który podobno jest fit... Tak to niestety nie działa. Dieta polegająca na wiecznych wyrzeczeniach prowadzi do błędnego koła nieskutecznego odchudzania. Opuść ten nieszczęsny krąg i zastosuj zamiast niej system żywienia, który przyniesie rezultaty, a jednocześnie sprawi Ci przyjemność!
Poradnik, który przygotowała dla Ciebie Karolina Gruszecka, dietetyczka, instruktorka fitness i trenerka personalna, stanowi zbiór konkretnych, życiowych i przede wszystkim skutecznych rad. Autorka bazuje na własnym doświadczeniu czerpanym z indywidualnej pracy z pacjentkami oraz na wiedzy z zakresu psychodietetyki. Po przeczytaniu książki zrozumiesz, że wcale nie potrzebujesz pomocy sztabu dietetyków, trenerów i coachów. Siła tkwi w Tobie - nawet bez wsparcia otoczenia jesteś w stanie osiągnąć swój cel. Jeśli pragniesz wyjść z błędnego koła odchudzania, lepiej radzić sobie ze stresem, skończyć z ciągłym podjadaniem, odzyskać zdrowy stosunek do jedzenia, uwierzyć w siebie i pozbyć się kompleksów - tu znajdziesz potrzebne do tego narzędzia. Przekonaj się, że możesz cieszyć się wymarzoną sylwetką bez rezygnowania ze wszystkich przyjemności!
Ruszamy?
O autorze
Karolina Gruszecka - magister dietetyki i absolwentka psychodietetyki, doktorantka w Collegium Medicum UMK. Pracuje jako psychodietetyczka, certyfikowana instruktorka fitness oraz trenerka personalna. Jest zdecydowaną przeciwniczką schematów, a także powielanych od lat mitów żywieniowych; wyznaje holistyczne podejście do zdrowia. Często gości jako ekspert w programach telewizyjnych. Chętnie angażuje się w propagowanie zdrowego stylu życia i podejścia do diety, występuje na konferencjach poświęconych temu tematowi, zarówno polskich, jak i międzynarodowych (między innymi w Londynie, Berlinie, Rimini, Wiedniu). W sieci można ją spotkać na Facebooku, Instagramie oraz YouTubie.
115 przepisów na zdrowe posiłki w chorobie Hashimoto, które pomogą Ci poprawić samopoczucie i utrzymać prawidłową masę ciała
Choroba Hashimoto to schorzenie, którego leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dużą rolę w terapii odgrywa styl życia, czyli dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie czynnego i biernego palenia tytoniu, a także redukcja stresu. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikoną informującą o tym, czy danie jest:
? bez glutenu
? bez pszenicy
? bez mleka
? bez laktozy
? z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów
W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
W książce między innymi:
- podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych,
- ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała,
- rola wody mineralnej w sporcie amatorskim i zawodowym,
- witaminy i składniki mineralne istotne dla sportowców,
- żywienie sportowców, którzy są wegetarianami, weganami lub stosują dietę bezglutenową,
- jadłospisy dla trenujących jeden lub dwa razy dziennie.
Medycyna XXI wieku zgodna z naturą
Łagodna, bezpieczna, sprawdzona
Zdrowe dziecko? Naturalnie! TYLKO NATURALNIE!
Nowatorski poradnik zdrowia dla nowoczesnych rodziców. Sześcioro najwyższej klasy ekspertów specjalistów pediatrii, immunologii, kardiologii, rehabilitacji
i ziołolecznictwa odpowiada na dociekliwe pytania dziennikarki nagradzanej
wielokrotnie za książki o tematyce medycznej.
Mix najnowszych osiągnięć medycyny XXI wieku i tradycyjnych sposobów leczniczych potrafi wyciągnąć każde dziecko ze zdrowotnej opresji.
12 produktów, które wzmacniają odporność
12 produktów, które szkodzą
* Najczęściej popełniane błędy rodziców
* Cukier wrogiem numer jeden odporności dziecka
* Dlaczego dzieci, które jedzą wysoko przetworzoną żywność, częściej chorują?
* Lepsze są probiotyki z jogurtów czy z apteki?
* Warzywa, które leczą
* Przepisy na smaczne i zdrowe dania z warzyw
* Najlepsze przepisy z leczniczych owoców
* Zapalenie płuc wyleczone bańkami
* Słodka terapia, czyli leczenie miodem
Bez chorób wychować dzieci się nie da, ale możemy zredukować zarówno czas choroby jak i stres z nią związany, uciążliwy dla dzieci i rodziców.
