Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia.
Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości.
Zbigniew Młynarski
Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków.
Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†)
Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia.
Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości.
Zbigniew Młynarski
Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków.
Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†)
Zapoznaj się z tysiącami, a nawet milionami hormonów rozprowadzanych po twoim organizmie przez układ krwionośny.
Ta książka wciągnie cię w niezwykle ważny i złożony świat chemicznych sygnałów, które regulują funkcje życiowe komórek i narządów twojego ciała. Wyjaśni ci, jak sygnały te wspomagają prawidłowe działanie organizmu, koordynując kluczowe procesy, takie jak wzrost, płodność i metabolizm.
Znajdziesz tu szczegółowe opisy najważniejszych hormonów oraz ich roli w organizmie. Dowiesz się, gdzie powstają i na czym polega ich działanie. Przekonasz się też, jak współczesna endokrynologia może przyczynić się do polepszenia stanu twojego zdrowia: są tu praktyczne wskazówki dotyczące stylu życia i różnych diet. A wszystko to podane w niezwykle przystępnej i atrakcyjnej formie!
To pełen fascynujących informacji, znakomity przewodnik po świecie hormonów i świetna kontynuacja serii rozpoczętej książką Poznaj swoje bakterie.
Czy wiesz, że jedynie 10 prostych nawyków może zmienić, a nawet uratować Twoje życie? W tym wyjątkowym poradniku, Autorka, światowa ekspertka jogi i ajurwedy, przedstawia rozwiązanie Twoich problemów z brakiem energii, nieprawidłowym odżywianiem, stanami zapalnymi, nadwagą czy przebodźcowaniem organizmu. Dzięki skutecznym technikom zmiany nawyków, w łatwy i bezstresowy sposób wprowadzisz nową rutynę. Odkryjesz zalety oraz sposoby na wcześniejsze i lekkie kolacje, oczyścisz organizm, nauczysz się ajurwedyjskiego masażu ciała i twarzy, który możesz wykonywać samodzielnie, poznasz ćwiczenia i techniki oddechowe, które prawidłowo dotlenią Twój organizm. Masz tylko jedno ciało czas o nie zadbać!
Jak sobie ułatwić pracę w kuchni, nie tracić w niej czasu, jak stracić zbędne kilogramy oraz jak dbać o serce ograniczając spożycie tłuszczu? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w tej książce! Zawarto w niej 4-tygodniowe menu wg norm kanadyjskich i amerykańskich, przepisy na szybkie potrawy o małej zawartości tłuszczu, listę zakupów na cały tydzień. wartość odżywczą produktów w tabelach, plan gry - jak krok po kroku przygotować posiłki oraz program ćwiczeń uaktywniających.
Książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny. Fantastyczne dania w wersji łatwej dla młodszych i nieco trudniejsze dla dorosłych.Co zrobić gdy twoje dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Możesz zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić dobrze, ale gotuj sobie sam. Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje zestaw przepisów dla rodziny. Gotujemy razem, ale osobno. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy a mama bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni bezcenny! Do tego urozmaicona kuchnia codzienna przypadnie do gustu wszystkim domownikom.W książce znajdziecie ponad 130 przepisów na dania wege. Każda z potraw przygotowana jest w wersji prostej i rozbudowanej. W ten sposób zobaczysz jak łatwo zmieniać domowe potrawy, jak dostosować dania do własnych upodobań kulinarnych oraz jak z prostych przepisów dodając kilka składników wyczarować coś nowego! Z rozmów mamy i córki dowiesz się jakie zamienniki można stosować przy niektórych produktach i na co zwrócić uwagę, żeby dania wege były smaczne i pełnowartościowe.Olga SmileMama, blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Uwielbia tworzyć w kuchni i na papierze. Zaraża radością gotowania i tworzenia lepszego, smaczniejszego życia! Prowadzi popularnego bloga kulinarnego.Weronika SmileCórka, nastolatka uzdolniona plastycznie i kulinarnie. Uwielbia zwierzęta, długie spacery z psami oraz świnki morskie. Od urodzenia jest na diecie wegańskiej i bezglutenowej! Serdeczna koleżanka i prawdziwa przyjaciółka. Prowadzi bloga kulinarnego na którym opisuje proste przepisy dla początkujących wegetarian i wegan. Eksperymentuje z gotowaniem i pisze o tym, jak z prostych składników dostępnych w sklepach przygotować pyszne pasty na kanapki, ciepłe śniadania, obiad z kilku składników, a nawet słodkie desery!
