Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Roślinna kuchnia to bez cienia wątpliwości przyszłość. Od kilku lat obserwuję ten rosnący trend i z przyjemnością tworzę kolejne wegańskie przepisy, które pomagają redukować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Jako dietetyk czuję się w obowiązku ograniczać ich spożycie również w trosce o dobro zwierząt i przyszłość planety. Za punkt honoru postawiłam sobie, aby moje receptury były wyjątkowo smaczne, sycące i dobrze zbilansowane. Uważam, że roślinne posiłki są dla każdego niezależnie, na jakiej diecie aktualnie jesteś, im częściej pojawią się na Twoim talerzu, tym lepiej! W książce znajdziesz zweganizowane potrawy z moich poprzednich publikacji, uzupełnione o 20 zupełnie nowych wegańskich hitów.Zapraszam do testowania!Viola Urban.Im bogatsze nasze społeczeństwo tym uboższa jego dieta. Z każdej strony słychać doniesienia o rosnącej liczbie schorzeń spowodowanych nadciśnieniem tętniczym czy otyłością. Niby wiemy, że ograniczenie mięsa pomogłoby je zminimalizować, jednak trudno nam się za to zabrać. Autorka pokazuje, jak podejść do diety roślinnej mądrze, tak by była nie tylko pyszna, ale przede wszystkim dobrze zbilansowana, zróżnicowana i odżywcza. Za przełomową uważam publikację, w której doświadczona Pani dietetyk serwuje przepis na schabowego. Zwierzęta całe, ludzie zdrowsi, środowisko mniej obciążone taką chciałabym widzieć przyszłość. Do takiej przyszłości Viola Urban dokłada właśnie swoją cegiełkę.Weronika Pochylska.Jestem zachwycona książką! Viola nie tylko pokazuje, jak pysznie i kreatywnie gotować wegańsko, ale też przemyca rady o zbilansowanym komponowaniu roślinnych posiłków. Pełno tu cennych porad pomagających w zdrowym gotowaniu. A te przepisy? No WOW! Od razu chce się jeść zdrowo i wegańsko!.Irena Owsiak dietetyczka.Viola Urban od lat tworzy blog ekspercki dla wyjątkowo dociekliwych, ten sam wysoki poziom cechuje też jej książki. W Diecie na roślinach udowadnia, że można jeść jednocześnie zdrowo, smacznie oraz w sposób przyjazny zwierzętom i środowisku. Przed Wami 100 przepisów pełnych białka, cynku i wapnia, a przede wszystkim doskonałego smaku. Tak wygląda dieta roślinna Okiem Dietetyka.Joanna Wlazło.
To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć prawidłową wagę ciała. Rodzice dowiedzą się wszystkiego o odpowiednim, dobrze skomponowanym odżywianiu.
Książka zawiera wiele oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. W środku znajdziemy ponad 150 sezonowych przepisów między innymi na: granolę, sałatkę orientalną, kolorowy makaron szklany, słodkie gofry z jabłkami i wiele, wiele innych. Potrawy zasmakują zarówno rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem.
Dagmar von Cramm jest dietetyczką, ekspertką od potraw dla całej rodziny, które są proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. W pracy nad tą książką wspierała ją Anna Paki, dyplomowany ekotrofolog.
To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć prawidłową wagę ciała. Rodzice dowiedzą się wszystkiego o odpowiednim, dobrze skomponowanym odżywianiu.
Książka zawiera wiele oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. W środku znajdziemy ponad 150 sezonowych przepisów między innymi na: granolę, sałatkę orientalną, kolorowy makaron szklany, słodkie gofry z jabłkami i wiele, wiele innych. Potrawy zasmakują zarówno rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem.
Dagmar von Cramm jest dietetyczką, ekspertką od potraw dla całej rodziny, które są proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. W pracy nad tą książką wspierała ją Anna Paki, dyplomowany ekotrofolog.
Zdrowo, pysznie, szybko i bez bałaganu? Prawidłowe odżywianie z zachowaniem zasad diety dla insulinoopornych może być banalnie proste. Zwłaszcza gdy z pomocą przychodzą dietetyczka Magdalena Makarowska i specjalistka od insulinooporności Dominika Musiałowska. Jeśli lubisz pyszne jedzenie, ale jednocześnie szukasz łatwych (choć zdrowych!) rozwiązań i nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin – ta książka jest dla ciebie.
Wreszcie możesz głęboko schować blender, mikser, młynek, szybkowar, patelnię czy garnek. Za pomocą jednej, prostej w obsłudze maszyny przyrządzisz wiele różnych potraw: ugotujesz jednocześnie zupę i drugie danie, zagnieciesz ciasto, ubijesz pianę i zmiksujesz zmrożone owoce. Dzięki dokładnym gramaturom podanym w przepisach oraz precyzyjnym instrukcjom porażki kulinarne nie wchodzą w grę. W dodatku wyczarowane na podstawie tej książki dania mają niskie IG i są przyjazne nie tylko dla insulinoopornych.
