KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Publicat

Okładka książki Zmierzch Powieść ilustrowana część 2

34,90 zł 24,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,01 zł

Pierwszy tom Powieści ilustrowanej Zmierzch znalazł się na pierwszym miejscu listy bestsellerów New York Times'a i pobił rekordy sprzedaży na rynku w kategorii: debiut powieści graficznej. Teraz Stephenie Meyer i Young Kim wracają, aby dokończyć bogato ilustrowaną reinterpretację powieści Zmierzch, która stała się międzynarodowym zjawiskiem.
Okładka książki Podróże z dreszczykiem

34,90 zł 21,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,82 zł

Lubimy dotykać rzeczy nieznanych, niepojętych, a niekiedy strasznych, przeżywać przygody podczas wakacyjnych wojaży. Podróże z dreszczykiem to książka, która zabierze nas do 60 niezwykłych miejsc na świecie, słynących z mrocznych tajemnic oraz dziwnych zjawisk. Poznamy: postaci cieszące się złą sławą, zjawy i duchy nawiedzające stare zamczyska, magiczne miejsca stworzone przez naturę, góry, zamki, piramidy i świątynie kryjące ponure historie, zagadki pradawnych budowli, podziemne światy. Tym, którzy zechcą wybrać się w niezapomnianą podróż, książka dostarczy praktycznych informacji o: *sposobach dotarcia do celu, *godzinach zwiedzania obiektów, *cenach wstępu, *środkach ostrożności w czasie wypraw w niebezpieczne rejony. Opisom towarzyszą fotografie tworzące barwny obraz wyjątkowych zakątków świata.
Okładka książki MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska

59,00 zł 36,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,89 zł

Książka jest kulinarną podróżą przez Półwysep Apeniński – z północy na południe, wzbogaconą obrazami włoskiej ziemi oraz wspomnieniami jej mieszkańców. Znajdziemy tu nie tylko oryginalne przepisy kuchni włoskiej, ale także anegdoty opowiadane przy rodzinnych stołach oraz drobne porady mistrzów kulinarnych, którzy dzielą się swą wiedzą na temat wyjątkowych lokalnych produktów. Tradycyjne przepisy zostały zaczerpnięte ze starych domowych zapisków, które przechowuje się w wielu włoskich rodzinach. W Italii bowiem gotowanie nadal stanowi sztukę i kulturę samą w sobie. Książka pełna smaku i ciepła, ze wspaniałymi zdjęciami potraw najpopularniejszej kuchni świata. Książka nagrodzona w konkursie Gourmand World Coockbook Award jako Najlepsza na Świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.
Okładka książki Współczesny savoir vivre dla nastolatków

29,90 zł 19,67 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,67 zł

Savoir-vivre nie musi kojarzyć się z nudną i staroświecką etykietą, o czym przekonują autorzy książki - doświadczony dziennikarz i znana aktorka. Poprzez zabawne przykłady i praktyczne porady wprowadzają młodych ludzi w tajniki dobrych manier. Podpowiadają, jak w dzisiejszym, pełnym technicznych nowinek świecie zachować się poprawnie, nie urazić innych, a jednocześnie nie uchodzić za sztywniaka Z tej książki dowiecie się m.in.: Czy wypada odebrać cudzy telefon pod nieobecność jego właściciela? Czy wypasiony dzwonek polifoniczny może okazać się złym wyborem? Czy amory w miejscach publicznych to obciach? Jak się zachować, gdy popełniło się gafę? Co to jest netykieta i dlaczego każdy nastolatek powinien ją znać? Polecamy lekturę książki - to, czego nauczysz się dziś, z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Okładka książki Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej.