Poradnik dla kobiet, pragnących zadbać o swoje zdrowie i ciało w oparciu o niskowęglowodanową, wysokotłuszczową dietę ektogeniczną. Chciałabyś żyć pełnią życia? Pragniesz polepszyć swoje zdrowie i samopoczucie? Chcesz mieć wpływ na swój organizm? Dążysz do osiągnięcia najlepszej dla siebie wagi? Leanne Vogel proponuje trzystopniowy plan poprawy twojego zdrowia: najpierw poznaj, czym jest zdrowe i wartościowe jedzenie i jak je przygotować; następnie zmniejsz liczbę węglowodanów i zwiększ zdrowe tłuszcze w codziennych posiłkach; na koniec zaplanuj dietę, która poprawi twoje samopoczucie. Ponadto autorka wyjaśnia m.in.: – jak działa kobiecy metabolizm, – jak dieta ketogeniczna wpływa na organizm kobiety, – jak dostosować dietę ketogeniczną do swoich potrzeb, – jaka jest rola postu okresowego w zdrowym odżywianiu, – jak uwolnić się od obsesji liczenia kalorii, – jak dieta ketogeniczna może wspomagać leczenie stanów zapalnych. Leanne Vogel rzuca nowe światło na rolę odżywiania w wielu schorzeniach m. in. : w zaburzeniach równowagi tarczycy, w menopauzie, PCOS, czy w stanach zapalnych. Autorka pokazuje kobietom jak poprzez zmianę nawyków żywieniowych można poprawić zdrowie i polepszyć samopoczucie. Leanne Vogel Autorka książek o diecie ketogenicznej (Dieta ketogeniczna dla kobiet, Przepisy z diety ketogenicznej, The keto diet), założycielka strony Healthful Pursuit, gdzie promuje zdrowe odżywianie zgodne z dietą ketogeniczną. Leanne udostępnia na swoim blogu: healthfulpursuit.com darmowe filmy wideo, podcasty oraz przepisy kulinarne.
Dziecko potrzebuje energii, którą czerpie z jedzenia, by się uczyć i bawić, ale przede wszystkim, by rosnąć i się rozwijać. Od zbilansowanego żywienia zależy jego rozwój fizyczny, zdrowie, praca mózgu i układu odpornościowego. Książka podpowiada, jakie składniki wprowadzić do diety dziecka, by wzmocnić jego odporność, a także pomaga skomponować posiłki, dzięki którym organizm dziecka będzie się rozwijał najlepiej, jak to tylko możliwe, waga utrzymywała się na odpowiednim poziomie, a rozwój intelektualny przebiegał harmonijnie.
Wylecz nadciśnienie i zadbaj o piękną sylwetkę.
Masz nadciśnienie i lekarz polecił ci przejść na dietę? Oto książka dla ciebie!
Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Opracowano ją z myślą o leczeniu nadciśnienia. Obecnie jest zalecana przez wiele polskich i zagranicznych towarzystw naukowych jako element profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego. Może także stanowić racjonalny, codzienny styl żywienia sprzyjający zdrowiu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. A poza tym posiłki z diety DASH są łatwe do przygotowania i… smaczne!
Z książki dowiesz się:
- co jeść, a czego nie, jeśli masz nadciśnienie lub znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka,
- jak powinna wyglądać dieta dobra dla twojego serca,
- jak łatwo i skutecznie zmienić swoje dotychczasowe nawyki,
- jak zdrowo schudnąć,
- jaki styl życia wprowadzić, by skutecznie uzupełnić terapię dietą.
W książce znajdziesz też prawie sto przepisów na urozmaicone, smaczne posiłki na cały dzień.
Zazdrościsz modelkom płaskiego brzucha? Marzysz o tym, by w kolejnym sezonie pokazać się na plaży w nowym kostiumie? Chcesz wreszcie pozwolić sobie na takie ubrania, jakie ci się podobają, a nie takie, które skrywają Twoje niedoskonałości? Nie wiesz, jak wymodelować mięśnie brzucha? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Nie tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że:
odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu
ale też zmotywuje i krok po kroku poprowadzi do celu!
