Wygoda ? Oszczędność ? Łatwość przygotowania
To książka dla Ciebie, jeśli:
- nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni
- nie lubisz widoku stosu garnków
- cenisz wygodę podczas gotowania
- poszukujesz nowych możliwości kulinarnych
Dania jednogarnkowe nie muszą być schematyczne i nudne. To ocean pysznych pomysłów.
Od różnorakich bigosów i zup, przez przystawki i gulasze, po aromatyczne zapiekanki ? wszystkie potrawy przygotujesz w jednym naczyniu!
Domowe własnoręcznie przygotowywane posiłki są niezmiernie ważne dla rozwoju dziecka. Wprowadzając do diety malucha wysokowartościowe produkty, wykształcimy prawidłowe nawyki żywieniowe, które będą mu towarzyszyć przez resztę życia.
Poradnik Najlepsze na świecie domowe jedzenie dla dzieci zawiera przepisy na proste i zdrowe posiłki dostosowane do kolejnych etapów rozwoju malucha - od 7. do 24. miesiąca życia. Smak proponowanych potraw zachwyci nawet niejadka. Są wśród nich zarówno błyskawiczne piure, takie jak zdrowy przecier borówkowo-gruszkowy czy piure śliwkowe, jak i bardziej "wyrafinowane" dania, np. słodki omlet z jabłkiem lub soczewica zapiekana z serem, które przyrządza się w kilka minut.
Książka dostarczy wielu pomysłów na pyszne potrawy. Sięgając do tradycji, zaskoczymy naszych najbliższych, podając np. pieczeń z sarny w śmietanie, bażanta w wiśniowym sosie, kuropatwy duszone w czerwonej kapuście, bigos hultajski czy pasztet z zająca. Do opisanych dań idealnie pasować będą zaproponowane przez Ewę Aszkiewicz sosy (gorące i zimne), nalewki oraz konfitury.
Jakkolwiek poszukiwanie składników i przygotowanie dań z dziczyzny będzie wymagało nieco więcej wysiłku, warto go podjąć. Autorka sięgnęła do rodzinnych zapisków kulinarnych i proponuje sprawdzone przepisy kuchni myśliwskiej, zachęcając do odkrywania na nowo różnorodnych, niebanalnych smaków.
Chcesz, aby twoje dziecko znalazło się wśród najlepszych? Ucz je od najmłodszych lat, korzystając z praktycznych ćwiczeń, zadań i innych pomysłów proponowanych w tej książce.
Dowiedz się, w jaki sposób niemowlęta oraz starsze dzieci uczą się i zdobywają podstawowe umiejętności. Zachęcaj pociechę do wykonywania ćwiczeń i zadań edukacyjnych.
Wykorzystaj interaktywne gry i zabawy rozwijające inteligencję oraz wyobraźnię.
Wszystko o ziołach i ich zastosowaniu w medycynie naturalnej, kosmetyce, kuchni i do dekoracji.
• Książka dla Całej Rodziny - pozwoli zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie Twoich bliskich oraz upiększyć dom lub mieszkanie.
• Skuteczne, sprawdzone oraz czytelne pomysły do wykonania „krok po kroku" - z łatwością przygotujesz syrop na przeziębienie, pachnący krem do rąk czy założysz ogródek ziołowy.
• Praktyczne informacje, potrzebne składniki - pomogą wybrać i wykonać każdy przepis, odpowiedni do Twoich potrzeb oraz umiejętności.
• Wszystkie materiały dostępne na polskim rynku. Posty, przejrzysty i zrozumiały język.
Ten rewolucyjny program bazuje na trzech 17-dniowych cyklach, po których następuje bezterminowa faza docelowa.
1 Przyśpieszenie - gwałtowna utrata wagi dzięki odpowiednio dobranemu jadłospisowi oraz łatwym ćwiczeniom ukierunkowanym na spalanie tłuszczu, oczyszczenie organizmu z toksyn;
2 Aktywacja - naprzemienne (co drugi dzień) spożywanie potraw niskokalorycznych oraz bogatszych w kalorie, co sprzyja dalszej redukcji tkanki tłuszczowej;
3 Osiągnięcia - urozmaicona dieta, zwiększenie codziennej dawki ruchu, wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych;
4 Dotarcie do celu - utrzymanie osiągniętej masy ciała za pomocą programu żywieniowego, który w dni powszednie promuje zdrowy styl życia, a w weekendy pozwala cieszyć się ulubionymi smakołykami.
