Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Ponad czterdzieści przepisów, plan diety i zasoby, dzięki którym możesz zlokalizować problemy jelitowe, skorygować je i utrzymać długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie.
Książka o tym, jak wyeliminować złe bakterie i przywrócić brakujące "dobre" bakterie, z czterotygodniowym planem przeprogramowania mikrobiomu w oparciu o badania i techniki, które nie tylko docierają do źródła wielu chorób, ale także poprawiają poziom oksytocyny, zdrowie mózgu i pomagają przeciwdziałać starzeniu się, pozwalają utracić wagę, zachować jasność umysłu i spokojny sen.
Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są m.in. zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie,złe samopoczucie i wiele problemów zdrowotnych. Sposobem na przywrócenie równowagi jest dieta, która nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a więc opartana posiłkach, które mają niski indeks glikemiczny. Chociaż jest to dieta lecznicza, bardziej pasuje do niej określenie zdrowy trend w odżywianiu. Jest szczególnie zalecana tym, którzy muszą trzymać cukier w ryzach, ale doskonale sprawdzi się także u osób zupełnie zdrowych,chcących żyć bez cywilizacyjnych schorzeń. Ta książka to nie tylko sprawdzony jadłospis na 28 dni, ale też praktyczny przewodnik po zdrowym stylu życia. Dzięki niej łatwo nauczyć się samodzielnego układania posiłków i dokonywania dobrych wyborów przy stole.
Poradnik zawiera podstawowe zasady żywienia w trakcie chemioterapii. Stworzony jest przez doświadczonego onkologa i dietetyka, w celu propagowania poprawnego żywienia w onkologii. Jeśli chorujesz na nowotwór złośliwy i zastanawiasz się, jak możesz wspomóc proces swojego leczenia, to niniejszy poradnik jest właśnie dla Ciebie! Składa się on z krótkich porad żywieniowych. Cierpisz na zaparcia? Masz biegunki? Doskwiera Ci suchość jamy ustnej? Może występują u Ciebie zaburzenia węchu i smaku? Odpowiednio dobranym żywieniem możesz złagodzić objawy niepożądane związane z leczeniem przeciwnowotworowym i poczuć się lepiej.
Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego. NAUKA: Poznaj główne przyczyny, a także pięć najważniejszych oznak stanów zapalnych. STYL ŻYCIA: Dowiedz się, w jaki sposób zła jakość snu, nadmierny stres i toksyny obniżają odporność organizmu, a także jak zmienić nawyki, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. ODŻYWIANIE: Zrezygnuj z produktów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Wprowadź dietę bogatą w składniki zwalczające zapalenie. PRZEPISY: Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnika.
Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Jakie są dostępne sposoby leczenia? Dlaczego dieta i ruch są kluczowe w opanowaniu tej choroby? Na te i wiele innych pytań odpowiada doświadczona edukatorka i pielęgniarka diabetologiczna.Jeśli u Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich zdiagnozowano cukrzycę, ta książka pomoże Ci oswoić chorobę i nauczy Cię, jak z nią żyć na co dzień: pracować, uprawiać hobby, podróżować. Wystarczy bowiem zdobyć dostateczną wiedzę o cukrzycy, aby zapewnić sobie odpowiednią samoopiekę i cieszyć się niezależnością. Nowoczesna diabetologia i zaangażowanie pacjenta w proces leczenia pozwalają wieść normalne życie z cukrzycą.
Zmień dietę, żyj uważniej, nie daj się chorobie!Choroba Hashimoto to obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn.Jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na przebieg choroby Hashimoto? Jakie schorzenia mogą jej towarzyszyć? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i wiele ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.Agata Lewandowska ? dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studió1) z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka kilkunastu poradników dietetycznych, m.in. Dieta w chorobie Hashimoto, Dieta antyrakowa, Dieta zdrowych jelit, Dieta wzmacniająca odporność, Dieta dla mózgu.
„Nie ma chorób nieuleczalnych”. To odważne stwierdzenie belgijskiego lekarza, dr. Luisa van Heckena, praktykującego od ponad dwudziestu lat wyłącznie w oparciu o zalecenia św. Hildegardy z Bingen, zmieniło życie autorki książki i tysięcy osób sięgających po leczniczą moc natury. Elżbieta Ruman poświęciła kilkanaście już lat na pogłębianie wiedzy z zakresu naturalnej medycyny Hildegardy z Bingen. Doświadczenie w stosowaniu w swojej kuchni roślin wskazanych przez świętą mniszkę, graniczące z cudem powroty do zdrowia setek osób i dwuletnie studia medycyny hildegardowej w Niemczech pozwoliły jej stworzyć ten niezwykły poradnik.To pierwsza książka z cyklu „Akademia Hildegardy z Bingen”, przybliżająca tak cenne podstawy wiedzy, jak i konkretne terapie i przepisy. Pachnącym zakończeniem publikacji są przepisy hildegardowej kuchni, pozwalające wcielić w codzienność odżywianie, które leczy, odmładza i daje radość życia.ELŻBIETA RUMAN – dziennikarka i publicystka. Autorka wielu programów telewizyjnych i filmów oraz audycji radiowych. W swojej reporterskiej pracy szuka dobra i stara się je ukazywać światu. Od 2006 roku, zafascynowana dziełem św. Hildegardy z Bingen, kroczy jej śladami, aby zgłębiać i przekazywać niezwykłą wiedzę tej średniowiecznej Doktor Kościoła. Jest założycielką Centrum św. Hildegardy z Bingen w Józefowie – jednego z niewielu w Polsce miejsc, gdzie można znaleźć nie tylko wszelkie opisywane przez Hildegardę specyfiki, ale też zakosztować jej wiedzy poprzez konsultacje z terapeutami hildegardowymi, oczyścić organizm dzięki tygodniowym postom, uzyskać „paszport na zdrowe życie”.