Z książki dowiesz się:
• dlaczego przybierasz na wadze i jak temu zaradzić,
• co robić, gdy oponka na twoim brzuchu rośnie niemal po każdym posiłku,
• jak ćwiczyć, by zredukować tkankę tłuszczową i poprawić wygląd brzucha,
• jakie są rodzaje diet odchudzających i jak wybrać właściwą dla siebie,
• jak samodzielnie zaplanować i stosować dietę niskokaloryczną,
• jakie nawyki zmienić, by osiągnąć cel i utrzymać efekty.
W poradniku znajdziesz także urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę fitnessu.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się wpływem sportu i codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu m.in. Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Dieta w chorobie Hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Schudnij bez diety. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
JOANNA ZAJĄC-BOROWICKA – trenerka personalna, instruktorka fitness, właścicielka warszawskich klubów tylko dla kobiet I LOVE FITNESS. Specjalizuje się w treningach medycznych oraz treningach funkcjonalnych podnoszących sprawność i kondycję oraz modelujących sylwetkę.
Czy wiesz, że zaprzestanie ruchu nie jest lekarstwem na ból stawów?Mało tego może się do niego przyczyniać!Choroba zwyrodnieniowa to nie wyrok jest poradnikiem dla osób chcących zadbać o sprawność fizyczną, mimo dolegliwości związanych z bólem.Autorzy książki opracowali metodę fizjoterapii, którą nazywają terapią bólu. Polega ona na stosowaniu ćwiczeń rozciągających oraz masażu powięziowego z użyciem kulki i wałka. Terapię powinna wspierać odpowiednia dieta, dlatego w książce znalazły się także przykładowe przepisy. Celem opisanych działań jest złagodzenie, a nawet wyeliminowanie bólu, który może towarzyszyć chorobie zwyrodnieniowej oraz poprawienie i utrzymanie sprawności. Niezależnie od wieku!Początek książki poświęcono zagadnieniom teoretycznym. Autorzy przybliżają czytelnikowi mechanizmy powstawania choroby zwyrodnieniowej i bólu. Zwracają uwagę na wpływ genetyki, stresu, nadwagi i zakwaszenia organizmu. Omawiają także mechanikę działania stawów oraz rolę mięśni i ścięgien. Nie pomijają też kwestii psychiki, która odgrywa ogromną rolę w przypadku przewlekłego bólu.Napisana przystępnym językiem, zawierająca dokładne opisy ćwiczeń, będzie cenną pomocą nie tylko w pracy fizjoterapeutów. Stanie się także doskonałym przewodnikiem dla wszystkich, którzy cierpią na ból stawów i chcą o siebie zadbać sami.
Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły? Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i bezglutenowych zamienników, co pozwoli ci modyfikować skład potraw zależnie od twoich upodobań i z uwzględnieniem wymogów zdrowotnych.
Ćwiczenia w samochodzie czy w windzie? Czemu nie! Dominika Musiałowska, specjalistka w dziedzinie insulinooporności, stworzyła zestaw ćwiczeń dla najbardziej nawet zajętych osób. Autorka przedstawia też „pakiet specjalny” dla insulinoopornych, który pomoże ci zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
W książce znajdziesz:
• zasady komponowania posiłków na wynos
• przepisy na łatwe w przygotowaniu zestawy do lunchboxów
• propozycje ćwiczeń możliwych do wykonania w sytuacjach codziennych, podczas zabaw z dzieckiem, oczekiwania na autobus czy pracy przy biurku
• rady dla insulinoopornych prowadzące do poprawy jakości życia
"Wegetarianizm to nie dogmat ani liturgia, to tylko postulat natury własnego organizmu oraz indywidualny styl życia i myślenia wynikający z oczywistości serca i rozumu".
Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują na bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia.Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromialgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika!
Tyjesz „z powietrza”? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę?
Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, towarzysząca niekiedy innym chorobom i zaburzeniom, m.in. cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników.
Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by powrócić do zdrowia! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku.
Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, zajmujących się samą insulinoopornością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Artykuły zawierają praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych, stanowią świetne uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się pacjenci.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?