44,90 zł 27,57 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,57 zł

Niezwykły, nowoczesny poradnik z zakresu sztuki kulinarnej. Sprawdzonym przepisom towarzyszą fachowe porady dotyczące aranżacji i wyposażenia ergonomicznej, przyjaznej kuchni, zasady racjonalnego i zdrowego żywienia, kulinarne tricki, stołowy savoir-vivre oraz obszerne tabele wartości odżywczych i kalorycznych.
Okładka książki Kuchnia codzienna. Ponad 400 łatwych przepisów

44,90 zł 28,07 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,07 zł

?Kuchnia codzienna? nie jest zwykłą książką kucharską, lecz poradnikiem kulinarnym. Oprócz ponad 400 przepisów na proste i bardziej wyszukane dania można w niej znaleźć najważniejsze informacje na temat organizacji pracy w kuchni oraz podstawowych technik przyrządzania wielu produktów. Z poradnika dowiemy się, jakie naczynia i urządzenia są potrzebne kucharzowi, jak przygotować poszczególne rodzaje mięs, owoce morza i warzywa oraz jak najlepiej przyrządzić makaron, ryż i inne produkty zbożowe. Słowniczek terminów kulinarnych wyjaśnia mniej znane pojęcia, a kolorowe zdjęcia gotowych dań ilustrują każdy z zaproponowanych przepisów.
Okładka książki Polska kuchnia. Potrawy jednogarnkowe

29,90 zł 18,70 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,70 zł

Wygoda ? Oszczędność ? Łatwość przygotowania To książka dla Ciebie, jeśli: - nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni - nie lubisz widoku stosu garnków - cenisz wygodę podczas gotowania - poszukujesz nowych możliwości kulinarnych Dania jednogarnkowe nie muszą być schematyczne i nudne. To ocean pysznych pomysłów. Od różnorakich bigosów i zup, przez przystawki i gulasze, po aromatyczne zapiekanki ? wszystkie potrawy przygotujesz w jednym naczyniu!
Okładka książki Najlepsze na świecie domowe jedzenie dla dzieci

39,90 zł 24,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,92 zł

Domowe własnoręcznie przygotowywane posiłki są niezmiernie ważne dla rozwoju dziecka. Wprowadzając do diety malucha wysokowartościowe produkty, wykształcimy prawidłowe nawyki żywieniowe, które będą mu towarzyszyć przez resztę życia. Poradnik Najlepsze na świecie domowe jedzenie dla dzieci zawiera przepisy na proste i zdrowe posiłki dostosowane do kolejnych etapów rozwoju malucha - od 7. do 24. miesiąca życia. Smak proponowanych potraw zachwyci nawet niejadka. Są wśród nich zarówno błyskawiczne piure, takie jak zdrowy przecier borówkowo-gruszkowy czy piure śliwkowe, jak i bardziej "wyrafinowane" dania, np. słodki omlet z jabłkiem lub soczewica zapiekana z serem, które przyrządza się w kilka minut.
Okładka książki Polska kuchnia myśliwska

34,90 zł 24,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,01 zł

Książka dostarczy wielu pomysłów na pyszne potrawy. Sięgając do tradycji, zaskoczymy naszych najbliższych, podając np. pieczeń z sarny w śmietanie, bażanta w wiśniowym sosie, kuropatwy duszone w czerwonej kapuście, bigos hultajski czy pasztet z zająca. Do opisanych dań idealnie pasować będą zaproponowane przez Ewę Aszkiewicz sosy (gorące i zimne), nalewki oraz konfitury. Jakkolwiek poszukiwanie składników i przygotowanie dań z dziczyzny będzie wymagało nieco więcej wysiłku, warto go podjąć. Autorka sięgnęła do rodzinnych zapisków kulinarnych i proponuje sprawdzone przepisy kuchni myśliwskiej, zachęcając do odkrywania na nowo różnorodnych, niebanalnych smaków.
Okładka książki Jak wydobyć geniusza ze swojego dziecka

34,90 zł 21,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,82 zł

Chcesz, aby twoje dziecko znalazło się wśród najlepszych? Ucz je od najmłodszych lat, korzystając z praktycznych ćwiczeń, zadań i innych pomysłów proponowanych w tej książce. Dowiedz się, w jaki sposób niemowlęta oraz starsze dzieci uczą się i zdobywają podstawowe umiejętności. Zachęcaj pociechę do wykonywania ćwiczeń i zadań edukacyjnych. Wykorzystaj interaktywne gry i zabawy rozwijające inteligencję oraz wyobraźnię.
Okładka książki Zioła z apteki natury

