Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że podobnie jak inne kuchnie narodowe jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny smak. Bazując na tym, co świeże i sezonowe, tradycyjne i nowoczesne zarazem, kuchnia tajska jest pyszna i zdrowa. Izabella Wit-Kossowska dziennikarka, redaktorka. Fascynują ją ludzie i ich historie. Uważa, że dobre pytania są lepsze niż łatwe odpowiedzi. Nie może żyć bez jazzu, papryczki chili i kawy, o której napisała książkę Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata (Wydawnictwo SBM, 2021). Wszędzie, gdzie może znaleźć chociaż jedną z tych rzeczy, jest u siebie. Także w Tajlandii.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw książka Zielona kuchnia jednogarnkowa jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozwalają zaoszczędzić czas. Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania.
"Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli".Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje. "Polowanie na grzyby" to opowiedziany atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko świry i grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.
Druga książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy ze znaną dietetyczką Magdaleną Makarowską.
Vademecum, czyli w skrócie wszystko, co musisz wiedzieć na temat insulinooporności.
Menu na 4 miesiące z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami.
Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów.
Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności.
Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące czeka na Ciebie również niespodzianka: VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.
Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po tę książkę i wyczaruj pyszny deser dosłownie w chwilę!Katarzyna Gintrowska, autorka popularnego bloga kulinarnego osiągnęła mistrzostwo w przygotowywaniu deserów na szybko. W tej książce zebrała 106 najlepszych pomysłów na błyskawiczne słodkości - najsmaczniejszych, wielokrotnie testowanych, do przygotowania z zaledwie kilku prostych składników!Znajdziesz tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; przepisy w wersji fit, mniej fit, a nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek. Wypróbuj kokosanki z trzech składników, idealny sernik w 8 minut, ciasto z patelni, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado. WSZYSTKIE przepisy są bardzo proste - wystarczy, że wykonasz je zgodnie z wytycznymi, a sukces masz gwarantowany!Nie musisz iść do cukierni, bo przygotujesz coś przepysznego znacznie szybciej i taniej! W dodatku będziesz mieć pewność, że twój deser jest świeży, przygotowany z dobrych składników i nie zawiera ulepszaczy. Minimum czasu, maksimum jakości!Do dzieła!
Czy wiesz, jak narysować wóz strażacki, spychacz lub ultraszybki pociąg?
Dzięki tej książce nauczysz się, jak to zrobić! Chwyć ołówek i krok po kroku rysuj kolejne linie zgodnie z instrukcją. Potem sam spróbuj odwzorować dany element i go pokoloruj. To bardzo proste!
„Rysowanie krok po kroku” to seria zeszytów aktywnościowych z wesołymi ilustracjami. Nieskomplikowane linie i kształty zachęcą dziecko do powtórzenia rysunku. Mały artysta nauczy się, jak w prosty sposób narysować ulubione pojazdy, magiczne postacie lub zwierzęta, a dodatkowo będzie ćwiczyć uważność i cierpliwość.
Ma być tanio, prosto, pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej!Zapraszam was do mojej kuchni, pachnącej ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Znajdziecie tu mnóstwo prostych inspiracji, aby przygotować smaczne potrawy, które wywołają uśmiech na twarzach waszych bliskich. Bo tak naprawdę czego chcieć więcej?Wiem, że nie chcecie tracić czasu na stanie godzinami przy garnkach czy długie szukanie składników na wypełnionych po brzegi sklepowych półkach. Dlatego dzielę się z wami swoimi pomysłami na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, które nawet laikom nie sprawią trudności.Co jeszcze tu znajdziecie? Oczywiście zdjęcia każdej przygotowanej przeze mnie potrawy, żebyście mogli sobie wyobrazić jej zapach i smak.No to smacznego!Tomek StrzelczykOddaszfartucha. Kulinarny numer jeden polskiego internetu w końcu zdecydował się napisać książkę!Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Witajcie ponownie w świecie smakówGdy rozpocząłem prace nad pierwszą książką, moim celem było stworzenie kolekcji przepisów, które pozwolą się cieszyć gotowaniem każdemu bez zbędnego stresu i skomplikowanych technik.Po wielkim entuzjazmie i ogromnym wsparciu, jakie otrzymałem od Was po dwóch poprzednich tomach, zdecydowałem się kontynuować tę smakowitą podróż.Czeka na Was wiele nowych i wyjątkowych przepisów, które nie dadzą zapomnieć o polskiej tradycji i wyjątkowym smaku. Będzie z mięskiem i bez. Będą słodkie wypieki i domowe przetwory. No i TOP10 potraw z grilla!Nadal trzymam się zasady prostoty i przepisy są opracowane tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną.Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które - mam nadzieję - zachwycą Wasze podniebienia.
Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczyczy też ballad mistrza Jaskra.
Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik
Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką - autorki Witcher Kitchen i Nerds' Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała.
