Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
One-in-a-million creativity, Ixta's food is simply outstanding!' Yotam Ottolenghi'This is such a beautiful and joyful book.' Nigella Lawson'Ixta is what we all long for in a cook. Innovative, passionate, exciting and accessible.' Andi Oliver'Ixta has a unique culinary voice, producing food that's bold and intense and audacious. Buckle up.
It's quite a ride.' Diana Henry'Ixta is an alchemist with flavour. Thrilling recipes full of life and imagination. I can't wait to cook everything.' Jessie WareEveryday eating with built in wow factor - from the Ottolenghi protégé shaking up the food world.
MEZCLA means mix, blend or fusion in Spanish and in her first solo cookbook, Ixta Belfrage - loved for her inventive ingredient combinations - shares her favourite mezcla of flavours. Helpfully divided into quick recipes (for when you need something great on the table, fast) and longer recipes (for when you have time to slow down and savour the process), here are 100 bold, impactful recipes inspired by Italy, Brazil, Mexico and beyond. Creative, colourful and always delicious, this is food for every day and every occasion.
Includes quick, flavourful recipes, such as Giant Cheese on Toast with Honey and Urfa Butter and Chicken with Pineapple and 'Nduja, as well as dishes to spend more time over: Chiles Rellenos with Salsa Roja Risotto and Prawn Lasagne with Habanero Oil.
Ta książka z pewnością zachwyci każdego pasjonata piłki nożnej. Zaprezentowaliśmy tu ponad 300 piłkarzy z całego świata. Znajdziesz tu szczegółowe opisy i zdjęcia wielokrotnych zdobywców Złotej Piłki, najdroższych zawodników oraz wschodzących gwiazd, triumfatorów najważniejszych rozgrywek klubowych i reprezentacyjnych. Poznasz fakty i ciekawostki, a także prześledzisz kariery piłkarzy takich jak: Robert Lewandowski, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbapp, Erling Haaland i wielu, wielu innych.
Mieszkający w Anglii, w większości w Południowym Londynie, szef kuchni, kucharz oraz właściciel firmy cateringowej , Ralph Bujnicki poleca książkę z najlepszymi przepisami kuchni brytyjskiej. Dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem z miłośnikami nie tylko kuchni angielskiej, ale też fascynatami szeroko pojętej sztuki kulinarnej.Dzięki jego doświadczeniu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Nic tylko... gotować.Ralph Bujnicki prowadził zespoły w kilku restauracjach i hotelach, wspierał team od strony gastronomicznej na stadionach Cristal Palace, Brighton&Hove czy Arsenal oraz angielską reprezentację krykieta na stadionie Oval w Londynie. Bywał częstym gościem wyścigów konnych w Lingfield, Windsor czy Ascot, gdzie również był cukiernikiem lub zastępcą szefa kuchni.Dużo czasu spędził w hotelu Marriott Linfield, dzięki czemu wrósł w społeczeństwo jak typowy wyspiarz. Zwiedził Wielką Brytanię wzdłuż i wszerz, od dalekiej Kornwalii poprzez Portland czy Brighton, a dalej cały Londyn i kolejno Bristol czy Manchester, na Edynburgu i Glasgow kończąc. Częsty bywalec Cardiff i Chepstow, gdzie chował się ku wyciszeniu w głębokich kamieniołomach trenując nurkowanie i podnosząc kwalifikacje w tej dziedzinie.Dzięki pracy w typowych angielskich restauracjach oraz otoczeniu kucharzy z rodowodem brytyjskim, poznał tajniki wiedzy i szczegóły historyczne na temat sztuki kulinarnej Wysp Brytyjskich. Większość receptur opatrzona jest opisem historycznym lub ciekawostką kulinarną. W książce znajdziecie też ciekawy wstęp i genealogię oraz szeroki słownik terminów kulinarnych.
Mieszkający w Anglii, w większości w Południowym Londynie, szef kuchni, kucharz oraz właściciel firmy cateringowej , Ralph Bujnicki poleca książkę z najlepszymi przepisami kuchni brytyjskiej. Dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem z miłośnikami nie tylko kuchni angielskiej, ale też fascynatami szeroko pojętej sztuki kulinarnej.
Dzięki jego doświadczeniu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Nic tylko... gotować.
