Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Książka "Ziołowe gotowanie" to nie kolejna dieta opracowana w gabinecie dietetyka, ale prawdziwe odżywianie, które opiera się na wielowiekowej, polskiej tradycji. Jest więc ono bogactwem doświadczeń przeszłych pokoleń, mądrością narodu. Warto nauczyć się zdrowego gotowania, by nasze rodziny były zdrowe. Pewna staruszka ze łzami w oczach pytała mnie, dlaczego ona jest zdrowa, a jej dzieci, wnuki i nawet prawnuki schorowane. Nic w tym dziwnego - odpowiedziałam, wszak pani żyje na wsi według praw natury, a miastowe dzieci według zasad cywilizacji. A ta choć połyskliwa, piękna i smaczna to niestety z chorobami trzyma. Wierna przyjaciółka ziół: Stefania Korżawska
Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie. Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają: Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano Dr Alessio Fasano – światowej sławy gastroenterolog pediatra i badacz – to również założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, pierwszej w Stanach Zjednoczonych placówki badawczo-leczniczej specjalizującej się w celiakii, alergii na zboże i nadwrażliwości na gluten. Jako charyzmatyczny mówca chętnie zapraszany jest przez przedstawicieli krajowych i międzynarodowych mediów. Doktor Fasano odebrał wykształcenie w Neapolu, obecnie zaś pełni funkcję profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i kieruje oddziałem gastroenterologii pediatrycznej i żywienia w MassGeneral Hospital for Children. Laureatka nagród państwowego stopnia, autorka publikacji poświęconych szkolnictwu wyższemu i redaktorka Susie Flaherty kieruje działem komunikacji Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, wcześniej zaś piastowała stanowisko starszego redaktora na Uniwersytecie Maryland. Jest członkinią National Association of Science Writers.
Od pożywienia zależy wszystko, jest lekarstwem uniwersalnym... Michio Kushi i Alex Jack, wybitni popularyzatorzy makrobiotyki, wierzą, że prawie każdej dolegliwości człowieka – od przeziębienia po raka – można zaradzić, a często także ją wyleczyć, poprzez zrównoważenie przepływu energii wewnętrznej (ki). Najskuteczniejszym sposobem jest spożywanie właściwych pokarmów, zgodnie z własnymi potrzebami. W niniejszym wspaniałym przewodniku ukazują oni podstawy makrobiotycznego sposobu jedzenia i życia, wyjaśniając, jak możemy wykorzystać to potężne źródło uzdrawiania, aby stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, zapobiegać albo przynosić ulgę w ponad 200 dolegliwościach, schorzeniach albo zaburzeniach, zarówno fizycznych, jak i psychicznych. To encyklopedyczne kompendium podstaw makrobiotyki, środków leczniczych, jadłospisów i przepisów uwzględnia najnowsze podejścia i praktyki w społeczności makrobiotycznej. Autorzy integrują wszystkie informacje w formie jedynego w swoim rodzaju przewodnika po uzdrawianiu makrobiotycznym, od AIDS, poprzez alergie, zapalenie stawów, raka, cukrzycę, aż po choroby serca. Wyjaśniają również, co musimy wiedzieć, aby zacząć korzystać z prawdziwej diety makrobiotycznej, która zapewni nam pełną równowagę. Książka podaje dokładne narzędzia i wiedzę, których potrzebujemy aby zbudować silne, aktywne ciało i radosny, twórczy umysł.
Słowo wstępne (z publikacji)Wersja pierwotna niniejszej publikacji została przygotowana dla APNA (Asociación de Padres de Personas con Autismo, Hiszpania). Autorzy składają podziękowanie APNA za zgodę na przygotowanie publikacji w obecnej postaci.Niniejsza publikacja została podzielona na cztery części. W pierwszej przedstawione zostały dowody na poparcie tezy, że objawy autyzmu są po części konsekwencją zaburzeń fizjologicznych o podłożu metabolicznym. W drugiej omówiono związki pomiędzy nieprawidłowościami metabolicznymi a objawami autyzmu. Trzecia dotyczy niektórych współcześnie wykorzystywanych interwencji biomedycznych oraz ich powiązań z teorią metabolizmu. Czwarta zawiera wskazówki praktyczne dotyczące wdrożenia bezglutenowej i bezkazeinowej interwencji pokarmowej.