Bądź eko - dieta, ruch, czyste powietrze, sen, miłość – to pięć zaleceń e-recepty na zdrowie
JAK WYDŁUŻYĆ SWOJE ŻYCIE NAJNOWSZA WIEDZA O ZDROWYM ODŻYWIANIU I POŚCIE LECZNICZYMSKUTECZNE TERAPIE NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB PRZEWLEKŁYCHNadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm Choroby przewlekłe w siedemdziesięciu procentach spowodowane są niewłaściwym odżywianiem. Jedząc to, co dla nas dobre, i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie.Prof. dr Andreas Michalsen w swojej najnowszej książce mówi o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz historiach pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne do leczenia najczęstszych chorób przewlekłych.
Program Przemian nie jest dietą. Jest nauką nowego stylu życia - takiego, który sprawia, że w naturalny sposób utrzymujesz swoją prawidłową wagę i nie musisz już nigdy więcej się odchudzać. Dwa pierwsze etapy przygotowują nas do redukcji wagi i prowadzą nas do niej. Dwa kolejne są po to, abyśmy ustabilizowali wagę na odpowiednim dla nas poziomie oraz utrzymali ją. Przełomowym momentem w tym procesie jest III etap. O nim właśnie jest ta książka.
III etap jest etapem Stabilizacji Wagi. Przechodzimy na niego po okresie aktywnej redukcji wagi, kiedy to większość posiłków zastąpiliśmy zupami zgodnymi z zasadami Programu Przemian. Dzięki nim oczyszczamy organizm, pobudzamy metabolizm i obniżamy wagę. Co więcej, na III etapie nadal możliwa (i wskazana) jest dalsza jej redukcja.
Oczywiste jednak jest, że nie będziemy jeść głównie zup przez całe swoje życie. Nadal będziemy korzystać z nich dla smaku, zdrowia i regulacji wagi, jednak na III etapie wprowadzamy stopniowo posiłki stałe.
III etap ma bardzo indywidualny charakter i każdy musi dostosować go do siebie. Uwzględnić należy:
stan zdrowia, potrzeby i oczekiwania,
historię otyłości, jej genezę,
przebyte diety, ich skutki, ostatnią przebytą dietę i czas, który od niej upłynął,
przebieg dwóch pierwszych etapów i przebieg redukcji wagi,
bieżące reakcje organizmu.
Książka ta pozwala lepiej zrozumieć, na czym polega III etap i dlaczego ma tak bardzo indywidualny charakter. Nie zawiera gotowych rozwiązań dobrych zawsze i dla wszystkich, jako uniwersalna metoda na III etap, ale wskazówki, które wszyscy powinni wziąć pod uwagę realizując swój III etap.
Znajdziesz w niej wskazówki, które pozwolą Ci zdecydować:
Kiedy należy przejść na III etap?
Jak długo powinien on trwać?
Z jakich form obróbki żywności należy korzystać - w jakiej kolejności je wprowadzać, w jakiej proporcji stosować?
Jak łączyć różne typy obróbki w posiłkach stałych?
Ponad to znajdziesz tu:
Wskazówki dotyczące III etapu najczęściej sprawdzające się u Zupomaniaków.
Porady związane z wyzwaniami psychicznymi i fizycznymi, które mogą pojawić się na III etapie. Są to:
niepewność, obawa, skłonność do powrotu do starych nawyków, pokusa dalszej (nieuzasadnionej) redukcji wagi,
stała troska o metabolizm, oczyszczenie, nawodnienie i odżywienie organizmu, a także radzenie sobie ze skutkami ubocznymi.
Podsumowanie i wyjaśnienie najczęściej popełnianych błędów na III etapie.
Pytania, które najczęściej padają w czasie konsultacji indywidualnych dotyczących III etapu, np. o kefir, bakalie, koktajle i ... zupy.
Przykładowe harmonogramy wprowadzenia III etapu oparte o prawdziwe historie odchudzania z konsultacji.
Podsumowanie zasad, które powinny po Przemianie zostać z nami na całe życie.
Książka merytoryczna jest wyczerpującym przewodnikiem po III etapie - uświadamiającym, że nie chodzi o to, by dotrzeć do mety i spocząć na laurach, ale by podróżować, stawiając sobie coraz to nowe cele. Nie związane już z wagą, bo ją utrzymywać chcemy na stałym poziomie. Tego uczymy się na III etapie.
UWAGA! Książka nie zawiera przepisów, a informacje przydatne do zaplanowania i przeprowadzenia III etapu. Przepisy na posiłki stałe na III etapie znajdziesz w książce kulinarnej Zdrowe i smaczne odchudzanie
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?