44,90 zł 28,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,04 zł

Wszystko o ziołach i ich zastosowaniu w medycynie naturalnej, kosmetyce, kuchni i do dekoracji. • Książka dla Całej Rodziny - pozwoli zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie Twoich bliskich oraz upiększyć dom lub mieszkanie. • Skuteczne, sprawdzone oraz czytelne pomysły do wykonania „krok po kroku" - z łatwością przygotujesz syrop na przeziębienie, pachnący krem do rąk czy założysz ogródek ziołowy. • Praktyczne informacje, potrzebne składniki - pomogą wybrać i wykonać każdy przepis, odpowiedni do Twoich potrzeb oraz umiejętności. • Wszystkie materiały dostępne na polskim rynku. Posty, przejrzysty i zrozumiały język.
Okładka książki Dieta 17- dniowa

34,90 zł 24,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,01 zł

Ten rewolucyjny program bazuje na trzech 17-dniowych cyklach, po których następuje bezterminowa faza docelowa. 1 Przyśpieszenie - gwałtowna utrata wagi dzięki odpowiednio dobranemu jadłospisowi oraz łatwym ćwiczeniom ukierunkowanym na spalanie tłuszczu, oczyszczenie organizmu z toksyn; 2 Aktywacja - naprzemienne (co drugi dzień) spożywanie potraw niskokalorycznych oraz bogatszych w kalorie, co sprzyja dalszej redukcji tkanki tłuszczowej; 3 Osiągnięcia - urozmaicona dieta, zwiększenie codziennej dawki ruchu, wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych; 4 Dotarcie do celu - utrzymanie osiągniętej masy ciała za pomocą programu żywieniowego, który w dni powszednie promuje zdrowy styl życia, a w weekendy pozwala cieszyć się ulubionymi smakołykami.
Okładka książki IQ ćwiczenia na inteligencję

24,90 zł 17,13 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,13 zł

Ponad 450 zadań i ćwiczeń, ułożonych według wzrastającego stopnia trudności! - sprawdzisz swoją inteligencję - rozwiniesz zdolności twórczego myślenia - poszerzysz możliwości własnego umysłu
Okładka książki Pasja smaku

59,00 zł 38,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,82 zł

Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny. W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy. Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. "Pasja smaku" autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.
Okładka książki Paleo dieta

34,90 zł 21,39 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,18 zł

Zrzuć kilogramy, zbuduj formę, pokonaj choroby Chcesz zrzucić nadmiar tłuszczu? Wyglądać młodziej? Czuć się świetnie? A przy tym uniknąć raka, cukrzycy, schorzeń serca, choroby Parkinsona i Alzheimera? Rozwiązanie paleo odsłania historię pierwotnych nawyków żywieniowych człowieka, łącząc wiedzę antropologiczną o naszej przeszłości (gdy byliśmy myśliwymi zbieraczami) z najświeższymi, przełomowymi odkryciami z dziedziny genetyki, biochemii, immunologii i badań nad długością życia. Robb Wolf - badacz biochemik, który zamienił swój fartuch laboratoryjny na gwizdek i stoper, by zostać jednym z najbardziej wziętych trenerów siłowych i kondycyjnych na świecie - uczy, jak proste odżywianie, ćwiczenia i kilka zmian w trybie życia mogą radykalnie poprawić nasz wygląd i zdrowie oraz przedłużyć życie. Dzięki rozwiązaniu paleo odkryjesz: - Które pokarmy mogą poprawić wygląd i samopoczucie. - Przyczyny współczesnych częstych zachorowań na raka i cukrzycę oraz dużej zapadalności na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. - Jak zrzucić niechciane kilogramy, a jednocześnie wyglądać i czuć się młodziej. - Jak poprawić swoje sportowe osiągi, niezależnie od tego, czy uprawiasz surfing, czy wędrujesz po górach. - Łatwy do wdrożenia 30-dniowy plan posiłków z niezbyt pracochłonnymi przepisami na smaczne dania. - Programy ćwiczeń dla początkujących oraz dla średnio zaawansowanych ze szczegółowymi zdjęciami i wskazówkami. Paleodieta Spis Treści Podziękowania Słowo wstępne Przedmowa Moja historia, twoja historia, nasza historia (kiepskie, ale prawdziwe) Myśliwi zbieracze to my czyli... pożegnaliśmy wprawdzie sawannę, ale wciąż nosimy ją w brzuchu! Wiedza to potęga, ale gór nie przenosi Trawienie, czyli zaczyna się jazda Opór jest daremny czyli „mamy tu do czynienia z brakiem komunikacji" Ziarna i dziurawe jelito, czyli zatrzymaj kupkę tam, gdzie jej miejsce Tłuszcze - proszę usiąść, to może zająć trochę czasu Stres i kortyzol, czyli krótkie przesłanie: „Spijże, ośle!" Fitness w stylu przodków Stosowanie paleodiety - to naprawdę łatwe Śledzenie postępów Plan posiłków na 30 dni Suplementy diety Epilog Bibliografia
Okładka książki Praktyczny poradnik ucznia. Twoja szkoła bez...

