W tym dziale zapraszamy naszych Czytelników po ciekawą i inspirującą lekturę na tematy związane z urodą i dbaniem o nią. Polecamy mnóstwo poradników z zakresu odżywiania, sportu i różnorakich diet. Nie od dziś wiadomo, że dobre nawyki żywieniowe, utrwalone jeszcze w dzieciństwie, uchronią nas przed konsekwencjami złej diety, która jest kluczowa w zdrowym wyglądzie. Polecamy książki o urodzie: jak o siebie dbać, medycyna estetyczna, naturalne piękno, zdrowy styl życia, pielęgnacja ciała, naturalne sposoby na zdrowy i piękny wygląd. Zbiór wskazówek i prostych przepisów ułatwi codzienne wybory. Polecamy książki znanych autorów: Michała Tombaka, Magdaleny Makarowskiej, Andreasa Moritza czy Ewy Dąbrowskiej.
Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedzenia żywności wywołującej stany zapalne. Rozwiązaniem jest przekonanie naszego układu odpornościowego, że jesteśmy bezpieczni. W swojej najnowszej książce Izabella Wentz podpowiada, jak to zrobić za pomocą właściwej diety.
Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto jest przyjaznym przewodnikiem dla osób, które chcą mieć kontrolę nad własnym zdrowiem. Dowiesz się z niej między innymi:
- jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla osób chorujących na hashimoto,
- jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji,
- co wprowadzić do codziennych posiłków, a co wykluczyć.
Książka zawiera też przepisy na zdrowe i proste dania zakorzenione w polskiej tradycji.
Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto jest kolejną książką Izabelli Wentz, cenionego eksperta i autorytetu w dziedzinie eliminowania objawów choroby Hashimoto. Autorka, chorująca od wielu lat na hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych, które wspomogą pacjentów w radzeniu sobie z objawami. Polecam!
Justyna Salamonowicz-Gustaw
prezes Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto, założycielka firmy Kod Równowagi
Ta książka to poradnik. Jest prostą i szybką podpowiedzią, jak zrozumieć wyniki badań lekarskich krwi i moczu słupki tajemniczych łacińskich skrótów, liczb, wskaźników i norm.Pozwoli również poznać objawy i skutki związane z niedoborem lub nadmiarem danego elementu morfologicznego krwi, hormonu czy organicznego związku chemicznego.Pomoże zmobilizować każdego do lektury własnych wyników badań lekarskich i koniecznego udania się z nimi do lekarza. Pozwoli skojarzyć objawy współistniejące z danym niewłaściwym wynikiem badania, wpłynie na zmianę trybu życia lub diety.Dr inż. Zofia Ciecierska specjalista dietetyki (Poradnia Dietetyki w Gdańsku); w 2000 r. doktorat z toksykologii żywności na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, studia podyplomowe z dietetyki i żywienia człowieka, a także studia na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Gdańsku; przez kilka lat wydawca i redaktor naczelny ogólnopolskiego miesięcznika Zdrowe Życie; autorka szeregu artykułów o profilu prozdrowotnym z dziedziny dietoterapii oraz zdrowego stylu życia.
Poznaj prawdziwe i użyteczne informacje na temat terapeutycznych właściwości marihuany. Wykorzystanie marihuany medycznej jest pomocne w leczeniu różnych schorzeń. Dzięki tej książce odkryjesz profesjonalne porady ekspertów od marihuany medycznej. Poznasz badania naukowe i informacje, które ułatwią Ci podjęcie decyzji czy lecznicza marihuana jest dla Ciebie. Odkryjesz sposoby stosowania, takie jak palenie, wapowanie, dabowanie, nalewki, czopki, plastry transdermalne, aplikacja naskórna, produkty spożywcze czy kapsułki. Otrzymasz niezbędne informacje na temat włączenia używania konopi do Twojego życia, wytyczne dotyczące bezpieczeństwa, różne profile szczepów konopi indyjskich i opinie pacjentów. Dodatkowo odkryjesz podstawowe przepisy z konopi na oleje, nalewki, dania główne i słodycze oraz świeży sok, masło i mnóstwo przepisów na artykuły spożywcze. Ponadczasowy naturalny lek już dostępny.
Finalista programu Bake Off – Ale Ciacho! zaprasza w kulinarną podróż po najpyszniejszych wypiekach sezonowych. Wykorzystaj bogactwo produktów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku, a także dla danego regionu i zachwyć siebie oraz swoich gości wyjątkowymi wypiekami przygotowanymi w twojej kuchni.
Dzięki prostym instrukcjom i efektownym fotografiom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić ciasta, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach.
Wykorzystaj bogactwo sezonowych owoców!
Wiosną daj się ponieść owocowej fantazji i spróbuj tarty z truskawkami i kremem earl grey, makaroników poziomkowych czy lawendowej panny cotty.
Latem zachwyć gości kruchymi pierogami z morelami oraz lodami pistacjowymi. A jeśli zrobi się za słodko, przełam smak owocową tartą z kremem cytrynowym.
Jesienią dodaj sobie energii batonikami muesli, przygotuj własne powidła śliwkowe, a na wynos upiecz zawijańce drożdżowe z rodzynkami.
Zimą wprowadź się w świąteczny nastrój i przygotuj pachnący domek z piernika czy korzenny wieniec z bezy. Później zaskocz gości sorbetem szampańskim, tortem bezowym i widowiskowymi gruszkami w karmelowej glazurze.
Oprócz czterech głównych pór roku Daniel Coceancig wyróżnia także przedwiośnie oraz przedzimie – dwa przejściowe okresy, które również obfitują w wyjątkowe składniki, nadające wypiekom niepowtarzalny charakter. Pasja oraz lata eksperymentów w kuchni zaowocowały oryginalnymi przepisami, które cieszą zarówno oko, jak i podniebienie.
***
DANIEL COCEANCIG – finalista 3. edycji Bake Off – Ale Ciacho!. Pieczenie i fotografia kulinarna to jego pasja. Z chęcią dzieli się swoimi przepisami z innymi, prowadzi blog ciastecznik.pl.
Nasze życie kręci się wokół jedzenia. Kiedy zjeść? Ile zjeść? Co zjeść?Pytanie jednak brzmi, czy możemy jeść wszystko bez obaw o nasze zdrowie czy sylwetkę? Odpowiedź brzmi TAK! We wszystkim ważny jest jednak umiar i podstawowa wiedza na temat spożywanych przez nas produktów. Wiele z nich owianych jest złą sławą, ale czy słusznie.Rozprawmy się z najczęściej powtarzanymi i wciąż funkcjonującymi w powszechnej świadomości mitami na temat popularnych produktów żywieniowych, niektórych uznawanych za zdrowe.Modna dieta gwarantem sukcesu?Czy tłuszcz tuczy?Detoks na szybki i zdrowy spadek wagi?Biały cukier to biała śmierć?Dlaczego mimo diety moja waga stoi w miejscu?Czy light znaczy zdrowo?
Borelioza to jedna z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób zakaźnych na świecie.
Jak chronić przed boreliozą siebie i swoich bliskich?
Jak walczyć z boreliozą, kiedy staliśmy się jej ofiarami?
Wystarczy spacer do lasu lub parku, żeby się nią zarazić. Atakuje podstępnie, bo jej objawy sugerują inne schorzenia. Dolegliwości przewodu pokarmowego, układu kostnego i nerwowego, bóle mięśniowe, objawy chorób autoimmunologicznych, a nawet stany depresyjne mogą być spowodowane właśnie działaniem groźnych bakterii boreliozy przenoszonych przez kleszcze.
Darin Ingles, sam zmagając się z tą podstępną chorobą, sięgnął po najnowsze badania, by stworzyć kompleksową propozycję nie tylko dla chorych, ale i dla tych, którym zależy na profilaktyce.
Opracował skuteczny plan oparty na 5 krokach, pozwalający wzmocnić organizm i zniwelować objawy. Proponuje konkretną dietę, która ma poprawić funkcjonowanie jelit, kluczowe w walce z boreliozą. Pokazuje też, jak ważne jest unikanie toksycznych chemikaliów i pleśni.
Poznaj symptomy, które powinny cię zaniepokoić. Poznaj zasady, które pomogą zahamować rozwój bakterii boreliozy, a osoby zdrowe mogą uchronić przed zakażeniem.
Medycyna ma służyć dobru pacjentów, ale jak rozumieć to dobro: czy ogranicza się ono do zdrowia, czy obejmuje jeszcze coś innego? Jeżeli powołaniem medycyny jest troszczyć się przede wszystkim o to, co wchodzi w skład zdrowia, to jaką wagę powinna ona przykładać do jego różnych składników, takich jak długie życie, dobre samopoczucie lub sprawne funkcjonowanie? Jeżeli zaś właściwym przedmiotem troski medycyny są także inne rzeczy cenne dla osoby – piękniejszy wygląd, jaśniejszy umysł lub nawet lepszy charakter – to w jakim stosunku pozostają one do wartości zdrowia?
