To kuchnia o zasłużonej międzynarodowej reputacji. Jednak oprócz dań znajdujących się w menu wielogwiazdkowych restauracji istnieje bogaty repertuar regionalnych potraw, które wykorzystują miejscowe, sezonowe składniki.
Poradnik dla wszystkich miłośników roślin.
Opisy gatunków i odmian.
Wskazówki pielęgnacyjne i hodowlane opracowane pod kątem najpopularniejszych w Polsce gatunków oraz z uwzględnieniem polskich warunków.
Indeks nazw polskich i łacińskich, umożliwiający szybkie odnalezienie informacji.
Podział stron na 3 osobne moduły: napoje, ciasta, desery sprawi, że zawsze szybko przygotujesz wyjątkowy zestaw smakołyków. Wygodna oprawa ze spiralą usprawni korzystanie z książki. To "kopalnia" pomysłów - za każdym razem oczarujesz gości nowym zestawem łakoci. Praktyczne informacje: stopień trudności, liczba porcji, czas przygotowania, kaloryczność danego przysmaku i koszt wykonania pomogą zaplanować optymalną dawkę słodyczy. Kolorowe fotografie przy każdym przepisie - zobaczysz jak wygląda gotowe ciasto czy deser. Przelicznik miar ułatwi pracę w kuchni.
Nareszcie polska książka dla wędkarzy!Niezwykle praktyczna, starannie opracowana i dobrze zilustrowana, a w niej m.in.:- wędkarstwo spinningowe, spławikowe, gruntowe i muchowe- niezbędny sprzęt- techniki łowienia- charakterystyka poszczególnych typów łowisk- popularne gatunki ryb: okresy żerowania i miejsca występowaniaTa książka to gotowa recepta na skuteczne wędkowanie
Dzieci w wieku przedszkolnym rozwijają się bardzo szybko. W tym okresie uczą się głównie poprzez uczestnictwo w różnych gachr i zabawach. Niezmiernie ważna jest rola opiekunów, którzy wspierają maluchy w kształtowaniu ich umiejętności. Poradnik prezentuje wiele interesujących ćwiczeń oraz dostarcza pomysły na zabawy dla dzieci w wieku do pięciu lat.
Szczegółowe opisy krok po kroku i kolorowe ilustracje ułatwiają przygotowanie zajęć.
Dla dzieci - zabawy rozwijające zdolności ruchowe i możliwości intelektualne.
Dla rodziców - pomysły na mądre zorganizowanie maluchom czasu
Dla nauczycieli przedszkolnych - inspiracja do przeprowadzenia kształcących zajęć.
Sprawdzone dania kuchni polskiej
100 przepisów, porad i pomysłów - wybierz odpowiednie menu i dekorację stołu
Zobacz, jak przygotować potrawy i ozdoby
Przepisy krok po kroku
Praktyczne informacje - liczba porcji, czas wykonania, stopień trudności
Autorka naukowo zajmowała sie zmianami rozwojowymi, pamięcią i uczeniem się. Jej ksiażka to propozycja zabaw, które wprowadzają dzieci w świat przedmiotów, ludzi i przyrody. Podpowiada w niej, jak zmienić najzwyklejsze przedmioty w rekwizyty do wspaniałych zajęć, które nie tylko budują więź z dzieckiem, poszerzają jego wiedzę i zwiększają umiejętności, ale także pokazują, że świat jest niezwykle ciekawym miejscem, a poznawanie rządzących nim praw to fascynująca i nigdy niekończąca się przygoda.
365 pełnowartościowych i smacznych obiadów kuchni polskiej - z łatwością ułożysz jadłospis na cały rok Dania na co dzień i od święta Czas przygotowania i stopień trudności Kaloryczność potraw Uniwersalny kalendarz obiadów na każdy dzień i każdy rok - możesz rozpocząć korzystanie z tej książki w dowolnym momencie roku!
Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa to jedyne miejsce, gdzie można porównać konwencjonalne leki z alternatywnymi kuracjami ziołowymi.Po latach fascynacji lekami syntetycznymi obserwuje się obecnie renesans medycyny naturalnej, rośnie bowiem świadomość niepożądanych działań farmakoterapii i coraz popularniejsze staje się samodzielne leczenie. Chętnie sięgamy po sprawdzone kuracje roślinne, oczekując często, że przy wielu schorzeniach będą przynosiły lepsze skutki od farmaceutyków syntetycznych, kupowanych w aptece.
