Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Olejki eteryczne to nie tylko piękny zapach i właściwości pielęgnacyjne, ale również unikalne, bioaktywne związki roślinne, dzięki którym możesz szybko zrzucić zbędne kilogramy, zwiększyć poziom energii, wzmocnić odporność Twojego organizmu, a także pożegnać choroby, takie jak cukrzyca typu 2 czy choroby autoimmunologiczne. Odkryj rewolucyjny program, dzięki któremu wprowadzisz olejki eteryczne do swojej diety! Poznaj oparty na dowodach, dwufazowy program naprawczy Twojego organizmu. Dowiedz się, w jaki sposób bezpiecznie wprowadzić olejki do swojej diety, pielęgnacji, a nawet ćwiczeń fizycznych, aby osiągnąć oszałamiające rezultaty! Rewolucja w odżywianiu dzięki diecie olejków eterycznych!
Czy można wyleczyć chorobę tarczycy? Czy stwardnienie rozsiane musi być wyrokiem? Czy celiakia już na zawsze ograniczy mój jadłospis? Jeśli należysz do osób, które zadają sobie podobne pytania, ta książka jest dla ciebie! Autorka udowadnia, że zaburzenia hormonalne i choroby autoimmunologiczne można pokonać podnoszącą odporność dietą przeciwzapalną. Proponuje ci dietę Paleo, a także protokół autoimmunologiczny, który jest jej rozszerzeniem. Autorka w przeszłości zmagała się chorobami jelit i tarczycy. Dziś jest zdrowa! Korzystając z jej wskazówek, a przede wszystkim z przepisów na smakowite dania ty też możesz powrócić do zdrowia, poprawić swój mikrobiom jelitowy i zapomnieć o alergiach pokarmowych. Jedzenie najlepszym lekiem na choroby przewlekłe.
Współczesne społeczeństwa krajów zachodnichdramatycznie przybierają na wadze. Dotyczy to zarównoosób dorosłych, jak i nastolatków czy nawet małychdzieci. Wraz z dodatkowymi kilogramami zyskujemypoważne problemy cukrzycę, choroby układu krążeniaoraz wiele innych skracających życie chorób. Oto kosztnaszego nadbagażu. Dlaczego tak się dzieje? Kreującjedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystująskładniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dlanas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody.W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemyjeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nadnaszym apetytem i naszymi odruchami, a producenciżywności nad naszymi portfelami. David Kessler,doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie StanówZjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowitytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłuspożywczego i restauracyjnego, chwytające nas wpułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie,jak się z niej uwolnić.Książka wyjaśnia, między innymi następującezagadnienia:Jak schudnąć ?Czy istnieje najlepsza dieta odchudzająca ?Co jeść, a czego nie jeść ?Preparaty na odchudzanie, czyli: Czego mogą nasnauczyć leki odchudzające ?Dlaczego tyjemy - jak wpadamy w pułapkęjedzenia ?Najlepsza dieta - zmienianie nawyków.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera Ukryte przyczyny refluksu i zgagi w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany. Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!
Kacper ma siedem lat i dziś jest smutny, bo w szkole ktoś nazwał go grubasem. Choć chłopiec je mniej więcej tyle, co inne dzieci, ma dość duży brzuch i przez to męczy się bardziej, gdy biega z kolegami. Pediatra podczas badania wyjaśnia Kacprowi, że ma nadwagę. Gdy chłopiec zaczyna przestrzegać zasad odżywiania, zaleconych przez lekarkę, wkrótce wraca do formy. Dzięki Kacprowi cała rodzina zaczyna się lepiej odżywiać i więcej ruszać! Zdrowie przede wszystkim!Książka zawiera 10 porad, jak się zdrowo odżywiać i uniknąć nadwagi!
PIERWSZY Z CYKLU BESTSELLEROWYCH PORADNIKÓW „DIETA DOKTORA”
Dynia z orzechami jako ratunek dla serca? Ziołowa pieczeń wspomagająca odporność? To możliwe!
Jedzenie może nie tylko zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania, ale także przedłużyć nasze życie, poprawić nastrój, a nawet „naprawić” DNA.