26,90 zł 17,70 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,70 zł

To fantastyczna książka, którą powinien przeczytać każdy uczeń i każda uczennica. Jeśli rozpoczynasz naukę w szkole i nie wiesz, co cię w niej czeka, nasz przewodnik jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz w nim worek wskazówek i odpowiedzi na ważne pytania: Co to takiego ta szkoła? Dlaczego trzeba do niej chodzić? Jak nie dostać uwagi do dzienniczka? Jak nie zwariować w świetlicy?
Okładka książki Wielka księga kucharska. Gotujemy w domu

59,00 zł 36,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,89 zł

Najlepszy przewodnik dla gotujących w domu! Ogromna liczba przepisów sprawia, że stanie się biblią nieodzowną w każdej kuchni. Nieważne, czy jesteś weteranem kulinarnym, czy dopiero zaczynasz poznawać przyjemności gotowania i pieczenia - w książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować smaczne posiłki dla rodziny bądź przyjaciół. Zamieściliśmy ponad 1000 naszych najlepszych receptur: doskonałe na codzienne gotowanie oraz przyjęcia bez stresu. Przepisy odzwierciedlają różnorodność smaków i kuchni.
Okładka książki Potrawy, które leczą

34,90 zł 23,52 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,52 zł

Coraz częściej zwracamy uwagę na to co zjadamy. Czy potrawy mogą leczyć? Czy codzienna dieta może wpływać na stan naszego zdrowia? Autorki opisują choroby, które dotykają nas najczęściej: poza objawami wskazują jak można im zapobiegać przez spożywanie lub unikanie pewnych produktów. W książce znajdziemy przykładowe diety, menu na kilka dni oraz przepisy na potrawy, które hamują rozwój choroby lub jej przeciwdziałają.  
Okładka książki Akademia najlepszej mamy pod słońcem

34,90 zł 22,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,74 zł

Autorka proponuje mamom pracę nad rozwijaniem 10 konkretnych umiejętności oraz program praktycznych ćwiczeń. Wystarczy kilka minut dziennie, aby zdobyć wiedzę, która poprawi funkcjonowanie rodziny i pozwoli cieszyć się sukcesami każdego dnia. Sama najlepiej wiesz, że bycie mamą to twoje najważniejsze zadanie. Wiesz także, że nie jest ono łatwe. Zawarte w książce wskazówki pomogą ci stworzyć szczęśliwą rodzinę, nauczyć dzieci wiary w siebie i zapewnić im jak najlepszy start w dorosłe życie: - stań się mamą na luzie - ucz się wraz z dzieckiem, jak wykorzystać drzemiący w was potencjał - szukaj rozwiązań trudnych i stresujących sytuacji - bądź konsekwentna w przestrzeganiu dyscypliny i ustalonych granic - słuchaj tego, co mówi dziecko, i zachęcaj je do słuchania - wychowaj szczęśliwego człowieka, który będzie wierzył w siebie. Lorraine Thomas jest najpopularniejszą brytyjską specjalistką w dziedzinie coachingu rodzicielskiego. Kieruje Parent Coaching Academy, pionierską organizacją pracującą z rodzicami dzieci w różnym wieku w Wielkiej Brytanii, USA, Europie i Chinach. Prowadzi kursy, regularnie występuje w mediach, napisała kilka książek. Jest mamą dwójki dzieci.
Okładka książki Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta...