Kompleksowy program, który pozwoli Ci jeść tanio, smacznie i zdrowo Post Daniela - słynna kuracja ciała i ducha W książce znajdziesz: 14-dniowy program oparty na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej, wszystkie niezbędne informacje potrzebne do podjęcia postu Daniela, duchowe rozważania ks. Łukasza Piórkowskiego, które pomogą Ci uczynić z postu czas prawdziwej, duchowej odnowy. Utrzymaj efekty Postu Daniela przez całe życie z Dietą dla zdrowia W książkach znajdziesz: pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, lekkostrawne i urozmaicone kolacje, aromatyczne zupy, odżywcze drugie dania, zdrowe desery i orzeźwiające koktajle.
Regina Bukowska to prawdziwy fachowiec od owocowych detoksów. A ich dobroczynnemu działaniu na zdrowie fizyczne, psychiczne oraz urodę nie da się zaprzeczyć. Skuteczne oczyszczenie się z toksyn – co istotne w smaczny i przyjemny sposób – to filar prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdej sferze. Kolorowy detox to przewodnik po krainie zdrowych warzywnych, owocowych i warzywno-owocowych soków.
Kolorowy detox… 260 przepisów na soki to poręczna książka, którą można wszędzie zabrać ze sobą i cieszyć się w każdych okolicznościach z przygotowywanych soków. A naprawdę warto! Świeże i samodzielnie wyciskane to: energia, witalność oraz pozbycie się wielu dolegliwości i… osiągnięcie wymarzonej figury. Regina Bukowska za pomocą swoich receptur pokazuje, jak z owoców i warzyw wycisnąć jeszcze więcej… zdrowia! O każdej porze roku.
Chcesz zgubić zbędne kilogramy i obniżyć ciśnienie krwi?Dieta DASH jest idealna dla Ciebie i dla każdego, kto chce się zdrowo i smacznie odżywiać.Książka zawiera 90 przepisów, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut!Rozpocznij dietę DASH z pomocą 21-dniowego jadłospisu. Towarzyszą mu tygodniowe listy zakupów. W książce znajdziesz szybkie i proste przepisy, które pozwolą ci schudnąć i obniżyć ciśnienie krwi.Przedstawiony w książce prosty opis diety, jak również 90 przepisów do zrealizowania w maksymalnie pół godziny i 21-dniowy plan posiłków pomogą każdemu, kto chce obniżyć ciśnienie krwi dzięki pysznemu i łatwemu do przygotowania jedzeniu.Wśród przepisów znajdziesz m.in.:słodko-kwaśną wieprzowinę w liściach sałaty, placki krabowe z surówką z kapusty, spaghetti z grzybami i czosnkiem, śniadaniową zapiekankę ze szpinakiem i pieczarkami, cynamonowe ciasto z kubka z brązowym cukrem.Poznaj także domowe przyprawy, sosy i przepisy, które pomogą ci wydobyć pełnię smaku nie dzięki soli, ale szerokiej gamie ziół i przypraw.
Masz nadciśnienie i lekarz polecił ci zmienić nawyki żywieniowe? Oto książka dla ciebie! Dieta DASH to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Opracowano ją z myślą o leczeniu nadciśnienia. Ale może także stanowić racjonalny, codzienny styl żywienia sprzyjający zdrowiu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Co więcej, posiłki z diety DASH są łatwe do przygotowania i smaczne! W tej książce doświadczona dietetyczka podpowiada:- co jeść, a czego unikać, jeśli masz nadciśnienie lub znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka,- jak powinna wyglądać dieta dobra dla twojego serca,- jak łatwo i skutecznie zmienić dotychczasowe nawyki,- jak zdrowo schudnąć,- jaki styl życia wprowadzić, by skutecznie uzupełnić terapię dietą. Obok porad, w książce znajdziesz prawie sto przepisów na urozmaicone i smaczne posiłki.