Ralph Bujnicki prowadził zespoły w kilku restauracjach i hotelach, wspierał team od strony gastronomicznej na stadionach Cristal Palace, Brighton&Hove czy Arsenal oraz angielską reprezentację krykieta na stadionie Oval w Londynie. Bywał częstym gościem wyścigów konnych w Lingfield, Windsor czy Ascot, gdzie również był cukiernikiem lub zastępcą szefa kuchni.
Dużo czasu spędził w hotelu Marriott Linfield, dzięki czemu wrósł w społeczeństwo jak typowy wyspiarz. Zwiedził Wielką Brytanię wzdłuż i wszerz, od dalekiej Kornwalii poprzez Portland czy Brighton, a dalej cały Londyn i kolejno Bristol czy Manchester, na Edynburgu i Glasgow kończąc. Częsty bywalec Cardiff i Chepstow, gdzie chował się ku wyciszeniu w głębokich kamieniołomach trenując nurkowanie i podnosząc kwalifikacje w tej dziedzinie.
Dzięki pracy w typowych angielskich restauracjach oraz otoczeniu kucharzy z rodowodem brytyjskim, poznał tajniki wiedzy i szczegóły historyczne na temat sztuki kulinarnej Wysp Brytyjskich. Większość receptur opatrzona jest opisem historycznym lub ciekawostką kulinarną. W książce znajdziecie też ciekawy wstęp i genealogię oraz szeroki słownik terminów kulinarnych.
Spis treści
Klasyfikacja i fenotyp kardiomiopatii
ANDRZEJ GACKOWSKI
Kardiomiopatia przerostowa
TOMASZ KUKULSKI, TOMASZ NIKLEWSKI,
GRAŻYNA GLANOWSKA, CELINA WOJCIECHOWSKA
Kardiomiopatia połogowa
KATARZYNA MIZIA-STEC, ANNA BEDNAREK, GABRIELA ORZEŁ
Arytmogenna kardiomiopatia prawej komory
ZBIGNIEW GĄSIOR, MACIEJ HABERKA
Kardiomiopatia rozstrzeniowa oraz nierozstrzeniowa
kardiomiopatia lewej komory serca
MARCIN KONOPKA, WOJCIECH BRAKSATOR
Kardiomiopatia restrykcyjna
LIDIA TOMKIEWICZ-PAJĄK
Kardiomiopatie spichrzeniowe i naciekowe: choroba Fabry’ego i inne
MONIKA KOMAR, URSZULA GANCARCZYK
Infekcyjne zapalenie wsierdzia: wprowadzenie
ANDRZEJ SZYSZKA, EDYTA PŁOŃSKA-GOŚCINIAK,
LILIANNA RELIGA-SZYSZKA
Infekcyjne zapalenie wsierdzia lewostronne
LECH PALUSZKIEWICZ
Infekcyjne zapalenie wsierdzia prawej części serca
PATRYCJUSZ STOKŁOSA, DARIUSZ ZAKRZEWSKI,
TOMASZ HRYNIEWIECKI
Infekcyjne zapalenie wsierdzia na sztucznych
zastawkach i po zabiegach plastyki
PIOTR SCISŁO
Przewlekła choroba wieńcowa
KATARZYNA WDOWIAK-OKROJEK, PAULINA WEJNER-MIK,
PIOTR LIPIEC
Ostre zespoły wieńcowe
MARIUSZ SKOWERSKI, TOMASZ SKOWERSKI
Cukrzyca i ryzyko sercowo-naczyniowe
GRZEGORZ PIOTROWSKI
10 STANDARDY KARDIOLOGICZNE 2024 OKIEM ECHOKARDIOGRAFISTY
Nadciśnienie płucne w wadach wrodzonych serca
EWA KOWALIK, MIROSŁAW KOWALSKI, PIOTR HOFFMAN
Zwężenie zastawki aortalnej – rola obrazowania
wielomodalnego
MONIKA PRZEWŁOCKA-KOSMALA, EWELINA JASIC-SZPAK,
AGNIESZKA WITKOWSKA, JUSTYNA SOKOLSKA,
WOJCIECH KOSMALA
Niedomykalność zastawki mitralnej
JOLANTA BIERNAT, KINGA GOŚCIŃSKA-BIS, RAFAŁ MŁYNARSKI,
KRZYSZTOF S. GOŁBA
Pacjent po zabiegu przezżylnego usuwania elektrod
wewnątrzsercowych
ANDRZEJ TOMASZEWSKI, DOROTA NOWOSIELECKA,
ANNA POLEWCZYK, ANDRZEJ KUTARSKI
Postępowanie w jatrogennych powikłaniach leczenia
chorób serca
TOMASZ HIRNLE, ULADZIMIR ANDRUSHCHUK,
SZYMON KOCAŃDA, ADRIAN STANKIEWICZ, MAREK FRANK
Aorta – ocena echokardiograficzna
PAULINA WEJNER-MIK
Niewydolność serca z zachowaną frakcją wyrzutową
EWA STRABURZYŃSKA-MIGAJ, AGNIESZKA BARTCZAK-RUTKOWSKA
Echokardiografia obciążeniowa w chorobie
wieńcowej
EMILIA KAMIŃSKA, JAROSŁAW D. KASPRZAK
Pierwotny czy wtórny guz prawego przedsionka
u chorej z rakiem podstawnokomórkowym skóry?