24,90 zł 16,38 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,38 zł

 Katarzyna Bosacka - dziennikarka prasowa i telewizyjna. Przez wiele lat kierowała działami zdrowia, urody i kuchni w „Wysokich Obcasach", dodatku do „Gazety Wyborczej", przez trzy lata była korespondentką „Wysokich Obcasów" w Waszyngtonie. Przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych przez dwa lata redagowała i prowadziła wspólnie z Klaudią Carlos w telewizji TVN Style program promujący zdrowy tryb życia - Salon piękności.     Do „Gazety Wyborczej" pisze m.in. o zwyczajach żywieniowych Amerykanów, o nowych dietach i trendach kulinarnych, o zdrowiu, ciekawych zjawiskach i ludziach. Udało jej się m.in. przeprowadzić rozmowę z królową amerykańskiego wywiadu, dziennikarką Barbarą Walters, pisała o Michelle Obamie, najsłynniejszej amerykańskiej kucharce Julii Child i wielokrotnej recydywistce dietetycznej Oprah Winfrey. Obecnie pisze i prowadzi w TVN Style popularny program konsumencki Wiem, co jem, i wiem, co kupuję. Namiętnie gotuje i urządza przyjęcia, a potem, gdy już to wszystko zje wraz z przyjaciółmi, mężem Marcinem i trójką dzieci - Jasiem, Marysią i Zosią - namiętnie biega. Dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska -  lekarz, specjalista chorób wewnętrznych i chorób przewodu pokarmowego, specjalista ds. żywienia. Wieloletni pracownik naukowy i kierownik Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Od siedmiu lat samodzielny pracownik naukowy Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, adiunkt i kierownik Zakładu Opieki Farmaceutycznej, którego jest organizatorem i twórcą. Od pięciu lat kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie.      Aktywnie zajmuje się żywieniową promocją zdrowia oraz edukacją zdrowotną wszystkich grup społecznych. Przewodnicząca i inicjatorka powstania Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, a także przewodnicząca Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Jest autorką licznych wykładów, monografii i artykułów na temat żywienia oraz książki pt. Żyjmy w zdrowiu, czyli piramida żywienia. Razem z mężem Jackiem czas wolny spędza na podróżach po świecie, wedle zasady, że dwa razy w to samo miejsce się nie wraca, bo świat jest za duży, a czasu i tak za mało. Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. Fragment książki Czy wiesz co jesz? Jajka Ale jaja! Czym byłaby Wielkanoc bez pisanek, kogel-mogel bez żółtek i śniadanie bez jajecznicy? Na szczęście naukowcy po latach ostrzegania przed tykającą w każdym żółtku bombą cholesterolową zmienili zdanie. Dziś twierdzą, że jajka nie mają wiele wspólnego z podwyższonym poziomem złego cholesterolu i można je jeść nawet codziennie. Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca nie zaleca jakiegokolwiek limitu na jajka, a Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że nawet 10 sztuk tygodniowo nie powinno nikomu zaszkodzić, l słusznie, bo większość z nas więcej cholesterolu produkuje, niż zjada - 80 proc. wytwarza wątroba, pozostałe 20 proc. czerpie się z pożywienia. Jednak nie wszystko, co bogate w cholesterol, od razu musi szkodzić. Jajka, owszem, mają go sporo, ale nigdy nie udowodniono, że po ich zjedzeniu pojawi się we krwi, zatykając żyły i tętnice. Wiele badań przeprowadzonych przez różne ośrodki naukowe na świecie (w tym prace badawcze naukowców z Haryardu, którymi objęto 80 tyś. kobiet) wykazało, że nawet codzienne spożycie jajek nie ma żadnego związku