The Urban Vegetable Patch is an eco-friendly guide to growing green, no matter your space. Starting with how to set-up your own vegetable patch up – be it on a windowsill, a balcony or even an allotment – you will learn how to make the most of your space, whatever the size. From how to grow vegetables organically – be it from seed or even food scraps – to making your own fertiliser, as well as practical tips on how to cook, store and share your haul, reduce your use of plastics and water, and even how to plant for wildlife, this book will inspire you to grow your way to greener way of living – so dig in!
Gotuj sprytniej, jedz zdrowiej i oszczędzaj czas!Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę produktów, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania w kuchni przy garnkach!W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni!Najważniejsza jest baza..Z jajek przyrządzisz chrupiące quesadille, prawdziwą włoską frittatę i aksamitną sałatkę jajeczną..Ugotowaną ciecierzycę wykorzystasz do przygotowania rozgrzewającego pomidorowego curry, zdrowych burgerów i kolorowych dipów..A z nudnego kurczaka wyczarujesz tajską potrawkę, chilli z białą fasolą, domowe tacos i sycące zupy.Zobacz, jakie to proste!Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Countries with smaller governments grow faster.
Tobacco taxes are the best way to cut smoking.
Government regulation discourages entrepreneurship.
Award-winning investigative journalist Tom Bergin digs into eight mantras widely accepted by Western governments and, by talking to the people who promote those ideas and the workers, businesspeople and consumers who have felt their impacts, finds they often don't play out as expected. Smart, funny and incisive, Free Lunch Thinking is essential reading for anyone who really wants to know how economies tick - and why they often don't.
Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego i są często zaliczane do chorób cywilizacyjnych. Niestety nie istnieje jedna cudowna dieta, która sprawdzi się u każdego. Dlatego gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, zmiana nawyków żywieniowych i złagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia.
Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Tłumaczy jakie są objawy i jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie. Jaka dobrać najlepszą dietę? Wskazuje też, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje również powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Dieta lekkostrawna, Dieta ubogoresztkowa, Dieta bez glutenu, Dieta bez laktozy, Dieta Cedars-Sinai, Dieta low-FODMAP, Dieta SCD, Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker, Dieta GAPS – zespół psychologiczno-jelitowy, Bi-Phasic Diet, Dieta elementarna i półelementarna, Dieta śródziemnomorska, Dieta DASH, Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Rewolucyjna metoda odchudzania, kompatybilna z innymi dietami Intermittent Fasting to idealny sposób na utratę wagi bez względu na to, jaki tryb życia prowadzisz i co ląduje na twoim talerzu Właśnie dokonałeś przełomowego wyboru – sięgnąłeś po książkę o IF, metodzie odżywiania, której podstawą jest post przerywany. Dzięki przeplataniu faz jedzenia i niejedzenia wreszcie zrzucisz zbędne kilogramy. Jak to możliwe? Posty są wpisane w nasz metabolizm. W stanie naturalnym nie tyjemy! Wystarczy posłużyć się tą wiedzą, by odzyskać zgrabną sylwetkę. Z książki dowiesz się między innymi: ? o przyczynach tycia; ? o najnowszych odkryciach na temat krótkotrwałego postu; ? o tym, jak zwiększyć stężenie hormonów spalających tłuszcz; ? o niewiarygodnych korzyściach diety IF dla zdrowia; ? o tym, jak wdrożyć IF, by cieszyć się dobrym samopoczuciem. Większość diet jest obliczona na szybki, ale krótkotrwały efekt. IF to program zmiany podejścia do odżywiania. Zapomnij o liczeniu kalorii i wylewaniu siódmych potów na siłowni. Skłoń organizm do czerpania energii ze swoich rezerw tłuszczowych. Czy jest coś prostszego niż patrzenie co jakiś czas na zegarek po to, by schudnąć?
100 przepisów dla niej, dla niego, dla całej rodziny!Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski ( idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, a także dla panów.Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, jak również wody. Ich zalety można wymieniać bez końca. Koktajle to bomba witaminowa i zarazem pyszne orzeźwienie, również w ciągu dnia.Komponujcie koktajle stosownie do Waszych potrzeb, smaków i godzin posiłków. Książka dostarczy Wam mnóstwa cennych inspiracji, jak dzięki świeżym składnikom zachować najwięcej ich wartości odżywczej.Zmiksujmy razem coś pysznego!
Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie!Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Jednogarnkowa jarzynova, Sezonowe warzywo, Ziarno)Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew.Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu.Najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)!Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Skarby ogrodu, Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty i Różane przepisy. Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Pochodzi z Krakowa, doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Wiesz już, że jesteś „motylkiem” – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś „tak”, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzięki jej książce zrozumiesz swoje schorzenie, nauczysz się samodzielnie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych oraz prowadzić odpowiedni styl życia i przekonasz się, że nie jest to szczególnie trudne ani nie wymaga wielu poświęceń. Podczas lektury dowiesz się także ważnych rzeczy na temat insulinooporności i jelita wrażliwego, które często współwystępują z chorobą Hashimoto. Dodatkowym wsparciem dla czytelników jest część napisana przez psycholożkę, która na co dzień pracuje z „motylkami”.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?