Wanda Jackowska, z wykształcenia bibliotekarka i polonistka, z zawodu dziennikarka, jest wielbicielką kuchni lekkiej i niskokalorycznej. W swoich poradnikach kulinarnych promuje potrawy, które można szybko przyrządzić ze świeżych, łatwo dostępnych produktów z niewielką ilością tłuszczu. Była autorką i prezenterką telewizyjnych programów poradnikowych, w tym popularnego magazynu kulinarnego „Gotowanie na ekranie” emitowanego przez ponad 10 lat na antenie TVP.
Drobne ziarenka – ogromna siła!
Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii.
Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. W Kaszomaniaku znajdziemy potrawy
z komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, również pęczakiem, kaszą jęczmienną, bulgurem i kuskusem, a także najważniejsze wiadomości o każdej z kasz. Bezglutenowcy także wybiorą coś dla siebie. Wypróbuj kaszowe zapiekanki, krokiety, kotlety, krupnik i… To jest pyszne!
W książce czytelnik znajdzie wskazówki, jak cieszyć się życiem pomimo choroby. Autor opracował swoje przepisy na podstawie najnowszych badań z dziedziny medycyny i udowadnia, że diabetycy stosując odpowiedni sposób odżywiania, mogą rozkoszować się smakiem i najeść się do syta.
Najnowsze badania naukowe pokazują, że życie z cukrzycą nie jest już tak skomplikowane jak niegdyś i dlatego też osoby na nią chorujące, chcąc się odpowiednio odżywiać, nie muszą już przestrzegać dawnych nakazów żywieniowych.
Zebrane w tej książce przepisy są dowodem na to, że można przygotować wykwintne i świeże potrawy bez jakichkolwiek ograniczeń – warzywa, orzechy, tłuszcze najwyższej jakości, ryby i mięso są filarami współczesnej diety, i nie tylko tej przeznaczonej dla diabetyków. A najważniejsze jest to, że możesz pozbyć się zbędnych kilogramów i rozkoszować się smakiem. Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i dlatego to, co znajdzie się na naszym talerzu, powinno być smaczne i sycące. Diabetycy mogą śmiało zaufać przedstawionemu w tej książce planowi odżywiania, ponieważ autor opracował go na podstawie wiedzy jednego z najbardziej wiodących lekarzy z dziedziny leczenia cukrzycy. Oprócz przepisów zamieszczono w książce najnowsze informacje dotyczące problematyki życia z cukrzycą na co dzień. Autor wyjaśnia we wstępie, jak bez lęku żyć z cukrzycą i pełnymi garściami czerpać radość z życia.
Dlaczego melancholik lubi pikantne potrawy? Czy w kuchni wyróżnia się flegmatyk? Jak sangwinik może poprawić stan własnego zdrowia? Które zioła najlepiej służą cholerykowi? Każdy z nas jest inny, inny ma wzrost i zdrowie, inny temperament czy kondycję psychiczną. Z tego powodu powinniśmy się odżywiać zgodnie z własnym charakterem. dokładnie tak! Doskonale o tym wie Małgorzata Borgman, dlatego przygotowała świetne kompendium na temat racjonalnego odżywiania zaspokajającego wszelkie potrzeby każdego organizmu. Dzięki książce ""Jedz zgodnie ze swoją osobowością"" odkryjesz, jaki jest Twój typ osobowości, poznasz różne teorie na temat ludzkich charakterów, dowiesz się, na czym polega dobra dieta i jak powinien wyglądać Twój jadłospis, zagłębisz się w tajniki smacznej i zdrowej kuchni przeznaczonej specjalnie dla Ciebie! Nic tylko korzystać pełnymi...żołądkami :))!
kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty. Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami. 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych produktów. Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie. *** Nie zniknęła z pierwszą książką, wręcz przeciwnie. Idzie własną drogą, robiąc coś, co zwraca uwagę. Dominika świadomie korzysta z rynkowych nowości, takich jak superfoods, ale nie zapomina o rodzimych produktach, przede wszystkim kaszach. Jej dania są piękne, pełne kolorów i starannie dobranych smaków. Eliza Mórawska, autorka książek i bloga White Plate W rękach Dominiki ziarna, ziarenka i nasiona odsłaniają swoje nowe oblicze i dają początek pełnym wyrazu, ciekawym, a jednocześnie nieskomplikowanym daniom, które samym swym widokiem rozbudzają apetyt. Małgosia Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats Trudno uwierzyć, że garść ziarenek może być tak inspirująca. Ta książka aż kipi od ciekawych pomysłów. Dominika wydobywa z ziaren ukryty potencjał i z lekkością nadaje im smaczną formę. Czasem odświeża tradycyjne receptury, dodając im współczesnego twista. Czasem stawia na orientalne smaki i przenosi je na grunt rodzimy. Jest świeżo, lekko i pysznie. Małgosia Dzięgielewska, autorka bloga Pieprz czy Wanilia
Najnowszy bioporadnik podpowiada, jak aktywnie wpływać na własne zdrowie i samopoczucie. Oprócz fachowych informacji zawiera autorskie przepisy na potrawy, które pozwolą aktywować mózg i uwalniać endorfiny.
Wpływamy na własne zdrowie, gdy wybieramy miejsca, w których żyjemy, przedmioty, którymi na co dzień się otaczamy, i sposób, w jaki się odżywiamy. Autorka przekonuje, że możemy to robić świadomie: właściwie odżywiać mózg, czyli zdrowiej jeść, by szczęśliwiej żyć. Zdrowy styl życia i odpowiednio dobrane składniki żywności chronią przed depresją i zaburzeniami nastroju, pobudzają kreatywność i dodają wigoru. Sprawiają, że czujemy się znakomicie.
Autorki
Barbara Grześkowiak jest terapeutą żywieniowym i psychodietetykiem. Kamila Grześkowiak promuje wegański styl życia; obie specjalizują się w dietoprofilaktyce dolegliwości i chorób, prowadzą w Poznaniu Ośrodek Terapii i Badań nad Zdrowiem.
Każdemu z nas z pewnością zależy na tym, by jak najdłużej zachować młodość i witalność, nie tracąc jednocześnie swojej urody, stąd popularne życzenie, by ""wiecznie być młodym i pięknym"". Sklepy pękają w szwach od nadmiaru najróżniejszych produktów, których zadaniem jest poprawienie naszego wyglądu od stóp do czubka głowy. Niekiedy jednak nawet najlepszy specyfik nie przywróci świeżości matowej, zwiotczałej skórze, nie wygładzi zmarszczek pod oczami czy w kącikach ust, nie pomoże wypadającym czy łamiącym się włosom ani rozdwajającym paznokciom, jeśli ni zadbamy o właściwy sposób żywienia. Tylko on bowiem może dostarczyć nam w pełni wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia i urody. Aby lepiej i łatwiej zrozumieć zależności między żywieniem a urodą, autorka książki przedstawia główne problemy związane z przemianą materii oraz wpływ składników żywieniowych na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów, w tym skóry, włosów i paznokci. Słowem, tych części ciała, których zdrowy i ładny wygląd jest atrybutem urody. Mamy nadzieję, że po tej doskonałej lekturze każdy zacznie patrzeć trochę inaczej na to, co codziennie zjada.
SENSACJA WYDAWNICZA – NR 1 NA LISTACH BESTSELLERÓW!!!
JEDZ WIĘCEJ, ĆWICZ KRÓCEJ I CHUDNIJ!
Joe Wicks (czyli The Body Coach) pokazuje, jak możesz schudnąć i utrzymać szczupłe ciało, jedząc więcej i ćwicząc krócej. Jego poradnik pozwoli ci raz na zawsze zapomnieć o uciążliwych dietach niskokalorycznych. Dzięki niemu nauczysz się odżywiać, dostarczając organizmowi właściwe produkty we właściwym czasie, spalisz zbędną tkankę tłuszczową, zbudujesz masę mięśniową i nigdy nie będziesz odczuwać głodu.