z chorobami serca. Jajka są nie tylko, jak to mówią dietetycy, „gęste żywieniowe". To kopalnia witamin (A, E, D, K, B12, kwasu foliowego), minerałów (potasu, siarki, fosforu, żelaza, cynku), kwasów omega-3 i -6. Przyspieszają przemianę materii i jednocześnie na długo hamują głód. Niedawne badania profesora Nikhila Dhurandhara z uniwersytetu w Luizjanie wykazały, że świetnie sprawdzają się jako składnik diet odchudzających. Profesor Dhurandhar przebada) dwie grupy kobiet będących na diecie 1500 kcal. Obie przez osiem tygodni jadły śniadania o identycznej kaloryczności. Jedna codziennie rano dostawała dwa jajka, druga - bułkę. Okazało się, że kobietom, które spożywały nabiał, udało się w ciągu dwóch miesięcy zrzucić 65 proc. więcej kilogramów, a jednocześnie ich poziom cholesterolu i trójglicerydów pozostał bez zmian. Zatem większość z nas może delektować się jajkami na miękko czy na twardo, choć lekarze jednocześnie przestrzegają, że codzienna jajecznica z trzech sztuk jest nie dla tych, którzy chorują na cukrzycę bądź mają problemy z podwyższonym cholesterolem. Osoby te mogą się skusić najwyżej na kilka w tygodniu, i to najlepiej gotowanych na miękko lub w koszulkach, bo takie są najzdrowsze. Gorzej z omletem! czy jajecznicą, ponieważ podczas smażenia powstają szkodliwe dla zdrowia rako-j twórcze dioksyny, i kultowym koglem-moglem, bo dwa żółtka plus cukier równa siej bomba kaloryczna (ok. 450 kcal)! Na zakupach • Kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia. Najważniejszy jest... numer. Każda jajko powinno mieć stempel, a na nim najpierw cyfrę (od O do 3), potem symbol: państwa (PL) i weterynaryjny numer fermy (jajek można nie stemplować, ale tylko wtedy, gdy się jest właścicielem stadka liczącego do 50 kur i sprzedaje na targu). Cyfra na stemplu mówi o tym, w jakich warunkach żyje kura, która zniosła jajko, a to ma znaczenie i dla naszego zdrowia, i dla sumienia. • 3 oznacza chów klatkowy, czyli „obóz koncentracyjny" dla kur. Nioski spędzają cale życie zamknięte w klatkach (stojących jedna na drugiej). Są tak stłoczone, że czasem nie mają nawet możliwości obrócenia się, dziobią się, chorują, gubią pióra, ranią łapki. Celem takiej hodowli jest maksymalizacja wydajności i zysku. Zwierzęta karmi się wyłącznie sztucznie, zdarza się dosypywanie hormonów wzrostu oraz antybiotyków, by rosły i nie chorowały. W efekcie produkują więcej hormonów stresu. Żyjąca w warunkach naturalnych kura znosi ok. 200 jajek rocznie, ta na fermie nawet 350! Od 2012 , roku w krajach Unii Europejskiej ma być wprowadzony zakaz hodowli w klatkach. • 2 znamionuje chów ściółkowy. Kura spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, karmi się ją paszą, ale przynajmniej może swobodnie się ruszać. " 1 określa hodowlę wolno wybiegową. W ciągu dnia kura chodzi po podwórku, zjada trawę, dżdżownice, na noc zamyka się ją w klatce. Jajka, które znosi, są nie ! tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze - mają np. więcej żelaza. • O to chów ekologiczny. Kura biega wolno i kiedy chce, wraca do kurnika. Zimą j karmi się ją paszą z certyfikatem ekologicznym. • Na opakowaniu jajek jest jeszcze napis oznaczający klasę: A (jajka przeznaczone do handlu), B i C (do użytku przemysłowego). Powinna być również informacja o rozmiarze. XL, L, M, S to kategoria wagowa, która określa wielkość jajka: XL - bardzo duże (73 g i więcej), L - duże (od 63 g do 73 g), M - średnie (od 53 g do 63 g), S -małe (poniżej 53 g). Pozostałe