Z termogotowaniem zyskujesz czas, oszczędzasz miejsce i unikasz bałaganu w kuchni, ale przede wszystkim dbasz o zdrowie swoje i bliskich. Nie ma wymówek, bo prościej nie będzie!
Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nigdy nie była łatwiejsza!Możesz zacząć lepiej się odżywiać, nie zmieniając przy tym radykalnie swojego stylu życia, a do tego nadal jeść smaczne i zdrowe posiłki bez poczucia, że cokolwiek tracisz. W książce znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, sprytnych rozwiązań i pysznych bezmięsnych przepisów. Dzięki nim łatwiej będzie ci zrobić pierwszy krok i dołożyć swoją cegiełkę do zmiany świata na lepsze.
Rezygnacja z cukru jeszcze nigdy nie była tak łatwa!Bez cukru da się żyć, a ten poradnik pokaże ci, jak zachować urozmaiconą i smaczną dietę, unikając zachcianek oraz niebezpieczeństw sięgania po słodkości. Zawarte tutaj wskazówki dietetyczne, pomysły na zmianę stylu życia i przepisy na pyszne bezcukrowe potrawy nauczą cię podejmowania lepszych wyborów żywieniowych i pomogą na dobre pożegnać cukier.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia.Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Chcesz poprawić swoje samopoczucie?Potrzebujesz zrzucić kilkakilogramów, ale nie chcesz jeść mniej?Pragniesz w znaczący sposób pomócnaszej planecie?To książka dla ciebie!Greenprint to nie tylko dieta,ale i styl życia.Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniuzawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej. Zasady, którymipodążają tysiące ludzi na całym świecie, w tym Jay-Z i Beyonc!Borgesproponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad - w zależności od tego, czyjesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietęroślinną. Wybór należy do ciebie!W Greenprint znajdziesz plany posiłków,ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie,które pomogą ci zmienić życie na lepsze.Przejmij kontrolę nad swojądietą, stwórz swój własny zielony świat i zacznij cieszyć się zdrowiem wzgodzie z naturą!
To książka dla osób, którym w odchudzaniu nic już nie jest w stanie pomóc, a wszystkie diety wydają siębyć zbyt restrykcyjne aby je stosować. Jeśli nie masz zielonego pojęcia o tym, jak być zdrowym i szczupłymto Autor książki ""Wymarzona waga i wygląd"" proponuje dla Ciebie rozwiązanie. Jest ono jednocześnieproste i skuteczne. Sam borykał się z problemem nadwagi aż usłyszał o sposobie odżywiania, który nazwałniełączeniem. Jadł to, co lubił, smacznie, cztery razy dziennie, do syta i tracił kilogramy! Nie jest toabsolutnie żadna dieta, gdyż niczego się w niej nie zakazuje i niczego nie nakazuje. Opiera się na kilkuzasadach, które zostały szczegółowo opisane w książce. (Wydawca informuje, że treści zawarte w książceAdriana Motyczyńskiego Wymarzona waga i wygląd bez wysiłku i diet są wyrazem wyłącznie osobistychdoświadczeń i poglądów autora oraz nie stanowią one rekomendacji medycznych i dietetycznych.)
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych
Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.
Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.
Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.
Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw.
dr Barbara Pyszczuk
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.
Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia.
Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.
Odkryj moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne soki. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne wskazówki.
Czy wiesz co jest przyczyną takich chorób, jak np. ostry zespół przewlekłego zmęczenia, fibromialgia, reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, stwardnienie rozsiane, egzema, łuszczyca lub inne choroby autoimmunologiczne? Osoby, które na nie cierpią chodzą od lekarza do lekarza, którzy zalecają im przyjmowanie wszelkiego rodzaju olejów rybnych i probiotyków, a nawet eliminują produkty szkodliwe dla jelit, np. zawierające gluten. Mimo stosowania się do tych zaleceń nadal cierpią. W tej książce Boski lekarz powie Ci, gdzie leży prawdziwa przyczyna Twoich dolegliwości. Zaproponuje Ci kilka sposobów oczyszczania organizmu, które rozwiążą Twoje problemy zdrowotne. Boski sposób na oczyszczanie organizmu.
Często miewasz katar? Kaszlesz lub chrząkasz po jedzeniu? Czy rano męczy Cię chrypka lub boli Cię gardło? Masz trudności z przełykaniem? To mogą być objawy refluksu! Badania dowiodły, że aż połowa osób po 40. roku życia cierpi z powodu tej niebezpiecznej choroby. Nieleczony refluks może przyczyniać się nawet do powstawania raka gardła lub przełyku. Autorzy, eksperci leczenia refluksu oraz diety przeciwrefluksowej, przedstawią Ci szereg faktów o tej chorobie. Poznasz przyczyny jej powstawania, objawy, a także rodzaje refluksu. Odkryjesz w jaki sposób zdrowe odżywianie i skuteczna dieta mogą zmniejszyć ilość wydzielanego kwasu żołądkowego, stany zapalne, zminimalizują objawy, a także pomogą schudnąć. Skuteczna dieta w chorobie refluksowej!