Studium przypadku
SZYMON OLĘDZKI, EDYTA PŁOŃSKA-GOŚCINIAK
Trudności diagnostyczne i terapeutyczne
u pacjentki z tętniczym nadciśnieniem płucnym
i drobnokomórkowym rakiem płuca – opis przypadku
AMENA RAHMANI, MAGDALENA JACHYMEK, MARTA BRAKSATOR,
MAŁGORZATA PEREGUD-POGORZELSKA
Właściwa interpretacja wyników badań laboratoryjnych krwi jest kluczowa dla skutecznego planowania i monitorowania diety. Niniejsza książka to nieocenione źródło wiedzy dla dietetyków, którzy pragną pogłębić swoje umiejętności kliniczne.
W publikacji:
szczegółowe objaśnienie podstaw – omówienie zagadnień związanych z analizą wyników badań krwi oraz przygotowaniem pacjenta do badań,
aktualne zalecenia – najnowsze wytyczne i standardy dotyczące interpretacji wyników badań laboratoryjnych krwi, dostosowane do współczesnych realiów dietetycznych,
przeanalizowane aspekty prawne – omówienie istotnych kwestii prawnych związanych z przeprowadzaniem i wykorzystaniem badań krwi przez dietetyków,
bezpośrednie powiązania z dietetyką – szczegółowa analiza tego, jak wyniki badań krwi mogą wpływać na planowanie indywidualnych programów dietetycznych, podkreślając znaczenie personalizacji w żywieniu.
Badania laboratoryjne w dietetyce to kompleksowe narzędzie, które pozwoli dietetykom świadomie i skutecznie korzystać z wyników badań krwi, podnosząc jakość świadczonych usług dietetycznych.
Kształcenie na kierunku ratownictwo medyczne ma na celu przygotowanie absolwenta do działania w trudnych sytuacjach pod presją czasu. Przedmiot anatomia został, zgodnie ze standardami, umieszczony w grupie przedmiotów podstawowych, stanowiących fundament wiedzy, którą studenci będą wykorzystywać podczas zajęć klinicznych, a następnie w praktyce zawodowej.
Autorzy – specjaliści zarówno w dziedzinie anatomii, jak i ratownictwa medycznego – podjęli wyzwanie stworzenia innowacyjnego podręcznika, będącego pierwszą tego typu publikacją w Polsce, łączącego wiedzę z zakresu nauk podstawowych i klinicznych. Prezentuje on wszystkie działy anatomii prawidłowej człowieka, przygotowując czytelnika do przyszłej praktyki zawodowej. Autorzy szczególną uwagę poświęcili aspektom anatomii kluczowym dla tego zawodu. Ich znajomość ułatwia zrozumienie i wykonywanie zabiegów ratowniczych na ciele ludzkim. Treści anatomiczne zostały wzbogacone zagadnieniami z zakresu ratownictwa medycznego, opracowanymi przez doświadczonego ratownika medycznego – specjalistę o wysokich kompetencjach w swojej dziedzinie. Zagadnienia te ilustrują praktyczne zastosowanie wiedzy anatomicznej w sytuacjach ratowania zdrowia i życia, stanowiąc przykłady działań ratowniczych, których powodzenie bezpośrednio zależy od teoretycznego przygotowania ratownika.