W #Lean in 15 [Szczupli w 15 minut] znajdziesz 100 przepisów na pożywne, a równocześnie łatwe i szybkie do przygotowania posiłki oraz ćwiczenia HIIT (trening interwałowy o wysokiej intensywności) – krótkie i możliwe do wykonania w domu. Dzięki tym smacznym daniom i niezwykłym ćwiczeniom szybko i na stałe uzyskasz wymarzoną sylwetkę.
Autorka w przystępny sposób pokazuje, jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura. W książce znajdziemy cztery działy poświęcone kolejnym porom roku. Każdy z nich zawiera szczegółową dietę złożoną z dostępnych o danej porze roku produktów. Przepisy na proponowane dania opatrzone są kolorowymi fotografiami. Nie brakuje również ciekawostek dotyczących poszczególnych składników oraz sposobów przygotowania czy przechowywania dań. Dzięki wskazówkom bez problemu pogodzimy odchudzanie z pracą i obowiązkami. Z publikacji dowiemy się też, które produkty zawarte w przepisach można nawzajem zastępować tak, aby wartość kaloryczna pozostała taka sama. To dwa w jednym – idealny poradnik dla czytelnika, który chce schudnąć bez efektu jo-jo i książka kulinarna z prostymi przepisami na smaczne i zdrowe dania.
ZEJDŹ Z WAGI, autorstwa Lucy Wyndham-Read, światowej sławy eksperta w tematyce sprawności i odchudzania, to idealny poradnik dla kobiet, które nie tylko chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale również zyskać nową energię i świetne samopoczucie. W książce, oprócz opracowanego przez autorkę specjalnego programu treningowego, czytelniczki znajdą zapewniający dobre zdrowie i zachowanie młodości program żywieniowy.
Spośród przeróżnych poradników dla kobiet tę książkę wyróżnia to, iż opisane ćwiczenia są proste a zarazem bardzo skuteczne, składają się na krótkie treningi, które niemal natychmiast przynoszą efekty; cały program natomiast zrealizować można w… 21 dni. Ponadto, zarówno treningi, jak i dieta zostały opracowane tak, by zapewnić nie tylko dobrą formę i zdrowie, ale również zachowanie młodego wyglądu. Ćwiczenia rozpisane są na każdy dzień, na każdy dzień podana jest również lista zróżnicowanych posiłków – zdrowych, łatwych w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznych. Przepisy są na tyle uniwersalne, że z powodzeniem można z nich korzystać również po zakończeniu programu – nie tylko dla zdrowia, ale i urody.
Wszystko to sprawia, że to poradnik idealny dla zabieganej, współczesnej kobiety – więc jak najbardziej na czasie.
Autorka Katarzyna Zapotoczna w książce Diety w zaburzeniach snu potraktowała zdrowe odżywianie jako jeden ze sposobów poprawy jakości snu. Oprała się na tym, że czynniki bioaktywne w specjalnie przyrządzonych do walki z tym schorzeniem potrawach, mogą być znakomitym suplementem diety, a nawet lekiem dla dobrego snu. Osoby cierpiące na bezsenność skarżą się na trudności w zasypianiu czy utrzymaniu snu,na zbyt wczesne budzenie się lub sen o złej jakości, który nie daje wypoczynku. Główną przyczynę upatrują w najczęściej przepracowaniu. A to tylko część prawdy.
Przyczyn zaburzeń snu jest wiele. W Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10) zaburzenia snu dzieli się na nieorganiczne i organiczne, czyli niezwiązane lub związane z chorobami układu nerwowego lub somatycznymi.