Ponad 450 zadań i ćwiczeń, ułożonych według wzrastającego stopnia trudności!
- sprawdzisz swoją inteligencję
- rozwiniesz zdolności twórczego myślenia
- poszerzysz możliwości własnego umysłu
Gordon Ramsay jest uważany za największy brytyjski talent kulinarny.
W Pasji smaku znalazło się ponad 100 przepisów, charakteryzujących się niezwykłą lekkością i intensywnością smaku. Wykorzystując wyłącznie najświeższe składniki, minimalne ilości masła i śmietany oraz najbardziej klarowne, nasycone intensywnym smakiem buliony, Ramsay przyrządza wysublimowane potrawy, dostarczające podniebieniu wspaniałych wrażeń. Wiele jego znanych przepisów - m.in. zupa cappuccino z langust i soczewicy, tortellini z ratatouille z warzywami w sosie gazpacho czy rabarbarowy cre`me brulée - zostało dostosowanych do możliwości kuchni domowej i podzielonych na łatwe do zrealizowania etapy.
Czy wiesz, że... Gordon Ramsay rozpoczął swą barwną karierę jako zawodowy futbolista w drużynie Glasgow Rangers. Obecnie jest jedynym brytyjskim kuchmistrzem, który może się poszczycić aż czterema gwiazdkami przyznanymi przez prestiżowy gastronomiczny Przewodnik Michelin. "Pasja smaku" autorstwa Gordona Ramsaya zdobyła nagrodę Glenfiddich za Najlepszą Książkę Kulinarną.
To fantastyczna książka, którą powinien przeczytać każdy uczeń i każda uczennica. Jeśli rozpoczynasz naukę w szkole i nie wiesz, co cię w niej czeka, nasz przewodnik jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz w nim worek wskazówek i odpowiedzi na ważne pytania:
Co to takiego ta szkoła?
Dlaczego trzeba do niej chodzić?
Jak nie dostać uwagi do dzienniczka?
Jak nie zwariować w świetlicy?
Najlepszy przewodnik dla gotujących w domu! Ogromna liczba przepisów sprawia, że stanie się biblią nieodzowną w każdej kuchni.
Nieważne, czy jesteś weteranem kulinarnym, czy dopiero zaczynasz poznawać przyjemności gotowania i pieczenia - w książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować smaczne posiłki dla rodziny bądź przyjaciół.
Zamieściliśmy ponad 1000 naszych najlepszych receptur: doskonałe na codzienne gotowanie oraz przyjęcia bez stresu. Przepisy odzwierciedlają różnorodność smaków i kuchni.
Coraz częściej zwracamy uwagę na to co zjadamy. Czy potrawy mogą leczyć? Czy codzienna dieta może wpływać na stan naszego zdrowia?
Autorki opisują choroby, które dotykają nas najczęściej: poza objawami wskazują jak można im zapobiegać przez spożywanie lub unikanie pewnych produktów. W książce znajdziemy przykładowe diety, menu na kilka dni oraz przepisy na potrawy, które hamują rozwój choroby lub jej przeciwdziałają.
Autorka proponuje mamom pracę nad rozwijaniem 10 konkretnych umiejętności oraz program praktycznych ćwiczeń. Wystarczy kilka minut dziennie, aby zdobyć wiedzę, która poprawi funkcjonowanie rodziny i pozwoli cieszyć się sukcesami każdego dnia.