W wielu wypadkach preparaty ziołowe mogą doskonale uzupełniać leczenie konwencjonalne. Coraz więcej substancji pochodzenia naturalnego znajduje się nie tylko w lekach, ale także w suplementach diety. O ich wyjątkowości i szerokich możliwościach stosowania decyduje przede wszystkim siła naturalnych składników, które zawarte są w ziołach w optymalnych proporcjach i dzięki temu mają często działanie podobne jak dobry lek, nie powodują natomiast silnych skutków ubocznych. Dodatkowym argumentem, który przemawia na korzyść terapii alternatywnych i wspomagających, są rosnące ceny leków syntetycznych. Oczywiście, nie wszystkie leki chemiczne da się zastąpić ziołami. Jednak nawet jeśli nie sposób znaleźć roślinnego odpowiednika, można stosować zioła jako środek wspomagający i skutecznie uzupełniający leczenie, skracający często czas terapii i obniżający jej koszt.
Terapie z wykorzystaniem preparatów ziołowych mają niewątpliwe zalety, jednak uzyskanie pomyślnych wyników jest ściśle związane z racjonalnym ich wdrażaniem: zależy od właściwego doboru i znajomości działania składników biologicznie aktywnych oraz od odpowiedniego dawkowania. Sięgając po konkretny specyfik, powinno się zawsze przestrzegać zaleceń dawkowania podanych przez producenta. W przeciwnym razie preparat może wywołać skutki uboczne dla organizmu oraz prowadzić do interakcji z innymi lekami. Wydawcy polskiej edycji dokonali uzupełnień i aktualizacji zagadnień dotyczących używania i komercjalizacji leków roślinnych według regulacji prawnych obowiązujących w Polsce i Europie. Należy wspomnieć, że podano też zalecane normy witamin i składników mineralnych, których spożycie nie powinno przekraczać dziennego zapotrzebowania.
Obecnie preparaty ziołowe są łatwo dostępne w sklepach zielarskich, aptekach, punktach aptecznych, a nawet w sklepach z artykułami spożywczymi, podczas gdy brakuje rzetelnej i pełnej informacji na temat ryzyka działań niepożądanych. Książka Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa dostarcza pacjentom, a także lekarzom i farmaceutom niezbędnej fachowej wiedzy z dziedziny profilaktyki i terapii powszechnych dolegliwości preparatami ziołowymi. Chcielibyśmy, aby stała się niezbędnym domowym kompendium - pierwszą pomocą, po którą sięgnie czytelnik w razie problemów ze zdrowiem.
Łagodzenie objawów, skuteczna walka z chorobami i wzmacnianie odporności organizmu bez lekarstw i substancji syntetycznych!
W książce Ziołowa apteka domowa przedstawiono 712 preparatów ziołowych i opisano je wraz z ich odpowiednikami farmaceutycznymi, dzięki czemu każdy może je porównać i wybrać najlepszą dla siebie kurację.
Każdy może założyć ogródek ziołowy w ogrodzie, na działce, na balkonie, a nawet na parapecie okna. Skorzystaj z fachowego poradnika, a będziesz cieszyć się świeżymi ziołami przez cały rok. Szczegółowy opis najważniejszych gatunków; z łatwością zamienisz swój ogród w harmonijnie zaplanowane, pachnące i zdrowe miejsce, w którym będziesz z radością spędzać każdą wolną chwilę.
Zioła odpowiednie do uprawy w domu i w ogrodzie - wybierzesz te, które spełniają Twoje wymagania. Zastosowanie ziół w kuchni - wyczarujesz zapachy i smaki, które zaspokoją potrzeby każdego podniebienia. Kalendarz prac ogrodniczych - dowiesz się, co i kiedy musisz zrobić w ogródku ziołowym, by Twoje rośliny były piękne i zadbane.
Zapraszamy do niezwykłego ogrodu, pełnego aromatycznych ziół, które pobudzą umysł i sprawią, że praca i odpoczynek w tej zielonej oazie staną się prawdziwą przyjemnością.
Chcesz uprawiać smaczne dodatki do potraw we własnym ogrodzie, szklarni a nawet na parapecie okiennym i cieszyć się świeżym i zdrowym jedzeniem?
"Smakosz w ogrodzie" to poradnik uprawy ekologicznej dla tych, którym nie jest obojętne, co jedzą. Zawiera informacje, jak hodować zioła, warzywa, drzewa i krzewy owocowe, a nawet jadalne kwiaty. Nauczy Cię wszystkiego: od sadzenia, przycinania i pielęgnacji roślin po zbiór,przechowywanie i wykorzystanie plonów w kuchni.
Stwórz świat smaku we własnym ogródku. Przekonasz się, że owoce Twojej pracy smakują o wiele lepiej niż produkty kupione w sklepie. Są także zdrowsze, gdyż nie zawierają szkodliwych środków chemicznych.
Praktyczne porady autorki pozwolą Ci cieszyć się świeżymi, naturalnymi dodatkami przez cały rok.
To kolejna książka autorki bestsellerowej „MammaMia”, nagrodzonej jako najlepsza na świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.