Najbardziej przydatny jest jednak podział bezsenności ze względu na czas trwania objawów: bezsenność przygodna (o czasie trwania do kilku dni) i bezsenność przewlekła, trwająca powyżej miesiąca, która najczęściej jest związana z zaburzeniami psychicznymi, przewlekłymi chorobami somatycznymi (jak: zaburzenia hormonalne, przewlekłe stany zapalne, przewlekłe zespoły bólowe, choroby neurologiczne i narządów ruchu, które uniemożliwiają aktywność fizyczną w ciąg dnia) oraz uzależnieniami np. od alkoholu. Autorka, kierując się taką klasyfikacją, konstruuje ciekawe diety do walki z zaburzeniami snu.
Jeśli macie problem ze snem, zapraszam do skorzystania z tej bardzo ciekawej lektury.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego
Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha
Stwórz własne zasady. Złam własne zasady.
„Jedzenie ma być jedną z największych przyjemności w życiu. Jemy na spotkaniach towarzyskich i rodzinnych. Jemy jako społeczność. Jemy z przyjaciółmi, ukochanymi i w samotności. Jemy dla energii i dla zabawy. Jemy, by świętować. Jemy, kiedy nadchodzi czas posiłku. Jemy codziennie, kilka razy w ciągu dnia.”
- Tara Stiles
W książce Dieta na twoich zasadach trzy życiowe umiejętności – jak poruszać swoim ciałem, jak uspokajać swój umysł oraz jak się odżywiać – stają się niezwykle proste, osiągalne, a nawet ekscytujące. Potrzebujesz tylko maty do jogi, pufy i kuchni. Z Tarą w roli przewodniczki i opiekunki robienie tego, co właściwe, jest przyjemne, łatwe i wręcz nieuniknione.
Nie ma oceniania, poprawiania, zmartwień, stresu, obowiązkowego celu ani właściwej drogi.
Wszystko, czego potrzebujesz, by znaleźć drogę do fantastycznego, pełnego energii życia, jest w tobie. Zestawy ćwiczeń, joga, medytacja, gotowanie – to wszystko tylko pomaga ci pozostać w kontakcie ze sobą. Celem jest zadbanie o siebie, byś mogła przeżywać pełne znaczenia radosne życie.
Przestań zmagać się z nadwagą, niskim poziomem energii, niezadowoleniem ze swojego wyglądu, złością i stresem. Stwórz przestrzeń, w której będziesz odpoczywać, żyć swobodnie i znajdować radość z bycia sobą. To będzie wspaniała przygoda!
Jest tylko jedna droga do zdrowia – twoja własna!
O autorce:
Tara Stiles - nazwana „jogową buntowniczką” przez „New York Timesa” założycielka i właścicielka studia Strala, które uczy systemu poruszania pobudzającego do wolności i powszechnie znanego jako bezpretensjonalne, otwarte na wszystkich i bezpośrednie podejście do jogi i medytacji. Artykuły o Tarze opublikował „New York Times”, „The Times of India”, brytyjski „The Times” oraz „Dagens Nyheter”, pisało o niej także wiele znaczących krajowych i międzynarodowych czasopism.
Tara jest projektantką i twarzą linii Reebok poświęconej jodze oraz autorką dwóch bestsellerów: Slim Calm Sexy Yoga oraz Yoga Cures. Nagrała kilka DVD we współpracy z Jane Fondą, Deepakiem Choprą, Tią Mowry, Brooklyn Decker i magazynem „ELLE”. Ponadto Alliance for a Healthier Generation (Sojusz dla Zdrowszego Pokolenia), inicjatywa Billa Clintona walcząca z dziecięcą otyłością, zaangażowała Tarę w pomoc w promowaniu swojej działalności w ponad 21 tysiącach szkół biorących udział w programie.
Jane Fonda nazwała Tarę „nową twarzą fitnessu”, a magazyn „Vanity Fair” określił ją jako „najfajniejszą instruktorkę jogi wszech czasów”.