Dr Rupy Aujla, lekarz, założyciel organizacji Culinary Medicine UK, popularny podcaster i bestsellerowy autor, a także amator oryginalnych smaków, pokazuje, jak zmienić dietę oraz styl życia w lekarstwo. Łącząc rzetelną wiedzę naukową z ajurwedą i medycyną naturalną, wyjaśnia związek między żywieniem a chorobami, pokazuje, co dzięki zmianie diety mogą zyskać nasz mózg, skóra, odporność i samopoczucie oraz dlaczego niektóre pokarmy działają antynowotworowo.
W książce znajdziesz:
• 80 przepisów o leczniczej mocy, podzielonych na kategorie według efektu zdrowotnego,
• koncepcję stylu życia „360 stopni”, wzbogaconą przydatnymi poradami,
• kody Spotify do autorskiego podcastu The Doctor’s Kitchen.
Pozbądź się stanów zapalnych, wzmocnij odporność i przestań ciągle odwiedzać apteki i gabinety lekarskie. Jedzenie ma większą moc niż tabletki, a szczęśliwe i zdrowe życie zaczyna się w kuchni!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Dieta odgrywa ważną rolę w rozwoju raka. Komórki rakowe potrzebują cukru do wzrostu i rozprzestrzeniania się w organizmie. Jednocześnie rozwijają mechanizmy obronne, które chronią je przed atakami układu odpornościowego organizmu, a także przed chemioterapią i radioterapią. Znacząca redukcja węglowodanów przed leczeniem pomaga zmienić metabolizm komórek rakowych w taki sposób, by zwiększyła się ich wrażliwość na chemioterapię i radioterapię a w następstwie wzrost szans na wyleczenie. Zdrowe kwasy tłuszczowe i wysokiej jakości białko zapewniają energię, którą zdrowe komórki mogą dobrze wykorzystać. Jednocześnie naturalne substancje roślinne z pożywienia wspierają organizm w walce z rakiem.Ponad 60 przepisów pokazuje, jak jeść zróżnicowaną dietę i pozbawiać komórki rakowe ich ulubionej bazy odżywczej.Kolorowe oznaczenia pomogą ci już na pierwszy rzut oka odróżnić zdrowe produkty spożywcze od tych niebezpiecznych.
Jak ochronić kości przed ich największym wrogiem.Na osteoporozę zwaną cichym złodziejem kości cierpi w Polsce dwa miliony osób, z czego większość to kobiety. 90 procent się nie leczy.Jak wzmocnić kości i ochronić je przed osteoporozą? Jak ustrzec się jednej z głównych przyczyn niesprawności w starszym wieku?Nie mamy wpływu na wiek i przebyte choroby, ale wiele możemy osiągnąć za pomocą diety i suplementacji. I to właśnie udowodni w swojej książce Hanna Stolińska.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Pierwsze wydanie poradnika poświęconego pożytkom płynącym z roślin ozdobnych i ich jadalnych owoców. Autor przedstawia blisko 40 roślin, które nie tylko pięknie prezentują się w ogrodzie, ale przede wszystkim dostraczają owoce o walorach prozdrowotnych i kulinarnych.
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo.
Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada.
Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta – Boże Narodzenie i Wielkanoc – a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege.
Przywróć organizmowi równowagę, śpij dobrze i ciesz się dobrym zdrowiem.Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem. Dotykają nawet połowy naszego społeczeństwa i skarżą się na nie coraz młodsze osoby. Tymczasem efektywny, spokojny sen to nie tylko istotny czynnik dobrego samopoczucia, ale także podstawa dobrego zdrowia.Problemy ze snem są najczęściej wypadkową wielu czynników związanych ze współczesnym stylem życia. Wśród nich na prowadzenie wysuwa się stres. Ważna jest też oczywiście dieta. Wbrew powszechnym przekonaniom nie wystarczy jednak zjeść lekkiej kolacji. Karolina i Maciej Szaciłło, korzystając z mądrości ajurwedy, najstarszej znanej ludzkości medycyny, oraz współczesnej dietetyki skomponowali specjalne sprzyjające dobremu snowi menu.W książce DobraNOC znajdą się również cenne informacje o cyklu dobowym, porady jak go uregulować, a także szereg prostych sposobów na dobry sen.Karolina i Maciej SzaciłłoEksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.
Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności.
Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?
Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery.
To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Kolejna świetna propozycja dla osób, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody. Tym razem książka o melisie, jej właściwościach i zastosowaniu.Już od trzystu lat ojcowie karmelici bosi z Wenecji cierpliwie uprawiają melisę mołdawską w swoim klasztornym ogrodzie. Z pozyskiwanego z niej naturalnego olejku eterycznego, po mistrzowsku zmieszanego z olejkiem eterycznym z goździka, cynamonu i cedru, tworzą rozsławiony eliksir, będący motywem przewodnim tej książki: wodę melisową. W środku znajdziemy przepisy zakonników na produkty lecznicze na bazie wody melisowej.- Melisa jest idealna, by uspokoić nerwy i nadmierne pobudzenie,- Działa rozkurczowo i rozluźniająco,- Pomaga przy problemach z zasypianiem,- Ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, wykrztuśne, ułatwiające trawienie, wzmacniające i łagodzące.
Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i praktyczne sposoby na poprawę zdrowia i cieszenie się pełnią życia. Masz problemy ze zdrowiem, z cerą, włosami? Cierpisz na stany zapalne, choroby przewlekłe lub autoagresywne? Męczą cię alergie, astma albo zaburzenia hormonalne ? Czujesz, że brakuje ci odporności? Chcesz poczuć się lepiej? Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: - jak styl życia wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie, - co jeść i pić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, - jak zmienić swoje nawyki, by stale wzmacniać odporność organizmu, - jak być bliżej natury i z niej korzystać, - do czego i jak możesz wykorzystać suplementy. Zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto z nich skorzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia. Iwona Wierzbicka Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem. Ukończyła dietetykę kliniczną w PWSZ w Nysie, a ponadto studia psychologiczne i ekonomiczne, jak również niezliczoną liczbę kursów i szkoleń. Była instruktorem fitness, prowadziła własne studio treningu personalnego, była międzynarodowym szkoleniowcem indoor cycling. Od 2008 roku ma własną poradnię dietetyczną Ajwendieta. W pracy stara się dotrzeć do pierwotnych przyczyn choroby. Do pacjenta podchodzi holistycznie, czyli całościowo – zalecając dietę, pracę z ciałem i umysłem, zmianę stylu oraz suplementację. Stworzyła autorski program do układania diet w oparciu o alergie i nietolerancje pokarmowe oraz alergie wziewne. Od wielu lat jest szkoleniowcem. Wygłasza wykłady. Prowadzi kompleksowy kurs dietetyka klinicznego. Występuje na największych konferencjach w Polsce i za granicą. Prowadzi wielotysięczny kanał na YouTubie oraz bloga dietetycznego, gdzie wspólnie z zespołem dietetyków dzieli się wiedzą. Prywatnie jest mamą, żoną, posiadaczką 3 kotów i 2 psów. Każdy wolny czas spędza na pogłębianiu wiedzy klinicznej i na realizowaniu hobby, takich jak fotografia, podróże, wycieczki rowerowe i ogrodnictwo.