Autor przedstawia bezpieczną i skuteczną, pełnowartościową dietę jako trójfazowy program odzyskania zdrowia jelit i osiągnięcia wymarzonej wagi. W książce daje Ci wszystkie narzędzia potrzebne do przestrzegania diety mikrobiomu. Zamieszcza listę wspierających w dobre bakterie mikrobiom pokarmów, przypraw i suplementów, które leczą choroby przewodu pokarmowego, przyspieszają metabolizm i pomagają osiągnąć prawidłową masę ciała. Podpowiada, w jakie akcesoria kuchenne się zaopatrzyć i prezentuje cotygodniowe listy zakupów. Ponadto oferuje różnorodne przepisy na posiłki i cotygodniowe plany działania pomagające w przygotowaniu niektórych potraw z wyprzedzeniem. Zastosuj dietę na zdrowy mikrobiom, odzyskaj energię i ciesz się wymarzoną wagą ciała.
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
PRZYGOTUJ SIĘ DO JESZCZE BARDZIEJ WYDAJNEGO TRENINGU.
Jesteś piłkarzem i zostałeś stworzony do realizacji swoich marzeń. Gwiazdy światowego formatu wiedzą, że największa moc płynie z odżywiania. Stań się profesjonalistą tak jak Oni, aby osiągnąć szczyt swoich piłkarskich możliwości. Chcąc grać na najlepszych światowych stadionach musisz regenerować się dwa razy szybciej oraz trenować sto razy mocniej. Niniejsza książka jest przeznaczona dla profesjonalnych piłkarzy i piłkarek, młodych adeptów futbolu ich rodziców oraz trenerów.
Kompendium wiedzy:
- Odżywianie piłkarzy, piłkarek oraz młodych adeptów futbolu
- Budowa atletycznej sylwetki
- Ładowanie baterii przed meczem
- Szybsza regeneracja po wysiłku
- Superfoods
- Internat – odżywianie w spartańskich warunkach
- Dieta na szczupły portfel
- 62 ilustrowane przepisy na smaczne i zdrowe posiłki
- Plan dietetyczny wraz z suplementacją
- Praktyczne wskazówki dla rodziców i trenerów
- Ponad 350 stron wiedzy i inspiracji oraz znacznie więcej wartościowych informacji
Posiłki stworzone w taki sposób, aby jak najefektywniej oddziaływały na formę boiskową oraz szybką regenerację. Przeznaczone dla osób, które cenią sobie zdrowe pyszne jedzenie.
Poznaj przepisy na:
- zdrowe słodycze
- dania główne
- zupy
- koktajle
- naturalne izotoniki
Zawiera miesięczny plan żywieniowy z dokładną rozpiską
Jest to plan, który wzniesie Cię na wyżyny Twojej efektywności. Poprzez prawidłowe odżywianie możesz zyskać przewagę nad rywalami. Plan żywieniowy stanowi pomoc dla wszystkich zawodników. Dzięki planowi dowiesz się co jeść i o jakiej porze.
Przygotuj się do jeszcze bardziej wydajnego treningu!
- listę zakupów – zacznij od początku i dowiedz się w co się zaopatrzyć
- 30 dniowy plan ze wszystkimi posiłkami w ciągu dnia
- odżywianie około-treningowe
- odżywianie w dni meczowe
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki Fit przepisy od baletnicy, powraca z porcją nowych przepisów! Dieta baletnicy musi być odżywcza, dawać energię do treningów, a przy tym pozwalać na zachowanie smukłej sylwetki. Okazuje się, że żeby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, prawidłową wagę i siłę fizyczną, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad. Poznaj jedną z najważniejszych z nich: jedz sezonowo! To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw są najlepszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z sezonowych produktów, przygotujesz zdrowe i urozmaicone potrawy o każdej porze roku i dnia. W środku znajdziesz: 100 pomysłów na fit śniadania, obiady, kolacje i desery przygotowane z sezonowych i łatwo dostępnych produktów, w tym dania mięsne i wegetariańskie, potrawy, które są odpowiednie dla całej rodziny, a większość możesz zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, kaloryczność i wartości odżywcze wszystkich dań, praktyczne kuchenne porady oraz wskazówki, jak się odżywiać, by utrzymać talię baletnicy!
Gdy tylko zaobserwujesz u siebie objawy zakwaszenia organizmu, powinieneś natychmiast reagować. Są one bowiem przyczyną wielu poważnych kłopotów ze zdrowiem. Jak odkwasić organizm? Dzięki tej książce poznasz skuteczny sposób na to. Wykorzystuje on prozdrowotne właściwości aktywności fizycznej, diety i ćwiczeń oddechowych. Ta prosta, a przy tym niezwykle skuteczna terapia ułatwi ci oczyszczanie organizmu i zrównoważy poziom pH. Wspomoże cię również w procesie usuwania toksyn z organizmu. Od zakwaszenia do uzdrowienia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?