Sama najlepiej wiesz, że bycie mamą to twoje najważniejsze zadanie. Wiesz także, że nie jest ono łatwe. Zawarte w książce wskazówki pomogą ci stworzyć szczęśliwą rodzinę, nauczyć dzieci wiary w siebie i zapewnić im jak najlepszy start w dorosłe życie:
- stań się mamą na luzie
- ucz się wraz z dzieckiem, jak wykorzystać drzemiący w was potencjał
- szukaj rozwiązań trudnych i stresujących sytuacji
- bądź konsekwentna w przestrzeganiu dyscypliny i ustalonych granic
- słuchaj tego, co mówi dziecko, i zachęcaj je do słuchania
- wychowaj szczęśliwego człowieka, który będzie wierzył w siebie.
Lorraine Thomas jest najpopularniejszą brytyjską specjalistką w dziedzinie coachingu rodzicielskiego. Kieruje Parent Coaching Academy, pionierską organizacją pracującą z rodzicami dzieci w różnym wieku w Wielkiej Brytanii, USA, Europie i Chinach. Prowadzi kursy, regularnie występuje w mediach, napisała kilka książek. Jest mamą dwójki dzieci.
Katarzyna Bosacka - dziennikarka prasowa i telewizyjna. Przez wiele lat kierowała działami zdrowia, urody i kuchni w „Wysokich Obcasach", dodatku do „Gazety Wyborczej", przez trzy lata była korespondentką „Wysokich Obcasów" w Waszyngtonie. Przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych przez dwa lata redagowała i prowadziła wspólnie z Klaudią Carlos w telewizji TVN Style program promujący zdrowy tryb życia - Salon piękności.
Do „Gazety Wyborczej" pisze m.in. o zwyczajach żywieniowych Amerykanów, o nowych dietach i trendach kulinarnych, o zdrowiu, ciekawych zjawiskach i ludziach. Udało jej się m.in. przeprowadzić rozmowę z królową amerykańskiego wywiadu, dziennikarką Barbarą Walters, pisała o Michelle Obamie, najsłynniejszej amerykańskiej kucharce Julii Child i wielokrotnej recydywistce dietetycznej Oprah Winfrey. Obecnie pisze i prowadzi w TVN Style popularny program konsumencki Wiem, co jem, i wiem, co kupuję. Namiętnie gotuje i urządza przyjęcia, a potem, gdy już to wszystko zje wraz z przyjaciółmi, mężem Marcinem i trójką dzieci - Jasiem, Marysią i Zosią - namiętnie biega.
Dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska - lekarz, specjalista chorób wewnętrznych i chorób przewodu pokarmowego, specjalista ds. żywienia. Wieloletni pracownik naukowy i kierownik Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Od siedmiu lat samodzielny pracownik naukowy Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, adiunkt i kierownik Zakładu Opieki Farmaceutycznej, którego jest organizatorem i twórcą. Od pięciu lat kierownik studiów podyplomowych z psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie.
Aktywnie zajmuje się żywieniową promocją zdrowia oraz edukacją zdrowotną wszystkich grup społecznych. Przewodnicząca i inicjatorka powstania Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, a także przewodnicząca Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Jest autorką licznych wykładów, monografii i artykułów na temat żywienia oraz książki pt. Żyjmy w zdrowiu, czyli piramida żywienia. Razem z mężem Jackiem czas wolny spędza na podróżach po świecie, wedle zasady, że dwa razy w to samo miejsce się nie wraca, bo świat jest za duży, a czasu i tak za mało.
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
Fragment książki Czy wiesz co jesz?
Jajka
Ale jaja!
Czym byłaby Wielkanoc bez pisanek, kogel-mogel bez żółtek i śniadanie bez jajecznicy? Na szczęście naukowcy po latach ostrzegania przed tykającą w każdym żółtku bombą cholesterolową zmienili zdanie. Dziś twierdzą, że jajka nie mają wiele wspólnego z podwyższonym poziomem złego cholesterolu i można je jeść nawet codziennie. Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca nie zaleca jakiegokolwiek limitu na jajka, a Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że nawet 10 sztuk tygodniowo nie powinno nikomu zaszkodzić, l słusznie, bo większość z nas więcej cholesterolu produkuje, niż zjada - 80 proc. wytwarza wątroba, pozostałe 20 proc. czerpie się z pożywienia. Jednak nie wszystko, co bogate w cholesterol, od razu musi szkodzić. Jajka, owszem, mają go sporo, ale nigdy nie udowodniono, że po ich zjedzeniu pojawi się we krwi, zatykając żyły i tętnice. Wiele badań przeprowadzonych przez różne ośrodki naukowe na świecie (w tym prace badawcze naukowców z Haryardu, którymi objęto 80 tyś. kobiet) wykazało, że nawet codzienne spożycie jajek nie ma żadnego związku z chorobami serca.