Jarosław Domaradzki, dr hab., prof. AWF Wrocław
Andrzej Zaleski, dr n. o kulturze fizycznej, adiunkt w Zakładzie Anatomii Wyższej Szkoły Fizjoterapii we Wrocławiu
Paweł Gawłowski, ratownik medyczny, dr n. o zdrowiu, adiunkt w Centrum Symulacji Medycznej Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Książka jest dobrze przygotowanym podręcznikiem, który może być pomocą dydaktyczną zarówno dla studentów, jak i wykładowców. Konstrukcja tekstu jest przejrzysta, a ilustracje pozwalają zrozumieć omawiane zagadnienia. Zwiększająca się z roku na rok liczba dzieci z wrodzonymi, a także czynnościowymi wadami postawy wymaga dobrego przygotowania osób, które będą mogły uczestniczyć w procesie korygowania tych zmian. Sedenteryjny tryb życia, będący niestety cechą charakterystyczną obecnych czasów, zwiększa zapotrzebowanie na dobrze przygotowanych specjalistów z tego zakresu. Autorka opracowała trafną koncepcję przedstawienia treści teoretycznych i praktycznych przyszłemu Czytelnikowi. Z recenzji prof. Danuty Umiastowskiej Publikacja stanowi spójne tematycznie, oryginalne i twórcze opracowanie naukowe prezentujące zagadnienia z zakresu wad postawy, ich diagnozy i korekcji. Została opatrzona właściwym aparatem naukowym (bibliografią, przypisami), a tym samym spełnia kryteria monografii naukowej. Nie sprawia trudności w zrozumieniu jej treści, wskazuje tematy ważne oraz zawiera elementy praktycznego przygotowania, dlatego może być dobrym podręcznikiem akademickim. Z recenzji prof. Anny Lipert
Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy? Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami.Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie podkreślały, że przepisy przez nie zebrane są tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat, i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle można nabyć tylko w drogich delikatesach.Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a jeśli to było konieczne, zmodyfikowane do wymogów współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód.Mamy nadzieję, że publikacja, którą stworzyłyśmy, będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego Czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek łączących ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi.
Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennych szafkach…
Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną. Jednak substancje, które tak chętnie wykorzystujemy do własnych celów, nie powstały z myślą o nas. Rośliny, grzyby, drobnoustroje i zwierzęta produkują toksyny na masową skalę, aby się bronić. Ponadto podczas gdy jedne gatunki wznoszą swoje trujące fortece, inne w wyniku ewolucji uczą się je forsować, a ten ukryty wyścig zbrojeń trwa od wieków tuż przed naszym nosem. Jaką rolę odgrywamy w nim my sami? Jak to się stało, że zaczęliśmy używać… oraz nadużywać rozmaitych substancji? Jakie jest ich prawdziwe przeznaczenie?
Przeczytaj tę książkę, a już nigdy nie spojrzysz tak jak wcześniej na rośliny doniczkowe, grzyby, owoce, warzywa i… historię ludzkości.
Jak żyje się z depresją, napadami lęku i paniki, kompulsywnym jedzeniem, bulimią czy anoreksją? Z myślami samobójczymi? Z nerwicą natręctw? Jak odbierają to rodzice, rodzeństwo, przyjaciele, nauczyciele i opiekunowie?
Wzruszająca i poruszająca książka o życiu z chorobami duszy, o codzienności na oddziale psychiatrii dzieci i młodzieży – oraz o mocy nadziei i dobrych myśli. Książka uświadamiająca. Książka, która dodaje otuchy.
„Poruszająca książka o życiu z chorobą psychiczną, o codziennym życiu dzieci i młodzieży zmagających się z problemami emocjonalnymi oraz o sile nadziei i pewności siebie. Książka, która porusza problemy, wyjaśnia, dotyka, a także zachęca.”
Honey Magazine 09.10.2021
„Podsumowując, bardzo przystępnie napisana książka edukacyjna, która emanuje zadziwiającą ilością nadziei.”
Antje Scherer, MOZ.de
W książce skoncentrowano się na roli, jaką mogą pełnić decyzje zarządcze podejmowane w portach jachtowych we wspieraniu realizacji założeń zrównoważonej turystyki żeglarskiej.