Filippa Salomonsson jest trenerką holistycznego modelu zdrowia dla kobiet. Odniosła sukces, który zawdzięcza zarówno stylowi odżywiania, treningom i samoświadomość, jak również pozytywnym relacjom z innymi ludźmi. Urodziła się w Göteborgu, dorastała w Miami. Prowadziła własną agencję PR w Nowym Jorku. Od kilku lat mieszka i pracuje w Sztokholmie. Prowadzi popularnego bloga Raw Clarity w Wellness. Stworzyła własną markę soków Raw Clarity Cleanse ze sklepem w Sztokholmie. Jako trenerka zdrowia prowadzi wykłady oraz udziela osobistych porad.
Od lat stosujesz przeróżne diety, ale wciąż nie czujesz się komfortowo? Często sięgasz po niezdrowe przekąski? Nie potrafisz się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego batonika? Być może winowajcą jest cukier. Czy wiesz, że jest bardzo szkodliwy dla organizmu, że możesz się od niego uzależnić?
Autorka Filippa Salomonsson, szwedzka trenerka żywieniowa, pomoże Ci zrozumieć, dlaczego cukier źle wpływa na Twój organizm i dlaczego trzeba zacząć go unikać od dziś.
Jak tego dokonać, jeśli bez czegoś słodkiego nie możesz przeżyć dnia?
Znowu z pomocą i radą przychodzi Filippa Salomonsson. Proponuje Ci detoks cukrowy - program dietetyczny, który w trzy tygodnie odzwyczai Cię od cukru, pozwoli poczuć Ci się zdrowo i lekko, niepostrzeżenie uwolni Cię od nadmiaru kilogramów, a także ułatwi rozpoczęcie życia w nowym stylu.
Program dietetyczny zawiera wskazówki dotyczące żywienia, jadłospisy, listy zakupów oraz przepisy na trzy tygodnie. Autorka nie zostawia Cię bez pomocy także po zakończeniu programu. Wręcz przeciwnie, doradza jak utrwalić swoje osiągnięcia i już nigdy nie wrócić do złych nawyków.
Znajdziesz tu: • 100 koktajli na różne okazje • Dla małych i dużych, zdrowych i chorych, grubych i chudych • Owocowe i warzywne śniadania • Płynne przekąski i kolacje • Nietypowe zestawienia składników • Koktajle odchudzające i lecznicze Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu. Wielu z nas nie ma jednak pewności, jakie składniki wybrać, by napój był smaczny i zdrowy. A kiedy potrzeba dietetycznego przewodnika, do akcji rusza Magdalena Makarowska, ekspert w dziedzinie żywienia. Autorka podpowiada, z jakich składników przygotować koktajle, które podniosą naszą odporność, staną się sojusznikiem w zmaganiach z naszymi schorzeniami, pomogą oczyścić organizm z toksyn, zregenerować po wysiłku fizycznym, odchudzić czy zadbać o urodę. Książka zawiera też koktajlowe smakołyki dla dzieci, napoje idealne dla przyszłych mam, kobiet dojrzałych czy prawdziwych facetów. Uwaga: robienie koktajli uzależnia :)
Wreszcie pojawiła się na rynku alternatywa dla pszenicy - mąka kokosowa. Osoby, które nie mogły do tej pory cieszyć się białą mąką, od dziś mają możliwość zasmakować niebiańskich potraw z mąki kokosowej. Diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej wreszcie mogą bez konsekwencji delektować się różnego rodzaju potrawami z tej mąki. Poza walorami smakowymi kokos posiada wiele wartości leczniczych. Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Jeżeli chcesz chronić swoje serce przed różnymi chorobami, twoja dieta powinna obfitować w błonnik, który chroni przed zawałami serca i wylewami. Wypróbuj przepisy z mąką kokosową, a poczujesz różnicę w smaku i samopoczuciu. Ta książka odmieni nie tylko Twoją kuchnię, ale i zdrowie!
Mój skuteczny sposób na reumatoidalne zapalenie stawów i prawie wszystkie, pozornienieuleczalne choroby.Wiele osób szuka coraz bardziej rozpaczliwie sposobów, dzięki którym będą mogli wyleczyć się z poważnych chorób, często uważanych za nieuleczalne. Niestety bardzo często są zmuszeni trwać w chorobie lecząc się bezskutecznie metodami ogólnie stosowanymi przez medycynę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?