Jajka są nie tylko, jak to mówią dietetycy, „gęste żywieniowe". To kopalnia witamin (A, E, D, K, B12, kwasu foliowego), minerałów (potasu, siarki, fosforu, żelaza, cynku), kwasów omega-3 i -6. Przyspieszają przemianę materii i jednocześnie na długo hamują głód. Niedawne badania profesora Nikhila Dhurandhara z uniwersytetu w Luizjanie wykazały, że świetnie sprawdzają się jako składnik diet odchudzających. Profesor Dhurandhar przebada) dwie grupy kobiet będących na diecie 1500 kcal. Obie przez osiem tygodni jadły śniadania o identycznej kaloryczności. Jedna codziennie rano dostawała dwa jajka, druga - bułkę. Okazało się, że kobietom, które spożywały nabiał, udało się w ciągu dwóch miesięcy zrzucić 65 proc. więcej kilogramów, a jednocześnie ich poziom cholesterolu i trójglicerydów pozostał bez zmian.
Zatem większość z nas może delektować się jajkami na miękko czy na twardo, choć lekarze jednocześnie przestrzegają, że codzienna jajecznica z trzech sztuk jest nie dla tych, którzy chorują na cukrzycę bądź mają problemy z podwyższonym cholesterolem. Osoby te mogą się skusić najwyżej na kilka w tygodniu, i to najlepiej gotowanych na miękko lub w koszulkach, bo takie są najzdrowsze. Gorzej z omletem! czy jajecznicą, ponieważ podczas smażenia powstają szkodliwe dla zdrowia rako-j twórcze dioksyny, i kultowym koglem-moglem, bo dwa żółtka plus cukier równa siej bomba kaloryczna (ok. 450 kcal)!
Na zakupach
• Kolor skorupki nie ma żadnego znaczenia. Najważniejszy jest... numer. Każda jajko powinno mieć stempel, a na nim najpierw cyfrę (od O do 3), potem symbol: państwa (PL) i weterynaryjny numer fermy (jajek można nie stemplować, ale tylko wtedy, gdy się jest właścicielem stadka liczącego do 50 kur i sprzedaje na targu). Cyfra na stemplu mówi o tym, w jakich warunkach żyje kura, która zniosła jajko, a to ma znaczenie i dla naszego zdrowia, i dla sumienia.
• 3 oznacza chów klatkowy, czyli „obóz koncentracyjny" dla kur. Nioski spędzają cale życie zamknięte w klatkach (stojących jedna na drugiej). Są tak stłoczone, że czasem nie mają nawet możliwości obrócenia się, dziobią się, chorują, gubią pióra, ranią łapki. Celem takiej hodowli jest maksymalizacja wydajności i zysku. Zwierzęta karmi się wyłącznie sztucznie, zdarza się dosypywanie hormonów wzrostu oraz antybiotyków, by rosły i nie chorowały. W efekcie produkują więcej hormonów stresu. Żyjąca w warunkach naturalnych kura znosi ok. 200 jajek rocznie, ta na fermie nawet 350! Od 2012 , roku w krajach Unii Europejskiej ma być wprowadzony zakaz hodowli w klatkach. • 2 znamionuje chów ściółkowy. Kura spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, karmi się ją paszą, ale przynajmniej może swobodnie się ruszać. " 1 określa hodowlę wolno wybiegową. W ciągu dnia kura chodzi po podwórku, zjada trawę, dżdżownice, na noc zamyka się ją w klatce. Jajka, które znosi, są nie ! tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze - mają np. więcej żelaza.
• O to chów ekologiczny. Kura biega wolno i kiedy chce, wraca do kurnika. Zimą j karmi się ją paszą z certyfikatem ekologicznym.