W monografii przedstawiono zagadnienia dotyczące:
• zarządzania kapitałem ludzkim, a w szczególności edukacji pracowników portów jachtowych w obszarze realizacji celów zrównoważonego rozwoju;
• zarządzania infrastrukturą w aspekcie jej dostosowania do potrzeb różnych użytkowników w celu przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu i wspierania inkluzywności zrównoważonej turystyki żeglarskiej;
• odbioru odpadów i nieczystości w portach jachtowych w celu minimalizacji negatywnego oddziaływania portów jachtowych na środowisko;
• certyfikacji i kategoryzacji portów jachtowych w aspekcie wspierania realizacji celów zrównoważonego rozwoju;
• zawartości stron internetowych portów jachtowych w zakresie treści powiązanych z realizacją założeń zrównoważonego rozwoju;
• planowania inwestycji i finasowania rozwoju portów jachtowych wspierających wdrażanie rozwiązań umożliwiających realizację celów zrównoważonego rozwoju.
W monografii zaprezentowano wyniki autorskich badań empirycznych przeprowadzonych w polskich i chorwackich portach jachtowych. Wyniki badań posłużyły do opracowania pakietu rozwiązań, które powinny zostać zaimplementowane przez podmioty zarządzające w działalności portów jachtowych w celu dążenia do funkcjonowania tych organizacji zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i wspierania realizacji założeń zrównoważonej turystyki żeglarskiej.
Adresatami publikacji są: przedstawiciele kadr zarządzających portami jachtowymi i władz samorządowych miejscowości, w których są zlokalizowane porty oraz pracownicy naukowi i studenci, których zainteresowania naukowe związane są z zarządzaniem organizacjami oraz turystyką żeglarską.
Badania kliniczne stanowią finalny etap prac badawczo-rozwojowych związanych z tworzeniem nowych produktów leczniczych i wyrobów medycznych. Są jednym z filarów nieustannego postępu w medycynie, w szczególności w farmakologii i zaawansowanych technologiach medycznych. Przyczyniają się także do poprawy standardów leczenia oraz wydłużenia i poprawy jakości życia pacjentów. Wszelkie działania badawczo-rozwojowe w zakresie nauk biomedycznych, w tym badania kliniczne, powinny przede wszystkim uwzględniać dobro i potrzeby pacjentów, gdyż to oni są ich najważniejszymi podmiotami i beneficjentami. Jednocześnie badania kliniczne to istotna część innowacyjnej gospodarki. W ubiegłych latach liczba nowo rejestrowanych badań klinicznych produktów leczniczych w Polsce wzrosła do ponad 600 rocznie, zaś wartość finansowa polskiego rynku badań klinicznych przekroczyła 1,4 mld USD, co stanowi 15% wszystkich wydatków R&D w Polsce. W niniejszej książce - "Badania kliniczne. Praktyka, prawo, etyka" Czytelnik znajdzie spektrum konkretnych informacji i wiedzy interdyscyplinarnej na tematy związane z prowadzeniem badań klinicznych, od historii zagadnień bioetycznych poprzez zagadnienia ściśle operacyjne po omówienie najnowszych polskich i unijnych przepisów i regulacji. W porównaniu do książki "Badania kliniczne", wydanej w 2015 r., niniejsza praca zbiorowa zawiera nowe rozdziały - traktujące o zarządzaniu danymi, biostatystyce, kwestiach ochrony danych osobowych, współpracy z organizacjami pacjentów, a także prowadzeniu badań w sytuacjach kryzysowych takich jak wojna czy pandemia. Jako autorzy i redaktorzy tej książki mamy nadzieję, że przedstawione w niej treści będą pomocne w zrozumieniu licznych zagadnień z obszaru badań klinicznych i że przysłużą się one do podnoszenia wiedzy i kwalifikacji szerokiego grona osób pracujących w naukach biomedycznych. Clinical trials are the final stage of research and development in the creation of new medicinal products and medical devices. Clinical trials are one of the pillars of continuous progress in medicine, particularly in pharmacology and advanced medical technologies. They contribute to the improvement of treatment standards and the extension and enhancement of patients' quality of life. All research and development activities in the field of biomedical sciences, including clinical trials, should prioritize the well-being and needs of patients, as they are the most important stakeholders and beneficiaries. At the same time, clinical trials are an essential part of an innovative economy. In recent years, the number of newly registered clinical trials of medicinal products in Poland has been increasing, surpassing 600 new trials annually, and the financial value of the Polish clinical research market reached around 1.4 billion USD in 2020. In this book, "Clinical Trials: Practice, Law, Ethics," readers will find a spectrum of specific interdisciplinary information and knowledge related to conducting clinical trials. This ranges from the history of bioethical issues to strictly operational issues, as well as discussions on the latest Polish and European Union regulations. Compared to the book "Clinical Trials" published in 2015, this collective work includes new chapters on data management, biostatistics, personal data protection, collaboration with patient organizations, and conducting research in crisis situations such as war or pandemics. As authors and editors of the book, "Clinical Trials: Practice, Law, Ethics," we hope that the content presented therein will be helpful in understanding numerous issues in the field of clinical trials and contribute to improving the knowledge and qualifications of a wide range of individuals working in biomedical sciences.
Czym jest kuchnia azjatycka?To festiwal obfitości, świeżości i różnorodności. Śmiałe kontrasty i odwaga w łączeniu smaków ukrytych na co dzień w skąpanych w słońcu polach Indonezji, ulicznych straganach w Hanoi i Bangkoku oraz w wodach okalających skaliste wybrzeża Japonii. To wreszcie fascynujący balans ostrości, słodyczy, kwasowości i umamiczności.Jest to też kuchnia dostępna dziś w każdym domu nad Wisłą, której nie należy się bać, a kosztować i chłonąć każdym zmysłem!Trzymasz w ręku bilet, który pozwoli oswoić najbardziej egzotyczne połączenia smaków, zapozna Cię z kulinarnymi klasykami Azji Środkowo-Wschodniej i zachęci do dalszego eksperymentowania. I bez względu na to, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni, czy nie z jednej misy ramen jadłeś, znajdziesz tu masę wiedzy i inspiracji.Spakuj więc pałeczki i wyrusz ze mną w kulinarną podróż przez Azję!
Współautor tej książki oraz wielu innych publikacji z dziedziny uzależnień, niezwykle ceniony psychoterapeuta, dr n. med., specjalista psychiatra Bohdan Tadeusz Woronowicz podczas wieloletniej praktyki pomógł rzeszom pacjentów. Wiele mu też zawdzięcza Ruch Anonimowych Alkoholików w Polsce.Jak pisze dr Woronowicz we wstępie, "o przebiegu leczenia i o swoim wychodzeniu z choroby opowiedziały w tej książce osoby znające problem z alkoholem z autopsji. Wśród nich są więc postaci zarówno mniej, jak i bardziej znane, ludzie z dużym dorobkiem życiowym, ale również tacy, którzy stracili wszystko i dobrze wiedzą, czym jest bezdomność".Warto sięgnąć po Dasz radę - zawiera bezcenne wskazówki, zachęca do pójścia do specjalisty, a przede wszystkim zdejmuje piętno z uzależnionego, ukazując go jako człowieka udręczonego chorobą i potrzebującego pomocy.Nowe, uzupełnione i zaktualizowane wydanie książki, która po raz pierwszy ukazała się w 2014 roku.
Już od czasu pierwszego wydania w 1998 roku podręcznik ten, przetłumaczony na wiele języków, kreśli kontury estetyki fotografii i pozwala na rozważania na temat jej statusu jako sztuki, rozpatrując nasuwające się pytania teoretyczne. Refleksja ta opiera się na analizie licznych dzieł fotograficznych oraz na definicji nowych pojęć opracowanych w świetle estetyki, filozofii i psychoanalizy. Dzieło omawia trzy ważne zagadnienia: Jakie związki z rzeczywistością utrzymuje fotografia? Na czym polega specyfika dzieła fotograficznego? Co sprawia, że fotografia znajduje się w sercu sztuki współczesnej lub też wręcz jest jej sercem?
François Soulages jest profesorem uniwersyteckim (Université Paris 8, Institut National d’Histoire de l’Art), prezesem oraz założycielem RETINA.International (Recherches Esthétiques & Théorétiques sur les Images Nouvelles & Anciennes), organizacji zajmującej się badaniami estetycznymi i teoretycznymi nad obrazem, a także autorem licznych publikacji oraz współautorem prac zbiorowych.