W tomiku zostały opisane najnowsze pokazywane od 2020 roku wojskowe ciężarówkiJelcza, zaopatrzone w mocne, 578- i 625-konne silniki Mercedes-MTU. Pojazdy te majątakże nowe zautomatyzowane skrzynie ZF ze zoptymalizowanym funkcjonalnie algorytmem sterowania zmianą biegów, wyłącznie pojedyncze ogumienie oraz kompletnie nowe integralnie opancerzone wydłużone kabiny. Pierwotnie samochody te przygotowano w ramach programów: zestawu klasy HET, Jak i systemu obrony powietrznej Wisła. Niemniej wkrótce od 2022 roku zaczęły także wchodzić w nieco odmiennych kompletacjach docelowych w skład systemu uzbrojenia przeciwlotniczego mała Narew i systemu wieloprowadnicowych wyrzutni. W ostatnim rozdziale autor zwraca uwagę na potrzebę zaprojektowania w najbliższym czasie wilekopojemnych opancerzonych cystern do zaopatraywania w paliwo na pierwszej linii ewentualnego konfliktu czołgów M1 Abrams, które zużywają dwa, trzy razy więcej paliwa niż czołgi Leopard 2A6.Tekst jest zilustrowany 70 zdjęciami, 4 rys. i 2 tabelami.
W tomiku opisano historię rozwoju, konstrukcję, cechy eksploatacyjne, dane techniczne oraz zastosowanie bojowe sowieckiego taktycznego zestawu rakietowego 9K79 Toczka oraz jego zmodernizowanej wersji Toczka-U. Jego uzbrojenie stanowią rakietowe pociski balistyczne 9M79F, 9M79K i 9M79B (odłamkowo-burzące, kasetowe i jądrowe). Zestawy 9K79 Toczka znajdowały się lub nadal się znajdują w uzbrojeniu sił zbrojnych: Związku Sowieckiego/Rosji, Bułgarii, Czechosłowacji, Czech, Słowacji, Niemieckiej Republiki Demokratycznej, Ukrainy i Polski (4 wyrzutnie w latach 1988-2005). Były użyte bojowo przez Armię Rosyjską w obu wojnach czeczeńskich (1994-1996 i 2000-2001) oraz w konflikcie z Gruzją w 2008 r. Systemy Toczka i Toczka-U są wykorzystywane od 2022 r. w wojnie Rosji z Ukrainą przez obie strony tego konfliktu.
Pierwsza tak obszerna publikacja książkowa gromadząca dostępne w chwili obcenej informacje o wojskowym samochodzie osobowo-terenowym Honker i jego wersjach, a także o prototypach projektowanych w latach 80. i 90. XX wieku oraz w pierwszych dwóch dekadach XXI wieku z myślą przede wszystkim o zastosowaniu w Wojsku Polskim. Przedstawiono rozwój koncepcji samochodu dla Wojska Polskiego, który w prostej linii wywodzi się z pojazdu Tarpan. Ten ostatni był specjalnie zaporjektowany do wykorzystania w rolnictwie, dlatego cechowała go dośc duża zdolnośc jazdy po bezfrożach i pokonywania trudnego terenu. Te cechy były niezbędne w wojskowym samochodzie osobowo-terenowym. W 1991 r. Honker został przyjęty do uzbrojenia Wojska Polskiego i od tego roku był kupowany na potrzeby armii w ilości od kilkudziesięciu do kilkuset sztuk rocznie (brak dokładnych, wiarygodnych danych na ten temat). Obecnie WP ma ok. 2800 egz. samochdóe Honker.
Kwiaty towarzyszą nam od zarania dziejów, mimo to nie przestają urzekać nas swoim pięknem. Wiele gatunków obrosło symboliką i trwale wpisało się w systemy kulturowe na całym świecie. Kwiaty są ozdobą na co dzień, a także stanowią nieodłączny element świąt i uroczystości. Towarzyszą nam w najważniejszych momentach życia. Ich układanie może być prawdziwie pasjonującą czynnością, bywa też postrzegane jako działalność artystyczna.
Czwarte wydanie książki Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów to świetne wprowadzenie do niezwykle zajmującej dziedziny, jaką jest układanie kwiatów. Krok po kroku zgłębisz jej tajniki - poznasz efektowne sposoby na tworzenie pięknych kompozycji, dowiesz się, jak łączyć kolory i dobierać materiały. Znajdziesz tu między innymi wskazówki, jak projektować i tworzyć kwiatowe oprawy ślubów, aby wywarły niezapomniane wrażenie. Przy czym to jedyna na polskim rynku pozycja, z którą nie tylko wkroczysz w świat florystyki, ale także nauczysz się utrwalać ulotne piękno kwiatów na fotografii, na przykład na potrzeby mediów społecznościowych, działalności zawodowej lub artystycznej. Albo dla własnej przyjemności - układanie i fotografowanie kwiatów może być skutecznie relaksującym i wciągającym hobby.