napisy nie mają znaczenia dla kupującego. • Jajka kurze - najzdrowsze znoszą kurki zielononóżki, które kochają wolność, jedzą dużo trawy, a gdy zostaną w zamknięciu, zdychają, dlatego hodowane są wyłącznie na wolnym wybiegu. Takie jajka są tez smaczniejsze. Jajko od zielononóżki jest małe, lekko podłużne, ma kolor skorupki od cielistego do jasnobeżowego. Ale uwaga -wiele jaj „od zielononóżek" w supermarketach to podróbki! „jajka przepiórcze - zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż jajka kurze. Jes w nich także fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. Ich białko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Polecane są chorym na astmę, cukrzycę, anemię, z problemami z wątrobą i nerkami. Zwykle nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko Jaja strusie - ważą przeszło 1,5 kg, z czego większość jest białkiem. Mają więcej niż jajka kurze dobrego wielonienasyconego tłuszczu i mniej cholesterolu. Aby ugotować jedno na twardo, potrzeba... ponad dwóch godzin, bo wagowo jest odpowiednikiem 30-35 jajek kurzych. Jajka kacze i gęsie - ze względu na oleisty, specyficzny smak używa się ich tylko w przemyśle cukierniczym do pieczenia ciast. Kacze bardzo łatwo ulegają zakażenie salmonellą. Uważaj na hasła „Jajka ze wsi", „z naszej zagrody", „prosto od baby", „z ekologicznych płuc Polski", „spod strzechy" itd. - te „cuda natury" zwykle mają stempel z trójką na początku, która wyjawia, że kura wychowała się na fermie, nie widząc ani trawy, ani słońca. Jajka „odlotowe", „kosmiczne", „z mocą", „mocarzy" - to zwykły chwyt reklamowy. 1 „Jajka omega-3", czyli z bardzo zdrowymi kwasami tłuszczowymi zapobiegającymi wielu różnym chorobom. Uwaga, te pochodzące od kur z ferm zawierają 20-krot-nie mniej omega-3 niż jajka kur wiejskich, biegających po podwórku! Najlepiej więc zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością, bo tam otrzymamy nabiał od kur, które dostają codziennie specjalną karmę z dodatkiem siemienia lnianego albo wodorostów, bogatych w ten kwas. Takie jajko będzie miało lekko rybi zapach.  Czy wiesz co jesz? Spis treści:   Zdrowe zakupy 7 ŚNIADANIE 9 Kawa 10 Mleko 17 Płatki 21 Jajka 25 Chleb 29 Masło i margaryna 34 Masto orzechowe 40 Masta czekoladowe 41 Powidła, dżemy 41 Marmolada, konfitura 42 Sztuczny miód 42 Miód 43 Herbata 45 DRUGIE ŚNIADANIE 49 Wędliny 50 Szynka 54 Pasztet 57 Jogurt 60 Ser żótty 66 Inne sery i serki 70 Kakao 72 Owoce 75 Woda 81 Bomby kaloryczne 86 OBIAD 89 Zupy 90 Mięso 92 Ziemniaki 96 Kasza 100 Ryz 103 Soja 106 Oleje 108 Makaron 112 Ryby 116 Panga 120 Grzyby 124 Przyprawy 127 Sól 130 PODWIECZOREK 133 Słodycze 134 Czekolada 138 Napoje gazowane 142 Orzechy 146 Żywność light 150 Cukier 153 Soki 156 KOLACJA 159 Parówki 160 Sałaty i sałatki 163 Warzywa 166 Mrożonki 172 Fastfood 175 Pizza 179 Keczup i inne dodatki 183 Kiełki, pestki, ekożywność 187 Alkohol 191 E tam, czyli dodatki do żywności 194 Indeks 236
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,90 zł
Okładka książki Kuracja Breussa

6. Kuracja Breussa

Rudolf Breuss

33,90 zł
49,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 46,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,10 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,45 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,04 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,92 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,90 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj