Kroje architektury, obejmujące rozmaite jej kształty, uważane jako przedmiot piękności przez Adama Idźkowskiego. Reprint oryginału z 1832 roku. Idźkowski był przedstawicielem eklektyzmu w architekturze z wyraźną predylekcją do stylu gotyckiego. W r. 1832 ukazały się Kroje architektury, obejmujące rozmaite jej kształty, uważane jako przedmiot piękności. Mimo pewnej oryginalności w ujęciu tematu i starannego opracowania Kroje architektury nie zyskały uznania i pozostały w cieniu pracy Marconiego, która rychło doczekała się drugiego wydania. Nie zrażony I. obok publikacji pomniejszych rozprawek, przystąpił do wydawania okazałego dzieła pt. Plany budowli, obejmujące rozmaite rodzaje domów, mieszkań wiejskich różnej wielkości, kościołów, gmachów publicznych, mostów, ogrodów, monumentów i tym podobnych szczegółów w rozmaitych stylach architektury. Wychodziło ono zeszytami i obejmowało przedstawione w pięknych stalorytach znakomicie narysowane projekty I-ego (120 tablic); za pracę tę Akademia Sztuk Pięknych w Petersburgu mianowała I-ego swoim członkiem.
Reprint oryginału z 1926 r. To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami. W książce m.in.: wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska, kabanosy i wiele innych.
Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. babcinych dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.
Reprint oryginału wydanego w Krakowie w 1895 roku przez Księgarnię Michała Arcta. Wybór wierszy: Poranek Filonka; Grzeczny Mruczuś; Awantura; Karuzela; Kocie figle; Filuś śmiałek to tylko niektóre tytuły. Bohaterowie, których pamięta się przez całe życie. Wiersze, które rozproszą nawet największe smuteczki.
Dwór wiejski. Dzieło poświęcone gospodyniom polskim przydatne i osobom w mieście mieszkającym. Trzy tomy w jednym woluminie, opisujące, jak przyjemnie i dobrze żyć na wsi, zawiera mńóstwo ciekawych rad dla gospodyń polskich oraz rady i przepisy kucharskie.
Sam Autor najlepiej wprowadzi nas w świat sprzed wieków, który przedstawia w albumie: ""Podróżując wiele po Księstwie zauważyłem, że pamiątki nasze ""dwory i dworki szlacheckie"" owe świadki dawnej świetności, z dniem każdym uszczuplają się już to przez przebudowywania historycznych siedzib naszych przodków, już to przez rozbieranie i stawianie nowych. Czy pozostały, choćby tylko na papierze, podobizny wszystkich owych dawnych zabytków naszego budownictwa - nie wiem. Tu i ówdzie tylko spotkałem pomiędzy obywatelstwem ziemskim takich, którzy owe podobizny dworów polskich z wielką troskliwością zbierają i jako cenną rzecz przechowują.
Podróże Historyczne Julian Ursyn Niemcewicz Pamiętnik opisujący podróż autora po Polsce i Litwie między latami 1811 a 1828 z przepięknymi drzeworytami dworków, zamków i kościołów. Niemcewicz często i chętnie zbaczał z dróg, aby zobaczyć pobliskie biblioteki czy miejskie archiwa, przyjrzeć się dokładniej i opisać zabytkowe świątynie bądź obejrzeć ruiny jakiegoś zamku czy pałacu. Zwiedzał niewielkie miasteczka, przyglądał się życiu ich mieszkańców, ich pracy czy w fabrykach, czy na roli. Wspomina w swym dziele o polach bitew, o mijanych pomnikach i grobowcach. Julian Ursyn Niemcewicz (1758-1841) - sławny poeta, dramatopisarz i powieściopisarz, współautor projektu Konstytucji 3 Maja, sekretarz Tadeusza Kościuszki podczas Insurekcji Kościuszkowskiej, sekretarz senatu w Księstwie Warszawskim i Królestwie Polskim. Z racji zajmowanego stanowiska w latach 1811 1828 wizytował szkoły na terenie całego kraju. Przejeżdżając z miasta do miasta zwiedzał wsie i miasteczka etapowe oraz pilnie obserwował ich mieszkańców. Na podstawie artyukułu:http://www.szpejankowski.eu/index.php/inne/106-niemcewicz.html
Nalewki i likiery - Elżbieta Kiewnarska Reprint broszurki z 1928 roku zawierający 76 przepisów do przygotowania różnych napojów alkoholowych. Zawarte tu są przepisy na wódki niesłodzone, takie jak anyżówka, piołunówka czy miętówka. Także znajdują się tu również przepisy na wódki słodkie- smaczne nalewki wiśniowa, malinowa czy gruszkowa, słodkie likiery różany, waniliowy czy poziomkowy albo maliniak na miodzie. ""Chciałabym tylko, aby w każdym domu był zapas smacznych, a tańszych od kupnych, trunków, dla rozgrzewki w mrozy, dla podniety przy zmęczeniu, dla ożywienia i dodania humoru przy biesiadzie."" Pani Elżbieta Kiewarska
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metodzie ich gotowania.
Parkiet- Projekty parkietów litych i fornirowanych - August i Max Graef Tłumaczenie książki z 1899 roku z języka niemieckiego na język polski. Ciekawa pozycja dla osób z branży parkieciarskiej i zainteresowanych tą tematyką. Książka podzielona jest na dwie części. Część opisowa, gdzie ukazane są m.in. układy parkietów, sposoby ich konserwacji i restauracji czy domowe sposoby i receptury na stworzenie specyfików czyszczących i konserwujących. Natomiast druga część książki zawiera kolorowe wzory i układy o różnym stopniu trudności oraz tabele.
100 motywów dla dzieł sztuki kowalskie,j zaprojektowanych i narysowanych przez Ehrenfrieda Scholza architekta w Berlinie, tłumaczenie z języka niemieckiego.Trzydzieści kart zawiera sto oryginalnych projektów i traktuje o dziełach sztuki kowalskiej będących w powszechnym użyciu i dostarcza dla tej techniki łatwych do opanowania form. Projekty są proste w swojej ornamentyce, szkicowane jak najbliżej obecnych potrzeb i panujących gustów oraz mają tę przewagę, że poprzez proste, miłe i ozdobne formy tworzą bogaty efekt. Wzory zawarte w książce: kraty ogrodowe, kraty balkonowe, kraty okienne, bramy wjazdowe, podpory do baldachimu, kraty kominowe, zwieńczenia muru, wiatrowskazy, schody, szyldy, iglice i kinkiety, okucia i rozety, utensylia ogniowe.
Reprint z oryginału, który ukazał się w Krakowie w 1900 roku, wydanie szóste. Podręcznik dla miłośników Tatr, obejmujący m.in. plan Zakopanego i mapę Tatr, uwydatniającą rzeźbę gór czy gościńce naokoło Tatr na początku XX wieku. Reprint wydania szóstego, wzbogacony mapą Tatr, aktualnymi na początek XX wieku informacjami o miejscowych stosunkach i zmianach, jakie zaszły pod koniec XIX wieku oraz 68-ma illustracjami i planem Zakopanego. Malował olejno i akwarelą - widoki zabytków Krakowa i większe kompozycje o tematach historycznych (np. Żółkiewski pod Cecorą, Obrona Krakowa przed Szwedami, Wjazd Jana III do Wiednia).
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.
Reprint oryginału z 1883 roku. ""Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekeflejszów, wędlin, salcessonów, octu, marynaty, marmolady, konfitur, jako też rozmaitych nalewek, wódek, likierów, farbowania cukrów i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących"".
Reprint oryginału z 1909 roku. Autor analizuje różne tytuły na przestrzeni wieków, wyciąga najważniejsze wnioski i stara się jak najbardziej obiektywnie przestawić czytelnikowi podstawy okultyzmu i wiedzy tajemnej. Treści zawarte mają rozjaśnić i pozwolić zrozumieć m.in. istotę makro i mikrokosmosu oraz człowieka, planów astralnych czy przestawić zastosowanie i doświadczenie okultyzmy w życiu.
Zbiór wierszy wydany w oryginale w 1936 roku. Zawarte w tym tomiku wiersze są głównie o tematyce filozoficznej, ale przewija się w nich też motyw snów i marzeń. Bogata kolorystyka kwiatowa, dodatkowo drzeworyty Zamościa. Idealny pomysł na prezent.
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Nowe Ateny, albo Akademia wszelkiey scyencyi pełna - Benedykt Chmielowski Reprint oryginału z 1745-1746 roku, Tom IV Część czwarta opisuje obrządki chrześcijańskie, greckie i łacińskie oraz wydarzenia na gruncie kościelnym i politycznym w ówczesnych czasach. ""Ma ona długą i mocno utrwaloną ""czarną legendę"". Od jej powstania, przez ponad dwa wieki utrzymuje się opinia, że jest ona symbolem obskurantyzmu czasów saskich. Oceny tej pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej zmieniają się jednak od kilkudziesięciu lat. Kwestionowane są nawet dość przychylne zdania Marii i Jana J. Lipskich o tym, że ks. Chmielowski był ""Nikiforem polskiej nauki"", bo polegał on przecież na najwybitniejszych autorytetach nauki i filozofii XVI-XVII w. Nowe Ateny trzeba oceniać kryteriami historii. A wtedy okazują się one wielkim pomnikiem literatury, świadectwem światopoglądu i wiedzy XVIII w. w Rzeczypospolitej szlacheckiej, której trwanie w kulturze polskiej dokumentowali etnografowie i folkloryści w końcu XIX - na początku XX w. Nowe Ateny ukazały się w latach 1745-1746, następne wydanie, z uzupełnieniami i rozszerzone, w latach 1754-1764. Dzieło ks. Chmielowskiego zasługuje na pełne wydanie ze względu na samą wartość literacką, ze względu na jego encyklopedyczny rozmach, tematyczne omówienie spraw - zajmujących dziś historyków kultury i literatury czy etnografów - teologii i religii, demonologii, czarownictwa, astronomii i astrologii, alchemii, fizjonomiki, o zwierzętach, roślinach, szlachetnych kamieniach i metalach, Królestwie Polskim i innych krajach w Europie, Afryce, Azji i Amerykach, o ludach, językach, wychowywaniu dzieci itd. itd.""
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?