W książce:
* Teoretyczne i praktyczne podstawy pracy z kwiatami
* Podstawy fotografii florystycznej
* Wskazówki, jak komunikować piękno kwiatów w mediach społecznościowych
* Przegląd materiałów i technik florystycznych
* Zasady kompozycji i teoria koloru
* Pomysły na kompozycje kwiatowe na każdą okazję i porę roku
* Dekoracje stołu
* Florystyka ślubna, w tym fotografowanie florystyki ślubnej
* Warzywa i owoce we florystyce, a także zastosowanie kwiatów w kuchni i w rękodziele
* Czerpanie inspiracji florystycznych z podróży
Książka Przesiewowe badania w endokrynologii – przewodnik dla lekarzy pediatrów i lekarzy rodzinnych to publikacja oparta na wiedzy i doświadczeniu wybitnych specjalistów z zakresu medycyny wieku rozwojowego. Skierowana jest przede wszystkim do lekarzy pediatrów, lekarzy rodzinnych i współpracujących z nimi pielęgniarek, a także profesjonalistów ochrony zdrowia w innych niż medycyna dziedzinach. Mamy nadzieję, że publikacja okaże się pomocna w ocenie i analizie wyników badań mających na celu prawidłową interpretację wyników screeningu noworodkowego czy badań auksologicznych , które przyjmuje się obecnie jako wyznacznik stanu zdrowia dziecka w poszczególnych etapach jego rozwoju.
Wyjątkowe kompendium wiedzy o opiece nad noworodkiem zdrowym i urodzonym przedwcześnie. Zgrany Zespół Autorów w usystematyzowany i ciekawy sposób dzieli się z Czytelnikami dobrymi praktykami, które są owocem wieloletniego doświadczenia zawodowego w pracy z noworodkami. Bogato ilustrowana książka przedstawia konkretne rozwiązania, które z pewnością sprawdzą się w codziennej praktyce zawodowej. Nowoczesne pielęgniarstwo i położnictwo oparte na dowodach naukowych i opiece skoncentrowanej na potrzebach pacjenta i jego rodziny jest niezbędne do zapewnienia nie tylko bezpieczeństwa pracy, lecz także możliwie najwyższej jakości opieki, a w związku z tym na poprawie wyników leczenia i komfortu życia małych pacjentów. To obowiązkowa i fascynująca lektura dla pielęgniarek i położnych neonatologicznych, studentów wydziałów medycznych i specjalistów pracujących na oddziałach intensywnej terapii noworodka.
Ból wywiera wpływ na wszystkie sfery naszego życia, znacznie pogarsza jego jakość oraz pozostaje najczęstszym powodem wizyty u lekarza. Część druga serii publikacyjnej uzupełnia wiedzę prezentowaną w części pierwszej dotyczącą przyczyn bólu w zdefiniowanych chorobach reumatycznych. Poruszane są w niej tematy bólu w chorobach, takich jak: młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów, przewlekłe wieloogniskowe zapalenie kości i szpiku, czy zapaleniach naczyń oraz w fibromialgii i chorobach zaliczanych do reumatyzmu tkanek miękkich. W tej publikacji przedstawiamy również koncepcje leczenia, głównie w zakresie farmakoterapii bólu, ale z uwzględnieniem metod leczenia procesów zapalnych. nadzieję, że książka będzie przydatna dla lekarzy różnych specjalności w ich codziennej praktyce medycznej, dzięki czemu przyczyni się do dobrego, nowoczesnego diagnozowania i leczenia bólu u pacjentów.
Ta książka, czytana i ceniona przez pokolenia matek, położyła podwaliny pod nowoczesne podejście do naturalnego porodu. Autor podkreśla, że strach jest głównym powodem bólu porodowego, i oferuje praktyczne strategie jego przezwyciężania. Poznaj techniki oddechowe, relaksacyjne i mentalne, które pomogą ci przygotować się na poród. Dowiedz się, jak twoje ciało i umysł mogą współdziałać, by poród był wydarzeniem radosnym, a nie traumą.
To nie tylko książka, to ruch, który przekształcił sposób, w jaki patrzymy na poród. Przystąp do milionów kobiet, które dzięki niej przeszły przez poród ze spokojem i radością. W grupie tej znalazły się tak prominentne osoby, jak członkinie brytyjskiej rodziny królewskiej.
Bez względu na to, czy planujesz urodzić w domu, czy w szpitalu, ta książka dostarczy Ci mądrych wskazówek i niezbędnej pewności siebie. Odkryj prawdziwą moc i siłę kobiety w porodzie, zaufaj swojemu ciału, pozwól naturze podążać swoją drogą.
Każdy, kto pierwszy raz ma do czynienia z modelarstwem kolejowym przekona się, że prawie żadne inne hobby nie oferuje takiej różnorodności.Rozpieszczany możliwością wyboru kolejarz-modelarz, musi jednak zdecydować się na jedną z kilku alternatyw, zaczynając od kwestii idealnego wymiaru, kształtu i skali własnego kolejowego świata, aż po dobór układu torowego, itp. Ulgę przynosi dopiero ukończenie szczegółowego projektu układu przestrzennego i funkcyjnego makiety.Istnieje wiele sposobów i możliwości, aby osiągnąć cel, aby stworzyć swoją własną, indywidualną i niepowtarzalną makietę kolejową. Ta książka ma w tym pomóc.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin.
Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach.
Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak:
Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?