• Na opakowaniu jajek jest jeszcze napis oznaczający klasę: A (jajka przeznaczone do handlu), B i C (do użytku przemysłowego). Powinna być również informacja o rozmiarze. XL, L, M, S to kategoria wagowa, która określa wielkość jajka: XL - bardzo duże (73 g i więcej), L - duże (od 63 g do 73 g), M - średnie (od 53 g do 63 g), S -małe (poniżej 53 g). Pozostałe napisy nie mają znaczenia dla kupującego.
• Jajka kurze - najzdrowsze znoszą kurki zielononóżki, które kochają wolność, jedzą dużo trawy, a gdy zostaną w zamknięciu, zdychają, dlatego hodowane są wyłącznie na wolnym wybiegu. Takie jajka są tez smaczniejsze. Jajko od zielononóżki jest małe,
lekko podłużne, ma kolor skorupki od cielistego do jasnobeżowego. Ale uwaga -wiele jaj „od zielononóżek" w supermarketach to podróbki!
„jajka przepiórcze - zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż jajka kurze. Jes w nich także fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. Ich białko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Polecane są chorym na astmę, cukrzycę, anemię, z problemami z wątrobą i nerkami. Zwykle nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko
Jaja strusie - ważą przeszło 1,5 kg, z czego większość jest białkiem. Mają więcej niż jajka kurze dobrego wielonienasyconego tłuszczu i mniej cholesterolu. Aby ugotować jedno na twardo, potrzeba... ponad dwóch godzin, bo wagowo jest odpowiednikiem 30-35 jajek kurzych.
Jajka kacze i gęsie - ze względu na oleisty, specyficzny smak używa się ich tylko w przemyśle cukierniczym do pieczenia ciast. Kacze bardzo łatwo ulegają zakażenie salmonellą.
Uważaj na hasła
„Jajka ze wsi", „z naszej zagrody", „prosto od baby", „z ekologicznych płuc Polski", „spod strzechy" itd. - te „cuda natury" zwykle mają stempel z trójką na początku, która wyjawia, że kura wychowała się na fermie, nie widząc ani trawy, ani słońca.
Jajka „odlotowe", „kosmiczne", „z mocą", „mocarzy" - to zwykły chwyt reklamowy. 1 „Jajka omega-3", czyli z bardzo zdrowymi kwasami tłuszczowymi zapobiegającymi wielu różnym chorobom. Uwaga, te pochodzące od kur z ferm zawierają 20-krot-nie mniej omega-3 niż jajka kur wiejskich, biegających po podwórku! Najlepiej więc zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością, bo tam otrzymamy nabiał od kur, które dostają codziennie specjalną karmę z dodatkiem siemienia lnianego albo wodorostów, bogatych w ten kwas. Takie jajko będzie miało lekko rybi zapach.
Czy wiesz co jesz?
Spis treści:
Zdrowe zakupy 7
ŚNIADANIE 9
Kawa 10
Mleko 17
Płatki 21
Jajka 25
Chleb 29
Masło i margaryna 34
Masto orzechowe 40
Masta czekoladowe 41
Powidła, dżemy 41
Marmolada, konfitura 42
Sztuczny miód 42
Miód 43
Herbata 45
DRUGIE ŚNIADANIE 49
Wędliny 50
Szynka 54
Pasztet 57
Jogurt 60
Ser żótty 66
Inne sery i serki 70
Kakao 72
Owoce 75
Woda 81
Bomby kaloryczne 86
OBIAD 89
Zupy 90
Mięso 92
Ziemniaki 96
Kasza 100
Ryz 103
Soja 106
Oleje 108
Makaron 112
Ryby 116
Panga 120
Grzyby 124
Przyprawy 127
Sól 130
PODWIECZOREK 133
Słodycze 134
Czekolada 138
Napoje gazowane 142
Orzechy 146
Żywność light 150
Cukier 153
Soki 156
KOLACJA 159
Parówki 160
Sałaty i sałatki 163
Warzywa 166
Mrożonki 172
Fastfood 175
Pizza 179
Keczup i inne dodatki 183
Kiełki, pestki, ekożywność 187
Alkohol 191
E tam, czyli dodatki do żywności 194
Indeks 236
Wyznania pracownika koncernu farmaceutycznego. Koncernom farmaceutycznym zależy na tym, żebyśmy byli stale chorzy. Chcą nam wmówić różne dolegliwości. A jedynym powodem takiego postępowania jest chęć zysku.Czy wiesz, jakie leki łykasz?