Medycyna ma jednak nie tylko świadczyć pacjentom usługi służące ich dobru; ma także świadczyć je sprawiedliwie. Jak powinny być zorganizowane świadczenia medyczne, aby były udzielane w sposób sprawiedliwy? Czy dostęp do potrzebnych świadczeń powinien być równy dla wszystkich, czy raczej jakoś zróżnicowany: zależny nie tylko od zdrowotnych potrzeb, mierzonych taką czy też inną miarą, lecz również od społecznych zasług lub nawet finansowych możliwości potrzebującego?
Książka Dobro i sprawiedliwość w opiece zdrowotnej nie daje ostatecznych odpowiedzi na wymienione pytania. Stara się jednak uwyraźnić rysujące się w nich niełatwe problemy, a także ukazać racje, ze względu na które jedne rozwiązania tych trudności mogą być uważane
za lepsze, trafniejsze czy też rozumniejsze od innych.
To książka dla wszystkich, którzy zadają sobie pytanie: dlaczego zachorowałem? Dlaczego znowu choruję? Dlaczego jestem ciągle przeziębiony?Dzięki tej książce się dowiesz, czym jest odporność i jak się kształtuje od chwili poczęcia do późnej starości; co warto zbadać i przedyskutować z lekarzem prowadzącym, aby uniknąć poważnych konsekwencji w postaci nawracających infekcji.Metod na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego jest bardzo wiele: od zaczerpniętych z medycyny ludowej, aż po te z aptecznej półki. Czy warto stosować wszystkie? Które sprawdzają się najlepiej w konkretnej sytuacji? Autorka mówi o roli bariery jelitowej i przekonuje, że jeśli chcemy być zdrowi, powinniśmy zadbać nie tylko o siebie, ale także nasze dobre bakterie. Dowiesz się, jaka dieta jest najkorzystniejsza dla jelit (i naszej odporności) i jakie suplementy warto stosować.Książka pomoże ci zrozumieć podstawy indywidualnej suplementacji oraz wskaże, czym się kierować przy wyborze suplementów i wszelkich specyfików, które mają wesprzeć nasz układ odpornościowy.
Polecamy Państwu już szóstą książkę z cyklu ""Leki prosto z natury"" pt. ""Choroby nowotworowe - leczenie i profilaktyka"". Jej współtwórcami są wybitni specjaliści z różnych dziedzin medycyny, fitoterapeuci, dietetycy. Wiedza tu zawarta dotyczy m.in. takich tematów jak: leczenie sokami, ziołami, wyjątkowymi grzybami, jemioła, kiełkami, przy pomocy kąpieli terpentynowych, kurkumą, propolisem itd. Leczenie produktami naturalnymi nie pociąga na ogół za sobą negatywnych skutków ubocznych w przeciwieństwie do wielu środków farmakologicznych.
Polecamy Państwu kolejny tytuł serii "Leki prosto z natury" dotyczący leczenia i profilaktyki dolegliwości i chorób układu żoładkowo-jelitowego. Książka została opracowana przez wybitnych specjalistów: lekarzy, fitoterapeutów, dietetyków, a środkami leczniczymi są produkty naturalne, takie jak zioła, kit pszczeli, odpowiednie soki, siemię lniane itd., które, jeśli stosowane we właściwy sposób, nie wyrządzają problemów ubocznych, w przeciwieństwie do wielu leków farmakologicznych. Wkrótce kolejne tematy z serii "Leki prosto z natury".
Cierpisz na zaburzenia miesiączkowania, włosy zaczęły Ci wypadać, a na twarzy i plecach pojawił się trądzik? Przybierasz na wadze mimo trzymania diety, a w nietypowych miejscach zauważyłaś niechciane owłosienie? Prawdopodobnie tak jak wiele kobiet cierpisz na PCOS, czyli zespół policystycznych jajników. Jednak możesz go kontrolować! Wystarczy, że wprowadzisz kilka zmian w swojej diecie, a poprawisz zdrowie, odzyskasz dobre samopoczucie i ładny wygląd. Certyfikowana dietetyk podaje specjalnie opracowany plan diety i przygotowywania posiłków przy PCOS. Dzięki niemu utrzymasz odpowiednią wagę, uregulujesz hormony, zmniejszysz ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i niepłodności. Zapomnij o PCOS.
Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów skreśl białą mąkę i cukier. Wybierz posiłki warzywne pełne wartości odżywczych i witamin, skorzystaj z bogactwa nabiału, chudego mięsa i ryb oraz roślin strączkowych, sięgnij po zdrowe słodycze na bazie owoców i orzechów. Nasze kulinarne propozycje dostarczą tak dużej dawki witamin i energii, że będziesz w pełni cieszyć się życiem.
Autorka międzynarodowego bestsellera „Program uzdrawiający układ odpornościowy” tym razem dzieli się opartym na naukowych dowodach programem przywracania zdrowia. Opiera się on na:
– eliminowaniu reumatoidalnego zapalenia oraz choroby zwyrodnieniowej stawów, jak również innych dolegliwości reumatycznych,
– leczeniu jelit, a w konsekwencji uzdrawianiu również stawów,
– redukcji stanu zapalnego bez konieczności przyjmowania leków.
Dzięki temu przewodnikowi w naturalny sposób wyeliminujesz chorobę i bez środków farmakologicznych odzyskasz pełnię zdrowia. Jest to tym bardziej istotne, że opisany w książce problem zdrowotny dotyczy dziesiątków milionów ludzi. Zdrowe stawy na dobre!
Nie daj się zaskoczyć premenopauzie! Jest to okres od 4 do nawet 10 lat przed wystąpieniem pierwszych objawów menopauzy i charakteryzuje się symptomami nierzadko podobnymi do klimakterium. Dzięki fachowym poradom Autorki, okrzykniętej pierwszą damą, dietetyki będziesz mogła dokonać dokładnej autodiagnozy swojego stanu zdrowia. Dowiesz się wszystkiego na temat terapii hormonami pochodzenia roślinnego (fitohormonami), odkryjesz rolę witaminy D w utrzymywaniu równowagi, a także poznasz pokarmy, zioła i minerały, które pomogą Ci w leczeniu premenopauzy. W książce znajdziesz również szczegółowe porady jak w bezpieczny sposób odstawić syntetyczne hormony. Wkrocz z lekkością w nowy
„Wstydzę się tego, jak wyglądam, nie lubię siebie”
„Nikt mnie nie pokocha, nie jestem dość dobra”
„Nikomu się nie podobam”
Jak często takie myśli przychodzą ci do głowy? Bez przerwy porównujesz się z innymi i czujesz, że wypadasz kiepsko? Wciąż szukasz potwierdzenia swojej wartości w cudzych – przede wszystkim męskich – spojrzeniach?
LEAH DARROW, była modelka i uczestniczka America’s Next Top Model, dobrze zna takie pytania. Latami uzależniała swoją samoocenę od opinii innych. Dla stylistów była tylko „wieszakiem”, dla koncernów kosmetycznych – klientką, dla chłopaka – epizodem, dla znajomych – użytecznym kontaktem… Jej życie zmieniło się jednak o sto osiemdziesiąt stopni.
Odkryj swoje prawdziwe piękno. Bóg naprawdę nie chce poprawiać nas w Photoshopie.
Czy wiesz, że szczęściem dosłownie można się zajadać?
Czy wiesz, że kilka prostych trików da Ci zawsze mocny zdrowy sen?
Czy wiesz, że słowa które wypowiadasz mogą skrócić lub wydłużyć Twoje życie?
Czy wiesz, że Twój mózg, jak żaden inny organ podatny jest na oszustwa i manipulacje?Twój mózg to Ty!
Dbasz o wygląd, o serce, o wątrobę, o kondycję. A czy przyszło Ci do głowy, by zadbać o swój mózg?
To on odpowiada za wszystkie procesy w Twoim ciele, za to, co robisz świadomie i nie. W tej książce znajdziesz wszystko to, co musisz wiedzieć by dobrze go odżywiać, pozwalać mu odpocząć i utrzymywać w dobrej kondycji.
W rzetelnej, zwięzłej i zabawnej formie, Michel Cymes przekona Cię, że odrobina Twej troski sprawi, że utrzymasz zdrowie, jasne myślenie, pogodę ducha i radość życia.