Dieta ketogeniczna ma same zalety, a przepisy na dania ketogeniczne są niezwykle prosteZauważalny spadek wagi, szybsze spalanie tłuszczu, prawidłowy poziom cukru we krwi, obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, lepsza sprawność umysłowa. To tylko niektóre z zalet stosowania diety ketogenicznej, która bez wątpienia jest w tej chwili najpopularniejszą dietą na świecie! Nic dziwnego! Odżywianie w duchu keto nie wymaga specjalnych przygotowań, a zasady diety łatwo zapamiętać. Nie trzeba być też wykwalifikowanym kucharzem, aby przygotować dania ketogeniczne. Przepisy na dania ketogeniczne sprawią, że polubisz gotowanie. Głównym składnikiem diety jest tłuszcz, a nie węglowodany. Mięso, nabiał, warzywa bez skrobi to podstawa. Uwierz: to naprawdę zdrowe odżywianie!Autorka popularnego bloga z przepisami na dania ketogeniczne ma dla Ciebie propozycjęZdecydowałeś, że przechodzisz na dietę ketogeniczną. To wspaniale! Pojawiają się jednak pytania: co mogę jeść na diecie ketogenicznej? Czy składników potraw nie powinno być więcej? Jak gotować, żeby dania ketogeniczne nie były monotonne? Z pomocą przychodzi Autorka popularnego bloga i ekspertka w kwestii niskowęglowodanowego żywienia. Oddaje w Twoje ręce pięknie ilustrowaną i przejrzystą książkę kucharską z aż stoma przepisami na dania ketogeniczne. Dzięki jej wskazówkom będziesz mógł zaskoczyć bliskich, serwując im pyszne śniadania, ciekawe przystawki, sycące lunche, zupy, a także zdrowe desery. Książka zawiera też wiele przepisów na podstawowe produkty, jak majonez z oleju z awokado, miodową musztardę, ketogeniczne ciasto czy grecki winegret. Autorka gwarantuje: nie użyjesz więcej niż 10 składników.Już teraz przekonaj się, jak prosta i pyszna jest kuchnia ketogenicznaMiska zupy idealnie rozgrzewa i poprawia humor. To danie tylko z kilku składników, a nudle z cukinii zaspokoją zachciankę na makaron. Zupa jest bardzo sycąca, choć nie zawiera dużo węglowodanów ani kalorii. Oto jedna z receptur, którą przygotowała Autorka.Tego będziesz potrzebował:-1 łyżka oliwy z oliwek4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę450 g kiełbasy wieprzowej (bez cukru)1/2 łyżki ziół prowansalskich3 szklanki (710 ml) bulionu wołowego3 szklanki (710 ml) bulionu z kości2 średnie cukinie (po 170 g) pokrojone w spiralkiPrzepis:1. W dużym garnku zagrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podsmażaj przez mniej więcej 1 minutę, aż zacznie pachnieć.2. Dodaj kiełbasę, zwiększ ogień i podsmażaj przez około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas i rozbijaj kawałki kiełbasy łopatką, aż przysmażą się na brązowo.3. Dodaj przyprawy, bulion wołowy i bulion z kości. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.4. Dodaj cukinię. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 2 minuty, aż cukinia zrobi się miękka. Nie gotuj za długo, żeby nudle nie były papkowate.Keto może być proste i pyszne!
Dr Jason Fung zainspirował tysiące ludzi na całym świecie do zmiany diety, która odwraca i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz ułatwia schudnięcie, dzięki swoim przełomowym, bestsellerowym książkom Kod otyłości i Kod otyłości książka kucharska. Ta publikacja pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, dlaczego tyjemy i co jest przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości. Dowiesz się, co jeść, aby schudnąć i uniknąć otyłości brzusznej. Poznasz przepisy opracowane przez dr. Funga, które przynoszą rewelacyjne efekty w powrocie do zdrowia i prawidłowej wagi. Nauczysz się planować posiłki i posty na 16, 24 i 36 godzin. Pozwolą Ci kontrolować poziom insuliny oraz przeplatać smaczne posiłki z okresami postu. Dieta, która normuje poziom insuliny.
Zioła i rośliny nie tylko zapewniają cień i poprawiają nastrój swoimi kwiatami i owocami, ale od wieków stosowane są również w przygotowywaniu leków na dolegliwości o różnym stopniu nasilenia. Ta książka, wypełniona przepisami i ciekawymi pomysłami, poprowadzi Cię krok po kroku przez przygotowanie domowych środków do użytku wewnętrznego i zewnętrznego, dając Ci siłę do wprowadzenia dobrego samopoczucia do Twojego życia.
Pod pojęciem "głodówki" należy rozumieć dobrowolną rezygnację człowieka z przyjmowania wszelkiego pożywienia, a w szczególnych przypadkach również wody, na określony czas, w celu oczyszczenia organizmu, uwolnienia się od choroby lub doskonalenia duchowego. Maksymalny czas głodówki nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu i wystąpienia nieodwracalnych zmian.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?