„CasaMia” to radosna książka kucharska napisana przez pewną mamę, która codziennie gotuje dla męża i dzieci. Korzysta przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Poza tradycyjnymi recepturami kuchni włoskiej znajdziecie tu również oryginalne i nowoczesne przepisy zainspirowane podróżami, modnymi restauracjami, jak również wiejskimi karczmami, w których czas płynie powoli, a przy pogawędkach można wymieniać się pomysłami na najciekawsze smaki.
Sztuka przetrwania to książka zarówno dla tych, którzy zdobywają pierwsze outdoorowe szlify, jak i doświadczonych badaczy dzikich ostępów. Dla zwolenników samotnych wypraw i amatorów zbiorowych wycieczek. Książka omawia podstawowe techniki przetrwania i zawiera mnóstwo szczegółowych porad, dzięki którym: • Pokonasz trudności terenu nawet w egipskich ciemnościach. • W najbardziej niesprzyjających warunkach wyśpisz się jak król. • Przetrwasz najpaskudniejszą burzę i największy upał. • Odnajdziesz właściwy kierunek bez mapy czy kompasu. • Opatrzysz fachowo rany i urazy. • Rozpalisz ognisko bez zapałek. • Zdobędziesz jedzenie i wodę tam, gdzie wydawałoby się to niemożliwe • Nie stracisz zimnej krwi nawet w najtrudniejszej sytuacji.
zaaranżować i wykorzystać niewielką przestrzeń.
• Projekty małych ogrodów, łatwych do założenia i utrzymania, pasujących do każdego miejsca.
• Niebanalne pomysły na ogródki na dachach, ogrody zimowe i letnie domki.
• Specjalistyczne porady dotyczące ogrodzeń oraz żywopłotów, a także praktyczne rozwiązania pozwalające na stworzenie atmosfery prywatności.
• Sprytne sposoby przechowywania narzędzi i ciekawe pojemniki.
• Prezentacja ogrodów w różnych stylach: wiejskim, modernistycznym, miejskim, formalnym, japońskim, konceptualistycznym.
Sztuka rysowania"" to nieoceniona pomoc dla początkujących twórców, jak i dla tych, którzy pierwsze artystyczne próby maja już za sobą, ale chcą rozwijać swój warsztat. Autor wprowadza w tajniki rysowania, podpowiada, jak zorganizować stanowisko pracy i jakie przybory wybrać, a następnie zaczynając od najprostrzych przykladów, pokazuje krok po kroku drogę od szkicu do gotowego dzieła.
Ewa Aszkiewicz - królowa kuchni polskiej. Ponad 2 miliony sprzedanych książek tej autorki! Książka dla ludzi ceniących czas! Masz tylko chwilę na przyrządzenie obiadu dla rodziny? Zaskoczyli cię nieoczekiwani goście? A może chcesz przygotować wyrafinowaną kolację dla kilkunastu osób? Z tą książką szybko i bez stresu wyczarujesz wspaniałe dania. Podział czasowy – w każdej części znajdziesz przepisy na potrawy, których przygotowanie zajmie odpowiednio 20, 30, 40 lub 50 minut. Proste wyszukiwanie – poszczególne rozdziały są wyraźnie od siebie oddzielone, co ułatwia korzystanie z książki.
Nie ma jak u mamy: rodzinne ciepło, miłość i pyszna kuchnia. Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami. Bogactwo kuchni polskiej, mnogość smaków, aromatów i barw. To wszystko znajdziesz w wyjątkowej książce Kuchnia polska. Nie ma jak u mamy. Publikacja stanowi zbiór sprawdzonych tradycyjnych przepisów. Przypomni czasy dzieciństwa i pozwoli stworzyć atmosferę domu, do którego chce się wracać. Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.
Boże Narodzenie to najpiękniejsze święto w roku. To magiczny moment, kiedy czas na chwilę zwalnia, a ludzie obdarowują się prezentami. Przygotujmy święta tak, by oddawały nastrój tego wyjątkowego okresu. Książka zawiera porady dotyczące zwyczajów Bożego Narodzenia, przygotowania dekoracji świątecznych, a także przepisy na świąteczne potrawy.
Ojciec Kmak - przeor klasztoru Cystersów w Szczyrzycu w Beskidzie Wyspowym zaskakuje nas bogactwem potraw codziennych i świątecznych. Sprawdzone, zdrowe, niezawodne przepisy. Czym wyróżnia się kuchnia klasztorna? Po pierwsze wielką uwagę poświęca się składnikom: potrawy robione są z najwyższej jakości produktów. Jest to jedzenie proste i pożywne. Ojciec Kmak dzieli się swoim doświadczeniem i podpowiada np. co dodać do kiszonej kapusty, co zrobić, żeby ciasto naleśnikowe było chrupiące, jak dawkować nalewkę czosnkową Uzupełnieniem przepisów są opisy najważniejszych świąt, liczne ciekawostki i przysłowia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?