Wyznania pracownika koncernu farmaceutycznego. Koncernom farmaceutycznym zależy na tym, żebyśmy byli stale chorzy. Chcą nam wmówić różne dolegliwości. A jedynym powodem takiego postępowania jest chęć zysku. Skutek uboczny: śmierć to oparta na faktach opowieść o korupcji i oszustwach napisana przez dr. Johna Virapena, który określany jest mianem "osoby wtajemniczonej z kręgu Wielkiej Farmacji". W czasie 35 lat pracy w branży farmaceutycznej (głównie jako dyrektor generalny Eli Lilly and Company w Szwecji) odpowiadał za wprowadzanie na rynek wielu leków. Wszystkie miały efekty uboczne. John Virapen opowiada teraz całą prawdę i ujawnia tajemnice, których mieliśmy nigdy nie poznać.
Bolące gardło albo stłuczone kolano? Kiedy dziecko nie czuje się dobrze lub coś mu dolega, woła mamę. Instynktownie wie - mama zawsze potrafi pocieszyć i pomóc. Tymczasem mamę nękają wątpliwości czy aby na pewno wszystko zrobiła jak należy. Gdy dziecko kaszle, iść od razu do lekarza czy lepiej poczekać? Kiedy skarży się na ból brzucha, przygotować termofor, a może nie? W encyklopedii zdrowia dziecka, opisanej we współpracy z różnymi specjalistami, Cornelia Nitsch odpowiada na wiele nurtujących pytań, które rodzi codzienność. Opisuje najczęstsze choroby okresu niemowlęcego i dziecięcego, daje wskazówki jak im zapobiegać i jakich sprawdzonych domowych sposobów użyć. Pomaga rodzicom nabrać pewności w kontakcie z małym pacjentem..
Oto mądra, dobrze napisana i oryginalnie zilustrowana książka o seksualności nastolatków, przemawiająca tak do nich, jak i do dorosłych. Powinna znajdować się na półce każdej szkolnej biblioteki i jest doskonałym prezentem urodzinowym od rodziców dla nastolatków. Zarówno treść, jak i forma są doskonałe.Dla osób w wieku 15 lat i powyżej
Myślisz o uprawianiu seksu? A może po prostu myślisz o seksie? No cóż, jest wiele do przemyślenia. A skoro jesteś ... (starszym) nastolatkiem , ... (młodszym) dorosłym, po prostu sobą... pora pogłębić wiedzę, zanim przejdziesz do rzeczy, aby podejmować zdrowe i świadome decyzje. Ta szczera, zabawna i dogłębna publikacja autorstwa gospodyni popularnego internetowego serialu Midwest Teen Sex Show zawiera rozdziały omawiające wszystko, co wiąże się z seksem, od orientacji i masturbacji przez grę wstępną i niepokoje związane z pierwszym razem po antykoncepcję i zapobieganie chorobom. Znajdziesz tu także odpowiedzi na pytania wysyłane przez prawdziwych nastolatków na tematy, które zdecydowanie chcesz zgłębić, ale boisz się zapytać. W skrócie – to najlepsza na świecie książka o seksie nie tylko dla początkujących .
„Oto mądra, dobrze napisana i oryginalnie zilustrowana książka o seksualności nastolatków, przemawiająca tak do nich, jak i do dorosłych. Powinna znajdować się na półce każdej szkolnej biblioteki i jest doskonałym prezentem urodzinowym od rodziców dla nastolatków. Zarówno treść, jak i forma są doskonałe.”