Ta książka to wszechstronny poradnik, dzięki któremu na koty i ich świat spojrzysz okiem eksperta. Dowiesz się, jak dbać o pupila w każdym momencie jego życia, jak go karmić, pielęgnować i spędzać z nim czas. W szczególności znajdziesz tu:podstawowe wiadomości o żywieniu kota,oparte na najnowszych badaniach praktyczne porady dotyczące trudnych kocich zachowań,podpowiedzi pozwalające rozpoznać kocie choroby i wskazówki, jak je leczyć,przegląd ras.Dzięki tej publikacji zrozumiesz naturę kota i zdobędziesz wspaniałego kociego przyjaciela. Graham Meadows jest lekarzem weterynarii. Przez wiele lat pracował w wiejskich regionach Anglii i Nowej Zelandii, a następnie został opiekunem w ogrodzie zoologicznym z Auckland.Elsa Flint jest specjalistką w dziedzinie zoologii behawioralnej. W Davenport w Nowej Zelandii, gdzie mieszka, udziela miłośnikom psów porad na temat właściwego postępowania z czworonogami. Szczególnie interesują ją zagadnienia komunikacji między ludźmi a zwierzętami.
Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy nasze ulubione grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące?Dzięki atlasowi grzybów:poznasz gatunki grzybów jadalnych i trujących,dowiesz się się, gdzie najłatwiej znaleźć poszczególne gatunki,nauczysz się szybko rozpoznawać, które okazy są jadalne, a które trujące. Informacje dotyczące poszczególnych gatunków zaprezentowano w przejrzysty i przystępny sposób. Szczegółowe opisy wzbogacono pięknymi, kolorowymi zdjęciami grzybów w ich naturalnym środowisku.
Praktyczny, bogato ilustrowany porusza wszystkie najważniejsze tematy związane z naszymi czworonożnymi towarzyszami, w tym:wprowadzenie psa do domu,szkolenie krok po kroku,żywienie czworonoga,dbanie o jego zdrowie,opieka nad starszym osobnikiem.Rozdział o rasach prezentuje 24 najpopularniejsze rasy psów, omawia ich pochodzenie, wygląd oraz cechy charakterologiczne.Poradnik pomoże ci w zrozumieniu i rozwiązywaniu problemów dotyczących zachowania zwierząt. Książka ta może stanowić doskonałe wprowadzenie dla początkujących opiekunów psów, jak również być źródłem informacji dla doświadczonych miłośników tych wspaniałych zwierząt. Graham Meadows jest lekarzem weterynarii. Przez wiele lat pracował w wiejskich regionach Anglii i Nowej Zelandii, a następnie został opiekunem w ogrodzie zoologicznym z Auckland.
Oto wnikliwa, napisana ze znawstwem historia technicznej i taktycznej ewolucji snajperstwa od wojny krymskiej po współczesność.Ta książka opisuje, jak zadziwiająco długo armie nie doceniały roli snajperów w walce, mimo że celne strzelanie było już technicznie możliwe w XIX wieku. Przełom nastąpił dopiero w latach 1939-1940, podczas wojny zimowej między Finlandią a Związkiem Radzieckim, kiedy wyćwiczeni strzelcy wyborowi dowiedli swojej siły, a słynny Fin Simo Hyh zastrzelił 505 wrogów w niespełna 100 dni. W 1941 roku, w chwili niemieckiej inwazji, Rosjanie byli już lepiej przygotowani, a gdy wojna dobiegała końca - oprócz żołnierzy, takich jak Wasilij Zajcew, bohater ze Stalingradu z 242 potwierdzonymi śmiertelnymi trafieniami, w Związku Radzieckim wyszkolono ponad dwa tysiące kobiet snajperek. Po 1945 roku sława snajperów znów na jakiś czas zbladła. Jednak wojna w Wietnamie, niekończący się konflikt na Bliskim Wschodzie i zagrożenie terroryzmem dały nowy impuls do rozwoju nie tylko snajperstwa, ale także skuteczniejszej broni.Autor omawia kluczowe dla rzemiosła snajperskiego umiejętności terenowe: polowanie, śledzenie i cierpliwą obserwację. Zwraca uwagę na przełomowe dokonania w historii rozwoju karabinów snajperskich, a w szczególności na ich wady i zalety. Prezentuje wyniki testów celności różnych karabinów z unikatowym systemem statystycznej oceny trafień. Podaje nowe, często korygujące dawne błędy informacje o najlepszych snajperach, oparte na badaniach genealogicznych. John Walter (ur. 1951 w Glasgow) to jeden z najpłodniejszych pisarzy zajmujących się tematyką broni strzeleckiej - autor 70 książek przetłumaczonych na kilkanaście języków. W dorobku ma prace o pistolecie Luger, kilka wydań Rifles of the World, a także The German Rifle i The Greenhill Dictionary of Guns and Gunmakers.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?