Chcesz naprawdę zadbać o SIEBIE? Zadbaj o TW?J mózg!Michel Cymes (ur. 1957) - francuski lekarz, który od wielu lat specjalizuje się w popularyzacji medycyny i zdrowego trybu życia m.in. na antenie stacji RTL. Autor lub współautor kilkudziesięciu książek, z których prawie każda stała się bestsellerem. Znany z błyskotliwej inteligencji, ciętego dowcipu i bardzo rozległej wiedzy. Prywatnie ojciec trzech synów.
Kawa, kawusia, kaweczka. Kto z nas nie zaczyna dnia od tej mantry? Całą przyjemność z jej picia psuje obawa o to, że to jednak niezdrowe przyzwyczajenie.
Bob Arnot przebadał kawę bardzo dokładnie i orzekł, że nie tylko jej picie może być zdrowe, ale pomaga też schudnąć i może wydłużać życie! Dowiedz się, co zrobić, by wydobyć z czarnych ziaren to, co najlepsze dla twojego zdrowia oraz wypróbuj dietę, która zapobiega negatywnym efektom picia kawy.
Ta książka zmieni twoje poranki w najcudowniejszy zdrowotny rytuał! Dowiesz się z niej, jak:
– dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu;
– zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy;
– intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie;
– komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju
– schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę.
`
Dłuższe życie dzięki piciu kawy? To możliwe!
Praktyczny poradnik, jak uratować świat!Nowe wydanie pierwszej książki o zero waste w Polsce.Kiedy pierwszy raz usłyszałam o ludziach, którzy nie produkują śmieci, myślałam, że to albo wielkie oszustwo, albo morderczy wysiłek. Nic bardziej mylnego!Zero waste to droga do lepszego życia. To kupowanie na targach i w małych sklepikach świeżych produktów bez opakowań, u sprzedawców, którzy ze zdziwieniem odkładają na bok foliowe torebki. To półki, na których stoją tylko szklane opakowania, to smak i zapach bez sztucznych dodatków. Wreszcie to czas spędzany wspólnie na aktywnościach, które okazują się lepszym prezentem dla najbliższych niż kolejny niepotrzebny przedmiot. Zero waste to frajda z tego, że ja sama mogę zrobić coś dobrego i wielkiego dla przyszłych pokoleń.Chciałabym zaprosić cię do tego świata i dać ci praktyczny poradnik, jak żyć świadomie bez wytwarzania odpadów.Jak pozbyć się plastiku z domu?Jak zrobić bezśmieciowe zakupy?Jakich składników kosmetycznych unikać?Jak zrobić domowy jogurt, makaron lub mydło?Zdziwisz się, jakie to proste! Ta książka pokaże ci, jak czerpać ze świata pełnymi garściami, nie niszcząc go.Katarzyna WągrowskaKatarzyna Wągrowska, autorka bloga ograniczamsie.com, wielka entuzjastka minimalizmu i ruchu zero waste. Mieszka wraz z rodziną w Poznaniu. Od kilku lat wprowadza w życie zasady zero waste. Z różnym skutkiem, ale z niezmiennym entuzjazmem.
Czy wiesz, że witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale także stanowi silny przeciwutleniacz zapobiegający procesom starzenia, a z kolei beta-karoten czyli prowitamina A wspomaga wzrok i przyspiesza opalanie? Dowiedz się, jak witaminy wpływają na nasze zdrowie i urodę oraz w jakich występują pokarmach.Oddajemy w twoje ręce wyjątkową publikację stanowiącą połączenie poradnika zdrowotnego i książki kucharskiej w ułożonych alfabetycznie działach poświęconych poszczególnym witaminom znajdziesz obszerne opisy ich właściwości i zastosowania, a także przepisy na pyszna dania z obfitujących w nie składników.
Na detoks zawsze jest dobry moment, jednak w zależności od pory roku, aby oczyścić organizm z toksyn, wykorzystuje się inne produkty żywnościowe o właściwościach przeciwutleniających, wspomagających pracę wątroby oraz regulujących trawienie.Wiosną i latem najlepiej sięgać po sezonowe owoce i warzywa - np. truskawki, porzeczki, szparagi, ogórki gruntowe... Gdy zdecydujemy się przeprowadzić detoks jesienią, postawmy na jabłka i kapustę, zimą natomiast doceńmy moc cytrusów, buraka czy takich przeciwzapalnych przypraw, jak imbir i kurkuma.Dowiedz się, co przyrządzać z produktów detoksykacyjnych.Podajemy przepisy na napoje, sałatki oraz solidniejsze dania o dużej wartości odżywczej, które pomogą ci odzyskać dobre samopoczucie, siły i energię.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?