– Dr M. Joycelyn Elders, były Naczelny Lekarz Kraju w Stanach Zjednoczonych, Professor Emeritus na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Stanu Arkansas
„Uwielbiam cudowne poczucie humoru Nikol, które przenika jej prostolinijne i rzetelne informacje na temat seksu. Gdzie była, kiedy ja dorastałam w Wichita w stanie Kansas?"
– Dr Betty Dodson, autorka książki Sex for One Seks Nieocenzurowany przewodnik po Twoim ciele seksualności i bezpieczeństwie Spis treści
1. Twoje Ciało – Jak działa i jak je traktować?
2. Tożsamość seksualna – Kim jesteś?
3. Masturbacja – Największa ze wszystkich miłości
4. Ten Pierwszy raz – Co trzeba wiedzieć i czego się spodziewać?
5. Gra Wstępna – Zanim Zacznie się rozruch
6. Seks oralny, waginalny i analny- Gdzie chcesz to włożyć?
7. Zabezpiecz się – Jak uniknąć chorób?
8. Kontrola Urodzeń – Sztuka nierobienia dzieci
9. Randki i związki – Co seks ma z tym wspólnego?
10. Parafilie, fantazje i fetysze – Nie tylko w wyobraźni
11. Jak Rozmawiać o seksie? Usta służą też do mówienia
Gdy potrzebujesz pomocy...
Indeks
Jedną z podstawowych zasad wychowania szczęśliwego i zdrowego dziecka jest właściwe odżywianie.Zdrowa dieta dla niemowląt
Jedną z podstawowych zasad wychowania szczęśliwego i zdrowego dziecka jest właściwe odżywianie. Dobre nawyki należy kształtować od urodzenia po to, by w przyszłości dziecko jadło zdrowo i w odpowiednich ilościach.
Karmienie maluszka do ukończenia 1 roku życia zawsze budziło wiele wątpliwości. Mamy często pytają:
- jak rozpoznam, że dziecko jest gotowe na rozszerzenie diety?
- co niemowlę może pić a czego nie powinno?
- jakie produkty są najsilniejszymi alergenami?
Autorka zebrała w poradniku najważniejsze informacje na temat żywienia niemowląt w poszczególnych miesiącach życia. Przepisy na pyszne dania pozwolą przygotować urozmaicone posiłki dla każdego malucha.
Zdrowe żywienie niemowląt oraz dwu- i trzyletnich maluchów jest niezbędne do ich prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Zwiększa także szanse dzieci na długie życie, wolne od kłopotów zdrowotnych.
W poradniku znajdziemy przepisy na proste dania, pomysły na smaczne przekąski oraz informacje o produktach spożywczych odpowiednich i nieodpowiednich dla niemowląt i maluchów. Dowiemy się także, jakie strategie żywieniowe przyjąć od momentu narodzin dziecka przez czas karmienia mlekiem i stopniowego rozszerzania jadłospisu - aż do trzeciego roku życia.
Nauka czytania i pisania nie jest prosta. Wymaga wiele wysiłku i ćwiczeń, a niektórym dzieciom sprawia wyjątkowe kłopoty. Rodzice mogą jednak już w okresie niemowlęctwa przedsięwziąć kroki, dzięki którym ich pociechy znacznie łatwiej i przyjemniej opanują te umiejętności.
Książka, oparta na najnowszych badaniach naukowych, pokazuje, że na zabawy głoskowe i literowe nigdy nie jest za wcześnie. Poradnik proponuje ćwiczenia edukacyjne i gry językowe dostosowane do wieku i poziomu rozwoju dziecka. Zwiera także praktycznie rady związane ze wsparciem w nauce, jakiego powinniśmy udzielać maluchom od momentu narodzin do jedenastego roku życia.
Najważniejsze zagadnienia dotyczące zdrowia: prawidłowy tryb życia, badania i profilaktyka, diety, ciąża i poród, katalog chorób, objawy, leczenie, szczepienia, pierwsza pomoc.Minikompedium
Najważniejsze zagadnienia dotyczące zdrowia:
- prawidłowy tryb życia
- badania i profilaktyka
- diety
- ciąża i poród
- katalog chorób
- objawy
- leczenie
- szczepienia
- pierwsza pomoc
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?